Συγχώνευση υφίσταται μόνο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (όπου 2 ΤΕΙ ενώθηκαν σε ένα νέο ΑΕΙ).
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρόκειται για απορρόφηση ΤΕΙ σε υπάρχον Πανεπιστήμιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι ισότιμο με το/α ΤΕΙ που απορροφά. Σε καμία περίπτωση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ισότιμο με το ΤΕΙ Ηπείρου (δεν συγκρίνονται τα 2 Ιδρύματα, όπως δεν μπορεί να συγκριθεί σε κανένα επίπεδο το οποιοδήποτε ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο).
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται (είναι αντισυνταγματικό) να εισαχθείς σε ΤΕΙ και αυτόματα μετά να πάρεις πτυχίο Πανεπιστημίου (ούτε πολύ περισσότερο αναδρομικά και χωρίς καμία διαδικασία οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να αποκτήσουν με διάταξη νόμου πτυχίο Πανεπιστημίου). Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προβλέπεται διαδικασία απόκτησης πρώτα πτυχίου ΤΕΙ και μετά υπό προϋποθέσεις συνέχιση των σπουδών για την απόκτηση του πανεπιστημιακού πτυχίου.
Όσον αφορά την πρόταση για μετονομασία δεν πρέπει να γίνει όχι γιατί δεν είναι ουσιαστικά σωστή, αλλά γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη ακαδημαϊκή αναγνωσιμότητα του νέου Ιδρύματος, καθώς όλες οι δημοσιεύσεις σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, τα citation indexes, λίστες αξιολόγησης Ιδρυμάτων κλπ. αναφέρονται σε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (οι αντίστοιχες εγγραφές από το ΤΕΙ Ηπείρου είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες).
Από όλη τη διαδικασία αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα είναι τα μέλη του/ων πρώην ΤΕΙ, καθώς αναβαθμίζονται γρήγορα. Τα (νέα) Πανεπιστήμια πιθανά θα ωφεληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από την επέκταση τους. Πάντως η διαδικασία είναι εθελοντική, όποιο Ίδρυμα δεν θέλει δεν συμμετάσχει και μένει όπως είναι, αλλά όπως βλέπουμε και στην περίπτωση αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη και από τα 2 Ιδρύματα (κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι).
Συγχώνευση υφίσταται μόνο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (όπου 2 ΤΕΙ ενώθηκαν σε ένα νέο ΑΕΙ). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρόκειται για απορρόφηση ΤΕΙ σε υπάρχον Πανεπιστήμιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι ισότιμο με το/α ΤΕΙ που απορροφά. Σε καμία περίπτωση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ισότιμο με το ΤΕΙ Ηπείρου (δεν συγκρίνονται τα 2 Ιδρύματα, όπως δεν μπορεί να συγκριθεί σε κανένα επίπεδο το οποιοδήποτε ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο). Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται (είναι αντισυνταγματικό) να εισαχθείς σε ΤΕΙ και αυτόματα μετά να πάρεις πτυχίο Πανεπιστημίου (ούτε πολύ περισσότερο αναδρομικά και χωρίς καμία διαδικασία οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να αποκτήσουν με διάταξη νόμου πτυχίο Πανεπιστημίου). Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προβλέπεται διαδικασία απόκτησης πρώτα πτυχίου ΤΕΙ και μετά υπό προϋποθέσεις συνέχιση των σπουδών για την απόκτηση του πανεπιστημιακού πτυχίου. Όσον αφορά την πρόταση για μετονομασία δεν πρέπει να γίνει όχι γιατί δεν είναι ουσιαστικά σωστή, αλλά γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη ακαδημαϊκή αναγνωσιμότητα του νέου Ιδρύματος, καθώς όλες οι δημοσιεύσεις σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, τα citation indexes, λίστες αξιολόγησης Ιδρυμάτων κλπ. αναφέρονται σε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (οι αντίστοιχες εγγραφές από το ΤΕΙ Ηπείρου είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες). Από όλη τη διαδικασία αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα είναι τα μέλη του/ων πρώην ΤΕΙ, καθώς αναβαθμίζονται γρήγορα. Τα (νέα) Πανεπιστήμια πιθανά θα ωφεληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από την επέκταση τους. Πάντως η διαδικασία είναι εθελοντική, όποιο Ίδρυμα δεν θέλει δεν συμμετάσχει και μένει όπως είναι, αλλά όπως βλέπουμε και στην περίπτωση αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη και από τα 2 Ιδρύματα (κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι).