1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το 1997 καταστράφηκε κόσμος, όπως εγώ. Το 2009 οι πιθανότητες που ξανααπέκτησα θα καταστραφούν για δεύτερη φορά. Αν σας έχει μείνει λίγη ανθρωπιά, σταματείστε τώρα. Η ανθρωπιά είναι η ουσία της πολιτικής και όχι η «διαχείρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου».

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:59 | ΜΑΡΙΑ

    Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος την μοριοδότηση της εμπειρίας για ΠΕ στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.
    Είμαι καθηγήτρια με 2 πτυχία α/ Ιταλικής και β/ Ισπανικής Γλώσσας και φιλολογίας.
    Το πρώτο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αφού θα μοριοδοτεί πλέον το ΑΣΕΠ (και πολύ σωστά) με περισσότερα μόρια το μεταπτυχιακό (1-3 χρόνια) γιατί δεν αναπροσαρμόζει και την μοριοδότηση 2ου πτυχίου για την οποία απαιτήθηκαν 4-5 χρόνια, νομίζω είναι μία από τις αδικίες όπως και η μη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να μοριοδοτήσει και το δεύτερο πτυχίο τουλάχιστον όσο το 1ο μεταπτυχιακό.
    Εμπειρία από όσο γνωρίζω το ΑΣΕΠ εκλαμβάνει στους εκπαιδευτικούς μόνο την διδασκαλία σε σχολεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
    Αν είναι έτσι , γιατί δεν αναγνωρίζει και την τεκμηριωμένη προϋπηρεσία σε φροντιστήρια (υπάρχουν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα εκκαθαριστικά)-από την στιγμή που κάτι αποδεικνύετε με επίσημα έγγραφα που προσκομίζουμε στο κράτος και φορολογούμαστε, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει το ΑΣΕΠ είναι να αναγνωρίσει πλέον όλες τις σχετικές προϋπηρεσίες οι οποίες φυσικά αποδεικνύονται.
    Δεύτερο παράδειγμα.
    Επέλεξα να είμαι νόμιμη δηλαδή κάθε χρόνο βγάζω άδεια οικοδιδασκαλίας, κρατάω μαθητολόγιο, κόβω αποδείξεις και φυσικά δηλώνω στην εφορία τα έσοδα της δραστηριότητας μου – μην σας φαίνετε περίεργο, ενώ σκέπτεστε να επιβάλετε και ΦΠΑ.
    Δηλαδή μπορώ να αποδείξω την προυπήρεσία και την εργασιακή μου εμπειρία με πολλούς τρόπους. Το ΑΣΕΠ θα την αναγνωρίσει ; Αν ναι τότε όλα καλά.
    Αν όχι να μου πείτε να σταματήσω την διαστροφή μου με την νομιμότητα και να κάνω ότι κάνουν όλοι.
    Πιστεύω το κράτος θα πρέπει να επιβραβεύει την νομιμότητα και όχι να την τιμωρεί.

    Ευχαριστώ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:58 | Κώστας Παπαδημητρίου

    Κα Υπουργέ
    Οι προτάσεις σας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που βάζετε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, είναι με τις επιεικέστερες εκφράσεις πρόχειρες και αναξιόπιστες. Και αυτό γατί χωρίς να έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο, προχωρήσατε βάζοντας σαν μοναδικό σας στόχο την εκ βάθρων ανατροπή ολόκληρου του ισχύοντος μέχρι τώρα θεσμικού πλαισίου, κραδαίνοντας σαν σημαία σας το «αντικειμενικό» και «αδιάβλητο» για σας ΑΣΕΠ.
    Οφείλω να σας ενημερώσω κα Διαμαντοπούλου χτυπώντας κατευθείαν πάνω στον πολιορκητικό σας κριό, ότι το ΑΣΕΠ συγκρινόμενο με βάση τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν φθάνει ούτε στο υποπόδιό τους όσον αφορά την δάύγεια και την καθαρότητα που εκείνες παρέχουν στους εκάστοτε διαγωνιζόμενους. Τα «μαγειρέματα» που γίνονται στο μαναδικό και αποκλειστικό πια για σας κριτήριο προσλήψεων είναι τόσο πολλά, που θα έπρεπε να μας κάνουν όλους σ’ αυτή τη χώρα να κοκκινίζουμε. Αφορούν και στη βαθμολογία και στην καταχώρησή της στους Η/Υ. Οι προσπάθειες να μετριάσουν κάποια στιγμή το γενικευμένο σκάνδαλο προωθώντας ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών δεν απέδωσαν, γιατί εμφανίστηκαν άλλα ανοιχτά παράθυρα, που συνέχισαν να κάνουν το σύστημα όλο και πιο διαβλητό έως και διάτρητο. Δυο ερωτήσεις γι’ αυτό κα Υπουργέ.
    1. Γιατί σχεδόν όλες οι ενστάσεις ρίχνονται στον κάδο των απορριμάτων;
    2. Τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς για την βελτίωση του συστήματος;
    Κα Υπουργέ αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι το μοναδικό κριτήριο για τον διορισμό των εκπαιδευτικών θα είναι αποκλειστικά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και ίσως και μια μοριδότηση ενός χρόνου μετά από επιτυχία σ’ αυτόν, πρωσωπικά πιστεύω ότι εισάγετε το μεγαλύτερο κονέ ή βύσμα που υπήρξε ποτέ στην Εκαπαιδευτική Κοινότητα. Αν μάλιστα περάσετε και το άρθρο που ο δόκιμος διορισμένος εκπαιδευτικός θα κρίνετε επί δύο χρόνια από κάποιον ανώτερό του, τότε το κονέ ή βύσμα γίνεται πια ένας κυβερνητικός ηθμός, απ’ όπου η διήθηση θα αφήνει να περνάνε μόνο οι ελάχιστοι αρεστοί του συστήματος.
    Εν κατακλείδι.
    Έστω και με ένα τέτοιο διάτρητο ΑΣΕΠ, το σύστημα 60-40, έτυχε ευρείας αποδοχής από το σύνολο της Εκαπαιδευτικής Κοινότητας. Οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόσφωσής του χωρίς σχεδιασμό,διαφάνεια και μετρήσιμα μεγέθη γίνεται εκ του πονηρού. Στοχεύει σε ομηρίες, σε νέες στρατιές που θα ωθούνται στα Υπουργικά γραφεία, στον πλήρη και πολλαπλό ευτελισμό της πολύπαθης νεανικής αξιοπρέπειας.
    Οι αοριστολογίες σας Κα Διαμαντοπούλου, καθώς και η απουσία θέσεών σας σε πολλά επί μέρους ζητήματα που επισημάινουν πολλοί μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, όπως η Ειδική Αγωγή, οι απόφοιτοι Τ.Ε.16, οι δάσκαλοι όπου η ζήτησή τους είναι μεγαλύτερη ακόμη και από μια συνολική επιτυχία τους στο ΑΣΕΠ, δείχνουν ότι είστε πολύ λίγη για να αναλάβετε μια τέτοια πρωτοβουλία που επιφέρει σαρωτικές ανατροπές. Μάθετε πρώτα το αντικείμενό σας και μετά ελάτε να μας διαφωτίσετε. Η μέχρι τώρα εμμονή σας που περικλείετε στο απλό συνεπάγεται ΑΣΕΠ = διορισμός ή πρόσληψη δείχνει εξόφθαλμα και μεγαλόπρεπα ή την ανεπάρκειά σας ή τον δόλο σας.
    Σας μιλά ένας πατέρας που οι δυο κόρες του έχουν περάσει σε όλα τα ΑΣΕΠ αλλά όχι σε σειρά διοριστέων, έχουν δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό και είναι ακόμη αδιόριστες.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:45 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΟΥΛΕΥΩ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ 34 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ 30ΜΗΝΟ ΕΛΕΟΣ ΕΞΙΣΩΣΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | ΤΖΑΡΓΑΣ

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΠΙΑΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ .Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΣΤΕ ΑΝΑΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ, ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΗ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΕΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5.ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΝΗ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 3:45 ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 2 ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 400 Ε ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΔΗΛΑΔΗ 4Χ400=1600Ε
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ» ΘΕΜΑΤΑ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:42 | Κώστας Παπαδημητρίου

    Κα Υπουργέ
    Οι προτάσεις σας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που βάζετε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, είναι με τις επιεικέστερες εκφράσεις πρόχειρες και αναξιόπιστες. Και αυτό γατί χωρίς να έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο, προχωρήσατε βάζοντας σαν μοναδικό σας στόχο την εκ βάθρων ανατροπή ολόκληρου του ισχύοντος μέχρι τώρα θεσμικού πλαισίου, κραδαίνοντας σαν σημαία σας το «αντικειμενικό» και «αδιάβλητο» για σας ΑΣΕΠ.
    Οφείλω να σας ενημερώσω κα Διαμαντοπούλου χτυπώντας κατευθείαν πάνω στον πολιορκητικό σας κριό, ότι το ΑΣΕΠ συγκρινόμενο με βάση τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν φθάνει ούτε στο υποπόδιό τους όσον αφορά την δάύγεια και την καθαρότητα που εκείνες παρέχουν στους εκάστοτε διαγωνιζόμενους. Τα «μαγειρέματα» που γίνονται στο μαναδικό και αποκλειστικό πια για σας κριτήριο προσλήψεων είναι τόσο πολλά, που θα έπρεπε να μας κάνουν όλους σ’ αυτή τη χώρα να κοκκινίζουμε. Αφορούν και στη βαθμολογία και στην καταχώρησή της στους Η/Υ. Οι προσπάθειες να μετριάσουν κάποια στιγμή το γενικευμένο σκάνδαλο προωθώντας ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών δεν απέδωσαν, γιατί εμφανίστηκαν άλλα ανοιχτά παράθυρα, που συνέχισαν να κάνουν το σύστημα όλο και πιο διαβλητό έως και διάτρητο. Δυο ερωτήσεις γι’ αυτό κα Υπουργέ.
    1. Γιατί σχεδόν όλες οι ενστάσεις ρίχνονται στον κάδο των απορριμάτων;
    2. Τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς για την βελτίωση του συστήματος;
    Κα Υπουργέ αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι το μοναδικό κριτήριο για τον διορισμό των εκπαιδευτικών θα είναι αποκλειστικά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και ίσως και μια μοριδότηση ενός χρόνου μετά από επιτυχία σ’ αυτόν, πρωσωπικά πιστεύω ότι εισάγετε το μεγαλύτερο κονέ ή βύσμα που υπήρξε ποτέ στην Εκαπαιδευτική Κοινότητα. Αν μάλιστα περάσετε και το άρθρο που ο δόκιμος διορισμένος εκπαιδευτικός θα κρίνετε επί δύο χρόνια από κάποιον ανώτερό του, τότε το κονέ ή βύσμα γίνεται πια ένας κυβερνητικός ηθμός, απ’ όπου η διήθηση θα αφήνει να περνάνε μόνο οι ελάχιστοι αρεστοί του συστήματος.
    Εν κατακλείδι.
    Έστω και με ένα τέτοιο διάτρητο ΑΣΕΠ, το σύστημα 60-40, έτυχε ευρείας αποδοχής από το σύνολο της Εκαπαιδευτικής Κοινότητας. Οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόσφωσής του χωρίς σχεδιασμό,διαφάνεια και μετρήσιμα μεγέθη γίνεται εκ του πονηρού. Στοχεύει σε ομηρίες, σε νέες στρατιές που θα ωθούνται στα Υπουργικά γραφεία, στον πλήρη και πολλαπλό ευτελισμό της πολύπαθης νεανικής αξιοπρέπειας.
    Οι αοριστολογίες σας κα Διαμαντοπούλου, καθώς και η απουσία θέσεών σας σε πολλά επί μέρους ζητήματα που επισημάινουν πολλοί μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, όπως η Ειδική Αγωγή, οι απόφοιτοι Τ.Ε.16, οι δάσκαλοι όπου η ζήτησή τους είναι μεγαλύτερη ακόμη και από μια συνολική επιτυχία τους στο ΑΣΕΠ, δείχνουν ότι είστε πολύ λίγη για να αναλάβετε μια τέτοια πρωτοβουλία που επιφέρει σαρωτικές ανατροπές. Μάθετε πρώτα το αντικείμενό σας και μετά ελάτε να μας διαφωτίσετε. Η μέχρι τώρα εμμονή σας που περικλείεται στο απλό συνεπάγεται ΑΣΕΠ = διορισμός ή πρόσληψη, δείχνει εξόφθαλμα και μεγαλόπρεπα, ή την ανεπάρκειά σας ή τον δόλο σας.
    Σας μιλά ένας πατέρας που οι δυο κόρες του έχουν περάσει σε όλα τα μέχρι τώρα ΑΣΕΠ αλλά όχι σε σειρά διοριστέων, έχουν δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό και δυστυχώς είναι ακόμη αδιόριστες.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:41 | Κατερίνα

    Συμφωνώ απόλυτα ότι οι διορισμοί και οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ γιατί είναι ο μοναδικός αξιοκρατικός τρόπος. Πρέπει όμως όλοι οι κλάδοι να έχουν παιδαγωγική επάρκεια γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι ενώ αριστεύουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ δεν διορίζονται και διορίζονται κάποιοι άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία επειδή έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Η μεγαλύτερη αδικία έγινε φέτος στον κλάδο των Πληροφορικών ΑΕΙ (ΠΕ19) που ένα μόνο πτυχίο πήρε παιδαγωγική επάρκεια αδικώντας όλους τους υπόλοιπους και διορίστηκαν άτομα από τον ενιαίο πίνακα διορισμών με ελάχιστη προϋπηρεσία παίρνοντας τις θέσεις άλλων που είχαν φέτος σειρά να διοριστούν.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:39 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ 34 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΧΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ 30 ΜΗΝΟ ΕΑΝ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΑΤΕ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…

    ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΡΗΤΟ ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΤΗΣ

    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΣΧΙΕΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ…

    ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΑΡΣΕΝΗ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΩΣ ΤΩΡΑ?

    ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ..

    ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΖΗΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙ ΛΕΤ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

    ΨΗΦΗΣΑΤΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ..

    ΣΑΣ ΒΑΖΟΘΝ ΝΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΤΕ ΑΣΕΠ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, 24ΜΗΝΟ. 30ΜΗΝΟ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΟΑΕΔ,ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΕΣ ΛΙΣΤΕΣ Ε?

    ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ 1000 ΕΥΡΩ..

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΣΑ ΠΕΡΝΟΥΝ?

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΣΕΠ ΜΠΗΚΑΝ?

    ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ?

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ..
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΦΑΛΗΡΗΣΑΤΕ.. ΚΑΙ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ…

    ΕΓς ΠΡΩΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΔΣ, ΣΔΕ, ΚΑΙ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ, ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

    ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΟΛΗ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΔΡΟΝΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
    ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΟΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ..

    ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ..

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:33 | Σοφία

    Κυρία Υπουργέ, υποστηρίζετε ότι πάνω από όλα οι μαθητές και στέκεστε στην αντιστοιχία μαθητή καθηγητών!
    Τότε φροντίστε οι μαθητές να έχουν καθηγητές αντίστοιχους των μαθημάτων τους. Το γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι ενώ δεν έχουν ιδέα για το περιεχόμενο και τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων, αναλαμβάνουν να τα διδάξουν, ως Β’ανάθεση, και ως Γ’ανάθεση(όρος εφεύρημα των Δ/ντών για να εξυπηρετήσουν ορισμένους να συμπληρώσουν το ωράριό τους και να μην πάνε και σε άλλο σχολείο); Εκφράσεις όπως «σιχαίνομαι π.χ. την κοινωνιολογία, αλλά θα τη διδάξω για να μην με στείλουν και σε άλλο σχολείο», ή «δεν έχω ιδέα από βιολογία, αλλά εντάξει, λίγο τα κύρια σημεία θα τους κάνω και πάνω- πάνω» είναι συνήθεις στα σχολεία μας.
    Αδίκως αναρωτιούνται γονείς και μαθητές γιατί διδάσκει Κοινωνιολογία η καθηγήτρια των Γαλλικών ή των Αγγλικών κι ο γυμναστής Γεωγραφία!
    Κυρία Υπουργέ, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια. Οπου γυναίκα του Καίσαρα η Παιδεία μας.
    Οι έλληνες μαθητές δεν έχουν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε απολαμβάνουν ισότητα στην εκπαίδευση, αφού κάθε λογής ειδικότητες διδάσκουν άσχετα με τις ειδικότητές τους μαθήματα, τα οποία οι Δ/ντές τα βαφτίζουν ως …Γ΄ανάθεσης για να εξυπηρετήσουν τους ημέτερους.
    Οι εκπαιδευτικοί περνούν από ένα σωρό διαδικασίες για να διορισθούν και εκείνο που τους περιμένει είναι η ματαίωση, αφού δεν διδάσκουν πάντα τα μαθήματα τα οποία σπούδασαν και για τα οποία εξετάσθηκαν στους ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να προσγειώνονται στην πραγματικότητα του «περίπου», του «εντάξει μωρέ» και του ωχαδερφισμού.
    Δεν θέλω όμως να καταντήσω σαν ορισμένους συναδέλφους που σιγοψιθυρίζουν με βαριεστημένο ύφος:»έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι, ο μισθός να πέφτει».

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:33 | Σπανεα Σταυρούλα

    Κυρία υπουργέ
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της κοινωνικής διαβούλευσης σε τόσο καίρια θέματα, αρκεί αυτή να μη μείνει μόνο στα site αλλά να αξιολογηθεί από σχετικές επιτροπές και να λειφθούν υπόψη σχόλια και κρίσεις.
    Σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών καταρχήν είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι όποιες βίαιες αλλαγές σε ένα σύστημα θα αργήσουν να αποκατασταθούν με ότι αυτό συνεπάγεται στις ζωές τόσων ανθρώπων.
    Καθώς όπως φαίνεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για μόνιμο διορισμό θα οδηγήσει σε αδιέξοδα αλλά και σε νέες επετηρίδες μήπως θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί μια νέα μορφή επετηρίδας όπου όλοι θα διορίζονται με βάση τη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους (για το οποίο όλοι έχουμε εξεταστεί πολλαπλώς) ανά διετία και να εκλείψουν φαινόμενα αναξιοκρατίας του τύπου: αν ένας εκπαιδευτικός πετύχει την πρώτη φορά να είναι ένας καλός και άξιος εκπαιδευτικός, αν αποτύχει τη δεύτερη ξαφνικά να γίνεται ανάξιος για την τάξη, τη «διπλή» προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα, εκπαιδευτικούς που απέκτησαν προϋπηρεσία από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και βρέθηκαν ξαφνικά μέσα στους πίνακες του ΥΠΕΠΘ αφήνοντας πίσω εκατοντάδες συναδέλφους τους που έτρεχαν σε όλη την Ελλάδα να μαζέψουν τα μόριά τους, κλπ. Για να μην αναφερθώ στη Σιβιτανίδειο, την Αθωνιάδα, τα ιδιωτικά όπου εκπαιδευτικοί με πλάγιο τρόπο καταλάμβαναν θέσεις μονίμου διορισμού χωρίς ποτέ να περάσουν τη διαδικασία ΑΣΕΠ.
    Για όλους αυτούς αλλά και για λόγους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ας περάσουμε σε ένα ενιαίο και ξεκάθαρο τρόπο διορισμού με βασικό κριτήριο την παλαιότητα πτυχίου όπου ανά διετία να διορίζονται ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι των σχολών που στοχεύουν στην εκπαίδευση αλλά στη πορεία να περνούν από ένα σύστημα συνεχούς και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αξιολόγησης και να αίρεται ο διορισμός τους όταν παρουσιάζουν φαινόμενα αδιαφορίας και εγκατάλειψης του λειτουργήματος το οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσοι από τους διορισθέντες στη πορεία ενδιαφέρονται να διδάξουν πραγματικά; Αν επιμορφώνονται; Αν γνωρίζουν νέες διδακτικές μεθόδους; Προτείνεται για όλους τους εκπαιδευτικούς εν ήδη αξιολόγησης στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους να καλούνται να δίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο εξετάσεις σε θέματα παιδαγωγικής και διδακτικής ενότητας του γνωστικού αντικειμένου που διδάσκουν.
    Προτείνω να δημιουργηθεί ένας νέος πίνακας στον οποίο τα μόρια να υπολογίζονται ως εξής: ο βαθμός πτυχίου, ο χρόνος κτίσης πτυχίου, τα μόρια από την προϋπηρεσία και τέλος μόρια από μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
    Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν όλα τα παλιά πτυχία που ο νόμος Αρσένη τους στέρησε τη δυνατότητα να μπουν στην εκπαίδευση όλοι οι εκπαιδευτικοί σταδιακά θα αξιοποιηθούν και χωρίς «μαϊμουδιές» αξιοκρατικά θα αξιοποιούνται αλλά και στη πορεία θα αξιολογούνται μέσα από ένα σύστημα συνεχούς ανατροφοδότησης αλλά και καθαίρεσης για τους ανίκανους και τα λαμόγια (και είναι πολλοί και στο χώρο της εκπαίδευσης). Διαφορετικά όσους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και να ευαγγελίζεσθε πάντα θα βρίσκουν τρόπους «οι έξυπνοι» και θα εισβάλλουν στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.
    Και όσο αφορά την αξιολόγηση ένας εύκολος αλλά και αντικειμενικός τρόπος θα μπορούσε να είναι: αφού θεσπιστούν κριτήρια με βάση επίσημες έρευνες και σταθμιστούν ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις και αφού υπάρχει η συνεχής εσωτερική αξιολόγηση στο τέλος του κάθε εκπαιδευτικού έτους, χρησιμοποιείστε νέους πρωτοδιοριζόμενους υπαλλήλους αποφοίτους τμημάτων όπου θα προετοιμάζονται για το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και αναθέστε τους ανά έτος την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Εκεί που κανένας δεν θα ξέρει κανένα και που ο νέος θα φοβάται για το μέλλον της θέσης του και της καριέρας του ποιός θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα;
    Σας αναφέρω επιπλέον το σύστημα προσλήψεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της Κύπρου. Νομίζω πως με μερικές αναπροσαρμογές θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα
    Σας ευχαριστώ
    Σπανεα Σταυρούλα ΠΕ02

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:19 | μαρια

    Κυρια υπουργε,
    Πραγματικα οταν σας ψηφιζα πιστευα οτι θα ερχοταν μια νεα πνοη στην εκπαιδευση…για να δουμε τι εχουμε σημερα
    1) τα σχολεια δευτερης ευκαιριας ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ παρα μονο τα κεντρικα καθε περιφερειας
    2) τα ΚΕΕ και τα προγραμματα επιμορφωσης ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ
    3) τα ειδικα σχολεια ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
    4) τα κενα στα γενικα σχολεια ειναι ΜΕΓΑΛΑ

    ΚΑΙ ΡΩΤΩ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ? ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ?
    Και εσεις απο τον θρονο σας βλεπεται το δεντρο και οχι το δασος. ΣΑς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και τους πυροβολατε ενω ΕΣΕΙΣ δεν κανετε την δουλεια σας σωστα.

    ΟΛΟΙ εμεις που πανω απο 5 χρονια γυρναμε την Ελλαδα εχουμε ηλικια περι τα 40. Εχουμε δουλεψει με παιδια που ειναι φοιτητες και τωρα μας ζητατε να παμε να δωσουμε εξετασεις μαζι με τα παιδια μας? Θα ερθει λοιπον ενας μαθητης και θα ρωτησει » Καλά κυριε καθηγητα εσεις που μου μαθατε φυσικη και χημεια δεν εισασταν ικανος να με δειδαξετε? »
    Τι λετε να του απαντησω?

    Θα απαντησω οτι ΕΣΕΙς ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ Εγώ τοσα χρονια γυρνούσα όλη την Ελλαδα με 2 παιδια ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ και ας μην εδωσα τον ΑΣΕΠ ΣΑΣ.Ειμαι ικανος εκπαιδευτικος οσο και αν με απαξιωνεται με ξεφτυλιζεται με πετατε στα σκουπιδια.

    Και επιτελους οταν προγραμματιζεται μια αλλαγη στο συστημα δωστε χρονο ωστε να μην υπαρχουν προβλήματα. Ειμαστε Ευρωπη μονο στα χαρτια? Δωστε περιθώρειο ωστε να ισχυει το 40-60 μεχρι να εξαντληθουν αυτοι οι πινακες.Ολοι οσοι τρεξαμε μακρια απο τα σπιτια μας βασιζομενοι στην υπαρχουσα κατασταση ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Μην πειραζεται τα κεκτημενα μας . Θα μασ βρειτε μπροστά σας

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:16 | ΛΥΡΩΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    Αξιότιμε κυρία Υπουργέ,

    επιτέλους πρέπει να αποφασίσετε τι ζητάτε από τα άτομα τα οποία απασχολείτε τόσα χρόνια στην εκπαίδευση και τα οποία έχετε φορτώσει μόνο με υποχρεώσεις χωρίς να τους δίνεται πλέον και με το εν δυνάμει ισχύον σύστημα κανένα δικαίωμα. Τι θέλω να πω με αυτό? Θέλω να πω ότι ξαφνικά θεωρείτε τον ΑΣΕΠ ως ένα όργανο ξεσκαρταρίσματος των αρεστών από των άριστων, ξαφνικά για την κατάσταση μας (το χάλι μας λαϊκά) φταίει μόνο η αναξιοκρατία την οποία και εσείς προωθούσατε τόσα χρόνια τώρα και μάθατε και τους νέους ανθρώπους να την ακολουθούν πιστά ως μόνη διέξοδο για το εργασιακό τους αδιέξοδο. Ξαφνικά σαν να ήρθατε από τον πλανήτη Άρη, συνειδητοποιείτε ότι τόσα χρόνια γινόταν ρουσφετολογικές αποσπάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεονασμός καθηγητών και ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός κενών θέσεων. Πείτε μας όμως πόσα χρόνια και άν ποτέ το υπουργείο παιδείας προσέλαβε διοικητικό προσωπικό? Δεν ξέρετε εδώ και είκοσι χρόνια οτι οι υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας καλύπτονται από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς? Το πιο εύκολο στην παρούσα φάση είναι να προσπαθείτε να ενοχοποιήσετε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παιδεία.
    Αναφορικά τώρα με το σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών έχω να δηλώσω τα εξής:
    1. Ότι το νέο δήθεν αξιοκρατικό σύστημα απλά θα περιορίσει την τάση της μάζας να στραφεί προς την εκπαίδευση, αφού μετά τη δεύτερη αποτυχία θα οδηγείσαι στην ΑΝΕΡΓΙΑ με ψυχολογικά προβλήματα.
    2. Θα δημιουργήσει ένα διαβλητό αλλά τάχα μου αξιοκρατικό σύστημα. Και το λέω αυτό διότι αφού ο ΑΣΕΠ αποτελείται απο ανθρώπους αυτόματα υπεισέρχεται και η αναξιοκρατία
    3. Τόσα χρόνια μας περνάτε απο άπειρες εξετάσεις για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις μας και ξαφνικά μας ξαναστέλνεται με κυκλική πορεία στον ίδιο ατέρμονα προορισμό που λέγεται ΑΣΕΠ, μόνο και μόνο γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να μας ξεσκαρτάρετε. Σε αυτό το σημείο μην ξεχνάτε το τεστ δεξιοτήτων, όπου το ξεσκαρτάρισμα έγινε με βάση το πόσα τρίγωνα βλέπαμε (γελοιότητες δηλαδή). Και στην τελική αν ο ΑΣΕΠ πιστοποιεί τόσο καλά τα προσόντα μας, ας δίνουμε μην παίρνουμε πτυχίο, ας δίνουμε εξετάσεις αμέσως στον ΑΣΕΠ να τελειώνουμε με αυτό το μαρτύριο
    4. Το σύστημα προσλήψεων ήθελε κάποιες τολμηρές από τη μεριά σας βελτιώσεις (όπως να καταργήσετε την ωρομίσθια και να κόψετε τη διαρροή μέσω της ΠΔΣ), για να λειτουργήσει άριστα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί κάν θέμα κατάργησης διότι είναι απόλυτα αξιοκρατικό και δίκαιο.
    5. Έχω παιδαγωγική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ), δυο μεταπτυχιακά στην ειδικότητα μου, εργασιακή προϋπηρεσία κοντά εννέα χρόνια και πέρυσι ήμουν ωρομίσθια σε περιοχή 250 km μακριά από τον τόπο διαμονής μου (500 km να πάω και να έρθω). Φυσικά το καρότο που λέγεται προϋπηρεσία διάλεξα εγώ να το κυνηγήσω με στόχο το διορισμό. Φυσικά όμως ακόμα δεν έχω αποπληρωθεί για τις υπηρεσίες μου αν και έχω φορολογηθεί για αυτές στο ακέραιο και τέλος φυσικά εγώ είμαι μια μικρή περίπτωση συγκριτικά με άλλους που κυνηγούν το καρότο-προϋπηρεσία χρόνια τώρα φτύνοντας αίμα και ακλουθώντας ένα άκρως ΚΟΣΤΟΒΟΡΟ δρόμο με πιθανή όμως επαγγελματική αποκατάσταση. Κυρία υπουργέ μην μας συγκρίνετε με τους STAGERS καμία σχέση δεν έχουμε!
    6. Εσείς που μιλάτε για αξιοκρατία και για διορισμούς μιας ταχύτητας θα ήθελα να μου πείτε γιατί μετά από 10 χρόνια σπουδών έπρεπε να πάω σαν ωρομίσθια- εκπαιδευτικός ΄β κατηγορίας να μαζέψω 3,5 μόρια με κίνδυνο τη ζωή μου, ενώ παράλληλα ένας πολύτεκνος ο οποίος έχει βαθμολογηθεί βάση της γονιμότητας του και μόνο διορίζεται αυτόματα δίπλα στο σπίτι του?
    Από εσάς περιμέναμε να ακούσουμε ένα καλό λόγο ως εκπαιδευτικοί, να σκύψετε πάνω απο τα προβλήματα μας και όχι να έρθετε ξαφνικά να μας πείτε για μια ακόμα φορά ότι πιθανόν να είμαστε ανάξιοι, τάχα μου γιατί πάνω από όλα είναι ο μαθητής.
    Να ξέρετε πάντως οτι δεν αφαιρούνται έτσι απλά τα κεκτημένα κάποιων ομάδων, τα οποία έχουν κατακτήσει με αίμα! Φτάνει πια αυτή η κοροιδία! Πείτε ευθέως οτι θέλετε περικοπές και μην μας στέλνετε στο σφαγείο του ΑΣΕΠ!

    Ευχαριστώ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | Γιώργος Ζαφειρόπουλος

    Με το ισχύον σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, είτε αναπληρωτών είτε μέσω ΑΣΕΠ, ορθώνεται μπροστά στους υποψήφιους ένα τείχος περίπλοκων κριτηρίων και μοριοδοτήσεων, που εξουδετερώνουν τα προσόντα που σχετίζονται με την αυθεντική γνώση. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός νέων επιστημόνων με μεταπτυχιακά, ερευνητικό έργο, άριστη γνώση ξένων γλωσσών, εμπειρία σπουδών σε σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και εμπειρία διαβίωσης σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου. Αν και περισσότερο μορφωμένα αυτά τα άτομα έχουν συχνά περισσότερο δρόμο να διανύσουν από τους υπόλοιπους υποψήφιους για να πετύχουν τους ίδιους στόχους. Γιατί άραγε αποτελεί κριτήριο πρόσληψης αναπληρωτών μόνο η χρονολογία κτήσης του βασικού πτυχίου; Γιατί η προϋπηρεσία στα στρεβλά και μίζερα ελληνικά σχολεία αποτελεί σημαντικότερο κριτήριο από τη θητεία σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού; Ποιος θα φέρει την αλλαγή στα σχολεία, αυτός που δίδαξε λίγο καιρό χωρίς να υποστεί καμιά αξιολόγηση, ούτε και να επιμορφωθεί, ή αυτός που έφερε σε πέρας δύσκολες μεταπτυχιακές σπουδές και ερευνητικές αποστολές;
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη η διδακτική προϋπηρεσία στα ελληνικά σχολεία, έτσι όπως αυτά είναι σήμερα, υποβαθμίζει και δεν αναβαθμίζει τους εκπαιδευτικούς. Ρωτήστε αυτούς που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση για να κάνουν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν αναφέρουν στα βιογραφικά τους σημειώματα τη θητεία τους ως εκπαιδευτικοί; Γιατί το κρύβουν; Ένας νεαρός μαθηματικός που προσλαμβάνεται σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, έχει λόγους να παινευτεί στο νέο του εργοδότη για τη συμμετοχή του στην παρωδία της πρόσθετης διδακτικής στήριξης ενός σχολείου; Τι να προβάλει, ότι έκανε σε δυο παιδάκια μάθημα δυο μεσημέρια τη βδομάδα, στο χωλ του γραφείου των καθηγητών ενός λυκείου ενός χωριού ή μιας πόλης; Αν δίδασκε στο πανεπιστήμιο ή ένα φημισμένο ιδιωτικό σχολείο θα το έκρυβε; Μόνο στον ΑΣΕΠ δεν ντρέπονται να παρουσιάσουν τη διδακτική προϋπηρεσία, πουθενά αλλού.
    Με τα παραπάνω δεν θέλω να υποβαθμίσω την αξία του εκπαιδευτικού ταλέντου, που δεν σχετίζεται μόνο με τα μεταπτυχιακά και τις ξένες γλώσσες. Σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι εκπαιδευτικοί με λιγότερα τυπικά προσόντα, αλλά αυτοί αποτελούν την εξαίρεση. Σε καμία περίπτωση η διδακτική προϋπηρεσία δεν κληροδοτεί το διδακτικό χάρισμα, απλώς προσφέρει εμπειρία, η οποία όμως δεν αφομοιώνεται με τον ίδιο ρυθμό από όλους τους εκπαιδευτικούς. Ανάμεσα σε δύο εκπαιδευτικούς της ίδιας μεταδοτικότητας, αυτός που θα αξιοποιήσει πιο αποδοτικά την εμπειρία θα είναι ο πιο σπουδαγμένος. Με άλλα λόγια, ο πιο μορφωμένος θα αναπληρώσει το έλλειμμα της εμπειρίας σχετικά γρήγορα, ενώ ο πιο έμπειρος θα καλύψει πολύ αργά ή ποτέ το έλλειμμα της γνώσης, με αποτέλεσμα να χάσει το πλεονέκτημα της εμπειρίας πολύ σύντομα. Εξ άλλου έχει αποδειχτεί ότι η εμπειρία που δεν εδράζεται σε ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο αποκτιέται μέσω αυτοσχεδιασμών και συχνά προκαλεί προβλήματα. Αυτή ίσως είναι και η κατάρα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, οι αυτοσχεδιασμοί όλων των έμπειρων, αλλά μέχρις εκεί και τίποτα παραπάνω, στελεχών και συντελεστών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:03 | ΦΩΤΗΣ

    Ειμαι διορισμενος καθηγητης πολυτεκνος (9 παιδια) και προφανως δεν εχω προσωπικο οφελος απο τις διαταξεις που θα ισχυσουν.
    Θελω να αναφερω μερικες σκορπιες ιδεες μου και εμπειριες απο το συστημα που υπαρχει.
    Οταν εγινε ο ΑΣΕΠ ειχα 12 χρονια που πηρα πτυχιο και λογω του συστηματος που υπηρχε εκανα καποιες αλλες δουλειες ασχετες περιμενοντας να διοριστω και να ζησω την οικογενεια μου.Ειπα οτι ειναι καλη λυση παρολο που με εθιγε αμεσα. Οταν εδωσα ΑΣΕΠ το 2001 εκρινα οτι οντως πρεπει να υπαρχει μια προνοια για ατομα που ειχαν πολλα χρονια που πηραν πτυχιο και για ατομα που ειχαν καποιες εξτρα αναγκες, ή λογω καποιων καταστασεων δεν θα μπορουσαν να διαγωνιστουν επι ισοις οροις με αλλους συναδελφους.
    Η εμπειρια μου απο τον ΑΣΕΠ ειναι η εξης. Την πρωτη φορα κριθηκα αδιοριστος επειδη εκρινα οτι καλυτερος ειναι ο επαινος (ενοοντας τον προφορικο και οχι την αναγνωρηση και πηρα αρνητικη βαθμολογια. Την δευτερη απο αγχος κυκλωσα λαθος απαντηση στα πολλαπλων επιλογων και τελος στην τριτη με παραπλανησε μια προταση στην διδακτικη και καταλαβα λαθος δεδομενα.
    Τελικα διοριστηκα με προυπηρεσια ως αναπληρωτης οπως πολλοι συναδελφοι και οχι με τον νομο 3255 για τους πολυτεκνους γιατι ενεπηπτα σε καποια απο τις εξαιρεσεις του.
    Απο ολα τα σχολεια που περασα οι περισσοτεροι συναδελφοι και κυριως μαθητες θελουν να ξαναπαω παρ’ολο που ειμαι απο τους σχετικα αυστηρους.
    Πιστευετε οτι δεν ειμαι καλος στα παιδαγωγικα επειδη δεν εγραψα καλα στον ΑΣΕΠ ή αυτα που προανεφερα συν το οτι για τα παιδια μου απο φοιτητης εως πρωτη δημοτικου ακουω τα καλυτερα λογια για συμπεριφορα και αποδοση.Μηπως δεν ειμαι καλος στην διδακτικη , τοτε το αλανθαστο κρητηριο των μαθητων μου γιατι μου δειχνει το αντιθετο.
    Αρα ο ΑΣΕΠ δεν ειναι πανακεια.
    Ειναι μια σωστη λυση , αλλα με σωστες παρεμβασεις που ομως δεν θα πρεπει γινουν λαστιχο ωστε να χωρουν οι <>.
    Ο νομος 3255 ειναι σωστα διατυπωμενος , αλλα δεν εφαρμοστηκε σωστα. Λεει οτι οι πολυτεκνοι που θα διοριστουν θα ειναι συμφωνα με τις αναγκες και οχι ολοι οσοι εκαναν αιτηση. Γιατι δεν εφαρμοστηκε ποτε??? Προφανως για ψηφοθηρικους λογους.
    Γιατι υποκυψατε παλια οταν ησασταν κυβερνηση (ομοια και η προηγουμενη) σε πιεσεις για να θεωρηθει προυπηρεσια η ΠΔΣ , η Σιβαντιδειος , ο ΟΑΕΔ, οι εκλησιαστικες σχολες και τοσα αλλα παραθυρα??? προφανως παλι για ψηφοθηρικους λογους.
    Αν μια κυβερνηση κυβερνησει οχι με γνωμονα τις μελλοντικες ψηφους αλλα το καλο της χωρας μονο τοτε θα καταφερει να πετυχει στο εργο της.
    Επισης για την αξιολογηση. Ο μεγαλυτερος φοβος των καθηγητων (οχι αυτων που δεν κανουν σωστα την δουλεια τους γιατι αυτοι συνηθως βρισκουν τροπο να επιπλευσουν ) ειναι να μην φτασουμε παλι σε καποια πλατεια Κλαυθμωνος οπου θα κλαινε οι αντιθετοι των κομματικων νικητων, γιατι αυτη ειναι απο τις μεγαλυτερες πληγες μας σαν εθνος. Εγω προσωπικα θελω την αξιολογηση , αλλα με κρητηρια μετρησιμα, καθαρα, που λαμβανουν ειδικες συνθηκες (αλλιως κανει μαθημα ενας καθηγητης στα βορεια προαστεια των Αθηνων, αλλιως στις δυτικες συνοικιες της Θεσ/νικης , αλλιως στα νησια και στην επαρχια, με διαφορετικο αριθμο παιδιων οπως και επιπεδο παιδιων και γνωσεων).

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:02 | ΦΩΤΗΣ ΚΑΡ.

    Κυρία Υπουργέ ,πότε επιτέλους θα σταματήσει η κοροιδία με τους περιβόητους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ που μάλιστα τους δίνετε το προβάδισμα μέσω τον προκυρήξεων να έχουν το πρώτο λόγο στους γραπτούς διαγωνισμούς.Ας επεξεργαστούν οι ομάδες σας-επιτέλους- τα αποτελέσματα
    των γραπτών διαγωνισμών όλων των τελευταίων ετών για να φρίξουν με τις μέτριες επιδόσεις τους όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο αλλά και στο παιδαγωγικό κομμάτι που καυχιούνται κιόλας ότι το κατέχουν.
    Ξέρετε πόσος κόσμος και κοσμάκης καταξιωμένος με βαθμούς πτυχίων που προσεγγίζουν το άριστα και μεταπτυχιακές σπουδές αριστεύουν στις εξετάσεις σας και τελικά απομένουν απ’εξω επειδή οι σπουδαίοι της ΑΣΠΑΙΤΕ χειραγωγούν με τις ευλογίες του Υπουργείου σας την κατάσταση.
    Και καλά το γνώστικό αντικείμενο ας υποθέσουμε πως δεν το κατέχουν,η
    άριστη επαρκια των παιδαγωγικών που τους δίνει το εν λόγω τμήμα και η
    προυπηρεσία τους στην τάξη τους δίνει το αβαντάζ να κατορθώνουν βαθμούς γύρω από την βάση???!!!!!!!!Αφού ενδιαφέρεστε τόσο και τόσο για το μορφωτικό επιπέδο των ελληνοπαίδων πως επιτρέπετε να διδάσκουν στην μέση εκπαίδευση τέτοια φιντάνια.
    Διαγωνισμός ανοικτός λοιπόν σε όλο τον κόσμο και όχι δεσμεύσεις τύπου Ασπαιτε.Προς θεού δεν λέω να τους αδικήσετε,δώστε τους μία μορφη μοριοδότησης με μονάδες όπως στα μεταπτυχιακά η τα διδακτορικά αλλά όχι αυτή η ξεφτίλα.Ο τρόπος επιλογής τους από την ΑΣΠΑΙΤΕ είναι εαν οχιπροκλητικός αλλά απαράδεκτος.Κριτήριο επιλογής ο βαθμός πτυχίου,τα μεταπτυχιακά,οι ξένες γλώσσες η προυπηρεσία…Ανατρέξτε στους πίνακες των εξετάσεων και δείτε τους βαθμούς των πτυχίων τους(γύρω στο 6,5 είναι το άριστα που τους επιλέξανε,για μεταπτυχιακά…. συγνώμη ποιος θανάσης..εαν τα είχαν θα τα δήλωναν για να μοριοδοτηθούν… και φαντάζομαι τι θα παίζει με τις ξένες γλώσσες …και παει λέγοντας) τόση αξιοκρατία.
    Κυρία υπουργέ είναι καιρός να μπούν τα πράγματα στην θέση τους….τα μέτρα που πήρατε είναι όχι άδικα αλλά και σε καλό δρόμο,τέτοιου είδους λεπτομέρειες προσέξατε…. και να είστε σίγουρη πως ο χρόνος θα σας δικαιώσει

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | ΠΕ05

    Για να είμαστε δίκαιοι

    – ΔΩΣΤΕ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ (ΟΧΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ)
    – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ (ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ…ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ!)
    – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΤΩΡΑ
    – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ)
    – ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΣΕΠ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΟΧΙ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ, ΜΠΗΚΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΩ…ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ…
    – ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ. ΞΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80, ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΟΥ. ΕΛΕΟΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΡΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ 2 ΠΙΝΑΚΕΣ, ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΞΑΝΑ ΕΛΕΟΣ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | Αλέξανδρος

    Αγαπητή
    Υπουργέ Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
    κα Άννα Διαμαντοπούλου

    Θεωρώ κάτι περισότερο από επιβεβλημένες τις ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως δε στον αξιοκρατικό -και με κοινωνικά κριτήρια- τρόπο προσλήψεων τόσο στην Εκπαίδευση, όσο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Θέλω όμως να επικεντρώσω τις παρατηρήσεις μου σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τους οποίους η πολιτεία οφείλει, σε δύσκολους για τα εθνικά μας συμφέροντα καιρούς, να τους στηρίξει με πολλαπλούς τρόπους. Εκτιμώ ότι σε μία οικογένεια με τουλάχιστον τρία παιδιά (που λαμβάνει μόλις 518 ευρώ το δίμηνο ως επίδομα τριτεκνίας και μέχρι τα έξι έτη του τρίτου παιδιού) η προοπτική απόκτησης μόνιμης εργασίας ενός -τουλάχιστον- εκ των δύο γονέων στην εκπαίδευση (εφόσον βέβαια είναι εκπαιδευτικοί), παρέχει μία σιγουριά στον οικογενειακό προγραμματισμό. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι γονείς με τρία ή και περισσότερα παιδιά, έχουν σαφώς επικεντρωθεί στον ρόλο ανατροφής των τέκνων τους, αδυνατώντας σε μεγάλο βαθμό να συμμετέχουν ακόμη και στη διαδικασία πρόσληψής τους στην εκπαίδευση, μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Το δεύτερο σημείο της παρατήρησής μου σχετίζεται με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και συγκεκριμένα αυτών της Ειδικής Αγωγής. Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών (ΠΕ11) η λίστα διορισμού (;;;)είναι… μακρά. Για, δε, τους εκπαιδευτικούς-γυμναστές Ειδικής Αγωγής, έχουν προ πολλού «επισκιαστεί» από τους αποφοίτους νεοϊδρυθέντων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, για τους οποίους μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έδινε προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων στη Εκπαίδευση, χωρις καν να γνωρίζει ότι υπήρχε η ειδικότητα Ειδικής Αγωγής στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ. Στα παραπάνω προσθέστε ότι οι γυμναστές (Ειδικής Αγωγής) δεν μπορούν ούτε να ενταχθούν, λόγω ειδικότητας, στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυσνης (ΤΑΔ), ούτε καν στο εκπαιδευτικό δυναμικό των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) -πρώην ΚΔΑΥ- των Νομών της χώρας, αφού προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι-καθηγητές) άλλων ειδικοτήτητων. Η συνέπεια όλων αυτών επικεντρώνεται σε μία και μόνο λέξη: ανεργία!!!
    Ευελπιστώντας ότι ο διάλοξος που ξεκινήσατε είναι ουσιαστικός, αναμένω με προσοχή τις επόμενες κινήσεις σας.

    Με εκτίμηση
    Αλέξανδρος
    (από Τρίκαλα, όπου ζήσατε σε μικρή ηλικία για δύο περίπου χρόνια)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | Νεκταρία

    Οι στατιστικές σχετικά με την αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών είναι, όπως ανέφερε και συνάδελφος σε προηγούμενη τοποθέτηση, παραπλανητικές. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία στα εκπαιδευτικά ζητήματα για να καταλάβει κανείς ότι ο μέσος όρος ενός μεγάλου αστικού κέντρου και ενός μικρού νησιού βγάζει μια σχεδόν ιδανική αναλογία. Εγώ μέχρι τώρα έχω δουλέψει μόνο με τμήματα 30 ατόμων, πράγμα που κάνει τη διδασκαλία (ιδιαίτερα της ξένης γλώσσας που διδάσκω) εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική.
    Δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς θα γίνεται η πρόσληψη σε επίπεδο Διεθύνσεων ή σχολείου και σε τί θα εξυπηρετεί αυτό. Αυτό που είναι κατά τη γνώμη μου ζωτικής σημασίας είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Όταν λχ διορίστηκα, η δεύτερη ξένη γλώσσα διδάσκονταν 3 ώρες την εβδομάδα. Η κ. Γιαννάκου, παρά την υποτιθέμενη προσήλωσή της στο φιλανδικό μοντέλο, μας μείωσε τις ώρες σε 2 την εβδομάδα, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να βρεθούμε ξαφνικά χωρίς ώρες. Παρόλα αυτά, την επόμενη χρονιά, προσέλαβαν τετραπλάσιους εκπαιδευτικούς ΠΕ07. Το ΥΠΕΠΘ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία θέσεων στην Α/θμια, που δεν υλοποιήθηκε όμως μέχρι τώρα και προσλάμβανε ωρομίσθιους για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας. Παράλληλα, ενώ πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή των Γερμανικών στα δημοτικά, στο Γυμνάσιο διδάσκεται ένα βιβλίο που ξεκινά πάλι από το μηδέν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα δύο χρόνια που έχουν ήδη διδαχθεί τη γλώσσα τα παιδιά. Όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα για την πλήπη απουσία σχεδιασμού που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.
    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι αποτελεί στόχο του Υπουργείου το να έχουν τα παιδιά πιστοποιημένες γνώσεις ξένων γλωσσών και Η/Υ στο τέλος του Γυμνασίου. Νομίζω ότι είναι σαφώς επιθυμητό κάτι τέτοιο, αλλά απολύτως ανέφικτο, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες διδασκαλίας της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών. Αν η υπουργός θέλει να αναβαθμίσει τη διδασκλία των ξένων γλωσσών στο ελληνικό σχολείο, ώστε να πάψει να είναι σχεδόν παρωδία και να απαλλάξει τον έλληνα φορολογούμενο από το βάρος των φροντιστηρίων, ας ακούσει τις προτάσεις των συλλόγων μας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να μαθαίνουν τα παιδιά τους ξένες γλώσσες στο δημόσιο σχολείο – και θα ήταν ανακούφιση για όλους εμάς, που δε θέλουμε να μπαίνουμε στην τάξη για να ελέγχουμε απλώς τί μαθαίνουν τα παιδιά στα φροντιστήρια, να κάνουμε ουσιαστικό μάθημα με παιδιά που περιμένουν να μάθουν από εμάς. Με πολυπληθή τμήματα, δύο ωρίτσες την εβδομάδα και εκπαιδευτικούς που γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν πρόγραμμα (γιατί δυστυχώς έτσι έχουμε καταντήσει)δε μαθαίνονται ξένες γλώσσες στο σχολείο.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:50 | ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΙΜΑΙ 45 ΧΡΟΝΩΝ,ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ 2 ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕ 22,6 ΜΟΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΣΕΠ,ΜΕ ΚΑΛΗ ΣΕΙΡΑ.ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 18 ΕΤΩΝ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΜΕ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;ΔΙΑΤΗΠΗΣΤΕ ΤΟ 40-60 ΚΑΙ 1 ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΣΕΠ.ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ.ΓΙΑ ΠΔΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΒΙΣΜΑΤΑ.ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΣΕΠ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΔΩΣΤΕ ΤΡΙΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:49 | ANTΩΝΗΣ

    Αγαπητή κα Υπουργέ,
    Η απόπειρα εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται μάλλον θετικά. Λέτε λοιπόν ότι η επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα αποτελέι το βασικότερο κριτήριο. Εγώ είμαι δις επιτυχών του ΑΣΕΠ σε έναν απο τους απαιτητικότερους κλάδους, (αυτόν των φιλολόγων).
    Αν υποθέσουμε ότι δεν καταφέρνω να περάσω τη βάση στον επόμενο διαγωνισμό διότι είμαι άρρωστος ή διότι δουλέυω μανιωδώς σε φροντισήρια για να ζήσω και άρα δεν έχω το χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία , ξαφνικά γίνομαι χειρότερος εκπαιδευτικός; Δε θα έπρεπε να κατοχυρωθούν κάπως οι συνάδελφοι που έχουν επιτύχει τόσες φορές;
    Με εκτίμηση
    ΥΓ. Καταλαβάινω ότι το υπουργείο είναι στη μακριά, αλλά μια βόλτα στην Ομόνοια, όπου στεγάζονται τα περισσότερα φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ θα σας πείσει για την εκμετάλλευση που υφίστανται και ξαναυφίστανται οι εκπαιδευτικοι της κατηγορίας «επιτυχών αλλά μη διοριστέος»

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:44 | Θεόδωρος Γκανάτσος

    Προτάσεις για το σύστημα πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

    του Θεόδωρου Γκανάτσου
    Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου

    Μέρος 2 από 2

    5. Προσαυξήσεις για τους πίνακες διορισμών ΑΣΕΠ: Να δίνεται έμφαση στις σπουδές των υποψηφίων εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση χρειάζεται άτομα με υψηλό επίπεδο σπουδών και θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες με σπουδές 10-12 ετών, κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, με υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, με αναλυτική και συνθετική σκέψη, με ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, γενικά με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στην εκπαίδευση. Με το σημερινό σύστημα φαίνεται ότι η εκπαίδευση δεν είναι εκλυστική γι’ αυτούς, δεδομένου ότι η προσαύξηση που ισχύει μέχρι τώρα είναι πολύ μικρή: για παράδειγμα, το μεταπτυχιακό δίπλωμα δίνει προσαύξηση 2 μονάδων, όσο περίπου 2 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κάτι που αποτελεί αδικία για τον κάτοχο του μεταπτυχιακού. Προτείνεται μια μικρή αύξηση, όπως αναλύεται παρακάτω.
    i. Προσαύξηση πτυχίου: (Βαθμός πτυχίου – 5), δηλ. μέγιστη προσαύξηση 5 μονάδες, όπως ισχύει και τώρα.
    ii. Να καθιερωθεί προσαύξηση δεύτερου πτυχίου (δηλ. πτυχίου που δεν θεωρείται προσόν διορισμού για τον υποψήφιο): (Βαθμός 2ου πτυχίου – 5) / 2, δηλ. μέγιστη προσαύξηση 2.5 μονάδες.
    iii. Προσαύξηση μεταπτυχιακών σπουδών: Να αυξηθεί από 2 σε 3 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου και από 4 σε 6 για διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου. Αντίστοιχα από 3 σε 4 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου και από 5 σε 8 για διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου.
    iv. Προσαύξηση πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ): 2 μόρια, με ταυτόχρονη κατάργηση της απόλυτης προτεραιότητας των κατόχων έναντι των μη κατόχων. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε πολλούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικών ειδικά για θέσεις πληροφορικής και τεχνικών ειδικοτήτων, όλοι οι διοριστέοι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ να έχουν χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις στην ενότητα των παιδαγωγικών και της διδακτικής σε σχέση με όλους τους διοριστέους μη κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, και παρόλα αυτά να διορίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
    v. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση του μικτού συστήματος (ΑΣΕΠ 75%, πίνακας προϋπηρεσίας 25%), η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας να γίνεται όπως και στο ισχύον σύστημα, δηλ. 0.5 μονάδες για 6 μήνες προϋπηρεσίας, που όμως θα υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας ( 1/12 = 0.083 μονάδες / μήνα). Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση του 100% ΑΣΕΠ, η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας να είναι 0.5 μόρια ανά μήνα προϋπηρεσίας, και να υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας. Με αυτήν την προσαύξηση, 6 μήνες προϋπηρεσίας θα δίνουν 3 μόρια, όσα και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου ή όσο 3 περίπου ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Αντίστοιχα, 12 μήνες προϋπηρεσίας θα δίνουν 6 μόρια, όσα και ένα διδακτορικό στην ειδικότητα του κλάδου ή όσο 6 περίπου ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
    vi. Να μετρά η διδακτική προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ), με τον ίδιο τρόπο προσαύξησης. Είναι απαράδεκτο να μην προσμετράται προϋπηρεσία εκπαιδευτικών υψηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης.
    vii. Να μη μετρά οποιαδήποτε προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό σε σχολές που δεν υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ (π.χ. ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ).

    6. Διεξαγωγή Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: Να διεξάγεται κάθε χρόνο, αντί για κάθε δύο χρόνια. Να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, σταθερές κάθε χρόνο, ώστε οι υποψήφιοι να οργανώνουν το διάβασμά τους και να το εντάσσουν στην προσωπική τους ζωή και την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς άγχος. Να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ημερομηνιών του διαγωνισμού, των αποτελεσμάτων, αναβολές του διαγωνισμού κ.ά. Συγκεκριμένα, ως προς τις ημερομηνίες:
    i. Η ύλη του διαγωνισμού να ανακοινώνεται αμέσως μετά τη διεξαγωγή του προηγούμενου διαγωνισμού, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Γενικά, να αποφεύγονται μεγάλες μεταβολές στην ύλη μεταξύ διαδοχικών διαγωνισμών. Ωστόσο, η ύλη του γνωστικού αντικειμένου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη διδακτέα ύλη του Σχολείου.
    ii. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού να είναι σταθερή, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Η ακριβής ημερομηνία να ανακοινώνεται μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, π.χ. τον προηγούμενο Αύγουστο να βγαίνει η προκήρυξη και να ανακοινώνονται ταυτόχρονα και οι ημερομηνίες, π.χ. τελευταίο Σ/Κ του Ιανουαρίου.
    iii. Τα θέματα του διαγωνισμού να είναι όλα τύπου πολλαπλών επιλογών, ώστε η βαθμολόγηση να γίνεται πολύ γρήγορα και εντελώς αντικειμενικά, χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος υποκειμενικός παράγοντας.
    iv. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού να ανακοινώνονται έγκαιρα (π.χ. κάθε Μάιο) και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.
    v. Όλες οι ειδικότητες, γενικές και τεχνικές, να διαγωνίζονται μαζί (δηλ. εντός 2-3 Σαββατοκύριακων), δεδομένου ότι καθυστερήσεις σε ορισμένες ειδικότητες έχουν σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις στους αντίστοιχους διορισμούς και προβλήματα ομαλής λειτουργίας των Σχολείων, όπως συνέβη φέτος στα ΕΠΑΛ, με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων των τεχνικών ειδικοτήτων.
    vi. Σχόλια: Η διεξαγωγή του διαγωνισμού κάθε χρόνο εξασφαλίζει τα εξής: Πρώτον, δίνονται πιο συχνά ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς και ελαχιστοποιείται η αρνητική επίδραση μιας ατυχίας που μπορεί να έχει ο εκπαιδευτικός, εφόσον έχει τη δυνατότητα μέσα σε ένα χρόνο να ξαναπροσπαθήσει. Δεύτερον, υπάρχει ομαλότερη ροή απορρόφησης των απόφοιτων, δεδομένου ότι κάθε χρόνο θα διορίζεται περίπου σταθερός αριθμός σε κάθε ειδικότητα και δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα όπως, π.χ. με τον κλάδο πληροφορικής, όπου στον ΑΣΕΠ 2005 διορίστηκαν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, και μάλιστα χωρίς διδακτική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ), επειδή οι θέσεις ήταν πάρα πολλές, ενώ οι απόφοιτοι του 2005 έπρεπε να περιμένουν 4 χρόνια για το διαγωνισμό του 2009, όπου όμως οι θέσεις ήταν πολύ λιγότερες από του 2005, ενώ οι υποψήφιοι ήταν πάρα πολλοί (επειδή δεν μεσολάβησε άλλος ΑΣΕΠ).

    Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

    1. Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί: Άμεση κατάργηση, από το Σχ. Έτος 2010-11, του θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Σαν μεταβατική κατάσταση, ενδεχόμενη διατήρηση μόνο των ωρομισθίων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας (δηλ. εκτός κανονικού προγράμματος) και θέσπιση αντίστοιχων κριτηρίων πρόσληψής τους, όπως και των αναπληρωτών (βλ. Παρακάτω).

    2. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
    i. Προσμέτρηση προϋπηρεσίας, όπως ισχύει τώρα, δηλ. 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.
    ii. Μόρια από ΑΣΕΠ όπως είναι τώρα, δηλ. τα μόρια πάνω από τη βάση (βαθμός χωρίς προσαυξήσεις – 55), να λαμβάνονται υπόψη όμως οι βαθμολογίες από όλους τους επιτυχημένους ΑΣΕΠ (να μην χάνονται, ούτε να μειώνονται τα μόρια από προηγούμενους ΑΣΕΠ, ξεκινώντας από τον ΑΣΕΠ 2008).
    iii. Προσμέτρηση των ίδιων κριτηρίων και για τους αναπληρωτές, όπως και για τους μόνιμους, δηλ. βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακές σπουδές, 2ο πτυχίο, παιδαγωγική κατάρτιση.
    iv. Κατάργηση της ποσόστωσης 20% για τους τρίτεκνους. Καθιέρωση προσαύξησης για όλους τους γονείς ενός αριθμού μορίων για κάθε παιδί, π.χ. 3 μόρια ανά παιδί.
    v. Για μια μεταβατική περίοδο να μην απαιτείται επιτυχία στον ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ήδη εργαζόμενους αναπληρωτές που δεν έχουν μέχρι τώρα επιτυχία ΑΣΕΠ να συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να μαζέψουν μόρια προϋπηρεσίας για το διορισμό τους μέσω του πίνακα διορισμών, εφόσον φυσικά αποκτήσουν επιτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και το Σχ. έτος 2013-14, διότι από το Σχ. έτος 2014-15 θα σταθεροποιηθούν τα ποσοστά μόνιμων διορισμών από ΑΣΕΠ (75%) και από Πίνακα Διορισμών με επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Από τότε και στο εξής να απαιτείται επιτυχία ΑΣΕΠ και για τους αναπληρωτές και να γίνει εκκαθάριση του Πίνακα αναπληρωτών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ. Μία χρησιμότητα ακόμη της μεταβατικής περιόδου είναι ότι εξασφαλίζει την πρόσληψη αναπληρωτών και στον κλάδο των δασκάλων, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και πολλοί επιλέγουν να μη συμμετέχουν καν στο διαγωνισμό. Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές, αλλά δεν θα μπορούν να διοριστούν ποτέ μόνιμοι, εάν δεν αποκτήσουν επιτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ που τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν. Τέλος και σε κάποιες τεχνικές ειδικότητες μένουν κενές θέσεις ακόμη και τώρα, επειδή οι περισσότεροι διαγωνιζομένοι δεν επιτυγχάνουν ούτε τη βάση στο διαγωνισμό. Και σ’ αυτές τις ειδικότητες θα υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης χωρίς ΑΣΕΠ, κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά για το διορισμό μέσω πίνακα θα πρέπει οι υποψήφιοι να επιτύχουν σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι ευκαιρίες που θα έχουν είναι 4 (ΑΣΕΠ 2010,11,12,13)
    vi. Οι αιτήσεις των αναπληρωτών να γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο, γύρω στα μέσα-τέλη Ιουνίου και πάντως σε κάθε περίπτωση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:43 | Θεόδωρος Γκανάτσος

    Προτάσεις για το σύστημα πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

    του Θεόδωρου Γκανάτσου
    Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου

    Μέρος 1 από 2

    Α. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

    1. Προτεινόμενη απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμο διορισμό: Επιτυχία σε έναν τουλάχιστον ΑΣΕΠ από την έναρξη του θεσμού (1998).

    2. Σχολιασμός και προβλήματα του ισχύοντος συστήματος και διάφορων προτάσεων αλλαγών στο σύστημα προσλήψεων
    i. Η καθιέρωση των διορισμών μέσω πινάκων 30μήνου και 24μήνου τα τελευταία χρόνια, επιπλέον των διορισμών από ΑΣΕΠ (θεωρητικά 60%) και Ενιαίου Πίνακα (θεωρητικά 40%), έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πραγματικού ποσοστού διορισμών από ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο, κατά τα Σχ. έτη 2007-08, 2008-09 και 2009-10, το ποσοστό των πραγματικών διορισμών από ΑΣΕΠ ήταν 43.2% (40%, εάν συνυπολογιστούν και οι διορισμοί των πολυτέκνων). Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απαξίωση του θεσμού του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες δεν καταφέρνουν να είναι στους διοριστέους. Ειδικά κατά το τρέχον Σχ. έτος 2009-10, τα αντίστοιχα ποσοστά διοριστέων ΑΣΕΠ ήταν μόλις 38.5% (34.7% αν συνυπολογιστούν και οι πολύτεκνοι). Τα στοιχεία προκύπτουν από τους πίνακες που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας κατά τα Σχ. έτη 2007-08 έως 2009-10 και περιλαμβάνει πολυπληθείς ειδικότητες, για τις οποίες πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ΑΣΕΠ κατά τα έτη 2005, 2006 και 2008. Δεν περιλαμβάνονται οι τεχνικές ειδικότητες, καθώς και κάποιες ειδικότητες που δεν έχουν δώσει ποτέ ΑΣΕΠ και που διορίζονται μόνο με την προϋπηρεσία, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται ο κλάδος ΠΕ70 Δασκάλων, που αποτελεί ειδική περίπτωση, δεδομένης της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης, που οδηγεί σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους πτυχιούχους δασκάλους.
    ii. Εάν σταματήσουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες με προϋπηρεσία και να μη γίνονται μόνιμοι διορισμοί από τους πίνακες, τότε παύει να υφίσταται το κίνητρο για τους αναπληρωτές να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για την εργασία τους. Όσο υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία τους για το διορισμό τους, και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό (1 μόριο/μήνα προϋπηρεσίας, όπως ισχύει τώρα στους πίνακες αναπληρωτών και διορισμών).
    iii. Η προϋπηρεσία μετράει φυσικά ήδη ως προσαύξηση και στους πίνακες μόνιμων διορισμών του ΑΣΕΠ, αλλά με μικρή βαρύτητα (1 μόριο/έτος προϋπηρεσίας), κάτι που δεν είναι αρκετό, διότι, π.χ. μία ερώτηση πολλαπλών επιλογών δίνει περίπου 2 μόρια, όσο και 2 έτη προϋπηρεσίας (δεν είναι δίκαιο για τον έχοντα προϋπηρεσία). Εάν αυξανόταν η βαρύτητα της προϋπηρεσίας στους πίνακες μόνιμων διορισμών του ΑΣΕΠ (ώστε να γίνονται διορισμοί 100% από ΑΣΕΠ, αλλά με σημαντική προσαύξηση προϋπηρεσίας), τότε θα ευνοούνταν όσοι έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και θα ήταν δύσκολο για κάποιον νέο πτυχιούχο χωρίς προϋπηρεσία να διοριστεί, ακόμη και εάν γράψει πολύ καλό βαθμό (δεν είναι δίκαιο για τον έχοντα γράψει πολύ καλά).
    iv. Συμπερασματικά, η βέλτιστη λύση θα ήταν να διατηρηθεί ένα μικτό σύστημα διορισμών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (προτείνεται 75%) από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά το υπόλοιπο (25%) από πίνακες προϋπηρεσίας, με προϋπόθεση όμως την επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Να μεταβληθούν δηλαδή οι ισορροπίες υπέρ του ΑΣΕΠ, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, που ευνοεί τους έχοντες προϋπηρεσία, εις βάρος των επιτυχόντων ΑΣΕΠ. Λεπτομέρειες της λύσης αυτής προτείνονται παρακάτω στην παρ. 3. Εναλλακτική λύση θα μπορούσε να ήταν η ριζική μεταβολή του συστήματος με διορισμούς 100% από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ, όπου όμως η προϋπηρεσία θα μετράει με μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, όχι όμως τόσο πολύ, ώστε να αδικεί αυτόν που έχει γράψει πολύ καλά στο διαγωνισμό. Λεπτομέρειες προτείνονται παρακάτω στην παρ. 4.
    v. Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων δεν θα ήταν σωστό να γίνουν για το Σχ. έτος 2010-11, διότι δεν μεσολαβεί ΑΣΕΠ και θα αποτελούσε αιφνιδιασμό για κάποιους που βασίζονταν στο διορισμό τους μέσω προϋπηρεσίας από τους πίνακες διορισμών. Επομένως, για το Σχ. έτος 2010-11, να μη γίνει καμία αλλαγή.
    vi. Οι προτεινόμενες στο κείμενο αυτό αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων κινούνται προς την κατεύθυνση που και η ίδια η Υπουργός έχει καθοδηγήσει, δηλαδή ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ, στα πλαίσια της επικράτησης των αξιοκρατικών προσλήψεων, με ταυτόχρονο όμως υπολογισμό και της προϋπηρεσίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων από ΑΣΕΠ, που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων διορισμού. Δεν θα απαιτούνται δηλαδή βαθμολογίες 80-90 για το διορισμό, όπως απαιτείται σήμερα, αλλά θα αρκεί και το 70, πιθανόν και το 60 σε ορισμένες ειδικότητες. Δεν θα απαιτείται εξωπραγματικό διάβασμα όπως τώρα και θα διευκολυνθούν και οι γονείς-υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι γενικά υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω συλλογισμών είναι φυσικά η διατήρηση του συνολικού αριθμού διορισμών στα ίδια επίπεδα (στη χειρότερη περίπτωση) και (ακόμη καλύτερα) η αύξησή τους, με ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

    3. 1η Πρόταση: Μικτό σύστημα διορισμών (75% ΑΣΕΠ, 25% πίνακες προϋπηρεσίας με προϋπόθεση επιτυχία ΑΣΕΠ). Από το Σχ. έτος 2011-12, μετά το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2010, να γίνουν οι εξής αλλαγές:
    i. Κατάργηση του 30μήνου και του 24μήνου+ΑΣΕΠ.
    ii. Εκκαθάριση του Ενιαίου Πίνακα διορισμών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ (1998-2010).
    iii. Μεταβατική περίοδος κατά τα Σχ. έτη 2011-12 έως και 2013-14, με σταδιακή μείωση του ποσοστού διορισμών από τον εκκαθαρισμένο πίνακα (-5% κατ’ έτος), ώστε κατά τα Σχ. έτη 2011-12, 2012-13, 2013-14 και 2014-15 τα ποσοστά να είναι αντίστοιχα 60%-40%, 65%-35%, 70%-30% και 75%-25%.
    iv. Από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά, τα ποσοστά να διατηρηθούν: Διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και Πίνακας προϋπηρεσίας + επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι όλοι οι διοριζόμενοι θα είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ και επιπλέον, όσοι έχουν πολλά μόρια από προϋπηρεσία θα βρίσκονται σε τροχιά διορισμού, αφού θα βρίσκονται σε υψηλή θέση στον εκκαθαρισμένο πίνακα.
    v. Οι πίνακες διορισμών να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ώστε να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν ως αναπληρωτές. Οι διορισμοί από τον πίνακα αυτόν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα γίνονται βάσει της προϋπηρεσίας, εφόσον όμως έχει προηγηθεί επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και σε ποσοστό που θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών διορισμών από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά.
    vi. Όσοι έχουν μόρια από προϋπηρεσία, αλλά όχι επιτυχία ΑΣΕΠ, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ως αναπληρωτές, εφόσον έρθει η σειρά τους στον πίνακα των αναπληρωτών, και ταυτόχρονα να δίνουν ΑΣΕΠ (προτείνεται να γίνεται διαγωνισμός κάθε χρόνο). Μόλις επιτύχουν σε κάποιον ΑΣΕΠ, αυτόματα θα μεταφέρονται στον εκκαθαρισμένο πίνακα διορισμών, όπου θα μετράει η προϋπηρεσία τους για το μόνιμο διορισμό τους με το ποσοστό που θα ισχύει την κάθε χρονιά (από 40% το Σχ. έτος 2011-12 έως 25% από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά).
    vii. Να προηγούνται στην επιλογή θέσης διορισμού οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και να έπονται οι διοριστέοι από πίνακα διορισμών (25%). Ειδικά για την αλλαγή αυτή, η εφαρμογή της μπορεί να γίνει άμεσα, από το Σχ. έτος 2010-11, δεδομένου ότι στους διοριστέους αυτούς θα υπάρχουν για τελευταία φορά και μη επιτυχόντες ΑΣΕΠ, οπότε θα ήταν άδικο οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (εκπαιδευτικοί με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις) να επιλέγουν τελευταίοι. Πιο συγκεκριμένα, για το Σχ. έτος 2010-11, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός του ενιαίου πίνακα σε δύο πίνακες: στους έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και στους μη έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και να προηγούνται στους διορισμούς οι έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ. Επομένως για το Σχ. έτος 2010-11 η σειρά επιλογής κενών θέσεων διορισμού θα πρέπει να είναι: Διοριστέοι ΑΣΕΠ – 24μηνο – Ενιαίος Πίνακας με επιτυχία ΑΣΕΠ – 30μηνο – Ενιαίος Πίνακας χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Η κατηγορία 24μήνου να προηγείται έναντι του 30μήνου επειδή απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και έναντι του ενιαίου πίνακα, διότι απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Το 30μηνο να προηγείται έναντι του ενιαίου πίνακα χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ, επειδή αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία (χωρίς ΑΣΕΠ).
    viii. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ): Να διατηρηθούν τα κοινωνικά κριτήρια διορισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ), με την προϋπόθεση τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ. Μόλις επιτύχουν έστω τη βάση σε κάποιον ΑΣΕΠ, να μπαίνουν σε ειδικό πίνακα (αντίστοιχα πολυτέκνων ή ΑΜΕΑ), όπου θα μετρούν και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις, όπως και στους γενικούς πίνακες (βαθμολογία ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία κ.λπ.), καθώς και επιπλέον κριτήρια, όπως αριθμός τέκνων κ.λπ., με κάποια βαρύτητα που θα καθοριστεί. Και το μέτρο αυτό κινείται στην ίδια κατεύθυνση: Κανένας διορισμός χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Επίσης να υπάρχει πλαφόν για το πλήθος των διορισμών από τις κατηγορίες αυτές, σε συνάρτηση με το συνολικό πλήθος των διορισμών (π.χ. διορισμοί ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όχι πάνω από το 5% του συνόλου των διορισμών ΑΣΕΠ+Πίνακας, χωρίς να είναι απαραίτητο να καλύπτεται το ποσοστό αυτό). Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται γύρω στο 2% έως 9%, ανάλογα με την ειδικότητα, χωρίς όμως προϋπόθεση την επιτυχία σε ΑΣΕΠ. Να υπάρχει η δυνατότητα πάντως, για τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εάν το επιθυμούν, να διορίζονται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας και να τοποθετούνται στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

    4. 2η πρόταση: Διορισμοί κατά 100% από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ, όπου όμως η προϋπηρεσία θα μετράει με μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Από το Σχ. έτος 2011-12, να γίνουν οι εξής αλλαγές:
    i. Κατάργηση του 30μήνου, του 24μήνου+ΑΣΕΠ και των διορισμών από τον ενιαίο πίνακα διορισμών.
    ii. Μόνιμοι διορισμοί κατά 100% μέσω πινάκων διοριστέων ΑΣΕΠ, με προσαυξήσεις που αναλύονται παρακάτω, στην παρ. 5. Ειδικά για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, να δίνονται 0.5 μονάδες ανά μήνα προϋπηρεσίας.
    iii. Οι πίνακες προϋπηρεσίας να συνεχίσουν να υπάρχουν και να τροφοδοτούνται με προϋπηρεσία, αλλά δεν θα γίνονται μόνιμοι διορισμοί από εκεί. Η προϋπηρεσία που θα συγκεντρώνει ο εκπαιδευτικός και θα καταχωρείται στους πίνακες προϋπηρεσίας, απλά θα χρησιμοποιείται ως προσαύξηση, σε περίπτωση που επιτύχει σε επόμενο ΑΣΕΠ.
    iv. Η επιλογή θέσης διορισμού να γίνεται φυσικά κατά τη σειρά της τελικής κατάταξης των διοριστέων, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.
    v. Για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ισχύει το σχόλιο της παρ. 3viii.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:38 | DOG

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    Κατ αρχην συγχαρητηρια για τις αρχες αξιοκρατιας που εχετε και τις εως τωρα προσπαθειες αλλαγων.Ξερουμε οτι ο προεδρος εχει τη διαθεση να αλλαξει προς το καλυτερο τα πραγματα και να συγκρουστει για αυτο.

    Πιστευω οτι ειναι ωρα να αλλαξει το συστημα προσληψης των εκπαιδευτικων κ να υπαρξει ενα πιο δικαιο συστημα για ολους.

    Η αρχη εγινε με τον τερματισμο της βυσματικης ΠΔΣ.Συγχαρητηρια.
    Μενει ακομα να κλεισετε καποιες παρομοιες τρυπες οπως η Σιβιτανειδιος κ τα εκκλησιαστικα,οπου οι διαδικασιες προσληψεις ειναι ακομα αδιαφανεις.

    Το συστημα που θα προτεινω θα δινει μεγαλυτερη βαρυτητα στον ασεπ,προσπαθωντας παραλληλα να σεβαστει το τρεξιμο των παιδιων για την προυπηρεσια, κ να διασφαλισει την αποκτηση προυπηρεσιας μεσω ασεπ,ετσι ωστε σε τελικη αναλυση ο ασεπ θα εχει τη μεγαλυτερη βαρυτητα.

    Ολα αυτα ομως με την προυποθεση οτι θα υπαρχει σημαντικη βελτιωση του διαγωνισμου του ασεπ.
    Το συστημα που προτεινω εμπεριεχει τη δημιουργια ενος πινακα οπου τα μορια θα προερχονται από:

    1) προυπηρεσια(τα μορια να υπολογιζονται όπως τωρα)

    2) βαθμoυς ΑΣΕΠ: Tα μορια τωρα σταδιακα χανονται.Μετρανε ολοκληρα για 2 χρονια,μετα στο μισο,κ σταδιακα χανονται.Προτεινω :
    Τα μορια από ασεπ(οσα είναι πανω από το 55,όπως ισχυει κ σημερα) να διαιρουνται δια 2 κ να μενουν μονιμα στον πινακαΠχ ενας που εγραψε 65 εχει 10/2=5 μορια..(ετσι αν καποιος γραψει πχ 3 φορες 65,αλλα δεν είναι στους διοριστεους να μπορει να ανταμειφθει παιρνοντας 3Χ5=15 μορια-στην ουσια το /2 μπορει να μετατραπει σε /1,5 αναλογα τα βαρυτητα που θελετε να δοθει).Τα μορια από ολους τους ασεπ να προσμετρωνται κ να αθροιζονται.

    3) Ηλικια:τα χρονια τα οποια καποιος εχει το πτυχιο να διαιρουνται δια 4 κ να προσμετρωνται στον πινακα.Ανωτατο οριο μοριων από ηλικια τα 5 μορια.(πχ αν καποιος εχει το πτυχιο 10 χρονια,παιρνει 2,5 μορια.)Εννοειται ότι ο συντελεστης μπορει να μειωθει αναλογα τη βαρυτητα που θελετε να δοθει στην ηλικια

    4) Βαθμος πτυχιου:αφαιρουμε από το βαθμο το 5 (βαση) κ προσθετουμε τα αντοιστοιχα μορια.(πχ καποιος με βαθμο 7,5 παιρνει 2,5 μορια)

    5) Μεταπτυχιακο:2 μορια +(βαθμος μεταπτυχιακου-5)/2 (πχ καποιος με μεταπτυχιακο 7,5 παιρνει 2+(2,5/2)=2+1,25=3,25 μορια)

    6) Μπονους κάθε επιτυχιας σε ασεπ τα 2 μορια.

    Ετσι λαμβανονται υποψιν πολλα πραγματα(βαθμος πτυχιου μεταπτυχιακο,ηλικια,προυπηρεσια,βαθμοι κ επιτυχιες ασεπ).Αναλογα με την βαρυτητα που θελετε να δωσετε στο καθετι αυξομειωνονται και οι συντελεστες.

    Σ αυτόν τον πινακα,οποιος φτασει τα 24 μορια(όχι καθαρης προυπηρεσιας όπως είναι μεχρι τωρα,αλλα όπως το περιεγραψα),και με βαση την ημερομηνια που τα συμπληρωσε εχει προτεραιοτητα διορισμου.
    Το 50% διορισμων να γινεται από αυτόν τον πινακα κ το 50% από ασεπ.
    Εξαλλου,εφοσον κ η προυπηρεσια θα μπορει να αποκτηθει μονο από καλο βαθμο σε ασεπ,κ οι διορισμοι από τον πινακα θα απαιτουν καλο βαθμο στον ασεπ.
    Δεν απαιτειται μεταβατικο σταδιο,καθως οσοι εχουν προυπηρεσια μεγαλη,δε χανουν τα μορια.Απλα οσοι εχουν γραψει καλα σε ασεπ,ανεβαινουν κ αυτοι.
    Για διορισμο εννοειται ότι απαιτειται 1 επιτυχια σε Ασεπ.
    Οι αναπληρωτες να προσλαμβανονται 50% από τον πινακα που ειπαμε κ 50% από τον τελευταιο Ασεπ

    Καταργηση της ωρομισθιας(εκτος από εξαιρετικες περιπτωσεις)

    Πινακες ωρομισθιας ανα νομο( για εξαιρετικες περιπτωσεις) κ για αναπληρωτες ανα περιφερεια(χωρις περιορισμο στο ποσες περιφερειες μπορουν να δηλωθουν)

    Στα δυσπροσιτα σχολεια τα μορια να πολλαπλασιαζονται χ 1.5,κ οχι Χ 2,εφοσον θα πηγαινει καποιος απο τον ιδιο νομο(ενω τωρα παει κ σε αλλους).Να εξαιρεθουν τα μικρα νησια,οπου θα πολλαπλασιαζονται Χ 2(με την εννοια οτι δεν ειναι το ιδιο να εισαι 1 ωρα δρομο,απο το να θες 2 καραβια για να πας)

    Με αυτό το συστημα δεν απαξιωνεται ο κοπος του ωρομισθιου που μαζεψε την προυπηρεσια,ουτε οι επιτυχιες κ οι καλοι βαθμοι σε γραπτο ασεπ.Και δεν χανεται ενας βαθμος σε ασεπ που δεν σου εξασφαλιζει μεν διορισμο ή προυπηρεσια,δεν παυει όμως να είναι επιτυχια.Γιατι να χαθει?
    Επισης δινεται η δυνατοτητα σε νεους πτυχιουχους να διεκδικησουν διορισμο από τον γραπτο διαγωνισμο-δεν αποκλειονται όπως στην επετηριδα.
    Επισης,μεχρι τωρα τα μορια από ασεπ σε βοηθουσαν να παρεις προυπηρεσια που θα σε διοριζε με το 24 μηνο.Τωρα δινοντας βαρυτητα στο διαγωνισμο,τα μορια δεν θα πρεπει να μετατραπουν σε προυπηρεσια,αλλα μετρανε(ειτε διαιρουμενα δια 2,ειτε δια 1,5) κατευθειαν.

    Τελος,αν δοθει βαρυτητα στον γραπτο ΑΣΕΠ,θα πρεπει αυτος να βελτιωθει σημαντικα.Πιο συγκεκριμενα:

    1) Σαφης Βιβλιογραφία(κυριως από τα σχολικα).Δεν γινεται να προσπαθουμε πχ να μαντεψουμε τινος ιστορικου την αποψη υιοθετει ο κάθε διορθωτης
    2) Θέματα πολλαπλής επιλογής σε όλα-Αντικειμενικοτητα-Τελος στην αυθαιρετη βαθμολογηση του κάθε διορθωτη.
    3) Προγραμματισμός χρόνου διεξαγωγής του διαγωνισμού ((4-5 μηνες πριν)και. Συγκεκριμένη ύλη με έγκαιρη ανακοίνωσή της( 1 χρονο πριν)
    4) Λιγοτερη προχειροτητα στις ερωτησεις.

    Όλα αυτά απαιτουνται καθως δεν εχουν ολοι δυνατοτητα να περιμενουν ένα Ασεπ-θελουν όμως να συμμετεχουν κ πρεπει να εχουν ισες ευκαιριες.

    Τελος,θα πρεπει να δημιουργηθουν ολοημερα γυμνασια κ λυκεια τα οποια θα απαιτησουν περισσοτερους διορισμους,αλλα κ θα βοηθησουν το επιπεδο της παιδειας στην χωρα μας.

    Καλη επιτυχια στις αλλαγες που προσπαθειτε να κανετε.Όχι μονο στην παιδεια,αλλα σε ολους τους τομεις.Αν ειστε δικαιοι κ σωστοι ο κοσμος θα σας στηριξει κ παλι.

    Με δημοκρατικους χαιρετισμους

    DOG

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:38 | Αρετή

    Μετά από 7 χρόνια ωρομισθίας, μετά από 3 επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και την αναμονή της συγκέντρωσης 24μηνου για διορισμό ξαφνικά βρίσκομαι στο πουθενά. Ξαφνικά δηλαδή παύει να ισχύει ότι τόσα χρόνια μας έκανε να αγωνιζόμαστε. Σε πόσους διαγωνισμούς ακόμη πρέπει να συμμετάσχουμε, πόσες ακόμη επιτυχίες, πόση αναμονή? Πόση ακόμη ψυχολογική βία, κοροϊδία και αγανάκτηση? Δεν θεωρώ καθόλου δίκαιο να δίνεις ΑΣΕΠ να πετυχαίνεις και μετά μια από τα ίδια..να δουλεύεις ωρομίσθιος, να κάνεις 2-3 δουλειές για να ζήσεις, να ξενιτεύεσαι από το σπίτι σου.
    Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ελπίζω μόνο να μην απογοητευθούμε για άλλη μια φορά με το νέο νομοσχέδιο.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:36 | Θεόδωρος Πούλιας

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ
    Στα 41 μου, με 2 παιδιά, κι έχοντας αναθεωρήσει τον προγραμματισμό με βάση τον οποίο πραγματοποίησα τις σπουδές μου, το 1998, με την κατάργηση της επετηρίδας, αναρωτιέμαι αν αντέχω μια νέα ματαίωση του προγραμματισμού που έχω κάνει, προκειμένου επιτέλους να διοριστώ, ως επιτυχών του 2000 και του 2007 (με 0,61 του μορίου κάτω από τον τελευταίο διοριστέο). Όπως μου ζήτησαν οι κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών, διαγωνίστηκα και μάλιστα σε διαγωνισμούς που στην ειδικότητά μου – ΠΕ02 – δεν κρίνουν τη γνώση ή την παιδαγωγική επάρκεια, αλλά την τύχη πρωτίστως (θέματα υποκειμενικά στην αξιολόγησή τους ή πολλαπλής επιλογής για τα οποία άλλα απαντούν τα σχολικά βιβλία και άλλες απαντήσεις αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ). Τελικά, κατόρθωσα – σε πείσμα της έλλειψης χρόνου και του πλήθους των υποχρεώσεων – να εξασφαλίσω, ως επιτυχών το 2007, καθαρά μόρια – ικανά να μ’ εντάξουν στον πίνακα αναπληρωτών σε τέτοια θέση, ώστε να κληθώ το 2007 ωρομίσθιος πρωινού προγράμματος (160 χιλιόμετρα από την οικία μου), το 2008 αναπληρωτής (90 χιλιόμετρα από την οικία μου) και φέτος, για την ώρα, ωρομίσθιος (90 χιλιόμετρα από την οικία μου), ενώ, αν δεν υπήρχε η άδικη τροπολογία του περασμένου Μαΐου σχετικά με την ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών πρώην εργαζομένων του ΟΑΕΔ, θα είχα ήδη κληθεί αναπληρωτής. Ο προγραμματισμός, που – επαναλαμβάνω – οι κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών μου επιβάλατε, μου επέτρεπε, πριν τις όποιες αλλαγές σας, να κληθώ αναπληρωτής το 2010 (αν δε διοριζόμουν με το 40%) και να διοριστώ τελικά το 2011, με το 24μηνο + ΑΣΕΠ.
    Στα πλαίσια της προαναφερθείσας προσπάθειας, δυστυχώς, διαπίστωσα πως, ενώ ο δικός μου προγραμματισμός στηρίχτηκε στον ΑΣΕΠ και μόνο, ο προγραμματισμός άλλων, με τις «ευλογίες» των εκάστοτε κυβερνήσεων, στηρίχτηκε σε δεκάδες «παράθυρα» / παρατυπίες, νομότυπες ή παράνομες. Άνθρωποι, που ποτέ δεν καταδέχθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ, συγκέντρωναν πλήθος μορίων και, τελικά, διορίζονταν ή προηγούνται εμού στους πίνακες, εκμεταλλευόμενοι την ΠΔΣ (χωρίς κριτήρια) και μάλιστα σε δυσπρόσιτα σχολεία, τον ΟΑΕΔ, τη Σιβιτανίδειο, τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου κυριαρχούν, σε μεγαλύτερο ή απόλυτο βαθμό, οι αδιαφανείς διαδικασίες και το «μέσον». Άνθρωποι, επίσης, καλούνταν αναπληρωτές κι, ενώ υπηρετούσαν σε κανονικά σχολεία, λάμβαναν μόρια από δυσπρόσιτα ή καλούνταν ωρομίσθιοι σε δυσπρόσιτα, ενώ άλλοι, με περισσότερα μόρια αυτών, σε κανονικά σχολεία. Τέλος, 3τεκνοι συμμετείχαν σε ποσοστό 20% σε κάθε κλήση αναπληρωτών και πολύτεκνοι διορίζονταν πλάι στην οικία τους, χωρίς άλλη προϋπόθεση (συμμετοχή σε ΑΣΕΠ για π.χ.).
    Αν επιδιώκετε, πράγματι, την αξιοκρατία, υιοθετήστε τα εξής αυτονόητα:
    – Οι διορισμοί και οι κλήσεις αναπληρωτών, το 2010, να πραγματοποιηθούν με προϋπόθεση επιτυχία σε όποιον ΑΣΕΠ του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτόν, θα επέλθει στους πίνακες η δικαιοσύνη που ποτέ, ως τώρα, δεν υπήρξε.
    – Η μεταβατική περίοδος / ρύθμιση να τέτοια, που να διοριστούν σε βάθος χρόνου όλοι όσοι, μέχρι και τον Ιούνιο του 2010, συγκέντρωσαν μόρια από πρωινή ωρομισθία και αναπλήρωση, κατακτημένες στη βάση μορίων επιτυχίας σε προηγούμενο ΑΣΕΠ. Άρα, ακόμη και 3 καθαρά μόρια να έχει κάποιος τον Ιούνιο του 2010 να ενταχθεί στη μεταβατική περίοδο, αρκεί αυτά να τα εξασφάλισε από επιτυχία σε ΑΣΕΠ και όχι από τα τόσα «παράθυρα» των πελατειακών σχέσεων.
    – Οι διορισμοί , με βάση το νέο σύστημα, να γίνονται σε προσδιορισμένο ποσοστό από τον ΑΣΕΠ (που οφείλει να κρίνει επιτέλους γνώσεις και παιδαγωγική επάρκεια και να μην αποτελεί «τζόγο») και στο υπολειπόμενο ποσοστό από πίνακα αναπληρωτών, όπου θα τοποθετούνται μόνον επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, διαφορετικά το κίνητρο για ωρομισθία – αναπλήρωση αποδυναμώνεται.
    – Οι κλήσεις ωρομισθίων – αναπληρωτών που δε θα προέρχονται από τον πίνακα, να μην οδηγούν σε διορισμό στα κανονικά σχολεία. Αν, για π.χ., υπάρξει διαφορετική διαδικασία για τους αναπληρωτές των Εκκλησιαστικών ή τη Ειδικής Αγωγής, αυτοί να διορίζονται στα Εκκλησιαστικά ή στην Ειδική Αγωγή αντίστοιχα.
    – Να πάψει, επιτέλους, η προνομιακή μεταχείριση 3τεκνων και πολύτεκνων σε βάρος 2τεκνων μονότεκνων ή άτεκνων. Αν πρέπει, τελικά, να πριμοδοτηθεί η ύπαρξη τέκνων, ας γίνει αντίστοιχα για κάθε παιδί, ώστε να μην αδικείται ούτε ο έχων ένα (μη λαμβάνοντας απολύτως τίποτα), ούτε ο έχων δέκα τέκνα (ευεργετούμενος το ίδιο με τον έχοντα τέσσερα).

    Με την ελπίδα και την πίστη πως εγώ και όσοι συγκεντρώσαμε, μέσω ΑΣΕΠ και με τόσες θυσίες, τα καθαρά μόριά μας – κυριολεκτικά και μεταφορικά – δε θ’ αδικηθούμε για πολλοστή φορά, αναμένουμε το δυνατόν συντομότερα τις αποφάσεις σας, αφού άλλωστε δεν αξίζουμε, εμείς και οι οικογένειές μας, λεπτό άλλης αγωνίας.

    Με τιμή,
    Θεόδωρος Πούλιας του Ιωάννη (ΠΕ02 – 20,803 μόρια στον πίνακα αναπληρωτών 2009-10).

    ΥΓ: Επιτέλους, συμπληρώστε άμεσα τα φετινά κενά των σχολείων με αναπληρωτές, εργαζόμενους δηλ. με αξιοπρέπεια, και όχι με ωρομίσθιους, εργαζόμενους δηλ. απαξιωμένους.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:31 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΥΣΙΔΟΥ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ. Θεωρώ ότι οι καθηγητές που απέτυχαν στις μέχρι τώρα εξετάσεις του ΑΣΕΠ και έχουν ήδη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι για τρία σχολικά έτη να απορροφηθούν σταδιακά στην εκπαίδευση μέχρι το 2012. Εάν το Υπουργείο καταφέρει να καταγράψεικαι να επαναφέρει στην τάξη τους /τις καθηγητές/-τριες που είναι διασκορπισμένοι σε εξωεκπαιδευτικές υπηρεσίες και συμψηφίσει τις εξόδους από την υπηρεσία, θα είναι δυνατόν μέχρι το σχολικό έτος 2010-11 να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο. Πίστεύω ότι εξετάσεις στο ΑΣΕΠ θα πρέπει να προκηρυχθούν τα δύο επόμενα σχολικά έτη μόνο για κλάδους και ειδικότητες, στις οποίες δεν υπάρχουν εκπ/κοί. Γενικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πρέπει να γίνει από το σχολικό έτος 2011-12.
    Η διετία για τη «δοκιμαστική» περίοδο του νεοδιόριστου είναι επαρκής χρονικά. Εκείνο που απαιτείται είναι η ορθολογική και περιοδική επιμόρφωσή τους σε θέματα καθηκόντων εκπ/κού, διοίκησης σχολικής μονάδας και διδακτικής μεθοδολογίας, ώστε, κατά τη διετία αυτή να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που να δικαιολογούν τη μονιμοποίησή τους.
    Οι διορισμοί πρέπει να ανακοινώνονται τον Ιούνιο και οι νεοδιόριστοι να επιμορφώνονται τον Αύγουστο σε θεωρητικό επίπεδο καιτο Σεπτέμβρη σε πρακτικό επίπεδο.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:31 | EK

    Με εξαίρεση κάποιες παιδαγωγικές σχολές, κανένας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται εκπαιδευτικός μόνο και μόνο επειδή έχει ένα πτυχίο φυσικομαθηματικής ή φιλολογικής σχολής!!! Με την ίδια λογική όλοι οι πτυχιούχοι είναι εκπαιδευτικοί!

    Θα πρέπει μετά την απόκτηση οποιουδήποτε πτυχίου, αυτοί που ενδιαφέρονται να δουλέψουν στην εκπαίδευση να παρακολουθούν ειδικό εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς. Εκεί θα εκπαιδευτούν πάνω στην ψυχολογία μαθητή, στις εκπαιδευτικές μεθόδους, στη χρήση τεχνολογιών. Θα παρακολουθήσουν διδασκαλία μέσα σε τάξεις, θα διδάξουν οι ίδιοι εξασκηθούν κτλ. Μετά θα δημιουργείται λίστα προς διορισμό βάσει αντικειμένου. Από αυτή τη λίστα θα προσλαμβάνονται όσοι χρειάζεται να διοριστούν. Όπου χρειάζονται αναπληρωτές αυτοί θα είναι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα αμέσως μετά τους διορισθέντες και οι οποίοι θα αποτελούν τους επόμενους που θα διοριστούν κοκ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:28 | Katerina

    Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ύλη και τα θέματα του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ για τον κλάδο ΠΕ 18.20, Κλωστοϋφαντουργίας – Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων.
    Οι δύο ειδικότητες συγχωνευτήκαν με το ΦΕΚ . Επομένως η εξέταση των υποψηφίων εκπαιδευτικών, κατά τον Ιούνιο του 2009, ήταν κοινή και για τις δύο ειδικότητες.
    Το βασικό πρόβλημα είναι στην ύλη που εξεταστήκαμε, η οποία ήταν κατά το 70% από την διδαχθείσα ύλη του ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας και κατά 30% από την διδαχθείσα ύλη του ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων.
    Σημαντικότερο ακόμα είναι η επιλογή των θεμάτων, η οποία έγινε από κλωστοϋφαντουργούς. Αυτό είχε ως συνέπεια το 80% των θεμάτων να είναι από τον κλάδο των κλωστοϋφαντουργών και μόλις το 20% από την κοινή μας διδαχθείσα ύλη, με αποτέλεσμα στον πίνακα επιτυχόντων η συντριπτική πλειοψηφία να είναι κλωστοϋφαντουργοί και να αποκλειστούν εκ προοιμίου οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων.
    Να σημειώσουμε ότι όπως προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΣ, σε εβδομαδιαία βάση τα μαθήματα ειδικότητας των κλωστοϋφαντουργών είναι 5 ώρες και των σχεδιαστών ενδυμάτων είναι 19 ώρες. Με την παρούσα σύνθεση του προσωπικού λόγω των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, όλα τα μαθήματα της δικής μας ειδικότητας θα τα διδάξουν οι αναρμόδιοι κλωστοϋφαντουργοί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο διδασκαλίας της δικής ειδικότητας.
    Θα παρακαλούσα στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ η εξεταστέα ύλη να κατανέμεται κατά 50% από την ύλη που διδάχθηκε στο ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων και κατά 50% από την ύλη που διδάσκεται στο ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας και όμοια να είναι και η κατανομή των θεμάτων, δηλαδή μισά θέματα από την δική μας διδαχθείσα ύλη και μισά θέματα από την ύλη του ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας.
    Αρμόδιο για την εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου η αρμόδια για τον κλάδο μας, όταν είχε βγει η εξεταστέα ύλη και επικοινώνησα μαζί της για την εισαγωγή ύλης και από τις δικές μας ειδικότητες και την επισήμανση ότι μέρος από την εξεταστέα ύλη δεν το έχουμε διδαχθεί, μου είχε πει, η συμπεριφορά της ήταν απαράδεχτη.
    Μαζί με την επιστολή μου σας παραθέτω το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΣ, όπου φαίνονται αναλυτικά τα μαθήματα που διδάσκονται και την εξεταστέα ύλη του τελευταία διαγωνισμού των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, του κλάδου ΠΕ 18.20.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:28 | Ελένη

    Τυγχάνω η ίδια νηπιαγωγός, αδιόριστη αν και επιτυχούσα σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2002 και εντεύθεν, διότι με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες (εφόσον δεν παρέχεται το δικαίωμα ενστάσεως για τη βαθμολόγηση) η σειρά μου κάθε φορά ήταν εκτός του αριθμού των διατιθεμένων θέσεων. Παρόλα αυτά αγωνίζομαι για να δουλέψω σε αυτό που αγαπώ και σπούδασα. Πως όμως μπορεί να συμβεί αυτό όταν:
    α. Διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά τα μόρια που λαμβάνει κανείς από τους προηγούμενους διαγωνισμούς? Δεν είναι δίκαιο να διατηρεί τα μόρια του κάποιος που επιτυγχάνει σε συνεχόμενους 2,3 ή περισσότερους διαγωνισμούς με το αυτό αντικείμενο? Δεν κόπιασε γι αυτά τα μόρια? Του τα χάρισε κανείς?
    β. Καταλαμβάνουν σημαντικό αριθμό θέσεων 3τεκνοι-πολύτεκνοι με ελάχιστα συνήθως μόρια έναντι των υπολοίπων (δηλαδή εγώ που έχω 2 παιδιά ή ακόμη και κάποια άλλη που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, γιατί πρέπει να μειονεκτούμε έναντι αυτών?).
    γ. Ο αριθμός των παρεχομένων προς κάλυψη θέσεων βαίνει συνεχώς μειούμενος παρά τις εξαγγελίες για υποχρεωτική 2ετή φοίτηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας και ολοήμερα νηπιαγωγεία (πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό νηπιαγωγών?).
    δ. Ενώ, όπως προανέφερα, ο αριθμός των προσλαμβανομένων μειώνεται διαρκώς δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα για αντίστοιχη μείωση των εξερχομένων από τα Πανεπιστήμια νηπιαγωγών, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση των ήδη υπαρχόντων (σύνδεση δηλαδή των σπουδών μας με την αγορά εργασίας).
    ε. Με το ακατανόητο της πρόσληψης νηπιαγωγών για τις ανάγκες των Δήμων και άλλων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. Βρεφονηπιακός σταθμός Αθηνών) όχι από τον πίνακα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ αλλά από ξεχωριστές προκηρύξεις (συνήθως φωτογραφικές) κατά φορέα. Αποτέλεσμα αυτού να διορίζονται εκείνοι που έχουν γνωριμίες στις τοπικές κοινωνίες και που δεν υπεβλήθησαν ποτέ σε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Αν δεν είναι αυτή ανισότητα και πελατιακή σχέση, τότε τι είναι? Γιατί οι εκπαιδευτικοί που κάθε δύο χρόνια υποχρεούνται σε εξετάσεις για να προσληφθούν, στη συνέχεια αγνοούνται από το ίδιο το σύστημα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα?
    στ. Καλύπτονται θέσεις νηπιαγωγών (από τους διάφορους Φορείς προφανώς παράτυπα αν όχι παράνομα και εκμεταλλευόμενοι τα κενά της επαγγελματικής κατοχύρωσης των νηπιαγωγών) από Βρεφονηπιοκόμους (οι οποίοι κοστίζουν λιγότερα κατά την άποψη τους).
    Έχοντας τις σωστές αρχές από την οικογένεια μου και όντας κατά του ρουσφετιού και των πελατιακών σχέσεων, το μόνο που διεκδικώ είναι αυτό που κατά κόρον εξαγγείλατε προεκλογικά. Δικαιοσύνη, ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πράξετε το σωστό ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα (μέρος των όποιων περιέγραψα παραπάνω) και ότι οι εξαγγελίες σας δεν θα αποδειχθούν κενός λόγος.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:27 | Ν. ΝΙΚΟΛΌΠΟΥΛΟΣ

    Κυρία Υπουργέ, το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα σχολεία οφείλεται ΚΑΙ σε εκείνους που δεν ρώτησαν εσένα και εμένα και ΕΚΑΝΑΝ 3 ΚΑΙ 4 ΠΑΙΔΙΑ!!! Είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος της διαβούλευσης… να βάζεται τους εκπαιδευτικούς να τρώγονται μεταξύ των.
    Εξηγήστε μου σας παρακαλώ γιατί να θεωρείται εξ αρχής ακατάλληλος εκείνος που μεγαλώνει σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις εποχή 3 παιδιά για να μορφώσει- εφ όσον διαθέτει ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ με εσένα και εμένα- τα παιδιά μας;
    Εξήγησε μου σε παρακαλώ γιατί πρέπει να θεωρείται ακατάλληλος κάποιος που ΕΧΕΙ παιδιά- και στερείται ανέσεων και χρόνου για να ασκεί ανέξοδη κριτική- από το να ασκήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού το οποίο του το στέρησε όχι το ΑΣΕΠ αλλά ο χρόνος που δεν του περίσσευε για να αφιερώσει προκειμένου να συμμετέχει σε διαγωνισμό;
    Ελπίζω ειλικρινά να συμφωνήσουμε πως η επιλογή του καλού εκπαιδευτικού δεν είναι αποτέλεσμα ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ επετηρίδας, ΑΣΕΠ, πολυτεκνίας η απλού ρουσφετιού Σε όλες τις περιπτώσεις δεν εξασφαλίζεται η καταλληλότητα δια μαγείας Αλλά αν όλες έχουν σημεία μελανά σχολείο Ταυτόχρονα όμως κριτικές του τύπου Ας μην έκαναν παιδιά, όχι μόνο αναιρούν το αντικείμενο της κουβέντας μας, γιατί λιγότερα παιδιά είναι λιγότερα σχολεία και λιγότερη Ελλάδα, αλλά ενισχύουν την εικόνα απαξίωσης του λειτουργήματος μας από την κοινωνία

    Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ

    Κα υπουργέ,

    Είμαι αδιόριστος – άνεργος αυτή τη στιγμή τεχνολόγος εκπαιδευτικός. Έχοντας υπηρετήσει δυο χρόνια ως ωρομίσθιος και ένα ως αναπληρωτής σε διαφορετικά νησιά του αιγαίου από τα οποία ποιο εύκολα επικοινωνεί κανείς με την Τουρκία παρά με την Αθήνα, μακριά από το σπίτι μου με μισθό 300e (επί δύο χρόνια !!!) κι αυτός καθυστερημένος. Έχοντας βασιστεί στο σύστημα 60-40, που η κυβέρνηση σας επίσης καθιέρωσε, έβαλα στόχο (ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες) να μπω κι εγώ στη σειρά με τους πόλους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποτέ δεν υπηρέτησα σε Συβητανίδιο ή άλλο φορέα που θέλει γνωριμίες ως γνωστό, αλλά ούτε και για αυτό κάνετε κάτι. Απλά έκανα αιτήσεις σε ακριτικές περιοχές από όπου και κλίθηκα να υπηρετήσω. Ήξερα ότι ακολουθώντας το δρόμο αυτό και έχοντας ιοβική υπομονή κάποια στιγμή με τα μόρια που τα μάζευα ώρα με την ώρα θα διοριζόμουν. Ξαφνικά έρχεστε εσείς και από τη μια μέρα στην άλλη (ενώ προεκλογικά υποσχόσασταν ότι θα βελτιώνατε την πεδία) αδιαφορείτε για τα χρόνια που έκανα στα ξερονήσια ως ωρομίσθιος εξαγοράζοντας ουσιαστικά την προϋπηρεσία μου γιατί κανείς δε ζει με 300e (μόνο το νοίκι ήταν 280e) λέτε δε σας ενδιαφέρει η προϋπηρεσία και τυφλά επικαλείστε μόνο ΑΣΕΠ και τίποτε άλλο. Σας ρωτώ 12 μήνες προϋπηρεσία οι οποίοι αποκτήθηκαν σε 3 χρόνια δεν είναι τίποτα; Στον ιδιωτικό τομέα αν ζητήσει κάποιος δουλειά το πρώτο που ζητάνε είναι προϋπηρεσία πανό στο αντικείμενο. Βάζετε ποιο πάνω 4+4 ώρες εξέτασης στον ΑΣΕΠ σε συνθήκες άγχους και πανικού, από την πραγματική προϋπηρεσία; Όταν μας είχατε ανάγκη να καλύψουμε θέσεις στα ξερονήσια μας καλούσατε και τώρα μας πετάτε; Για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε; Ποιος υπολογίζει το ψυχικό κόστος σ’ αυτά τα τρία χρόνια. Και δεν είμαι μόνο εγώ είναι χιλιάδες συνάδελφοι στην ίδια κατάσταση. Και μιλάτε για μεταβατική περίοδο η οποία αν κατάλαβα δεν θα διαρκέσει ούτε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα εφαρμόσετε τα νομοσχέδιά σας. Δεν είστε μαζί με τον εκπαιδευτικό αλλά απέναντι του. Έκανα όλη αυτή την ταλαιπωρία διότι θα ήμουν στο επόμενο 40% και τώρα με πετάτε στο δρόμο. Με τις δηλώσεις σας χάνεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και επιτέλους γιατί δεν συνεργάζεστε με την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς; Τους εκπαιδευτικούς αφορά το θέμα. Εμείς θα δουλέψουμε και θα ξαναξενιτευτούμε στα νησιά, όχι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό το νόμο. Αν δεν ξέρει η ομοσπονδία που είναι καθημερινά δίπλα στον εκπαιδευτικό, αν δεν ξέρει ο εκπαιδευτικός, τότε ποιος ξέρει;

    Με τιμή
    Ένας ακόμα αδιόριστος εκπαιδευτικός.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:26 | Ντελής Χρήστος

    1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
    α) Να γίνονται οι προσλήχης από το ΑΣΕΠ και από τον πίνακα με ποσοστό 60-40 ή και λιγότερο. Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της Εκπ/σης θα λυθεί επαναφέροντας ζητήματα που δημιουργούν αγγιλώσεις και επαναφερουν μνήμες 1997. Ετσι βρίσκουν αφορμή δυνάμεις που δεν θέλουν να προχωρίσει τίποτα στην εκπ/ση και δημιουργούν προβλήματα.
    β)Ετος παιδαγωγικής επάρκειας στα πανεπιστήμια, για όσους θέλουν να διοριστούν στην εκπαίδευση, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
    γ)Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα στην μέριμνα της πολιτείας ,όχι όμως να διορίζονται εκτός οποασδήποτε διαδικασίας και να δημιουργούνται ανισότητες προς τους υπολοίπους εκπαιδευτικούς.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | Νεκταρία

    Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις απόψεις μου στη συγκεκριμένη διαβούλευση έχοντας την ελπίδα ότι θα διαβαστούν κυρίως από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, η οποία μπορεί να έχει πολύ καλές προθέσεις (πράγμα που εύχομαι ολόψυχα, γιατί ο χώρος της Παιδείας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια), αλλά δε φαίνεται να γνωρίζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Αν η κ. Διαμαντοπούλου θέλει να κάνει κάτι για την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, πρέπει να ακούσει κυριολεκτικά τους εκπαιδευτικούς και όχι να σχηματίζει άποψη διαβάζοντας στατιστικές.
    Είμαι εκπαιδευτικός με 9 σχεδόν χρόνια υπηρεσίας. Διορίστηκα με εξετάσεις του ΑΣΕΠ και τις υποστηρίζω, γιατί ήταν για μένα το έναυσμα να διαβάσω σοβαρά και να αποκτήσω γνώσεις ουσιαστικές, και πάνω σε θέματα διδακτικής και σε παιδαγωγικής. Δε θεωρώ όμως σωστό να ακυρώνεται με τις εκάστοτε επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ ο προσωπικός, οικογενειακός και οικονομικός προγραμματισμός του καθενός. Δε μπορεί κάποιος να είναι ο χαμάλης της εκπαίδευσης, να δουλεύει για 300 ευρώ το μήνα (τα οποία τα παίρνει μετά από ένα χρόνο), μόνο και μόνο για να μαζέψει προυπηρεσία και ξαφνικά να ανακαλύπτει ότι όλα αυτά είχαν ελάχιστη αξία… Κρατάω την ελπίδα ότι και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε άλλους, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους πολίτες, δε θα αιφνιδιάσει κανέναν και θα υπάρξουν οι απαραίτητες μεταβατικές περίοδοι.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη από την μέχρι τώρα στάση της καινούριας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ. Οι επικοινωνιακού χαρακτήρα τοποθετήσεις «Πρώτα το απιδί» και η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη σχετικά με τις αποσπάσεις δείχνουν μια τάση υποβάθμισης του εκπαιδευτικού και του έργου του. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα πονάνε. Περνώντας όμως τέτοια συνθήματα σε μια κοινωνία, στην οποία ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι ήδη υποβαθμισμένος, δημιουργεί λανθασμένες και επικίνδυνες εντυπώσεις. Το σύνθημα «Πρώτα το παιδί», ειπωμένο από την Υπουργό Παιδείας, μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει την εντύπωση σε γονείς χωρίς διαύγεια πνεύματος ότι τα παιδιά τους έχουν μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις (αυτή την εμπειρία την έχουμε ήδη οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί). Δε βλέπω να γίνεται λόγος για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, για προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους, οι οποίες, σε αντίθεση με αυτό που αυτό που πιστεύει ο οπλύς κόσμος, είναι εξαιρετικά δύσκολες – τουλάχιστον για όποιον παίρνει σοβαρά τη δουλειά του. Βλέπω την τάση να γίνει ο εκπαιδευτικός ακόμη πιο αναλώσιμος. Δε μπορεί να υπάρξει παιδεία ποιότητας με το δημόσιο σχολείο απαξιωμένο και τον εκπαιδευτικό κακοπληρωμένο και ανυπόληπτο…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:08 | Giannis

    Να καταργηθεί ο ασεπ. Μας ξεφτιλίζει όλους. Είναι κάτι που το νιώθεις…λίγο πριν πάρεις τα θέματα…στην αναμονή.
    Επιτυχών σε όλους τους Διαγωνισμούς του ακατανόμαστου.
    Γιάννης
    Φυσικός

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:08 | Μιχάλης Τσίγκος

    Όταν είμασταν νέοι περιμέναμε την επετηρίδα και δουλεύαμε στα φροντιστήρια για να μας βρείτε έτοιμους.Τη καταργήσατε.Μας είπατε να διαβάσουμε και να δώσουμε εξετάσεις στο ΑΣΕΠ σε δύο μαθήματα (ΠΕ04)που απαιτούσαν γνώσεις δύο τμημάτων πανεπιστημιακών σχολών με 8 χρόνια σπουδές.Διαμαρτυρηθήκαμε, άλλοι σιωπηλά άλλοι πιό έντονα,το κατάπιαμε και δώσαμε.Μετά τα αποτελέσματα μας χλευάσατε μέσω του φιλικού σας τύπου(και μη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε).Αποτέλεσμα των διαμαρτυριών μας είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν 4!!!! Σύνολο 16 χρόνια σπουδές.Καλά δεν αναρωτιέστε, αν είμουν γνώστης(σε πανεπιστημιακό επίπεδο)Φυσικής,Χημείας,Βιολογίας και Γεωλογίας στο ελληνικό σχολείο θα ερχόμουν να διδάξω;Τι να κάνω όμως πήγα φροντιστήριο.Ξέρετε αυτό που θέλετε να καταργήσετε γιατι ο λαός δεν αντέχει άλλα οικονομικά βάρη. Στο μεταξύ ,δεν ξέρω αν σας το είπανε, οι επετηρίδες που καταργήσατε γίνανε 4(!!!!)και εξακολουθώ να δουλεύω στο φροντιστήριο.Τώρα είμαι και στην ΠΔΣ μπας και με ένα σωστό προγραμματισμό(ρωτήστε το κύριο Μπαμπινιώτη αν σας είναι άγνωστη η λέξη) πάρουμε κάποια μόρια και μας »αγκαλιάσει» το υπουργείο.Από το πολύ αγκάλιασμα ομως μας πνίξατε.Προιόντος του χρόνου η οικογένεια αυξήθηκε . Δόξα το Θεό είμαστε μια πενταμελής οικογένεια πλέον. Δεν στεναχωριέμαι όμως . Τώρα θα έχω άπειρο χρόνο να διαβάσω τα 4(!$*^&),αν δεν γίνουν 5 ή 6,μαθήματα.Να μου το θυμηθείτε κυρία Υπουργέ,στο τέλος θα μας εξετάζει και γιατρός. Αρθροιτικά,ψυχολογικά και καρδιακά προβλήματα θα μαστίζουν τους αντιπληρωτές και τους ορομισθίους.Μην απορείτε για την ορθογραφία αυτός είναι ο σωστός τρόπος γραφής.[αντιπληρωτές:αυτοί που εργάζονται στο ελληνικό σχολείο και αντιπληρωμής παίρνει….αφήστε καλύτερα.Ορομίσθιος:καθηγητής στο ελληνικό σχολείο που ζει και τρέφεται με τον ορό μέχρι να πληρωθεί].Να φανταστείται ότι δεν είμαι και η χειρότερη περίπτωση.Που να δείτε άλλες οικογένειες πως τις καταντήσατε.
    Μετά από όλα αυτά σε μιά επίσκεψη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο γραφείο της ΠΔΣ έμαθα ποιά ήταν και η πρώτη ενέργεια σας μόλις αναλάβατε.Η υπεύθυνη δήλωση που υπογράψαμε άλλαξε.Αρχικά δηλώναμε οτι δεν είμαστε ιδιοκτήτες ή μέτοχοι σε φροντιστήριο.Υπογράψαμε νέα δήλωση ,με τη παλιά ημερομηνία, όπου το καινούργιο στοιχείο είναι οτι δεν πρέπει να είμαστε ούτε εργαζόμενοι στο φροντιστήριο.Τότε αυτόματα σχεδόν σταμάτησα τη δουλειά στο φροντιστήριο, άλλωστε δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του σχολείου,παίρνω τηλέφωνο τον αντζέντη μου να μου βρεί νέα δουλειά.Δόξα τον Υπουργό υπάρχουν αρκετές και σχετικές με τον εκπαιδευτικό κλάδο.
    Επι-Τέλους κυρία Υπουργέ ,όταν τόσες αλλαγές που έχετε κάνει,εσείς και όχι οι προηγούμενοι, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απόγνωσης τους εκπαιδευτικούς και τα πειραματόζωα τους μαθητές δεν αναρωτιέστε μήπως κάτι πάει στραβά με σας τους ίδιους;
    Ευχηθείτε μου σήμερα χρόνια πολλά γιατί κλείνω ένα χρόνο απλήρωτος.
    Με τιμή και «εμπιστοσύνη» σε ότι καινούργιο μας κάνετε. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το ειρωνικό μου ύφος αλλά μου βγαίνει σαν παρενέργεια από τα τόσα που ακούω.
    Υ.Γ Το φροντιστήριο που δεν μου βάζει τα ενσημα και δεν μου δίνει τα δώρα των εορτων μου προτείνετε να το καταγγείλλω στο Υπουργείο σας;Όχι τίποτε άλλο να μάθει να συμπεριφέρεται όπως το ελληνικό δημόσιο!!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:06 | Δημήτρης Σκούρτης

    Κα Υπουργέ, Συνάδελφοι, συμπολίτες

    Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης είναι μέσω ΑΣΕΠ και αναμφισβήτητα δεν πρέπει με τίποτα να μην λαμβάνεται υπόψη ο κόπος όλων των συναδέλφων που είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι με κόπο και πολλές φορές με κόστος συμμετείχαν στην εκπαίδευση.

    Αυτά όμως που θέλω εγώ να ρωτήσω είναι:

    Πρώτον: Αναφέρεται πως οι προσλήψεις θα γίνουν σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Τι εννοείται με αυτό ότι αυτοί θα καλούν ποιους θέλουν να απασχολήσουν από τους πίνακες διοριστέων που έχουν;
    Γιατί αν εννοείται αυτό τότε θα πρέπει να προσέξετε πολύ πως θα γίνεται ο τρόπος που θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί, να μην υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο.

    Και δεύτερον:
    Αναφέρεται ότι η διετής δοκιμαστική περίοδος θα αξιοποιηθεί με επιμόρφωση. Πότε θα γίνεται η επιμόρφωση αυτή; Το πρωί θα εργάζονται και το απόγευμα θα επιμορφώνονται; Ελπίζω πως όχι γιατί αυτό είναι τιμωρία όχι επιμόρφωση. Η επιμόρφωση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να γίνει πριν ο εκπαιδευτικός μπει στην τάξη.

    Με εκτίμηση

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ο ΑΣΕΠ είναι μια ξεκάθαρη και έντιμη λύση. Τεχνικά θέματα όπως η μοριοδότητηση της προϋπηρεσίας, η ύλη, τα μαθήματα στα οποία εξετάζεται κάθε ειδικότητα, ίσως χρειάζονται κάποια άλλη προσέγγιση.

    Όμως αυτός που δίνει στον ΑΣΕΠ δείχνει ότι ενδιαφέρεται και κοπιάζει για κάτι που είναι σημαντικό γι’ αυτόν. Ο ΑΣΕΠ δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ανταγωνιστεί με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του και την προετοιμασία που έκανε.
    Οι διορισμοί με τις προϋπηρεσίες διατηρούν ένα σύστημα που δεν αξιολογεί κανέναν, βασίζεται στη διάθεση του καθενός να βολευτεί ακόμη και με κάποια προσωπική ταλαιπωρία, και κρατάει όμηρους όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

    Υπάρχει ένα θέμα με όσους έχουν υπάρξει επιτυχόντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς και δε διορίστηκαν. Αυτοί θα πρέπει να μοριοδοτούνται με κάποιο τρόπο (ανάλογα με τον αριθμό των επιτυχιών που είχαν).

    Και για να μην θεωρηθεί ότι είμαι κάποιος νεαρός χωρίς υποχρεώσεις που έχει ελεύθερο χρόνο για διάβασμα, έχω δύο παιδιά και παρ’ όλα αυτά πήρα δεύτερο πτυχίο και ολοκλήρωσα δύο μεταπτυχιακά, αριστεύοντας στο ένα από αυτά (άρα ξέρω τι θα πει προσπάθεια και τι θα πει οικογένεια και εργασία)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:05 | Ε.Παπαδοπούλου

    Αν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, γιατί αυτό να σημαίνει ότι θα γίνονται μόνο με γραπτό διαγωνισμό! Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται όσοι εκπαιδευτικοί πήραν πτυχία πριν από 20 χρόνια. Αν θέλετε οπωσδήποτε να εφαρμόσετε αυτό το σύστημα, γιατί δεν το ρυθμίζετε με 60% με γραπτό διαγωνισμό και 40% με μοριοδότηση, στην οποία όμως θα λαμβάνονται υπ’όψην κριτήρια όπως:
    1. Βαθμός πτυχίου
    2. Παλαιότητα πτυχίου
    3.Συναφείς (και μόνο)μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών
    4. Εμπειρία, δημόσια και ιδιωτική. Η ιδιωτική εμπειρία θα μπορούσε να αποδεικνύεται και με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Θα ήταν χρήσιμο και για την οικονομία, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τόσα χρόνια κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και δεν μπορούν να αποδείξουν την εμπειρία τους, έσπευδαν να ασφαλιστούν και να φορολογηθούν. Θα μπορούσε ίσως να προβλεφθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ασφάλισης και φορολόγησης εκπαιδευτικών που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, ώστε να κερδίζει το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι ίδιοι με τη μοριοδότησή τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:00 | ΜΤ

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Θα επιθυμούσα και εγώ να καταθέσω τις απόψεις μου για το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών.

    Αρχικά, πιστεύω ότι η ιδέα να αποτελεί προϋπόθεση διορισμού η επιτυχία στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ είναι απολύτως θετική. Επιπρόσθετα, από συζητήσεις μου (δια ζώσης και ηλεκτρονικά) με άλλους εκπαιδευτικούς αντιλαμβάνομαι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων επιθυμεί μια τέτοια προϋπόθεση, καθώς ‘κλείνει τις πόρτες’ σε διορισμό μέσω της απόκτησης προϋπηρεσίας με διάφορους μη-διαφανείς τρόπους.

    Ένα θέμα που έχει θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα είναι οι πιθανές αλλαγές που θα υπάρξουν σε ότι αφορά την ήδη αποκτηθείσα προϋπηρεσία τους, αν και πως θα προσμετράται στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, ποια θα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ποιούς θα αφορά, κλπ. Ο φόβος των συναδέλφων ότι θα ανατραπεί ο προγραμματισμός ετών είναι ρεαλιστικός και κατανοητός.

    Νομίζω ότι ένας απλός τρόπος να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του ΥΠΕΠΘ (διορισμοί μόνο όσων έχουν επιτύχει στον ΑΣΕΠ) καθώς και να διατηρηθεί μια συνέχεια με το υπάρχον σύστημα είναι να μπει ‘ρήτρα ΑΣΕΠ’ στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών και στους Πίνακες Αναπληρωτών και Ωρομισθίων . Με άλλα λόγια, οι διορισμοί του 40% και οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων να γίνονται μονάχα εφόσον υπάρχει επιτυχία σε τουλάχιστο έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

    Με τον τρόπο αυτό:

    1) Επιτυχνάνεται η αξιοκρατία, αφού ουδείς θα παίρνει θέση στη Δημόσια Εκπαίδευση χωρίς να έχει επιτύχει σε τουλάχιστο έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
    2) Αξιοποιείται η επιτυχία σε προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί έχουν μοχθήσει.
    3) Η επιτυχία στον ΑΣΕΠ συνεχίζει να δίδει μόρια για να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να διεκδικήσει θέση αναπληρωτή ή ωρομίσθιου.
    4) Η αποκτηθείσα προϋπηρεσία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό κίνητρο του εκπαιδευτικού για να γίνει αναπληρωτής ή ωρομίσθιους, αφού με τα μόρια που θα αποκτά θα ανεβαίνει στους πίνακες και, σε συνδυασμό με την επιτυχία στο διαγωνισμό, γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα διοριστεί.
    5) Δεν ανατρέπεται ο προγραμματισμός χιλιάδων συναδέλφων που χρόνια παλεύουν ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, συχνά σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

    Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ένα τέτοιο σύστημα, όπου στους υπάρχοντες πίνακες θα μπει ‘ρήτρα ΑΣΕΠ’, είναι κοντά και στις επιδιώξεις του ΥΠΕΠΘ, αλλά και κοντά στο βασικό αίτημα της μεγάλης μερίδας των εκπαιδευτικών, να μην υπάρξει δηλαδή ολική ανατροπή των σχεδίων τους και απαξίωση των πεπραγμένων τους.

    Με εκτίμηση,
    ΜΤ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:53 | Ι.Μ.

    ΆΝΝΑ τα πράγματα είναι πολύ απλά…Ξέρεις καλά ότι μπήκαν πάμπολλοι με παραθυράκια χωρίς ΑΣΕΠ τόσα χρόνια…και άλλοι φτάσαμε τόσο κοντά με επιτυχία σε ΑΣΕΠ στο διορισμό, αλλά δε μπορέσαμε να διοριστούμε γιατί βρίσκονται βύσματα χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ από πάνω μας (ΞΈΡΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΝ).

    Κάνε μια απλή κίνηση και δίκαιη για όσους διαβάζαμε και περνούσαμε στο ΑΣΕΠ. Βγάλε από τους πίνακες όλους όσοι δεν έχουν καμία επιτυχία στο διαγωνισμό. Έστω κι αν ήταν δικές μας/τους εξυπηρετήσεις. Δώσε τους το δικαίωμα να δώσουν ΑΣΕΠ ΚΑΙ αν καταφέρουν να περάσουν μέτρησέ τους τα μόρια τότε.
    Δώσε μάθημα αξιοκρατίας. Εγώ φέτος δε διορίστηκα για λιγότερο από ένα μόριο. Δεν είχα ξαναδώσει ΑΣΕΠ. Ξέρεις ότι πριν απο εμένα υπάρχουν περίπου 2000? Οι περισσότεροι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να δώσουν…Όποιος από αυτούς αξίζει τη θέση να δώσει ΑΣΕΠ…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:53 | Δημήτρης

    50.000 επιστήμονες δουλεύουν επί 8 ώρες ,επί 10 μήνες κάθε δύο χρόνια.Αποδίδουν με αυτήν την απίστευτη εργασία στην χώρα……
    ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΙΠΟΤΑ. Το καλύτερο έπεται γιατί αυτό απλά συνέβαινε εώς τώρα.
    Μετά ήρθε η …… πράσινη ανάπτυξη και αποφάσισε ότι το παραπάνω , είναι προς το συμφέρον της χώρας και πρότεινε την ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ….να το κάνουν κάθε χρόνο !
    Έχετε σκεφτεί το κατα πόσο αυτή η εργασία είναι …. ανόητη?
    Κα Υπουργέ ,είμαι φυσικός και είμαι επιτυχών του ΑΣΕΠ ,και θα ξαναείμαι αν το θέλετε.Με εμποδίζεται όμως.Με καθυστερείτε.Τελειώνω το Μεταπτυχιακό μου και θέλω να κάνω Διδακτορικό.Δεν είναι έξυπνο..δεν μου επιτρέπει η διαβούλευση να το γράψω διαφορετικά….να με αναλώνετε με αυτόν τον τρόπο.Στρέψτε τον ανταγωνισμό στην έρευνα.Δημιουργήστε Μεταπτυχιακά τμήματα παιδαγωγικής επιστήμης ανα κλάδο και καταργείστε ψευτοδιαγωνισμούς.Τα ξέρω αυτά που ζητάει ο Διαγωνισμός και τα ξέρουμε όλοι μας.Ο γραπτος διαγωνισμός είναι χάσιμο ενέργειας των επιστημών και τίποτα άλλο.Προσφέρει και
    αντικειμενική αιτιολόγηση των προσλήψεων όχι όμως και αντικειμενική αξιολόγηση.Προσφέρει και αιτιολόγηση της ανεργίας όχι όμως εξάλειψή της.Το κυριότερο από όλα είναι η κατανάλωση αυτής της απίστευτης ενέργειας που έχει το επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας σωστά.Να ξέρετε ότι με το σύστημα που θα επιλέξετε ,θα κατευθείνετε αυτό το Δυναμικό.
    Εως τώρα ο ένας με κατευθείνει προς τα εδώ …τρέχω,παλεύω … μετά έρχεται άλλος υπουργός με κατευθείνει προς τα εκεί …τρέχω ,παλεύω,….πάω να φθάσω μετά έρχεται τρίτος και μου λέει θα σε ακούσω πρώτα αλλά μάλλον ότι έκανες έως τώρα δεν με ενδιαφέρει…εγώ υποψιάζομαι ότι ούτε να με ακούσει θέλει, αλλά τι να κάνω γράφω…
    Η έξίσωση είναι δύσκολη και όταν κάποιος καταπιαστεί μαζί της πρέπει να το ξέρει.
    Ακόμα και ο Χιτλερ πίστευε ότι είχε καλές προθέσεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:50 | Δημοσθένης

    Συνέδελφε Δήμο, μην κάνεις τέτοιες δηλώσεις για ιδιωτικούς αν δεν ξέρεις. Οι προσλήψεις γίνονται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ.Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί σε περίπτωση κλεισίματος και μόνο του σχολείου απορροφώνται από το δημόσιο. Συμφωνώ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ να διορίζονται στα ιδιωτικά μόνο επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αλλά δεν είναι δυνατόν, συναδέλφους που κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη, με μια ζωή στην εκπαίδευση, να τους ζητήσει ο οποιοσδήποτε να περάσουν από τον ΑΣΕΠ τη στιγμή που περνάμε μεγάλη κρίση και τα ιδιωτικά πιέζονται. Η προϋπηρεσία είναι μία δημόσια ή ιδιωτική αρκεί να είναι νόμιμη.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:48 | Σπίνουλας Α. ΠΕ03

    Καταρχήν θα συμφωνήσω με πολλούς συναδέλφους ότι οι προτάσεις που δημοσιέυονται από το υπουργείο είναι αποσπασματικές και ασαφείς.Κατά τη γνώμη μου δεν απαντώνται τα παρακάτω βασικά ερωτήματα,απαραίτητα για τη διαβούλευση:

    1.Μεταβατική περίοδος : πρέπει η κυρία υπουργός να γίνει πιο σαφής.Αν μόνο οι διορισμοί της επόμενης χρονιάς γίνουν με το υπάρχον σύστημα τότε δε μιλάμε για μεταβατική περίοδο.Μιλάμε για όποιος πρόλαβε πρόλαβε.

    2. Τι θα γίνει με 24μηνα,30μηνα κτλ;

    3.Τι θα γίνει με όσους είναι ήδη επιτυχόντες σε κάποιον
    ΑΣΕΠ ; θα χρειαστεί να ξαναδώσουν εξετάσεις; Τα μόρια της επιτυχίας εκείνης θα χαθούν οριστικά;

    4.Αν κάποιος είναι επιτυχών με το νέο συστημα και δε διοριστεί ή πάει αναπληρωτής,θα πρεπει να ξαναδώσει και να ξαναπετύχει;

    Η δική μου πρόταση είναι : διατήρηση της βασικής δομής του υπάρχοντος συστήματος με βελτιώσεις.Συγκεκριμένα :

    1.διατήρηση του 60-40 στις προσλήψεις.Το 60% θα προσλαμβάνεται από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ όπως σήμερα. Το υπόλοιπο 40% από ΕΝΑΝ ενιαίο πίνακα διορισμών-αναπληρωτών στον οποίο θα μπαίνουν όσοι έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    2.Η μοριοδότηση στον πίνακα αυτόυ θα γίνεται συνυπολογίζοντας:

    (α) τα μόρια επιτυχίας σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ αθροιστικά χωρίς απώλειες

    (β) τα μόρια προυπηρεσίας από αναπλήρωση-ωρομισθία ΜΟΝΟ μέσω του πίνακα.ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ «παραθύρων» τύπου Συβιτανίδειος-ΟΑΕΔ κτλ.

    (γ) το βαθμό πτυχίου

    (δ) μεταπτυχιακά – διδακτορίκα

    (ε) το χρόνο κτήσης πτυχίου

    3. οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνονται από αυτόν τον πίνακα αφού έχουν γίνει οι προσλήψεις του 40%.

    4.οι προσλήψεις ωρομισθίων κανονικού προγρλαμματος και ΠΔΣ θα γίνονται από πίνακες ανα περιφέρεια και ΔΔΕ αντίστοιχα με τη μοριοδότηση του ενιαίου πίνακα

    5. Διατήρηση μόνο του 24μηνου + ΑΣΕΠ

    ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | Καζακλή Κωνσταντία ΠΕ02

    Είναι απαράδεκτο για μας τους πιο παλιούς εκπαιδευτικούς να γινόμαστε κάθε φορά θύματα της εκάστοτε κυβερνητικής αλλαγής. Όποτε αλλάζει η κυβέρνηση, πρέπει να «πεθαίνουμε» από το άγχος των αλλαγών. Έτσι και τώρα συζητούνται ανατρεπτικές αλλαγές, επειδή πιστεύεται πως οι προγραμματισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν εκ θεμελίων λανθασμένοι και πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων, για να επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά μια νέα μοναδική σωστή πολιτική.
    Γιατί σε έναν τομέα τόσο νευραλγικό, όπως αυτός της παιδείας, δεν υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων από όλα τα κόμματα και πρέπει κάθε φορά όλα να αλλάζουν, σαν να μην ήταν τίποτε από τα προηγούμενα κεκτημένα σωστό; Για τους εκπαιδευτικούς δεν είναι θέμα πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης και αξιοκρατίας.
    – Η ρύθμιση του 60% από τον ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα είναι νομίζω και από εμάς τους παλαιότερους αποδεκτή -παρόλο που μας είχε αδικήσει η κατάργηση της επετηρίδας και κινδυνέψαμε να μη διοριστούμε ποτέ- γιατί δίνει τη δυνατότητα δύο διεξόδων για διορισμό και δε μετατρέπει το διορισμό σε μονόδρομο μόνο από τον ΑΣΕΠ. Γιατί πρέπει να καταργηθεί; Υπάρχουν άτομα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα και έχουν εκεί εναποθέσει τις ελπίδες τους για διορισμό, γιατί αυτά τα άτομα μπορεί να μη στάθηκαν τόσο τυχερά με τον ΑΣΕΠ. Δε μιλάμε για άτομα που τα μόρια της προϋπηρεσίας τα πήραν αναξιοκρατικά -και βέβαια όλοι οι αναξιοκρατικοί τρόποι πρέπει να καταργηθούν- αλλά για όσους μια ζωή παρακαλούσαν να δουλέψουν στο δημόσιο και κάποτε τους δόθηκε αξιοκρατικά η ευκαιρία και άρχισαν να μαζεύουν προϋπηρεσία.
    -Η ρύθμιση των 24 μηνών με μία οποιαδήποτε επιτυχία στον ΑΣΕΠ πάλι μας βρήκε σύμφωνους, γιατί προσπαθήσαμε και αποδείξαμε ότι και με το σύστημα του ΑΣΕΠ μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Γιατί πρέπει να παίρνουμε μέρος κάθε φορά σε καινούριο ΑΣΕΠ, όταν ήδη έχουμε επιτύχει με «κόστος ψυχής» σε προηγούμενους; Μιλάμε για άτομα με ή χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις που τα παραμερίσαμε όλα για μία, δύο ή και τρεις μέχρι τώρα επιτυχίες.Πόσο μπορεί κανείς να αντέξει ακόμα; Αυτή η ρύθμιση είναι πολύ δίκαιη για όσους γνωρίζουν τις υποχρεώσεις ενός εκπαιδευτικού και τι σημαίνει να δουλεύεις και ταυτόχρονα να διαβάζεις για ΑΣΕΠ. Πιστεύω κάποτε να δικαιωθούμε όλοι όσοι το αξίζουμε πραγματικά. Καλή επιτυχία στον καθένα μας.
    Φιλόλογος πτυχιούχος του 1991, με 2 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, με 3 τέκνα και διανύοντας τον τρίτο χρόνο ως αναπληρώτρια (δύο εκ των οποίων σε δυσπρόσιτα σχολεία).

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

    Συμπληρωματικό με τον τρόπο διορισμού και απόκτησης πιστοποιητικού Παιγαγωγικής Επάρκειας από τους Εκπαιδευτικούς ( ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΜΕΤΑΞΑΣ )
    —–
    Τα 3 έτη παραμονής του νεοδιορισθέντος εκπαιδευτικού στο Σχολείο, τα βρίσκω κάπως μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζω πως η υποχρεωτική παραμονή για 2 έτη , προσιδιάζει και στην παιδαγωγική διάσταση του έργου του εκπαιδευτικού, αλλά δεν του στερεί ταυτογχρόνως το δικαίωμα για άλλες επιλογές.
    Στα 2 αυτά χρόνια θα είναι δόκιμος. Πώς μπορούμε να το ορίσουμε αυτό; Ο δόκιμος εκπαιδευτικός για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ακροατής στις αίθουσες διδασκαλίας. Στη συνέχεια και αφού θα οριστεί υπεύθυνος Τάξης, θα τεθεί υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτικού ο οποίος θα έχει αναλάβει αυτό το ρόλο στη Μονάδα, και αυτός δεν μπορεί να είναι ο Διευθυντής. Ο προσωπικός αυτός Σύμβουλος θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τον δόκιμο εκπαιδευτικό. Επιπροσθέτως, ο δόκιμος εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, και τον Σχολικό του Σύμβουλο στον οποίο υπάγεται. Ο Διευθυντής εξάλλου θα είναι υποχρεωμένος να οργανώνει πρότυπες διδασκαλίες για τους δόκιμους εκπαιδευτικούς.
    Εφόσον ο δόκιμος εκπαιδευτικός αξιολογηθεί από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, το Σχολικό Σύμβουλο, και τον υπεύθυνο προσωπικό του σύμβουλο ( έμπειρο εκπαιδευτικό του Συλλόγου Διδασκόντων ), τότε μονιμοποιείται.
    Ο υπεύθυνος αυτός προσωπικός σύμβουλος σε κάθε Σχολική Μονάδα, θα πρέπει να διαθέτει επαυξημένα τυπικά προσόντα και αρχαιότητα. Κίνητρο για να αναλάβει αυτόν το σημαντικό ρόλο, θα μπορούν να είναι κατά πρώτον μία μοριοδότηση που θα τον πριμοδοτήσει για περαιτέρω εξέλιξη και ει δυνατόν, κάποιο συμβολικό οικονομικό κίνητρο.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:46 | karatasos

    1)Διορισμοί μονον από εξετάσεις ΑΣΕΠ.΄Απλά πρόσθετη λογική
    μοριοδότηση εφόσον έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, με την προύποθεση
    ότι πέρασαν στο ΑΣΕΠ. Δηλαδή όπως ισχύει σήμερα.
    Οι πολύτεκνοι θα διορίζονται εφόσον απλά ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ τη βάση
    στον ΑΣΕΠ. Είναι αστείο να μένουν εκτος για 5 ή 15 ή 20 κ.λ.π.
    μόρια.
    2)Μεταθέσεις μετά από 1-έτος , όπως ισχύει και σήμερα,εφόσον
    βέβαια κάθε χρόνο υπάρχουν αντικαταστάτες, π.χ. Νεοδιοριζόμενοι.
    Να μη γυρίσουμε στην εποχή της ΧΟΥΝΤΑΣ.
    3) Αποσπάσεις: Εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος και εφόσον υπάρχουν
    εκπαιδευτικά κενά στην περιοχή απόσπασης, καθώς και άλλοι
    εκπαιδευτικοί π.χ. νεοδιοριζόμενοι που θα τους αντικαταστήσουν
    στην πρότερη θέση τους.
    4)Αποσπάσεις σε φορείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο
    για υποβοήθηση διδακτικού έργου π.χ. σε Ειδικά σχολεία,
    Πρότυπα σχολεία, Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. , από εκπαιδευτικούς που
    έχουν
    αυξημένα προσόντα π.χ. MASTER, PHD .
    Είναι αστείο να βλέπει κανείς εκπαιδευτικούς ανακατεμένους με
    διοικητικούς 2-θμιας εκπαιδευσης σε διάφορα γραφεία, καθώς και
    βιβλιοθηκάριους σε διάφορες βιβλιοθήκες. Αν δεν θέλουν νάναι
    εκπαιδευτικοί ας ζητήσουν μετάταξη(να υπάρχει σχετική μέριμνα, γιατί
    ίσως κάποτε δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ΕΙΔΙΚΟ ρόλο του
    εκπαιδευτικού).

    28-χρόνια εκπαιδευτικός

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Κυρία Υπουργέ,
    Θα ήθελα να εκθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το σύστημα προσλήψεων. Καλό θα ήταν
    α) να υπάρξει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον για 3 χρόνια
    β) να μοριοδοτηθεί με ένα μόριο κάθε μήνας προϋπηρεσίας, ωστε να μην αδικηθούν όσοι έχουν συγκεντρώσει προϋπηρεσία με κόστος οικονομικό, οικογενειακό και ψυχικό.
    γ) να μη χρειαστεί να ξαναδώσει ΑΣΕΠ κάποιος ο οποίος είναι επιτυχών, όμως λόγω έλλειψης μόνιμων θέσεων προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής, αλλά να προσμετράται η προϋπηρεσία του για μόνιμο διορισμό. Έτσι καλύπτει τα προσόντα που απαιτούνται (επιτυχία στο ΑΣΕΠ) αλλά δεν είναι άχρηστη η θητεία του, η οποία δε του διασφαλίζει ότι θα δουλέψει στην εκπαίδευση και τον επόμενο χρόνο και ότι η δουλειά του έχει κάποιο αντίκρυσμα.
    δ) από το παραπάνω βέβαια προκύπτει ότι, αν κάποιος προσληφθεί ως αναπληρωτής μία φορά, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και την επόμενη χωρίς να ξαναδώσει ΑΣΕΠ.

    Επίσης, όσον αφορά στις μεταθέσεις και αποσπάσεις, να λαμβάνεται υπόψη και η συνυπηρέτηση πέρα από τις ανάγκες του Σχολείου, γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μείωση γεννήσεων και διαζύγια, όταν γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια εκπαιδευτικών ζουν πολλά χρόνια χώρια.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:42 | Έλενα Βλάχου

    Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο αξιοκρατικά τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα θεσπιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο σχετικά με την περίπτωσή μου. Ανήκω στον μηδενικό πίνακα μοριών του κλάδου ΠΕ07. Παρόλο που έχω ήδη κάνει σχετική αίτηση, μέχρι στιγμής δεν με έχουν καλέσει. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια και έτσι έχω δηλώσει αναγκαστικά μόνο κοντινούς νομούς (Αττική, Πειραιά, Κόρινθο). Από τη νέα σχολ.χρονιά που θα έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχικό μου, θα μπορέσω να δηλώσω και άλλες περιοχές. Έχω πιθανότητες να με καλέσουν όμως? Μέχρι πρόσφατα (Σεπτ.) με αντιμετώπισαν αρνητικά, μιας και δεν ανήκω στον πίνακα μορίων.
    Σας παρακαλώ να ανταποκριθείτε στο ερώτημά μου.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:42 | Νίκος

    Η ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΣΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ.
    ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΔΣ, ΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ, ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!
    Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ1
    ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ (ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΚ).
    ΟΣΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΟΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ, ΑΠΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!
    ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΦΙΑΛΑΝΕ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ, ΝΑ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ/ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ ΑΘΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ 100 ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΣΤΩΣ!
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ 0,5 ΜΟΡΙΟ ΑΝΑ 6ΜΗΝΟ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΣΑΜΑΤΙΚΗ?
    ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΓΙΟ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΣΟΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ Η’ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΝΟΣΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ! ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΑΜΙΓΟΥΣ ΑΣΕΠ, ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ!