Ο νόμος Ν.3549/2007 άρθρο 2 αναφέρει ότι τα Τ.Ε.Ι. ενσωματώθηκαν και συνταγματικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελούν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). και όπου αναφέρεται ΑΕΙ ο όρος αυτός περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ.
Επίσης, επειδή παρατηρώ ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν διαστρεβλωμένη άποψη για την ΑΣΠΑΙΤΕ, θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν απευθύνεται μόνο στους απόφοιτους ΑΤΕΙ. Αφορά όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (δηλαδή ένα κομμάτι είναι οι παιδαγωγικές γνώσεις και ένα άλλο είναι οι μέθοδοι και οι τρόποι διδασκαλίας) γι’ αυτό και σε αυτήν φοιτούν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διάφορων σχολών όπως πχ. Πληροφορικής ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, Οικονομολόγοι, απόφοιτοι Πολυτεχνείου, Ιατρικής, Νομικής κλπ.
Όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται με το Π.Δ. 23/1992. Ασκούν το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 54 του Νόμου 3198 / 2011.
Κατά συνέπεια, πρέπει να αφαιρεθεί η φράση ’’που έχουν πτυχίο ΤΕΙ’’ στη παρακάτω παράγραφο: Ειδικά για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ25 και ΠΕ26 Θεραπευτών λόγου, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτών & ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, που έχουν πτυχίο ΤΕΙ, απαιτείται και πτυχίο της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε. ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό. (άρθρο 23 Τυπικά Προσόντα Ε.Ε.Π., Παράγραφος 8)
Ο νόμος Ν.3549/2007 άρθρο 2 αναφέρει ότι τα Τ.Ε.Ι. ενσωματώθηκαν και συνταγματικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελούν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). και όπου αναφέρεται ΑΕΙ ο όρος αυτός περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ. Επίσης, επειδή παρατηρώ ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν διαστρεβλωμένη άποψη για την ΑΣΠΑΙΤΕ, θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν απευθύνεται μόνο στους απόφοιτους ΑΤΕΙ. Αφορά όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (δηλαδή ένα κομμάτι είναι οι παιδαγωγικές γνώσεις και ένα άλλο είναι οι μέθοδοι και οι τρόποι διδασκαλίας) γι’ αυτό και σε αυτήν φοιτούν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διάφορων σχολών όπως πχ. Πληροφορικής ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, Οικονομολόγοι, απόφοιτοι Πολυτεχνείου, Ιατρικής, Νομικής κλπ. Όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται με το Π.Δ. 23/1992. Ασκούν το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 54 του Νόμου 3198 / 2011. Κατά συνέπεια, πρέπει να αφαιρεθεί η φράση ’’που έχουν πτυχίο ΤΕΙ’’ στη παρακάτω παράγραφο: Ειδικά για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ25 και ΠΕ26 Θεραπευτών λόγου, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτών & ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, που έχουν πτυχίο ΤΕΙ, απαιτείται και πτυχίο της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε. ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό. (άρθρο 23 Τυπικά Προσόντα Ε.Ε.Π., Παράγραφος 8)