Είναι σκόπιμο να ξεκαθαριστεί ότι το μήνυμα του χρήστη με το ίδιο όνομα με εμένα, το οποίο είναι αντιγραφή από το μήνυμα της Γεωργίας Μαρούση και ακριβώς πάνω από αυτό δεν το έχω γράψει εγώ και δεν είμαι εγώ αυτός ο χρήστης. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Με την ευκαιρία να σχολιάσω το μήνυμα της Γεωργίας Μαρούση.
Αγαπητή Γεωργία, στα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων της Ελλάδας ταξινομούνται τα προσόντα που απορρέουν από την κατοχή τίτλων σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα προσόντα που απορρέουν από την κατοχή τίτλων σπουδών της αλλοδαπής δεν κατατάσσονται στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της Ελλάδας αλλά στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της χώρας στης οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα ανήκουν τα ιδρύματα που χορήγησαν αυτούς τους τίτλους σπουδών. Δεν έχει λοιπόν νόημα να μιλάμε για ταξινόμηση τίτλων σπουδών της από ΑΕΙ της αλλοδαπής στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της Ελλάδας.
Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για πτυχία και διπλώματα ΑΕΙ 4ετούς φοίτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πτυχία των ΤΕΙ διάρκειας 7 εξαμήνων δεν θα καταταχθούν στο επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο παρόν νομοσχέδιο για τα πτυχία ΤΕΙ 7 εξαμήνων.
Αυτό το θέμα αν δε λυθεί με προσθήκη διάταξης στο παρόν νομοσχέδιο θα λυθεί όταν δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του Ν 3879/2010. Το σωστό θα ήταν να λυθεί το θέμα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων συνολικά σε αυτό το προεδρικό διάταγμα και να μην γίνεται αποσπασματική ρύθμιση σε νόμο για το εθνικό πλαίσιο προσόντων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των ΤΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2.γ) του άρθρου 25 του Ν 1404/1983 και του άρθρου 18 του Ν 3794/2009. Τα μόνα τμήματα ΤΕΙ για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα είναι τα τμήματα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ και αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Είναι σκόπιμο να ξεκαθαριστεί ότι το μήνυμα του χρήστη με το ίδιο όνομα με εμένα, το οποίο είναι αντιγραφή από το μήνυμα της Γεωργίας Μαρούση και ακριβώς πάνω από αυτό δεν το έχω γράψει εγώ και δεν είμαι εγώ αυτός ο χρήστης. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Με την ευκαιρία να σχολιάσω το μήνυμα της Γεωργίας Μαρούση. Αγαπητή Γεωργία, στα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων της Ελλάδας ταξινομούνται τα προσόντα που απορρέουν από την κατοχή τίτλων σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα προσόντα που απορρέουν από την κατοχή τίτλων σπουδών της αλλοδαπής δεν κατατάσσονται στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της Ελλάδας αλλά στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της χώρας στης οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα ανήκουν τα ιδρύματα που χορήγησαν αυτούς τους τίτλους σπουδών. Δεν έχει λοιπόν νόημα να μιλάμε για ταξινόμηση τίτλων σπουδών της από ΑΕΙ της αλλοδαπής στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της Ελλάδας. Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για πτυχία και διπλώματα ΑΕΙ 4ετούς φοίτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πτυχία των ΤΕΙ διάρκειας 7 εξαμήνων δεν θα καταταχθούν στο επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο παρόν νομοσχέδιο για τα πτυχία ΤΕΙ 7 εξαμήνων. Αυτό το θέμα αν δε λυθεί με προσθήκη διάταξης στο παρόν νομοσχέδιο θα λυθεί όταν δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του Ν 3879/2010. Το σωστό θα ήταν να λυθεί το θέμα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων συνολικά σε αυτό το προεδρικό διάταγμα και να μην γίνεται αποσπασματική ρύθμιση σε νόμο για το εθνικό πλαίσιο προσόντων της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των ΤΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2.γ) του άρθρου 25 του Ν 1404/1983 και του άρθρου 18 του Ν 3794/2009. Τα μόνα τμήματα ΤΕΙ για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα είναι τα τμήματα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ και αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα.