Είναι θλιβερός αυτος ο ελιτισμός. Ουτως ή άλλως, τα μελη ΕΕΠ, ΕΔιΠ, ΕΤΕΠ έχουμε υποτυπώδη συμμετοχη στα οργανα διοικησης, ελάχιστα εως ανύπαρκτα θεσμικά δικαιώματα και ταυτοχρονα ειμαστε οι πλεον χαμηλόμισθοι στον ευρυτερο χώρο της εκπαιδευσης. - …ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ;;
…Ή μηπως θεωρείται πως εχουμε μικρότερη ικανότητα αντίληψης και κρίσης ή ότι εμεις γνωριζουμε λιγότερο πρόσωπα και καταστάσεις, …ώστε να μην είμαστε άξιοι να επιλέγουμε αυτους που θα μας διοικούν ;; …Ή ότι συμβάλλουμε λιγοτερο, ο καθενας από το μετερίζι του, στη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των Παν/μιων;; - συχνά πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών μας (όπως και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ φυσικά), προκειμενου να κρατηθούν όρθια τα Παν/μια μεσα στις αντίξοες συνθηκες που βιωνουμε ιδιως τα τελευταια χρόνια.
…Εκτος αν αυτος ο αποκλεισμός είναι επιθυμητός από καποιους κύκλους και potential υποψήφιους στα ΑΕΙ λόγω μικρότερου βαθμού επιρροής και εξάρτησής μας από αυτους.
Αν δεν ειχαμε βαλει πλάτη ΌΛΕΣ οι κατηγορίες εργαζομενων (Δ.Υ., ΕΔιΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ), συχνα πέραν των αντοχών μας, ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ και μη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ σε αυτή τη δυσκολη και πρωτοφανή συγκυρία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ. (Το ιδιο ισχυει και για την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρισης και όχι μόνο.)
Εν τοιαύτη περιπτώσει, δειτε και ευρύτερα τι ισχυει για τις εκλογές Αρχών και Προσώπων Διοικησης σε πιο ακομπλεξάριστες χώρες… (Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία και αλλού).
Μόνο πικρία και έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος μπορεί να προκαλεσουν τετοιου ειδους ελιτίστικες και απαξιωτικές διατάξεις.
Είναι θλιβερός αυτος ο ελιτισμός. Ουτως ή άλλως, τα μελη ΕΕΠ, ΕΔιΠ, ΕΤΕΠ έχουμε υποτυπώδη συμμετοχη στα οργανα διοικησης, ελάχιστα εως ανύπαρκτα θεσμικά δικαιώματα και ταυτοχρονα ειμαστε οι πλεον χαμηλόμισθοι στον ευρυτερο χώρο της εκπαιδευσης. - …ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ;; …Ή μηπως θεωρείται πως εχουμε μικρότερη ικανότητα αντίληψης και κρίσης ή ότι εμεις γνωριζουμε λιγότερο πρόσωπα και καταστάσεις, …ώστε να μην είμαστε άξιοι να επιλέγουμε αυτους που θα μας διοικούν ;; …Ή ότι συμβάλλουμε λιγοτερο, ο καθενας από το μετερίζι του, στη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των Παν/μιων;; - συχνά πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών μας (όπως και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ φυσικά), προκειμενου να κρατηθούν όρθια τα Παν/μια μεσα στις αντίξοες συνθηκες που βιωνουμε ιδιως τα τελευταια χρόνια. …Εκτος αν αυτος ο αποκλεισμός είναι επιθυμητός από καποιους κύκλους και potential υποψήφιους στα ΑΕΙ λόγω μικρότερου βαθμού επιρροής και εξάρτησής μας από αυτους. Αν δεν ειχαμε βαλει πλάτη ΌΛΕΣ οι κατηγορίες εργαζομενων (Δ.Υ., ΕΔιΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ), συχνα πέραν των αντοχών μας, ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ και μη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ σε αυτή τη δυσκολη και πρωτοφανή συγκυρία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ. (Το ιδιο ισχυει και για την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρισης και όχι μόνο.) Εν τοιαύτη περιπτώσει, δειτε και ευρύτερα τι ισχυει για τις εκλογές Αρχών και Προσώπων Διοικησης σε πιο ακομπλεξάριστες χώρες… (Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία και αλλού). Μόνο πικρία και έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος μπορεί να προκαλεσουν τετοιου ειδους ελιτίστικες και απαξιωτικές διατάξεις.