Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το νέο Σχέδιο Νόμου δεν καθορίζει ποια θα είναι η Ισοτιμία των Πτυχίων ΤΕΙ, για αυτούς που έχουν ήδη αποφοιτήσει και αντιστοίχως ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους σε σχέση με τους απόφοιτους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Επίσης δεν καθορίζονται τα ανωτέρω για τους αποφοίτους Τμημάτων που συγχωνεύονται και κάποια από αυτά ουσιαστικά καταργούνται (π.χ. Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών). Να τονιστεί εδώ ότι για το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα στα υπόλοιπα ΤΕΙ, αλλά ούτε και στα Πανεπιστήμια.
Να αναφερθεί επίσης ότι πέραν των ανωτέρω με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου δεν διορθώνονται και αδικίες Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που υφίστανται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Για παράδειγμα απόφοιτοι τριετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του εξωτερικού, χωρίς επιπλέον μεταπτυχιακό τίτλο σε ορισμένες περιπτώσεις στο Δημόσιο έχει περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα από απόφοιτο ΤΕΙ, του ίδιου γνωστικού πεδίου, με Μάστερ και Διδακτορικό αναγνωρισμένα.
Επίσης ενώ για απόφοιτους τριετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του εξωτερικού υπήρχε η δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός συναφούς Μάστερ στο βασικό τίτλο σπουδών τους ώστε να λάβουν Ισοτιμία και ίσως αντιστοιχία με κάποιο προπτυχιακό Πανεπιστημιακό Τίτλο Σπουδών, εάν υπήρχε αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα, σε αποφοίτους ΤΕΙ δεν δόθηκε ποτέ αυτή η δυνατότητα.
Θεωρώ ότι τα ανωτέρω σημαντικά θέματα Ισοτιμίας και ίσως Αντιστοιχίας σε ορισμένες περιπτώσεις Πτυχίων Τμημάτων ΤΕΙ που ουσιαστικά καταργούνται, με τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα πρέπει να διευθετηθούν με κάποιο δίκαιο τρόπο στο νέο Νόμο.
Με εκτίμηση,
Δρ. Αναστάσιος Ανθουλιάς
Μ.Υ. Τμήματος Υφασμάτων Χαρτιών Δερμάτων/ Δνσης Χημείου της ΠΑ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Το νέο Σχέδιο Νόμου δεν καθορίζει ποια θα είναι η Ισοτιμία των Πτυχίων ΤΕΙ, για αυτούς που έχουν ήδη αποφοιτήσει και αντιστοίχως ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους σε σχέση με τους απόφοιτους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Επίσης δεν καθορίζονται τα ανωτέρω για τους αποφοίτους Τμημάτων που συγχωνεύονται και κάποια από αυτά ουσιαστικά καταργούνται (π.χ. Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών). Να τονιστεί εδώ ότι για το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα στα υπόλοιπα ΤΕΙ, αλλά ούτε και στα Πανεπιστήμια. Να αναφερθεί επίσης ότι πέραν των ανωτέρω με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου δεν διορθώνονται και αδικίες Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που υφίστανται από την ισχύουσα νομοθεσία. Για παράδειγμα απόφοιτοι τριετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του εξωτερικού, χωρίς επιπλέον μεταπτυχιακό τίτλο σε ορισμένες περιπτώσεις στο Δημόσιο έχει περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα από απόφοιτο ΤΕΙ, του ίδιου γνωστικού πεδίου, με Μάστερ και Διδακτορικό αναγνωρισμένα. Επίσης ενώ για απόφοιτους τριετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του εξωτερικού υπήρχε η δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός συναφούς Μάστερ στο βασικό τίτλο σπουδών τους ώστε να λάβουν Ισοτιμία και ίσως αντιστοιχία με κάποιο προπτυχιακό Πανεπιστημιακό Τίτλο Σπουδών, εάν υπήρχε αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα, σε αποφοίτους ΤΕΙ δεν δόθηκε ποτέ αυτή η δυνατότητα. Θεωρώ ότι τα ανωτέρω σημαντικά θέματα Ισοτιμίας και ίσως Αντιστοιχίας σε ορισμένες περιπτώσεις Πτυχίων Τμημάτων ΤΕΙ που ουσιαστικά καταργούνται, με τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα πρέπει να διευθετηθούν με κάποιο δίκαιο τρόπο στο νέο Νόμο. Με εκτίμηση, Δρ. Αναστάσιος Ανθουλιάς Μ.Υ. Τμήματος Υφασμάτων Χαρτιών Δερμάτων/ Δνσης Χημείου της ΠΑ