Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ως αυτόνομο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστήμων
Θεωρώ ότι είναι το μόνο τμήμα που καλύπτει το αντικείμενο σπουδών και οποιαδήποτε συγχώνευση του, υποβαθμίζει το τμήμα, καθώς και τα υπόλοιπα τμήματα, στον χώρο της υγείας.
Τα τμήματα υγείας των Τ.Ε.Ι. διαδραματίζουν διακριτό και σημαντικό ρόλο, στον τομέα της υγείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Αποτελούσαν και αποτελούν, τα πλέον περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα στα Τ.Ε.Ι. και ιδιαιτέρως του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, γεγονός που δεν ισχύει και για πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα και χρίζουν ανάλογης αντιμετώπισης.
Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων έχει το πιο ευρύ αντικείμενο σπουδών από οποιαδήποτε άλλο τμήμα που παραμείνει έως τώρα αυτόνομο, αφού πραγματεύεται τα αντικείμενα της Μικροβιολογίας, της Βιοχημείας, της Αιματολογίας, της Ανοσολογίας, της Ιστοπαθολογίας, της Κυτταρικής Βιολογίας κ.τ.λ. και μόνο προϊόν κατάρτισης δεν αποτελεί, για να συγχωνευτεί. Υπάρχουν τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα που πραγματεύονται το ένα ή τα δυο εξ αυτών, χαίρουν άκρας αυτονομίας και ιδρύθηκαν πολύ αργότερα, με ελκυστικές ονομασίες ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρων το υποψηφίων φοιτητών.
Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων έπρεπε να είχε μετονομαστεί σε τμήμα Βιοιατρικών Επιστήμων πολύ νωρίτερα, αλλά το καθεστώς της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα δεν το επέτρεπε.
Αυτό δεν εμπόδισε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να μελετήσουν το περίγραμμα σπουδών του τμήματος και να του δώσουν την ανάλογη ισοτιμία και αντιστοιχία.
Το πτυχίο Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηριών είναι ισότιμο με μεταπτυχιακό πρώτου επίπεδου σε πολλές χώρες της Ε.Ε. των Βιοϊατρικών Επιστήμων και το μόνο τμήμα των Τ.Ε.Ι. που είναι ισότιμο σε εν λόγω τμήμα. Αν αλλάξει το περίγραμμα σπουδών του, μπορεί να χάσει την ισοτιμία αυτή.
Γι αυτό και θεωρώ ότι, η αυτονομία του τμήματος πρέπει να παραμένει και να μετονομαστεί σε τμήμα Βιοιατρικων Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο, όπως του αρμόζει.
Ευχαριστώ
Αντώνης Ανδρονίκου
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίου
Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ως αυτόνομο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστήμων Θεωρώ ότι είναι το μόνο τμήμα που καλύπτει το αντικείμενο σπουδών και οποιαδήποτε συγχώνευση του, υποβαθμίζει το τμήμα, καθώς και τα υπόλοιπα τμήματα, στον χώρο της υγείας. Τα τμήματα υγείας των Τ.Ε.Ι. διαδραματίζουν διακριτό και σημαντικό ρόλο, στον τομέα της υγείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Αποτελούσαν και αποτελούν, τα πλέον περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα στα Τ.Ε.Ι. και ιδιαιτέρως του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, γεγονός που δεν ισχύει και για πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα και χρίζουν ανάλογης αντιμετώπισης. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων έχει το πιο ευρύ αντικείμενο σπουδών από οποιαδήποτε άλλο τμήμα που παραμείνει έως τώρα αυτόνομο, αφού πραγματεύεται τα αντικείμενα της Μικροβιολογίας, της Βιοχημείας, της Αιματολογίας, της Ανοσολογίας, της Ιστοπαθολογίας, της Κυτταρικής Βιολογίας κ.τ.λ. και μόνο προϊόν κατάρτισης δεν αποτελεί, για να συγχωνευτεί. Υπάρχουν τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα που πραγματεύονται το ένα ή τα δυο εξ αυτών, χαίρουν άκρας αυτονομίας και ιδρύθηκαν πολύ αργότερα, με ελκυστικές ονομασίες ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρων το υποψηφίων φοιτητών. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων έπρεπε να είχε μετονομαστεί σε τμήμα Βιοιατρικών Επιστήμων πολύ νωρίτερα, αλλά το καθεστώς της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα δεν το επέτρεπε. Αυτό δεν εμπόδισε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να μελετήσουν το περίγραμμα σπουδών του τμήματος και να του δώσουν την ανάλογη ισοτιμία και αντιστοιχία. Το πτυχίο Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηριών είναι ισότιμο με μεταπτυχιακό πρώτου επίπεδου σε πολλές χώρες της Ε.Ε. των Βιοϊατρικών Επιστήμων και το μόνο τμήμα των Τ.Ε.Ι. που είναι ισότιμο σε εν λόγω τμήμα. Αν αλλάξει το περίγραμμα σπουδών του, μπορεί να χάσει την ισοτιμία αυτή. Γι αυτό και θεωρώ ότι, η αυτονομία του τμήματος πρέπει να παραμένει και να μετονομαστεί σε τμήμα Βιοιατρικων Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο, όπως του αρμόζει. Ευχαριστώ Αντώνης Ανδρονίκου Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίου