1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 12:09 | Βαγγέλης Τσούρμας

    Παρεμβαινω για τριτη φορα με αφορμη την αποψη τριτεκνης ηδη και με ειλημμενη της αποφαση για πολυτεκνια με σκοπο το διορισμο. Φθανει λοιπον η καλη κυρια να απειλησει την υπουργο οτι, αν καταστησει την επιτυχια ΑΣΕΠ ορο διορισμου ,δε θα προβει σε αλλη αναπαραγωγικη διαδικασια.
    Κριμα εχω να της αντιτεινω. Σ’ αυτη τη διαδικασια οπου τιθενται αυστηρα εκπαιδευτικα κριτηρια με σκοπο την ευρεση του καταλληλου δασκαλου,το μονο που εχει να μας προτεινει ειναι το ταιριασμα των χρωμοσωματων δυο ανθρωπων.Μαλιστα, αυτο ειναι κριτηριο παιδαγωγικης επαρκειας.
    Γι’αυτο γεμισε κα Υπουργε ο πινακας των αναπληρωτων. Γιατι εκβιαζεστε απο τριτεκνους,πολυτεκνους και ΟΑΕΔιτες ψηφοφορους σας τοσα χρονια. Και αντι να μαζεψετε οσα κανατε, καταργειτε τους πολλους και τιμιους.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 12:00 | Παναγιωτίδης Παναγιώτης

    Αγοπητή κ. Υπουργέ (η όποιος διαβάζει το μήνυμα αυτό)
    Ο θεσμός διορισμου μέσω ΑΣΕΠ λειτουργεί αισίως εδώ και 10 χρόνια. Εχει γίνει κάποια μελέτη (αξιολόγηση) του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία την περίοδο αυτή? Βελτιώθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία? Βγάλαν τα σχολεία μας καλύτερους μαθητές-ανθρώπους? Γνωρίζεται κάτι γι΄αυτό? Με τον διαγωνισμό-ΑΣΕΠ δόθηκε η δυνατότητα σε νέους 22-24 ετών να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση και καταφέραμε να μειώσουμε τους δείκτες ανεργίας. ‘Οφείλω να συγχαρώ για το επίτευγμα αυτό όλο το πολιτικό κόσμο της χώρας’.
    Αξιοκρατεία και δικαιοσύνη.
    Ειναι δίκαιο και αξιοκρατικό να συναγωνίζεται ένας 40χρονος βιοπαλαιστής με οικογένεια και υποχρεώσεις (στεγαστικά δάνεια κ.λ.π)κάποιον νεαρό επιστήμονα που μόλις αποφοίτησε, στηρίζεται οικονομικά από τους γονείς του, δεν έχει υποχρεώσεις και διαθέτει άπλετο χρόνο για να διαβάσει και να προετειμαστεί για τον διαγωνισμό? Και μη μου πείτε ότι ο πρώτος διαθέτει εμπειρία γιατί η εξεταστέα ύλη του ΑΣΕΠ δεν έχει καμία σχέση με την διδακτέα ύλη.
    Σεβαστείτε τους κόπους και τον αγώνα μας. Ο Θεός να σας βοηθήσει να πάρετε μια δίκαιη απόφαση (δίχως πολιτικά συμφέροντα) για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον.
    Το φάντασμα του Γ. Αρσένη αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας.
    Αλλαγές και ανατροπές έγιναν πολλές. Η παιδεία συνεχίζει να υποφέρει.
    Τέλος επειδή πραγματικά πιστεύω στην αξιοκρατία Θα ήθελα να προτείνω όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να δίνουν ΑΣΕΠ και τεστ δεξιοτήτων. Έτσι θα ήμαστε σίγουροι ότι μας κυβερνούν οι ‘άριστοι’. Ευχαριστώ πολύ και καλή τύχη!!!

    Παναγιωτίδης Παναγιώτης
    Διδάκτωρας Χημείας
    Αφιερωμένος στην εκπαίδευση

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:56 | Δήμητρα

    Κυρία Υπουργέ,
    Πως είναι δυνατόν να κάνουμε διάλογο όταν δεν μας έχετε πει ακόμα τι πραγματικά προτείνετε;

    *Πόση είναι η μεταβατική περίοδος; (θα χάσουν κάποιοι τα μόρια τους?)
    *Πως θα γίνονται πραγματικά οι διορισμοί? Ποιο θα είναι το όριο?
    *Αυτοί που έχουν ήδη μόρια (π.χ. 20μόρια προϋπηρεσίας) και έχουν και επιτυχία στον ΑΣΕΠ πως θα διοριστούν? Από την στιγμή που η προϋπηρεσία πια δεν θα προστίθεται? Πέστε το ξεκάθαρα επιτέλους!
    *κάθε πότε θα γίνεται ΑΣΕΠ?

    Το ότι δεν μας λέτε αυτά αλλά και άλλα ακόμη, είναι πραγματικά ύποπτο αλλά και πολύ ύπουλο από μέρους σας, δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε και μάλλον αυτός είναι ο σκοπός σας!

    Χρόνια τώρα εξυπηρετούμε την εκπαίδευση ως εργαζόμενοι και ελάχιστα αμειβόμενοι, είναι εξοργιστικό λοιπόν να λέτε στον υπόλοιπο κόσμο (που δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης) πως η προϋπηρεσία μας είναι προϊόν γνωριμιών και αναξιοκρατίας!

    Οι αλλαγές που προτείνετε θέλουν χρόνο και δεν γίνεται όλο αυτό να ξεκινήσει από το 2010! Είναι ύπουλο! Τόσοι άνθρωποι ένα βήμα πριν τον διορισμό τι έχουν να περιμένουν από εσάς και τις ιδέες σας?

    Και πέστε μου σας παρακαλώ … τι με περιμένει εμένα (αλλά και όλους τους αδιόριστους συναδέλφους) τον επόμενο εκπαιδευτικό χρόνο … θα είμαι Ωρομίσθια? Αναπληρώτρια? Άνεργη?

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:55 | Βαγγέλης

    Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αλλάξει κάτι όσον αφορά τις προσλήψεις των πολυτέκνων και ειδικά τον νόμο για τον διορισμό τους.Ξέρω αρκετά άτομα που έκαναν 4ο παιδί για να διοριστούν με αποτέλεσμα να είναι μια καλή λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.Πρόκειται για άτομα νέα που προσφέρουν πολλά στη χώρα τους.Με αυτό το νόμο από τότε που ίσχυσε ανέβηκε λίγο το ποσοστό των γεννήσεων πράγμα αξιοσημείωτο.Με τέτοια λοιπόν κίνητρα σε μερικά χρόνια θα ανέβουν και άλλο.
    ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ.ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:54 | CHRISSOOF

    Aποτυχία σε γραπτό διαγωνισμό στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (π.χ. 49) καταργεί ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ;;;;
    Αποτυχία σε γραπτό διαγωνισμό στα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ (π.χ. 49) καταργείτε τις ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ,μεταπτυχιακό,διδακτορικό);;;
    επιτέλους δώστε την αξία που πρέπει στα πτυχία μας!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:54 | Αλεξανδρος Τ.

    Επειδή πολύ λόγος έχει γίνει για τους πολύτεκνους, να διευκρινίσω καταρχήν την έννοια πολύτεκνου και τα δικαώματά του.. Πολύτεκνος είναι ο γονιός, όχι το τέκνο…άρα αν κάποιος δικαιούται να έχει προτεραιότητα στην εύρεση δουλειάς είναι αυτός που έχει >τρία παιδιά και όχι το κάθε ενα από τα παιδιά αυτά.. ΟΜΩΣ, ας το δούμε λίγο βαθυτερα..Για ποιο λόγο ο πολύτεκνος προηγείται στο δικαίωμα της εργασίας;;;..Για οικονομικούς λόγους ή ως κίνητρο αναπαρωγικότητας προς λύση του δημογραφικού προβλήματος;;;..Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση: Είναι δυνατόν να κοιτάμε αν έχει ήλιο για να αποφασίσουμε αν έχει ζέστη;; Γιατί δεν μετράμε κατευθείαν τη θερμοκρασία;;;.τί θέλω να πω..γιατί δεν μετράμε το εισόδημα για να αποφασίσουμε ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη για δουλειά;; Δηλαδή, ένας τρίτεκνος με μεγάλο εισόδημα και 3 σπίτια προηγείται έναντι μελών δίτεκνης οικογένειας που δεν έχουν στέγη ή έχουν πολύ χαμηλό, ή χωρισμένων γονιών ή με τον ένα γονιό να έχει πεθάνει;;…Μοιάζει πολύ αντιφατική ως ύποπτη αυτή η ‘δωροδοκία’ στους πολύτεκνους…Μήπως αποτελούν μία μεγαλύτερη αγορά ψήφων;;;…
    Ας πάρουμε τη δεύτερη περίπτωση..:Αν η μοριοδότηση για την εύρεση εργασίας αποτελεί κίνητρο για την αναπαραγωγικότητα, τότε σαφώς καταπατείται το άρθρο 103 του Συντάγματος περί προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια ή γραπτό διαγωνισμό! Η μοριοδότηση των πολυτέκνων ΔΕΝ αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο ικανότητας!!!..Θίγεται στο έπακρο η αξιοκρατία!!!…
    Είναι πραγματικά πολύ ύποπτη η προτεραιότητα των πολυτέκνων και μάλιστα η παραποίηση της έννοιας ‘πολύτεκνου’, αφού πολύτεκνος είναι ο γονιός και όχι τα παιδιά ώστε να δικαιούται συνολικά η οικογένεια και το κάθε ένα παιδί επιπρόσθετη μοριοδότηση ή ξεχωριστή κατηγορία προσληψης..Εδώ υπάρχει ζήτημα…
    Αντιθέτως, το εισόδημα π.χ. 10.000€ το χρόνο για μία πολύτεκνη οικογένεια δεν είναι το ίδιο με ισόποσο μία π.χ. τριμελής οικογένειας(με ένα παιδί)..Επομένως, τα προνόμια που πρέπει να έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες είναι διαφορετική φορολόγηση,διαφόρων ειδών φοροαπαλλαγές, δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες(χωρίς παράβολα), δωρεάν συγκοινωνίες κτλ… Η ανάγκη για δουλειά είναι πάγια και διαρκής για όλους ακριβώς το ίδιο…το εισόδημα και η περιουσία θα μπορούσε να αποτελεί ενα κριτήριο διαφοροποίησης..ο αριθμός μια οικογένειας από μόνος του, δε λέει απολύτως τίποτα πέρα από την διαφορά ψήφων που μπορει να φέρει ανάλογα με τον αριθμό μελών της…

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 6% ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ. ΓΙΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | 30ΜΗΝΙΤΙΣΣΑ

    – ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ 30ΜΗΝΟ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 2/3- Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ – ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 2/3 !

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ+ΑΣΕΠ

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 60-40%

    – ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ( ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ, ΠΔΣ, ΣΔΕ, κτλ…)

    – ΝΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΣΕΠ – ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

    – ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ

    Αναξιοπαθούντες Ταξιδιώτες Γυρολόγοι Εκπαιδευτικοί

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΑ

    Θεωρούμε αναγκαίο να ληφθούν πρόνοιες για τους τρίτεκνους αναπληρωτές οι οποίοι με το ισχύον σύστημα προσλήψεων καταλαμβάνουν το 20%των θέσεων αναπληρωτών απο τον ενιαίο πίνακα.
    Πολλοί έχουν ήδη δρομολογήσει τη ζωή τους με βάση αυτό το νόμο, τι θα γίνει; αν αδιαφορήσετε θα δημιουργήσετε τεράστιο πρόβλημα με τραγικές συνέπειες.
    Πιστεύουμε πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι προτεραιότητα για την εκπαίδευση. Ο χρόνος διαβούλευσης είναι ανεπαρκής και δυσανάλογα μικρός σε σύγκριση με τα προβλήματα που δημιουργούν τα νέα μέτρα.
    Αν πραγματικά θέλετε αξιοκρατία υπάρχει ο βαθμός πτυχίου που θα έδινε ένα σοβαρό κίνητρο για τους φοιτητές και οι μεταπτυχιακές σπουδές.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
    triteknoi_anapl@yahoo.gr

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | χρήστος λειβαδιώτης

    Κα. Διαμαντοπούλου, η οποιαδήποτε αλλαγή που προτίθεστε να κάνετε θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλιώς δεν βλέπω πως θα έχετε τους εκπαιδευτικούς κοντά σας για να πετύχετε την αναβάθμηση της Παιδείας.
    Η σύζυγός μου είναι αναπληρώτρια (φέτος για 2η χρονιά) και μετά την Πελλοπόνησο (την 1η χρονιά), φέτος είναι στην Ξάνθη. Εμείς είμαστε από πόλη της Μακεδονίας. Έχουμε 3 παιδιά (ηλικίας 6,5 – 4,5 και 2 ετών) τα οποία έχει μαζί της και σας λέω ότι φέτος επειδή δεν υπήρχε θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό για το 2χρονο αλλά και μικρά νήπια για το δεύτερο παιδί, λόγω έλλειψης σχολείων,(ευτυχώς που το πρώτο πηγαίνει Ά Δημοτικού) αναγκάζεται να πληρώνει Ιδιωτικό Σταθμό 600 Ευρώ (300+300)και 300 τα νοίκια, σύνολο 900 Ευρώ.
    Πως θα τα βγάλει πέρα όλο το μήνα με τα χρήματα που τις δίνει το Υπουργείο σας;

    Ερωτώ:

    1) Τι θα γίνει με τους τρίτεκνους αναπλωρωτές οι οποίοι φέτος ή του χρόνου συμπληρώνουν τα απαραίτητα μόρια διορισμού τους; (βαθύ κοινωνικό θέμα – προσέξτε τους χειρισμούς σας),
    2)αν δεν μπορούν να δώσουν, οι τρίτεκνοι, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τι θα γίνει με τα μόριά τους; θα υπάρχουν (τα μόρια)αλλά και δε θα υπάρχουν (έστω μέχρι να δώσουν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ);
    Μήπως κάποια πράγματα τα εκτιμήσατε πρόχειρα; Κα Υπουργέ δεν καταργούνται πρακτικές (Ενιαίος Πίνακας)που ακολουθούνται χρόνια τώρα και ρυθμίζουν τη ζωή μας. Άλλωστε διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ γίνονται και τώρα,τι σας ωθεί να καταργήσετε τον Ενιαίο Πίνακα; Φαντάζομαι ότι και σεις στο τέλος – και σαν γυναίκα άλλωστε-, θα συμφωνήσετε ότι κάθε πράξη της Πολιτείας θα πρέπει να έχει κατεύθυνση -τουλάχιστον- την διατήρηση πολιτικών για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
    Ευχαριστώ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:46 | ΤΣΙΚΑΛΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (Π.Χ. ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (Π.Χ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ,ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ).
    ΔΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | ΠΑΥΛΟΣ

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΕΞΙΡΡΟΠΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΕΝΑ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΗΛΑΔΗ Η ΗΜΕΡΟΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΑΡΧΙΚΑ, ΝΑ ΟΣΜΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΩΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ,Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.Ο ΙΚΑΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΚΙ ΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΛΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ…ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | lela

    Φρόνιμο επίσης θα ήταν να παραθέτει ο καθένας που λαμβάνει μέρος στη διαβούλευσει τη γνώμη του για το ‘νομοσχέδιο’, δηλαδή αν συμφωνεί ή διαφωνεί, καθώς και να προτείνει λύσεις, ει δυνατον αντικειμενικά δίκαιες. Προσωπικές ιστορίες, και πολλές φορές δακρύβρεχτες, αφενός δεν αφορούν και δεν εξυπηρετούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, και εν τέλει ευτελίζουν την όλη διαδικασία.
    Εξάλλου όλοι πάνω κάτω, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:33 | Άρης

    Γιατί όλα αυτά κ. Διαμαντοπούλου????????? Αυτές είναι οι καινοτόμες ιδέες σας τόσα χρόνια ως Επίτροπος? Αυτά σας δίδαξε η εμπειρία σας ως Νομάρχης Καστοριάς μολις από τα 26 σας χρόνια? Εσεις είχατε προσόντα ενώ εμείς θα πρέπει να είμαστε κάτω από διαρκή αξιολόγηση? Αυτά είχατε στο κεφάλι σας όταν χτυπιόσαστανμ στο ετήσιο συνέδριο της ΔΟΕ τον Ιούνιο του 2009 και σκουπίζατε το στόμα σας από την ένταση γι ατην αδικία κατά των ωρομισθίων? Αυτή ήταν η αλήθεια σας όταν κάνατε επερωτήσεις στον κ. Στυλιανίδη επησημαίνονατς ότι ως ΠΑΣΟΚ θεωρείτε πως μετά από 2 χρόνια υπηρεσίας σε σχολείο πρέπει να γίνεται αυτόματα διορισμός του εκπαιδευτικού? Αυτό ήταν το θεικό σχέδιό σας για μας? Ποιος σας είπε ότι έχετε δικίωμα να παίζετε με τα όνειρά μας και να διαχειρίζεστε τι ζωές μας? Ποιος ΑΣΕΠ μπορεί να αντικατοπτρίσει το συναίσθημα και την αλήθεια που κρύβει η επαφή με τους μαθητές στη τάξη? Ποιος μπορεί να ακυρώσει εν μια νυκτή (γιατί και ο ενας μεταβατικός χρόνος εν μια νυκτή είναι) προσπάθειες και κόπους μηνών ή ετών? Ποιος σας είπε ότι στη παιδεία γκρεμίζεις για να χτίσεις? Παλέυω με την εκπαίδευση 5 χρόνια πηγαίνοντας από σχολείο σε σχολείο και έχω πτυχίο και φέτος στον ΑΣΕΠ περάσανε άτομα χωρίς ούτε μια ώρα εμπειρία! Είναι δικαιοσύνη αυτό.Αντί να τον καταργήσετε τελείως τον κάνετε αυτοσκοπό? ΈΛΕΟΣ δηλαδή! Κάνω χαρτιά και μπάινω στο σχολείο δηλαδή και η παιδαγωγική μου εμεπιρία απλά μου δίνει μόρια? Τι λογική είναι αυτή? Θέλετε δηλαδή να μας πείσετε δηλαδή ότι η ΝΔ γέμισε τα σχολεία με δικούς της? Όσο και να προσπαθήσετε τις μεγάλες μέρες του ΠΑΣΟΚ τις ζήσαμε και τις ζούμε! Στην ΑΣΠΑΙΤΕ μας λέγανε πως η εκπαιδευτική εμπειρία σε κάνει εκπαιδευτικό καλό και όχι τα προσόντα σου. Δεν γίνεται να δούμε τεχνοκρατικά την εκπαίδευση απλά για να βάλετε την υπογραφή σας σε ένα νομοσχέδιο!Αγοράστε βιβλία και θρανία στα παιδία! Χτίστε σχολεία και δώστε εναλλακτικές επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές και αφήστε τα προσωπικά σας απωθημένα στην άκρη! Το κρίμα για τα αποτελέσματα της παιδείας μας στο λαιμό σας…. Και εύχομαι να καταφέρετε να γεράσετε για να καμαρώνετε μετά από χρόνια τα επιτεύγματα σας! Να ντρέπεστε μόνο και να κατεβάζετε τα μάτια όταν έρχεστε απέναντι σε ένα εκαπιδευτικό…

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | ΣΤΕΛΙΟΣ Κ.

    Κάθε κυβέρνηση που έρχεται σε αυτό τον τόπο σηματοδοτεί ραγδαίες αλλαγές σε όλους ή σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας. Εμεις οι πολίτες αυτής της χώρας υπομένουμε καρτερικά τις κάθε είδους αλλαγές που συντελούνται κάνοντας υπομονή υπομονή και υπομονή.
    Τώρα σειρά έχουν οι εργαζόμενοι αναπληρωτές/ ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
    Διά μαγείας φαίνεται ότι έχουν λυθεί όλα τα σημαντικά προβλήματα της παιδείας και τώρα έχει σειρά το έμψυχο δυναμικό των σχολείων οι ίδιοι οι καθηγητές.
    Αφού έχουν λυθεί τα προβλήματα των μισθών πείνας και ομηρείας των ωρομισθίων, αφού έχουν λυθεί τα προβλήματα των ολοήμερων σχολείων, αφού έχει δοθεί τέλος στις αργοπορημένες ως καιχρόνια καθυστερήσεις μισθών των εκπαιδευτικών των ΙΕΚ, αφού οι αιθουσες διδασκαλίας είναι οι πλέον κατάλληλες για την διεξαγωγή μαθημάτων,αφού τα κρατικά κονδύλια για την παιδεία (και την υγεία) έχουν φτάσει στα ύψη ε!Αφού η παραπαιδεία έχει φτάσει στα ύψη …και άλλα πολλά είπαμε να ασχοληθούμε και με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
    Και τι έγινε κύριε εκπαιδευτικέ που έχεις δουλέψει ως αναπληρωτής και ωρομίσθιος. Τι και αν ήσουν προπέρυσι στην Κρήτη και πέρυσι στην Καλαμάτα. Αχ! βρε αχάριστε εκπαιδευτικέ. Υπομονή τα πράγματα θα φτιάξουν και θα παίρνεις και τα παιδάκια σου μαζί για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας (που μεταξύ μας είναι πολύ ομορφη)»!!
    Τώρα θα πρέπει να να ακολουθήσεις το σύστημα του ΑΣΕΠ. Αυτό μωρέ ξέρεις που δίνεις εξετάσεις τώρα και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από μήνες χωρίς καμιά αργοπορία! Τι να σου κάνουν και οι κύριοι του ΑΣΕΠ τόσους υπαλλήλους τους δώσανε τέτοια δουλειά κάνουν. Στο μεταξύ είχες άπλετο χρόνο να διαβάσεις και να δώσεις τον καλύτερο σου ευατό στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Άσε που βοηθάς και στην οικονομική ενίσχυση των φροντιστηρίων που λιμοκτονούν αυτή την εποχή λόγω κρίσης. Τι;;; Δεν έχεις να δώσεις λεφτά; Μην σε νοιάζει. Το κράτος θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τους επιτήδειους φροντιστηριάρχες που και αυτοί την δουλειά τους κάνουν στην τελική!! Υπομονή κε Εκπαιδευτικέ όλα θα φτιάξουν.
    Όλοι πλέον θα ακολουθούμε αξιοκρατικά κριτήρια στα πρότυπα του αξιοκρατικού και αξιόπιστου πολιτικού μας συστήματος. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι υπομονή, υπομονή, υπομονή. Ωχ!! βρε αδελφέ δεν σου ζήτησαν και τίποτα άλλο

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Οι πολύτεκνοι να σταματήσουν να προκαλούν φτάνει πια.Ασ δει κάποιος τα δικαιώματα τους στις ιστοσελίδες και θα καταλάβει.Θα δει βεβαίως και το σήμα που έχει πέσει σε αυτούς αλλά και σε φιλικές οικογένειες να συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση νομίζοντας ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Κας Υπουργού.ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΗΔΗ.Οχι άλλο αυτό το μπάχαλο με αυτούς στην εκπαίδευση.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:17 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠ.

    Στις εφημερίδες γράφεται ότι η υπουργός παιδείας θα καταργήσει την βάση του δέκα για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ . Τα γραφόμενα στον τύπο είναι πολύ επικριτικά γι αυτήν την απόφαση και το επιχείρημα της υπουργού είναι ότι ήταν προεκλογική υπόσχεση . Βέβαια αυτό το επιχείρημα είναι ακαταμάχητο ,»ας προσέχατε όταν ψηφίζατε ,τώρα καλά να τα πάθετε». Παρ όλα αυτά πρέπει τουλάχιστον και εκ των υστέρων να συζητήσουμε τις αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η παιδεία της χώρας και τις οποίες θα μεταδίδει στους νέους. Διότι ότι αφορά την νεολαία προδικάζει και το μέλλον αυτής της χώρας.
    . Κατά την γνώμη μου τα βασικά που πρέπει η παιδεία να διδάξει στους νέους είναι , α. εργατικότητα β. σεβασμός στην περιουσία του κοινωνικού συνόλου , δηλαδή στην κρατική περιουσία γ. πειθαρχία στην εργασία και στο κοινωνικό σύνολο μέσα στο πλαίσιο των νόμων και της δημοκρατίας. δ.Ως μέλη του του κοινωνικού συνόλου έχουν και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα .Εάν από την παιδεία που παρέχουμε στους νέους λείπουν όλα αυτά και εάν τα παραδείγματα τα οποία τούς δίνουμε μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αντίθετα μετά παραπάνω , έστω και εάν η μόρφωση που τούς παρέχουμε είναι πολύ καλή , τότε εκπαιδεύουμε πολίτες όχι χρήσιμους ,αλλά παρασιτικούς αντιπαραγωγικούς άχρηστους και επιζήμιους για το κοινωνικό σύνολο.Είναι σαν πριονίζουμε τα πόδια τις καρέκλας που καθόμαστε.
    Ποιά είναι η κατάσταση στην Ανώτατη παιδεία , οποία δεν διαφέρει και πολύ από τις άλλες βαθμίδες , στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση . Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια διδάσκεται η αρχή της ήσσονος προσπάθειας, και τελείωσε τις σπουδές αντιγράφοντας , χωρίς άγχος και όποτε θέλεις ακόμη και σε δέκα χρόνια ,σε λίγο μάλιστα είναι έτοιμη οι φοιτητικοί σύλλογοι να ζητήσουν να συνταξιοδοτούνται οι αιώνιοι φοιτητές .Τα περισσότερα ΤΕΙ εκτός Αττικής έχουν αμφισβητούμενο και πιθανόν άχρηστο γνωστικό αντικείμενο , σε αυτά επιτυγχάνουν μέτριοι έως κακοί μαθητές .Οι σπουδές τους διαρκούν οπωσδήποτε 7 με 8 χρόνια .Οι σπουδές τους δεν είναι καθόλου εντατικές είναι» σπουδές τις καφετέριας».Σε ηλικία 29 χρόνων παίρνουν ένα άχρηστο δίπλωμα το οποίο δεν τους εξασφαλίζει καμία καριέρα ούτε θέση εργασίας .Και το κυριότερο δεν έχουν μάθει να δουλεύουν αλλά μόνο να ξοδεύουν τα χρήματα του πατέρα τους.Δηλαδή παιδεία ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ .Η μόνη τους προοπτική να διορισθούν σε κάποια θέση αργόμισθου στο δημόσιο ,ώστε να συνεχίσει να τους πληρώνει σε όλη τους την ζωή το κοινωνικό σύνολο.
    Δεν σπαταλάνε κατά την διάρκεια των σπουδών τους μόνο τα χρήματα των γονέων τους , αλλά και τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου .Δηλαδή τα χρήματα πού πληρώνει για φόρους ο Έλληνος πολίτης ,και τα επιβαρύνεται με την αύξηση του δημόσιου χρέους.Στην ΓΑΛΛΙΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα Δημόσια Πανεπιστήμια εάν δεν προαχθείς επί δύο χρόνια σε διώχνουν και μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια πληρώνοντας τα δίδακτρα.Διότι για να παρέχει τις σπουδές το Δημόσιο πληρώνει καθηγητές υπαλλήλους ενοίκια βιβλία και όλα όσα απαιτούνται για την λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος του έργου το οποίο παράγουν, εκπαιδευτικό η ερευνητικό. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται ανάλογα με την διάθεση τους η την συνείδηση τους. Με άλλα λόγια το 60 τοις εκατό υποαπασχολείται η δουλεύει ελάχιστα. Ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών ,που είναι τα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων,γίνεται από από ένα εκλεκτορικό σώμα με πολύ μεγάλη συμμετοχή φοιτητοπατέρων και συνδικαλιστών των υπαλλήλων διοίκησης, παγκόσμιας πρωτοτυπίας ως προς την σύνθεση του . Και ο τρόπος εκλογής προδικάζει και τον τρόπο διοίκησης ο οποίος κυμαίνεται από ανύπαρκτο έως φαυλοκρατικό. Δεν είναι μόνο ότι παράγουμε αμόρφωτους αποφοίτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ .και δεν έχουμε υποδομή για παραγωγή έρευνας και τεχνολογίας η οποία θα αναβάθμιζε παραγωγικά και οικονομικά την χώρα , αλλά ακόμη χειρότερα όπως λειτουργεί η περιγραφόμενη εκπαιδευτική διαδικασία παράγει ανήθικους πολίτες. Δηλαδή τεμπέληδες και δεν περιφρουρούν τα συμφέροντα και την περιουσία του δημοσίου αλλά αντίθετα είναι έτοιμοι ανα πάσα στιγμή για δικό τους όφελος να τα ξεπουλήσουν ( χωρίς κοινωνική συνείδηση ).. Γι αυτό καλόν είναι να ξανασκεφτείτε τις υποσχέσεις αλλά κυρίως τις υλοποιήσεις και όχι να μειώσετε την βάση του δέκα αλλά να την αυξήσετε.. Επιπλέον σε αυτή την» μαύρη τρύπα» θέλετε να σπαταλήσετε 1 δισ .ευρώ επιπλέον αντί να φροντίσετε να την οργανώσετε και να εξοικονομήσετε άλλα τόσα.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:15 | Ανδρέας

    Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας να πάρουμε στα σοβαρά το θέμα Παιδεία και εκπαιδευτικός. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η διαπαιδαγώγηση και το μέλλον των παιδιών μας βρίσκεται τις περισσότερες φορές σε χέρια ακατάλληλων εκπαιδευτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραπαιδεία βρίσκεται όχι μόνο στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά φτάνει ως και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
    Είναι θετικό ότι ξεκινά μια προσπάθεια έχοντας ίσως για πρώτη φορά το συμφέρον του μαθητή στο επίκεντρο των εξελίξεων και όχι όλων των υπολοίπων.
    Ποιες οι αδικίες με το σημερινό σύστημα ;
    1. Προϋπηρεσία μαζεύουν αμέσως οι «γνωστοί» και όσοι κατοικούν εκτός των μεγάλων πόλεων. Παραδείγματα… απλά δείτε ους πίνακες των γυμναστών ΠΕ11 και θα μπείτε στο νόημα. Έτσι άτομα ΧΩΡΙΣ καμία προσπάθεια ή επιτυχία σε ΑΣΕΠ να διορίζονται και ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ στην επιλογή των θέσεων και τα λοιπά κορόιδα (όπως εγώ) να είμαι επιτυχών σε όσους ΑΣΕΠ έχουν δώσει αλλά να μην διορίζομαι γιατί με το 60-40 να βρίσκονται λίγο πιο κάτω από αυτούς που παίρνουν μέσω ΑΣΕΠ. Παράδειγμα φετινός ΑΣΕΠ ΠΕ19-20. Διορίστηκαν ή θα διοριστούν 80 άτομα που απέτυχαν ή δεν έκαναν καν το κόπο να πάνε να δώσουν ενώ υπάρχουν παιδιά που πέρασαν αλλά… είπαμε πχ ο νούμερο 80 ΠΕ19 είναι ακατάλληλος να διοριστεί γιατί ο ΑΣΕΠ διορίζει μέχρι και τον 79 και τις υπόλοιπες θέσεις θα τις καλύψει από τους ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ γιατί απλά έχουν …προϋπηρεσία! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !
    2. Η εντοπιότητα είναι σημαντικότερη από ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό !!! Δείτε τι συμβαίνει με τα αθλητικά σχολεία ΤΑΔ. 6 χρόνια κόπου και μόχθου διαγράφονται γιατί προηγείται η εντοπιότητα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !
    3. Πολύτεκνοι διορίζονται αμέσως και χωρίς άλλη ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ στον τόπο τους. Δηλαδή συνάδελφοι με μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου, Διδακτορικό, Μεταπτυχιακό, επιτυχία σε ΑΣΕΠ αν και όταν διοριστούν θα δουν το σπίτι τους (μαζεύοντας μόνο μόρια, χωρίς τις «γνωστές» διασυνδέσεις) στην καλύτερη των περιπτώσεων μετά από 8 με 10 χρόνια σε δυσπρόσιτο ή μετά από 12-20 χρόνια ανάλογα με τις τοποθετήσεις (ανάλογα με την ειδικότητα) .
    Αν είναι έτσι να το ξέρουμε… να βρούμε «τα μέσα» και να «κάνουμε πολλά παιδιά» μόνο και μόνο για να βολευτούμε σε μία θέση στο δημόσιο χωρίς να είμαστε άξιοι γι’ αυτή. Γιατί δεν μπορεί για το ίδιο δημόσιο για μία θέση π.χ στο Υπουργείο Παιδείας μέσω ΑΣΕΠ να συγκεντρώνω x μόρια ως πολύτεκνος και να με περνά ένας άλλος πολύτεκνος και να χάνω τη θέση και στην εκπαίδευση που υπάρχει γραπτός διαγωνισμός να μην υπάρχει κανένα κριτήριο !! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !

    4. Οι τρίτεκνοι παίρνουν απόσπαση αμέσως στον τόπο τους… δεν θα γράψω τα ίδια με παραπάνω το θεωρώ υπερβολή. Αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει. Το τι το συμπεριλαμβάνω παρακάτω στις προτάσεις μου. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !

    Τι θα ήθελα να αλλάξει.. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένα άρθρο, μια μικρή παράγραφος, κάπου μέσα στο σύνταγμα που αναφέρει ότι όλοι μας είμαστε ίσοι… με ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις…. Ας την εφαρμόσουμε όλοι μας επιτέλους στην πράξη αυτή την παράγραφος.
    Να ποιες είναι οι προτάσεις μου :
    • Να μετρήσουν επιτέλους τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά όπως τους αξίζουν. (Μιλάμε για 1 έως και 6 χρόνια σπουδών επιπλέον. )
    • Με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα πρέπει ,μαζί με τον αριθμό των θέσεων να υπάρχουν και οι περιοχές των τοποθετήσεων για όλους τους επιτυχόντες.
    • Αφού όλοι οι διορισμοί στο δημόσιο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ… έτσι θα πρέπει να γίνει και στους εκπαιδευτικούς. Όλοι μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα από τον τρέχοντα ΑΣΕΠ. (Έτσι δεν συμβαίνει και στο υπόλοιπο δημόσιο;) Είπαμε να μην ξεχνάμε το άρθρο του συντάγματος περί ισότητας των πολιτών…
    o Άρα ΑΣΕΠ κάθε χρόνο και με το σύστημα των πολλαπλών απαντήσεων για να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα και να μην έχουμε φαινόμενα όπως υπήρξαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς (80 γνωστικό , 88 παιδαγωγικά και 30 ειδική διδακτική !!). Μόνο ο υπολογιστής να σαρώνει τις απαντήσεις για να μην υπάρχουν γκρίνιες και μουρμούρες.
    o Αν οι θέσεις δεν καλύπτονται από τους επιτυχόντες… τότε να υπάρχουν οι πίνακες για όσους έχουν τουλάχιστον 1 επιτυχία ΑΣΕΠ + μόρια προϋπηρεσίας και εργασία μόνο ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.
    o Αν δεν καταργηθεί ο ταλαίπωρος ωρομίσθιος , να υπάρχουν ενιαίοι πίνακες . Δεν μπορεί επειδή εγώ μένω πχ. Θεσσαλονίκη και έχω 0 προϋπηρεσία να μην δουλεύω και κάποιος άλλος με την ίδια κατάσταση επειδή ζει πχ Σπάρτη να δουλεύει αμέσως. Είπαμε ίσες ευκαιρίες σε όλους!
    • Εντοπιότητα να λαμβάνεται υπόψη όπως και στους λοιπούς διαγωνισμούς και μόνο για μόνιμο διορισμό. Χωρίς μόρια απλά με την υποχρέωση για 10-ετή παραμονή στον τόπο διορισμού για όποιον δεν είναι από εκεί.(Αυτό δεν ισχύει στον ΑΣΕΠ ή κάνω λάθος).
    • Σε κάθε ΑΣΕΠ να υπάρχουν θέσεις και τοποθετήσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα 200 ΠΕ11 , 140 για όλη τη χώρα και 60 για τριτέκνους και πολύτεκνους στις x,y,z περιοχές. Να ξέρουν από πριν σε ποιες περιοχές θα διοριστούν, και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Οπότε ανάλογα θα επιλέγουν σε ποια κατηγορία θα διαγωνιστούν.

    ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ; Δηλαδή είμαι ικανός και έχω την x προϋπηρεσία(πχ 24 μόρια ), δηλαδή διδάσκω το συγκεκριμένο αντικείμενο για τουλάχιστον 3 χρόνια και αν δεν μπορώ να πιάσω τη βάση σε αυτά που διδάσκω;!! Τότε τι κάνω στα σχολεία; και τι μαθαίνουν οι μαθητές μου;

    Με τα σημερινά δεδομένα αυτός που διδάσκει 3 χρόνια ως αναπληρωτής και δεν καταφέρνει να πιάσει τη βάση σε αυτά που διδάσκει το υπουργείο τον επιβραβεύει και του δίνει θέση μόνιμου διορισμού και τον «άλλο» τον «ανίκανο» που συγκέντρωσε 76 μόρια στον ΑΣΕΠ + 4 του βαθμού + 2 του μετ/κού + 4 διδακτορικού σύνολο 86 μόρια τον στέλνει στον επόμενο ΑΣΕΠ γιατί η «βάση διορισμού μέσω ΑΣΕΠ» ήταν 86,05 !!
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ !!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:13 | Panos Papadakis

    Καταρχάς διαφωνώ με συναδέλφους οι οποίοι απαξιώνουν την λειτουργία εκκλησιαστικών με την πρόφαση της αναξιοκρατίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούν οτι για να φτάσει κάποιος να εργάζεται σε αυτά, πρέπει κυρίως να έχει μια σειρά από πτυχία σε όλα τα επίπεδα (μεταπτυχιακά, διδακτορικό, ξένες γλώσσες, επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και επάρκεια σε υπολογιστές (ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους έχουν τα προσόντα να υποβάλλουν τα χαρτιά τους), κατόπιν ανάλογης προκήρυξης. Γι αυτό σχόλια περί διαγραφής της προϋπηρεσίας από τους πίνακες είναι τουλάχιστον θλιβερά. Νομίζω οτι όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανεδαφικές αλλαγές που προτείνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (και δια βίου μάθησης), ιδιαίτερα όσον αφορά στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, αντί να τρωγώμαστε μεταξύ μας, προβάλλοντας προσωπικές πικρίες. Δεν είναι δυνατό να σέρνει το Υπουργείο χιλιάδες υποψηφίων σε ακόμα μια υποχρεωτική συμμετοχή σε ΑΣΕΠ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία (πρέπει να αγωνιστούμε για το 24 μηνο)και οι προηγούμενες επιτυχίες σε ΑΣΕΠ. Δηλαδή, δεν πρέπει να ικανοποιηθούμε με μια μεταβατική περίοδο για τους 24μηνίτες και για όσους θα φτάσουν το 24μηνο το 2010-2011, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος προσλήψεων: 60% ΑΣΕΠ και 40% πίνακες
    Σας Ευχαριστώ για την υπομονή σας

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:13 | Σπυροπούλου Ευαγγελία

    Μία απορία
    Όσοι εκπαιδευτικοί είναι διοριστέοι (όχι απλά επιτυχόντες) του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά θα διοριστούν το Σεπτέμβριο του 2010 («β΄φουρνιά» όπως λέγεται), κινδυνεύουν από τις νέες ρυθμίσεις να χάσουν το διορισμό τους;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:13 | Παρασκευή

    Κυρία Υπουργέ , στις προεκλογικές εξαγγελίες σας το ολοήμερο δημοτικό σχολείο ακουγόταν παντού.Φτάσατε ακόμη και το ολοήμερο γυμνάσιο. Τώρα δεν ακούγεται τίποτε.Ο επόμενος Σεπτέμβρης δεν αργεί πολύ. Θα γίνουν πράξη όλα όσα λέγατες προεκλογικά? Θα βγούν οργανικές θέσεις για τις ειδικότητες{ Θεατρολόγοι, Εικστικοί κ.α.} στα δημοτικά και ολοήμερα όλης της χώρας γιατί οι κλάδοι αυτοί ουσιαστικά στήριξαν και στηρίζουν το ολοήμερο δημοτικό σχολείο και λειτούργησε από την αρχή της εφαρμογής του και αν ναι, πως θα καλυφθούν οι θέσεις? Οι αποτυχώντες του ΑΣΕΠ σ΄αυτές τις ειδικότητες αλλά με πολλά μόρια θα αξιοποιηθούν (προσληφθούν) ή θα πεταχθούν στον Καιάδα?
    Και τώρα πιο συγκεκριμμένα θ΄αναφερθώ στους Θεατρολόγους. Διορίσατε ΠΕ32 Θεατρολόγους σε οργανικές θέσεις -και πάλι όχι σ΄όλη την Ελλάδα- που άνοιξαν στν Δ/θμια και πολύ καλά κάνατε για μάθημα που είναι επιλογής.
    Στην Α/θμια ενώ υπάρχει και εκεί α) μάθημα Θεατρικής Αγωγής για Ε΄και ΣΤ΄τάξη που μέχρι σήμερα το κάνουν οι δάσκαλοι(μα φυσικά αφού είναι πανεπιστήμονες και ξέρουν να τα κάνουν όλα στην εποχή της εξειδήκευσης) και β) οι ωρομίσθιοι των ολοήμερων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,γιατί δεν έχουν ανοίξει οργανικές θέσεις σ΄όλη την Ελλάδα ? (Υποθέτω ότι θα είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου)
    Εφ΄όσον ανοίξουν οργανικές θέσεις νομίζω θα προσληφθούν όχι μόνο οι υπόλοιποι του ΑΣΕΠ αλλά και όλοι όσοι είναι στον πίνκα με προϋπηρεσία-γιατί δεν είναι πάρα πολλοί- και έτσι θα διορθωθεί μία αδικία που συντελείται τοσα χρόνια με την ομηρία αυτών των παιδιών.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας
    Έυη Καρατσορέα
    μητέρα και πολίτης αυτής της χώρας.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | Αντρέας

    Ωρομίσθιοι 7 χρονια,με μισθούς πείνας,πληρωμές κάθε 3 μήνες,με επιτυχία σε προηγούμενους ΑΣΕΠ με ένα στόχο. Την δικαιοσύνη.θα μείνει ο πίνακας με το 24μηνο και επιτυχία προηγούμενων ΑΣΕΠ?Θα αποδώσετε δικαιοσύνη?

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | 30ΜΗΝΙΤΙΣΣΑ

    32.000 μόρια σημαίνουν :
    10 χρόνια ωρομίσθια
    10 χρόνια σε 10 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας
    10 χρόνια μετακομίσεις
    10 χρόνια μακριά από τα παιδιά μου
    10 χρόνια όπου το αυτοκίνητο έγινε το σπίτι μου
    10 χρόνια όπου ο πιο κοντινός μου άνθρωπος είναι ο βενζινάς μου
    10 χρόνια όπου ο σύζυγος μου είναι ο μόνιμος χορηγός των εξόδων μου που τρέχουν
    10 χρόνια συνεχείς αποχωρισμοί κάθε Ιούνιο με τους μαθητές-τριες μου, να έχουν πάντα την ίδια θλιμμένη έκφραση στα μάτια τους και το ερώτημα τους – σταθερό : «Θα μας ξαναέρθετε κυρία;»
    10 χρόνια από τη ΖΩΗ ΜΟΥ !
    Και ΝΑΙ μετά από 10 χρόνια είμαι πια στο 30ΜΗΝΟ και ΔΕΝ ΖΗΤΩ – ΑΠΑΙΤΩ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΥ…γιατί σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαι 48 ετών και δεν έχω άλλα αποθέματα χρόνου και υπομονής…

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | Ευδοκία

    Λυπάμαι που πάλι θα πρέπει να σας απασχολήσω με το μήνυμά μου, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω το «μίσος» που διαφαίνεται στα λόγια ορισμένων για συναδέλφους που είναι μεγαλύτεροι από αυτούς και έχουν την εμπειρία του δημόσιου σχολείου.
    Πως είναι δυνατόν να καταφέρεστε εναντίον ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει απο τις ίδιες σχολές με εσάς, απλά λίγα χρόνια νωρίτερα; Επειδή αυτοί μπορεί να είναι 40άρηδες δε σημαίνει ότι είναι και άχρηστοι. Δηλαδή ακολουθείτε τη νοοτροπία ότι σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν. Να σας δω κι εσάς στα 40 σας τι θα κάνετε! Μιλάτε εκ του ασφαλούς, με δεδομένη την αυθάδεια της νεότητας αλλά και της απειρίας.
    Όλοι εσείς οι θιασώτες του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν διοριστείτε θα αλλάξετε γνώμη για πολλά από αυτά που λέτε τώρα. Ίσως ο ΑΣΕΠ να είναι η μόνη σας ευκαιρία για διορισμό, κάτι που ίσως υπό άλλες συνθήκες να μη γινόταν, όμως κανένας ΑΣΕΠ δε σας προετοιμάζει για αυτό που θα συναντήσετε στην τάξη. Η ΘΕΩΡΙΑ του ΑΣΕΠ απέχει παρασάγγας από την ΠΡΑΞΗ της σχολικής τάξης. Ο ικανότερος να αποστηθίσει κατεβατά θεωρίες, και που πολλές φορές έχει πληρώσει έξτρα φροντιστήρια για κάτι που θα έπρεπε να του διδάσκει το ελληνικό πανεπιστήμιο, δεν είναι πάντα ο ικανότερος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της τάξης. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνει κανείς στην πορεία του χρόνου διδάσκοντας στο δημόσιο σχολείο που είναι εντελώς διαφορετικό από φροντιστήρια, ιδιαίτερα κλπ.
    Αφήστε δε, που κάποιες φορές είναι προτιμότερο να έχουμε έλλειψη σε επίπεδο γνώσεων (κάτι που μπορεί να αναπληρωθεί) παρά σε επίπεδο ήθους, ανθρωπιάς και ψυχικού σθένους. Οι μαθητές μας δε θέλουν στείρες γνώσεις που ζητά ο ΑΣΕΠ, αλλά όρεξη να τους τις μεταδώσουμε με αγάπη και διάθεση για κατανόηση και συνεργασία. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από γνώσεις, διαπλάθουμε (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται) τους χαρακτήρες των παιδιών μας. Όλα αυτά δεν είναι προνόμιο των νέων αλλά κάποιων ανθρώπων που είναι ΕΚΠ/ΚΟΙ με κεφαλαία γράμματα!

    Και για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση ότι έχω όφελος από αυτά που γράφω, σας λέω ότι είμαι διορισμένη από το 2004 με προϋπηρεσία από το 1997 και επιτυχία και στους δύο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που συμμετείχα και μάλιστα διοριστέα του δεύτερου από αυτούς. Ίσως λοιπόν να ξέρω κάτι παραπάνω!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | ελενη

    ΕΙΜΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100ΧΙΛ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΑΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΡΦΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩ ΝΙΣΜΟ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ 80% ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ.ΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥ..ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ Η ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΕΞΕΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ Η ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ.ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΙΤΕ?ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ(ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ)ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 11:04 | Ευάγγελος

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΘΕΩΡΩ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΕ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ.ΔΟΥΛΕΥΩ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ,ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΘΑ ΕΧΩ 20.5 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΘΕΛΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟΥΣ 24 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ; ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΝΟΙΩΘΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:56 | Αλέξανδρος

    Αγαπητή Υπουργέ Παιδείας,
    Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
    κα Άννα Διαμαντοπούλου

    Θεωρώ κάτι περισότερο από επιβεβλημένες τις ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως δε στον αξιοκρατικό -και με κοινωνικά κριτήρια- τρόπο προσλήψεων τόσο στην Εκπαίδευση, όσο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Θέλω όμως να επικεντρώσω τις παρατηρήσεις μου σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τους οποίους η πολιτεία οφείλει, σε δύσκολους για τα εθνικά μας συμφέροντα καιρούς, να τους στηρίξει με πολλαπλούς τρόπους. Εκτιμώ ότι σε μία οικογένεια με τουλάχιστον τρία παιδιά (που λαμβάνει μόλις 518 ευρώ το δίμηνο ως επίδομα τριτεκνίας και μέχρι τα έξι έτη του τρίτου παιδιού) η προοπτική απόκτησης μόνιμης εργασίας ενός -τουλάχιστον- εκ των δύο γονέων στην εκπαίδευση (εφόσον βέβαια είναι εκπαιδευτικοί), παρέχει μία σιγουριά στον οικογενειακό προγραμματισμό. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι γονείς με τρία ή και περισσότερα παιδιά, έχουν σαφώς επικεντρωθεί στον ρόλο ανατροφής των τέκνων τους, αδυνατώντας σε μεγάλο βαθμό να συμμετέχουν ακόμη και στη διαδικασία πρόσληψής τους στην εκπαίδευση, μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Το δεύτερο σημείο της παρατήρησής μου σχετίζεται με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και συγκεκριμένα αυτών της Ειδικής Αγωγής. Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών (ΠΕ11) η λίστα διορισμού (;;;)είναι… μακρά. Για, δε, τους εκπαιδευτικούς-γυμναστές Ειδικής Αγωγής, έχουν προ πολλού «επισκιαστεί» από τους αποφοίτους νεοϊδρυθέντων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, για τους οποίους μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έδινε προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων στη Εκπαίδευση, χωρις καν να γνωρίζει ότι υπήρχε η ειδικότητα Ειδικής Αγωγής στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ. Στα παραπάνω προσθέστε ότι οι γυμναστές (Ειδικής Αγωγής) δεν μπορούν ούτε να ενταχθούν, λόγω ειδικότητας, στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυσνης (ΤΑΔ), ούτε καν στο εκπαιδευτικό δυναμικό των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) -πρώην ΚΔΑΥ- των Νομών της χώρας, αφού προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι-καθηγητές) άλλων ειδικοτήτητων. Η συνέπεια όλων αυτών επικεντρώνεται σε μία και μόνο λέξη: ανεργία!!!
    Ευελπιστώντας ότι ο διάλογος που ξεκινήσατε είναι ουσιαστικός, αναμένω με προσοχή τις επόμενες κινήσεις σας.

    Με εκτίμηση
    Αλέξανδρος (από Τρίκαλα, όπου ζήσατε σε μικρή ηλικία για δύο περίπου χρόνια)

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:55 | Νίκος

    Κυρία υπουργέ
    Ειμαι μαθηματικός αναπληρωτής για πρώτη χρονιά εφέτος, κάτοχος μεταπτυχιακού το οποίο δεν το προσμετράνε πουθενά επειδή δεν είναι(λένε)πάνω στο γνωστικό μου αντικείμενο.Ισως όμως να γνωρίζετε τον κόπο που χρειάζεται η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού 2 χρόνων σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.Εξάλλου η μεταπτυχιακή διατριβή μου ήταν πάνω στα μαθηματικά αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται στον τίτλο.
    Στον ΑΣΕΠ, αρνούμαι πεισματικά να δώσω για λόγους αρχής: Υπήρξα για 25(αποδεδειγμένα) χρόνια φροντιστής σε οργανωμένο φροντιστήριο και μάχιμος εκπαιδευτικός.Το οτι άντεξα τον ελεύθερο ανταγωνισμό τόσα χρόνια, σημαίνει πως έκανα καλά τη δουλειά μου στην αίθουσα.Γιατί λοιπόν δεν αναγνωρίζετε με κανέναν τρόπο αυτην την τεράστια εμπειρία που διαθέτω;Γιατί η επίδοση σε δύο 3ωρα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ να είναι το μοναδικό κριτήριο του αν είμαι καλός δάσκαλος ή όχι; Γιατί πχ ένας 25άρης με καθόλου διδακτική εμπειρία που πέτυχε σε έναν γραπτό διαγωνισμό να θεωρείται πιο έτομος να διδάξει απο εμένα που είμαι στην αίθουσα για 25 χρόνια;
    Γιατί θεωρείτε ως εμπειρία μόνο την προυπηρεσία σε δημόσιο σχολείο και όχι σε φροντιστήριο όπου μάλιστα ο ανταγωνισμός σ’αυτό το χώρο είναι σκληρός και αν δεν είσαι καλός δεν επιβιώνεις και μάλιστα αξιολογούμαστε καθημερινά απο μαθητές και γονείς; Γιατί αυτός ο «στουρθοκαμηλισμός» προς τους οργανωμένους φροντιστές που θα έπρεπε να αποτελουν μια πολύτιμη δεξαμενή εμπειρίας και γνώσης του αντικειμένου για σας; Γιατί δεν μας αναγνωρίζετε έστω και κάποια μόρια; Εξάλλου αναφέρομαι σε νόμιμους φροντιστές που έχουν άδεια επαγγέλματος, πληρώνουν εφορία και ΤΕΒΕ για χρόνια και όχι στους «ιδιαιτεράκηδες» με τις «μαύρες» αμοιβές.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:55 | ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ, Αξιότιμοι συνάδελφοι,
    Κοιτάξτε στον περιβάλλον σας ,στον κύκλο σας ,στην γειτονιά σας,βλέπετε συχνά πολύτεκνες οικογένειες ???
    θα έλεγα σπάνια έως καθόλου.Βλέπετε είναι ένα είδος προς εξαφάνιση ,και σε αντίθεση με άλλες χώρες, εμείς σαν καλοί Έλληνες θέλουμε να τους αφανισουμε.
    Αγαπητοί συνάδελφοι αν για την κατάντια του συστήματος ,και για το ότι δεν διορίζεστε φταίει ο νόμος για τον διορισμό των πολυτέκνων τότε έχετε δίκιο πρέπει να εξαφανιστούν.
    Ας αφήσουμε τους αλλοδαπούς που ζουν στην χώρα μας να γίνονται πολύτεκνοι (και καλά κάνουν δεν τους κατηγορώ) αλλά τους Έλληνες όχι.
    ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ….

    Ευχαριστώ

    Με εκτίμηση

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:55 | μ.ν,

    και θα πρότεινα και το εξής:
    όλοι όσοι βρίσκονται στους ήδη υπάρχοντες πίνακες είτε με τον ένα (ασεπ) είτε με τον άλλο τρόπο (προυπηρεσία) είτε και με τους δυο μαζί να κλειδώσουν και να διορίζονται όλοι από εκεί μέχρι εξαντλήσεως των πινάκων
    είναι το πιο δίκαιο και για αυτούς που διάβασαν και για αυτούς που πλήρωσαν για την προυπηρεσία (γιατί κανένας δεν πληρώθηκε όλοι πλήρωσαν.
    όποτε το πιο σωστό είναι να τους διορίσετε όλους
    και κάτι τελευταίο
    να κάνετε τα γυμνάσια και τα λύκεια ολοήμερα γιατί δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή με τα νηπιαγωγεία, σας πληροφορώ ότι πιο μεγάλη ανάγκη έει η δευτεροβάθμια από εκπαιδευτικούς και διδασκαλία από τη πρωτοβάθμια, γιατί ακόμα και σήμερα 27/11 πολλά γυμνάσια και λύκεια δεν έχουν ακόμα ούτε μαθηματικούς ούτε φυσικούς, ούτε πληροφορικάριους ούτε καν φιλολόγους
    πιστέψτε με πιο πολύ ανάγκη το έχουν τα μεγάλα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα παρά να παίζουν τα μικρά με τις κούκλες!

    άρα ζητάμε
    1. να κλειδώαουν οι πίνακες και όλοι οι επερχόμενοι διορισμοί και αναπληρωτές να γίνονται από κει μέχρι εξαντλήσεως
    2.να γίνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια ολοήμερα όπωσ γίνεται παντού στην Ευρώπη
    (και αν δεν πληρώναμε τόσα πρόστιμα κάθε χρόνο επειδή δε λειτουργεί έτσι η δευτεροβάθμια εκπάιδευση θα είχαμε χρήματα να παίρουμε καθηγητέ)

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | Αναστασιος Βενετης

    Κυρία Υπουργέ
    Υπηρετώ 30 χρόνια στο δημόσιο ως Δασολόγος.Θα ήθελα κατ αρχάς να σχολιάσω την παράγραφο «Επι πλέον πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.»
    Η δημιουργία του ΑΣΕΠ προστάτεψε την αξιοπρέπεια περήφανων ανθρώπων, αναμφίβολα έδωσε ίσες ευκαιρίες σε αυτούς που δεν είχαν ή δεν ήθελαν να έχουν «μέσον» για λόγους αρχών.
    ΄Εχω την πεποίθηση όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι η μετεξέλιξη του ΑΣΕΠ σε ένα νέο «ΔΙΚΑΤΣΑ» επιεικώς υποβαθμίζει τα Πανεπιστήμια «πιστοποιωντας» με συνοπτικές διαδικασίες την επιστημονική επάρκεια νέων που ανταποκρίθηκαν επαρκώς στην διδακτική και εξεταστική διαδικασία των πανεπιστημίων. Η θέσπιση βάσης είναιακατανοητη, άδικη, ψυχοφθόρα και ενισχύει την προσφυγή σε φροντιστήρια που ανθούν.Δεν αρκεί η παραπαιδεία των φροντιστηρίων στο λύκειο και οχι μονο? Η απλή κατάταξη θα μπορούσε να γίνει κατανοητή.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:45 | giorgos

    Συνάδελφοι,
    όχι στην κατάργηση του ενιαίου πίνακα.
    όχι στην κατάργηση των προσωπικών μας ονείρων, για μια καλύτερη ζωή, για μια θέση στον ήλιο….
    Επιτέλους κ. Διαμαντοπούλου μη μας εμπαίζετε…Βοηθήστε τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους…Μην τινάζετε τόσο απλά και ανεύθυνα οικογενειακούς προγραμματισμούς χρόνων, πνευματικούς κόπους, διαβάσματα, και κυρίως αρκετά μόρια που έχουν αποκτηθεί από αναπληρώσεις, ωρομισθία, ΠΔΣ.
    Θα μας βρείτε απέναντί σας…

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:42 | Νίκος

    Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις σας καταφέρατε να αποπροσανατολίσετε το διάλογο από τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης και να προκαλέσετε εκνευρισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.
    Πού είναι η διαβούλευση για την ειδική Αγωγή;
    Πού η διαβούλευση για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων;
    Πού είναι η διαβούλευση για τα προβλήματα τωμ μαθητών και γονέων;
    Ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών (γιατί δεν μιλάτε και τα την πρόσληψη των πανεπιστημιακών;)είναι η μεταρρύθμισή σας στην εκπαίδευση; Μπράβο χάσατε ήδη την ευκαιρία να πρωτοτυπήσετε και να κάνετε τα αυτονόητα στην εκπαίδευση.
    Συγκεκριμένα προτείνω:
    – Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ να γίνεται για συγκεκριμένες θέσεις και ισχύει για ένα έτος, όπως κάθε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αλλά απο το 2010 και έπειτα. Όπως στηις πανελλήνιες εξετάσειςτο απορτέλεσμα του κάθε έτους δεν κατωχηρώνεται για τις επόμενες και όπως όλους τους διαγωνισμούς.
    – Οι πίνακες οι τωρινοί 24μήνου και 30μήνου και ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών και διοριστέων να ισχύουν αλλά να μην τροφοδοτούνται μετά από τον νέο ΑΣΕΠ του 2010 και να ισχύει το 60% και 40% έως την απορρόφηση όλων των εγγεγραμμένων.
    -Ανακοίνωση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και της ημερομηνίας διεξαγωγής του από τώρα.
    -Ανακοίνωση της ύλης εγκαιρα και να είναι συγκεκριμένοι και από συγκεκριμένα βιβλία και ας είναι τεράστια. Όχι όμως να είναι ασαφής η ύλη και να δέχονται τα θέματα διπλών απαντήσεων και να τρέχουμε στα φροντηστήρια.
    -¨οχι στην διχόνοια αναπληρωτών και επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Ας μην αισθάνονται κάποιοι λόγω της επιτυχίας τους στον διαγωνισμό τουΑΣΕπ εκπαιδευτικών, ανώτερης κατηγορίας γιατί η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα όχι της καλύτερης επιστημονικής τους κατάρτισης αλλά της εξειδίκευσης τους στη διαδικασία του ΑΣΕπ μέσω των γνωστω΄ν πανεπιστημιακών φροντηστηρίων (3200 για φιλόλογους, από 1700 για τους άλλους)
    – Διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς από το 2010 κάθε έτος
    -Διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής από το 2010 κάθε έτος
    -Ολοήμερα σχολεία παντού από ο 2011
    -Συνεχής επιμόρφωση των εκαπιδευτικών
    -Συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη βελτίωση της Δημόσιας εκπαίδευσης και όχι για τον εξευτελισμό της προσωπικότητας των εκπαιδευτικών
    – Στήριξη γονέων και μαθητών.

    Επιτέλους, η μεταρρύθμιση δεν ταυτίζεται με τον αιφνιδιασμό και την αναστάτωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το κράτος έχει συνέχεια, η ζωή μας έχει συνέχεια, βάλτε σας παρακαλώ ένα λιθαράκι να γίνει να συνεχίσει καλύτερα.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:39 | μ.ν,

    εγω ενα έχω να πω: όταν βάζατε ένα κάρο φοιτητές στα πανεπιστήμια με βάση μέχρι και 9(!) δεν καταλαβαίνατε ότι θα υπάρξει κορεσμός? βέβαια βόλευε γιατί δε φαινόταν η ανεργία! αλλά αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει. σταματήστε να βάζετε άλλους μαθητέσ στις κορεσμένες σχολές!
    όταν ο άλλος γυρνάει όλη την Ελλάδα με προσωπικά έξοδα για να διδάξει στο κάθε κουτσοχώρι, τότε ήταν ικανός και ξαφνικά τώρα δεν είναι?
    όταν ο άλλος πληρώνει και διαβάζει για μεταπυχιακά αυτός δεν πρέπει να μοριοδοτείται?
    εντάξει ο ασεπ καλώς ή κακώς τον έχουμε αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο
    ας ληφθούν και άλλα υπόψη
    η προυπηρεσία
    τα μεταπτυχιακά κτλ

    και δεν καταλαβαίνω την ημερομηνία κτήσης πτυχίου ως προς τι είναι αξιοκρατικό αυτό? διαφανές ναι αλλα αξιοκρατικό?
    δηλαδη ένας που πήρε πτυχίο το 99 και έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικά και δε συμμαζεύεται δεν είναι άξιος ενώ αυτός που πήρε το 88 είναι πιο άξιος?
    και θα σας ενημερώσω κια στο άλλο, φέτος πήγαν καθηγητές στα σχολεία στην πδσ και είχαν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση από τότε που πήραν το πτυχίο… και όχι μόνο αυτό! αλλά ρωτούσαν τους μαθητές για την ύλη και μια εξ αυτών (που τόσα χρόνια δούλευε αλλού) νόμιζε ότι ίσχυαν ακόμα οι δέσμες!!!!!!!!
    αυτά να τα λάβετε υπόψη σας
    οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν πρέπει να γνωρίζουν τι διδάσκουν!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Καλημέρα σας,
    είμαι υποαπασχολούμενη – απλήρωτη εργαζόμενη στο χώρο της Παιδείας. Έχω ζήσει όλες τις αλλαγές του Εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, που ο εκάστοτε Υπουργός πρότεινε, η κυβέρνηση ψήφιζε κι εμείς υποχρεωνόμασταν πάντοτε, παρά τις αντιρρήσεις, να ακολουθήσουμε. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Κι αφού αναγκαστικά αποδέχτηκα την όποια αλλαγή, άρχισα να συμβιβάζομαι και να βάζω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου σε μια πορεία αλλαγής ρότας. Μόλις όμως, από το 1992 κι έπειτα πλησίαζα στην Ιθάκη μου ( στον πολυπόθητο διορισμό ) η Τρίαινα του Ποσειδώνα – Υπουργού και η οργή του Κύκλωπα- Γενικού Γραμματέα με ξέβραζε κοντά στα βράχια της Σκύλλας και της Χάρυβδης- Αξιοκρατικού συστήματος ΑΣΕΠ. Πιάστηκα από κάποιο κλαδί αγριοσυκιάς, αγόρασα προϋπηρεσία, πηγαίνοντας από δω κι από κει να δουλέψω 4, 6 ώρες -το πολύ- στα δημόσια σχολεία. Κι αφού παράδερνα στα κύματα, η Αθάνατη Νύμφη Καλυψώ, με περιμάζεψε και μου έδωσε 10 ολόκληρες ώρες ΠΔΣ! λόγω παλαιότητας πτυχίου. Ζω ακόμη το όνειρο κι εκεί θα μείνω!
    Με την υπόθεσή μου ασχολούνται πολύ συχνά οι Ανθρωπόμορφοι Θεοί – Υπουργοί και Υφυπουργοί στις Συνελεύσεις τους. Ωστόσο, δεν ξέρω αν υπάρχει η Αθηνά – Συνδικαλιστικό όργανο ΟΛΜΕ για να με υποστηρίξει!
    Κι αν στην Ιθάκη δεν έφτασα ακόμη, γνώρισα κι έμαθα πολλά! Και με τη νέα ταμπέλα: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου, πραγματικά έμαθα και μαθαίνω ΔΙΑ ΒΙΟΥ, πως ο απασχολούμενος στους χώρους της παιδείας μαθαίνει συνεχώς να προσαρμόζεται στη λιτότητα, εφόσον προσφέρει έργο και κανείς μα κανείς δεν ακούει τη φωνή του κι όλοι κλείνουν τα μάτια και δεν βλέπουν πως υπάρχουν και άνθρωποι γύρω τους, μαθητές που φοιτούν σε τμήματα 29 ατόμων και παρόλα αυτά συνεχίζουν να ποδοπατούν τους απλήρωτους εργαζόμενους στους χώρους του ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:35 | Ρένα Σιγάλα

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Αγαπητοι(;)συνάδελφοι

    Είμαι πολύτεκνη μητέρα 5 παιδιών, καθηγήτρια μουσικής, διορισμένη και ξεδιορισμένη με συνοπτικές διαδικασίες.
    Ο μηχανισμός που με ΄΄καθάρισε΄΄ήταν της λογικής που παρακολουθώ και σε διάφορα σχόλια, καθώς και στις προθέσεις του Υπουργείου: είναι πολύτεκνη, φάτε την!!
    Μένω άφωνη ,πραγματικά, με την υποκρισία και τον φαρισαισμό ορισμένων, θεωρώντας ότι αποδίδουν δικαιοσύνη με το να πλήττουν τους πολύτεκνους.
    Επί σειρά ετών παρακολουθούσα τους γνωστούς των γνωστών να διορίζονται εν μια νυκτί και επειδή εγώ δεν ήμουν μέσα στον μηχανισμό , ούτε ωρομίσθια δεν μπορούσα να μπω, γιατί ο χ προιστάμενος δεν δεχόταν ούτε την αίτησή μου.
    Είναι σκέτη κοροίδια, σε ένα κράτος που πεθαίνει γιατί ο πληθυσμός του δεν αυξάνεται, να φέρονται ενάντια και απαξιωτικά σε ανθρώπους που συνειδητά το στηρίζουν, προσφέροντας του πολίτες και μαθητές στις τάξεις των σχολείων σας, αγαπητοί(;) συνάδελφοι.
    Είναι παράλογο ,σε ένα κράτος που υποτίθεται είναι ευρωπαικό, να μην προσφέρεις και τις ανάλογες ευρωπαικές παροχές(βλέπε επιδόματα για τα τέκνα)αλλά να προτίθεσαι να διακόψεις και τα ευεργετικά μέτρα που προσφέρουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και όχι πλουτισμό, αξιότιμη κα Υπουργέ.
    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον -και απορία-τα διάφορα σχόλια και δεν βλέπω να αναφέρεται κανείς στα κομματικά στελέχη-εκπαιδευτικούς- που με την εκάστοτε κυβέρνηση ΄΄λύνουν και δένουν΄΄και τοποθετούνται-αυτοί όντως κατ΄εξαίρεση- στις καλύτερες θέσεις.
    Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάτε πρώτα από το δάσος και πετροβολάτε το δέντρο;;;

    Ίσως γιατί όπως έλεγε και η καλή μου η γιαγιά:»πετροβολάνε τα δέντρα που έχουν καρπούς».

    Ευελπιστώ ότι στο Υπουργείο υπάρχουν φωτισμένα μυαλά που δεν θα αξιολογήσουν ως σωστές μικροψυχίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν θα βλάψουν την κατηγορία των πολυτέκνων εκπαιδευτικών , οι οποίοι το μόνο αρνητικό που έχουν να τους χρεώσουν είναι ότι έχουν πολλά -και καλά- παιδιά!!!!

    Ελπίζω να ισχύσει τελικά ότι μου είπαν και από τον Συνηγορο του Πολίτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι και αυτοί πιστεύουν ότι οι κοινωνικές πολιτικές και τα ευεργετικά μέτρα που αφορούν ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες δεν θα καταργηθούν.

    Και αναφέρω ,έτσι για το τέλος, ότι αν το αδίκημα που διέπραξα απέναντι στους συνανθρώπους μου και στη καλή λειτουργία της χώρας μου είναι το ότι γέννησα πολλά παιδιά, τότε χαίρομαι αφάνταστα που σας αδικώ!!!!

    Ρένα Σιγάλα , πολύτεκνη μητέρα.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:34 | kostas papadopoulos

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ τον ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ.ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ.ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
    ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΚΑΡΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ,ΑΛΛΟΣ ΠΑΕΙ ΡΟΔΟ,ΑΛΛΟΣ ΠΑΕΙ ΚΡΗΤΗ.ΕΓΩ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ 14ΩΡΕΣ.Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.
    Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2011,ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 23,98 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕ 0,5 Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ 8 ΜΟΡΙΑ.
    ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5ΧΙΛΙΑΔΕΣ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ.ΝΑΙ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΣΕΠ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΔ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΣΕΠ,ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΛΕΤΕ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ 3 ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΑΣΕΠ.ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΩΝ-ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΟΥ-ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ-Η ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΩ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ ΑΣΕΠ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΩ ΚΑΘΕΣΤΩΣ,ΟΠΩΣ 18 ΜΗΝΕΣ -2 ΑΣΕΠ,16 ΜΗΝΕΣ ΜΕ 3 ΑΣΕΠ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝΕ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΒΥΤΑΝΙΔΕΙΟ ΜΑ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ 20 …30…40..50..

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΣΑΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 40 % ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΟΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΜΕ 4-5 6
    ΕΠΙΤΥΧΙΕς ΑΣΕΠ
    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΧΙ ΚΑΝΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ Η ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ

    ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

    ΠΟΙΟΝ ΑΣΕΠ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥΣ 50 ΓΡΑΠΤΑ ΤΕΧΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΙΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ
    ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΟΡΥΝ Ν ΑΜΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΛΑΛΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕ!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:20 | Κωνσταντίνος

    Επιλογή Στελεχών Διοίκησης.
    Κριτήρια για την επιλογή:
    1.Τυπικά προσόντα[Σπουδές-Υπηρεσία-Έτη Διδασκαλίας-Έτη σε θέση ευθύνης]
    ΜΟΡΙΑ 40.
    2.Γραπτές Εξετάσεις ΑΣΕΠ ή Αξιολόγηση.
    ΜΟΡΙΑ 40
    3.Συνέντευξη.
    ΜΟΡΙΑ 20

  • Κα Υπουργέ,

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ, επομένως δεν έχω καμία απολύτως άποψη για το σύστημα πρόσληψης.

    Θετική είναι και η απόφαση περί τριετίας στην ίδια θέση, θετική είναι και η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού στα 2 χρόνια πριν τη μονιμοποίησή του.
    Το μόνο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι το εξής: Στο εισαγωγικό σας σχόλιο, παραδέχεστε πως έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία καθηγητών/μαθητών και τις ‘χειρότερες’ επιδόσεις στους μαθητές.
    Άκουσα, πως η απόφαση περί εισόδου στο Δημόσιο θα κρατηθεί στη σχέση 1 εισερχόμενος προς 5 αποχωρούντες, αλλά πως απ’ αυτό θα εξαιρείται το Υπουργείο σας. Δεν ξέρω τα ακριβή νούμερα, αλλά μήπως και εσείς θα έπρεπε (έστω και με μια πιο ήπια αναλογία) να κινηθείτε προς την μείωση (αριθμητικά) του όγκου των εκπαιδευτικών;
    Φανερό είναι, πως μόνο η επιτυχία στο ΑΣΕΠ δεν διασφαλίζει πως κάποιος είναι ο καταλληλώτερος δάσκαλος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται φαντάζομαι και η διετής μετεκπαίδευση που και πιο πάνω επικρότησα. Μήπως όμως θα πρέπει αυτή την πρώτη διετία, και ΠΡΙΝ την ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ του εκπαιδευτικού, θα έπρεπε να υπάρχει και κάποια μορφή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ; Μάλιστα θα έλεγα πως στην αξιολόγηση αυτή θα έπρεπε ίσως να λαμβάνεται υπόψιν με κάποιον αντικειμενικό τρόπο και η επίδοση των μαθητών που δίδαξε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός.

    Επί του ζητήματος του τρόπου πρόσληψης, βλέπω στην εδώ διαβούλευση πως είναι βέβαια το ζήτημα που ‘καίει’ τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, έχω την αίσθηση πως όποια τελική απόφαση και να πάρετε, όλους δεν θα τους ικανοποιήσετε.

    Θα σχολιάσω ΜΟΝΟ το ζήτημα των πολυτέκνων, για το οποίο βλέπω πολλά σχόλια και υπέρ και κατά.
    Άπτεται πολλών υπουργείων κλπ το δημογραφικό πρόβλημα, η κοινωνική στήριξη των πολυτέκνων κλπ κλπ. Με ενοχλεί λιγάκι προσωπικά, το γεγονός πως τέτοιες ρυθμίσεις (μοριοδότησης των πολυτέκνων, κλπ) σε ζητήματα στελέχωσης του Δημόσιου, ακολουθούν την λανθασμένη φιλοσοφία πως η πρόσληψη στο Δημόσιο είναι κοινωνική παροχή, ένα είδος εργαλείου προνοιακής πολιτικής, φιλοσοφίας που μας έχει φέρει μέχρι εδώ, και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ.

    Ευχαριστώ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:18 | Μίνα Χρήστου

    Θεωρώ ότι το παρόν σύστημα διορισμών (ασέπ-προϋπηρεσία) είναι από τα δικαιότερα,καθώς επιβραβεύεται και η προσπάθεια όσων διαβασαν και τα κατάφεραν να είναι επιτυχόντες-διοριστέοι αλλά και η προσφορά αυτών που με οικονομικές, οικογενειακές και προσωπικές θυσίες υπηρέτησαν ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές στα καλύπτοντας τα κενά στα σχολεία της χώρας.
    Η φαυλότητα έγκειται στα «παράθυρα»από τα οποία προέκυψε για κάποιους η προϋπηρεσία καθώς δεν υπήρχαν αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια πρόσληψεις σε Σιβιτανίδειο Σχολή,εκκλησιαστικές σχολές,ΣΔΕ,ΠΔΣ…
    Οι αδικίες συτού του είδους είναι κοινό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να εξαλειφθούν πρώτιστα.Πρέπει να γίνει κατ’αρχάς εκκαθάριση των πινάκων από τέτοιου είδους προϋπηρεσίες.Δε νοείται εκπαιδευτικός εκ του μηδενός να αποκτά προυπηρεσία αναπληρωτή για σειρά ετών και εν συνεχεία να διορίζεται.Ούτε βέβαια να νομιμοποιείται μια τέτοιου είδους προϋπηρεσία με μια πενιχρή επιτυχία στον ασεπ(με 55% βάση δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα).
    Πρέπει άμεσα να εκκαθαριστουν οι πίνακες από τις κραυγαλέες και προκλητικές προϋπηρεσίες αναπληρωτών της σιβιτανιδείου και των εκκλησιαστικών.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:14 | Μανόλης Ορφανουδάκης

    Αξιότιμοι συνάδελφοι, κ. Υπουργέ.
    Το πρόβλημα της εκπαίδευσης μοιάζει δυσεπίλυτο και πραγματικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο διάλογο και τη δημόσια διαβούλευση. Θα είμαι επιγραμματικός και ελπίζω να βοηθώ με την κατάθεση των παρακάτω θέσεων στην όλη διαδικασία του δημόσιου αυτού διαλόγου.
    Αρχικά το όλο εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει κι αυτό είναι νομίζω κοινά παραδεκτό. Το ζήτημα είναι λοιπόν τι παιδεία θέλουμε. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Θέλουμε ένα σύστημα που να υπηρετεί τον μαθητή, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται; Αν ναι τότε θα πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους. Δηλαδή, ποια θα είναι η στόχευση του συστήματος. Θα παράγει εγκυκλοπαιδικά μορφωμένους πολίτες, καταρτισμένους εργαζόμενους, υποψήφιους για τα ΑΕΙ με αυξημένα προσόντα, νέους πολίτες με βασικές γνώσεις που θα καλυφθούν στις επιμέρους αναζητήσεις τους από τη δια βίου μάθηση; Κάτι απ’ όλα αυτά; Όλα αυτά μαζί;
    Κατά δεύτερο λόγο για να διαμορφώσουμε τον πολίτη του αύριο μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να καθορίσουμε τι και πως διδάσκουμε σε αυτόν. Αφού γίνει κι αυτή η επιλογή, προχωρούμε στην αναζήτηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί και θέλει να υπηρετήσει αυτό το σύστημα. Αφού γίνει ο έλεγχος των αδυναμιών του υπάρχοντος συστήματος και αφού καταλήξουμε σε μια καλή εικόνα των δυνατοτήτων του, κάνουμε τις επιλογές μας για την αναδιοργάνωση της παιδείας. Προκηρύσσουμε τις βασικές μας θέσεις και στη συνέχεια προχωρούμε σε διαβούλευση.
    Αυτά θα ήταν τα βήματα – λογικά νομίζω – σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Εμείς όμως ξεκινάμε από την παραδοχή ότι για όλα φταίει η οργάνωση του συστήματος και η επιλογή προσωπικού. Ας είναι. Ας δεχτούμε ότι από εδώ πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να γίνει:
    1. Ως προς τις προσλήψεις. Ο ΑΣΕΠ έχει αποδείξει ότι μπορεί και έχει διαμορφώσει μηχανισμούς αξιολόγησης που λειτουργούν σε κάποια σημεία θετικά. Ο χώρος της εκπαίδευσης όμως είναι διαμορφωμένος πάνω σε χιλιάδες ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες. Αυτές καλύπτονται από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Η απάντηση είναι απλή και απόλυτη. ΟΧΙ. Κατά συνέπεια ο ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών, αν πρέπει να παραμείνει, θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί από ειδικούς που θα έχουν υπόψη τους όλα όσα αναφέραμε στις παραπάνω παραγράφους. Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαμορφωθεί από ανθρώπους που απέχουν από το εκπαιδευτικό έργο ακόμα κι αν έχουν εξαιρετική γνώση των παιδαγωγικών θεωρητικών προσεγγίσεων. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός της τάξης μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αξιολόγηση ενός νέου συναδέλφου καθώς αυτός καλείται να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ή να τροποποιήσει για να είναι εφαρμόσιμο, ένα σχέδιο μαθήματος, άλλωστε το έχει κάνει στην πράξη σε μια τάξη 35 – 30 – 25 μαθητών, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Αν λοιπόν επιλέξετε τον ΑΣΕΠ ως μηχανισμό αυτός θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί ριζικά και να λάβετε υπόψη τις εισηγήσεις του μάχιμου εκπαιδευτικού δυναμικού. Η τάξη είναι ένα εργαστήριο ανθρώπινων χαρακτήρων.
    2. Ως προς τις μεταθέσεις και αποσπάσεις. Ναι αναμφίβολα είναι η βαθιά πληγή του συστήματος. Εδώ όμως δεν είναι μόνο ό μαθητής που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ο εκπαιδευτικός συνήθως ξεκινά την διδακτική του καριέρα στα 30 του στην καλύτερη περίπτωση. Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό πρόβλημα επιλογών σε σχέση με τον όποιο οικογενειακό προγραμματισμό και την γενικότερη λειτουργία της οικογένειας. Οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις αυτό τον σκοπό υπηρετούσαν. Η υπερβολή φυσικά και δημιουργεί προβλήματα. Οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ζητάμε από τον εκπαιδευτικό να εγκαταλείψει τις οικογενειακές του υποχρεώσεις για να υπηρετήσει σε ένα σχολείο κάτω από συνθήκες (μισθολογικές ασφαλιστικές, εργασιακές) που είναι επιεικώς απαράδεκτες. Μπορούν να συντηρηθούν 2 σπίτια για μια πενταετία σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με τα χρήματα ενός πρωτοδιόριστου; Μπορεί να αγοράσει ο εκπαιδευτικός ένα αυτοκίνητο ανά πενταετία για να μετακινείται με σχετική ασφάλεια (αν είναι τυχερός κι έχει διοριστεί κοντά στον τόπο κατοικίας του). Μπορεί ο εκπαιδευτικός μετά από καθημερινά δρομολόγια εκατοντάδων χιλιομέτρων να μπει στη τάξη και να είναι αποτελεσματικός στη διδακτική διαδικασία; Από την άλλη μεριά η προσφορά των εκπαιδευτικών που αποσπούνται σε άλλες υπηρεσίες (ακόμα ή μάλλον ειδικά σε πολιτικά γραφεία) είναι πολύτιμη και δεν βοηθά απλά αλλά είναι συχνά ο στυλοβάτης πολλών υπηρεσιών (Αρχεία, διδασκαλεία, κλπ).
    3. Τέλος ως προς τις κρίσεις στελεχών και την διοίκηση της εκπαίδευσης. Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα με την υπηρεσιακή διαδρομή πολλών εκπαιδευτικών που κάλυψαν ή καλύπτουν διοικητικές ανάγκες. Οι περισσότεροι χωρίς καμιά συνδρομή από την δημόσια διοίκηση και συχνά χωρίς κατάρτιση για να καλύψουν τα αυξημένα προβλήματα αναγκάζονται να βρουν λύσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Παρά ταύτα η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει τα μικρότερα προβλήματα σε σχέση με άλλους τομείς του δημοσίου, ενώ παράλληλα η εκπαιδευτική εμπειρία των στελεχών της διοίκησης λειτουργεί συχνά προς όφελος των σχολικών μονάδων που με τη σειρά τους λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στη φιλοτιμία των εκπαιδευτικών. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της γραφειοκρατικής διαδικασίας για κάθε σχολική μονάδα που καλείται να λειτουργήσει χωρίς γραμματείς, λογιστές, ή άλλους ειδικευμένους υπαλλήλους που πραγματικά αξίζουν τα εύσημα της πολιτείας οι εκπαιδευτικοί που κατορθώνουν να φέρνουν σε πέρας όλες τις διαδικασίες. Φυσικά οι διευθύνσεις τοπικές και περιφερειακές έχουν να διεκπεραιώσουν αντίστοιχο έργο για το οποίο δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αποσπάσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών σε μη διδακτικό έργο. Φυσικά κι εδώ η παρέμβαση είναι αναγκαία αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την στελέχωση των σχολικών μονάδων με υπαλληλικό προσωπικό και οργάνωση γραμματειών ειδικευμένων σε εκπαιδευτικά θέματα. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο εκπαιδευτικός θα απελευθερωθεί για να αποδώσει ουσιαστικά μέσα στην τάξη.
    Αν λοιπόν θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία της εκπαίδευσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλούς παράγοντες. Όλα μπορούν να λειτουργήσουν προς το καλύτερο αρκεί να υπάρχει ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. Ωστόσο αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε το σχολείο τότε ξεκινήστε την διαμόρφωση ολοήμερων σχολείων σε κάθε βαθμίδα. Μόνο μέσα από την ολοήμερη λειτουργία του σχολείου μπορούμε να διαμορφώσουμε τόσο τα ευέλικτα αναλυτικά προγράμματα, όσο και την αλλαγή του χαρακτήρα της εκπαίδευσης από ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα σε αν λειτουργικό που θα στοχεύει στην ουσιαστική και πολύπλευρη μόρφωση.

    Με τιμή
    Μανόλης Ορφανουδάκης
    Βυζαντινολόγος – Φιλόλογος

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 10:04 | TRITEKNOS

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΕ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΡΩ ΤΙΜΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΝΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:59 | ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Αξιοτιμη κ. Υπουργε,
    συγκινητική και αξιέπαινη η προσπαθεια σας για διαφανεια και αξιοκρατία, σωστός ο λόγος σας περί ρουσφετολογικών προσλήψεων ΑΛΛΑ
    1. Ξεχνάτε ότι εντάσσεσθε και εσείς προσωπικά στον κυκεώνα ρουσφετολογικών δοσοληψιών όταν ως κόμμα αντιπολίτευσης ταχθηκατε υπέρ της παρίσφρησης ατόμων στον ενιαίο πίνακα (οαεδ)χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠπαραβλέποντας ότι κάποιοι εξ αυτών στηρίζονταν σε αυτό που εσείς σήμερα ονομάζεται ρουσφέτι.
    2. η ΠΔΣ -ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές απο το ΠΑΣΟΚ- το οποίο τη χρησιμοποιησε προς αλίευση ψήφων – ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ- είναι γνωστό τοις πασι «τα κριτήρια» των πρώτων «κλήσεων» ωρομισθίων αρκεί κάποιος αν ξέχασε ή δυσπιτεί να ανατρέξει στους τότε καταλόγους (όσους βρει και αν υπάρχουν)
    Κυρία ΥΠΟΥΡΓΕ,
    διακρίνω επίσης ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΛΟΓΩΝ
    1. Ζητάτε αξιοκρατία ενω αποσιωπείτε το μοναδικό -ίσως- αυτή τη στιγμη κριτήριο- 24μηνο + ΑΣΕΠ – οταν ΈΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ κατηγορείτε τον ενιαίο πίνακα ως ρουσφετολογικό – στο σύνολο- αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν άτομα με «υποπτες» προϋπηρεσίες
    2. Μεταβατική περίοδος δεν είναι το 2010 – 11. δεσμεύεσθε από το νόμο προκήρυξης του ΑΣΕΠ 2008 και για το ποσοστο 60% -40%. ισως η η εφαρμογή του 24μηνου να είναι νομικά κατοχυρωμένη (όσους χρειάζεται η υπηρεσία λέει ο νόμος) ειναι όμως ΗΘΙΚΑ ΤΙΜΙΑ όταν ανακαλείται στη μέση της χρονιας και στιγματίζει ανθρώπους που «επενδυσαν» σε αυτή;
    πόσο ηθικα τίμιο και ΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ TO: ζητώ διαφάνεια και αξιοκρατία αλλά δεν το εφαρμόζω εξαιτίας ….
    ΕΛΠΊΖΩ να προβληματιστείτε και να λειτουργήσετε με γνωμονα το δίκαιο αυτό που πιστεύω και εσεις ως ανθρωπος ήδη γνωρίζετε και να μην εγκλωβιστειτε στα γραναζια μιας μικροπολιτικης και συμφεροντολογικής – ρουσφετολογικής πολιτικής.
    Υ.Γ ΔΕΝ ΚΕΡΔΊΖΩ από την εφαρμογή του 24μηνου EIMAI ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΜΕΝΟΣ,ΑΠΛΑ δεν μπορω τη γλώσσα της πολιτικης και της αδικιας και των διφορουμενων δηλώσεων
    σας ευχαριστω

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:53 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΕΙΜΑΙ 39 ΕΤΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ. Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1994. ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑ ΕΓΓΡΑΦΗΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΕΚΛΕΙΣΕ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΕΥΤΥΧΗΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ. ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΔΟΥΛΕΨΑ ΑΡΧΙΚΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 31,5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕ ‘ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ’ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑ. ΔΕΝ ΕΥΝΟΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΗΝ ΠΔΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΒΛΕΠΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΑΘΑΙΝΩ -ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!- ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!!!!!! ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!! ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΙ. ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΗΣ;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, ΩΣΤΕ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ;;;;; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!!!ΖΗΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΔΣ, ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΡΙΑ Ή ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ) ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:49 | Μάρκου Πανδώρα Βαρτζή Αναστασία

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την άποψή μας για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της παιδείας.Είμαστε αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί και αγωνιούμε για την επαγγελματική μας αποκατάσταση.Είμαστε και οι δυο επιτυχούσες στους δυο τελευταίους διαγωνισμούς του ασεπ και με τα μόρια προϋπηρεσίας που έχουμε συγκεντρώσει ,περιμένουμε να διοριστούμε με το νόμο που ισχύει για το 24μηνο.Η μια αναμένει το διορισμό της το Σεπτέμβρη και δεν θίγεται σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν.Η άλλη λαμβάνοντας υπόψη οτι με την προϋπηρεσία που έχει συγκεντρώσει θα χρειαστεί ακόμη μια χρονιά για να συμπεριληφθεί στο 24μηνο βιώνει αβεβαιότητα.Όμως και οι δυο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο ίδιο σχολείο και με παρεμφερή αντικείμενα.Αν υποθέσουμε οτι θα καταργηθεί το 24μηνο για τη χρονιά 2011-2012 με ποιο κριτήριο αξιολογείται η μια εκπαιδευτικός άνισα έναντι της άλλης;Η μία πιθανόν θα διοριστεί ,ενώ η δεύτερη ,αν καταργηθεί το 24μηνο,θα είναι όμηρος μιας συνεχιζομένης αβεβαιότητας.Τι θα ισχύει για αυτούς τουςέκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο μεταίχμιο και έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με δεδομένα που ίσχυαν μέχρι προσφάτως;Γι αυτό λοιπόν για τους εγγεγραμμένους στους πίνακες προϋπηρεσίας (πλην της μηδενικής)είναι ηθικά δίκαιο να μην βρεθούν ξανά δέσμιοι αποφάσεων που λειτουργούν εις βάρος τους.Να μην τροφοδοτούνται με νέα άτομα πλέον οι πίνακες ,αλλά να υπάρξει πρόνοια για τους υπάρχοντες εγγεγραμμένους.Αφού λοιπόν θελετε να εξυγιάνετε την εκπαίδευση δεν θα πρέπει να καταργήσετε το νόμο για το 24μηνο ,που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με τα κρίτήρια που προαναγγείλατε.
    Επιλογικά,είναι ηθικά δίκαιο να υπάρχει πρόνοια για όσους επένδυσαν με κάθε τρόπο στο όραμα της δημόσιας εκπαίδευσης και είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον πίνακα (με μεγάλη ή μικρή προϋπηρεσία,με επιτυχία ή όχι στο ασεπ).Όλοι αυτοί λειτούργησαν με κριτήριο τις υπάρχουσες διατάξεις.Δεν μπορούν λοιπόν να βρεθούν για άλλη μια φορά στο περιθώριο.

    Με εκτίμηση,
    Μάρκου Πανδώρα ,Βαρτζή Αναστασία

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:44 | Κοΐνης Τόλης

    Κυρία Υπουργέ
    1) Σωστή είναι η ενέργειά σας να ανοίξετε τώρα, στην αρχή της θητείας σας τα ζητήματα αυτά.
    2) Λάθος είναι η ασάφεια κάποιων διατυπώσεων. Ίσως να το θεωρείται κέντρισμα για τη δημόσια διαβούλευση. Ελπίζουμε ότι το τελικό κείμενο νόμου που θα καταθέσετε, να μην αφήνει κανένα παραθυράκι.
    3) Λάθος είναι που ξεκινάτε από το δίλημμα «ΑΣΕΠ» ή «΄πίνακας». Η κατάρρευση της επετηρίδας προήλθε από τον τεράστιο αριθμό πτυχιούχων.
    4) Το σωστό θα ήταν ο σαφής προσδιορισμός των «καθηγητικών σχολών» και ο έλεγχος του αριθμού των εν δυνάμει καθηγητών.
    5) Για να δείτε την αξιοπιστία οποιουδήποτε συστήματος θα πρέπει να προσδιορίσετε τις ανάγκες στον αντίστοιχο κλάδο και να το συγκρίνετε με το πλήθος των υποψηφίων. π.χ. Εάν χρειαζόμαστε κάθε χρόνο 300 Μαθηματικούς, τότε δεν μπορεί να υπάρχουν 1300 πτυχιούχοι. Σε καμία περίπτωση και με κανένα σύστημα δεν απορροφούνται.
    6) Σωστή η επιμονή σας να επανέλθουμε στον ΑΣΕΠ, ως αποκλειστικό τρόπο εισαγωγής.
    7) Λάθος είναι ότι δεν προηγήθηκε μελέτη των αποτελεσμάτων των προηγουμένων εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Ποιά είναι η μέση βαθμολογία των κατόχων «μεταπτυχιακού» ή «διδακτορικού» στο διαγωνισμό;(έχω υπόψη μου τραγικά παραδείγματα). Ποιο είναι το προφίλ των επιτυχόντων; Δειγματικά, αξιολογείστε μερικούς από τους επιτυχόντες, για να δούμε εάν πράγματι μέσω του διαγωνισμού επιλέγονται οι καλύτεροι.
    8) Λάθος είναι να επιμένουμε στη διάταξη δια διετή «δοκιμαστική» θητεία μέχρι τη μονιμοποίηση. Μια εικοσαετία εφαρμογής του 1566 και δεν έχουμε ούτε μία απόρριψη. Κανένας διευθυντής δε θα στερήσει το δικαίωμα δουλειάς από συνάδελφό του. Πάρτε τη γενναία απόφαση και καταργήστε το.(Έχω υπόψη μου συναδέλφους που μονιμοποιήθηκαν χωρίς να έχουν πατήσει σε τάξη…)
    9) Σωστή η γενική θέση σας, να αφιερώνεται η πρώτη διετία σε επιμόρφωση. Όχι μόνο το προεισαγωγικό δεκαπενθήμερο στο ΠΕΚ. Η γνώμη μου είναι ότι σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα χρόνια οι νεοδιόριστοι να συμμετέχουν σε δεκαπενθήμερα σεμινάρια την αρχή κάθε σχολικού έτους.
    10) Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια η τύχη όσων είναι στον «Ενιαίο Πίνακα». Ο νόμος που θα καταθέσετε να λέει ρητά και ξάστερα ότι όλοι όσοι είναι μέχρι σήμερα στον πίνακα θα διοριστούν και να προσδιορίζει τη σχετική διαδικασία.
    11) Όσοι είναι στον Πίνακα είναι με νόμιμες διαδικασίες και το κράτος πρέπει να διατηρεί την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες.
    Ελπίζω το σχόλιό μου να αναρτηθεί. Γιατί έστειλα και χθες και δεν το είδα.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:43 | Ρέππας Γεώργιος

    θα είναι πολύ οδυνηρό και άδικο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σαν αναπληρωτές να πάψουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τόσα χρόνια προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να αποκτήσουν προυπηρεσία «μπαίνοντας μέσα» οικονομικά μόνο και μόνο για να καλυτερέψουν τη θέση τους στον πίνακα. Τώρα σε ηλικία που πλέον δε μπορούν να βρουν αλλού δουλειά για να συντηρήσουν την οικογένειά τους, το κράτος τους ζητάει να ξεκινήσουν από την αρχή.Τόσα χρόνια χαμένα..Το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί η υπουργός. Έβγαλε στο internet τις θέσεις τις για νέο σύστημα πρόσληψης χωρίς να τις διευκρινίζει και πολλές από αυτές επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες βυθίζοντας σε σκέψη και προβληματισμό χιλιάδες συναδέλφους. Με ποιά ψυχολογία αυτοί οι συνάδελφοι θα επιτελέσουν τα καθηκοντά τους γνωρίζοντας οτί για άλλη μια φορά θα πρέπει να κριθούν για να προχωρήσουν..Τόσα χρόνια διοικούσε το Πασόκ και ακόμα δεν έμαθαν ότι δεν μπορείς να έρχεσαι και να αλλάζεις ότι τα προηγούμενα είχες χτίσει. Η παιδεία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή..Έχετε αναρωτηθεί ότι ο κύριος λόγος που το εθνικό σύστημα παιδείας δεν πάει μπροστά είναι διότι ο επόμενος καταστρέφει αυτά που έχτιζε ο προηγούμενος.Και πάλι από την αρχή..Κ Α Κ Ο Μ Ο Ι Ρ Η Ε Λ Λ Α Δ Α !!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:40 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    κ. Υπουργέ,
    Είναι καταστάσεις, συνθήκες αλλά και θέματα τα οποία ταλανίζουν χρόνια το χώρο της Παιδείας και κανείς μα κανείς δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα του συστήματος και κυρίως για τον Έλληνα μαθητή και την πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Ως Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής πιστεύουμε ότι μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών μπορεί ο κάθε μαθητής να έχει την ευκαιρία για την ολόπλευρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Αρκεί βέβαια και ο ίδιος ο Εκπαιδευτικός να έχει τη θέληση και τη διάθεση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο γνωστικό του αντικείμενο, να επιμορφώνεται, να αξιολογεί και να αξιολογείται και να αποτελεί και ο ίδιος ένα ζωντανό κομμάτι, το κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη αρχή, θεωρήσαμε ότι μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα είχαμε μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής, να επιμορφωθούμε και να κάνουμε κτήμα μας τις σύγχρονες διδακτικές απόψεις και θεωρίες που αφορούν τον κλάδο. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε συναδέλφους οι οποίοι είναι 10 και 15 χρόνια πτυχιούχοι και συμμετείχαν στους Διαγωνισμούς, βρέθηκαν στις πρώτες 100 και 200 θέσεις των επιτυχόντων ανάμεσα σε 8.000-12.000 διαγωνιζόμενους και παρά ταύτα είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι μόνο τα 2–3 τελευταία χρόνια.

    Θεωρούμε όμως ότι ειδικά στους 2 τελευταίους Διαγωνισμούς και ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ11 ο νόμος 3255/22-7-04 (ΦΕΚ 138 Α΄) με τον οποίο θεσπίστηκε το 60 % των προσλήψεων των εκπαιδευτικών να γίνεται από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και το 40% από τον ενιαίο πίνακα, καταστρατηγήθηκε βάναυσα. Οι θέσεις των διοριστέων από τον ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 μειώθηκαν δραματικά ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό ο αριθμός των διορισθέντων από τις λοιπές νομοθετικές ρυθμίσεις (ΤΑΔ – ΕΤΑΔ, 30μηνο, 24μηνο, κ.τ.λ.).

    Παραθέτουμε ενδεικτικά τους πίνακες που απεικονίζουν τον αριθμό των διοριστέων ανά έτος:

    ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΤΗ
    2005-06 και 2006-07: 230 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1046 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2007-08 και 2008-09: 72 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1093 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2009-10: 24 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 496 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ

    Είναι αυτονόητο ότι με αυτή την πολιτική ανετράπησαν όλες τις ισορροπίες και ταυτόχρονα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες όλων αυτών που μαζικά μετείχαν στους διαγωνισμούς των ΑΣΕΠ (8.000 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στον τελευταίο Διαγωνισμό), προσδοκώντας τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    Όλοι εμείς λοιπόν που πετύχαμε στους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ειδικότερα στον τελευταίο ο οποίος είναι ακόμα εν ισχύ και για τη σχολική περίοδο 2010 – 2011, παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αδικία που υφιστάμεθα, ζητάμε να έχουμε και εμείς την ευκαιρία να δουλέψουμε στο σχολείο, όπως πιστεύουμε δικαιούμαστε.

    Αν και εφόσον ισχύσει το μεταβατικό στάδιο που λέτε για τη συγκεκριμένη σχολική περίοδο επαναφέρετε την ισορροπία του 60% – 40% στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής και αξιοποιήστε από τον πίνακα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ τον πραγματικό αριθμό συναδέλφων που πρέπει να προσληφθούν – ήδη για τη σχολική περίοδο 2009 – 2010 έχουν προσληφθεί μόλις 24 άτομα από τον ΑΣΕΠ και 496 από όλους τους υπόλοιπους πίνακες (!!!) ενώ για τη σχολική περίοδο 2010-2011 μόλις 24 ακόμα συνάδελφοι θα προσληφθούν στην εκπαίδευση από τον πίνακα του ΑΣΕΠ!

    Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ακόμα και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής είναι ο μόνος ουσιαστικά κλάδος στον οποίο έχει καταστρατηγηθεί το ποσοστό 60% (ΑΣΕΠ)-40% (Ενιαίος Πίνακας) και έχει μετατραπεί σε 15-20% (ΑΣΕΠ) – 80%-85% (Ενιαίος Πίνακας)!!!

    Με εκτίμηση,
    ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
    ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 09:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Διάβασα σχεδόν όλα τα post και θα συμφωνήσω ότι οι πίνακές δεν μπορούν να καταργηθούν τουλάχιστον όχι άμεσα και να πάνε όλες οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ.
    Δηλαδή το ΥΠΕΠΘ καθαρό σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και όλη η πίεση στο ΑΣΕΠ που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει 2 βασικά προαπαιτούμενα
    α/ το αδιάβλητο της διαδικασίας
    β/ τα γρήγορα αντανακλαστικά που απαιτούνται στην άμεση κάλυψη θέσεων όταν δημιουργούνται κενά.
    Θα έλεγα ότι και στα δύο θα πρέπει να μας πείσει πρώτα.
    Το ΥΠΕΠΘ προσπαθεί να βρει ένα άλλοθι ώστε να μπορεί να πει ανά πάσα στιγμή εγώ δεν φταίω, το ΑΣΕΠ ζητήστε εκεί το δίκιο σας.
    Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, υπάρχει ο πραγματικός κόσμος και όχι η εικονική πραγματικότητα της Υπουργού γιατί περί εικονικής πραγματικότητας μιλάμε.
    Δεν πιστεύω ότι η αναβάθμιση του ΑΣΕΠ θα λύσει κανένα πρόβλημα, μας κρίνουν άνθρωποι σύμφωνα με ένα νόμο που θα φτιάξουν στα μέτρα τους και εξυπηρετεί την εκλογική πελατεία τους και μόνον αυτή.
    Θα ήθελα (για να γυρίσουμε στην καθημερινότητα μας) να απαντηθούν:
    α/ οι ωρομίσθιοι θα πληρώνονται στην ώρα τους όπως όλοι οι συμπολίτες μας το απίθανο ποσό των 300 ευρώ / μήνα προκειμένου να καλύπτουν τουλάχιστον τις βενζίνες τους ή το κράτος θα μας τιμήσει με τον τίτλο του Επίσημου Χορηγού και θα μας δώσει το βραβείο της ανοικτής παλάμης;
    β/ θα αρθεί αυτή η απίθανη βεβαίωση που μας ζητάει να μην απασχολούμαστε αλλού και που μπορεί να μας φέρει σε πολύ δύσκολή θέση αν γίνει η οποιαδήποτε καταγγελία;
    θα ήθελα να ρωτήσω την Υπουργό αν διατίθεται έστω και για μία εβδομάδα μόνο να αλλάξουμε ρόλους και να ζήσει με 10 ευρώ την ημέρα.
    γ/ Πότε θα γίνουν ΑΣΕΠ για ειδικότητες νέες που έχουν ελάχιστους επιτυχόντες ή και καθόλου και πότε θα βγουν αποτελέσματα από αυτούς τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
    δ/ Πότε το κράτος θα είναι έτοιμο να αποστέλλει μέσα σε 1 μόνο εβδομάδα όλους τους καθηγητές για να καλύψουν κενά προκειμένου να μην χάνονται ώρες μαθημάτων αφού μέχρι στιγμής τέλος Νοεμβρίου μιλάμε ακόμα για κενά, με το παλιό πιο ευέλικτο σύστημα;
    Θα ήθελα να απαντηθούν όλα αυτά, προκειμένου να απαντήσω και εγώ στους γονείς μου πότε θα έχουν επιτέλους την σύνταξη στο τέλος του μήνα άθικτη και μόνο γι’ αυτούς.