Παρ.1 Σχόλιο: Απ’ την παράγραφο αυτή θα πρέπει να διαγραφεί η λέξη ``ενεργά’’ (από τα απόντα ενεργά μέλη) διότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την λήψη απόφασης σε πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί 50 μελών της Ολομελείας, εάν είναι μη ενεργά 12 μέλη, η απαρτία είναι 20 και η πλειοψηφία λήψης απόφασης μόνο 11! Προς άρση τούτου πρέπει να προστεθεί ότι η πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών μελών (βλ. άρθρο 17, παρ. 1 και 6).
Παρ.3 Σχόλιο: Στο τέλος της παραγράφου αυτής θα πρέπει να προστεθεί ότι ο αριθμός των ψήφων του εκλεγομένου να μην είναι μικρότερος σύμφωνα με τα προαναφερθέντα των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών τακτικών μελών (βλ. άρθρο 17 παρ. 1 και 6). Αν δεν υπήρχε ο περιορισμός αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί Ακαδημαϊκός με πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί συνόλου ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας 50 μετά την αφαίρεση 10 μελών εκτός Αττικής και 4 λόγω ασθενείας η απαιτούμενη απαρτία είναι 36x3/5 που στρογγυλεύεται σε 22. Απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή από τους παρόντες είναι 22/2 που στρογγυλεύεται σε 12. Εάν μετέχουν στην ψηφοφορία 3 υποψήφιοι και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας είναι 6 λευκά και 1 άκυρο, 6 υπέρ ενός των υποψηφίων, 5 στον δεύτερο και 4 στο τρίτο η ψηφοφορία επαναλάμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων (δηλ. ο ένας που έλαβε 6 και ο άλλος που έλαβε 5) χωρίς να λαμβάνεται πλέον υπ΄όψη η απαρτία, οι λευκές ψήφοι, οι άκυρες και οι αποχές. Επομένως, κατά την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί κάποιος έστω και με 6 ψήφους! Για να μη συμβεί αυτό το άτοπο προστίθεται ο περιορισμός ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή δεν μπορεί να είναι μικρότερη (βλ. Αρθρο 17 παρ. 1 και 6) των δύο πέμπτων (2/5) των εν ενεργεία τακτικών μελών (36x2/5 που στρογγυλεύεται σε 15, έναντι 19 ψήφων που απαιτούνται με το παλαιό Οργανισμό!).
Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας
Οι Ακαδημαϊκοί
Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης
Παρ.1 Σχόλιο: Απ’ την παράγραφο αυτή θα πρέπει να διαγραφεί η λέξη ``ενεργά’’ (από τα απόντα ενεργά μέλη) διότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την λήψη απόφασης σε πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί 50 μελών της Ολομελείας, εάν είναι μη ενεργά 12 μέλη, η απαρτία είναι 20 και η πλειοψηφία λήψης απόφασης μόνο 11! Προς άρση τούτου πρέπει να προστεθεί ότι η πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών μελών (βλ. άρθρο 17, παρ. 1 και 6). Παρ.3 Σχόλιο: Στο τέλος της παραγράφου αυτής θα πρέπει να προστεθεί ότι ο αριθμός των ψήφων του εκλεγομένου να μην είναι μικρότερος σύμφωνα με τα προαναφερθέντα των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών τακτικών μελών (βλ. άρθρο 17 παρ. 1 και 6). Αν δεν υπήρχε ο περιορισμός αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί Ακαδημαϊκός με πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί συνόλου ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας 50 μετά την αφαίρεση 10 μελών εκτός Αττικής και 4 λόγω ασθενείας η απαιτούμενη απαρτία είναι 36x3/5 που στρογγυλεύεται σε 22. Απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή από τους παρόντες είναι 22/2 που στρογγυλεύεται σε 12. Εάν μετέχουν στην ψηφοφορία 3 υποψήφιοι και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας είναι 6 λευκά και 1 άκυρο, 6 υπέρ ενός των υποψηφίων, 5 στον δεύτερο και 4 στο τρίτο η ψηφοφορία επαναλάμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων (δηλ. ο ένας που έλαβε 6 και ο άλλος που έλαβε 5) χωρίς να λαμβάνεται πλέον υπ΄όψη η απαρτία, οι λευκές ψήφοι, οι άκυρες και οι αποχές. Επομένως, κατά την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί κάποιος έστω και με 6 ψήφους! Για να μη συμβεί αυτό το άτοπο προστίθεται ο περιορισμός ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή δεν μπορεί να είναι μικρότερη (βλ. Αρθρο 17 παρ. 1 και 6) των δύο πέμπτων (2/5) των εν ενεργεία τακτικών μελών (36x2/5 που στρογγυλεύεται σε 15, έναντι 19 ψήφων που απαιτούνται με το παλαιό Οργανισμό!). Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας Οι Ακαδημαϊκοί Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης