Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία είναι ανησυχητικά. Σε
έρευνα που συμπεριέλαβε 7.234 παιδιά ηλικίας 10-12 χρόνων από επτά χώρες της
Ευρώπης, τα παιδιά των Ελλήνων βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κατάταξης ως τα πλέον
υπέρβαρα από όλα τα υπόλοιπα και στην τελευταία θέση της κατάταξης στο χρόνο που
αφιερώνουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.
Παράγοντες κινδύνου για το πρόβλημα της παχυσαρκίας αποτελούν μεταξύ
άλλων η μειωμένη φυσική άσκηση των παιδιών και
η πολύωρη ενασχόλησή τους με νέα τεχνολογικά προϊόντα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.
Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιθανό να παραμείνουν σε αυτή την
κατάσταση όταν ενηλικιωθούν και ακόμη πιο πιθανό να νοσήσουν από ασθένειες όπως ο
διαβήτης και διάφορα καρδιολογικά προβλήματα.
Αυτή η πορεία όμως
είναι δυνατό να αποτραπεί με έγκαιρες παρεμβάσεις κατά την προσχολική ηλικία.
Σύμφωνα με έρευνες, με αύξηση της φυσικής
δραστηριότητας κατά 10% στον παγκόσμιο πληθυσμό επιτυγχάνεται μεγάλη
οικονομία στο σύστημα υγείας.
Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, ο
υψηλός δείκτης μάζας σώματος (BMI) αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία
τους και συγκεκριμένα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σωστή διατροφή και η
φυσική άσκηση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για να παραμένουν τα παιδιά
υγιή.
Πολλές είναι η έρευνες που καταδεικνύουν την ανάγκη αντιμετώπισης του
προβλήματος της έλλειψης άσκησης και αναλύουν την μεγάλη αξία της φυσικής δραστηριότητας για
την υγεία, τόσο των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των εφήβων, όσο και των ενηλίκων.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με έρευνες, η συμμετοχή με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα ενός μαθητή προσχολικής ηλικίας στο
μάθημα κινητικών δεξιοτήτων μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στην
ενήλικη ζωή του κατά 5% Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να
προσδιοριστούν οι κατάλληλες δραστηριότητες φυσικής αγωγής καθώς και η
συχνότητα τους στην προσχολική ηλικία, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης
παχυσαρκίας και να αυξηθούν τα ποσοστά δια βίου άσκησης.
Αδιαμφισβητητα θεωρώ κατάλληλο επιστήμονα στον τομέα της κινητικής καθοδήγησης στην προσχολική ηλικία τον επιστήμονα καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής είναι ο πιο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση λόγω του κατάλληλου γνωστικου αντικειμένου, το επιστημονικό υπόβαθρο, στις αρχές της Προπονητικής και υγείας.
Ωρολόγιο πρόγραμμα εκπαίδευσης που δεν περιέχει καθημερινή εξάσκηση αθλητικών δεξιοτήτων είναι εξ αρχής αποτυχημένο.
5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σχετίζονται με σωματική αδράνεια.
Αν κάθε εργαζόμενος περπατούσε ή έκανε τζόγκινγκ για 15 λεπτά επιπλέον κάθε μέρα, ο πλανήτης θα μπορούσε να αποκομίσει οικονομικό κέρδος ύψους 100 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με νέα έκθεση για τα οικονομικά οφέλη ενός πιο σωματικά ενεργού πληθυσμού.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία είναι ανησυχητικά. Σε έρευνα που συμπεριέλαβε 7.234 παιδιά ηλικίας 10-12 χρόνων από επτά χώρες της Ευρώπης, τα παιδιά των Ελλήνων βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κατάταξης ως τα πλέον υπέρβαρα από όλα τα υπόλοιπα και στην τελευταία θέση της κατάταξης στο χρόνο που αφιερώνουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Παράγοντες κινδύνου για το πρόβλημα της παχυσαρκίας αποτελούν μεταξύ άλλων η μειωμένη φυσική άσκηση των παιδιών και η πολύωρη ενασχόλησή τους με νέα τεχνολογικά προϊόντα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιθανό να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση όταν ενηλικιωθούν και ακόμη πιο πιθανό να νοσήσουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης και διάφορα καρδιολογικά προβλήματα. Αυτή η πορεία όμως είναι δυνατό να αποτραπεί με έγκαιρες παρεμβάσεις κατά την προσχολική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κατά 10% στον παγκόσμιο πληθυσμό επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία στο σύστημα υγείας. Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (BMI) αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους και συγκεκριμένα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σωστή διατροφή και η φυσική άσκηση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για να παραμένουν τα παιδιά υγιή. Πολλές είναι η έρευνες που καταδεικνύουν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης άσκησης και αναλύουν την μεγάλη αξία της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία, τόσο των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των εφήβων, όσο και των ενηλίκων. Επιπρόσθετα σύμφωνα με έρευνες, η συμμετοχή με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα ενός μαθητή προσχολικής ηλικίας στο μάθημα κινητικών δεξιοτήτων μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή του κατά 5% Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιοριστούν οι κατάλληλες δραστηριότητες φυσικής αγωγής καθώς και η συχνότητα τους στην προσχολική ηλικία, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και να αυξηθούν τα ποσοστά δια βίου άσκησης. Αδιαμφισβητητα θεωρώ κατάλληλο επιστήμονα στον τομέα της κινητικής καθοδήγησης στην προσχολική ηλικία τον επιστήμονα καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής είναι ο πιο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση λόγω του κατάλληλου γνωστικου αντικειμένου, το επιστημονικό υπόβαθρο, στις αρχές της Προπονητικής και υγείας. Ωρολόγιο πρόγραμμα εκπαίδευσης που δεν περιέχει καθημερινή εξάσκηση αθλητικών δεξιοτήτων είναι εξ αρχής αποτυχημένο. 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σχετίζονται με σωματική αδράνεια. Αν κάθε εργαζόμενος περπατούσε ή έκανε τζόγκινγκ για 15 λεπτά επιπλέον κάθε μέρα, ο πλανήτης θα μπορούσε να αποκομίσει οικονομικό κέρδος ύψους 100 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με νέα έκθεση για τα οικονομικά οφέλη ενός πιο σωματικά ενεργού πληθυσμού.