Μετά από 10 χρόνια συμμετοχής σε Προγράμματα - Πλαίσιο της, αυτό που κατάλαβα τελικά είναι ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντική ανύψωση του επιπέδου της έρευνας (και τεχνολογικής ανάπτυξης (*)) στην Ελλάδα.
Το επίπεδο είναι χαμηλό όπως και αντίστοιχα τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;
Χρειάζονται πολλά, όπως:
1. Σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα, με αντίστοιχη αξιολόγηση των αναγκών αυτών με Εθνικά κριτήρια.
2. Κατανομή των κονδυλίων των χρηματοδοτήσεων και πάλι με τις αντίστοιχες Εθνικές ανάγκες. Δεν γίνεται να χρηματοδοτούμε έρευνα για την βελτίωση του γιαουρτιού (και αυτό το είδαμε) και να απορρίπτουμε προτάσεις για την βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας βασικών υδατικών σωμάτων της χώρας. Τρανταχτή απόδειξη ελλιπούς υποδομής κρίσης των προτάσεων προς χρηματοδότηση από τους τότε φορείς.
3. Να πάψουν πλέον οι υπεύθυνοι να αντιγράφουν τα προγράμματα εργασίας από το Πρόγραμμα - Πλαίσιο της ΕΕ.
4. Να υιοθετηθούν πιό απλές διαδικασίες εποπτείας, παρακολούθησης και διαχείρισης του οικονομικού αντικειμένου. Δεν γίνεται οι δράσεις χρηματοδότησης της ΓΓΕΤ να απαιτούν μεγαλύτερο διαχειριστικό κόστος από τις αντίστοιχες εκείνες των ΠΠ της ΕΕ.
5. Ξένοι κριτές στις υποβαλλόμενες προτάσεις; Ναι!! Πολλές φορές το ακούσαμε αλλά δεν έγινε ποτέ. Δεν κάνει τίποτε να γράψεις μια πρόταση και στα Αγγλικά.
6. Πρακτικό: Διαδικασία υποβολής των προτάσεων σε δύο φάσεις με αντίστοιχο προ-έλεγχο. ΘΑ υποβάλεται η ιδέα σε 10 - 12 σελίδες και μόνο άμα εγκρίνεται θα προχωρά ο υποβάλλων στην δημιουργία μας τελικής πρότασης. Κέρδος: =λιγώτερος χρόνος αξιολόγησης, ταχύτερη η χρηματοδότηση και .. γλυτώνουμε και πολύ χαρτι και μελάνι.
7. Υποχρέωση εξωσυμβατικής υπογραφής ενός consortium - agreement μεταξύ των εταίρων όπου θα καθορίζονται σαφώς οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις όλων στην κοινοπραξία. Αλλιώς, τότε όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια και εταιρίες κάνουν .. χρονοχρέωση με λεφτά του Δημοσίου και τίποτε άλλο.
8. Εξίσωση των συντελεστών χρηματοδότησης με εκείνων της ΕΕ.
Υπάρχουν κι άλλα κακώς κείμενα .... αλλά φτάνει ως εδώ.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
(*) μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη είναι .. δίπτυχο ως έννοια. Το σωστό είναι να λέμε: Κονδύλια για την έρευνα ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ γιατί στην ουσία .. και το δεύτερο μας λείπει εδώ και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό!
Μετά από 10 χρόνια συμμετοχής σε Προγράμματα - Πλαίσιο της, αυτό που κατάλαβα τελικά είναι ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντική ανύψωση του επιπέδου της έρευνας (και τεχνολογικής ανάπτυξης (*)) στην Ελλάδα. Το επίπεδο είναι χαμηλό όπως και αντίστοιχα τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό; Χρειάζονται πολλά, όπως: 1. Σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα, με αντίστοιχη αξιολόγηση των αναγκών αυτών με Εθνικά κριτήρια. 2. Κατανομή των κονδυλίων των χρηματοδοτήσεων και πάλι με τις αντίστοιχες Εθνικές ανάγκες. Δεν γίνεται να χρηματοδοτούμε έρευνα για την βελτίωση του γιαουρτιού (και αυτό το είδαμε) και να απορρίπτουμε προτάσεις για την βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας βασικών υδατικών σωμάτων της χώρας. Τρανταχτή απόδειξη ελλιπούς υποδομής κρίσης των προτάσεων προς χρηματοδότηση από τους τότε φορείς. 3. Να πάψουν πλέον οι υπεύθυνοι να αντιγράφουν τα προγράμματα εργασίας από το Πρόγραμμα - Πλαίσιο της ΕΕ. 4. Να υιοθετηθούν πιό απλές διαδικασίες εποπτείας, παρακολούθησης και διαχείρισης του οικονομικού αντικειμένου. Δεν γίνεται οι δράσεις χρηματοδότησης της ΓΓΕΤ να απαιτούν μεγαλύτερο διαχειριστικό κόστος από τις αντίστοιχες εκείνες των ΠΠ της ΕΕ. 5. Ξένοι κριτές στις υποβαλλόμενες προτάσεις; Ναι!! Πολλές φορές το ακούσαμε αλλά δεν έγινε ποτέ. Δεν κάνει τίποτε να γράψεις μια πρόταση και στα Αγγλικά. 6. Πρακτικό: Διαδικασία υποβολής των προτάσεων σε δύο φάσεις με αντίστοιχο προ-έλεγχο. ΘΑ υποβάλεται η ιδέα σε 10 - 12 σελίδες και μόνο άμα εγκρίνεται θα προχωρά ο υποβάλλων στην δημιουργία μας τελικής πρότασης. Κέρδος: =λιγώτερος χρόνος αξιολόγησης, ταχύτερη η χρηματοδότηση και .. γλυτώνουμε και πολύ χαρτι και μελάνι. 7. Υποχρέωση εξωσυμβατικής υπογραφής ενός consortium - agreement μεταξύ των εταίρων όπου θα καθορίζονται σαφώς οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις όλων στην κοινοπραξία. Αλλιώς, τότε όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια και εταιρίες κάνουν .. χρονοχρέωση με λεφτά του Δημοσίου και τίποτε άλλο. 8. Εξίσωση των συντελεστών χρηματοδότησης με εκείνων της ΕΕ. Υπάρχουν κι άλλα κακώς κείμενα .... αλλά φτάνει ως εδώ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία (*) μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη είναι .. δίπτυχο ως έννοια. Το σωστό είναι να λέμε: Κονδύλια για την έρευνα ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ γιατί στην ουσία .. και το δεύτερο μας λείπει εδώ και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό!