Όσον αφορά στην υποχρέωση των μελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης (που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα) για απόδοση στον ΕΛΚΕ ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του ακαθάριστου εισοδήματος θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
1. Η απόδοση ποσοστού 10 % επί των ακαθαρίστων είναι προφανώς άδικη, μια και 10% επί των ακαθαρίστων σε κάποιον μπορεί να σημαίνει 10% επί του καθαρού εισοδήματος ενώ σε κάποιον άλλο (με ιδιαίτερα έξοδα κατά την άσκηση του επαγγέλματος) είναι δυνατόν να μεταφράζεται στο 50% ή και περισσότερο του καθαρού του εισοδήματος. Πρότασή μου εναι ή οποιαδήποτε παρακράτηση να εκτελείται επι του καθαρού εισοδήματος (κάτι ανάλογο βεβαίως ισχύει και για την φορολογία εισοδήματος)
2. Ο νόμος περί παρακράτησης ποσοστού από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ισχύει από το 1997. Παρόλα αυτά, υπάρχουν Πανεπιστήμια στα οποία η πλειονότητα των Πανεπιστημιακών που ασκούσαν ελευθέριο επάγγελμα (κυρίως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) ουδέποτε απέδωσαν το ποσοστό αυτό. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και θεωρούν πως πιθανόν η παραπάνω υποχρέωση παραγράφηκε. Αντιθέτως κάποιοι "αφελείς" (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη απρεπή φράση) μέλη ΔΕΠ όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλαν από πατριωτισμό ή δειλία το παραπάνω ποσοστό. Είναι σίγουρο ότι εάν (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας)ζητηθούν αναδρομικά τα χρήματα αυτά, το υπουργειο Παιδείας θα εισπράξει πραγματικά πολλά πολλά εκατομμύρια ευρώ (σκεφθείτε τι σημαίνει 10 ή 15% επί των ακαθαρίστων για ένα Καθηγητή Ιατρικής ή Νομικής επί 20 έτη).
Το να θεωρηθεί η μή απόδοση του παραπάνω ποσοστού απλώς πειθαρχικό παράπτωμα δεν σημαίνει βεβαίως τίποτε για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και βεβαίως δημιουργεί την αίσθηση του ηλιθίου σε όσους υπηρετούν και πληρώνουν ή θα κληθούν να πληρώσουν. Προτείνω όλα τα παραπάνω θέματα να καθορισθούν και να γίνουν σαφή με την υποβολή του νομοσχεδίου και όχι με υπυργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν μετά από έτη και πιθανόν να θέσουν το θέμα στις καλένδες. Άλλωστε η αναδρομική απόδοση του ποσοστού αυτού αποτελεί σίγουρο, εύκολο και δίκαιο τρόπο χρηματοδότησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου (αρκει η απλή διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των νυν αλλά και των διατελεσάντων μελών ΔΕΠ). Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για την ειλικρινή απόδοση τμήματος του εισοδήματος από το ελευθέριο επάγγελμα προς τον ΕΛΚΕ.
Όσον αφορά στην υποχρέωση των μελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης (που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα) για απόδοση στον ΕΛΚΕ ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του ακαθάριστου εισοδήματος θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: 1. Η απόδοση ποσοστού 10 % επί των ακαθαρίστων είναι προφανώς άδικη, μια και 10% επί των ακαθαρίστων σε κάποιον μπορεί να σημαίνει 10% επί του καθαρού εισοδήματος ενώ σε κάποιον άλλο (με ιδιαίτερα έξοδα κατά την άσκηση του επαγγέλματος) είναι δυνατόν να μεταφράζεται στο 50% ή και περισσότερο του καθαρού του εισοδήματος. Πρότασή μου εναι ή οποιαδήποτε παρακράτηση να εκτελείται επι του καθαρού εισοδήματος (κάτι ανάλογο βεβαίως ισχύει και για την φορολογία εισοδήματος) 2. Ο νόμος περί παρακράτησης ποσοστού από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ισχύει από το 1997. Παρόλα αυτά, υπάρχουν Πανεπιστήμια στα οποία η πλειονότητα των Πανεπιστημιακών που ασκούσαν ελευθέριο επάγγελμα (κυρίως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) ουδέποτε απέδωσαν το ποσοστό αυτό. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και θεωρούν πως πιθανόν η παραπάνω υποχρέωση παραγράφηκε. Αντιθέτως κάποιοι "αφελείς" (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη απρεπή φράση) μέλη ΔΕΠ όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλαν από πατριωτισμό ή δειλία το παραπάνω ποσοστό. Είναι σίγουρο ότι εάν (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας)ζητηθούν αναδρομικά τα χρήματα αυτά, το υπουργειο Παιδείας θα εισπράξει πραγματικά πολλά πολλά εκατομμύρια ευρώ (σκεφθείτε τι σημαίνει 10 ή 15% επί των ακαθαρίστων για ένα Καθηγητή Ιατρικής ή Νομικής επί 20 έτη). Το να θεωρηθεί η μή απόδοση του παραπάνω ποσοστού απλώς πειθαρχικό παράπτωμα δεν σημαίνει βεβαίως τίποτε για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και βεβαίως δημιουργεί την αίσθηση του ηλιθίου σε όσους υπηρετούν και πληρώνουν ή θα κληθούν να πληρώσουν. Προτείνω όλα τα παραπάνω θέματα να καθορισθούν και να γίνουν σαφή με την υποβολή του νομοσχεδίου και όχι με υπυργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν μετά από έτη και πιθανόν να θέσουν το θέμα στις καλένδες. Άλλωστε η αναδρομική απόδοση του ποσοστού αυτού αποτελεί σίγουρο, εύκολο και δίκαιο τρόπο χρηματοδότησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου (αρκει η απλή διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των νυν αλλά και των διατελεσάντων μελών ΔΕΠ). Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για την ειλικρινή απόδοση τμήματος του εισοδήματος από το ελευθέριο επάγγελμα προς τον ΕΛΚΕ.