Είναι γνωστό τόσο από την βασική Θεωρία που ανέπτυξε ο M. Porter, όσο και από την διεθνή πρακτική πως τα clusters δεν δημιουργούνται αλλά εμφανίζονται σαν ικανοποίηση μιας γενικότερης τοπικής επιχειρηματικής ανάγκης ή συγκυρίας. Είναι επομένως απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν δράσεις που αποδεδειγμένα αποτελούν υφιστάμενα συσσωματώματα επιχειρήσεων με βιώσιμη προοπτική ενδιαφέρον για "ανταγωνιστική συνεργασία" και αποδεδειγμένα στοιχεία λειτουργικότητας των μονάδων που συμμετέχουν πριν από την εποχή της προκήρυξης της χρηματοδότησης.
Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημιουργία λειτουργικών μονάδων "Οργανισμών συνεργασίας" (Organizations for collaboration) όχι με τη μορφή ιδρυμάτων που απλά θα βαφτιστούν ως τέτοια αλλά με φορείς με αποδεδειγμένη εμπειρία που πιθανών θα έρθει από το εξωτερικό.
Επιπλέον τα πιλοτικά έργα και τα έργα επίδειξης θα πρέπει να επιφέρουν μετρήσιμες αλλαγές στην κουλτούρα ενός τόπου διαφορετικά δεν έχουν καμία αξία όπως έχει αποδείξει η εμπειρία στο παρελθόν.
Οι επιχειρηματικοί φορείς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών ικανών να προχωρήσουν σε επιχειρησιακούς μετασχηματισμούς και ικανών να υποδεχτούν την έρευνα που παράγεται στα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας ώστε τα χρήματα που θα δαπανηθούν να δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους ως προς την επιχειρησιακή εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τελικά προϊόντα και υπηρεσίες που αν δεν εφαρμοστούν να απαιτείται πλήρης επιστροφή της ερευνητικής δαπάνης.
Τέλος πρέπει να αποτραπεί η χρήση της χρηματοδότησης για επιχειρηματική και εφαρμοσμένη έρευνα στην συγκαλυμμένη υπό το μανδύα της επιχειρηματικής ανάπτυξης βασικής έρευνας
Είναι γνωστό τόσο από την βασική Θεωρία που ανέπτυξε ο M. Porter, όσο και από την διεθνή πρακτική πως τα clusters δεν δημιουργούνται αλλά εμφανίζονται σαν ικανοποίηση μιας γενικότερης τοπικής επιχειρηματικής ανάγκης ή συγκυρίας. Είναι επομένως απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν δράσεις που αποδεδειγμένα αποτελούν υφιστάμενα συσσωματώματα επιχειρήσεων με βιώσιμη προοπτική ενδιαφέρον για "ανταγωνιστική συνεργασία" και αποδεδειγμένα στοιχεία λειτουργικότητας των μονάδων που συμμετέχουν πριν από την εποχή της προκήρυξης της χρηματοδότησης. Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημιουργία λειτουργικών μονάδων "Οργανισμών συνεργασίας" (Organizations for collaboration) όχι με τη μορφή ιδρυμάτων που απλά θα βαφτιστούν ως τέτοια αλλά με φορείς με αποδεδειγμένη εμπειρία που πιθανών θα έρθει από το εξωτερικό. Επιπλέον τα πιλοτικά έργα και τα έργα επίδειξης θα πρέπει να επιφέρουν μετρήσιμες αλλαγές στην κουλτούρα ενός τόπου διαφορετικά δεν έχουν καμία αξία όπως έχει αποδείξει η εμπειρία στο παρελθόν. Οι επιχειρηματικοί φορείς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών ικανών να προχωρήσουν σε επιχειρησιακούς μετασχηματισμούς και ικανών να υποδεχτούν την έρευνα που παράγεται στα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας ώστε τα χρήματα που θα δαπανηθούν να δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους ως προς την επιχειρησιακή εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τελικά προϊόντα και υπηρεσίες που αν δεν εφαρμοστούν να απαιτείται πλήρης επιστροφή της ερευνητικής δαπάνης. Τέλος πρέπει να αποτραπεί η χρήση της χρηματοδότησης για επιχειρηματική και εφαρμοσμένη έρευνα στην συγκαλυμμένη υπό το μανδύα της επιχειρηματικής ανάπτυξης βασικής έρευνας