Σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες, γίνονται συχνά διάφορες παρανοήσεις. Για παράδειγμα, ακόμα και στην περίπτωση που μια πολύτεκνη και μια μη πολύτεκνη οικογένεια έχουν το ίδιο ονομαστικό εισόδημα, οι δαπάνες της πρώτης είναι πολύ υψηλότερες, με συνέπεια το «καθαρό» της εισόδημα να είναι πολύ χαμηλότερο της δεύτερης. Αυτό δεν απεικονίζεται συνήθως στα φορολογικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια παραπλανητική εικόνα ως προς την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των διαφόρων κατηγοριών νοικοκυριών.
Επίσης, όπως είναι γνωστό από την επιστημονική βιβλιογραφία, στην Ελλάδα, μια από τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι πολύτεκνες οικογένειες. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι η εκπαίδευση παραμένει διαχρονικά ως ο ισχυρότερος παράγοντας άμβλυνσης της οικονομικής ανισότητας και αποτροπής από καταστάσεις φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Επομένως, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι προνομιακής μεταχείρισης, επιβάλλεται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να μπορούν να μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους, με μοναδικό κριτήριο την πολυτεκνική τους ιδιότητα.
Σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες, γίνονται συχνά διάφορες παρανοήσεις. Για παράδειγμα, ακόμα και στην περίπτωση που μια πολύτεκνη και μια μη πολύτεκνη οικογένεια έχουν το ίδιο ονομαστικό εισόδημα, οι δαπάνες της πρώτης είναι πολύ υψηλότερες, με συνέπεια το «καθαρό» της εισόδημα να είναι πολύ χαμηλότερο της δεύτερης. Αυτό δεν απεικονίζεται συνήθως στα φορολογικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια παραπλανητική εικόνα ως προς την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των διαφόρων κατηγοριών νοικοκυριών. Επίσης, όπως είναι γνωστό από την επιστημονική βιβλιογραφία, στην Ελλάδα, μια από τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι πολύτεκνες οικογένειες. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι η εκπαίδευση παραμένει διαχρονικά ως ο ισχυρότερος παράγοντας άμβλυνσης της οικονομικής ανισότητας και αποτροπής από καταστάσεις φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Επομένως, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι προνομιακής μεταχείρισης, επιβάλλεται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να μπορούν να μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους, με μοναδικό κριτήριο την πολυτεκνική τους ιδιότητα.