Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση από αυτούς που περιμένουν την απάντησή μου και τους ευχαριστώ για τη σημασία που δίνουν στις απόψεις μου παρόλο που μερικοί φαίνεται να έχουν ενοχληθεί πολύ.
Τεράστια η (ακούσια ή ηθελημένη) σύγχυση σχετικά με τη αντιδημοκρατικότητα της εκλογής πρύτανη αν στο εκλεκτορικό σώμα δεν συμμετέχουν οι ΕΔΙΠ, οι υπάλληλοι, οι φοιτητές, οι συμβασιούχοι κλπ.
Αντί επιχειρημάτων και για μόχλευση ευρύτερης θεώρησης του θέματος προτείνω στους διαρρηγνύοντες τα ιμάτιά τους, να εξετάσουν πως εκλέγεται ο πρύτανης σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα,
στη Φινλανδία
https://karvi.fi/app/uploads/2016/05/6-Universities-Act.pdf
«(σελ. 6, section 14) The highest executive organ of a public university is the board…. (σελ. 7, section 15) The board of a public university shall have 7 or 9−14 members….(σελ. 9, section 18) The rector of a public university shall be elected by the board of the university for a maximum term of five years. »
Στην Πορτογαλία
https://eua.eu/partners-news/387-call-for-new-rector-at-universidade-aberta,-lisbon.html
«The Rector will be elected by the General Council of the UAb for a four-year mandate between 2019 and 2023.»
Σε άλλα πανεπιστήμια ακολουθούνται άλλα συστήματα εκλογής. Αραγε, με βάση τα παραπάνω παραδείγματα, τόσο αντιδημοκρατικά αντιλαμβάνονται την εκλογή πρύτανη οι Φιλανδοί και οι Πορτογάλοι που αναθέτουν σε ελιτίστικα σώματα (boards) να εκλέγουν πρύτανη…;
Είναι προφανές ότι η θεώρηση (ακούσια ή ηθελημένη), από αρκετούς σχολιαστές σε αυτό το forum, των πρυτανικών εκλογών ως αντίστοιχων των βουλευτικών εκλογών, οδηγεί στο αυτονόητο κατ’ αυτούς συμπέρασμα ότι όλοι πρέπει να ψηφίζουν και μάλιστα ότι πρέπει να ψηφίζουν οι υπάλληλοι επειδή όσοι διοικούνται πρέπει να ψηφίζουν γι' αυτόν που θα τους διοικεί. Ετσι, γιατί όχι, θα πρέπει να ψηφίζουν για διοικητή μια δημόσιας επιχείρησης και όλοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης.
Ελπίζω να βγούμε όλοι σοφότεροι από αυτή τη δημόσια διαβούλευση. Και όσοι ψηφίζετε και όσοι δεν ψηφίζουμε.
Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση από αυτούς που περιμένουν την απάντησή μου και τους ευχαριστώ για τη σημασία που δίνουν στις απόψεις μου παρόλο που μερικοί φαίνεται να έχουν ενοχληθεί πολύ. Τεράστια η (ακούσια ή ηθελημένη) σύγχυση σχετικά με τη αντιδημοκρατικότητα της εκλογής πρύτανη αν στο εκλεκτορικό σώμα δεν συμμετέχουν οι ΕΔΙΠ, οι υπάλληλοι, οι φοιτητές, οι συμβασιούχοι κλπ. Αντί επιχειρημάτων και για μόχλευση ευρύτερης θεώρησης του θέματος προτείνω στους διαρρηγνύοντες τα ιμάτιά τους, να εξετάσουν πως εκλέγεται ο πρύτανης σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία https://karvi.fi/app/uploads/2016/05/6-Universities-Act.pdf «(σελ. 6, section 14) The highest executive organ of a public university is the board…. (σελ. 7, section 15) The board of a public university shall have 7 or 9−14 members….(σελ. 9, section 18) The rector of a public university shall be elected by the board of the university for a maximum term of five years. » Στην Πορτογαλία https://eua.eu/partners-news/387-call-for-new-rector-at-universidade-aberta,-lisbon.html «The Rector will be elected by the General Council of the UAb for a four-year mandate between 2019 and 2023.» Σε άλλα πανεπιστήμια ακολουθούνται άλλα συστήματα εκλογής. Αραγε, με βάση τα παραπάνω παραδείγματα, τόσο αντιδημοκρατικά αντιλαμβάνονται την εκλογή πρύτανη οι Φιλανδοί και οι Πορτογάλοι που αναθέτουν σε ελιτίστικα σώματα (boards) να εκλέγουν πρύτανη…; Είναι προφανές ότι η θεώρηση (ακούσια ή ηθελημένη), από αρκετούς σχολιαστές σε αυτό το forum, των πρυτανικών εκλογών ως αντίστοιχων των βουλευτικών εκλογών, οδηγεί στο αυτονόητο κατ’ αυτούς συμπέρασμα ότι όλοι πρέπει να ψηφίζουν και μάλιστα ότι πρέπει να ψηφίζουν οι υπάλληλοι επειδή όσοι διοικούνται πρέπει να ψηφίζουν γι' αυτόν που θα τους διοικεί. Ετσι, γιατί όχι, θα πρέπει να ψηφίζουν για διοικητή μια δημόσιας επιχείρησης και όλοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης. Ελπίζω να βγούμε όλοι σοφότεροι από αυτή τη δημόσια διαβούλευση. Και όσοι ψηφίζετε και όσοι δεν ψηφίζουμε.