Σε ένα πρότυπο σχολείο (όχι πειραματικό) για τους genius των μη προνομιούχων δε θα έλεγα όχι.Εδώ μιλάμε για σχολείο πρωταθλητών οπότε η έννοια πιλοτικό και πειραματισμός θα αφορά μόνο υψηλού επιπέδου καινοτομίες ως εφαρμογή διεθνών καλών πρακτικών για μαθητές υψηλών επιδόσεων.
Θα ήταν χρήσιμο διότι:
-Δε θα έχουν ανάγκη τις υποτροφίες των ιδιωτικών για να ξεφύγουν απο ένα δύσκολο σχολικό περιβάλλον που οι άλλοι τους δουλεύουν για το μυαλό τους.
-Θα είναι επιλογή τους κατόπιν σοβαρής συμβουλευτικής για το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν γονείς και παιδιά (ανταγωνιστικότητα,απαιτήσεις,προοπτικές)
-Θα γίνονται με εξετάσεις αντικειμενικές αδιάβλητες που δε θα βασίζονται σε έξωθεν φροντιστηριακή υποστήριξη.Αλλιώς θα έχουμε μάχη πορτοφολιών και όχι μυαλών.
-Δε θα μπαίνουν τα φορτωμένα Ε1 και Ε9. Αυτοί έτσι και αλλιώς μπορούν να επιλέξουν με τα χρήματα που διαθέτουν ένα άριστο εκπαιδευτικό περιβάλλον, χωρίς τα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα που βαραίνουν τους υπόλοιπους.
-Θα συνυπολογίζονται και οι λοιπές δραστηριότητες του ατόμου (καλλιτεχνικές, κοινωνικές, αθλητικές κλπ).Μπορεί το Υπουργείο να δημιουργήσει ένα σύστημα μπόνους στις δραστηριότητες υπο την αιγίδα του (πχ διαγωνισμούς ρομποτικής ,περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,επιχειρηματικότητας κ.ο.κ.)
-Φυσικά θα φτιάξετε και πρότυπες τεχνικές σχολές για αυτούς που έχουν genius χεράκια και άλλα ταλεντακια!Η επινόηση και το τέχνημα κρύβουν αληθινή αριστεία.
-Διάχυση της ιδέας της αριστείας δε γίνεται βαφτίζοντας ένα process.Γίνεται αξιολογώντας το αποτέλεσμα του.Αλλιώς είναι απλώς marketing και λίγο ελιτισμός,που στην τελική δεν πειράζει καθότι καπιταλισμός όποτε οκ.
-Αυτά με τους ομίλους αριστείας...όμιλοι υπάρχουν και τώρα στα πειραματικά και είναι κοινού ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων.Μάλλον μπήκε για να ακουστεί άλλη μια φορά η λέξη.
-Να υπάρξει πρόβλεψη για θέσεις αριστείας στα πανεπιστήμια που θα τους επιλέξουν στην Ελλάδα για κάποιο λόγο.Πχ 100 θέσεις αριστείας εκτός πανελληνίων για κάποια ξεχωριστή επίδοση σε Ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Σε ένα πρότυπο σχολείο (όχι πειραματικό) για τους genius των μη προνομιούχων δε θα έλεγα όχι.Εδώ μιλάμε για σχολείο πρωταθλητών οπότε η έννοια πιλοτικό και πειραματισμός θα αφορά μόνο υψηλού επιπέδου καινοτομίες ως εφαρμογή διεθνών καλών πρακτικών για μαθητές υψηλών επιδόσεων. Θα ήταν χρήσιμο διότι: -Δε θα έχουν ανάγκη τις υποτροφίες των ιδιωτικών για να ξεφύγουν απο ένα δύσκολο σχολικό περιβάλλον που οι άλλοι τους δουλεύουν για το μυαλό τους. -Θα είναι επιλογή τους κατόπιν σοβαρής συμβουλευτικής για το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν γονείς και παιδιά (ανταγωνιστικότητα,απαιτήσεις,προοπτικές) -Θα γίνονται με εξετάσεις αντικειμενικές αδιάβλητες που δε θα βασίζονται σε έξωθεν φροντιστηριακή υποστήριξη.Αλλιώς θα έχουμε μάχη πορτοφολιών και όχι μυαλών. -Δε θα μπαίνουν τα φορτωμένα Ε1 και Ε9. Αυτοί έτσι και αλλιώς μπορούν να επιλέξουν με τα χρήματα που διαθέτουν ένα άριστο εκπαιδευτικό περιβάλλον, χωρίς τα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα που βαραίνουν τους υπόλοιπους. -Θα συνυπολογίζονται και οι λοιπές δραστηριότητες του ατόμου (καλλιτεχνικές, κοινωνικές, αθλητικές κλπ).Μπορεί το Υπουργείο να δημιουργήσει ένα σύστημα μπόνους στις δραστηριότητες υπο την αιγίδα του (πχ διαγωνισμούς ρομποτικής ,περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,επιχειρηματικότητας κ.ο.κ.) -Φυσικά θα φτιάξετε και πρότυπες τεχνικές σχολές για αυτούς που έχουν genius χεράκια και άλλα ταλεντακια!Η επινόηση και το τέχνημα κρύβουν αληθινή αριστεία. -Διάχυση της ιδέας της αριστείας δε γίνεται βαφτίζοντας ένα process.Γίνεται αξιολογώντας το αποτέλεσμα του.Αλλιώς είναι απλώς marketing και λίγο ελιτισμός,που στην τελική δεν πειράζει καθότι καπιταλισμός όποτε οκ. -Αυτά με τους ομίλους αριστείας...όμιλοι υπάρχουν και τώρα στα πειραματικά και είναι κοινού ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων.Μάλλον μπήκε για να ακουστεί άλλη μια φορά η λέξη. -Να υπάρξει πρόβλεψη για θέσεις αριστείας στα πανεπιστήμια που θα τους επιλέξουν στην Ελλάδα για κάποιο λόγο.Πχ 100 θέσεις αριστείας εκτός πανελληνίων για κάποια ξεχωριστή επίδοση σε Ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ.