"Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασης τους, μπορούν να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους μετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται :
I. η μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο από τα δέκα (10) τελευταία χρόνια
II. γάμος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας.
III. πολύ καλή γλωσσομάθεια της χώρας διαμονής."
1. Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοείται με τη φράση "επιτρέπεται να αποσπώνται..." Θα γίνουν νέες αποσπάσεις από την αρχή ή θα δοθούν παρατάσεις στις ήδη υπάρχουσες;
2. Με ποιά λογική προκύπτει τα απαιτούμενο χρονικό διάστημα της 10ετίας; Αν δηλαδή κάποιος έχει 5 ή 6 χρόνια συνεχόμενα στο εξωτερικό και είναι παντρεμένος με μόνιμο κάτοικο (το οποίο αποδεικνύεται με τα απαραίτητα έγγραφα), γιατί δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει και αυτός στο εξωτερικο μέχρι τη συνταξιοδότηση, εφόσων υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, υπάρχει θετική εισήγηση του συντονιστή εκπαίδευσης και η απόσπασή του είναι χωρίς επιμίσθιο; Τι έχει να κερδίσει το υπουργείο παιδείας με το να αναγκαστεί να πάρει άδεια ανευ αποδοχών ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός και να αντικατασταθεί με έναν νέο εκπαιδευτικό που θα παίρνει και επιμίσθιο; Πώς τεκμηριώνεται το διάστημα της 10ετίας συνταγματικά, όσον αφορά στην προστασία της οικογένειας και την ισονομία; Αν το υπουργείο θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα παράτασης απόσπασης σε όσους έχουν γάμο με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, αυτό θα πρέπει να δίνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος απόσπασης.
3. Επίσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα εργασίας του συζύγου, το διάστημα της 10ετίας είναι και αυτό αυθαίρετο, και οδηγεί πάλι σε διακρίσεις.
"Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασης τους, μπορούν να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους μετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται : I. η μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο από τα δέκα (10) τελευταία χρόνια II. γάμος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας. III. πολύ καλή γλωσσομάθεια της χώρας διαμονής." 1. Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοείται με τη φράση "επιτρέπεται να αποσπώνται..." Θα γίνουν νέες αποσπάσεις από την αρχή ή θα δοθούν παρατάσεις στις ήδη υπάρχουσες; 2. Με ποιά λογική προκύπτει τα απαιτούμενο χρονικό διάστημα της 10ετίας; Αν δηλαδή κάποιος έχει 5 ή 6 χρόνια συνεχόμενα στο εξωτερικό και είναι παντρεμένος με μόνιμο κάτοικο (το οποίο αποδεικνύεται με τα απαραίτητα έγγραφα), γιατί δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει και αυτός στο εξωτερικο μέχρι τη συνταξιοδότηση, εφόσων υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, υπάρχει θετική εισήγηση του συντονιστή εκπαίδευσης και η απόσπασή του είναι χωρίς επιμίσθιο; Τι έχει να κερδίσει το υπουργείο παιδείας με το να αναγκαστεί να πάρει άδεια ανευ αποδοχών ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός και να αντικατασταθεί με έναν νέο εκπαιδευτικό που θα παίρνει και επιμίσθιο; Πώς τεκμηριώνεται το διάστημα της 10ετίας συνταγματικά, όσον αφορά στην προστασία της οικογένειας και την ισονομία; Αν το υπουργείο θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα παράτασης απόσπασης σε όσους έχουν γάμο με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, αυτό θα πρέπει να δίνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος απόσπασης. 3. Επίσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα εργασίας του συζύγου, το διάστημα της 10ετίας είναι και αυτό αυθαίρετο, και οδηγεί πάλι σε διακρίσεις.