Αναφορικά με την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο των μαθητών που βρίσκονται σήμερα στις Α’ και Β’ Τάξεις των Πρότυπων Συνδεδεμένων Γυμνασίων, για τους οποίους το παρόν σ/ν προβλέπει ότι θα ξαναδώσουν εισαγωγικές εξετάσεις θα ήθελα να επισημάνω τα εξής : Είναι δικαίωμα της εκάστοτε Κυβέρνησης να προάγει όποιες μεταρρυθμίσεις κρίνει πρόσφορες, εκπαιδευτικές και άλλες, γι αυτό άλλωστε κρίνεται από τους ψηφοφόρους, υπάρχοντες και μελλοντικούς… Δεν έχει όμως δικαίωμα, στο όνομα της όποιας μεταρρύθμισης, να εξαφανίζει εν μία νυκτί και χωρίς δεύτερη σκέψη νόμιμα και κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών (των μαθητών και των οικογενειών τους), στα οποία στήριξαν τις επιλογές τους και το μέλλον τους. Όταν οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των σχολείων τους, ήταν εγγυημένο, αρχικά βάσει του Νόμου 4327/2015 και στη συνέχεια του Νόμου 4610/2019, ότι θα προαχθούν στο συνδεδεμένο Λύκειο του σχολείου τους, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το συγκεκριμένο σ/ν, το εγγυημένο από το νόμο δικαίωμά τους ξαφνικά καταργείται και οι όροι της μαθητικής τους εξέλιξης επιδεινώνονται ραγδαία. Οι δε πιθανές συνέπειες της ενδεχόμενης αποτυχίας στις εξετάσεις, της αλλαγής σχολείου, της απώλειας όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων φαντάζει στα εφηβικά τους μάτια αφόρητη.
Για λόγους ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Πολιτείας, η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ.10β του παρόντος, θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον και στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων.
Αναφορικά με την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο των μαθητών που βρίσκονται σήμερα στις Α’ και Β’ Τάξεις των Πρότυπων Συνδεδεμένων Γυμνασίων, για τους οποίους το παρόν σ/ν προβλέπει ότι θα ξαναδώσουν εισαγωγικές εξετάσεις θα ήθελα να επισημάνω τα εξής : Είναι δικαίωμα της εκάστοτε Κυβέρνησης να προάγει όποιες μεταρρυθμίσεις κρίνει πρόσφορες, εκπαιδευτικές και άλλες, γι αυτό άλλωστε κρίνεται από τους ψηφοφόρους, υπάρχοντες και μελλοντικούς… Δεν έχει όμως δικαίωμα, στο όνομα της όποιας μεταρρύθμισης, να εξαφανίζει εν μία νυκτί και χωρίς δεύτερη σκέψη νόμιμα και κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών (των μαθητών και των οικογενειών τους), στα οποία στήριξαν τις επιλογές τους και το μέλλον τους. Όταν οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των σχολείων τους, ήταν εγγυημένο, αρχικά βάσει του Νόμου 4327/2015 και στη συνέχεια του Νόμου 4610/2019, ότι θα προαχθούν στο συνδεδεμένο Λύκειο του σχολείου τους, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το συγκεκριμένο σ/ν, το εγγυημένο από το νόμο δικαίωμά τους ξαφνικά καταργείται και οι όροι της μαθητικής τους εξέλιξης επιδεινώνονται ραγδαία. Οι δε πιθανές συνέπειες της ενδεχόμενης αποτυχίας στις εξετάσεις, της αλλαγής σχολείου, της απώλειας όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων φαντάζει στα εφηβικά τους μάτια αφόρητη. Για λόγους ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Πολιτείας, η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ.10β του παρόντος, θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον και στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις Α’ και Β’ Τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων.