Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ¨
ΤΙΤΛΟΣ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ?
Αξιότιμη κ. Υπουργε,
Δεν αμφισβητεί κανένας ότι η αξιοκρατία σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου είναι σημαντική! Δεν θα πρέπει ωστόσο να μεταβάλλεται σε ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθειά σας αλλά υπάρχουν ορίσμενες περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ.
Υπάρχουν στους πίνακες Αναπληρωτών που θα υπηρετήσουν στις ΣΜΕΑ ( ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ) υποψήφιοι με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Εκτός αυτού έχουν ιδιαίτερη εμπειρία με προυπηρεσία που αποκτάται μόνο εφόσον έρθει κάποιος σε επαφή με τους μαθητές με ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Και το ερώτημα τίθεται…Γιατί να τους κρίνετε πάλι μετά απο τόσα χρόνια σπουδών ? Και ΠΩΣ ? με ΑΣΕΠ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ?
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΑΡΜΑΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Μ.Α.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.
Δώστε επιτέλους κάποιες παραπάνω κατευθύνσεις για τις προθέσεις σας. Είστε η ισχυρότερη κυβέρνηση εδώ και 20 χρόνια! Πείτε τους σκοπούς σας επιτέλους. Οι 2-3 γενικόλογες θέσεις δεν αρκούν.
Και όσο αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Θα ισχύσουν κοινωνικά κριτήρια; Να ξέρουμε πόσο αντέχει η ζωή μας και με πόσα παιδιά αντέχουν τα οικονομικά μας. Πείτε μας να μην κάνουμε παιδιά. Αυτό θέλετε;
Η διαπόμπευση που δέχονται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι από πολλούς «συναδέλφους» φτάνει σε εξοργιστικά επίπεδα.
Φταίω εγώ που έκανα παιδιά λέει και να φροντίζω να τα συντηρώ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ; Δεν μπορώ να ακούω ισοπεδωτικές γελοιότητες που εξισώνουν έναν ανύπαντρο εκπαιδευτικό με έναν με παιδιά ή έναν τρίτεκνο ή έναν πολύτεκνο. ΝΤΡΟΠΗ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ.
Βάλτε επιτέλους ως Υπουργείο ένα πλαίσιο, όχι με 2 γραμμές
Έχω καταντήσει να αισθάνομαι προνομιούχος επειδή έκανα 3 παιδιά…
Να σηκωθούμε όλοι να πάμε στη Ευρώπη, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ που δεν υπάρχουν «προνόμια» στις οικογένειες με πολλά παιδιά.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ.ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑΔ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Η ΜΟΝΙΜΟΥΣ).ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΑΞΤΕ
Κυρία Διαμαντοπούλου
Αναφέρεται στην ανακοίνωσή σας οτι «για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για τον διορισμό του και η προυπηρεσία του», δεν καθίσταται ομως σαφές αν αυτή η προυπηρεσία αφορά και τον ιδιωτικό τομέα (τα φροντιστηρια).
Τονίζεται απο πολλούς η ανάγκη για έμπειρους εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία. Θεωρείτε λοιπόν, οτι αυτή την εμπειρία την έχει ένας άνθρωπος που εχει δουλέψει λίγες ώρες Π.Δ.Σ και μοριοδοτείται γι’ αυτό και οχι αυτός που εχει εργαστεί σε φροντιστήριο για πολλά χρόνια;
Αναφέρεται επίσης πως «δεν θα αγνοηθούν όλοι οι συντελεστές του εκπαιδευτικού ‘εργου».
Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια θεωρώ πως είναι απο τους πιο βασικούς συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου, που απέκτησαν τεράστια εμπειρία δουλεύοντας σε χώρους που αποδεδειγμένα εμπιστευονται μαθητές και γονεις, δεν μπορεί λοιπον το Ελληνικό κρατος να τους αγνοεί, να είναι απλά «φρικτή παραπαιδεία»
Μια άπειρη
με 15χρονη πραγματική εμπειρια
1. Την σχολική χρονιά 2010-2011 οι διορισμοί να γίνουν με το σύστημα που ισχύει (30-μηνο, 24-μηνο και ΑΣΕΠ, 40% από ενιαίο και 60% από ΑΣΕΠ) γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με το σύστημα αυτό.
2. Να απορροφηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν την τρέχουσα χρονιά στους πίνακες των 30/μηνών και στους πίνακες των 24/μηνών με ΑΣΕΠ
3. Για τους διορισμούς από το 2011 και μετά να υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας όπου τα μόρια των εκπαιδευτικών θα προκύπτουν από την επιτυχία σε οποιοδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και από την προϋπηρεσία.
4. Οι διορισμοί των αναπληρωτών και ωρομισθίων να γίνεται από τον παραπάνω πίνακα
5. Να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση των τρίτεκνων και των πολυτέκνων. Να ισχύσει για αυτούς ότι ισχύει για την πρόσληψη τους σε άλλες θέσεις δημοσίου.
Πραγματικά, θα ήθελα να αναρωτηθούν οι αγαπητοί πολύτεκνοι συνάδελφοι:Το κίνητρό τους για την απόκτηση παιδιών ήταν ο…διορισμός;;; Γιατί, αν δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας, δεν είναι δυνατό να τη δημιουργεί! Δε θέλω να πιστέψω δηλ. ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την τεκνοποιία για μια θέση στο δημόσιο σχολείο και τώρα, εκ των υστέρων, απογοητεύτηκαν. Γιατί αυτό θα ήταν πολύ πιο άδικο εκ μέρους των απέναντι στα παιδιά τους.Θέλω να πιστεύω ότι οποιοσδήποτε απέκτησε μία μεγάλη οικογένεια, είχε και τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες της και δεν «πόνταρε» στο διορισμο! Οι υπόλοιποι εμείς, που δεν έχουμε αποκτήσει οικογένεια λόγω της άδικης ανεργίας μας, πότε θα αποκτήσουμε;;; Μήπως και ο διορισμός και η οικογένεια είναι μόνο δικό τους προνόμιο;;; Άλλωστε, αφού δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πώς θα βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν για τις ανάγκες της διδασκαλίας;;;
Όλοι εμείς που…πετύχαμε και ξαναπετύχαμε στο διαγωνισμό και μείναμε χωρίς δουλειά εξαιτίας των πολυτέκνων και τριτέκνων, πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε, όχι τέσσερα και άνω παιδιά, αλλά ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ;;;
Αν π.χ. κάποιος πολύτεκνος με 8 παιδιά πάρει τη θέση ενός άλλου πολυτέκνου με 4 παιδιά, ο δεύτερος δε θα νιώσει ότι αδικείται; Έτσι ακριβώς νιώθουμε κι εμείς όλοι που φωνάζουμε ΝΑΙ στην ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΧΙ στα μικροκομματικά συμφέροντα που «βολεύουν» πάντα κάποιες ομάδες πολιτών αποσκοπώντας στην ψήφο τους!
Να δοθούν μόρια ή και επιπλέον χρήματα στους πολύτεκνους συναδέλφους, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ! Το δικαίωμα στην εργασία το έχουμε ΟΛΟΙ, όπως και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ν’αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ για την απόκτησή της! Ο διορισμός σε οποιαδήποτε θέση δεν έχει καμία σχέση με την οικογενειακή κατάσταση κανενός! Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη το διορισμό, κι όμως δεν προτάσσουν το όποιο τους πρόβλημα προκειμένου να «πάρουν» μία θέση χωρίς να αγωνιστούν για αυτή!
Άλλωστε, μόνο με τους ικανότερους εκπ/κούς θα εξυγιανθεί το εκπ/κό μας σύστημα και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία! Και αυτό θα έπρεπε να το επιθυμούν ιδίως οι πολύτεκνοι αυτής της χώρας! Μόνο που για να βρεθούν οι ικανότεροι εκπ/κοί, θα πρέπει να εφαρμοστούν και κάποια μέτρα. Δε γίνεται διαφορετικά!!!
Να μην αλλαξει τιποτα στο συστημα διορισμου. Ειναι το πλεον δικαιοτερο.
Εκλιπαρω την κυβερνηση , εγω και ολοι οι συμπολιτες μου να μη καταχραστει την εξουσια που της δωσαμε και αδικησει ολους τους εμπλακομενους στην Παιδεια της Ελλαδας.
Αν εισαστε ειλικρινης στην προσπαθεια σας για τη βελτιωση της παιδειας, δωστε σημασια στο οτι τα παιδια κουβαλανε τη τσαντα στο σχολειο καθε μερα αντι να την αφηνουν εκει, στο οτι υπαρχουν ψυχασθενεις δασκαλοι που διδασκουν (και μπορον ν απιασουν και 100% στον ΑΣΕΠ αν το θελησουν) , στο οτι τα μαθηματα δεν ειναι πρακτικα και εφαρμοσιμα στην καθημερινοτητα, στο οτι τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ρημαζουν τον τοπο και η παραπαιδεια ζει και βασιλευει.
Καντε μια προσπαθεια να μην ειναι αναγκαια τα φροντιστηρια και τοτε θα κανετε μια θετικη αλλαγη στον τοπο. Μειωστε τον αριθμο των φοιτητων που εισαγονται στα πανεπιστημια γιατι ειναι καταδικασμενοι σε πολυχρονη ανεργια. Και για να μην υπαρχει ανεργια, ευνοηστε τους τριτεκνους ωστε να υπαρχει κινητρο να αυξηθουν οι γεννησεις στην Ελλαδα, και ετσι οι θεσεις εργασιας των εκπαιδευτικων ολων των βαθμιδων, αναμεσα στα υπολοιπα θετικα που θα φερει αυτο.
Να μεινει το 60%-40%.
Μην πραγματοποιησετε τα λεγομενα σας, θα ερθουν καταληψεις, απεργιες , συλλαλητηρια και η καταψηφιση σας στις επομενες εκλογες.
Επιπλέον με τις προτάσεις της κ. Υπουργού Παιδείας, με τις οποίες συμφωνούμε, προτείνονται:
Υποχρεωτικές τουλάχιστον δύο (τεκμηριωμένες) εκθέσεις καταλληλότητας για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών. Οι συντάκτες των εκθέσεων θα πρέπει να θεωρούνται υπόλογοι για την κρίση τους στην περίπτωση που, εντός 5ετίας, ο εκπαιδευτικός που μονιμοποιήθηκε κριθεί εντελώς ακατάλληλος.
Μην αλλαξετε τιποτα στο συστημα διορισμου που ειναι το πλεον δικαιο για ολους τους Ελληνες.
Βοηθηστε τους τριτεκνους-πολυτεκνους και τα τεκνα τους , διοτι αυτοι δεν διαβαζουν για ΑΣΕΠ με την ιδια ευκολια και την ιδια οικονομικη δυνατοτητα για φροντιστηρια οπως οι υπολοιποι στν θεση τους. Αλλωστε οι τριτεκνοι – πολυτεκνοι βοηθουν ωστε ολοι οι εκπαιδευτικοι να διοριστουν καποια στιγμη (οσο περισσοτερα τα παιδια τοσο περισσοτερες θεσεις εργασιας!!!). Μην συγκρινει κανεις την ζωη και τις ευκολιες που εχουν οι πολυτεκνοι -τριτεκνοι με τους υπολοιπους, λες και το να εχεις μεγαλη οικογενεια ειναι το πιο ευκολο πραγμα και μπορεις ευκολα να διαβασεις και να προετοιμαστεις για ΑΣΕΠ , οπως ολοι οι υπολοιποι.
ΝΑΙ ΣΤΟ 60%-40% !!!!!
Το 100% σχεδον των σχολιων συμφωνει , αν δεν λαβετε υποψιν αυτα που σας εγραψαν χιλιαδες πολιτες και προχωρησετε , να ειστε σιγουροι οτι ολη η Ελλαδα θα σταθει εναντιον σας και θα μετανιωσει πικρα που επελεξε να σας δωσει την εξουσια της.
Σχετικά με το θέμα των ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
Ας δίνονται κίνητρα με επιδόματα για κάθε παιδί,φορολογικές απαλλαγές κ.α.(όπως γίνεται στην Ευρώπη)ή διορισμούς σε άλλες Υπηρεσίες και Γραφεία.Άλλοι εκπαιδευτικοί έτρεχαν στα νησιά και μακριά από τα σπίτια τους για να πάρουν μόρια (και δεν πρόλαβαν να κάνουν κι αυτοί πολλά παιδιά ή πλήρωναν κι από την τσέπη τους,βλέπε ωρομίσθιοι!!).
Γνωρίζω επαγγελματικό σχολείο που έχει 10 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας υπεράριθμους (κάθε χρονιά διόριζαν κι από 3 πολύτεκνους τα τελευταία χρόνια ενώ δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΟ στο σχολείο!!).Συνέπεια να μένουν χωρίς αντικείμενο,να απομακρύνονται συναδελφοι και να χάνουν την οργανική τους θέση και να μην υπάρχει περίπτωση μετάθεσης ποτέ και πουθενά για κάποιες ειδικότητες!
Επίσης με τα ίδια 4 παιδιά να έχουν διοριστεί η σύζυγος,ο σύζυγος και η αδερφή της.
Να καταργηθεί ο άδικος νόμος του Α.Σπηλιωτόπουλου που επιτρέπει σε ήδη διορισμένους ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ από άλλες υπηρεσίες που έχουν αναγκες(νοσοκομεία) να γίνονται υπεράριθμοι ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ εκπαιδευτικοί (χωρίς κριτήρια) σε επαγγελματικές ειδικότητες!!!
«από Μανώλης Παπαγιαννάκης – — Δεκεμβρίου 2, 2009 @ 11:51 πμ
Έχω μια απορία για τον τρόπο πρόσληψης με εξετάσεις μέσω του ΑΣΕΠ.Γιατί δε δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει πτυχίο να δώσει στις εξετάσεις που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αν τις περάσει δε σημαίνει ότι καλύπτει το βασικό προσόν διορισμού;»
ΠΡΟΣΟΧΗ
αν περάσει ο νόμος αυτό θα είναι το επόμενο βήμα!!!!
σκοπός τους είναι να καταστεί ο γραπτός διαγωνισμός ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ!!
δεν πρέπει να το επιτρέψουμε….
Είναι αδιανόητο να μην προσμετράται η προϋπηρεσία του αναπληρωτή ή του ωρομίσθιου συναδέλφου. Διότι πάντα θα υπάρχουν οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι(ο θεσμός του ωρομίσθιου θα πρέπει βέβαια να καταργηθεί και να υπάρχει μόνο για τις εξαιρετικές περιπτώσεις, που προφανώς θα είναι ελάχιστες) και επομένως πάντα θα υπάρχει η προϋπηρεσία. Αυτή θα πρέπει ν’ αναγνωρίζεται. Είναι ανήθικο να χρησιμοποιούμε κάποιους όπου και όσο τους χρειαζόμαστε, να τους δημιουργούμε προσδοκίες διορισμού, αυτοί να προγραμματίζουν τη ζωή τους και στη συνέχεια να τους πετάμε στο δρόμο της ανεργίας και της απαξίωσης. Επίσης δίνετε μεγάλη έμφαση στο διορισμό των εκπαιδευτικών μετά από εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Το διορισμό μέσω ΑΣΕΠ δεν τον αποδέχομαι. Τα μόνα κριτήρια διορισμού στη δημόσια εκπ/ση πρέπει ν’ αποτελούν το πτυχίο και η παιδαγωγική κατάρτιση(εκπαίδευση δηλ. πριν μπει ο εκπ/κός στην τάξη). Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι προσβλητικός για όσους πήραμε ένα πτυχίο και δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα. Δεν αποδεικνύει τη διδακτική ικανότητα, τη μεταδοτικότητα, την επικοινωνία με τα παιδιά, το μεράκι και την κατάθεση ψυχής για αυτή τη δουλειά. Το σύστημά μας πάσχει από καλούς δασκάλους και όχι από επιστήμονες. Οι τελευταίοι άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι καλύτεροι στην έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων και όχι στη διδασκαλία, διότι την τελευταία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δεν την πολυγουστάρουν. Η άποψη που ισχυρίζεται ότι όσοι διορίστηκαν από τον ΑΣΕΠ είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι παντελώς ατεκμηρίωτη και δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Μ’ αυτό δεν επιθυμώ να έρθω σε αντιπαράθεση με τους εκπ/κούς που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Αντιθέτως είναι συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στα σωματεία μας και αγωνιζόμαστε από κοινού για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Άλλωστε οι άνθρωποι δεν έχουν εναλλακτική λύση και συμμετέχουν στον ΑΣΕΠ, πολλοί με βαριά καρδιά, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο ΑΣΕΠ λοιπόν δεν πιστοποιεί τίποτα. Με τον ΑΣΕΠ είναι σαν να μας λένε ότι το πτυχίο μας είναι κάλπικο, δεν έχει καμιά αξία. Επίσης είναι και υποκριτικός και το στοιχείο της υποκρισίας αποδεικνύεται με το ακόλουθο: κάποιος γράφει π.χ. στα παιδαγωγικά το σωστό τρόπο αντιμετώπισης ενός θέματος και στην πράξη, μέσα στην τάξη δηλαδή, εφαρμόζει άλλα. Κάποιος που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ μου έλεγε ότι όλα όσα έγραψε στα παιδαγωγικά, που θεωρητικά ήταν σωστά και για αυτό πέρασε, δεν τα εφαρμόζει σχεδόν ποτέ στην τάξη διότι είναι ανεφάρμοστα! Δηλ. άλλα έγραψε για να πείσει ότι είναι καλός και διαβασμένος και άλλα εφαρμόζει στην τάξη για να κάνει τη δουλειά του. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μονάχα ένα τέχνασμα για να ξεχωρίσει τους λίγους που θα διοριστούν, από τους πολλούς! Όμως δυστυχώς δεν ξεχωρίζει τους καλύτερους. Επίσης ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι και άνισος αφού σ’ αυτόν διαγωνίζονται υποψήφιοι διαφορετικών ηλικιών και προπάντων αναγκών. Διότι δεν είναι το ίδιο να συναγωνίζονται ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου, νέος σε ηλικία & χωρίς υποχρεώσεις, μ’ ένα οικογενειάρχη 35άρη ή και 40τάρη. Ο τελευταίος δεν θα έχει το χρόνο και τα κουράγια να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ το ίδιο με το νέο υποψήφιο, που θα έχει πρόσφατες τις γνώσεις, διότι θα πρέπει να τρέξει για το μεροκάματο προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του. Και για να μη με κατηγορήσετε ότι μένω μόνο στις διαπιστώσεις και δεν προτείνω, σας κάνω και μία πρόταση, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αποτελεί ευαγγέλιο. Οι μελλοντικοί δάσκαλοι της τάξης, παράλληλα με το γνωστικό τους αντικείμενο, πιστεύω ότι θα πρέπει να παρακολουθούν στο Πανεπιστήμιο και αρκετές ώρες μαθημάτων διδακτικής του αντικειμένου που σπουδάζουν και παιδαγωγικής ψυχολογίας. Μετά τη λήψη του πτυχίου τους και για ένα χρόνο, όσοι επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, θα πρέπει να πραγματοποιούν πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης, υπό την παρακολούθηση και καθοδήγηση των αρμόδιων Πανεπιστημιακών καθηγητών τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θ’ αναδεικνύονται οι καλύτεροι δάσκαλοι, που θα επιλέγονται για τη δημόσια εκπαίδευση.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Έχω σπουδάσει Ιστορία και είμαι αδιόριστη εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές συναφείς στο αντικείμενο. Επιπλέον, έχω και προηγούμενη επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Συμφωνώ ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός διαγωνισμού, καθώς και αξιοκρατικών κριτηρίων επιλογής για να εισαχθεί κανείς στην εκπαίδευση. Θα ήθελα όμως να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου ως προς τη φύση του διαγωνισμού αυτού. Καταρχήν τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός έχει σχεδόν χάσει την ουσία της ύπαρξής του, αφού ο αριθμός των ατόμων που διορίζονται μέσω αυτού είναι αμελητέος σε σχέση με όσους διορίζονται εκτός αυτού αλλά και με τις χιλιάδες αδιόριστων εκπαιδευτικών που υπάρχουν, καθώς επίσης και τις ανάγκες των σχολείων. Εκτός αυτού, έχω την άποψη ότι ο τρόπος επιλογής δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αξιολογήσει ορθά έναν εκπαιδευτικό σε σχέση με το αν είναι κατάλληλος να διδάξει ή όχι από το αν γνωρίζει την υποσημείωση της υποσημείωσης κάποιου σχολικού βιβλίου. (Κάποια θέματα στον τελευταίο διαγωνισμό των φιλολόγων, για τον οποίο μπορώ να εκφράσω άποψη, το αποδεικνύουν αυτό). Αναρωτιέμαι αν με τον τρόπο αυτό γίνεται ορθά η επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία. Βεβαίως πρέπει να κρίνεται η επάρκεια των γνώσεων του εκπαιδευτικού, δεν νομίζω όμως ότι αυτό επιτυγχάνεται με το υπάρχον σύστημα. Θεωρώ ότι η γνώση θα έπρεπε να συνδυάζεται με την κρίση και με την παιδαγωγική κατάρτιση του εκπαιδευτικού.
Ένα ακόμη ζήτημα που θα ήθελα να θίξω είναι ότι μέχρι σήμερα λαμβάνονται ελάχιστα υπόψη στον διαγωνισμό οι σχετικοί μεταπτυχιακοί τίτλοι ή οι σχετικές έρευνες και μελέτες με τις οποίες έχει ασχοληθεί (ή έχει δημοσιεύσει) ένας εκπαιδευτικός. Κάποιος που ασχολείται μετά τον βασικό του τίτλο σπουδών με την έρευνα δεν είναι κατάλληλος να διδάξει το αντικείμενό του στη σχολική τάξη;
Ευχαριστώ για τη δυνατότητα παρέμβασης
Κ. Διαμαντοπούλου ελπίζω η δημόσια διαβούλευση να μην είναι ‘’μόνο για τα μάτια της αξιοκρατίας και της διαφάνειας’’ αλλά και για τα δικά σας.
Εχω διαβάσει όλα τα μέχρι τώρα σχόλια των συναδέλφων στη δημόσια διαβούλευση και είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί επιμένετε σε αλλαγή ενός συστήματος που η πλειοψηφία των χρηστών του δεν την επιθυμεί.Κλείστε τις εισροές από Εκκλησιαστικά , Σιβιτανίδειο, ΙΔΕΚΕ κτλ και αφήστε τα υπόλοιπα ως έχουν.Δεν έχουμε δημοκρατία?Δεν ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας? Είμαστε έρμαια ανώριμων αποφάσεων ή επικίνδυνων διαθέσεων?Αυτοί που σας ψήφισαν σας το φωνάζουν : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ.Υποτιμάτε την νοημοσύνη και διαγράφετε με σκληρότητα τον αιματηρό κόπο χιλιάδων εκπαιδευτικών που οργώνουν την επικράτεια με ή χωρίς παιδιά όταν μας λέτε πως θα πρέπει να δίνουμε δια βίου ΑΣΕΠ και αν τα καταφέρουμε κάποια στιγμή θα διοριστούμε. Μητέρες που με τα παιδιά μας γυρίζουμε όλη την Ελλάδα βασιζόμενες σε συγκεκριμένη νομοθεσία και αποβλέποντας κάποια στιγμή σε ένα διορισμό μέσω μορίων με το 40% θα μας πετάξετε στην ανεργία με το πρόσχημα του ΑΣΕΠ? Σε αυτούς τους καιρούς?
1ον Δεν είμαστε 25 χρονών.
2ον Αυτούς που τώρα σπουδάζουν εμείς τους διδάξαμε!!!!
3ον Το ξέρετε πως στον ιδιωτικό τομέα δεν προσλαμβάνεται μητέρα με 3 παιδιά γιατί κοστίζει περισσότερο από μια άγαμη?
4ον Οποιος έχει δώσει ΑΣΕΠ ξέρει πως αυτός ο διαγωνισμός δεν κρίνει την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών.
Είμαι 1η φορά αναπληρώτρια σε ΕΠΑΛ.Ελάτε να δείτε επιτυχόντα του ΑΣΕΠ που κρύβεται από τους μαθητές στο γραφείο και εκτελεί χρέη γραμματέα λόγω ανικανότητας ελέγχου της τάξης .
Στα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και στα κολλέγια που στέλνετε τα παιδιά σας μέσω ΑΣΕΠ επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί?Στα φροντιστήρια επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί?Στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μήπως εκεί επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ?Αλήθεια όταν ψάχνετε εκπαιδευτικό να ‘’βοηθήσει’’ το αδύναμο στα μαθήματα παιδί σας τον προσλαμβάνετε με κριτήριο την επιτυχία στο ΑΣΕΠ?ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ τα οποία θα πρέπει να σας στήσουν άγαλμα στο Σύνταγμα αν τελικά περάσει αυτό το νομοσχέδιο πώς προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς τους, μέσω ΑΣΕΠ?
Κ.Διαμαντοπούλου μη μας εξοντώνετε.Μπορείτε να κάνετε πολλά για την εκπαίδευση χωρίς να καταστρέφετε οικογένειες που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους βάσει νόμων του κράτους .Το κράτος έχει συνέχεια.Εσείς θα αλλάξετε Υπουργείο εμείς όμως αν μας πετάξετε στο δρόμο δεν έχουμε άλλη δουλειά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να είστε σίγουρη δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ .
Μια τρίτεκνη φιλόλογος που μαζί με τρία παιδιά γνωρίζει νέα μέρη στην Ελλάδα !!!ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ!!!!
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ! Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ!
ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΩΣ ΕΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ -ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ. ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ (ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ, ΠΔΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ -ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΡΑΤΙΚΟ: ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΚΛΠ., ΕΛΕΓΞΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ 100%!)ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 100% ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2010. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. ΑΦΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ 100% ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΖΙ) ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΊ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΙΣ 26-2-08 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
O ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ !!!!!!
ΤΟ ΕΔΕΙΞΕ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΙΣ 26-2-08 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
Αυτό το οποίο διαπιστώνω μετά και τα αποτελέσματα του τελευταίου ΑΣΕΠ είναι ότι εξαιτίας της προϋπόθεσης της ΑΣΠΑΙΤΕ το 24μηνο ουσιαστικά καταστρατηγείται για ορισμένες ειδικότητες.
Παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοι που έχουν ήδη περισσότερους από 24 μήνες προϋπηρεσίας και πλέον και επιτυχία στο ΑΣΕΠ να μην μπορούν να διοριστούν, γιατί η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν τους δέχθηκε να την παρακολουθήσουν. Αντίθετα πήρε κατά δεκάδες άτομα εκτός των πινάκων και χωρίς καμία επιτυχία σε ΑΣΕΠ, οι οποίοι όταν στην καλύτερη περίπτωση αποκτήσουν κάποια ελάχιστη προϋπηρεσία και μπουν στους πίνακες, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 4-5χρόνια για να συμπληρώσουν το 24μηνο, αλλά και να δώσουν ο Θεός ξέρει σε πόσους μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για να πιάσουν τη βάση.
Ρωτάω λοιπόν. Με ποια κριτήρια η ΑΣΠΑΙΤΕ καθορίζει τον αριθμό των υποψηφίων που δέχεται από τους πίνακες για το ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης; Ήθελε άραγε πολύ μυαλό ήδη από πέρσι και ενώ επρόκειτο να διεξαχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, να καλέσει τους υποψήφιους με μεγάλη προϋπηρεσία στους πίνακες, ώστε αν είχαν και επιτυχία στο ΑΣΕΠ (που όπως φάνηκε πολλοί από αυτούς είχαν τελικά), να μπορέσουν οι άνθρωποι να διοριστούν με το 24μηνο; Υπάρχει περίπτωση να γίνει τελικά ένας εξορθολογισμός στον τρόπο που η ΑΣΠΑΙΤΕ διαθέτει τις ούτως άλλως λίγες θέσεις της;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το θέμα του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, γιατί δυστυχώς διαπιστώνω συνεχώς ότι αντί να παρέχει μια επιπλέον προοπτική στον εκπαιδευτικό, αντίθετα σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξή και αποκατάστασή του και πηγή αδικιών ανάμεσα σε συναδέλφους.
Μιας και διαβούλευση σημαίνει ανταλλαγή απόψεων ,επαναλαμβάνω μια πρόταση για το νέο σύστημα προσλήψεων για σχολιασμό και παρατηρήσεις:
1. Να γίνονται όλες οι προσλήψεις μόνο από τον ασεπ.
2. Οι προϋπηρεσίες να μην συνυπολογίζονται στην τελική βαθμολογία καθόλου ή σε ένα ποσοστό που να μην αποκλείει κάποιον που δεν έχει.
3. Οι αναπληρωτές ωρομίσθιοι να προσλαμβάνονται μόνο από αυτή ,την λίστα του ασεπ, κατά σειρά προτεραιότητας.
4. Να υπάρχει ένα άνω όριο προϋπηρεσίας πχ 24 μηνο που να εξασφαλίζει μονιμοποίηση.
Με αυτές τις προτάσεις επιτυγχάνεται:
Α. Ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης προσωπικού με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Β. Δεν δημιουργεί συσσώρευση: μόνο όσοι επιτυγχάνουν υψηλές βαθμολογίες έχουν πρόσβαση στην αναπλήρωση και την αξιοποίηση της για διορισμό.
Γ. Απεγκλωβίζει όσους έχουν προϋπηρεσία προσφέροντας δίκαιη διέξοδο : δεν καταργεί την υπάρχουσα προϋπηρεσία αλλά την αξιοποιεί με βάση το κριτήριο της επιτυχίας.
Δ. Δεν καθίσταται κανείς όμηρος: γνωρίζει τους κανόνες και το ρίσκο του διαγωνισμού κάθε φορά που διεξάγεται και δεν προσκολλάται στην συγκέντρωση μορίων.
Ε. Προσβλέπει κάποιος στο διορισμό με ορθολογισμό και δεν υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την εργασία του μένοντας αιωρούμενος.
Στ. Γεφυρώνει ,δίνοντας συνέχεια στο υπάρχον σύστημα διορθώνοντας τις στρεβλώσεις: αποδέχεται ότι η ευθύνη δεν είναι μονομερής, αλλά και του υπουργείου που έστρεψε τον κόσμο στην συλλογή μορίων.
Αξιότιμη κυρία Υπουργός,
Θεωρώ πολύ άδικο να σκεφτόσαστε να αλλάξετε τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών και μάλιστα αιφνιδίως. Υπάρχουν συνάδελφοι με πολλούς μήνες προυπηρεσίας που αυτή την στιγμή αισθάνονται κατεστραμένοι. Εγω συγκεκριμένα, τελειόφοιτος του 1989 (ΤΕΦΑΑ Αθηνών), βρισκόμουν στους πρώτους 150 όταν καταργήθηκε η επετηρίδα απο τον κ Αρσένη και τώρα και ενώ είμαι »κλειδωμένος» στο 30μηνο (ρύθμιση του 2008) με 45 μήνες προυπηρεσία αμφιβάλλω εάν μπορέσω να διοριστώ. Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, έχουμε υπομένει και στερηθεί πολλά, έμεις, οι οικογενειές μας και τα παιδιά μας εδώ και χρόνια γιά να μαζέψουμε τα μόρια της προυπηρεσίας για να καταφέρουμε να μονιμοποιηθούμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο με ηρεμία και προγραμματισμό της ζωής μας.
Ελπίζω το παραπάνω κείμενο να διαβαστεί από εσάς την ιδια και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.
Νίκο,1 Δεκαμβρίου 7.37,εάν τα 12 χρόνια που βιώνεις τα ρουσφέτια,είχες προσπαθήσει να δώσεις ασεπ θα μπορούσες και συ τώρα να ήσουν ωρομίσθιος ή αναπληρωτής.Εκτός αν έδωσες και απέτυχες.Γιατί το 90 τοις εκατό όσων σήμερα είναι αναπληρωτές έφτασαν εκεί χαρη σε πολλαπλές επιτυχίες.Ας μη τους βάζουμε όλους λοιπόν στο ίδιο τσουβάλι.
Αρχικά θεωρώ ότι οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν θετική αφετηρία διαβούλευσης. Με την εμπειρία των πολλών χρόνων εντός της τάξης θα ήθελα να συνεισφέρω με τις παρακάτω προτάσεις.
1.Για την πρόσληψη σε επίπεδο Διεύθυνσης να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές και για την εντοπιότητα, ώστε οι νέοι συνάδελφοι να προτιμούν την επαρχία. Η παραμονή στην επαρχία να είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον τριετής.
2.Να προσμετράται ως προϋπηρεσία και η διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
3.Κατά τη διετία της δοκιμαστικής υπηρεσίας παράλληλα με την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού να υπάρχει αξιολόγηση (από τον Διευθυντή του Σχολείου, τον Σύμβουλο ειδικότητας κλπ. ) με βάση αντικειμενικά κριτήρια για την επάρκειά του αλλά και πρόβλεψη για τον έλεγχο της ψυχικής του υγείας. Φυσικά η αξιολόγηση δεν θα περιοριστεί μόνο στους νεοεισερχόμενους, αλλά θα πρέπει να γίνεται κατά διαστήματα για όλους. Στα σχολεία μας το πρόβλημα είναι πια οξύ. Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τη θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων αξιολόγησης. Δυστυχώς, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να γνωρίζω πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσιών που αφορούν στη διδασκαλία, τη συμπεριφορά και τη σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή. Είναι πλέον άμεση ανάγκη να ισχύσει το «Πρώτα ο μαθητής», γιατί στην πράξη αυτή η αρχή συχνά καταστρατηγείται και πορευόμαστε όλοι σαν να ισχύει το «Πρώτα ο Καθηγητής». Οι δικλείδες ασφαλείας θα μας οδηγήσουν, αν δεν μπορούμε να είμαστε εμπνευσμένοι παιδαγωγοί και λειτουργοί,να είμαστε τουλάχιστον σωστοί επαγγελματίες. Σας ευχαριστώ.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ και εγώ τη δυνατότητα που δίνετε για δημόσια διαβούλευση των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, δεδομένου ότι θα λάβετε υπόψη σας τις απόψεις όσων είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και κυρίως γνωρίζουν στην πράξη τις εκπαιδευτικές ανάγκες και συνθήκες.
Θέλω να εστιάσω την προσοχή σας στον τομέα της ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου προϋποθέτουν ουσιαστική ειδίκευση (επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών), την οποία δεν κατέχουν όλοι όσοι εργάζονται τώρα στην ειδική αγωγή και σαφώς δεν καλύπτεται ούτε εξασφαλίζεται μόνο από εκπαιδευτική εμπειρία (έστω και πολυετή) ή βραχύχρονα σεμινάρια. Επομένως, θα πρέπει να διαμορφωθεί καταλλήλως η διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Εφόσον διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, δε θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε εξετάσεις με την ισχύουσα μορφή• πολύ περισσότερο δε, αφού οι δεξιότητες και οι ειδικές γνώσεις, που κατέχουν δύσκολα αξιολογούνται με τέτοιου είδους εξετάσεις, είναι όμως δεδομένες και επικυρώνονται από τα προγράμματα σπουδών ειδίκευσης στην ειδική αγωγή. Επομένως, η κατάταξη σε πίνακες με βάση τα τυπικά προσόντα και η πρόσληψη μέσω αυτών αποτελεί μια άμεση και αξιοκρατική λύση και συγχρόνως αξιολόγηση.
Επιπλέον, είναι απαραίτητη η δημιουργία μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, διότι η έλλειψη αυτών διαιωνίζει την αδυναμία ή δυσκολία οργάνωσης της καθημερινής εκπαιδευτικής πρακτικής των ΣΜΕΑΕ σε επίπεδο τάξης ή και σχολείου.
Αξιώνω ότι θα λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις όλων όσων συμμετείχαμε στη διαδικασία αυτή.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ
όλοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας αναρωτιώμαστε γιατί και με ποια λογική το υπουργείο βάζει ως προτεραιότητα τη πρωτοβάθμια;
μήπως γιατί σε λίγο θα δούμε να ξεφυτρώνουν ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια σε όλη την ελλάδα;
δεν έχουμε δει κανένα νηπιάκι να βάζει γκαζάκια…
οι έφηβοι με το σχολείο-παρωδία (βλέπε ΠΔΣ που σπάνια βοηθάει), με την ψυχολογική πίεση από γονείς που εν μέσω οικονομικής κρίσης ξεζουμίζονται για τα χρήματα των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων, με τη προοπτική ενός μέλλοντος χωρίς ελπίδα, που αλήθεια θα διοχετεύσουν αυτή την αγανάχτηση;
η ανεργία των καθηγητών οδηγεί σε δύο δεινά:
το ένα είναι καθηγητές που διορίζονται κουρασμένοι έχοντας περάσει διά πυρός και ύδατος, (εκτός βέβαια από τους τυχερους…)
το άλλο είναι τα παράνομα και φυσικά αφορολόγητα χρήματα των ιδιαιτέρων μαθημάτων; υπάρχει άραγε κάποιος καθηγητής αδιόριστος που να μη κάνει ιδιαίτερα; εγώ προσωπικά δε γνωρίζω κανέναν.
πόσοι από αυτούς κόβουν αποδείξεις; εγώ γνωρίζω έναν!
καταλαβαίνετε τι γίνεται; η ανάγκη για ιδιαίτερα μαθήματα στη γ΄ λυκείου κυρίως αποκαλύπτει τη σαθρότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. ποιος μπορεί να κάνει μάθηματα κατεύθυνσης σε τάξη με πάνω από 5 μαθητές διαφορετικών επιπέδων συνήθως;
στον κο Πανάρετο θα πρότεινα να κάνει και ένα γκάλοπ στους φοιτητές του, για το πόσοι πηγαν ιδιαίτερα πριν τις παναλλήνιες και αν τους έκοβαν αποδείξεις; εγώ υπολογίζω ένα 95% αν και δε ξέρω από στατιστικές…
δυστυχώς το υπουργείο εξαντλεί τη μέριμνά του για όλα αυτά μη επιτρέποντας στους ωρομίσθιους των 300 ευρώ να κάνουν ιδιαίτερα. λες και κανένας το τηρεί και αυτό… εδώ κάνουν ιδιαίτερα οι μόνιμοι…
λοιπόν όλοι εμείς οι αδιόριστοι που κάποια στιγμή κάναμε ή κάνουμε ιδιαίτερα παράνομα δε θα ήταν λογικό να μας δινόταν η δυνατότητα να προσφέρουμε αυτό ακριβώς το ίδιο έργο νόμιμα σε κάποιο σχολείο; αφού εξάλλου οι οικογένειες δίνουν αυτά τα χρήματα; γιατί το υπουργείο εθελοτυφλεί λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία και ότι όλα τα κενά θα καλυφθούν δήθεν από τους παράνομα αποσπασθέντες;
λοιπόν πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: το ένα είναι η ενημέρωση των γονιών και των μαθητών (ακόμα και με διαφημίσεις στη τηλεόραση) για το παράνομο των ιδιαιτέρων χωρίς αποδείξεις. το δεύτερο η μαζική πρόσληψη καθηγητών, με τη μείωση των μαθητών κυρίως στις τάξεις του λυκείου , και τη δημιουργία του ολοημέρου που θα αντικαταστήσει την πδς.
Τον Οκτώβριο οι μαθητές της ΕΠΑΣ Κοζάνης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό ότι δεν κάνουν μαθήματα γιατί δεν έχουν καθηγητές Τεχνικών Ειδικοτήτων-όπως για π.χ. Αισθητικούς, Φυσικοθεραπευτές κ.ά. !!!!!!!!!
ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ – κα υπουργέ…και όμως αυτά τα παιδιά καθώς και εκατοντάδες άλλα…εξακολουθούν να μην έχουν καθηγητές….
Τι έχετε να πείτε σ’ αυτά τα παιδιά;
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
εδώ και 4 χρόνια εργάζομαι ως ωρομίσθια Αγγλικής και διανύω πάνω από 650 χλμ. όλη την βδομάδα. Με το να αναφέρω το προσωπικό μου παράδειγμα δεν θέλω να συγκινήσω κάποιον απλά θεωρώ πως είναι η ελληνική πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εκπαιδευτικοί σ’ολην την χώρα. Και μέσα σ’ενα βράδυ συνειδητοποιήσαμε όλοι μαζί πώς κάνουμε τόσο κόπο άδικα.
Θεωρώ πως κάποια σημεία των προτάσεων σας είναι πραγματικά σωστά και θα βοηθήσουν πολύ στην βελτίωση της παιδείας.
Πως όμως η αλλαγή του συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών ζημιώνει την παιδεία μέχρι σήμερα;
Κατά την δική μου ταπεινή γνώμη δεν θα έπρεπε να βάζουμε τον ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία στην ίδια ζυγαριά.
– Είναι αξιοκρατικό ένας νέος που μόλις έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο χωρίς πείρα να περνά τον ΑΣΕΠ απλά και μόνο έχει διδαχθεί την ύλη πιο πρόσφατα από έναν εκπαιδευτικό που διδάξει είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 10 χρόνια;
– Είναι αξιοκρατικό ο νέος αυτός να είναι διοριστείς στον ΑΣΕΠ απλά και μονό επειδή ο καθηγητής Πανεπιστημίου που του έκανε μάθημα να είναι ένα από αυτά τα άτομα που επιλεγούν τα θέματα του ΑΣΕΠ κι άρα αυτός ο νεος να έχει περισσότερες πιθανότητες από άλλους;
– Είναι αξιοκρατικό να πρέπει κάποιος να ξοδέψει μια περιουσία στα φροντιστήρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ οπού διδάσκουν άτομα τα οποία είναι στην επιτροπή επιλογής θεμάτων;
Ελπίζω όλες οι απόψεις και οι απελπισμένες εκκλήσεις τόσων εκπαιδευτικών αυτήν την ανοιχτή διαβουλευση να ληφθούν πραγματικά υποψιών και να μην έχει ήδη αποφασιστεί ερήμην μάς το μέλλον μας.
Με σεβασμό
ΆΝΝΑ
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Κόψτε τις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος (Σιβιτανίδειο ,ΠΔΣ, πολύτεκνοι κλπ.). Άλλες στεβλώσεις δεν υπάρχουν, το σύστημα αναπληρωτών και ωρομισθίων είναι σε γενικές γραμμές αξιοκρατικό. Το μελέτησα. Κλείστε τους πινακες ωρομισθίων και αναπληρωτών. Όσοι μπούν μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, μπήκαν. Απορροφήστε τους (αρκεί να είναι επιτυχόντες ενός οποιουδήποτε ΑΣΕΠ) κρατώντας το 60% -40% για κάποια χρόνια, όσα είναι απαραίτητα, μέχρι να μονιμοποιηθούν όλοι. Μετά να ισχύσει 100% ΑΣΕΠ για όλους, χωρίς πίνακες. Στο ΑΣΕΠ τα μόρια πάνω από τη βάση να ισχύουν για πάντα, ολόκληρα από τώρα!
Αυτή είναι η αξιοκρατία για μένα.
Με εκτίμηση
Ένας εκπαιδευτικός, πτυχιούχος Φιλοσοφικής.
ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ 3ΩΡΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Πτυχία, Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά και φυσικά Παιδαγωγική Κατάρτιση).
Κα Υπουργέ, θα ήθελα να τονίσω τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών με διαγωνισμό ΑΣΕΠ ο οποίος παραπέμπει σε Πανελλήνιες εξετάσεις ευνοώντας την παπαγαλία και αγνοώντας τις πραγματικές και απαιτητικές ικανότητες που πρέπει να έχει ο εκπαίδευτικός για να έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια τάξη.
Προτείνεται λοιπόν η πρόσληψη των εκπαιδευτικών να γίνεται μόνο με μοριοδότηση των τυπικών τους προσόντων καθώς και της προυπηρεσίας τους η οποία είναι άδικο να προέρχεται μόνο από τη Β/θμια εκπαίδευση και όχι για παράδειγμα και από την Γ/θμια.
Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται άτομα με παιδαγωγική κατάρτηση στην ειδικότητά τους. Για το λόγο αυτό τα άτομα με παιδαγωγική καταρτιση ΑΣΠΑΙΤΕ πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την άδικη κατανομή θέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα ίδια μαθήματα σε πρώτη και δεύτερη ανάθεση. Για παράδειγμα, ένας Κοινωνιολόγος ΠΕ10 διδάσκει τα ίδια μαθήματα με τους Πολιτικών και Νομικών Επιστημών ΠΕ13 καθώς και με τους Οικονομολόγους ΠΕ09, παρόλαυτά για κάποιο λόγο οι διευθυντές των σχολείων επιλέγουν να καλύπτουν τα κενά τους κυρίως με Οικονομολόγους αδικώντας τη σημαντικότητα των δυο άλλων ειδικοτήτων στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Θεωρώ ότι πρέπει να δωθεί επιτέλους μια ουσιώδης λύση στο εκπαιδευτικό σύστημα με εκπαιδευτικούς που είναι πραγματικά έτοιμοι και ικανοί να προσφέρουν στους μαθητές.
Σας παρακαλούμε επισυνάψτε σταθερό σύνδεσμο σχολίου και
Το βλέπω θετικά / αρνητικά
Στην επιστολή που δημοσιεύσατε.
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
Το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών ταλανίζει για περισσότερο από 20 χρόνια τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία και η ρίζα του κακού βρίσκεται στον εντελώς ανορθολογικό τρόπο ίδρυσης καθηγητικών σχολών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίες παράγουν υπερπολλαπλάσιους δασκάλους και καθηγητές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της χώρας σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτή ήταν πρακτική όλων των κυβερνήσεων που στην πράξη έφερε σε αδιέξοδο όλα τα συστήματα πρόσληψης (επετηρίδα, πίνακες). Στο υπάρχον σύστημα υπάρχουν τρία δεδομένα :
1. Οι πίνακες 60%-40% λειτουργούν καλά και δίνουν κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε δυσπρόσιτα σχολεία.
2. Οι μέχρι τώρα προσλήψεις από τον πίνακα του 40%, ο οποίος περιλαμβάνει συνάδελφους που έχουν προϋπηρεσία από ΠΔΣ, Ιδιωτικά, Εκκλησιαστικά, Σεβιτανίδειο, ΣΔΕ, ΟΑΕΔ κ.ά, έχουν μπλοκάρει τους πίνακες εις βάρος όσων προσπαθούν να πετύχουν στον ΑΣΕΠ.
3. Ο πίνακας του 24μηνου με μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ αργά ή γρήγορα θα γεμίσει, οπότε θα καταργήσει στην πράξη τη διεξαγωγή νέων διαγωνισμών
Επειδή, λοιπόν, οι προτάσεις της ΟΛΜΕ είναι γενικόλογες και σε μερικά σημεία ασαφείς, προτείνουμε :
Να υπάρξει μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον τριετίας, για να προγραμματίσουν οι συνάδελφοι τη ζωή τους, καθώς υπήρξαν θύματα των πειραματισμών των Υπουργών Παιδείας την τελευταία δεκαετία.
Να συνεχίσουν υπάρχουν μόνο οι πίνακες 60% (επιτυχόντες ΑΣΕΠ) και 40%. Άλλωστε, ο πίνακας 40% (όσοι έχουν προϋπηρεσία) προέκυψε μετά το 2002 από την ανάγκη οι επιτυχόντες και μη διοριστέοι του ΑΣΕΠ να έχουν κίνητρο να αναπληρώνουν κενά σε απομακρυσμένα σχολεία. Και στους δύο πίνακες να προσμετράται ο βαθμός πτυχίου, τα μεταπτυχιακά, η προϋπηρεσία, (τα δυσπρόσιτα καλώς δίνουν διπλά μόρια, μόνο που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν κάποια δυσπρόσιτα), ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ.
Όλες οι προσλήψεις σε ΠΔΣ, ΟΑΕΔ, ΣΔΕ, κτλ να γίνονται από τους παραπάνω πίνακες. Σε όσα σχολεία ή τύπους σχολείων δεν προσλαμβάνονται από πίνακες, να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των συναδέλφων αυτών στους πίνακες 40% και 60%.
Κατάργηση του θεσμού της ωρομισθίας.
Κλέινοντας, να επισημάνουμε ότι φυσικά δεν θεωρούμε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με την αποστήθιση και τις διφορούμενες συχνά ερωτήσεις του το τέλειο σύστημα, αλλά «τον μη χείρονα» τρόπο, για να γίνουν οι προσλήψεις με δίκαιους όρους για όλους. Κάθε άλλο σύστημα θα αδικεί κάποια μερίδα καθηγητών.
Με εκτίμηση,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
(Ν. Δαπέργολας, Κ. Καραΐσκος, Π. Καρακολίδης, Π. Μαμούκαρη)
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΙΣ 26-2-08 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
θεωρώ απόλυτα σωστή την απόφασή σας να προσλαμβάνονται με διαφανή κριτήρια οι συνάδελφοι της ΠΔΣ. Σχετικά με το νέο τρόπο προσλήψεων εκπαιδευτικών: θεωρώ άδικο για όλους εμάς, επιτυχόντες του τελευταίου ΑΣΕΠ και οι οποίοι φέτος εργαζόμαστε ωρομίσθιοι ανά την Ελλάδα εξασφαλίζοντας έτσι την αναπλήρωση την προσεχή χρονιά 20010-11, να μας ανακοινώνεται πως τα μόρια της προσεχούς χρονιάς δεν θα προσμετρηθούν!! Εφόσον οι διορισμοί και οι προσλήψεις μονίμων,αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο (εφόσον δεν μεσολαβεί ασεπ) πρέπει να προσμετρηθεί και η προυπηρεσία της προσεχούς χρονιάς 2010-11.
Ακόμη θεωρώ πως πρέπει να μεριμνήσετε και για συναδέλφους που είναι πολυ-επιτυχόντες του διαγωνισμού και οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς ανατρέπεται ο επαγγελματικός και οικογενειακός τους προγραμματισμός.
Όλοι γνωρίζουμε ότι πράγματι μέχρι σήμερα υπάρχουν άτομα που διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση ακολουθώντας την πλάγια οδό. Θεωρώ λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιοκρατικούς διορισμούς μας βρίσκει όλους σύμφωνους.
Οποιαδήποτε αλλαγή όμως θα πρέπει πρώτα από όλα να αποκαταστατήσει όσους μέχρι σήμερα ακολουθώντας την ευθεία οδό επρόκειτο στα επόμενο 2-3 χρόνια να διοριστούν μετά από προσπάθεια ετών.
Προτείνω λοιπόν:
1. Διατήρηση των πινάκων διορισμών 24μηνου και 30μηνου για μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 3-4 ετών.
2. Απαραίτητη προυπόθεση διορισμού επιτυχία σε οποιοδήποτε ΑΣΕΠ.
3. Διατήρηση του 60-40 τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο ΑΣΕΠ. Μεταβατικό διάστημα άλλων 2 ετών με ποσοστό 80-20 και στη συνέχεια 100% ΑΣΕΠ.
Θα ήθελα να πω ότι είμαι υπερ του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως μέσο διορισμού αλλά υπό προϋποθέσεις.Η πλειοψηφεία των εκπαιδευτικών του κλάδου γερμανικής στον οποίο ανήκω έχει περάσει τουλάχιστον σε ένα διαγωνισμό. Μόρια έχουμε μαζέψει κυρίως μόνο χάρη σε παλαιότερες επιτυχίες στον ΑΣΕΠ.Τι θα γίνει με εμάς που έχουμε ήδη περάσει αλλά πόρρω απέχουμε από τα 24 μόρια που είναι αναγκαία για τον διορισμό μας, καθ’ότι μαζεύουμε κατα μέσο όρο 3-3,5 μόρια το χρόνο?Αν η μεταβατική περίοδος δεν ισχύει για εμάς που ήδη έχουμε συγκεντρώσει κάποια μόρια, ποιός ο λόγος να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ως ωρομίσθιοι χάνοντας το μοναδικό κίνητρο για εμάς σ΄αυτήν τη σχέση εργασίας? Οι μαζικές παραιτήσεις εκπαιδευτικών μόνο προς όφελος των μαθητών δεν θα είναι.
Εκτός αυτού θα έπρεπε να μετράνε και οι προηγούμενες επιτυχίες στον ΑΣΕΠ.Το ότι περάσαμε έστω και μία φορά στον διαγωνισμό με πολύ κόπο και πολύ διάβασμα θεωρώ ότι θα έπρεπε να αρκεί για το διορισμό μας και όχι να υφιστάμεθα αυτήν την απάνθρωπη διαδικασία της προετοιμασίας για εξετάσεις συνεχώς .
Με εκτίμηση,
Καπέτα Στέλλα
Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την παιδαγωγική κατάρτιση και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Θεωρώ πως είναι μεγάλη αδικία να διορίζεται κάποιος που γράφει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 55 ή 60, επειδή έχει πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και να μη διορίζεται κάποιος που γράφει 80. Ανήκω στον κλάδο ΠΕ-09 Οικονομολόγων. Ήμουν δύο φορές επιτυχών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ειδικά στον τελευταίο διαγωνισμό έγραψα μεγάλο βαθμό και την έχω ζήσει πολύ έντονα αυτή την αδικία. Αλλα και στους πίνακες των αναπληρωτών και των ωρωμισθίων πάλι μπαίνουν μπροστά αυτοί που έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, με αποτέλεσμα όσα μόρια κι αν μαζεύουμε εμείς, να βρισκόμαστε πίσω και να μη φτάνει ποτέ η σειρά για να μας πάρουνε ως αναπληρωτές, δεδομένου οτι πάντοτε στον κλάδο μας παίρνουνε λίγους.
Εξάλλου ήδη γι’αυτό το θέμα έχει κάνει σύσταση ο Συνήγορος του Πολίτη στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Κύριος Γεώργιος Βέης έχει εκφράσει την άποψη πως θα πρέπει αυτοί που έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, εφόσον πιάνουν τη βάση στο διαγωνισμό, να παίρνουν απλώς μια προσαύξηση όπως πιάνουν και τα μεταπτυχιακά. Επίσης κι εμείς στην ΑΣΟΕΕ έχουμε κάνει διδακτική και παιδαγωγική κι όμως αυτό δεν αναγνωρίζεται. Θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα της παιδαγωγικής κατάρτισης.
Φτάνει πια με τους βολεμένους που κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους. ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ για όλους. Όποιος δεν μπορεί να γράψει στον ΑΣΕΠ δεν αξίζει να γίνει μόνιμος εκπαιδευτικός. Τόσο απλά.
Προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές να διαβάσουν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο αξιοκρατικά και την ίδια ώρα κάποιοι συνάδελφοι θέλουν να μπουν στην δημόσια εκπαίδευση από το παράθυρο. Είναι προφανές ότι όλοι μπορούν με προσπάθεια και αφοσίωση να γράψουν στον ΑΣΕΠ.
Δεν είναι δυνατόν να διδάσκουν άνθρωποι που δεν μπορούν οι ίδιοι να γράψουν εξετάσεις.
ΤΕΛΟΣ στον ενιαίο πίνακα.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
-για τον διορισμό κάθε εκπαιδευτικού απαιτείται πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
-μετά τον διορισμό του για ένα χρόνο θα είναι βοηθός ενός εκπ/κού με βαθμό Α’ και θα κάνουν το μάθημα μαζίκαι θα υπάρχει καθημερινή αξιολόγηση.
-το δεύτερο έτος θα συνεχίσει να είναι βοηθός του εκ/κού, αλλά οι συνδιδασκαλίες των θα είναι συγκεκριμμένες τον αριθμό και στο τέλος κάθε εβδομάδας θα γίνεται αξιολόγηση.
-αν μετά το πέρας των δύο ετών (αυτό σημαίνει δόκιμος)θα κριθεί αν πληρεί τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθεί. Αν όχι να δυνεται η δυνατότητα να ενταχθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
1. Πιστεύω πως ο τρόπος που γίνεται, και που και εσείς προτείνετε, η επιλογή ειδικοτήτων (για αναληρωτές και ωρομίσθιους) από τους διευθυντές των σχολείων είναι εντελώς λάθος και δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλες τις ειδικότητες. Για παράδειγμα ένας καθηγητής ειδικότητας ΠΕ13 (Νομικών & Πολιτικών Επιστημών) κάνει σε 2η ανάθεση Οικονομικά και Κοινωνιολογία (όπως και οι ΟΙκονομολόγοι & Κοινωνιολόγοι κάνουν τους ΠΟλιτικούς θεσμούς, Κοινωνιολογία & Οικονομικά αντίστοιχα)όταν όμως ένα σχολείο έχει κενά σε Οικονομικά και ΠΟλιτικούς Θεσμούς ο διευθυντής στο 99% των περιπτώσεων ζητά Οικονομολόγους και όχι Πολιτικούς Επιστήμονες ή Κοινωνιολόγους. Με αποτέλεσμα η ζήτηση σε ΟΙκονομολόγους να είναι πολύ περισσότερη ενώ τα κενά και οι ανάγκες να είναι ισάριθμα και για τις 3 (αλληλοκαλυπτούμενες) ειδικότητες. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί ένας πιο δίκαιος τρόπος για τη ζήτηση τουλάχιστον των ειδικοτήτων που αλληλοκαλύπτονται με Α’ & Β΄ αναθέσεις. Μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνηση και την ανάληψη των καθηκόντων της Υπουργού Παιδείας κυρίας Διαμαντοπούλου,προσλήφθηκαν επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (σε πρώτη φάση)περίπου 700. Από αυτούς περίπου 30 ήταν ΟΙκονομολόγοι, 5 Κοινωνιολόγοι και κανένας ΠΕ13. Για ποιο λόγο; ΠΟιος κρίνει ότι τα οικονομικά είναι πιο σημαντικά και ότι οι Οικονομολόγοι κάνουν καλύτερα το μάθημα της Κοινωνιολογίας και των ΠΟλιτικών Θεσμών απ’ ότι οι Κοινωνιολόγοι και οι Πολιτικοί Επιστήμονες κάνουν τα ΟΙκονομικά;
2. Το θέμα με την ΑΣΠΑΙΤΕ παραμένει αδιευκρίνιστο. Η παιδαγωγική επιμόρφωση είναι απαραίτητη σε όλες τις ειδικότητες και οι κάτοχοί της θα πρέπει να προηγούνται σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
3. Προυπηρεσία. Η προυπηρεσία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ του δημοσίου θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί (όπως ισχύει για τα δημόσια ΙΕΚ). Γιατί η προυπηρεσία σε ΙΕΚ αναγνωρίζεται ενώ σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οχι; ποιο είναι το κριτήριο;
4. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Πιστεύω ότι ο τρόπος που γίνεται ο διαγωνισμός είναι ΑΔΙΚΟΣ. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε φροντιστήριο για μαθήματα που δεν τα έχουμε διδαχθεί ποτέ στην σχολή που έχουμε αποφοιτήσει. Για παράδειγμα ένας απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκων Σπουδών ανήκει στην ειδικότητα ΠΕ13 (Νομικών & Πολιτικών Επιστημών) και δίνει εξετάσεις στο Αστικό Δίκαιο (μάθημα που δεν διδάσκεται στην σχολή!!!), πως είναι λοιπόν δυνατόν ο ΑΣΕΠ,επίσημο οργανο του κράτους, να ζητά από τους υποψήφιους της σχολής αυτής να ξέρουν αυτό το μάθημα; Δεν τους αναγκάζει έτσι να πάνε φροντιστήριο; Μην ξεχνάμε ότι το Αστικό Δίκαιο δεν είναι ιστόρία που την διαβάζεις και την μαθαίνεις, θέλει επεξήγηση και ανάλυση προκειμένου να το καταλάβει κανείς.
5. Τέλος το μεταπτυχιακό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην επιλογή και κατάταξη των αναπληρωτών & ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα δεν είχε σημασία αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό ή όχι, το μόνο που μετραγε ήταν η παιδαγωγιή κατάρτιση και η προυπηρεσία, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους διαγωνισμούς του δημοσίου το μεταπτυχιακό (& διδακτορικό) παίζει βασικό ρόλο. Οι εκπαιδευτικοί όμως δεν χρειάζονται μετεκπαίδευση; είναι πιο σημαντική η προυπηρεσία;
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Για ακόμη μια φορά βλέπουμε τον πολύπαθο χώρο της παιδείας να βάλλεται. Τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις [ και δυστυχώς όχι μόνο όσον αφορά την παιδεία] πολύ σύντομα οι ενέργειές σας τις διαψεύδουν και μαζί και τις ελπίδες όλων των ψηφοφόρων σας που μετά τα δύσκολα χρόνια της ΔΕΞΙΑΣ καλούνται να βιώσουν τα ακόμη δυσκολότερα χρόνια του ΚΕΝΤΡΟΥ.
Αντί να διευκολύνετε τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, κοιτάτε να βάλετε επιπλέον εμπόδια στην επαγγελματική αποκατάσταση χιλιάδων πολιτών που επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτό το λειτούργημα.
Δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ εγώ ως ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ να πρέπει να περιμένω την δευτέρα παρουσία για να διοριστώ, να περάσω τον απίστευτο σκόπελο των χιλιάδων ΑΣΕΠ την στιγμή που έχω ήδη περάσει τις απίστευτες εξετάσεις στην μαθητική-φοιτητική μου πορεία. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΑΣΕΠ? ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΗ Ή ΟΧΙ? ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ/ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ????? Έτσι μάλλον υποβιβάζετε όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα παρά το προάγετε.
Υπόψην σε άλλες χώρες της ΕΕ το επάγγελμά μας / λειτούργημα είναι από τα πλέον αξιοσέβαστα και καλοπληρωμένα αλλά η Ελλαδίτσα, για ακόμη μια φορά είναι ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΩΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ?
ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ?
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ….
Πιστεύω ότι πολλοί/ές συνάδελφοι θα συμφωνήσουν μαζί μου, διότι πιστεύω ότι:
Το νηπιαγωγείο πρέπει επιτέλους να γίνει 2ετές και υποχρεωτικό, με σωστές υποδομές σε ΕΜΨΥΧΟ & ΑΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ/ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.
ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ και όχι να υποβιβάζετε τα πτυχία χιλιάδων που αναγκάζονται τελικά άλλα να σπουδάζουν και αλλού να δουλεύουν.
ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.
Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νηπιαγωγών σε ιδιωτικούς ή δημόσιους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΗ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.
Με αγανάκτιση και θυμό
Ακύλα Κ.
Aξιότιμη κ.Υπουργέ,
μετέχω στη δημόσια διαβούλευση με την ελπίδα οι προτάσειs που θα διατυπωθούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Μην ακολουθήσετε την ισοπεδωτική πολιτική του κ.Αρσένη.Θυμηθείτε ότι η απομάκρυνσή του από το Υπουργείο ανακούφισε τους πάντες ακόμα και του Πρωθυπουργού.Η αξιοκρατία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (παρά τα πολλά τρωτά του εξοντωτικού εξεταστικού συστήματος) που διακηρύσετε δεν συμβαδίζει με την πρόθεση για την κατάργηση του 10 στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Η αιφνιδιαστική και απροσδόκητη τοποθέτησή σας σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των εκπ/κών προκαλεί αναστάτωση στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών.
Ως αρμόδια τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ,είχατε καταθέσει επερωτήσεις στη Βουλή,είχατε μιλήσει σε συνέδρια τηςΔΟΕ καιτης ΟΛΜΕ,που έδειχναν εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που διαφαίνεται τώρα ,μέσα από τις σκόπιμα νεφελώδεις καιχωρίς διευκρινήσεις δηλώσεις σας.Η απορία όλων είναι γιατί δεν κάνατε ανάλογες εξαγγελίες προεκλογικά.Kαι η απορία των οπαδών και ψηφοφόρων της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που κυβερνά την Χώρα είναι αν ταιριάζει αυτή η πολιτική με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Κινήματος.
Προτείνω συγκεκριμένα 1)Να ισχύει η επιτυχία σε οποιονδήποτε
διαγωνισμό εκπ/κών του ΑΣΕΠ και2)Να ισχύσει και να τροφοδοτείται τουλάχιστον για 5 χρόνια ο πίνακας 24μηνου προϋπηρεσίας,επειδή συνδυάζει αξιοκρατία(επιτυχία στον ΑΣΕΠ)και κοινό περί δικαίου αίσθημα(αναγνώριση προύπηρεσίας).
ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ?
ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ,ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ(ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ),ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΤΛ,ΚΤΛ,ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ
ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙ.ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΤΗΝ ΘΕΛΕΤΕ?ΑΦΟΥ, ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ,ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ.
ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΟΓΟ?
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ (ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ).ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ(ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ),ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ……….Ε ΚΑΙ?Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ?ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΣΑΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ(ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ?ΕΤΣΙ ΜΟΥΡΘΕ)
Σας ευχαριστώ για το βήμα που δίνετε σε όλους εμάς τους πολίτες, έτσι ώστε να θέτουμε προβληματισμούς και προτάσεις.
-Να γίνει ΑΣΕΠ όμως για όλες τις ειδικότητες,ιδιαίτερα τις τεχνικές όπως ΤΕ Μουσικών, ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπόνων,Πληροφορικής κ.ά.
-Να διατηρηθεί το 24μηνο και κάποτε θα πρέπει να εξαντληθούν αυτοί οι πίνακες για να μπουν άτομα μηδενικής προϋπηρεσίας με προσόντα τα οποία δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν μόρια με ωρομισθία ή τα βήσματα εκάστοτε.
Έχετε υπόψη σας πως φετος με την εφαρμογή του μέτρου παλαιότητας πτυχίου, ενώ υπήρχε τμήμα για την πρόσθετη, δεν μου δώσαν τη θέση αν και πρώτη. Πέρυσι όμως με τους «γνωστούς» πήραν άτομα.
-Η παραμονή του ωρομισθίου και αναπληρωτών σε όποια θέση να προσμετράται όπως του διοριζόμενου π.χΚοζάνη 3 μόρια -Σέρβια 6 μόρια-
Λιβαδερό 9 μόρια.
-Να δοθεί Π.Ε εκπαιδευτικών στις ειδικότητες του Ε.Α.Π.
-Τέλος θα αναφερθώ στην ειδική αγωγή.
Θα ήταν λογικό και σκόπιμο να ισχύσει το ΦΕΚ του 2008 σχετικά με τα προγράμματα εξειδίκευσης (σεμινάρια 400 ωρών)έτσι ώστε να αποτελούν κριτήριο πρόσληψης στην ειδική αγωγή.
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι είναι προγράμματα ετήσια, υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Τα μαθήματα διδάσκονται από εγκεκριμένους επιστήμονες με υψηλές επιστημονικές γνώσεις, ειδικές προς το αντικείμενο.
Οι σχολές που παρέχουν πτυχία Ειδικής Εκπαίδευσης είναι πολύ λίγες για την Πρωτοβάθμια και ανύπαρκτες για τη Δευτεροβάθμια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να καλύπτονται με καθηγητές γενικής παιδείας(που δεν έχουν την ειδική κατάρτιση) ή με άτομα που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους ή με άτομα που κατέχουν πιστοποιήσεις επιτυχείς προγραμμάτων Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή.
-Σε περίπτωση που σκέφτεστε να δημιουργήσετε ΑΣΕΠ για τον κλάδο αυτό θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει προκαθορισμένη ύλη ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ειδικότητας.
Κα Υπουργέ
Να μην αλλάξετε ΤΙΠΟΤΑ στον τρόπο διορισμού όλων των εκπαιδευτικών.
Να διορίσετε πρώτα όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών και είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ/μερικοί από αυτούς είναι πάνω από 4 και περισσότερες φορές.
Συγκεκριμένα, εγώ είμαι αναπληρώτρια για 2η χρονιά και γυρνάω από επαρχία σε επαρχία μ’ένα μικρό παιδί για να συγκεντρώσω τα μόρια της προϋπηρεσίας μου. Πληρώνω 2 ενοίκια, ένα στον τόπο μόνιμης κατοικίας και ένα στον εκάστοτε τόπο υπηρεσίας. Έχω εργαστεί ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ σε ιδιωτικό σχολείο, τα οποία ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ σαν προϋπηρεσία και είμαι επιτυχούσα μη διοριστέα στον ΑΣΕΠ 4 φορές.
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ???????
Με εκτίμηση ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ,
Μωραΐτη Ν.
Αναπληρώτρια/Τσιγγάνα για 2η χρόνια…. :(
–Αρχές Οκτωβρίου οι μαθητές-τριες του ΕΠΑΣ Κοζάνης έστειλαν την παρακάτω επιστολή.
«Ελλείψεις καθηγητών και διδακτικών βιβλίων στην ΕΠΑ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ ευχόμαστε στην συντοπίτισσα υπουργό παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου καλή επιτυχία στο έργο της και ζητάμε να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και διεκπεραίωσης του διαγωνισμού των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων αφού η μη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μη σύνταξη των πινάκων από τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη λειτουργικών κενών.
Ήδη βρισκόμαστε στον 2ο μήνα λειτουργίας των σχολείων για το σχολικό έτος 2009-2010 και στην ΕΠΑ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ υπάρχουν πολλά κενά καθηγητών στις ειδικότητες Αισθητικής και Φυσικοθεραπείας με αποτέλεσμα αυτές οι ειδικότητες να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης δημιουργούν δυσλειτουργία στην ειδικότητα της κομμωτικής αφού καλύπτουν μεγάλο μέρος του ωρολογίου προγράμματος.
Έχουν χαθεί πολλές διδακτικές ώρες, οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της γνώσης μας. Επιλέξαμε συνειδητά να φοιτήσουμε στην ΕΠΑ.Σ. και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας «παιδιά ενός κατώτερου θεού» γι’ αυτό και διεκδικούμε το δίκαιό μας.
Ζ Η Τ Α Μ Ε :
Α. Την άμεση πρόσληψη των καθηγητών που λείπουν.
Β. Την άμεση αποστολή των διδακτικών βιβλίων που υπολείπονται.
Επιλέγουμε σε πρώτη φάση τη γνωστοποίηση των προβλημάτων μας ευελπιστώντας ότι θα επιλυθούν.
Κ α λ ή ε π ι τ υ χ ί α κα υπουργέ και πιστεύουμε ότι θα επιληφθείτε των προβλημάτων μας.
Για τη μαθητική κοινότητα της ΕΠΑ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ»
–ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ-λέτε κα υπουργέ – μόνο που αυτοί οι μαθητές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Τεχνικής Ειδικότητας – ούτε Αισθητικό, ούτε φυσικοθεραπευτή!
ΕΙΜΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ)ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ,ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 4 ΦΟΡΕΣ(ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΕΧΑΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ).ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΗ 300 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.ΓΥΡΝΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΑ ΓΚΑΡΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΤΑ ΕΔΙΝΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ(ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΦΤΑΝΑΝ).
ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΛΑΚΟΥΒΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 24 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ……..ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΘΕ Χ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ!!!!!!
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ……ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ.ΕΙΔΙΑΚ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΙΜΑ 24 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ.
ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΔΕΝ ΕΘΙΓΕ ΘΥΣΙΕΣ ΕΤΩΝ……ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΜΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.
ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΧΑΣΑΜΕ 7-8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΣΕΤΕ!!!!
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕ11
Είναι λυπηρό τόσες χιλιάδες εκπαιδευτικοί να ξεροτηγανίζονται τόσο καιρό μετά τις αρχικές δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου.
Το καψονάκι, η καψονάρα καλύτερα δεν έχει προηγούμενο.
50άρηδες που περιμένουν να διορισθούν γιατί είχαν την ατυχία να σπουδάσουν π.χ. μαθηματικοί, τη στιγμή που έχουν ήδη διορισθεί τα παιδιά τους γιατί αυτά σπούδασαν δάσκαλοι, να ξεροσταλιάζουν κοιτώντας τη βιτρίνα του ΥΠΕΠΘ, που θα τους κάνει χάρη να τους τρατάρει ακόμη ένα χρόνο μεταβατικής περιόδου.
Την ψυχολογική φθορά την σκέφτηκε κανείς;
Μήπως θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρίες να κατασκευάσουν ένα ειδικό ασφαλιστήριο για τους εκπαιδευτικούς που αυτό τον καιρό βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;
Έτσι αν χάσουν τον διορισμό να κερδίσουν τουλάχιστον τα χρήματα της ασφάλειας.
Τι να πει κανείς;
Στη γλώσσα αυτών των ανθρώπων την εποχή αυτή λειτουργούν μόνο οι γευστικές κάλυκες του πικρού. Το στομάχι τους είναι ανακατεμένο, αισθάνονται ναυτία, τάση για εμετό, τους λούζει κρύος ιδρώτας, έχουν δέκατα και κομμάρες.
Μάλλον πρόκειται για ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης όχι όμως των χοίρων αλλά της γρίπης των αναπληρωτών!
Εμβολιάστε τον κόσμο κ. Διαμαντοπούλου γρήγορα γιατί αν αρχίσει ο υποτροπιασμός θα είναι αργά.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΠΙΑΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ .Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΣΤΕ ΑΝΑΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ, ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΗ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΕΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5.ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΝΗ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 3:45 ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 2 ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 400 Ε ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΔΗΛΑΔΗ 4Χ400=1600Ε
ΕΛΠΙΖΩ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ» ΘΕΜΑΤΑ
Κυρία Υπουργέ,
Ο διάλογος θα έπρεπε να είναι ανοικτός σε όλη την Κοινωνία και όχι να γίνεται μόνο μεταξύ αδιόριστων εκπαιδευτικών που ψάχνουν εναγωνίως να διορισθούν.
Που είναι οι γονείς, και μάλιστα οι γονείς πολλών παιδιών σε αυτό το διάλογο;
Γιατί δεν τους καλείτε, να σας καταθέσουν τις απόψεις των; Γιατί δεν καλείτε τις Ομοσπονδίες των; Πριν πέντε χρόνια είχα μια συνάντηση με την τότε Υπουργό Παιδείας την κ. Γιαννάκου και την παρεκάλεσα μεταξύ των άλλων… να μην προχωρήσει στην κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου, γιατί βλέπαμε εμείς οι γονείς( από την εμπειρία των παιδιών μας με τα διάφορα εξεταστικά κλπ συστήματα που έχουν περάσει…) ότι αυτές ήταν προς το συμφέρον των παιδιών, δυστυχώς δεν μας άκουσε, ήθελε να τηρήσει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ( που ήταν γραμμένο από ανθρώπους χωρίς παιδιά!).
Διάβασα τις απόψεις πολλών συναδέλφων εκπαιδευτικών, πρέπει κατ’ αρχάς να πω ότι συμμερίζομαι πολλές από τις αγωνίες των… μα πριν από όλα να συστηθώ: Πρωτομπήκα στην τάξη, πριν από είκοσι – έξι χρόνια ως αναπληρωτής. Τότε δεν είχα δικά μου παιδιά. Από τότε πέρασε πολύς καιρός, υπηρέτησα σε πολλά σχολεία, διορίστηκα με την πολύ αξιοκρατική επετηρίδα, απόχτησα πολλούς μαθητές και συν Θεώ 7 δικά μου παιδιά. Με ρωτάς ποιος μου είπε να κάνω παιδιά. Υποθέτω κανείς. Η αγάπη μας για τα παιδιά μας οδήγησαν, μια αγάπη που μας συνέχει από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Από μικρή η σύζυγος μου όταν αναρωτιόταν τί ήθελε να κάνει στη ζωή της, απαντούσε πως ήθελε να κάνει οικογένεια και να ασχοληθεί με παιδιά.Ρωτάς τί παραπάνω έχει ένας πολύτεκνος εκπαιδευτικός. Έχει κατά τεκμήριο 3 πράγματα:
1. Αγάπη για τα παιδιά. Ποιος κάνει 4, 8 ή και 14 παιδιά, αν πραγματικά δεν αγαπά τα παιδιά; Ένα παιδί, ως γνωστόν, φτάνει και περισσεύει για να διαιωνίσεις το είδος σου και να διασκεδάσεις την αγωνία του κοινωνικού περιβάλλοντος που απαιτεί ολοκλήρωση της οικογένειας «μ’ ένα παιδάκι».
2. Διάθεση προσφοράς. Κανείς δεν κάνει 7 παιδιά αν δεν έχει μάθει να δίνει όχι από τον εαυτό του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Θα μου πεις ότι μπορεί να δίνεις τον εαυτό σου στα 7 παιδιά σου, όχι όμως και στους μαθητές σου. Όχι φίλε. Και δε μιλώ μόνο για μένα. Ξέρω πάρα πολλούς πολύτεκνους εκπαιδευτικούς
(άλλωστε «όμοιος ομοίω αεί πελάζει») κι όλοι δείχνουν στην τάξη και στο σχολείο γενικότερα την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς απ’ ότι στην οικογένειά τους.
3. Φιλοπονία. Φαντάζεσαι κάποιον ν’ αγαπάει την καλοπέραση, την ξάπλα, τη χαλάρωση ή έστω το μεσημεριανό ή ακόμα και το βραδινό ύπνο και να κάνει τόσα παιδιά;
Λοιπόν συνάδελφοι, ένα δεν έχει αποδειχθεί: η επιστημονική κατάρτιση των πολυτέκνων. Αλλά κάποιος που αγαπάει πραγματικά τους μαθητές του και νοιάζεται να τους δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί, δεν θα φροντίσει και σ’ αυτό το σημείο να είναι επαρκής; Γι’ αυτό φίλοι, μην παραπονιέστε για τους πολύτεκνους. Στο κάτω-κάτω, με τον κατήφορο που έχει πάρει το δημογραφικό, σε λίγο οι πολύτεκνοι θα κάνουν μάθημα κυρίως στα παιδιά τους!.
Βεβαίως και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας, χρειάζονται παρεμβάσεις …, αλλά δεν είναι το μείζον οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, μόνο για ένα Κυβερνών Κόμμα που ανεβαίνει στην εξουσία, μπορεί να είναι ο τρόπος των προσλήψεων μέγα θέμα για ευνόητους λόγους, όμως…
Παρεμβάσεις που;
Με την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σχολείο σήμερα, η ηθική και πνευματική αγωγή των παιδιών έχει θυσιαστεί παντελώς στο βωμό της επαγγελματικής διάστασης της παιδείας. Με διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας έχει υποκατασταθεί πλήρως από την αποσπασματική εκπαίδευση. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας άριστος συνδυασμός παιδείας και εκπαίδευσης. Ούτε παιδαγωγικοποίηση της εκπαίδευσης είναι νοητή, από την οποία θα λείπουν τα προγράμματα κατάρτισης για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτής της ζωής, ούτε εκπαιδευτικοποίηση της παιδείας από την οποία θα απουσιάζουν οι στόχοι καλλιέργειας της πνευματικότητας και της ανάδειξής των νεαρών υπάρξεων σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Εκτός από το Σύνταγμα όμως και ο Νόμος 1566/1985 περί της Δομής και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο άρθρο 1 ορίζει, ότι οι μαθητές πρέπει:
«α) Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη.»
Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση, εγκύκλιος, έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας είτε από την πολιτική ηγεσία, είτε από το διοικητικό μηχανισμό του Υπουργείου θα πρέπει να ελέγχεται η ευθυγράμμιση με το Σύνταγμα και τον ανωτέρω Νόμο. Διαφορετικά, θα επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά, ότι νόμους έχουμε αλλά εφαρμογή τους δεν γίνεται – κατά παράβαση του Συντάγματος και πάλι, που δεν επιτρέπει επιλεκτική εφαρμογή των Νόμων.
Βάσει των ανωτέρω, είναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη επανακαθορισμού των στόχων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εξής:
I. Διαμόρφωση αξιών και ιδανικών με βάση :
α. τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση και
β. τις αρχές της χριστιανικής θρησκείας, με ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.
II. Προετοιμασία χρήσιμων πολιτών για την κοινωνία με:
α. καλλιέργεια χαρακτήρα, υπευθυνότητας και ανάπτυξη προσωπικότητας,
β. ανακάλυψη και συνειδητοποίηση μέσω αξιόπιστου επαγγελματικού προσανατολισμού για το είδος σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης και
γ. απόκτηση γνώσεων, θεωρητικών και πρακτικών, και στέρεων υποδομών για περαιτέρω πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή επαγγελματική αποκατάσταση
Θέσεις – προτάσεις, για την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση επιγραμματικά είναι οι εξής:
1. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου ΣΥΝΟΛΙΚΑ (προγραμμάτων σπουδών, σχολικών βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, αξιολόγηση των μαθητών και των σχολικών μονάδων, και των εκπαιδευτικών). Είναι αδιανόητο να μην μπαίνει κανείς στην τάξη για να ελέγξει το έργο του εκπαιδευτικού, αλλά και την πρόοδο του μαθητή. Αυτονόητο είναι ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι αξιοκρατική και όχι κομματική ή τυποποιημένη έκθεση αξιολόγησης που συντάσσεται για τους δημοσίους υπαλλήλους. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάλληλη, επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, επιλογή των αξιολογητών. Ούτε είναι νοητό η πλειοψηφία των μαθητών να είναι αριστούχοι, ενώ ελάχιστοι μπορούν να διατυπώσουν μία λογική μονοσέλιδη έκθεση, και παράλληλα ουδείς μαθητής στην Ελλάδα να μένει στην ίδια τάξη – πράγμα που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ!
Η εκπαιδευτική πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποδεικνύει ότι η ελληνική εκπαίδευση είναι αναποτελεσματική. Κανένας σχεδόν μαθητής δεν μπορεί να πάρει ακόμη και το μικρού βεληνεκούς Lower στα Αγγλικά, με μόνες τις γνώσεις του σχολείου, αλλά θα πρέπει να καταφύγει στα ιδιωτικά Φροντιστήρια, όπου η οικογένειά του υποχρεούται να καταβάλει σημαντικά ποσά. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Και οι πιο άποροι μαθητές καταφεύγουν σε Φροντιστήρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή βαθμό, ικανό να τους ανοίξει την πόρτα κάποιας Πανεπιστημιακής Σχολής. Ούτε είναι νοητή η σημερινή κατάσταση, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεράστιες οικονομικές δαπάνες στέλνοντας τα παιδιά τους στα Φροντιστήρια. Το ζήτημα που τίθεται ειδικά για τους πολύτεκνους είναι αν αντέχει μια οικογένεια με 5 ή 6 ή και περισσότερα παιδιά να τα στέλνει όλα στα φροντιστήρια, χωρίς τα οποία δεν νοείται πλέον επιτυχία στις εξετάσεις. Πού πάει όμως έτσι, η περίφημη αρχή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση;
– Θα πρέπει να σας απασχολήσει το γεγονός ότι η ενισχυτική διδασκαλία έχει ευτελισθεί. Σε άλλες χώρες, όπως η Φιλανδία, η εξωσχολική εκπαίδευση είναι άγνωστη. Πώς το επιτυγχάνουν αυτό; Και επειδή σίγουρα τα παιδιά μας δεν είναι κατώτερης νοημοσύνης από των άλλων χωρών, θα πρέπει να σας απασχολήσουν οι άλλοι δύο συντελεστές της εκπαίδευσης, δηλαδή οι διδάσκοντες και οι μέθοδοι διδασκαλίας τους αφενός και τα προγράμματα σπουδών μαζί με την διδακτέα ύλη αφετέρου.
2. Σε συνάρτηση με την ανωτέρω αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να καθιερωθεί η βαθμολογική προαγωγή, συγχρόνως με την μισθολογική προαγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί όραμα στους εκπαιδευτικούς, αφού η εργασία τους θα αμείβεται με τη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή και δε θα ισοπεδώνεται η εργασία του εκπαιδευτικού, που αναλίσκεται στην πρόοδο των μαθητών, με αυτήν του μερικώς ή ολοσχερώς αδιάφορου. Προφανές είναι ότι θα πρέπει να παύσει το παρόν σύστημα της ανά 4-ετίαν επιλογής των Διευθυντών, Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαιδεύσεως κ.λπ., τους οποίους βέβαια και ουδείς υπολογίζει, αφού κατά κανόνα η επιλογή των γίνεται με κομματικά κριτήρια. Παράλληλα αυτοί θα πρέπει να έχουν και ειδικές γνώσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Επίσης όλες οι σχολικές μονάδες πρέπει να αποκτήσουν μηχανοργάνωση και γραμματέα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τριβές και ο δάσκαλος να προσηλώνεται στο λειτούργημά του.
3. Ενδυνάμωση του διδακτικού προσωπικού στην άσκηση του παιδαγωγικού του και του εκπαιδευτικού του ρόλου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να παρέχεται χρόνος στο διδακτικό προσωπικό να έρχεται σε προσωπική επικοινωνία με μαθητές που εμφανίζουν διάφορα μαθησιακά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. Στις μέρες μας είναι επιτακτική η παρουσία Ψυχολόγου στα σχολεία. Είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα (προσωπικά, οικογενειακά και μαθησιακά).
Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχειρίσεως της σχολικής τάξης, αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών και σχολικής διαρροής, καθώς οι εκπαιδευτικοί μας, δυστυχώς, δεν έχουν ειδικές ψυχολογικές γνώσεις.
Σεμινάρια για τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και ενημερώσεις επί των νέων επιστημονικών δεδομένων και γνώσεων.
Μείωση της έμφασης στο στόχο «να βγει η ύλη» έναντι παντός τιμήματος – δηλαδή ακόμη κι αν τα παιδιά ζητούν περισσότερες επαναλήψεις και εμπέδωση. Μεγαλύτερη ευχέρεια στον εκπαιδευτικό να κρίνει εάν πρέπει να προχωρήσει στην ύλη ή όχι.
4. Κατάργηση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να εντάσσονται στο Γενικό σχολείο με παράλληλη στήριξη από προσωπικό του κλάδου της Ειδικής Αγωγής. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο (σαφώς περιγραφόμενες), θα δημιουργείται ολιγομελής τάξη με τέτοια παιδιά στο Γενικό σχολείο. Τα ειδικά σχολεία δημιουργούν γκετοποίηση και ρατσισμό, και αποστερούν την επικοινωνία των παιδιών με ειδικές ανάγκες με τα υπόλοιπα παιδιά, γεγονός που έχει αμφίπλευρη ευεργετική επίδραση.
5. Θέσπιση κανόνων εμφάνισης και συμπεριφοράς μαθητών. Απόλυτη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νομοθετημάτων. Η πειθαρχία και το καθήκον δεν μπορεί να είναι άγνωστες λέξεις στο σχολείο, καθώς παράλληλα με τα δικαιώματα υπάρχουν και οι υποχρεώσεις.
6. Δημιουργία σχολείων υποδοχής και προετοιμασίας αλλοδαπών για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, βασικών στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού και κανόνων ζωής της Ελληνικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη του εξωτερικού που είχαν ή και έχουν μεταναστευτικό ρεύμα. Κατόπιν εξετάσεων τα παιδιά αυτά θα κατατάσσονται στην κατάλληλη τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου και όχι βάσει ηλικίας και μόνο, όπως γίνεται τώρα.
7. Οι σχολικές εκδρομές, από τους καθιερωμένους μηνιαίους περιπάτους μέχρι την πενθήμερη της Γ΄ Λυκείου, έχουν απολέσει κάθε μορφωτικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό στόχο. Να επαναπροσδιορισθεί το περιεχόμενο του προγράμματος όλων των εκδρομών και ιδιαίτερα των πενθήμερων της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ώστε να πάψουν αυτές να είναι απλά αμφιβόλου ποιότητας τουριστικές εκδρομές. Πάντως η πενθήμερη της Γ΄ Λυκείου με την σημερινή της μορφή δεν προσφέρει τίποτε στους μαθητές, αφού ξεφεύγει από τα όρια της καλώς νοούμενης ψυχαγωγίας και θα πρέπει να καταργηθεί.
8. Ο ρόλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πρέπει να είναι ουσιαστικός, για αυτό πρέπει να έχει αξιοκρατική στελέχωση και αυτόνομη συμβουλευτική λειτουργία. Πρέπει να αποτελεί το θεματοφύλακα της τήρησης του Συντάγματος και των Νόμων για την αποστολή και την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου και όχι να αποδέχεται σχολικά βιβλία, όπως π.χ. τα ανθολόγια κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, που δε συνάδουν με τους σκοπούς της παιδείας, όπως τους αναφέρει το Σύνταγμα και ο Νόμος 1566/1985. Για να μη θυμηθούμε και το περίφημο βιβλίο της (ανιστόρητης) Ιστορίας.
Οι εκπαιδευτικοί για να δουλέψουν σωστά χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία. Δυστυχώς τα καινούργια Βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
– Χρειάζεται να μπει μια τάξη στα Βιβλία Γλώσσας του Δημοτικού. Πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται τη Γραμματική με κάποια σειρά. Δεν εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες η αταξία που υπάρχει σήμερα στα Βιβλία της Γλώσσας ( π.χ ενώ μια ενότητα αναφέρεται στα ουσιαστικά, πριν ολοκληρωθεί η κλίση τους, η αμέσως επόμενη ενότητα αναφέρεται σε κάποιους ρηματικούς χρόνους και μετά επιστρέφει ξανά στα ουσιαστικά κλπ ).
– Τα Βιβλία της Ν. Γλώσσας του Γυμνασίου είναι γεμάτα ανούσια κείμενα και παιδαριώδεις ασκήσεις. Θεωρείται γνωστή όλη η Γραμματική τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά δε γνωρίζουν, δυστυχώς, να ξεχωρίζουν τα μέρη του λόγου. Να σημειώσουμε δε ότι τα καινούργια Βιβλία της Ν. Γλώσσας βασίζονται σε μια Νέα Γραμματική, η οποία δεν έχει φθάσει ακόμη στα σχολεία!
– Η Αρχαία Γλώσσα ασφαλώς πρέπει να διδάσκεται για να μάθουν τα παιδιά τις ρίζες της γλώσσας μας, όμως τα σημερινά Βιβλία είναι ανεπαρκή. Τα αποσπάσματα Αρχαίων Κειμένων, που περιέχονται στο Βιβλίο της Αρχαίας Γλώσσας, είναι πολύ δύσκολα για τα παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτή. Είναι δυνατό να υπάρχουν αποσπάσματα από τον Πλάτωνα σε παιδιά που μαθαίνουν τώρα την Αρχαία Ελληνική και να μην υπάρχουν αποσπάσματα από τα Ευαγγέλια και τα Βυζαντινά Κείμενα, που είναι πιο απλά; Τα καινούργια Βιβλία δίνουν στα παιδιά την εντύπωση πως η Αρχαία Γλώσσα είναι πολύ δύσκολη, ακατανόητη και άσχετη με τη σημερινή ομιλούμενη. Σε αυτό συντελούν και οι συχνές αλλαγές στη Ν. Γραμματική και στην παραδοσιακή ορθογραφία.(πχ τι εξυπηρετεί η ονομασία «πρόθημα» που χρησιμοποιείται στο Βιβλίο της Ν. Γλώσσας της Α` Γυμνασίου για τις αρχαίες προθέσεις τη στιγμή που ο Φιλόλογος αυτές τις ίδιες λέξεις θα τις ονομάσει προθέσεις στο μάθημα της Αρχαίας Γλώσσας;). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέχρι σήμερα περήφανοι που έχουμε μια γλώσσα που διατηρείται με κάποιες μικρές αλλαγές ίδια ανά τους αιώνες.
– Έγινε πολύς λόγος για το Βιβλίο της Ιστορίας της Στ` Δημοτικού, όμως κανείς δεν αναφέρθηκε στο απαράδεκτο Βιβλίο Ιστορίας της Β` Γυμνασίου. Είναι τόσο συνοπτικό και κακογραμμένο, που δε βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τη δόξα του Βυζαντίου και το Βυζαντινό πολιτισμό.
Το περιεχόμενο των Βιβλίων πρέπει να είναι περιεκτικό και ανάλογο με τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, συνυπολογιζομένων του χρόνου επανάληψης της ύλης και τυχόν αργιών, ώστε να καθίσταται εφικτή η ολοκλήρωσή της ύλης χωρίς συντμήσεις. Άλλως θα εξακολουθήσει το φαινόμενο να υπάρχουν ωραία και με πληθώρα ύλης Βιβλία, τα οποία όμως ουδέποτε διδάσκονται ολόκληρα.
Η διδασκόμενη ύλη θα πρέπει να εναρμονίζεται με αυτή των άλλων προηγμένων κρατών, ώστε ο απόφοιτος του ελληνικού σχολείου να έχει του ιδίου επιπέδου γνώσεις με τον απόφοιτο του αντιστοίχου σχολείου των προαναφερθέντων κρατών.
9. Ένταξη των ΙΕΚ στη βαθμίδα της Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης με στόχο όχι μόνο την ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
Για το σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, θωρώ ότι το σημερινό μικτό σύστημα προσλήψεων (ΑΣΕΠ + Προϋπηρεσία Αναπληρωτών, ωρομισθίων σε όλες όμως τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ) είναι το ιδανικότερο, με παράλληλη διατήρηση του νόμου διορισμού των πολυτέκνων και τριτέκνων για δημογραφικούς λόγους.
Κυρία Υπουργέ, για τη δημογραφική μας ανάκαμψη θα πρέπει η Κοινωνία μας να γίνει πρωτίστως φιλική προς τα παιδιά, παιδοκεντρική. Γι` αυτό θα πρέπει όλοι, Πολιτεία και Πολίτες να πιστέψουμε ότι: «για να δώσουμε παιδιά στην Ελλάδα, ας δώσουμε την Ελλάδα στα παιδιά»
Την άποψή μου για το σύστημα προσλήψεων την έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο (αυστηρό 60-40). Καθώς όμως έχω διαβάσει ΟΛΑ τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Προς τους θιασώτες του ΑΣΕΠ: Οι σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών δε σε κάνουν αυτόματα καλό καθηγητή. Η τάξη έχει μια δική της δυναμική που ούτε οι καρεκλοκένταυροι του ΥΠΕΠΘ μπορούν να κατανοήσουν. Προς τους υπέρμαχους της εμπειρίας: Δηλαδή παιδιά παραδέχεστε ότι την πρώτη χρονιά που διοριστήκατε αναπληρωτές ήσασταν άσχετοι; Μάλλον όχι! Προσπαθήσατε και βελτιωθήκατε! Μην ξεχνάτε λοιπόν τα παλιά και τώρα μιλάτε ως καρδινάλιοι!
Όλοι παλεύουμε για το καλό της εκπαίδευσης με όσα μέσα μπορούμε. Αυτό όμως δεν είναι κατανοητό από αυτούς που βρίσκονται έξω από την εκπαίδευση. Μας θεωρούν άχρηστους και αργόσχολους. Και τώρα έρχεται το υπουργείο να μας ρίξει ακόμα πιο κάτω. Το πρώτο πράγμα με το οποίο καταπιάνεται το υπουργείο είναι οι εκπαιδευτικοί γιατί τάχα αυτοί φταίνε για ό,τι συμβαίνει στη δημόσια εκπαίδευση. Όλα τα λύσαμε οι μεταθέσεις μας φταίνε!
Να αξιολογηθούμε! Ναί! Αλλά πώς; Ποιοι είναι οι στόχοι της εκπαίδευσης; Τους έχει διαβάσει κανείς; Λέει πουθενά ότι αποκλειστικός στόχος του λυκείου είναι να γράφουν τα παιδιά καλά στις πανελλαδικές; Ή μήπως οι στόχοι είναι πολύπλευροι, πολυδιάστατοι κι επομένως πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν αλλά κυρίως να αξιολογηθούν. Το να «δημιουργήσουμε» έναν δημοκρατικό πολίτη είναι ωραίο αλλά πώς αξιολογείται; Φτιάχτε στόχους μετρήσιμους και εμείς δεν φοβόμαστε οποιδήποτε αξιολόγηση!
ευχαριστώ για την υπομονή των αναγνωστών!