Με αφορμή τις αντιδράσεις που διατυπώνονται στο σχολιασμό του σχεδίου πδ και την ανησυχία που φαίνεται να έχει προκληθεί, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ως η αρμόδια και επισπεύδουσα αρχή, επιθυμεί να συνεισφέρει στη διαβούλευση παρέχοντας τις παρακάτω διευκρινήσεις.
1. Το νομοθέτημα αφορά αποκλειστικά δικά μας ραδιενεργά απόβλητα. Στη χώρα μας υπάρχουν, παράγονται και θα παράγονται στο μέλλον ραδιενεργά απόβλητα. Ευτυχώς, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Παρακαλώ, δείτε προσεκτικά τις λεπτομερείς εξηγήσεις της εισηγητικής έκθεσης (pdf, αναρτημένο κάτω από το «σχετικό υλικό», στην ίδια ιστοσελίδα), όπου, έχοντας, ακριβώς υπόψη ότι το ζήτημα δεν είναι ευρέως γνωστό, περιλάβαμε ειδικό κεφάλαιο με λεπτομερές, κατατοπιστικό υλικό.
2. Καμία σχέση με πυρηνικά απόβλητα, και μάλιστα τρίτων χωρών. Αντίθετα, νομοθετείται η αυστηρή απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα – βλ. άρθρο 12.
3. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση, όπως κάθε πολιτισμένη χώρα, να διαχειριστεί τα δικά της επικίνδυνα απόβλητα. Η υποχρέωση για πρόβλεψη χώρου οριστικής διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει ήδη στην ελληνική νομοθεσία – βλ. άρθρο 4 του πδ 122/2013 (ΦΕΚ, Α’ 177).
4. Η πρόνοια για δυνατότητα παροχής αντισταθμιστικού οφέλους του άρθρου 22 αποτελεί δημοκρατική και δίκαιη αναγνώριση του συνόλου προς την (όποια) τοπική κοινωνία συμβάλλει στην επίλυση του συνήθως δύσκολου ζητήματος χωροθέτησης οποιασδήποτε μονάδας αποβλήτων. Αποτελεί διαστρέβλωση και προσβολή προς το ήθος των συμπολιτών μας η άποψη ότι δήθεν επιχειρείται η εξαγορά της τοπικής κοινωνίας. Πως φαντάζεται κάποιος ότι είναι δυνατόν να εξαγοραστεί με νομοθετημένη διαφανή διαδικασία εθελοντισμού μια τοπική κοινωνία?
5. Η ΕΕΑΕ κατανοεί την καχυποψία και ανησυχία των πολιτών. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, θα κάνουμε, όπως κάναμε και πάντα στο παρελθόν, ότι απαιτείται για να εξηγήσουμε, ενημερώσουμε και οικοδομήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης προκειμένου να επιλύσουμε σύνθετα και λεπτά προβλήματα, όπως το υπόψη πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων.
Χρήστος Χουσιάδας
Πρόεδρος της ΕΕΑΕ
Με αφορμή τις αντιδράσεις που διατυπώνονται στο σχολιασμό του σχεδίου πδ και την ανησυχία που φαίνεται να έχει προκληθεί, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ως η αρμόδια και επισπεύδουσα αρχή, επιθυμεί να συνεισφέρει στη διαβούλευση παρέχοντας τις παρακάτω διευκρινήσεις. 1. Το νομοθέτημα αφορά αποκλειστικά δικά μας ραδιενεργά απόβλητα. Στη χώρα μας υπάρχουν, παράγονται και θα παράγονται στο μέλλον ραδιενεργά απόβλητα. Ευτυχώς, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Παρακαλώ, δείτε προσεκτικά τις λεπτομερείς εξηγήσεις της εισηγητικής έκθεσης (pdf, αναρτημένο κάτω από το «σχετικό υλικό», στην ίδια ιστοσελίδα), όπου, έχοντας, ακριβώς υπόψη ότι το ζήτημα δεν είναι ευρέως γνωστό, περιλάβαμε ειδικό κεφάλαιο με λεπτομερές, κατατοπιστικό υλικό. 2. Καμία σχέση με πυρηνικά απόβλητα, και μάλιστα τρίτων χωρών. Αντίθετα, νομοθετείται η αυστηρή απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα – βλ. άρθρο 12. 3. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση, όπως κάθε πολιτισμένη χώρα, να διαχειριστεί τα δικά της επικίνδυνα απόβλητα. Η υποχρέωση για πρόβλεψη χώρου οριστικής διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει ήδη στην ελληνική νομοθεσία – βλ. άρθρο 4 του πδ 122/2013 (ΦΕΚ, Α’ 177). 4. Η πρόνοια για δυνατότητα παροχής αντισταθμιστικού οφέλους του άρθρου 22 αποτελεί δημοκρατική και δίκαιη αναγνώριση του συνόλου προς την (όποια) τοπική κοινωνία συμβάλλει στην επίλυση του συνήθως δύσκολου ζητήματος χωροθέτησης οποιασδήποτε μονάδας αποβλήτων. Αποτελεί διαστρέβλωση και προσβολή προς το ήθος των συμπολιτών μας η άποψη ότι δήθεν επιχειρείται η εξαγορά της τοπικής κοινωνίας. Πως φαντάζεται κάποιος ότι είναι δυνατόν να εξαγοραστεί με νομοθετημένη διαφανή διαδικασία εθελοντισμού μια τοπική κοινωνία? 5. Η ΕΕΑΕ κατανοεί την καχυποψία και ανησυχία των πολιτών. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, θα κάνουμε, όπως κάναμε και πάντα στο παρελθόν, ότι απαιτείται για να εξηγήσουμε, ενημερώσουμε και οικοδομήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης προκειμένου να επιλύσουμε σύνθετα και λεπτά προβλήματα, όπως το υπόψη πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων. Χρήστος Χουσιάδας Πρόεδρος της ΕΕΑΕ