Η ίδρυση και εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα με τα τμήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου, δηλαδή από 1-10-2018, είναι επιβεβλημένη και δίκαιη για τους παρακάτω λόγους:
1. Η υποχρεωτική μεταγενέστερη ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό ως προς το αργότερο, είναι αναιτιολόγητη.
2. Τα μέλη ΔΕΠ (4+2) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας που καταργείται, έχουν γνωστικά αντικείμενα και ερευνητικό έργο που είναι σχετικό με την αποστολή και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.
3. Η υλικοτεχνική υποδομή στην πόλη της Ηγουμενίτσα (αίθουσες, εργαστήρια, φοιτητική μέριμνα για σίτιση και στέγαση, βιβλιοθήκη κλπ) είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του νέου τμήματος.
4. Το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου που υπηρετεί στην Ηγουμενίτσα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες και του νέου Τμήματος και τις ανάγκες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων μέχρι την αποφοίτηση των εγγεγραμμένων φοιτητών.
5. Η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη από τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, η οποία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το σχέδιο νόμου χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αυτής της διαφοροποίησης.
6. Η καθυστέρηση έναρξης ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος θα έχει ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Δ. Ε. να ενταχθεί σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου και να καθίσταται δυσχερέστερη η λειτουργία του Τμήματος αργότερα, ενώ αντιθέτως η ένταξή τους στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας είναι επιστημονικά και διοικητικά ορθή.
Η ίδρυση και εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα με τα τμήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου, δηλαδή από 1-10-2018, είναι επιβεβλημένη και δίκαιη για τους παρακάτω λόγους: 1. Η υποχρεωτική μεταγενέστερη ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό ως προς το αργότερο, είναι αναιτιολόγητη. 2. Τα μέλη ΔΕΠ (4+2) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας που καταργείται, έχουν γνωστικά αντικείμενα και ερευνητικό έργο που είναι σχετικό με την αποστολή και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. 3. Η υλικοτεχνική υποδομή στην πόλη της Ηγουμενίτσα (αίθουσες, εργαστήρια, φοιτητική μέριμνα για σίτιση και στέγαση, βιβλιοθήκη κλπ) είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του νέου τμήματος. 4. Το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου που υπηρετεί στην Ηγουμενίτσα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες και του νέου Τμήματος και τις ανάγκες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων μέχρι την αποφοίτηση των εγγεγραμμένων φοιτητών. 5. Η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη από τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, η οποία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το σχέδιο νόμου χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αυτής της διαφοροποίησης. 6. Η καθυστέρηση έναρξης ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος θα έχει ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Δ. Ε. να ενταχθεί σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου και να καθίσταται δυσχερέστερη η λειτουργία του Τμήματος αργότερα, ενώ αντιθέτως η ένταξή τους στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας είναι επιστημονικά και διοικητικά ορθή.