Το δικαίωμα να δώσουν οι απόφοιτοι με το νέο σύστημα δεν ισχύει για όλους.
Συγκεκριμένα,οι απόφοιτοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης αποκλείονται:
- από το 2ο πεδίο, αφού δεν έχουν διδαχθεί Χημεία
- οι μισοί τουλάχιστον απ΄αυτούς και από το 5ο πεδίο,καθώς δεν είχαν επιλέξει Α.Ο.Θ.
Με λίγα λόγια ο υποψήφιος της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι ο μόνος από τους συνυποψηφίους του που δεν του δίνεται η δυνατότητα να επαναδιεκδικήσει τις σχολές τις οποίες στόχευε.
Δε συμβαίνει το ίδιο για τους υποψήφιους της πρώην θεωρητικής, της θετικής και όσους από την τεχνολογική επέλεξαν Α.Ο.Θ. Αυτοί και με το νέο σύστημα επανεξετάζονται σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί, έχοντας πρόσβαση και με τη νέα κατανομή των πεδίων στις σχολές που στόχευαν. Επόμενο είναι να προτιμήσουν το νέο σύστημα,αφού θα εξεταστούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα διεκδικώντας μάλιστα θέση στην κατηγορία του 90%.
Δε μπορεί, λοιπόν, να θεωρήσουμε δίκαιο και πολύ περισσότερο νόμιμο το 70-80%των αποφοίτων(οι αριθμοί ενδεικτικά),να δικαιούται εξέτασης με το νέο σύστημα, ενώ το 20-30% ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ από αυτό και να ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να επανεξεταστεί σε έξι μαθήματα για ποσοστό της τάξης του 10% ή και λίγο παραπάνω, όπως αυτό θα προσδιοριστεί.Η ρύθμιση είναι καταφανώς άδικη, αφού δημιουργούνται δύο κατηγορίες αποφοίτων,αυτοί που δύνανται να εξεταστούν με το νέο σύστημα και αυτοί που τους είναι απαγορευτικό.
Η διάταξη χρήζει διόρθωσης για τους παραπάνω απόφοιτους της τεχνολογικής.
Για παράδειγμα, για το 2ο πεδίο δικαίωμα εξέτασης σε Α.Ε.Π.Π. ή Α.Ο.Δ.Ε έναντι της Χημείας, για το 5ο πεδίο σε Φυσική ή Α.Ο.Δ.Ε. αντί του Α.Ο.Θ.
Το δικαίωμα να δώσουν οι απόφοιτοι με το νέο σύστημα δεν ισχύει για όλους. Συγκεκριμένα,οι απόφοιτοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης αποκλείονται: - από το 2ο πεδίο, αφού δεν έχουν διδαχθεί Χημεία - οι μισοί τουλάχιστον απ΄αυτούς και από το 5ο πεδίο,καθώς δεν είχαν επιλέξει Α.Ο.Θ. Με λίγα λόγια ο υποψήφιος της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι ο μόνος από τους συνυποψηφίους του που δεν του δίνεται η δυνατότητα να επαναδιεκδικήσει τις σχολές τις οποίες στόχευε. Δε συμβαίνει το ίδιο για τους υποψήφιους της πρώην θεωρητικής, της θετικής και όσους από την τεχνολογική επέλεξαν Α.Ο.Θ. Αυτοί και με το νέο σύστημα επανεξετάζονται σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί, έχοντας πρόσβαση και με τη νέα κατανομή των πεδίων στις σχολές που στόχευαν. Επόμενο είναι να προτιμήσουν το νέο σύστημα,αφού θα εξεταστούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα διεκδικώντας μάλιστα θέση στην κατηγορία του 90%. Δε μπορεί, λοιπόν, να θεωρήσουμε δίκαιο και πολύ περισσότερο νόμιμο το 70-80%των αποφοίτων(οι αριθμοί ενδεικτικά),να δικαιούται εξέτασης με το νέο σύστημα, ενώ το 20-30% ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ από αυτό και να ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να επανεξεταστεί σε έξι μαθήματα για ποσοστό της τάξης του 10% ή και λίγο παραπάνω, όπως αυτό θα προσδιοριστεί.Η ρύθμιση είναι καταφανώς άδικη, αφού δημιουργούνται δύο κατηγορίες αποφοίτων,αυτοί που δύνανται να εξεταστούν με το νέο σύστημα και αυτοί που τους είναι απαγορευτικό. Η διάταξη χρήζει διόρθωσης για τους παραπάνω απόφοιτους της τεχνολογικής. Για παράδειγμα, για το 2ο πεδίο δικαίωμα εξέτασης σε Α.Ε.Π.Π. ή Α.Ο.Δ.Ε έναντι της Χημείας, για το 5ο πεδίο σε Φυσική ή Α.Ο.Δ.Ε. αντί του Α.Ο.Θ.