Με αφορμή τα λεγόμενα του Περικλή Αντωνιάδη,ο οποίος προβάλλει και θίγει καίρια ζητήματα, όπως αυτό της εγγραφής των αποφοίτων μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σύμφωνα με την προσχεδιαζόμενη δομή των σχολών μηχανικών του ΠΔΑ,αυτές οδεύουν νομοτελειακά προς απαξίωση από την ελληνική κοινωνία,πριν καν ιδρυθούν και λειτουργήσουν.
Ως γνωστόν οι σχολές μηχανικών του ΠΔΑ θα εξακολουθήσουν να είναι 4ετείς και να αποδίδουν 240 ECTS στους αποφοίτους τους (όπως συνέβαινε και με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ). Πράγμα που σημαίνει ότι με το υφιστάμενο ΠΔ του ΤΕΕ δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη οι απόφοιτοί του και κατ'έπέκταση να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα. Για τον ίδιο λόγο που δεν γίνονται μέλη του ΤΕΕ οι μηχανικοί απόφοιτοι 4ετούς κύκλου σπουδών,από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού που το ΤΕΕ τους ζητά και μεταπτυχιακό τίτλο για ισοτίμηση και εγγραφή, καταστρατηγώντας και απαξιώνοντας ουσιαστικά το 6ο επίπεδο (κατά το εθνικό πλαίσιο προσόντων (ΕΠΠ) της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης) στην αγορά.
Υπάρχει δηλαδή το εξής παράδοξο,απόφοιτοι διεθνών αναγνωρισμένων σχολών μηχανικών (όπως το Imperial, το ΜΙΤ, CUT) αλλά και λιγότερο αναγνωρισμένων 4ετών σχολών (μεταξύ αυτών και ο τεχνολογικός τομέας των ΑΕΙ), στην Ελλάδα να ΜΗΝ μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια μελέτη στο υπουργείο που να υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες και ζημίες που υφίσταται η πολιτεία από αυτήν την απαίτηση του ΤΕΕ. Είναι λογικό να υφίσταται και να ενισχύονται οι τάσεις όπως του brain drain, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που δεσμεύει και ουσιαστικά χάνει το ελληνικό δημόσιο τόσο κατά την διαδικασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επιστημόνων, όσο και από την παροχή υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου που αυτοί μπορούν να προσφέρουν μετέπειτα ως επαγγελματίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχολές μηχανικών του υπό ίδρυση ΠΔΑ, ξεκινούν με μειονέκτημα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και εκπροσώπηση από τον τεχνικό φορέα της Ελλάδος,όπως ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ.
Ιδρύονται σχολές μηχανικών χωρίς να τους δίδεται στους αποφοίτους το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και εκπροσώπησης από τον δημόσιο φορέα (ΝΠΔΔ) του τεχνικού κόσμου, που είναι το ΤΕΕ για την Ελλάδα και το FEANI για την ΕΕ.
Η σιωπή των καθηγητών και ειδικά του υπουργείου είναι σκανδαλώδης!
Με αφορμή τα λεγόμενα του Περικλή Αντωνιάδη,ο οποίος προβάλλει και θίγει καίρια ζητήματα, όπως αυτό της εγγραφής των αποφοίτων μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σύμφωνα με την προσχεδιαζόμενη δομή των σχολών μηχανικών του ΠΔΑ,αυτές οδεύουν νομοτελειακά προς απαξίωση από την ελληνική κοινωνία,πριν καν ιδρυθούν και λειτουργήσουν. Ως γνωστόν οι σχολές μηχανικών του ΠΔΑ θα εξακολουθήσουν να είναι 4ετείς και να αποδίδουν 240 ECTS στους αποφοίτους τους (όπως συνέβαινε και με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ). Πράγμα που σημαίνει ότι με το υφιστάμενο ΠΔ του ΤΕΕ δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη οι απόφοιτοί του και κατ'έπέκταση να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα. Για τον ίδιο λόγο που δεν γίνονται μέλη του ΤΕΕ οι μηχανικοί απόφοιτοι 4ετούς κύκλου σπουδών,από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού που το ΤΕΕ τους ζητά και μεταπτυχιακό τίτλο για ισοτίμηση και εγγραφή, καταστρατηγώντας και απαξιώνοντας ουσιαστικά το 6ο επίπεδο (κατά το εθνικό πλαίσιο προσόντων (ΕΠΠ) της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης) στην αγορά. Υπάρχει δηλαδή το εξής παράδοξο,απόφοιτοι διεθνών αναγνωρισμένων σχολών μηχανικών (όπως το Imperial, το ΜΙΤ, CUT) αλλά και λιγότερο αναγνωρισμένων 4ετών σχολών (μεταξύ αυτών και ο τεχνολογικός τομέας των ΑΕΙ), στην Ελλάδα να ΜΗΝ μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια μελέτη στο υπουργείο που να υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες και ζημίες που υφίσταται η πολιτεία από αυτήν την απαίτηση του ΤΕΕ. Είναι λογικό να υφίσταται και να ενισχύονται οι τάσεις όπως του brain drain, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που δεσμεύει και ουσιαστικά χάνει το ελληνικό δημόσιο τόσο κατά την διαδικασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επιστημόνων, όσο και από την παροχή υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου που αυτοί μπορούν να προσφέρουν μετέπειτα ως επαγγελματίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχολές μηχανικών του υπό ίδρυση ΠΔΑ, ξεκινούν με μειονέκτημα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και εκπροσώπηση από τον τεχνικό φορέα της Ελλάδος,όπως ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ. Ιδρύονται σχολές μηχανικών χωρίς να τους δίδεται στους αποφοίτους το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και εκπροσώπησης από τον δημόσιο φορέα (ΝΠΔΔ) του τεχνικού κόσμου, που είναι το ΤΕΕ για την Ελλάδα και το FEANI για την ΕΕ. Η σιωπή των καθηγητών και ειδικά του υπουργείου είναι σκανδαλώδης!