Είναι γνωστό ότι η παραγωγή και κατοχή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποτελεί ένα παράγοντα «κλειδί» στην αξιοποίηση της παραγόμενης νέας γνώσης και τεχνογνωσίας σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.
Σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, η χώρα υπολείπεται σημαντικά τουλάχιστον σε σχέση με το ερευνητικό της δυναμικό. ‘Ενας από τους λόγους αυτής της υστέρησης, ίσως ο βασικότερος, είναι η αδυναμία εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων για την υποβολή και διατήρηση σε ισχύ των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Θεωρώ λοιπόν ότι με την ευκαιρία ίδρυσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, θα πρέπει να συμπεριληφθεί μεταξύ των καταστατικών Σκοπών του Ιδρύματος και η χρηματοδότηση εξόδων υποβολής και διατήρησης σε ισχύ, Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας τόσο σε Ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διαδικασία και οι όροι επιλογής των προς χρηματοδότηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα μπορούσαν να μελετηθούν και να προταθούν από το ίδιο το Ίδρυμα κατά τα πρώτα 1-2 χρόνια λειτουργίας του, ώστε να ρυθμισθούν νομοθετικά αμέσως μετά.
Είναι γνωστό ότι η παραγωγή και κατοχή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποτελεί ένα παράγοντα «κλειδί» στην αξιοποίηση της παραγόμενης νέας γνώσης και τεχνογνωσίας σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, η χώρα υπολείπεται σημαντικά τουλάχιστον σε σχέση με το ερευνητικό της δυναμικό. ‘Ενας από τους λόγους αυτής της υστέρησης, ίσως ο βασικότερος, είναι η αδυναμία εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων για την υποβολή και διατήρηση σε ισχύ των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Θεωρώ λοιπόν ότι με την ευκαιρία ίδρυσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, θα πρέπει να συμπεριληφθεί μεταξύ των καταστατικών Σκοπών του Ιδρύματος και η χρηματοδότηση εξόδων υποβολής και διατήρησης σε ισχύ, Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας τόσο σε Ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διαδικασία και οι όροι επιλογής των προς χρηματοδότηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα μπορούσαν να μελετηθούν και να προταθούν από το ίδιο το Ίδρυμα κατά τα πρώτα 1-2 χρόνια λειτουργίας του, ώστε να ρυθμισθούν νομοθετικά αμέσως μετά.