Στα ΤΕΙ το μεγάλο βάρος των εργαστηριακών μαθημάτων το φέρουν οι κάτοχοι ΜΔΕ, εργαστηριακοί συνεργάτες, καθώς αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος ο οποίος δεν φαίνεται να καταργείται.
Χρηματοδοτικές ανάγκες πρακτικά εξαφάνισαν τους συνεργάτες και τους υποκατέστησαν με τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους, δημιουργώντας ένα περίεργο και στρεβλό τύπο εργαζόμενων, μόνο με υποχρεώσεις, μισοεκπαιδευτικούς, μισοδιοικητικούς, τύπου "τα κάνουν όλα και συμφέρουν".
Με τον προτεινόμενο νόμο, οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες διατηρούνται ως κατηγορία εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού, επαναβεβαιώνεται η σύνδεσή τους, ως προς τις υποχρεώσεις, με τις αντίστοιχες βαθμίδες ΕΠ και παραμένει προφανώς ίδιος ο τρόπος κάλυψης της αμοιβής τους. Δηλαδή, δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς της πρακτικά ανύπαρκτης χρηματοδότησης των ΤΕΙ για τις προσλήψεις συνεργατών. Επομένως τα ΤΕΙ δεν έχουν καμία τέτοια δυνατότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Η νέα κατηγορία εκτάκτων που υποκαθιστά τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους είναι οι Ερευνητικοί Συνεργάτες, για τους οποίους τουλάχιστον έχει βελτιωθεί η περιγραφή του παρεχόμενου έργου. Ωστόσο οι κατηγορίες των δυνητικών συνεργατών απομειώθηκαν σε 2 από 3, αποκλείοντας τους μεταπτυχιακούς. Η ακατανόητη αυτή διατύπωση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των ΤΕΙ όσο και σε πολύ μεγάλο πλήθος συνεργατών που επι χρόνια παρέχουν αναγνωρισμένα υψηλής ποιότητας έργο στην εκτέλεση της αποστολής των ΤΕΙ για την εφαρμογή των επιστημών και της τεχνολογίας.
Είναι προφανές, όπως έδειξε και η εμπειρία με τους Παν.Υπ., ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός εκτάκτων συνεργατών θα προέλθει από τη κατηγορία των Ερευνητικών Συνεργατών, πιθανολογώντας ότι η αδυναμία χρηματοδότησης των εργαστηριακών συνεργατών θα συνεχιστεί.
Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει η διατύπωση της περίπτωσης α της παραγράφου 3 με την πρόσθεση μετά το "Υποψήφιοι διδάκτορες" της φράσης "ή κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών" ή εναλλακτικά, όπως ήταν η διατύπωση για τους Παν. Υπ. "ή εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας".
Στα ΤΕΙ το μεγάλο βάρος των εργαστηριακών μαθημάτων το φέρουν οι κάτοχοι ΜΔΕ, εργαστηριακοί συνεργάτες, καθώς αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος ο οποίος δεν φαίνεται να καταργείται. Χρηματοδοτικές ανάγκες πρακτικά εξαφάνισαν τους συνεργάτες και τους υποκατέστησαν με τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους, δημιουργώντας ένα περίεργο και στρεβλό τύπο εργαζόμενων, μόνο με υποχρεώσεις, μισοεκπαιδευτικούς, μισοδιοικητικούς, τύπου "τα κάνουν όλα και συμφέρουν". Με τον προτεινόμενο νόμο, οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες διατηρούνται ως κατηγορία εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού, επαναβεβαιώνεται η σύνδεσή τους, ως προς τις υποχρεώσεις, με τις αντίστοιχες βαθμίδες ΕΠ και παραμένει προφανώς ίδιος ο τρόπος κάλυψης της αμοιβής τους. Δηλαδή, δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς της πρακτικά ανύπαρκτης χρηματοδότησης των ΤΕΙ για τις προσλήψεις συνεργατών. Επομένως τα ΤΕΙ δεν έχουν καμία τέτοια δυνατότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η νέα κατηγορία εκτάκτων που υποκαθιστά τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους είναι οι Ερευνητικοί Συνεργάτες, για τους οποίους τουλάχιστον έχει βελτιωθεί η περιγραφή του παρεχόμενου έργου. Ωστόσο οι κατηγορίες των δυνητικών συνεργατών απομειώθηκαν σε 2 από 3, αποκλείοντας τους μεταπτυχιακούς. Η ακατανόητη αυτή διατύπωση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των ΤΕΙ όσο και σε πολύ μεγάλο πλήθος συνεργατών που επι χρόνια παρέχουν αναγνωρισμένα υψηλής ποιότητας έργο στην εκτέλεση της αποστολής των ΤΕΙ για την εφαρμογή των επιστημών και της τεχνολογίας. Είναι προφανές, όπως έδειξε και η εμπειρία με τους Παν.Υπ., ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός εκτάκτων συνεργατών θα προέλθει από τη κατηγορία των Ερευνητικών Συνεργατών, πιθανολογώντας ότι η αδυναμία χρηματοδότησης των εργαστηριακών συνεργατών θα συνεχιστεί. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει η διατύπωση της περίπτωσης α της παραγράφου 3 με την πρόσθεση μετά το "Υποψήφιοι διδάκτορες" της φράσης "ή κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών" ή εναλλακτικά, όπως ήταν η διατύπωση για τους Παν. Υπ. "ή εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας".