Οι τροποποιήσεις στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ έχουν θετικά στοιχεία, με κυριότερο την επαναφορά της εισηγητικής έκθεσης. Θεωρώ όμως ότι η προτεινόμενη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων είναι προβληματική, γιατί είναι λάθος να μην κρίνεται το έργο ενός μέλους ΔΕΠ κυρίως από τους πλέον ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη σύνθεση δεκαπενταμελούς/ενδεκαμελούς επιτροπής είναι άκρως προβληματική στην περίπτωση Τμημάτων των οποίων τα μέλη ΔΕΠ έχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα, ιδίως εκείνων που δεν έχουν Τομείς. Εκεί, ακόμη και με τον παρόντα νόμο, υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων, ιδίως μέσω δημιουργικής ερμηνείας της συνάφειας μεταξύ γνωστικών αντικειμένων. Αλλά τουλάχιστον οι υποψήφιοι προστατεύονται ως επί το πλείστον από το ότι κρίνονται κυρίως από επιστήμονες του αντικειμένου τους που μπορούν να κρίνουν ουσιαστικά το έργο τους. Με τον νέο νόμο, σε τέτοια Τμήματα αυτό δεν θα είναι εφικτό, ενώ ο νόμος δεν ορίζει καν τι γίνεται στην περίπτωση που σε ένα γνωστικό αντικείμενο δεν υπάρχουν αρκετά μέλη ΔΕΠ στον Τομέα ή, αν δεν υπάρχει, στο Τμήμα ή και το οικείο ίδρυμα. Μπαίνουν στο εκλεκτορικό σώμα άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, κι ας μην έχουν σχέση με το αντικείμενο, ή υπάρχουν περισσότεροι εξωτερικοί; Αυτό δεν πρέπει να αφεθεί στην ευχέρεια του κάθε Τμήματος κατά περίπτωση, ενώ εμφατικά θα συνιστούσα η αναλογία ειδικών - μελών του Τομέα/Τμήματος να αλλάξει υπέρ των πρώτων.
Επίσης, κρίμα είναι να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά: Ένα από τα λίγα "χλωρά" ήταν το ηλεκτρονικό σύστημα της Απέλλας. Ας αλλάξουν τα πεδία ή τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά η πλατφόρμα, που λειτουργεί μια χαρά, γιατί να καταργηθεί; Γιατί να ξαναγυρίσουμε στις εκατοντάδες φωτοτυπίες, τα κουβαλήματα, τα έξοδα και την μικρή οικολογική καταστροφή που επέφερε κάθε υποψηφιότητα;
Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Οι τροποποιήσεις στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ έχουν θετικά στοιχεία, με κυριότερο την επαναφορά της εισηγητικής έκθεσης. Θεωρώ όμως ότι η προτεινόμενη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων είναι προβληματική, γιατί είναι λάθος να μην κρίνεται το έργο ενός μέλους ΔΕΠ κυρίως από τους πλέον ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη σύνθεση δεκαπενταμελούς/ενδεκαμελούς επιτροπής είναι άκρως προβληματική στην περίπτωση Τμημάτων των οποίων τα μέλη ΔΕΠ έχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα, ιδίως εκείνων που δεν έχουν Τομείς. Εκεί, ακόμη και με τον παρόντα νόμο, υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων, ιδίως μέσω δημιουργικής ερμηνείας της συνάφειας μεταξύ γνωστικών αντικειμένων. Αλλά τουλάχιστον οι υποψήφιοι προστατεύονται ως επί το πλείστον από το ότι κρίνονται κυρίως από επιστήμονες του αντικειμένου τους που μπορούν να κρίνουν ουσιαστικά το έργο τους. Με τον νέο νόμο, σε τέτοια Τμήματα αυτό δεν θα είναι εφικτό, ενώ ο νόμος δεν ορίζει καν τι γίνεται στην περίπτωση που σε ένα γνωστικό αντικείμενο δεν υπάρχουν αρκετά μέλη ΔΕΠ στον Τομέα ή, αν δεν υπάρχει, στο Τμήμα ή και το οικείο ίδρυμα. Μπαίνουν στο εκλεκτορικό σώμα άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, κι ας μην έχουν σχέση με το αντικείμενο, ή υπάρχουν περισσότεροι εξωτερικοί; Αυτό δεν πρέπει να αφεθεί στην ευχέρεια του κάθε Τμήματος κατά περίπτωση, ενώ εμφατικά θα συνιστούσα η αναλογία ειδικών - μελών του Τομέα/Τμήματος να αλλάξει υπέρ των πρώτων. Επίσης, κρίμα είναι να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά: Ένα από τα λίγα "χλωρά" ήταν το ηλεκτρονικό σύστημα της Απέλλας. Ας αλλάξουν τα πεδία ή τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά η πλατφόρμα, που λειτουργεί μια χαρά, γιατί να καταργηθεί; Γιατί να ξαναγυρίσουμε στις εκατοντάδες φωτοτυπίες, τα κουβαλήματα, τα έξοδα και την μικρή οικολογική καταστροφή που επέφερε κάθε υποψηφιότητα; Καλή επιτυχία στο έργο σας.