Στο Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 2) αναφέρεται «Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος».
Στο άρθρο 72 του υπό διαβούλευση νόμου, προβλέπεται το δικαίωμα μετεγγραφής χωρίς τη συνδρομή των έωλων οικονομικών κριτηρίων για όλες οι κατηγορίες του άρθρου 21 του Συντάγματος και ακόμη περισσότερες (όπως π.χ. οι Μουσουλμάνοι) αλλά απουσιάζουν οι πολύτεκνοι. Γιατί ;
Οι πολύτεκνοι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των υπό μετεγγραφή υποψηφίων, και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλημα για τις Πανεπιστημιακές και άλλες Σχολές.
Το δικαίωμα μετεγγραφής των πολυτέκνων χωρίς οικονομικά κριτήρια υπήρχε ανέκαθεν στη νομοθεσία και καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε απαξιωτική στάση απέναντι στους πολύτεκνους.
Στην Ελλάδα η οποία σε σχέση με τα λοιπά Ευρωπαϊκά Κράτη έχει τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό(μετά την Ιταλία), συνειδητοποιούμε ότι το Κράτος έχει όχι μόνο ξεχάσει αυτό το άρθρο του Συντάγματος, αλλά δίνει την εντύπωση ότι αντιθέτως κατατρέχει τους πολύτεκνους.
Και ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε νομοθετήσει το επίδομα πολυτέκνων και την σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα εφ' όρου ζωής, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αποκαταστήσει τις δεσμεύσεις αυτές, αλλά δεν ενδιαφέρεται ούτε να θεσμοθετήσει τα ελάχιστα μέτρα τα οποία δεν έχουν οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Κράτους, όπως οι μετεγγραφές των πολυτέκνων.
Πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει. Το δημογραφικό και ασφαλιστικό πρόβλημα πώς θέλει να το λύσει; Με την ενσωμάτωση των μεταναστών ή στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια ;
Απομένει σε σας, την σημερινή κυβέρνηση να πάρει ένα ανώδυνο οικονομικά μέτρο με τεράστια όμως και ουσιαστική σημασία.
Στο Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 2) αναφέρεται «Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Στο άρθρο 72 του υπό διαβούλευση νόμου, προβλέπεται το δικαίωμα μετεγγραφής χωρίς τη συνδρομή των έωλων οικονομικών κριτηρίων για όλες οι κατηγορίες του άρθρου 21 του Συντάγματος και ακόμη περισσότερες (όπως π.χ. οι Μουσουλμάνοι) αλλά απουσιάζουν οι πολύτεκνοι. Γιατί ; Οι πολύτεκνοι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των υπό μετεγγραφή υποψηφίων, και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλημα για τις Πανεπιστημιακές και άλλες Σχολές. Το δικαίωμα μετεγγραφής των πολυτέκνων χωρίς οικονομικά κριτήρια υπήρχε ανέκαθεν στη νομοθεσία και καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε απαξιωτική στάση απέναντι στους πολύτεκνους. Στην Ελλάδα η οποία σε σχέση με τα λοιπά Ευρωπαϊκά Κράτη έχει τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό(μετά την Ιταλία), συνειδητοποιούμε ότι το Κράτος έχει όχι μόνο ξεχάσει αυτό το άρθρο του Συντάγματος, αλλά δίνει την εντύπωση ότι αντιθέτως κατατρέχει τους πολύτεκνους. Και ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε νομοθετήσει το επίδομα πολυτέκνων και την σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα εφ' όρου ζωής, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αποκαταστήσει τις δεσμεύσεις αυτές, αλλά δεν ενδιαφέρεται ούτε να θεσμοθετήσει τα ελάχιστα μέτρα τα οποία δεν έχουν οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Κράτους, όπως οι μετεγγραφές των πολυτέκνων. Πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει. Το δημογραφικό και ασφαλιστικό πρόβλημα πώς θέλει να το λύσει; Με την ενσωμάτωση των μεταναστών ή στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια ; Απομένει σε σας, την σημερινή κυβέρνηση να πάρει ένα ανώδυνο οικονομικά μέτρο με τεράστια όμως και ουσιαστική σημασία.