Υποτίθεται πως έγιναν τόσες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις γύρω από το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, αλλά το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει τι γίνονται οι φοιτητές των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας και Αισθητικής και Κοσμητολογίας που είναι να ενταχθούν στο παραπάνω υπερτμήμα.
Αν κάποιος ασχοληθεί να κοιτάξει τα προγράμματα σπουδών των 5 τμημάτων θα δει ότι στην πράξη είναι τελείως άσχετα μεταξύ τους - πράμα που καταλαβαίνες και από τον τίτλο, αλλά ας πούμε ότι προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την λογική στην ιδέα αυτής της συγχώνευσης.
Μόνο κοινό τους ότι εξυπηρετούν οργανισμούς Υγείας και Πρόνοιας. Μία τέτοια συγχώνευση που υποβαθμίζει την κάθε μία από αυτές τις σχολές, υποβαθμίζει κατ' επέκταση και το δημόσιο σύστημα υγείας.
Είμαι ένα βήμα πριν το πτυχίο του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η εξειδίκευση και το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει το τμήμα -ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών που έγινε το προηγούμενο έτος- είναι τόσο υψηλά που ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός του προγράμματος σπουδών για τρία εξάμηνα με τις υπόλοιπες σχολές μόνο υποβάθμιση μπορεί να επιφέρει. (Και υποθέτω όχι μόνο του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά και άλλων από τα πέντε.)
Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν υπάρχει σε αντίστοιχο πανεπιστημίου, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17, είναι το 3ο σε σειρά τμήμα των Τ.Ε.Ι. με την υψηλότερη βάση εισαγωγής και αναγνωρίζετε ως ισότιμο με αντίστοιχες σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής.
Δεν μπορεί ένα σχέδιο αναβάθμισης των δύο ιδρυμάτων Τ.Ε.Ι., Αθήνας και Πειραιά, σε Α.Ε.Ι. να συμβαδίζει με μία τέτοια συγχώνευση.
Ουσιαστική αναβάθμιση σε Α.Ε.Ι. για το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων σημαίνει και αυτονομία και αυτοδυναμία του τμήματος.
Υποτίθεται πως έγιναν τόσες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις γύρω από το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, αλλά το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει τι γίνονται οι φοιτητές των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας και Αισθητικής και Κοσμητολογίας που είναι να ενταχθούν στο παραπάνω υπερτμήμα. Αν κάποιος ασχοληθεί να κοιτάξει τα προγράμματα σπουδών των 5 τμημάτων θα δει ότι στην πράξη είναι τελείως άσχετα μεταξύ τους - πράμα που καταλαβαίνες και από τον τίτλο, αλλά ας πούμε ότι προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την λογική στην ιδέα αυτής της συγχώνευσης. Μόνο κοινό τους ότι εξυπηρετούν οργανισμούς Υγείας και Πρόνοιας. Μία τέτοια συγχώνευση που υποβαθμίζει την κάθε μία από αυτές τις σχολές, υποβαθμίζει κατ' επέκταση και το δημόσιο σύστημα υγείας. Είμαι ένα βήμα πριν το πτυχίο του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η εξειδίκευση και το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει το τμήμα -ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών που έγινε το προηγούμενο έτος- είναι τόσο υψηλά που ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός του προγράμματος σπουδών για τρία εξάμηνα με τις υπόλοιπες σχολές μόνο υποβάθμιση μπορεί να επιφέρει. (Και υποθέτω όχι μόνο του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά και άλλων από τα πέντε.) Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν υπάρχει σε αντίστοιχο πανεπιστημίου, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17, είναι το 3ο σε σειρά τμήμα των Τ.Ε.Ι. με την υψηλότερη βάση εισαγωγής και αναγνωρίζετε ως ισότιμο με αντίστοιχες σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής. Δεν μπορεί ένα σχέδιο αναβάθμισης των δύο ιδρυμάτων Τ.Ε.Ι., Αθήνας και Πειραιά, σε Α.Ε.Ι. να συμβαδίζει με μία τέτοια συγχώνευση. Ουσιαστική αναβάθμιση σε Α.Ε.Ι. για το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων σημαίνει και αυτονομία και αυτοδυναμία του τμήματος.