Από την μελέτη με τίτλο «Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης» που συνοψίζει τόσο τη σύνθεση, όσο και την ανάλυση των δεδομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Π-ΑΜΘ), αναδεικνύονται οι τομείς περιφερειακής εξειδίκευσης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Πυρήνας περιφερειακής Εξειδίκευσης, Υποσχόμενους ή Αναδυόμενους τομείς περιφερειακής Εξειδίκευσης). Για την εισαγωγή τεχνολογικής και οργανωσιακής καινοτομίας στους κλάδους με περιφερειακή σημασία όπως αναδείχτηκαν στη διαδικασία προτεραιοποίησης, κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωσή τους στην Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Από την ανωτέρω μελέτη, προκύπτει ότι (δυστυχώς) παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στατιστικών στοιχείων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράβλεψη σημαντικών τομέων. Παραδείγματος χάριν, από τα δεδομένα της Ετήσιας Έρευνας Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας της ΕΛΣΤΑΤ απουσιάζουν σημαντικοί κλάδοι με κυριότερο αυτόν της ομάδας 27 «Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού» με σημαντικούς παίκτες στην Π-ΑΜΘ, όπως την SUNLIGHT και την RAYCAP, αλλά και της ομάδας 24 «Παραγωγή βασικών μετάλλων».
Από τη μελέτη όμως γίνεται αντιληπτό, ότι, κλάδοι και υποκλάδοι της μεταποίησης όπως, για παράδειγμα, τα μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρα – 80% της παραγωγής μαρμάρων της χώρας και του 3% των εξαγωγών της χώρας αλλά και ο ζεόλιθος) αποτελούν σημαντικούς τομείς της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Φαίνεται δε, να έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων που αφορούν στην υπόγεια εξόρυξη που θα αντικαταστήσει την επιφανειακή αποκάλυψη, θα βελτιώσει την απολυψιμότητα των κοιτασμάτων και θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη. Επίσης καταγράφονται ανάγκες έρευνας και παραγωγικών δραστηριοτήτων προϊόντων και παραπροϊόντων μαρμάρου που αποτελούν ενδιάμεσα αγαθά (π.χ. μαρμαρόσκονη) και πρώτη ύλη σε κλάδους φαρμακοβιομηχανίας, χαρτοβιομηχανίας, καλωδίων, γυαλιού, παραγωγής καλωδίων κλπ. (έχουν ήδη σχηματιστεί δομές συνεργασίας για τη διαχείριση αποβλήτων (μαρμαρόσκονη) από την επεξεργασία μαρμάρου και παραγωγή μονωτικών υλικών). Επίσης, ο τομέας της προώθησης στην αγορά προϊόντων μαρμάρου έχει δυναμικές ανάδειξης νέων δραστηριοτήτων).
Συνοπτικά, οι τομείς που πρέπει να συμπεριληφθούν στην Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης, είναι: Μη Μεταλλικά Ορυκτά (Μάρμαρα – Ζεόλιθος), Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός, Πλαστικά και Ελαστικά.
(Αναλυτική τεκμηρίωση περιλαμβάνεται στην μελέτη με τίτλο «Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Π-ΑΜΘ, που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.sendspace.com/file/3wm9pv).
Από την μελέτη με τίτλο «Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης» που συνοψίζει τόσο τη σύνθεση, όσο και την ανάλυση των δεδομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Π-ΑΜΘ), αναδεικνύονται οι τομείς περιφερειακής εξειδίκευσης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Πυρήνας περιφερειακής Εξειδίκευσης, Υποσχόμενους ή Αναδυόμενους τομείς περιφερειακής Εξειδίκευσης). Για την εισαγωγή τεχνολογικής και οργανωσιακής καινοτομίας στους κλάδους με περιφερειακή σημασία όπως αναδείχτηκαν στη διαδικασία προτεραιοποίησης, κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωσή τους στην Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης. Από την ανωτέρω μελέτη, προκύπτει ότι (δυστυχώς) παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στατιστικών στοιχείων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράβλεψη σημαντικών τομέων. Παραδείγματος χάριν, από τα δεδομένα της Ετήσιας Έρευνας Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας της ΕΛΣΤΑΤ απουσιάζουν σημαντικοί κλάδοι με κυριότερο αυτόν της ομάδας 27 «Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού» με σημαντικούς παίκτες στην Π-ΑΜΘ, όπως την SUNLIGHT και την RAYCAP, αλλά και της ομάδας 24 «Παραγωγή βασικών μετάλλων». Από τη μελέτη όμως γίνεται αντιληπτό, ότι, κλάδοι και υποκλάδοι της μεταποίησης όπως, για παράδειγμα, τα μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρα – 80% της παραγωγής μαρμάρων της χώρας και του 3% των εξαγωγών της χώρας αλλά και ο ζεόλιθος) αποτελούν σημαντικούς τομείς της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Φαίνεται δε, να έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων που αφορούν στην υπόγεια εξόρυξη που θα αντικαταστήσει την επιφανειακή αποκάλυψη, θα βελτιώσει την απολυψιμότητα των κοιτασμάτων και θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη. Επίσης καταγράφονται ανάγκες έρευνας και παραγωγικών δραστηριοτήτων προϊόντων και παραπροϊόντων μαρμάρου που αποτελούν ενδιάμεσα αγαθά (π.χ. μαρμαρόσκονη) και πρώτη ύλη σε κλάδους φαρμακοβιομηχανίας, χαρτοβιομηχανίας, καλωδίων, γυαλιού, παραγωγής καλωδίων κλπ. (έχουν ήδη σχηματιστεί δομές συνεργασίας για τη διαχείριση αποβλήτων (μαρμαρόσκονη) από την επεξεργασία μαρμάρου και παραγωγή μονωτικών υλικών). Επίσης, ο τομέας της προώθησης στην αγορά προϊόντων μαρμάρου έχει δυναμικές ανάδειξης νέων δραστηριοτήτων). Συνοπτικά, οι τομείς που πρέπει να συμπεριληφθούν στην Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης, είναι: Μη Μεταλλικά Ορυκτά (Μάρμαρα – Ζεόλιθος), Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός, Πλαστικά και Ελαστικά. (Αναλυτική τεκμηρίωση περιλαμβάνεται στην μελέτη με τίτλο «Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Π-ΑΜΘ, που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.sendspace.com/file/3wm9pv).