Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 62 μόνο τα μέλη ΔΕΠ επιτρέπεται να ψηφίζουν για την ανάδειξη Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, ενώ σήμερα ισχύει ο Ν.4485/2017 (άρθρο 15, παράγραφος 3), που προβλέπει και δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων, πέραν των ΔΕΠ, στην εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων.
Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην Αιτιολογική Έκθεση για αυτόν τον αποκλεισμό. Πώς τεκμηριώνεται ο αποκλεισμός των υπόλοιπων κατηγοριών; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που καθιστά αναγκαία μια τέτοια διάταξη, και μάλιστα, εν καιρώ πανδημίας;
Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις αποτελούν αιρετές διοικητικές θέσεις και καλούνται να διοικήσουν όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι μόνο τα μέλη Δ.Ε.Π. και επιτελούν κυρίως διοικητικό έργο. Σε αυτό το σχήμα, με ποιο σκεπτικό μόνο τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να κρίνουν ποια άτομα θα ωφελήσουν περισσότερο το πανεπιστήμιο, αλλά όχι το Λοιπό Προσωπικό και οι Διοικητικοί;
Όλοι/ες «ανήκουμε» στο πανεπιστήμιο και συνεισφέρουμε στην καλύτερη λειτουργία του ο καθένας/η καθεμία από συγκεκριμένη θέση. Ό,τι συμβαίνει σε αυτό αφορά όλ@ς μας. Είναι αξιοπερίεργο να θεωρείται, πχ. σχετικά με τον κλάδο ΕΕΠ, από τη μια πλευρά ότι ανήκουμε στο διδακτικό προσωπικό και μας ζητούνται οι δημοσιεύσεις και τα έργα μας για την εκάστοτε αξιολόγηση τμημάτων και την κατάταξη των ιδρυμάτων, αλλά, από την άλλη πλευρά, ότι δεν ανήκουμε τόσο ώστε να έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στο σώμα εκλεκτόρων.
Η πιο δίκαιη και δημοκρατική λύση είναι αυτή που έχει ήδη προταθεί στην παρούσα διαβούλευση: απόσυρση του άρθρου 62 και αντικατάσταση με το εξής:
«Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι., καθώς επίσης των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., και των Διοικητικών Υπαλλήλων του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»
Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 62 μόνο τα μέλη ΔΕΠ επιτρέπεται να ψηφίζουν για την ανάδειξη Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, ενώ σήμερα ισχύει ο Ν.4485/2017 (άρθρο 15, παράγραφος 3), που προβλέπει και δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων, πέραν των ΔΕΠ, στην εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην Αιτιολογική Έκθεση για αυτόν τον αποκλεισμό. Πώς τεκμηριώνεται ο αποκλεισμός των υπόλοιπων κατηγοριών; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που καθιστά αναγκαία μια τέτοια διάταξη, και μάλιστα, εν καιρώ πανδημίας; Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις αποτελούν αιρετές διοικητικές θέσεις και καλούνται να διοικήσουν όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι μόνο τα μέλη Δ.Ε.Π. και επιτελούν κυρίως διοικητικό έργο. Σε αυτό το σχήμα, με ποιο σκεπτικό μόνο τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να κρίνουν ποια άτομα θα ωφελήσουν περισσότερο το πανεπιστήμιο, αλλά όχι το Λοιπό Προσωπικό και οι Διοικητικοί; Όλοι/ες «ανήκουμε» στο πανεπιστήμιο και συνεισφέρουμε στην καλύτερη λειτουργία του ο καθένας/η καθεμία από συγκεκριμένη θέση. Ό,τι συμβαίνει σε αυτό αφορά όλ@ς μας. Είναι αξιοπερίεργο να θεωρείται, πχ. σχετικά με τον κλάδο ΕΕΠ, από τη μια πλευρά ότι ανήκουμε στο διδακτικό προσωπικό και μας ζητούνται οι δημοσιεύσεις και τα έργα μας για την εκάστοτε αξιολόγηση τμημάτων και την κατάταξη των ιδρυμάτων, αλλά, από την άλλη πλευρά, ότι δεν ανήκουμε τόσο ώστε να έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στο σώμα εκλεκτόρων. Η πιο δίκαιη και δημοκρατική λύση είναι αυτή που έχει ήδη προταθεί στην παρούσα διαβούλευση: απόσυρση του άρθρου 62 και αντικατάσταση με το εξής: «Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι., καθώς επίσης των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., και των Διοικητικών Υπαλλήλων του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»