Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 70 η εισαγωγή στο Γυμνάσιο του ΠΣΠΑ γινόταν με εξετάσεις γιατί εκείνα τα χρόνια η εισαγωγή σε όλα τα Γυμνάσια γινόταν με εξετάσεις. Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια καταργήθηκαν αμέσως μετά την μεταπολίτευση, το 1976 με το νόμο Ζέπου. Από τότε η εισαγωγή στα γυμνάσια της χώρας και στο ΠΣΠΑ, γίνεται χωρίς εξετάσεις. Τα χρόνια εκείνα σε κάθε λύκειο υπήρχε το κλασικό και το πρακτικό τμήμα. Στο ΠΣΠΑ υπήρχε μόνο κλασικό. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που αν και ήθελαν να σπουδάσουν στις πολυτεχνικές σχολές επέλεγαν το ΠΣΠΑ και όχι το Βαρβάκειο που ήταν τρία τετράγωνα παρακάτω. Γιατί διάλεγαν το ΠΣΠΑ; Γιατί ήταν ένα σχολείο που είχε τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν απέβλεπε στην τεχνοκρατική αντίληψη της αριστείας.
Τα χαρακτηριστικά αυτά επιβίωσαν μέσα στα χρόνια ανεξάρτητα από το εάν η εισαγωγή στο γυμνάσιο γίνεται με εξετάσεις. Εάν πάρει κανείς σαν δείκτη τις επιτυχίες στα ΑΕΙ θα δει ότι το ποσοστό ήταν πάντα πολύ υψηλό ανεξάρτητα από αν υπήρχαν εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Το ΠΣΠΑ είναι ένα άριστο σχολείο χωρίς να επιλέγει τους άριστους.
Ενδεχομένως, ο σημαντικότερος παράγοντας που ξεχωρίζει το ΠΣΠΑ είναι η ιστορία του, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της κουλτούρας του Σχολείου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της «κοινότητας του Πειραματικού Αθήνας», το οποίο διατηρείται και μεταφέρεται μέσα από τα χρόνια. Η κουλτούρα του ΠΣΠΑ αποτελεί τον σημαντικότερο άυλο πόρο που κατέχει. Είναι γνωστό ότι παρεμβάσεις στην κοινωνική δομή ενός οργανισμού βάζουν σε κίνδυνο τα υφιστάμενα άυλα χαρακτηριστικά, όπως είναι τα χαρακτηριστικά ποιότητας, τα οποία του δίνουν μοναδικότητα.
Η εισαγωγή εξετάσεων από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο δεν πρόκειται να κάνει τα παλιά Πειραματικά Σχολεία καλύτερα γιατί τα σχολεία αυτά ξεκινούν με ένα τυχαίο δείγμα μαθητών τους οποίους αναπτύσσουν και τους κάνουν άριστους. Σε αυτό το σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ και χρόνια, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι η επιβολή της αριστείας που επιδιώκει το νέο νομοσχέδιο.
Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 70 η εισαγωγή στο Γυμνάσιο του ΠΣΠΑ γινόταν με εξετάσεις γιατί εκείνα τα χρόνια η εισαγωγή σε όλα τα Γυμνάσια γινόταν με εξετάσεις. Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια καταργήθηκαν αμέσως μετά την μεταπολίτευση, το 1976 με το νόμο Ζέπου. Από τότε η εισαγωγή στα γυμνάσια της χώρας και στο ΠΣΠΑ, γίνεται χωρίς εξετάσεις. Τα χρόνια εκείνα σε κάθε λύκειο υπήρχε το κλασικό και το πρακτικό τμήμα. Στο ΠΣΠΑ υπήρχε μόνο κλασικό. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που αν και ήθελαν να σπουδάσουν στις πολυτεχνικές σχολές επέλεγαν το ΠΣΠΑ και όχι το Βαρβάκειο που ήταν τρία τετράγωνα παρακάτω. Γιατί διάλεγαν το ΠΣΠΑ; Γιατί ήταν ένα σχολείο που είχε τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν απέβλεπε στην τεχνοκρατική αντίληψη της αριστείας. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιβίωσαν μέσα στα χρόνια ανεξάρτητα από το εάν η εισαγωγή στο γυμνάσιο γίνεται με εξετάσεις. Εάν πάρει κανείς σαν δείκτη τις επιτυχίες στα ΑΕΙ θα δει ότι το ποσοστό ήταν πάντα πολύ υψηλό ανεξάρτητα από αν υπήρχαν εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Το ΠΣΠΑ είναι ένα άριστο σχολείο χωρίς να επιλέγει τους άριστους. Ενδεχομένως, ο σημαντικότερος παράγοντας που ξεχωρίζει το ΠΣΠΑ είναι η ιστορία του, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της κουλτούρας του Σχολείου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της «κοινότητας του Πειραματικού Αθήνας», το οποίο διατηρείται και μεταφέρεται μέσα από τα χρόνια. Η κουλτούρα του ΠΣΠΑ αποτελεί τον σημαντικότερο άυλο πόρο που κατέχει. Είναι γνωστό ότι παρεμβάσεις στην κοινωνική δομή ενός οργανισμού βάζουν σε κίνδυνο τα υφιστάμενα άυλα χαρακτηριστικά, όπως είναι τα χαρακτηριστικά ποιότητας, τα οποία του δίνουν μοναδικότητα. Η εισαγωγή εξετάσεων από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο δεν πρόκειται να κάνει τα παλιά Πειραματικά Σχολεία καλύτερα γιατί τα σχολεία αυτά ξεκινούν με ένα τυχαίο δείγμα μαθητών τους οποίους αναπτύσσουν και τους κάνουν άριστους. Σε αυτό το σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ και χρόνια, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι η επιβολή της αριστείας που επιδιώκει το νέο νομοσχέδιο.