Σχετικά με το άρθρο 12(μετεγγραφές) και δη την παρ.8(β) που αναφέρεται στους φοιτητές με αναπηρία 67% και άνω για σωματικές, διανοητικές ή ψυχικές νόσοι, πιστοποιημένες από τα ΚΕΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται οι ψυχικές παθήσεις. Και ενώ για τις οργανικές παραπέμπεται στο παράρτημα της υπ' αριθμόν Φ151/17897/Β6/14 (Β' 358) στο οποίο αναφέρονται ονομαστικά οι οργανικές παθήσεις και οι οποίες πράγματι έχουν ποσοστό 67% και άνω. Παρακαλώ πολύ να αναφερθείτε ονομαστικά και στις ψυχικές παθήσεις και τι ποσοστό κατά τη γνώμη σας μπορεί να πάρει η κάθε μια. Κατά την ταπεινή μου άποψη και την ιδιότητα μου (ιατρός) 67% και άνω αναφέρεστε σε: σχιζοφρένεια, αυτισμός, διπολικές διαταραχές-μανιοκατάθλιψη και κάποιες άλλες παρόμοιας βαρύτητας. Με τις διαταραχές αυτές παρόλο που το άτομο διαθέτει την νοημοσύνη το εμποδίζει η κατάσταση του να κάνει ακόμη και σωστή προετοιμασία για πανελλήνιες.
Υπάρχουν όμως ψυχικές παθήσεις που βιώνουν κάποια άτομα και αυτά συνήθως είναι σιωπηλά και χαμηλών τόνων και φαρμακευτική αγωγή αρκετών χρόνων και που το ποσοστό αναπηρίας τους είναι χαμηλότερο από 67%. Τα άτομα αυτά έχουν μεν αρκετή νοημοσύνη και διαύγεια αλλά από την άλλη έχουν ανάγκη από αγάπη και πολλή κατανόηση. Ας τα βοηθήσουμε και εμείς και εσείς να νιώσουν άξια και ισότιμα μέλη, συνεχίζοντας αυτό που άρχισαν. Να μην τα εμποδίσει κανείς στη μόρφωση τους και αργότερα στην αργότερα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Επομένως πρέπει να αναφερθείτε ως εξής: ψυχικές νόσοι με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Ανεξαρτήτως ποσοστού μικρού ή μεγάλου να κριθεί το άτομο από την ειδική επιτροπή ΚΕΠΑ εάν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από το περιβάλλον του και τον θεράποντα ιατρό του.
Ίσως θα ήταν απαραίτητο να έχετε την γνώμη ειδικών (ψυχιάτρων-νευρολόγων).
Σας ευχαριστώ εκ προτέρων
για την κατανόηση
Υ.Γ.Είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο για μετεγγραφές αναφέρεται σε ψυχικές νόσους. Σκεφτείτε το και διατυπώστε το σωστά.
Σχετικά με το άρθρο 12(μετεγγραφές) και δη την παρ.8(β) που αναφέρεται στους φοιτητές με αναπηρία 67% και άνω για σωματικές, διανοητικές ή ψυχικές νόσοι, πιστοποιημένες από τα ΚΕΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται οι ψυχικές παθήσεις. Και ενώ για τις οργανικές παραπέμπεται στο παράρτημα της υπ' αριθμόν Φ151/17897/Β6/14 (Β' 358) στο οποίο αναφέρονται ονομαστικά οι οργανικές παθήσεις και οι οποίες πράγματι έχουν ποσοστό 67% και άνω. Παρακαλώ πολύ να αναφερθείτε ονομαστικά και στις ψυχικές παθήσεις και τι ποσοστό κατά τη γνώμη σας μπορεί να πάρει η κάθε μια. Κατά την ταπεινή μου άποψη και την ιδιότητα μου (ιατρός) 67% και άνω αναφέρεστε σε: σχιζοφρένεια, αυτισμός, διπολικές διαταραχές-μανιοκατάθλιψη και κάποιες άλλες παρόμοιας βαρύτητας. Με τις διαταραχές αυτές παρόλο που το άτομο διαθέτει την νοημοσύνη το εμποδίζει η κατάσταση του να κάνει ακόμη και σωστή προετοιμασία για πανελλήνιες. Υπάρχουν όμως ψυχικές παθήσεις που βιώνουν κάποια άτομα και αυτά συνήθως είναι σιωπηλά και χαμηλών τόνων και φαρμακευτική αγωγή αρκετών χρόνων και που το ποσοστό αναπηρίας τους είναι χαμηλότερο από 67%. Τα άτομα αυτά έχουν μεν αρκετή νοημοσύνη και διαύγεια αλλά από την άλλη έχουν ανάγκη από αγάπη και πολλή κατανόηση. Ας τα βοηθήσουμε και εμείς και εσείς να νιώσουν άξια και ισότιμα μέλη, συνεχίζοντας αυτό που άρχισαν. Να μην τα εμποδίσει κανείς στη μόρφωση τους και αργότερα στην αργότερα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επομένως πρέπει να αναφερθείτε ως εξής: ψυχικές νόσοι με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Ανεξαρτήτως ποσοστού μικρού ή μεγάλου να κριθεί το άτομο από την ειδική επιτροπή ΚΕΠΑ εάν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από το περιβάλλον του και τον θεράποντα ιατρό του. Ίσως θα ήταν απαραίτητο να έχετε την γνώμη ειδικών (ψυχιάτρων-νευρολόγων). Σας ευχαριστώ εκ προτέρων για την κατανόηση Υ.Γ.Είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο για μετεγγραφές αναφέρεται σε ψυχικές νόσους. Σκεφτείτε το και διατυπώστε το σωστά.