Θέμα: Χρονική επέκταση καταβολής του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς
Κυρία Υπουργέ, Κυρία Υφυπουργέ
Με το άρθρο 216 του Ν. 4610/2019, επήλθαν, μεταξύ άλλων, ουσιώδεις τροποποιήσεις στο άρθρο 16 παρ. 3 περ. β’ του Ν. 4415/2016 όσον αφορά την χρονική επέκταση καταβολής του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση παράτασης της απόσπασης ο εκπαιδευτικός λαμβάνει στο πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό και στο δεύτερο έτος μόνο τις αποδοχές στην Ελλάδα.
Σ΄αυτό στηρίζεται και το νέο νομοσχέδιο καθώς στην περ. β ́ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 όπου επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:
«Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.»
Και ενώ σωστά πάρθηκε η απόφαση ενός επιπλέον χρόνου με επιμίσθιο καθώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό είναι μεγάλες, η επιλογή να αποδοθεί μόνο σε αυτούς που διανύουν το τέταρτο έτος απόσπασης ενώ η ίδια δυνατότητα να μην δοθεί και σε αυτούς που συνεχίζουν να διαμένουν με παράταση της απόσπασής τους πέραν της πενταετίας και να παρέχουν το ίδιο έργο σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αδικίας και διαφορετικής αντιμετώπισης.
Προς άρση της αντικείμενης στην Συνταγματική έννομη τάξη διακριτικής
μεταχείρισης μιας μερίδας εκπαιδευτικών έναντι των υπολοίπων εκπαιδευτικών και προς αποκατάσταση της ανισότητας και αδικίας, θα πρέπει η Πολιτική Ηγεσία να χορηγήσει το δικαίωμα υποβολής αίτησης για παράταση της απόσπασης με επιμίσθιο για ένα έτος σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και έχουν λάβει επιμίσθιο μόνο για τρία έτη ή να τους δοθεί η εκ νέου απόσπαση για συμπλήρωση τετραετίας με επιμίσθιο. Η τροποποίηση και η αναλογική εφαρμογή της παραπάνω διάταξης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται με απόσπαση στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από τα έτη απόσπασης/παράτασης, στους οποίους δεν καταβλήθηκε επιμίσθιο για το τέταρτο έτος της απόσπασής τους κρίνεται αναγκαία.
Με εκτίμηση
Άννα Π. Μ.
Θέμα: Χρονική επέκταση καταβολής του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Κυρία Υπουργέ, Κυρία Υφυπουργέ Με το άρθρο 216 του Ν. 4610/2019, επήλθαν, μεταξύ άλλων, ουσιώδεις τροποποιήσεις στο άρθρο 16 παρ. 3 περ. β’ του Ν. 4415/2016 όσον αφορά την χρονική επέκταση καταβολής του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση παράτασης της απόσπασης ο εκπαιδευτικός λαμβάνει στο πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό και στο δεύτερο έτος μόνο τις αποδοχές στην Ελλάδα. Σ΄αυτό στηρίζεται και το νέο νομοσχέδιο καθώς στην περ. β ́ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 όπου επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.» Και ενώ σωστά πάρθηκε η απόφαση ενός επιπλέον χρόνου με επιμίσθιο καθώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό είναι μεγάλες, η επιλογή να αποδοθεί μόνο σε αυτούς που διανύουν το τέταρτο έτος απόσπασης ενώ η ίδια δυνατότητα να μην δοθεί και σε αυτούς που συνεχίζουν να διαμένουν με παράταση της απόσπασής τους πέραν της πενταετίας και να παρέχουν το ίδιο έργο σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αδικίας και διαφορετικής αντιμετώπισης. Προς άρση της αντικείμενης στην Συνταγματική έννομη τάξη διακριτικής μεταχείρισης μιας μερίδας εκπαιδευτικών έναντι των υπολοίπων εκπαιδευτικών και προς αποκατάσταση της ανισότητας και αδικίας, θα πρέπει η Πολιτική Ηγεσία να χορηγήσει το δικαίωμα υποβολής αίτησης για παράταση της απόσπασης με επιμίσθιο για ένα έτος σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και έχουν λάβει επιμίσθιο μόνο για τρία έτη ή να τους δοθεί η εκ νέου απόσπαση για συμπλήρωση τετραετίας με επιμίσθιο. Η τροποποίηση και η αναλογική εφαρμογή της παραπάνω διάταξης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται με απόσπαση στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από τα έτη απόσπασης/παράτασης, στους οποίους δεν καταβλήθηκε επιμίσθιο για το τέταρτο έτος της απόσπασής τους κρίνεται αναγκαία. Με εκτίμηση Άννα Π. Μ.