Άρθρο 29 Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016
περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016
Το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού έχει αποκλειστικά αποζημιωτικό χαρακτήρα και θεσπίστηκε προκειμένου οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης σε κάθε χώρα, καλύπτοντας δαπάνες, στις οποίες αυτοί υποβάλλονται εξ αιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί.
Υποχρέωση δε της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες της, να μην κάνει διακρίσεις και να εξασφαλίζει την ομοιόμορφη μεταχείρισή τους από τη στιγμή που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Έκπληξη λοιπόν προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο νομοσχέδιο, δεν υπάρχει μέριμνα για την κατηγορία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2018-2019 βρισκόντουσαν στο 4ο έτος απόσπασης σε σχολεία του εξωτερικού και οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, άλογα και αντισυνταγματικά, από την τροπολογία του άρθρου 16 Ν.4415/2016, σύμφωνα με την οποία (παράγραφος 1β του άρθρου 216) επεκτείνονταν τα έτη απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο σε 4 αντί για 3. Στους εκπαιδευτικούς αυτούς δίνεται τώρα η δυνατότητα για ένα 6ο έτος απόσπασης και πάλι όμως χωρίς το ειδικό επιμίσθιο. Ωστόσο η παραμονή για μία ακόμα χρονιά είναι ουσιαστικά δυνατή, μόνο με την καταβολή του ειδικού επιμισθίου του εξωτερικού, καθώς το υψηλό κόστος διαβίωσης στις χώρες απόσπασης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαμονή των εν λόγω εκπαιδευτικών για τρίτη χρονιά χωρίς επιμίσθιο. Η υποστελέχωση των σχολείων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος είναι πλέον πρόβλημα ορατό και απαιτεί άμεσους χειρισμούς αντιμετώπισης από πλευράς της Πολιτείας. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω:
α) επέκταση του ειδικού επιμισθίου σε πέντε έτη.
β) καταβολή του ειδικού επιμισθίου για την επόμενη σχολική χρονιά, σε όσους εκπαιδευτικούς εξαιρέθηκαν της τροπολογίας της προηγούμενης κυβέρνησης (άρθρο 216 του Ν. 4610/2019).
Άρθρο 29 Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 Το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού έχει αποκλειστικά αποζημιωτικό χαρακτήρα και θεσπίστηκε προκειμένου οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης σε κάθε χώρα, καλύπτοντας δαπάνες, στις οποίες αυτοί υποβάλλονται εξ αιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί. Υποχρέωση δε της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες της, να μην κάνει διακρίσεις και να εξασφαλίζει την ομοιόμορφη μεταχείρισή τους από τη στιγμή που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Έκπληξη λοιπόν προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο νομοσχέδιο, δεν υπάρχει μέριμνα για την κατηγορία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2018-2019 βρισκόντουσαν στο 4ο έτος απόσπασης σε σχολεία του εξωτερικού και οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, άλογα και αντισυνταγματικά, από την τροπολογία του άρθρου 16 Ν.4415/2016, σύμφωνα με την οποία (παράγραφος 1β του άρθρου 216) επεκτείνονταν τα έτη απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο σε 4 αντί για 3. Στους εκπαιδευτικούς αυτούς δίνεται τώρα η δυνατότητα για ένα 6ο έτος απόσπασης και πάλι όμως χωρίς το ειδικό επιμίσθιο. Ωστόσο η παραμονή για μία ακόμα χρονιά είναι ουσιαστικά δυνατή, μόνο με την καταβολή του ειδικού επιμισθίου του εξωτερικού, καθώς το υψηλό κόστος διαβίωσης στις χώρες απόσπασης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαμονή των εν λόγω εκπαιδευτικών για τρίτη χρονιά χωρίς επιμίσθιο. Η υποστελέχωση των σχολείων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος είναι πλέον πρόβλημα ορατό και απαιτεί άμεσους χειρισμούς αντιμετώπισης από πλευράς της Πολιτείας. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω: α) επέκταση του ειδικού επιμισθίου σε πέντε έτη. β) καταβολή του ειδικού επιμισθίου για την επόμενη σχολική χρονιά, σε όσους εκπαιδευτικούς εξαιρέθηκαν της τροπολογίας της προηγούμενης κυβέρνησης (άρθρο 216 του Ν. 4610/2019).