Όλοι οι φορείς ασχολούμενοι με την κομμωτική, επιθυμούν την αναβάθμιση του κλάδου μας έτσι ώστε να αποκτά κάποιος την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή με στόχο την φοίτηση από αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και πάνω (ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ…) και θα ήταν εύστοχο να δημιουργηθούν κάποια στιγμή και ΤΕΙ κομμωτικής όπως ακριβώς προβλέπεται και για την αισθητική.
Αλώστε πιστεύουμε ότι για τον λόγο αυτόν άλλαξε και η νομοθεσία για την απόκτηση άσκησης επαγγέλματος κομμωτή τον Αύγουστο του 2014 και ευθυγραμμίστηκε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη τα οπαία εξασφαλίζουν στους σπουδαστές τους επαρκή φοίτηση (2 χρόνια) και επαρκή πρακτική εφαρμογή.
Που σαν στόχο έχει, οι σπουδαστές να βγαίνουν ολοκληρωμένοι επαγγελματίες αφού σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο (του 2014) παρακολουθούν και μαθήματα γενικής παιδείας τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για τους ίδιους και για τον κλάδο (δερματολογία, υγιεινή, ανατομία, σχέδιο, νομοθεσία, marketing κ.α…).
Δυστυχώς μεγάλη μερίδα από ΚεΔιΒιΜ παρερμηνεύει σκοπίμως την νομοθεσία, παραπλανεί μεγάλο μέρος των σπουδαστών και όπως έχουμε ενημερωθεί επιθυμεί την αλλαγή της νομοθεσίας και επαναφορά της παλιάς όπου υπήρχε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να φοιτήσει οπουδήποτε για όποιο διάστημα και με μια μικρή προϋπηρεσία να παίρνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή.
Εξυπακούεται ότι ενημερώνουν το κοινό πως η νομοθεσία θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.
Ζητάμε την προστασία της πολιτείας σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο ήταν για πολλά χρόνια ελληνικό πρόβλημα αφού η νομοθεσία όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών συμπίπτει με τη νομοθεσία που υπάρχει από το 2014 και στην Ελλάδα.
Το τελευταίο νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές (αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εικονικής φοίτησης για την απόκτηση διπλώματος , ούτε και απευθείας αγορά αυτού – πράγμα που προστατεύει τόσο τον κλάδο όσο και τους σπουδαστές αλλά και τους καταναλωτές ).
Οι προτάσεις μας για την εκπαίδευση της κομμωτικής θα ήταν οι εξής :
1. Η προϋπηρεσία για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να αυξηθεί από 6 μήνες σε 2 χρόνια, διότι θεωρούμε ότι για να μπορέσει να πάρει κάποιος την άδεια και να ανοίξει κομμωτήριο χρειάζεται συνολικά 4 χρόνια όπως ισχύει και σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία κ.α.- σημείωση ότι στην Κύπρο χρειάζονται 5 έτη.
2. Πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα φοίτησης κομμωτικής τέχνης στα ΙΕΚ διότι τα βιβλία, οι μέθοδοι και η διδασκαλία είναι απαρχαιωμένη.
3. Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να ζητήσουμε την πλήρη προστασία και κάλυψη, όπως και την τιμωρία όσον εκμεταλλεύονται και παραπληροφορούν για τη νομοθεσία κάνοντας μεγάλο κακό στο ευρύ κοινό.
4. Πιστεύουμε ότι μια συνάντηση του Υπουργείου με την Ομοσπονδία κομμωτών Ελλάδος ΚΟΚΚΚΕ θα ήταν εύλογη για να κινηθούν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Όλοι οι φορείς ασχολούμενοι με την κομμωτική, επιθυμούν την αναβάθμιση του κλάδου μας έτσι ώστε να αποκτά κάποιος την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή με στόχο την φοίτηση από αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και πάνω (ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ…) και θα ήταν εύστοχο να δημιουργηθούν κάποια στιγμή και ΤΕΙ κομμωτικής όπως ακριβώς προβλέπεται και για την αισθητική. Αλώστε πιστεύουμε ότι για τον λόγο αυτόν άλλαξε και η νομοθεσία για την απόκτηση άσκησης επαγγέλματος κομμωτή τον Αύγουστο του 2014 και ευθυγραμμίστηκε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη τα οπαία εξασφαλίζουν στους σπουδαστές τους επαρκή φοίτηση (2 χρόνια) και επαρκή πρακτική εφαρμογή. Που σαν στόχο έχει, οι σπουδαστές να βγαίνουν ολοκληρωμένοι επαγγελματίες αφού σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο (του 2014) παρακολουθούν και μαθήματα γενικής παιδείας τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για τους ίδιους και για τον κλάδο (δερματολογία, υγιεινή, ανατομία, σχέδιο, νομοθεσία, marketing κ.α…). Δυστυχώς μεγάλη μερίδα από ΚεΔιΒιΜ παρερμηνεύει σκοπίμως την νομοθεσία, παραπλανεί μεγάλο μέρος των σπουδαστών και όπως έχουμε ενημερωθεί επιθυμεί την αλλαγή της νομοθεσίας και επαναφορά της παλιάς όπου υπήρχε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να φοιτήσει οπουδήποτε για όποιο διάστημα και με μια μικρή προϋπηρεσία να παίρνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή. Εξυπακούεται ότι ενημερώνουν το κοινό πως η νομοθεσία θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Ζητάμε την προστασία της πολιτείας σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο ήταν για πολλά χρόνια ελληνικό πρόβλημα αφού η νομοθεσία όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών συμπίπτει με τη νομοθεσία που υπάρχει από το 2014 και στην Ελλάδα. Το τελευταίο νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές (αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εικονικής φοίτησης για την απόκτηση διπλώματος , ούτε και απευθείας αγορά αυτού – πράγμα που προστατεύει τόσο τον κλάδο όσο και τους σπουδαστές αλλά και τους καταναλωτές ). Οι προτάσεις μας για την εκπαίδευση της κομμωτικής θα ήταν οι εξής : 1. Η προϋπηρεσία για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να αυξηθεί από 6 μήνες σε 2 χρόνια, διότι θεωρούμε ότι για να μπορέσει να πάρει κάποιος την άδεια και να ανοίξει κομμωτήριο χρειάζεται συνολικά 4 χρόνια όπως ισχύει και σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία κ.α.- σημείωση ότι στην Κύπρο χρειάζονται 5 έτη. 2. Πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα φοίτησης κομμωτικής τέχνης στα ΙΕΚ διότι τα βιβλία, οι μέθοδοι και η διδασκαλία είναι απαρχαιωμένη. 3. Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να ζητήσουμε την πλήρη προστασία και κάλυψη, όπως και την τιμωρία όσον εκμεταλλεύονται και παραπληροφορούν για τη νομοθεσία κάνοντας μεγάλο κακό στο ευρύ κοινό. 4. Πιστεύουμε ότι μια συνάντηση του Υπουργείου με την Ομοσπονδία κομμωτών Ελλάδος ΚΟΚΚΚΕ θα ήταν εύλογη για να κινηθούν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση.