Τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις:
Με βάση το νομοσχέδιο, εκπ/κός που πήγε σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο από άλλο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και δεν επιθυμεί την οριστική του τοποθέτηση σε αυτό, τοποθετείται οριστικά στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ όπου βρίσκεται το Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο όπου υπηρετεί. Αυτό ισοδυναμεί με υποχρεωτική μετάθεση χωρίς αίτηση του εκπ/κού.
Θα έπρεπε να είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε εκπ/κού το αν και πώς θα κάνει χρήση των όποιων ευεργετικών διατάξεων. Οι ζωές μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποιος που υπηρετεί σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, και ελπίζει να παραμείνει σε αυτό για τουλάχιστον 10 χρόνια, μπορεί να προτιμά να επιλέξει μεταξύ των δύο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ όταν θα λήξει η τελευταία του θητεία σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο. Μέχρι τότε, θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να παραμείνει στην διάθεση του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
Επίσης: για να κατοχυρώσει κάποιος δικαίωμα μετάθεσης πρέπει να έχει υπηρετήσει 1 ή 2 χρόνια στην τελευταία οργανική του. Από το 2020 ή 2021, που θα δοθούν οργανικές στους νυν υπηρετούντες στα Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία, μέχρι, π.χ. το 2029 που μπορεί να λήξει η τελευταία θητεία κάποιου, μπορεί να δικαιούται καλύτερη οργανική. Δεν θα πρέπει να δεσμεύεται από την υποχρέωση να υπηρετήσει πρώτα την οργανική που του δόθηκε το 2020/21.
Ομοίως, είναι πιθανό οι εκπ/κοί των Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων, που έχουν αυξημένα προσόντα, να ενδιαφερθούν για άλλα σχολεία αυξημένων προσόντων, όπως τα Μουσικά/ Διαπολιτισμικά/ Καλλιτεχνικά κ.ο.κ.. Μία θέση σε τέτοιο σχολείο που πληρώνεται σήμερα μπορεί να προκηρυχθεί ξανά μετά από 25 χρόνια! Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι εκπ/κοί Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων να μπορούν να διεκδικήσουν τέτοιες θέσεις όταν αυτές προκηρύσσονται και να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση προηγούμενης υπηρέτησης της οργανικής θέσης που θα τους δοθεί το 2020/21.
Για τις μεταβατικές διατάξεις που αφορούν τους μαθητές καταθέτω τις απόψεις μου στα σχόλια επί του άρθρου 18.
Τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις: Με βάση το νομοσχέδιο, εκπ/κός που πήγε σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο από άλλο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και δεν επιθυμεί την οριστική του τοποθέτηση σε αυτό, τοποθετείται οριστικά στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ όπου βρίσκεται το Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο όπου υπηρετεί. Αυτό ισοδυναμεί με υποχρεωτική μετάθεση χωρίς αίτηση του εκπ/κού. Θα έπρεπε να είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε εκπ/κού το αν και πώς θα κάνει χρήση των όποιων ευεργετικών διατάξεων. Οι ζωές μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποιος που υπηρετεί σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, και ελπίζει να παραμείνει σε αυτό για τουλάχιστον 10 χρόνια, μπορεί να προτιμά να επιλέξει μεταξύ των δύο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ όταν θα λήξει η τελευταία του θητεία σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο. Μέχρι τότε, θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να παραμείνει στην διάθεση του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Επίσης: για να κατοχυρώσει κάποιος δικαίωμα μετάθεσης πρέπει να έχει υπηρετήσει 1 ή 2 χρόνια στην τελευταία οργανική του. Από το 2020 ή 2021, που θα δοθούν οργανικές στους νυν υπηρετούντες στα Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία, μέχρι, π.χ. το 2029 που μπορεί να λήξει η τελευταία θητεία κάποιου, μπορεί να δικαιούται καλύτερη οργανική. Δεν θα πρέπει να δεσμεύεται από την υποχρέωση να υπηρετήσει πρώτα την οργανική που του δόθηκε το 2020/21. Ομοίως, είναι πιθανό οι εκπ/κοί των Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων, που έχουν αυξημένα προσόντα, να ενδιαφερθούν για άλλα σχολεία αυξημένων προσόντων, όπως τα Μουσικά/ Διαπολιτισμικά/ Καλλιτεχνικά κ.ο.κ.. Μία θέση σε τέτοιο σχολείο που πληρώνεται σήμερα μπορεί να προκηρυχθεί ξανά μετά από 25 χρόνια! Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι εκπ/κοί Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων να μπορούν να διεκδικήσουν τέτοιες θέσεις όταν αυτές προκηρύσσονται και να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση προηγούμενης υπηρέτησης της οργανικής θέσης που θα τους δοθεί το 2020/21. Για τις μεταβατικές διατάξεις που αφορούν τους μαθητές καταθέτω τις απόψεις μου στα σχόλια επί του άρθρου 18.