Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται διατάξεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει και την διαδικασία επιλογής του. Όμως απουσιάζουν εντελώς τα κίνητρα, ηθικά και υλικά, τα οποία θα προσελκύσουν το εκπαιδευτικό δυναμικό για να εργαστεί και να περάσει σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του διαδρομής σε αυτά τα σχολεία.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, επιβαρύνεται με την υλοποίηση πολλών και ποικίλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο του σχολείου (08.00 έως 14.00). Επί παραδείγματι οι όμιλοι δραστηριοτήτων, ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και του ωρολογίου προγράμματος, συνήθως 14.00-16.00.
Προτείνεται να προστεθούν διατάξεις που θα δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στους καθηγητές (μοριοδότηση για επιλογή σε θέσεις ευθύνης, διαχείριση ωραρίου, θέσπιση υπερωριών) και θα στοχεύουν στην επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους αλλά και στην ενίσχυση και ανάδειξη των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζουμε ότι στον Ν. 3966/2011, άρθρο 48, παράγραφος 8 στον οποίο καθοριζόταν το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών διατυπωνόταν η εξής πρόβλεψη: «Στους διευθυντές, υποδιευθυντές και λοιπούς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στα Π.Π.Σ. καταβάλλεται ειδικό επίδομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ακόμη και σήμερα εν έτη 2020 δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ δεν φαίνεται κάποια πρόβλεψη στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Ενδεικτικά προτείνεται για τους καθηγητές που υπηρετούν σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και για όσο διάστημα υπηρετούν σε αυτά:
I. διαφοροποίηση του διδακτικού ωραρίου, με τη θέσπιση ερευνητικών δράσεων, που θα έχουν ως παραδοτέο μία εισήγηση σε επιστημονικό συνέδριο ή τη συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου σε ετήσια ή διετή βάση.
II. Να θεσπιστεί επιστημονική άδεια για τους κατόχους διδακτορικών (like Sabbatical) μηνιαία, 2μηνη ή 3μηνη για την πραγματοποίηση διδασκαλιών σε άλλα σχολεία (όχι πρότυπα), απασχόληση σε Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα.
Επίσης στο συγκεκριμένο ή έστω σε διαφορετικό άρθρο του νόμου, θα πρέπει να αναλυθούν τα προσόντα που πρέπει να έχουν ο Διευθυντής και Υποδιευθυντής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, η διαδικασία επιλογής του και η διάρκεια της θητείας. Η μόνη αναφορά στην επιλογή διευθυντών περιλαμβάνεται στις μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 56, παράγραφος 3 όπου αναφέρεται ότι: «…Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου οι διευθυντές ή εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα αποτελέσουν μέλη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των ΕΠ.Ε.Σ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 και την παρ. 1 του άρθρου 17, επιλέγονται με μόνο κριτήριο τα ακαδημαϊκά τους προσόντα..»
Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται διατάξεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει και την διαδικασία επιλογής του. Όμως απουσιάζουν εντελώς τα κίνητρα, ηθικά και υλικά, τα οποία θα προσελκύσουν το εκπαιδευτικό δυναμικό για να εργαστεί και να περάσει σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του διαδρομής σε αυτά τα σχολεία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, επιβαρύνεται με την υλοποίηση πολλών και ποικίλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο του σχολείου (08.00 έως 14.00). Επί παραδείγματι οι όμιλοι δραστηριοτήτων, ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και του ωρολογίου προγράμματος, συνήθως 14.00-16.00. Προτείνεται να προστεθούν διατάξεις που θα δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στους καθηγητές (μοριοδότηση για επιλογή σε θέσεις ευθύνης, διαχείριση ωραρίου, θέσπιση υπερωριών) και θα στοχεύουν στην επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους αλλά και στην ενίσχυση και ανάδειξη των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζουμε ότι στον Ν. 3966/2011, άρθρο 48, παράγραφος 8 στον οποίο καθοριζόταν το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών διατυπωνόταν η εξής πρόβλεψη: «Στους διευθυντές, υποδιευθυντές και λοιπούς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στα Π.Π.Σ. καταβάλλεται ειδικό επίδομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ακόμη και σήμερα εν έτη 2020 δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ δεν φαίνεται κάποια πρόβλεψη στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Ενδεικτικά προτείνεται για τους καθηγητές που υπηρετούν σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και για όσο διάστημα υπηρετούν σε αυτά: I. διαφοροποίηση του διδακτικού ωραρίου, με τη θέσπιση ερευνητικών δράσεων, που θα έχουν ως παραδοτέο μία εισήγηση σε επιστημονικό συνέδριο ή τη συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου σε ετήσια ή διετή βάση. II. Να θεσπιστεί επιστημονική άδεια για τους κατόχους διδακτορικών (like Sabbatical) μηνιαία, 2μηνη ή 3μηνη για την πραγματοποίηση διδασκαλιών σε άλλα σχολεία (όχι πρότυπα), απασχόληση σε Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα. Επίσης στο συγκεκριμένο ή έστω σε διαφορετικό άρθρο του νόμου, θα πρέπει να αναλυθούν τα προσόντα που πρέπει να έχουν ο Διευθυντής και Υποδιευθυντής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, η διαδικασία επιλογής του και η διάρκεια της θητείας. Η μόνη αναφορά στην επιλογή διευθυντών περιλαμβάνεται στις μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 56, παράγραφος 3 όπου αναφέρεται ότι: «…Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου οι διευθυντές ή εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα αποτελέσουν μέλη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των ΕΠ.Ε.Σ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 και την παρ. 1 του άρθρου 17, επιλέγονται με μόνο κριτήριο τα ακαδημαϊκά τους προσόντα..»