Κύριε Υπουργέ,
Καθίσταται σαφής η ανάγκη για συνένωση των δύο Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο και ορθώς προχωρά αυτή η διαδικασία. Άλλωστε για Τμήματα όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα εδώ και χρόνια, μάλιστα οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούν πρακτική άσκηση και πτυχιακή εργασία υψηλού επιπέδου. Μιλάμε άλλωστε για τετραετή Ανώτατη φοίτηση. Τα Τ.Ε.Ι. ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο N. 4009/2011 και ο Τεχνολογικός τομέας είναι παράλληλος του Πανεπιστημιακού, όχι κατώτερος.
Όμως:
Δυστυχώς διατηρείται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε ΠΕ και ΤΕ. Ως εργαζόμενος στο Δημόσιο Τομέα, έχοντας πτυχίο ΤΕΙ με πολύ καλό βαθμό και Μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, είμαι υπάλληλος κλάδου ΤΕ, μισθολογικά και σε θέση κατώτερος από υπάλληλο κλάδου ΠΕ που απλά έχει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου χωρίς μεταπτυχιακό. Σε όμοια κατάσταση βρίσκονται πολλοί παλαιοί απόφοιτοι. Αυτή η αντίφαση πρέπει να ρυθμιστεί. Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι πολύ σωστή εξέλιξη, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υφίστανται. Οι σημερινοί απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν ως ΠΕ. Είναι δυσανάλογο θεωρώ παλαιοί απόφοιτοι να μην έχουν το δικαίωμα ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα πτυχία του καινούριου φορέα, εφόσον σταδιακά πτυχία ΤΕ δεν θα υφίστανται. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να υπάρξει κάποια λύση που θα είναι προς όφελος του επιστημονικού και εργασιακού δυναμικού της χώρας, των αποφοίτων, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού έργου.
Μετά τιμής.
Κύριε Υπουργέ, Καθίσταται σαφής η ανάγκη για συνένωση των δύο Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο και ορθώς προχωρά αυτή η διαδικασία. Άλλωστε για Τμήματα όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα εδώ και χρόνια, μάλιστα οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούν πρακτική άσκηση και πτυχιακή εργασία υψηλού επιπέδου. Μιλάμε άλλωστε για τετραετή Ανώτατη φοίτηση. Τα Τ.Ε.Ι. ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο N. 4009/2011 και ο Τεχνολογικός τομέας είναι παράλληλος του Πανεπιστημιακού, όχι κατώτερος. Όμως: Δυστυχώς διατηρείται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε ΠΕ και ΤΕ. Ως εργαζόμενος στο Δημόσιο Τομέα, έχοντας πτυχίο ΤΕΙ με πολύ καλό βαθμό και Μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, είμαι υπάλληλος κλάδου ΤΕ, μισθολογικά και σε θέση κατώτερος από υπάλληλο κλάδου ΠΕ που απλά έχει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου χωρίς μεταπτυχιακό. Σε όμοια κατάσταση βρίσκονται πολλοί παλαιοί απόφοιτοι. Αυτή η αντίφαση πρέπει να ρυθμιστεί. Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι πολύ σωστή εξέλιξη, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υφίστανται. Οι σημερινοί απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν ως ΠΕ. Είναι δυσανάλογο θεωρώ παλαιοί απόφοιτοι να μην έχουν το δικαίωμα ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα πτυχία του καινούριου φορέα, εφόσον σταδιακά πτυχία ΤΕ δεν θα υφίστανται. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να υπάρξει κάποια λύση που θα είναι προς όφελος του επιστημονικού και εργασιακού δυναμικού της χώρας, των αποφοίτων, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού έργου. Μετά τιμής.