Αξιότιμε Υπουργέ κ. Γαβρόγλου,
Θεωρώντας, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία σας στο Υπουργείο Παιδείας, ότι επιζητείτε την επικοινωνία και είστε διατεθειμένος να αξιοποιήσετε θετικά τις παρατηρήσεις όλων, κρίναμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σε σχέση με τα υπό συγχώνευση Τμήματα (Ιατρικών Εργαστηρίων, ακτινολόγων-ακτινοθεραπευτών, οπτικών-οπτομετρών, οδοντοτεχνητών και αισθητικής & κοσμητολογίας) σε ένα τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τις θέσεις μας σχετικά με το νέο Τμήμα όπως εκφράστηκαν στη συνέλευση του Τμήματος αρ. 14/18-12-2017.
Με βάση το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 18-12-2017, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο οποίο εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικών – Οπτομετρών και Αισθητικής & Κοσμητολογίας. Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το αν τα πέντε τμήματα που συγχωνεύονται ουσιαστικά καταργούνται ή αν θα αποτελέσουν κατευθύνσεις του νέου Τμήματος και αν θα εξακολουθήσουν να προκύπτουν απόφοιτοι με τις υπό συγχώνευση ειδικότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα που τις συνόδευαν. Επίσης, δεν διευκρινίζεται, αν και αυτονόητα προκύπτει, αν όλοι οι εισαχθέντες θα αποφοιτούν με τον ίδιο γενικό τίτλο «Βιοϊατρικοί Επιστήμονες» (BiomedicalScientists).
Στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών τετραετούς φοίτησης, ανώτατης εκπαίδευσης, ανάλογο με αυτό Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που τους εξασφαλίζει σε βάθος γνώση της παθοφυσιολογίας των νόσων και των επιπτώσεών τους στο προφίλ των βιολογικών δεικτών στα υγρά και τους ιστούς του σώματος και σε βάθος κατανόηση και γνώση των αναλυτικών εργαστηριακών μεθόδων, καθιστώντας τους ικανούς να πραγματοποιούν και να έχουν την ευθύνη του τεχνικού μέρους όλων των εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το ΦΕΚ κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων(ΦΕΚ 118, 14/06/96). Με βάση αυτές τις γνώσεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα, αποτελούν το βασικό κορμό των εργαζομένων στο χώρο των Εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, από το 2001 ως ισότιμα μέλη των λοιπών αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης του χώρου με τους οποίους συνεργάζονται αρμονικά, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό –ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό-ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κπλ.
Oι δυνατότητες Επαγγελματικής αποκατάστασης και τα Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων είναι αντίστοιχα με αυτά των αποφοίτων ανάλογων Τμημάτων της Αμερικής που χαρακτηρίζονται ως MedicalTechnologist (ΜΤ), κατά τον παλαιότερο όρο ή Medical Laboratory Technologists (also known as MedicalLaboratory Scientists) κατά τον πιό σύγχρονο όρο (https://www.bls.gov/ooh/healthcare/medical-and-clinical-laboratory-technologists-and-technicians.htm#tab-2 ) καθώς και των αποφοίτων αντίστοιχων Βρετανικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως BiomedicalScientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist ).
Ανάλογα Τμήματα των Πανεπιστημίων της Αμερικής δίνουν BACHELOR OF SCIENCE IN MEDICAL TECHNOLOGY ή BIOMEDICAL LABORATORY SCIENCE (http://depts.washington.edu/labweb/Education/MLS/index.htm) μετά από σπουδές τεσσάρων ετών. Αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία, οδηγούν σε BACHELOR OF ΒΙΟMEDICAL SCIENCES (http://www.port.ac.uk/courses/health-sciences-and-social-work/bsc-hons-biomedical-science/#overview). Η αναλογία των στόχων και σκοπών των Τμημάτων με αυτή Τμημάτων του Εξωτερικού και η εναρμόνισή τους με τα Διεθνή standards διαπιστώθηκε και από Καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού στα πλαίσια της εξωτερικής αξιολόγησης (Ε.Α) των Τμημάτων (για Ε.Α. Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, δείτε http://www.modip.teithe.gr/uploads/ektheseis-eksoterikis-aksiologisis-tmimaton/2012/eksoteriki-aksiologisi-iatrikon-ergastirion-2012-en.pdf , σελ. 8 κ.α.) .
Η ύπαρξη Τμήματος με ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Department of Biomedical Sciences) που θα περιλαμβάνει τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων ως κατεύθυνση μαζί με Οδοντοτεχνίτες, Οπτικούς-Οπτομέτρες, Ραδιολόγους-Ραδιοθεραπευτές και Αισθητικούς-Κοσμητολόγους δίνει ουσιαστικά την ιδιότητα του Biomedical Scientist σε αποφοίτους Ειδικοτήτων που σε Παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Στην Ευρώπη και την Αμερική ο Biomedical Scientist αναζητά εργασία στα Εργαστήρια Νοσοκομείων και Ιατρικών κέντρων όπου αναλαμβάνει τις Εργαστηριακές Ιατρικές εξετάσεις ή απασχολείται στα ερευνητικά τμήματα φαρμακευτικών εταιριών, εταιριών ιατροδιαγνωστικών κλπ. Δεν είναι ούτε οπτικός, ούτε οδοντοτεχνίτης, ούτε αισθητικός.
Αυτή τη στιγμή το Πτυχίο των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έχει καλή αναγνώριση σε Παγκόσμιο επίπεδο και πολλοί απόφοιτοί μας εργάζονται, ως Biomedical Scientists, στα συστήματα Υγείας ή σε ερευνητικά εργαστήρια ή κάνουν Μεταπτυχιακές σπουδές ή Διδακτορικές διατριβές στο Εξωτερικό.
Χωρίς να υποτιμούμε καμία από τις υπόλοιπες ειδικότητες, ένα τμήμα που περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να ονομάζεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένα γενικότερο όνομα-ομπρέλα που δεν θα χαρακτηρίζει κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Έτσι θα μπορούσε να ονομάζεται η κατεύθυνση των Ιατρικών Εργαστηρίων αν και πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σπουδές Βιοϊατρικών Επιστημών δεν αποτελούν κατεύθυνση.
Η υοθέτηση ενός λανθασμένου ονόματος για ένα πολυ-συνθετικό Τμήμα στην Αθήνα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική πορεία των μελλοντικών αποφοίτων όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων που πήραν ή θα πάρουν τα πτυχία τους από τα άλλα Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων της χώρας.
Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση του προβλήματος πριν δημιουργηθεί.Επιπλέον, η εισαγωγή σε ένα ενιαίο Τμήμα, υποψηφίων που ονειρεύονται και προγραμματίζουν να ασχοληθούν με τόσο διαφορετικά πράγματα όπως η πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων, η κατασκευή οδοντοστοιχιών, γυαλιών, η λήψη ακτινογραφιών ή η αισθητική περιποίηση δεν βοηθά στον αποτελεσματικό προγραμματισμό ούτε των υποψηφίων ούτε του Τμήματος εαν οι επιμέρους κατευθύνσεις δεν εμφανίζονται και δεν επιλέγονται από την αρχή στο μηχανογραφικό.
Θεωρούμε οτι είναι καταννοητό, οτι εφόσον και οι πέντε κατευθύνσεις είναι εργαστηριακές, απαιτούν χώρους εργαστηρίων με ανάλογο εξοπλισμό (διαφορετικό για κάθε κατεύθυνση), διδάσκοντες κατάλληλων ειδικοτήτων και αναλώσιμα υλικά όπως χημικά και βιοχημικά αντιδραστήρια, διαγνωστικά kit κλπ για την εξάσκηση των φοιτητών. Είναι προφανές οτι κατάλληλοι χώροι ήδη υπάρχουν στα αντίστοιχα Τμήματα, ικανοί να ασκήσουν σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα τους συνήθεις εισακτέους των 100-120 ατόμων σε ομάδες κατά μέσο όρο των 20-25 ατόμων σε αίθουσες αντίστοιχων εργαστηριακών θέσεων. Δεδομένου οτι ο εξοπλισμός και οι ειδικότητες των καθηγητών της μιας κατεύθυνσης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της άλλης, σε περίπτωση που μια κατεύθυνση κυρίως συγκεντρώσει την προτίμηση και δηλωθεί από τους εισακτέους δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από όλους όσοι την προτίμησαν. Έτσι, πολλοί από τους εισακτέους θα πρέπει να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τις σπουδές και κατά συνέπεια το επάγγελμα κατευθύνσεων που δεν επιθυμούν ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους μετά το πρώτο έτος.
Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους φοιτητές και στις οικογένειές τους που με κόστος σε κόπο, χρόνο και χρήμα έφτασαν στο δεύτερο έτος σπουδών.
Επιπλέον, δεδομένου, οτι η ονομασία του Τμήματος παραπέμπει στα Τμήματα που δίνουν Bachelor of Biomedical Science στο εξωτερικό και οι υποψήφιοι αλλά και οι γονείς στις μέρες μας αναζητούν την αντιστοίχιση με Τμήματα του εξωτερικού πριν ακόμη από τις εισαγωγικές εξετάσεις, είναι πιθανόν μέρος των υποψηφίων, που θα ενδιαφέρονταν για σπουδές αντίστοιχες των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, να πλανηθούν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να επιλέξουν το Τμήμα χωρίς να μπορέσουν να επιλέξουν στη συνέχεια την αντίστοιχη κατεύθυνση.
Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση και αυτού του προβλήματος, το οποίο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τόσο του υπό ίδρυση Τμήματος όσο και των λοιπών Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων.
Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε, θεωρώντας οτι και εσείς θα συμφωνήσετε με την άποψη, οτι πρακτικές, που βοηθούν στον σωστό, έγκαιρο προγραμματισμό σπουδών και δίνουν πτυχία που αντιστοιχούν σε αυτά των Πανεπιστημίων του εξωτερικού, διασφαλίζοντας το επίπεδο των σπουδών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, ενισχύουν την αξιοπιστία του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης και εμποδίζουν τους μελλοντικούς επιστήμονες να αναζητήσουν τη γνώση και στη συνέχεια την απασχόληση αλλού.Με εκτίμησηΤμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης
(Απόφαση συνέλευσης 14/18-12-2017)
Αξιότιμε Υπουργέ κ. Γαβρόγλου, Θεωρώντας, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία σας στο Υπουργείο Παιδείας, ότι επιζητείτε την επικοινωνία και είστε διατεθειμένος να αξιοποιήσετε θετικά τις παρατηρήσεις όλων, κρίναμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σε σχέση με τα υπό συγχώνευση Τμήματα (Ιατρικών Εργαστηρίων, ακτινολόγων-ακτινοθεραπευτών, οπτικών-οπτομετρών, οδοντοτεχνητών και αισθητικής & κοσμητολογίας) σε ένα τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τις θέσεις μας σχετικά με το νέο Τμήμα όπως εκφράστηκαν στη συνέλευση του Τμήματος αρ. 14/18-12-2017. Με βάση το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 18-12-2017, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο οποίο εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικών – Οπτομετρών και Αισθητικής & Κοσμητολογίας. Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το αν τα πέντε τμήματα που συγχωνεύονται ουσιαστικά καταργούνται ή αν θα αποτελέσουν κατευθύνσεις του νέου Τμήματος και αν θα εξακολουθήσουν να προκύπτουν απόφοιτοι με τις υπό συγχώνευση ειδικότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα που τις συνόδευαν. Επίσης, δεν διευκρινίζεται, αν και αυτονόητα προκύπτει, αν όλοι οι εισαχθέντες θα αποφοιτούν με τον ίδιο γενικό τίτλο «Βιοϊατρικοί Επιστήμονες» (BiomedicalScientists). Στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών τετραετούς φοίτησης, ανώτατης εκπαίδευσης, ανάλογο με αυτό Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που τους εξασφαλίζει σε βάθος γνώση της παθοφυσιολογίας των νόσων και των επιπτώσεών τους στο προφίλ των βιολογικών δεικτών στα υγρά και τους ιστούς του σώματος και σε βάθος κατανόηση και γνώση των αναλυτικών εργαστηριακών μεθόδων, καθιστώντας τους ικανούς να πραγματοποιούν και να έχουν την ευθύνη του τεχνικού μέρους όλων των εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το ΦΕΚ κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων(ΦΕΚ 118, 14/06/96). Με βάση αυτές τις γνώσεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα, αποτελούν το βασικό κορμό των εργαζομένων στο χώρο των Εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, από το 2001 ως ισότιμα μέλη των λοιπών αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης του χώρου με τους οποίους συνεργάζονται αρμονικά, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό –ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό-ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κπλ. Oι δυνατότητες Επαγγελματικής αποκατάστασης και τα Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων είναι αντίστοιχα με αυτά των αποφοίτων ανάλογων Τμημάτων της Αμερικής που χαρακτηρίζονται ως MedicalTechnologist (ΜΤ), κατά τον παλαιότερο όρο ή Medical Laboratory Technologists (also known as MedicalLaboratory Scientists) κατά τον πιό σύγχρονο όρο (https://www.bls.gov/ooh/healthcare/medical-and-clinical-laboratory-technologists-and-technicians.htm#tab-2 ) καθώς και των αποφοίτων αντίστοιχων Βρετανικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως BiomedicalScientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist ). Ανάλογα Τμήματα των Πανεπιστημίων της Αμερικής δίνουν BACHELOR OF SCIENCE IN MEDICAL TECHNOLOGY ή BIOMEDICAL LABORATORY SCIENCE (http://depts.washington.edu/labweb/Education/MLS/index.htm) μετά από σπουδές τεσσάρων ετών. Αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία, οδηγούν σε BACHELOR OF ΒΙΟMEDICAL SCIENCES (http://www.port.ac.uk/courses/health-sciences-and-social-work/bsc-hons-biomedical-science/#overview). Η αναλογία των στόχων και σκοπών των Τμημάτων με αυτή Τμημάτων του Εξωτερικού και η εναρμόνισή τους με τα Διεθνή standards διαπιστώθηκε και από Καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού στα πλαίσια της εξωτερικής αξιολόγησης (Ε.Α) των Τμημάτων (για Ε.Α. Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, δείτε http://www.modip.teithe.gr/uploads/ektheseis-eksoterikis-aksiologisis-tmimaton/2012/eksoteriki-aksiologisi-iatrikon-ergastirion-2012-en.pdf , σελ. 8 κ.α.) . Η ύπαρξη Τμήματος με ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Department of Biomedical Sciences) που θα περιλαμβάνει τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων ως κατεύθυνση μαζί με Οδοντοτεχνίτες, Οπτικούς-Οπτομέτρες, Ραδιολόγους-Ραδιοθεραπευτές και Αισθητικούς-Κοσμητολόγους δίνει ουσιαστικά την ιδιότητα του Biomedical Scientist σε αποφοίτους Ειδικοτήτων που σε Παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Στην Ευρώπη και την Αμερική ο Biomedical Scientist αναζητά εργασία στα Εργαστήρια Νοσοκομείων και Ιατρικών κέντρων όπου αναλαμβάνει τις Εργαστηριακές Ιατρικές εξετάσεις ή απασχολείται στα ερευνητικά τμήματα φαρμακευτικών εταιριών, εταιριών ιατροδιαγνωστικών κλπ. Δεν είναι ούτε οπτικός, ούτε οδοντοτεχνίτης, ούτε αισθητικός. Αυτή τη στιγμή το Πτυχίο των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έχει καλή αναγνώριση σε Παγκόσμιο επίπεδο και πολλοί απόφοιτοί μας εργάζονται, ως Biomedical Scientists, στα συστήματα Υγείας ή σε ερευνητικά εργαστήρια ή κάνουν Μεταπτυχιακές σπουδές ή Διδακτορικές διατριβές στο Εξωτερικό. Χωρίς να υποτιμούμε καμία από τις υπόλοιπες ειδικότητες, ένα τμήμα που περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να ονομάζεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένα γενικότερο όνομα-ομπρέλα που δεν θα χαρακτηρίζει κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Έτσι θα μπορούσε να ονομάζεται η κατεύθυνση των Ιατρικών Εργαστηρίων αν και πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σπουδές Βιοϊατρικών Επιστημών δεν αποτελούν κατεύθυνση. Η υοθέτηση ενός λανθασμένου ονόματος για ένα πολυ-συνθετικό Τμήμα στην Αθήνα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική πορεία των μελλοντικών αποφοίτων όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων που πήραν ή θα πάρουν τα πτυχία τους από τα άλλα Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων της χώρας. Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση του προβλήματος πριν δημιουργηθεί.Επιπλέον, η εισαγωγή σε ένα ενιαίο Τμήμα, υποψηφίων που ονειρεύονται και προγραμματίζουν να ασχοληθούν με τόσο διαφορετικά πράγματα όπως η πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων, η κατασκευή οδοντοστοιχιών, γυαλιών, η λήψη ακτινογραφιών ή η αισθητική περιποίηση δεν βοηθά στον αποτελεσματικό προγραμματισμό ούτε των υποψηφίων ούτε του Τμήματος εαν οι επιμέρους κατευθύνσεις δεν εμφανίζονται και δεν επιλέγονται από την αρχή στο μηχανογραφικό. Θεωρούμε οτι είναι καταννοητό, οτι εφόσον και οι πέντε κατευθύνσεις είναι εργαστηριακές, απαιτούν χώρους εργαστηρίων με ανάλογο εξοπλισμό (διαφορετικό για κάθε κατεύθυνση), διδάσκοντες κατάλληλων ειδικοτήτων και αναλώσιμα υλικά όπως χημικά και βιοχημικά αντιδραστήρια, διαγνωστικά kit κλπ για την εξάσκηση των φοιτητών. Είναι προφανές οτι κατάλληλοι χώροι ήδη υπάρχουν στα αντίστοιχα Τμήματα, ικανοί να ασκήσουν σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα τους συνήθεις εισακτέους των 100-120 ατόμων σε ομάδες κατά μέσο όρο των 20-25 ατόμων σε αίθουσες αντίστοιχων εργαστηριακών θέσεων. Δεδομένου οτι ο εξοπλισμός και οι ειδικότητες των καθηγητών της μιας κατεύθυνσης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της άλλης, σε περίπτωση που μια κατεύθυνση κυρίως συγκεντρώσει την προτίμηση και δηλωθεί από τους εισακτέους δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από όλους όσοι την προτίμησαν. Έτσι, πολλοί από τους εισακτέους θα πρέπει να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τις σπουδές και κατά συνέπεια το επάγγελμα κατευθύνσεων που δεν επιθυμούν ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους μετά το πρώτο έτος. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους φοιτητές και στις οικογένειές τους που με κόστος σε κόπο, χρόνο και χρήμα έφτασαν στο δεύτερο έτος σπουδών. Επιπλέον, δεδομένου, οτι η ονομασία του Τμήματος παραπέμπει στα Τμήματα που δίνουν Bachelor of Biomedical Science στο εξωτερικό και οι υποψήφιοι αλλά και οι γονείς στις μέρες μας αναζητούν την αντιστοίχιση με Τμήματα του εξωτερικού πριν ακόμη από τις εισαγωγικές εξετάσεις, είναι πιθανόν μέρος των υποψηφίων, που θα ενδιαφέρονταν για σπουδές αντίστοιχες των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, να πλανηθούν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να επιλέξουν το Τμήμα χωρίς να μπορέσουν να επιλέξουν στη συνέχεια την αντίστοιχη κατεύθυνση. Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση και αυτού του προβλήματος, το οποίο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τόσο του υπό ίδρυση Τμήματος όσο και των λοιπών Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων. Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε, θεωρώντας οτι και εσείς θα συμφωνήσετε με την άποψη, οτι πρακτικές, που βοηθούν στον σωστό, έγκαιρο προγραμματισμό σπουδών και δίνουν πτυχία που αντιστοιχούν σε αυτά των Πανεπιστημίων του εξωτερικού, διασφαλίζοντας το επίπεδο των σπουδών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, ενισχύουν την αξιοπιστία του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης και εμποδίζουν τους μελλοντικούς επιστήμονες να αναζητήσουν τη γνώση και στη συνέχεια την απασχόληση αλλού.Με εκτίμησηΤμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης (Απόφαση συνέλευσης 14/18-12-2017)