Σχετικά με το πρόβλημα της μείωσης του αριθμού του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, θέτω υπόψη σας την πληροφορία ότι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές (μερικοί βρίσκονται ακόμη σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο), ηλικίας μικρότερης των 67 ετών, επιθυμούν να επαναπροσληφθούν και να συμβάλουν στην άμβλυνση του ανωτέρω προβλήματος.
Οι εν λόγω συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές μπορούν να εργαστούν μέχρι την αυτοδίκαιη απόλυσή τους με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών.
Η ανωτέρω πρόταση είναι σύμφωνη
α) με την άποψη του Υπουργείου για επιστροφή Ελλήνων
Επιστημόνων του εξωτερικού σε ελληνικά ΑΕΙ
β) με τις απαιτήσεις των «θεσμών - τροϊκανών» για συνταξιοδότηση στα 67.
γ) με την εισροή περισότερων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.
δ) με την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων. Σήμερα ο αριθμός μελών ΔΕΠ και ΕΠ έχει μειωθεί δραματικά, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί λόγω των μετεγγραφών και λόγω της αύξησης των εισακτέων, με αποτέλεσμα να καταργούνται ή να συμπτύσσονται πολλά μαθήματα.
Οι καθηγητές αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την πρόσληψη των συγγενών ή φίλων τους διότι εάν επεδίωκαν κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν βγει στην σύνταξη πολύ πριν από την ηλικία των 67 ετών. Όσον αφορά το ερευνητικό τους έργο, είναι πλούσιο σε δημοσιεύσεις, ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Οι εν λόγω καθηγητές υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους λόγω της κατάστασης σύγχυσης και αναστάτωσης που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα εξαιτίας του νόμου που αφορούσε τον τρόπο διοίκησης των Ιδρυμάτων (Ν.4009/2011) αλλά και των ασαφειών των νόμων που αφορούσαν τα συνταξιοδοτικά. Ο Νόμος 4009/2011 δημιούργησε τέτοιο αλαλούμ σε θέματα διοίκησης που ήταν αδύνατον να καταλάβουμε τι έλεγε. Σήμερα το πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης καταργεί την ανακατωσούρα και ξεκαθαρίζει τον ρόλο των οργάνων διοίκησης. Σήμερα θέλουμε να είμαστε παρόντες στα Ιδρύματά μας για να συμβάλλουμε στις αλλαγές που θα συμβούν τόσο στα διοικητικά όσο και στα εκπαιδευτικά θέματα.
Σχετικά με το πρόβλημα της μείωσης του αριθμού του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, θέτω υπόψη σας την πληροφορία ότι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές (μερικοί βρίσκονται ακόμη σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο), ηλικίας μικρότερης των 67 ετών, επιθυμούν να επαναπροσληφθούν και να συμβάλουν στην άμβλυνση του ανωτέρω προβλήματος. Οι εν λόγω συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές μπορούν να εργαστούν μέχρι την αυτοδίκαιη απόλυσή τους με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών. Η ανωτέρω πρόταση είναι σύμφωνη α) με την άποψη του Υπουργείου για επιστροφή Ελλήνων Επιστημόνων του εξωτερικού σε ελληνικά ΑΕΙ β) με τις απαιτήσεις των «θεσμών - τροϊκανών» για συνταξιοδότηση στα 67. γ) με την εισροή περισότερων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. δ) με την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων. Σήμερα ο αριθμός μελών ΔΕΠ και ΕΠ έχει μειωθεί δραματικά, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί λόγω των μετεγγραφών και λόγω της αύξησης των εισακτέων, με αποτέλεσμα να καταργούνται ή να συμπτύσσονται πολλά μαθήματα. Οι καθηγητές αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την πρόσληψη των συγγενών ή φίλων τους διότι εάν επεδίωκαν κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν βγει στην σύνταξη πολύ πριν από την ηλικία των 67 ετών. Όσον αφορά το ερευνητικό τους έργο, είναι πλούσιο σε δημοσιεύσεις, ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Οι εν λόγω καθηγητές υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους λόγω της κατάστασης σύγχυσης και αναστάτωσης που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα εξαιτίας του νόμου που αφορούσε τον τρόπο διοίκησης των Ιδρυμάτων (Ν.4009/2011) αλλά και των ασαφειών των νόμων που αφορούσαν τα συνταξιοδοτικά. Ο Νόμος 4009/2011 δημιούργησε τέτοιο αλαλούμ σε θέματα διοίκησης που ήταν αδύνατον να καταλάβουμε τι έλεγε. Σήμερα το πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης καταργεί την ανακατωσούρα και ξεκαθαρίζει τον ρόλο των οργάνων διοίκησης. Σήμερα θέλουμε να είμαστε παρόντες στα Ιδρύματά μας για να συμβάλλουμε στις αλλαγές που θα συμβούν τόσο στα διοικητικά όσο και στα εκπαιδευτικά θέματα.