Με την ιδιότητα του γλωσσολόγου νοηματικής γλώσσας και ως Ειδικός στη Νοηματική Γλώσσα (ΠΕ31) θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Στο κλάδο ΠΕ31 εξειδικευμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα εκτός από το βασικό πτυχίο ζητείται και «γγ) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)». Δυστυχώς τέτοια εξειδίκευση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και πουθενά στον κόσμο. Το μόνο σχετικό θα μπορούσε να είναι ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη γλωσσολογία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αλλά ακόμα και σε έναν τέτοιο τίτλο δεν αναγραφόταν εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αλλά στη Γλωσσολογία. Με δεδομένο ότι σε πολλές ξένες χώρες παρόμοιες εξειδικεύσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά τμήματα με ποικίλες ονομασίες όπως πχ Γλώσσα και Επικοινωνία, Θέματα Κωφών (Deaf Studies), κτλ., είναι σαφές ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο στο σχέδιο νόμου η θέση θα παραμείνει κλειστή και κανείς πιθανός υποψήφιος δεν θα μπορεί να έχει τα τυπικά προσόντα όπως αυτά ορίζονται στο συγκεκριμένο άρθρο.
Εν γένει προξενεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στο σχέδιο νόμου και κυρίως στα άρθρα που αφορούν τα ΚΕΔΔΥ.
Με την ιδιότητα του γλωσσολόγου νοηματικής γλώσσας και ως Ειδικός στη Νοηματική Γλώσσα (ΠΕ31) θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Στο κλάδο ΠΕ31 εξειδικευμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα εκτός από το βασικό πτυχίο ζητείται και «γγ) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)». Δυστυχώς τέτοια εξειδίκευση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και πουθενά στον κόσμο. Το μόνο σχετικό θα μπορούσε να είναι ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη γλωσσολογία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αλλά ακόμα και σε έναν τέτοιο τίτλο δεν αναγραφόταν εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αλλά στη Γλωσσολογία. Με δεδομένο ότι σε πολλές ξένες χώρες παρόμοιες εξειδικεύσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά τμήματα με ποικίλες ονομασίες όπως πχ Γλώσσα και Επικοινωνία, Θέματα Κωφών (Deaf Studies), κτλ., είναι σαφές ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο στο σχέδιο νόμου η θέση θα παραμείνει κλειστή και κανείς πιθανός υποψήφιος δεν θα μπορεί να έχει τα τυπικά προσόντα όπως αυτά ορίζονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Εν γένει προξενεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στο σχέδιο νόμου και κυρίως στα άρθρα που αφορούν τα ΚΕΔΔΥ.