Στην παράγραφο 5 δ): τα αναφερόμενα αντικείμενα κάλυψης του ινστιτούτου των ανθρωπιστικών σπουδών καλώς υπάρχουν. Ωστόσο λείπει ένα βασικό, που είναι αυτό της γλωσσολογίας. Κι αυτό γιατί η γλώσσα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών επιστημών γενικά, αποτελώντας ένα πεδίο με σημαντικά επιτεύγματα στην έρευνα, τα οποία έχουν μεταβάλει ριζικά το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών ευρύτερα.
Η μη συμπερίληψη αυτού του αντικειμένου στον υπό ίδρυση ινστιτούτο, ως αυτόνομου μαζί με τα όσα αναφέρονται, εκτός του ότι θα είναι ένα ούτως ή άλλως κενό, θα καθιστά και το ινστιτούτο στο σύνολο του «ανάπηρο» ως προς τις ερευνητικές του επιδιώξεις και στοχεύσεις.
Ακόμη, μπορώ να αναφέρω, ότι η μη συμπερίληψη της γλωσσολογίας θα σημάνει και ένα έλλειμμα ως προς τα διεθνή πρότυπα. Σε κάθε πανεπιστήμιο ή ινστιτούτο του εξωτερικού, που θεραπεύεται το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, η γλωσσολογία (linguistics) βρίσκεται πάντα στην καρδιά τους.
Τέλος, η επιστήμη της γλωσσολογίας στην χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, αφενός με πολλούς φοιτητές που θέλουν να ενσκήψουν στο πεδίο της έρευνας μελλοντικά, αφετέρου με αρκετούς νέους και παλαιότερους επιστήμονες με εξαιρετικά σημαντική διεθνή παρουσία και αναγνώριση, που όμως βρίσκονται εκτός Ελλάδος ακριβώς διότι οι θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη λιγοστές, τείνοντας να γίνουν ακόμη λιγότερες. Σαφώς λοιπόν η συμπερίληψη της γλωσσολογίας θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες γλωσσολόγους και ερευνητικά προγράμματα με εξαιρετικά καινοτόμο πνεύμα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του κύρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην παράγραφο 5 δ): τα αναφερόμενα αντικείμενα κάλυψης του ινστιτούτου των ανθρωπιστικών σπουδών καλώς υπάρχουν. Ωστόσο λείπει ένα βασικό, που είναι αυτό της γλωσσολογίας. Κι αυτό γιατί η γλώσσα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών επιστημών γενικά, αποτελώντας ένα πεδίο με σημαντικά επιτεύγματα στην έρευνα, τα οποία έχουν μεταβάλει ριζικά το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών ευρύτερα. Η μη συμπερίληψη αυτού του αντικειμένου στον υπό ίδρυση ινστιτούτο, ως αυτόνομου μαζί με τα όσα αναφέρονται, εκτός του ότι θα είναι ένα ούτως ή άλλως κενό, θα καθιστά και το ινστιτούτο στο σύνολο του «ανάπηρο» ως προς τις ερευνητικές του επιδιώξεις και στοχεύσεις. Ακόμη, μπορώ να αναφέρω, ότι η μη συμπερίληψη της γλωσσολογίας θα σημάνει και ένα έλλειμμα ως προς τα διεθνή πρότυπα. Σε κάθε πανεπιστήμιο ή ινστιτούτο του εξωτερικού, που θεραπεύεται το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, η γλωσσολογία (linguistics) βρίσκεται πάντα στην καρδιά τους. Τέλος, η επιστήμη της γλωσσολογίας στην χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, αφενός με πολλούς φοιτητές που θέλουν να ενσκήψουν στο πεδίο της έρευνας μελλοντικά, αφετέρου με αρκετούς νέους και παλαιότερους επιστήμονες με εξαιρετικά σημαντική διεθνή παρουσία και αναγνώριση, που όμως βρίσκονται εκτός Ελλάδος ακριβώς διότι οι θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη λιγοστές, τείνοντας να γίνουν ακόμη λιγότερες. Σαφώς λοιπόν η συμπερίληψη της γλωσσολογίας θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες γλωσσολόγους και ερευνητικά προγράμματα με εξαιρετικά καινοτόμο πνεύμα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του κύρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.