Υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να σχολιασθούν,θα αναφερθώ στην παρακράτηση απο ελεύθερο επάγγελμα υπέρ του ΕΛΚΕ.
1.Ως μέλος ΔΕΠ Οδοντιατρικής Σχολής εχουμε κουρασθεί απο τις συνεχείς εναλλάγές του ποσοστού ,απο το 1997 εως σήμερα,και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει οτι και το προτεινόμενο δεν θα αλλάξει στο μέλλον.
2.Το οποιοδήποτε ποσοστό επι του ακαθαρίστου αποτελεί κατάφωρη αδικία εναντίον εκείνων που για την άσκηση του επαγγέλματος χρησιμοποιούν εξοπλισμό με μεγάλο κόστος αγοράς και στην αγορά του οποίου το Πανεπιστήμιο δεν συμμετέχει.
3. Για τούς οδοντίατρους (όπως και για άλλες ειδικότητες) τα εξοδα λειτουργίας (αναλώσιμα κλπ),σύμφωνα με την νομοθεσία είναι 50-55% επι του ακαθαρίστου.
Εάν στο ποσοστό αυτό προστεθεί η παρακράτηση (εφοσον ειναι αδιανόητο να φορολογηθεί)δεν ειναι αποδεκτό απο την εφορία.
Εάν δε αφαιρεθεί απο το καθαρό εισόδημα,εάν αφαιρεθεί και ο φόρος,το εναπομένον ποσοστό ειναι ασύμφορο για την ασκηση του επαγγέλματος και ισοδυναμεί με αυτοχρηματοδότηση του μισθού.
4.Η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος για ιατρικές ειδικότητες η επαγγέλματα που απαιτούν δεξιοτεχνία στους χειρισμούς,δεν ειναι χαριστική πραξη,ειναι υποχρεωτική για την διατήρηση και ανάπτυξη της δεξιοτεχνίας αυτής.
Ακόμα και κατα την συζήτηση του αρχικού νομοσχεδίου το 1997,ο τότε Υπουργός Παιδείας ειχε αναφερθείστο θέμα αυτό αναφέροντας οτι καθορίζεται το ποσοστό αυτό ως προσωρινό μέτρο μέχρις οτου ρυθμισθεί το θέμα της ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ των μελών ΔΕΠ οπως γίνεται σε ολον τον κόσμο.
Προτείνεται να ρυθμισθεί οποιοδήποτε ποσοστό παρακράτησης ,σε έσοδα απο ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ χρησιμοποιώντας υλικά και εξοπλισμό του Πανεπιστημίου, οπως συμβαίνει και με την ενδονοσοκομειακή απογευματινή απασχόληση συναδέλφων ιατρών.
Υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να σχολιασθούν,θα αναφερθώ στην παρακράτηση απο ελεύθερο επάγγελμα υπέρ του ΕΛΚΕ. 1.Ως μέλος ΔΕΠ Οδοντιατρικής Σχολής εχουμε κουρασθεί απο τις συνεχείς εναλλάγές του ποσοστού ,απο το 1997 εως σήμερα,και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει οτι και το προτεινόμενο δεν θα αλλάξει στο μέλλον. 2.Το οποιοδήποτε ποσοστό επι του ακαθαρίστου αποτελεί κατάφωρη αδικία εναντίον εκείνων που για την άσκηση του επαγγέλματος χρησιμοποιούν εξοπλισμό με μεγάλο κόστος αγοράς και στην αγορά του οποίου το Πανεπιστήμιο δεν συμμετέχει. 3. Για τούς οδοντίατρους (όπως και για άλλες ειδικότητες) τα εξοδα λειτουργίας (αναλώσιμα κλπ),σύμφωνα με την νομοθεσία είναι 50-55% επι του ακαθαρίστου. Εάν στο ποσοστό αυτό προστεθεί η παρακράτηση (εφοσον ειναι αδιανόητο να φορολογηθεί)δεν ειναι αποδεκτό απο την εφορία. Εάν δε αφαιρεθεί απο το καθαρό εισόδημα,εάν αφαιρεθεί και ο φόρος,το εναπομένον ποσοστό ειναι ασύμφορο για την ασκηση του επαγγέλματος και ισοδυναμεί με αυτοχρηματοδότηση του μισθού. 4.Η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος για ιατρικές ειδικότητες η επαγγέλματα που απαιτούν δεξιοτεχνία στους χειρισμούς,δεν ειναι χαριστική πραξη,ειναι υποχρεωτική για την διατήρηση και ανάπτυξη της δεξιοτεχνίας αυτής. Ακόμα και κατα την συζήτηση του αρχικού νομοσχεδίου το 1997,ο τότε Υπουργός Παιδείας ειχε αναφερθείστο θέμα αυτό αναφέροντας οτι καθορίζεται το ποσοστό αυτό ως προσωρινό μέτρο μέχρις οτου ρυθμισθεί το θέμα της ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ των μελών ΔΕΠ οπως γίνεται σε ολον τον κόσμο. Προτείνεται να ρυθμισθεί οποιοδήποτε ποσοστό παρακράτησης ,σε έσοδα απο ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ χρησιμοποιώντας υλικά και εξοπλισμό του Πανεπιστημίου, οπως συμβαίνει και με την ενδονοσοκομειακή απογευματινή απασχόληση συναδέλφων ιατρών.