1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:16 | Κ. Παπαδοπούλου

    Με αφορμή τα σχόλια για τις αποκαλούμενες αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    1.Υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο εκείνο που κόπιασε αξιοκρατικά γιατί: του είπαν να δώσει ΑΣΕΠ και έδωσε,του είπαν να μπει στους πίνακες και μπήκε, του είπαν να πάει ωρομίσθιος για 300 ευρώ και 3 μόρια και πήγε, του είπαν να πάει αναπληρωτής πάνω από μία φορά αφήνοντας οικογένεια,παιδιά,άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και πήγε, του είπαν να ξαναδώσει ΑΣΕΠ για να συνεχίζει να ελπίζει και ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται.
    2.Η αποκαλούμενη διαβούλευση βγάζει στην επιφάνεια διαμάχες μεταξύ των ίδιων των εκπαιδευτικών που βάσει προηγούμενων καθεστώτων έχουν χωριστεί π.χ. σε τριτέκνους ή πολυτέκνους και μη, ΤΑΔίτες και μη, κατόχους ΑΣΠΑΙΤΕ και μη ο ένας θεωρώντας ότι ο άλλος του στερεί τον πολυπόθητο διορισμό.Αυτό είναι λάθος να συμβαίνει και πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.Δεν πρέπει να πολεμάμε τους εαυτούς μας αλλά το σύστημα που προωθεί την ευνοιοκρατία.
    3.Το ΥΠΕΠΘ είναι πρόθυμο να ακούσει τις κραυγές όλων αυτών που πλήττονται βάναυσα και βλέπουν τη ζωή να περνάει μπροστά τους ή όλο αυτό αποτελεί μία ωραία επικοινωνιακή τακτική του;Η ίδια η Υπουργός την επομένη των εξαγγελιών της και λόγω του σάλου που προκλήθηκε αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι δε θα θιγούν όσοι έχουν προϋπηρεσία.Και τότε ποιοι θα θιγούν;Τί θα γίνει με όσους έχουν πάνω από ή γύρω στα 24 μόρια;Τί θα γίνει με όσους περιμένουν την ΑΣΠΑΙΤΕ να ανοίξει θέση γι’αυτούς γιατί είναι προϋπόθεση για το διορισμό τους;Θα μείνουν για ακόμη μία φορά εκτός;Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πάρα πολλά.
    4.Καλός ο ΑΣΕΠ ως αρχική σκέψη αλλά όλοι γνωρίζουμε τις ατέλειές του.Τα αποτελέσματα για κάποιες από τις τεχνικές ειδικότητες ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αφήνοντας τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές.Έψαχναν λέει διορθωτές αλλά δεν έβρισκαν.Και γιατί να διαχωρίζουν τις εξετάσεις ΑΣΕΠ στις «κανονικές» και τις τεχνικές ειδικότητες;Γιατί τα άλλα αποτελέσματα να έχουν βγει το καλοκαίρι;Γιατί οι άλλοι να δώσουν το χειμώνα και οι καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων το καλοκαίρι;Γιατί ο μαθηματικός ή ο φιλόλογος π.χ. να είναι πιο σημαντικοί σε ένα ΕΠΑΛ από ένα γεωπόνο ή ηλεκτρολόγο;Μήπως έτσι δημιουργούμε καθηγητές δύο ταχυτήτων, τους σημαντικούς και τους μη σημαντικούς;Όλοι ανεξαιρέτως είναι σημαντικοί στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    5.Μία δίκαιη λύση θα ήταν η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα. Καλή λύση ο ΑΣΕΠ αλλά δεν πρέπει να ακυρωθούν οι προσπάθειες ετών όλων αυτών των ανθρώπων που όπως διαβάζω έχουν μέχρι τώρα καταθέσει την προσωπική τους εμπειρία.Το 24μηνο +ΑΣΕΠ δε θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι επιταγή της Ευρωπαίκής Ένωσης που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για διορισμούς στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα(πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Κ. Παπαδοπούλου
    εκπαιδευτικός ΠΕ6-ΠΕ13

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:13 | Κώστας Γ.

    Κυρία Υπουργέ

    Είναι θετικό ότι ξεκινά μια προσπάθεια έχοντας ίσως για πρώτη φορά το συμφέρον του μαθητή στο επίκεντρο των εξελίξεων και όχι όλων των υπολοίπων.
    Θα πρέπει να κάνουμε προτάσεις που πιθανόν να θίγουν κεκτημένα. Να πούμε όλοι αυτά που συζητάμε κατά καιρούς. Να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά κάτι σωστό. Όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης είτε ανήκουμε στην τάξη των εκπαιδευτικών είτε όχι.

    Θα προτείνω αυτά που συζητούν όλοι οι Έλληνες, εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την εκπαίδευση.

    – Καθορισμός ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς 07:30 – 14:30. (Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους, στο σχολείο τους τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Η αποχώρηση να γίνεται με την ώρα που λήγει το ωράριο)

    – Η προετοιμασία των μαθημάτων που πρόκειται να παραδώσουν να γίνεται στο σχολείο στο γραφείο των δασκάλων – καθηγητών. έτη για τα μαθήματα που πρόκειται να παραδώσουν

    – Καθορισμός ανώτατου ορίου ηλικίας για πρόσληψη ως εκπαιδευτικό. Θα πρέπει να είναι ίδιο με τους λοιπούς υπαλλήλους του δημοσίου.

    – Καθορισμός ως δοκιμαστικού χρόνου τα 2 έτη. Η μονιμοποίηση του θα γίνεται μετά από επιτυχή 2 ή 3 επιτυχείς αξιολογήσεις. Η τοποθέτηση στην δοκιμαστική φάση να είναι ή δυνατόν σε πολυθέσια σχολεία της περιοχής του και η πρώτη τοποθέτηση να γίνεται μαζί με την μονιμοποίηση.

    – Τοποθέτηση όλων τον εκπαιδευτικών στο αντικείμενο που προσελήφθησαν, δηλαδή την διδασκαλία και μόνο την διδασκαλία. Οι διοικητικές θέσεις να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους πρώτη τοποθέτηση να γίνεται πάντα σε σχολείο ακριτικών περιοχών τουλάχιστον για 2 χρόνια. Αν κάποιος τοποθετήθηκε από την αρχή στην περιοχή του λόγου διαφόρων προβλημάτων θα πρέπει στον άμεσο μέλλον και αυτός να τοποθετηθεί σε σχολείο ακριτικών περιοχών. Τα σχολεία των ακριτικών περιοχών να καθορίζονται κάθε χρόνο έγκαιρα από το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών.

    – Η επιλογή των Εκπαιδευτικών για διορισμό στο Δημόσιο να γίνεται ΜΟΝΟ μέσω ΑΣΕΠ. Ο Υποψήφιος να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τρεις φορές και εντός του ανώτατου χρόνου που προβλέπεται για πρόσληψη. Μακάρι κάποτε να γίνει ο ίδιος φορέας ο ΑΣΕΠ, να του δοθεί η δυνατότητα επιλογής όλων των δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς να εξαιρείται κανείς, (όπως καθηγητές Πανεπιστημίων, Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί και άλλοι).

    – Κάποτε θα πρέπει να εξετασθεί και ο βαθμός του Πτυχίου. Να καθορισθεί δηλαδή ο κατώτατος βαθμός πτυχίου που μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής για διορισμός μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει κάποτε και το δημόσιο να επιλέγει τους καλύτερους εφόσον πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια μας είναι αξιοκρατικά. Όσον αφορά τους προερχομένους από πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορεί να καθορισθεί ανάλογος τρόπος υπολογισμού του πτυχίου. Πάντα στους ισοβαθμήσαντες να προηγείται ο προερχόμενος από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

    – Να γίνεται πιστοποίηση μιας ξένης γλώσσας και του πρώτου σταδίου χρήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με το πέρας αποφοίτηση από την Τρίτη τάξη του Γυμνασίου.

    – Πρέπει να καταλάβουν και οι εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγοί δάσκαλοι και Καθηγητές ότι απώτερος σκοπός δεν είναι να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πτυχιούχους χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας σε πολλούς κλάδους και θέσεις φυσικά και εκτός της εκπαίδευσης. Οι Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί έχουν τελειώσει Πανεπιστήμια και οι περισσότεροι ποιο δύσκολα από τους εκπαιδευτικούς.

    – Να αξιοποιούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί κατά την περίοδο εορτών, και καλοκαιρινής περιόδου κανένας Δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να απασχολείται λιγότερο από τον άλλο. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ο κλάδος τους μπορεί να προτείνει τις θέσεις και τα καθήκοντα που μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ένας νέος/α που μόλις τελείωσε το Λύκειο, με εκπαίδευση – ενημέρωση μιας εβδομάδας να αρχίζει να αποδίδει στην εργασία, στα καθήκοντα που του ανατίθενται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και οι Δάσκαλοι του, οι Καθηγητές του δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο πέραν του ωραρίου της διδασκαλίας διότι είναι εκτός καθηκόντων ή προβάλλοντας διάφορες άλλες προφάσεις. Ένα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι προσλαμβανόμενοι στον ΔΗΜΟΣΙΟ τομέα είναι όλοι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και το δημόσιο θα τους χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες του. Τα κεκτημένα στραβά δικαιώματα κάποια ημέρα πρέπει να τελειώνουν.

    – Δεν είναι σωστό οι εκπαιδευτικοί μας να είναι σε μακρά καλοκαιρινή άδεια και το κράτος μας να δαπανά ποσά στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στην διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων ως παρατηρητές, ως διορθωτές κ.ά. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι και ιδίως οι τοποθετημένοι ή οι διαμένοντες στην περιοχή των εξεταστικών κέντρων, χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση. Γιατί κάνουν κάτι πέραν του ωραρίου τους;

    – Δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο οι Εκπαιδευτικοί δεν συμφωνούν οι προσλήψεις της κατηγορίας τους να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ αλλά συμφωνούν και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

    – Να καθορισθεί τρόπος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, της τάξης, της σχολικής Μονάδας. Δεν μπορεί να δέχεται ο εποπτεύων φορέας της σχολικής μονάδας την συνεχή αποτυχία μαθητών σε πανελλαδικές εξετάσεις και να μη λαμβάνει μέτρα. Δύο είναι τα μέρη που συμμετέχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Ποιος από τους δύο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης;

    – Να καθορισθεί διαδικασία καταγραφείς και προβολής των προβλημάτων μιας σχολικής μονάδας, ώστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να εξετάζονται τα προβλήματα σε επίπεδο προϊσταμένης αρχής, Δήμου, Νομού, Περιφέρειας και να προωθούνται στους αρμοδίους για επίλυση. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί στο τέλος της σχολικής χρονιάς να υποβάλουν στον διευθυντή τους ανάλογη αναφορά να εξετάζονται σε κοινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών της σχολικής Μονάδας και να προωθούνται τα θέματα που θα αποφασίσουν.

    Καλό είναι να καθορίζονται οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των εκπαιδευτικών και είναι σωστό να επιλύονται τα προβλήματα τους αλλά και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των υποχρεώσεων στους μαθητές, στο σχολείο στο κράτος.

    Ευχαριστώ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:12 | ωρομίσθιος

    κ.Υπουργέ
    πολύ θετική η απόφασή σας για κατάταξη στην ΠΔΣ με βάση τον χρόνο κτήσης του πρώτου τίτλου σπουδών και αμέσως μετά με τον βαθμό αποφοίτησης.
    Κάντε το ίδιο και με τα κριτήρια διορισμού .
    γιατί στην Ελλάδα δεν μοριοδοτείται η «αρχαιότητα» του πτυχίου ενώ σε άλλες χώρες (π.χ. Κύπρος) αποτελεί το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ επιλογής;;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:01 | Χρηστος

    Λίγα εχω να πω και εγω σαν ανπληρωτης.
    Ο θεος να την κανει διαβουλευση και αυτους που υποσχονταν πριν τις εκλογες ο Θεος να τους φωτισει μπας και θυμηθουν κυρια Διαμαντοπουλου αυτα που λεγατε και αυτα που λετε τωρα.
    προσωπικα και θεωρηστε με γελιο αν δεν ειναι ετσι ακομη δεν εχω καταλαβει ΕΓΩ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΝΗΣΙ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ, ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΝΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ τι θα γινει με την περιπτωση μου και την περιπτωση τοσων αλλων?
    ΓΙΑΤΙ δεν λετε ξεκαθαρα τι θα γινει?

    ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ?

    και κατι αλλο κυριοι που αποφασιζετε για εμας χωρις εμας, γιατι ας μη κρυβομαστε για τα ματια του κοσμου γινεται η διαβουλευση καθως δεν πιστευω πως καποιος απο σας θα διαβασει αυτα που γραφουμε. Οταν λοιπον οι αναπληρωτες και οι ωρομισθιοι καλυπτουν τα κενα των σχολειων για ενα κομματι ψωμι ειναι καταλληλοι και μετα απο καποια χρονια γινονται ακαταλληλοι? η μηπως δεν εχετε εμπιστοσυνη στην εκπαιδευση που λαμβανει χωρα στα ελληνικα πανεπιστημια και που εσεις οι ιδιοι θεσπισατε?

    για να μη σας κουραζω και εγω οσο εσεις με ταλαιπωρειτε ψυχολογικα,
    πριν κανετε τις αλλαγες, που σιγουρα χρειαζονται, οταν γινονται σωστα με προγραμματισμο και χωρις αδικιες, σκεφτειτε πρωτα εμας που στηριζουμε το εκπαιδευτικο συστημα μεσα στις αιθουσες και που τρωμε με το κουταλι τα προβληματα ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 19:01 | Μαργαρίτα Μ.

    Κυρία υπουργέ,

    Τι θα γίνει επιτέλους με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημιων;;; Πήραμε πτυχία από ελληνικά πανεπιστήμια, όχι από κολλέγια, ούτε από πανεπιστήμια ανατολικών χωρών!
    Είμαι απόφοιτος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιμένω εδώ και χρόνια, όχι διορισμό, αλλά το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στην ειδικότητα μου. Εν τω μεταξύ, δεν εχω το δικαιωμα για άδεια διδασκαλίας από τη δευτεροβάθμια, δε μπορώ να εργαστώ σε ιδιωτικό σχολείο και ούτε και μπορώ να διδάξω το μάθημα της Βιοχημείας (της ειδικότητάς μου δηλαδη) σε επαλ! Σαν να μην υπάρχουμε πουθενα… Το ΦΕΚ που κατοχυρώνει τα δικαιωματα μας στην εκπαιδευση έχει βγει. Βάλτε επιτέλους μια υπογραφή στην υπουργική απόφαση και δώστε μας την ευκαιρία να εργαστούμε ΝΟΜΙΜΑ και με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στον τομεα της εκπαίδευσης! Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ! Και ξέρω οτι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σαν κι εμένα πολλοί άλλοι απόφοιτοι.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:49 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Πρέπει να αποδεχτούμε μερικά πράγματα για να βάλουμε τάξη στη ζωή μας.Όταν η πολιτεία ιδρύει σχολές όπου ζητήσει ο κάθε βουλευτής, για να αντλήσει ψήφους, χωρίς να μπορούν οι απόφοιτοι της σχολής να βρούν δουλειά στη αγορά, όλοι θα συνωστίζονται στην Εκπαίδευση και μάλιστα την Τεχνική λόγω πολλών ειδικοτήτων, την οποία (Τεχνική) οι ίδιοι οι συνωστιζόμενοι σνόμπαραν όταν ήταν μαθητές Λυκείου προτιμώντας τα Γενικά Λύκεια και μη αναλογιζόμενοι ότι πιο πολλοί μαθητές στα ΕΠΑΛ σημαίνει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
    Μακροπρόθεσμα πρέπει όσες σχολές δεν έχουν στο πρόγραμμά τους παιδαγωγικά να μη δίνουν διέξοδο στην εκπαίδευση.
    Μέχρι τότε ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με μόρια μέχρι να εξαντληθούν οι πίνακες ( όταν δε γράφουμε άλλους )και ΑΣΕΠ με κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους.
    ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: Γιατί όσοι επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό (άρα κρίνονται ικανοί ) αν δε προλάβουν να διορισθούν στη διετία, πρέπει να ξαναδιαγωνισθούν σε κάτι που πέτυχαν? Ποια λογική το επιβάλλει? Προτείνω να εξαντλούνται οι πίνακες επιτυχόντων κάθε διαγωνισμού και μετά να αρχίζει η απορρόφηση των επόμενων επιτυχόντων.Για όσους υποβάλλονται και στο ΤΕΣΤ δεξιοτήτων για το δημόσιο να πριμοδοτείται η σειρά επιτυχίας όπως γίνεται και με το βαθμό του πτυχίου τους.
    Με την εμπειρία 33 χρόνων στα σχολεία σας ΠΡΟΤΡΕΠΩ να μη διστάσετε!Προχωρείστε στις αλλαγές που απαιτεί η κοινωνία.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:40 | Νικος

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ??
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ??
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ??
    ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΓΕΝΙΚΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ..
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΜΟΡΙΟ??
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΥΡΝΑΝΕ 2 ΚΑΙ 3 ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΕ ΤΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ! ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ??
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΜΕ 60% ΚΑΙ 40% ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΣΚΕΨΗ..
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 30ΜΗΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ!!! ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 30 ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ 6-10 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ!!! ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ..
    ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ!!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | Α.Σ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 3255/2004 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΠΕ, ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ?

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:37 | Γ. Σ.

    Εγώ πάντως δεν την μπορώ την πολλή …διαβούλευση. Τα πράγματα είναι απλά.
    1) ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ (ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΝΙΚΟ…..)
    2) ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΣΕΠ , ΑΛΛΑ …ΠΡΟΣΟΧΗ , ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ , ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ , ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ( ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ, ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ). ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ…..ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΡΙΣΤΟΙ , ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ , ΟΙ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΑΡΙΣΤΟΙ. ( ΝΟΜΙΖΩ ΝΙΚΟ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ). φΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ…..
    3) ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΜΙΑ , ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ( ΤΟΥΣ ΤΗ ΦΕΡΑΜΕ ΒΡΕ ΝΙΚΟ…. ), ΟΠΟΥ ΑΦΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΚΕΙ ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ , ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ…..( ΠΩΣ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΒΡΕ ΝΙΚΟ….)
    4) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΚΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ , ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ Ο…..ΝΙΚΟΣ , ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ , ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ , ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ , ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΦΥΣΙΚΑ…….
    5) ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΤΗ ΘΕΣΗ……
    6) ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ . ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΟΥΝ ( ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΙΣΜΑΤΑ…….) ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
    7)ΟΣΟΙ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Η ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ , ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΕ ΛΕΦΤΑ……..( ΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΚΟΜΗ , ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ …ΝΙΚΟ!!! Ε … ΚΑΙ ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ . ΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ )
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ …..
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΩΩΩΩΩΩΡΑ……..
    ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΟΙ….
    ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ….
    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ…….(ΝΙΚΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΔΙΔΥΜΟ Ε; )

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:35 | Νικολέτα

    Αξότιμη κυρία Διαμαντοπούλου,
    Δεν σπουδάσαμε ούτε στη Ρουμανία, ούτε στη Βουλγαρία για να μας υποχρεώνετε να δίνουμε εξετάσεις για να αναγνωρίσουμε τα πτυχία μας!!!!
    Δώσαμε εξετάσεις στη χώρα μας, τελειώσαμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να το αναγνωρίζετε και να το σέβεστε!!!
    Πολλοί από εμάς έχουμε φορτωθεί με δάνεια, έχουμε υποχρεώσεις και έχουμε προγραμματίσει τη ζωή μας με βάση τα ως τώρα δεδομένα!!Για ποια παράταση μιλάτε?Για αυτή του 2010-2011? Αυτό δεν είναι παράταση… Είναι ΚΟΡΟΙΔΙΑ!!!!!!!!!
    Αφού τόσο πολύ υπερμάχεστε την αξιοκρατία, δώστε παράταση!!!!!!!!!
    ΠΑΡΑΤΑΣΗ ανθρώπινη!Παράταση αξιοπρεπή!!!!

    Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:35 | Μιχάλης

    Θεωρώ σωστό το μέτρο για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεδομένου ότι οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις στην εκπαίδευση.
    Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με τα ισχύοντα συστήματα.
    θεωρώ επίσης σωστά τα μέτρα για τους πολύτεκνους, διότι κάποιος με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να περάσει μέσω ΑΣΕΠ, όπως ένας απόφοιτος πανεπιστημίου 22 ετών με μηδέν υποχρεώσεις. Εξάλλου ο νόμος για τους πολύτεκνους είναι πετυχημένος, διότι 500 διορισμοί πολυτέκνων κάθε χρόνο αντιστοιχούν σε 2.000 παιδιά τουλάχιστον, άρα βοηθάει στην μείωση της υπογεννητικότητας της πατρίδας μας. Είναι τελείως υποκριτικό να λέμε στον πολύτεκνο να περάσει την βάση στο ΑΣΕΠ και μετά θα τον μοριοδοτήσουμε, όταν ξέρουμε ότι το 80% τουλάχιστον των υπηρετούντων συναδέλφων δεν έχει δώσει ΠΟΤΕ εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Εξάλλου το ΑΣΕΠ δεν κρίνει την επάρκεια ενός εκπαιδευτικού γιατί αυτή έχει κριθεί από το πανεπιστήμιο που πήρε το πτυχίο του.
    Επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει κάποτε να ελένξετε τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Ας μπαίνουν μόνο όσοι χρειάζονται και τότε θα λυθεί το πρόβλημα πρόσληψης εκπαιδευτικών από μόνο του.
    Και ένα τελευταίο θέμα. Μπορεί να υπάρχει διακομματική συννενόηση για την παιδεία ή ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει ισχύ όσο θα είναι η συγκεκριμένη υπουργός στο υπουργείο και μετά θα αλλάξει οπότε άδικα η τόση φασαρία;

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:32 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    …. Πριν απαντήσω στα παιδιά ( υποθέτω πρόσφατα αποφοιτήσαντες και άρα διαθέτοντες χρόνο και έχοντας άνεση ανάλογου προγραμματισμού ζωής και διαβάσματος ήδη από το Πανεπιστήμιο , δίχως άλλες ιδιαίτερες υποχρεώσεις ) που κραυγάζουν περί ανάγκης αξιοκρατικής επιλογής μέσω ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ , δεν μπορώ παρά να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τον αμέριστο θαυμασμό μου στο σύστημα Πασόκ κ. Υπουργέ !! Η ιστορία επαναλαμβάνεται μια ακόμη φορά , ο άκρατος μακιαβελισμός δικαιώνεται!! Το Πασόκ , το ύψιστο σοσιαλιστικό – φιλολαικό κίνημα που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα καταφέρνει και πάλι το ακατόρθωτο για ένα δεξιό λ.χ. κόμμα ..
    Να περάσει στις πιο άπειρες γενιές και συνειδήσεις τις πιο αντιλαικές πολιτικές , διεμβολίζοντας τις όποιες αντιστάσεις , επενδύοντας στον ατομικισμό και καιροσκοπισμό του νεοέλληνα , που εν πολλοίς το ίδιο δημιούργησε τα τελευταία 20 χρόνια ..Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι!!

    Λοιπόν αγαπητοί μου συνάδελφοι Ασεπιστές (!) συμφωνώ κι επαυξάνω !!

    Ασεπ για όλους !! Και για τους ήδη μόνιμους συναδέλφους , όπως και τα επιτελικά στελέχη της εκπαίδευσης !!Τολμώ να πω ακόμη και για εκείνα της Πολιτείας !! Όσοι αποτύχουν στο σπιτάκι τους , άλλωστε περιμένουν πολλοί απέξω …Οσοι επιτύχουν να ξαναδίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ανανεώνουν το εκπαιδευτικό τους κύρος μέσα από διαδικασίες express Σαββατοκύριακου !!

    Μάλιστα ακολουθώντας το ριζοσπαστικό πνεύμα της υπουργού μας προτείνω και πλήρη αυτονόμηση των σχολικών μονάδων , υπαγωγή τους στην Τ.Α. , ώστε ο εκπαιδευτικός να αξιολογείται ταυτόχρονα ή και αποκλειστικά από αυτοδιοικητικούς παράγοντες ή από τοπικούς βουλευτές τύπου λ.χ. Βελόπουλου , αναφορικά με τα όρια της εκπαιδευτικής του πρακτικής…

    Επίσης προτείνω εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση , μεταξύ άλλων με δικαίωμα αναιτιολόγητων απολύσεων για λόγους ευελιξίας και ανταγωνιστικότητας … Διότι λ.χ. καλά τώρα που είστε 25 , αλλά στα 45 τι να σας κάνουμε πια ; Φαντάζεστε εύλογα ότι μια σύγχρονη εκπαίδευση χρειάζεται πάντοτε νέο αίμα , φρέσκιες ιδέες κ.λ.π.

    Λοιπόν , έχω πολλές ακόμη ρηξικέλευθες προτάσεις … αν προκρίνει η κ. Υπουργός μπορώ να τις παρουσιάσω σε επόμενο σημείωμα …

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:23 | Βαγγέλης

    Απαράδεκτη η επιθυμία γι ατόσο αιφνίδια αλλαγή στον τρόπο διορισμού τόσων εκπαιδευτικών!!!
    Τουλάχιστο 3 χρόνια παράταση για την εφαρμογή του νέου νόμου!!!
    Αυτό είναι αξιοκρατία και δικαιοσύνη!!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:22 | Αλεξανδρος Τ.

    Δυστυχώς κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν την ψευδαίσθηση οτι μπορούν να φτιάξουν νόμους που θα ευνοήσουν τον προσωπικό τους διορισμό, κατασκευάζοντας μία ‘αξιοκρατία’ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους..
    Κ.Υπουργέ, δύο πράγματα είστε υποχρεωμένοι να λάβετε υπ’όψη:
    α)κοινωνική δικαιοσύνη β)το Σύνταγμα…
    Στο 103 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά : προσλήψεις μέσω διαγωνισμών ή αντικειμενικών κριτηρίων..
    Το διαζευτικό ‘ή’ μας επιτρέπει την διαίρεση προσλήψεων σε δύο κατηγορίες..α)μέσω διαγωνισμού Ασέπ(υπάρχει) β) μέσω αντικειμενικών κριτηρίων όπως ημερομηνία κτήσης πτυχίου και βαθμός, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς η προτεραιότητα κατά χρονολογία αλλά και επίδοσης αποτελεί το πλέον δίκαιο και αντικειμενικό κριτήριο..
    Η δεύτερη ομως κατηγορία είναι αυτή που καταπατήθηκε και πρέπει να αποκατασταθεί..Είναι πολύ απλό: ΟΛΕΣ οι μορφές διδασκαλίας από την ωρομισθία σε ολοήμερο μέχρι πρόσθετη διδακτική, ενισχυτική, δεύτερης ευκαιρίας, εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειο κτλ. ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να περνάνε μέσα από τα δύο αυτα κριτήρια, δηλαδή την προτεραιότητα των πινάκων!…Ο γραπτός διαγωνισμός ΔΕΝ έχει καμιά δουλειά στην κατηγορία αυτή…Η πραγματική προϋπηρεσία μέσω δίκαιης προτεραιότητας είναι το πιο ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΣΟΝ για να διδάξει κανείς αφού απέκτησε το αντίστοιχο πτυχίο!
    Δεν μας τιμά όμως καθόλου, να απαιτούμε τήρηση πινάκων και από την άλλη να ισχυριζόμαστε ότι τα μόρια προσθετης διδακτικής και όλων των άλλων παραθύρων, έτσι όπως μέχρι τώρα αποκτήθηκαν, θα πρέπει να υπολογίζονται για το διορισμό μας!… Είναι υποκρισία να υπερασπιζεται κανείς του πίνακες όταν ο ίδιος τους καταπάτησε με διάφορα ‘ψαγμένα’ κόλπα…
    Ο Ασέπ ΔΕΝ έχει καμιά δουλειά στο ποσοστό των διορισμών μέσω πραγματικής προϋπηρεσίας, ΑΛΛΑ με την προϋπόθεση ότι τα μόρια αυτά αποκτούνται με την τήρηση των ΔΥΟ αντικειμενικών κριτηρίων(ημ/νια κτησης και βαθμος πτυχιου) , άρα με την ΤΗΡΗΣΗ των ΠΙΝΑΚΩΝ…
    Αν λοιπόν δεν θέλουμε να επιβληθεί ο Ασέπ, θα πρέπει να ζητήσουμε επιτακτικά την διέλευση ΟΛΩΝ των προσλήψεων σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μορφή διδασκαλίας και σχολείου, ΜΕΣΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τους ΠΙΝΑΚΕΣ…
    Ας φροντίσουμε λοιπόν να εντάξουμε όλες τις προσλήψεις μεσα από τους πίνακες, ώστε να μήν δίνουμε πατήματα στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι μέσα από τον Ασέπ θα λύσει τα προβλήματα αξιοκρατίας..
    Αυτή είναι και η ευθύνη των σωματείων και συλλόγων, που τόσα χρόνια βολευόντουσαν από το άναρχο καθεστώς, αφού ‘τσιμπούσαν’ κάτι παραπάνω..Τουλάχιστον ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τώρα, και ας φροντίσουν το γρηγορότερο για την αποκατάσταση αυτή!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | nikos_fysikos

    Γιώργος Παπανδρέου, σημερινός Πρωθυπουργός λίγους μήνες πριν τις Εθνικές Εκλογές που έγιναν στις 4/10/09

    «Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας,
    απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις Πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας και στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εδώ και δεκαετίες, μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
    Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής
    υπογεννητικότητας, ο ρόλος των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί εθνική
    προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλλετε καθοριστικά στη συνοχή της.
    Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.
    Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα
    προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
    Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη».

    Ας ελπίσουμε όλα αυτά να γίνουν πράξη και στο χώρο της Εκπαίδευσης

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | Παντελής Πρέζας

    Θα ήθελα να τοποθετηθώ από μηδενικής βάσης και όχι πάνω σε διλήμματα που κατ΄ εμένα δεν υφίστανται.
    Το ΑΣΕΠ το χρησιμοποιούμε α) για να θωρακίσουμε με αδιάβλητες διαδικασίες τον διορισμό εκπαιδευτικών, αλλά και β) για να πιστοποιήσουμε πως οι διορισμένοι έχουν ένα ελάχιστο γνώσεων για να γίνουν εκπαιδευτικοί.

    Ας πάρουμε το πρώτο.
    Εμμέσως πλην σαφώς παραδεχόμαστε πως στο ελληνικό κράτος επικρατεί το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία.
    Ας είναι: Θα κάνω τις ακόλουθες ερωτήσεις:
    1. Τι χρειάζεται το ΑΣΕΠ στους δασκάλους της Α/θμιας. Σήμερα όλοι οι δάσκαλοι που τελειώνουν το πανεπιστήμιο διορίζονται ΑΜΕΣΩΣ. Είτε κανονικά είτε ως αναπληρωτές. Γιατί να βασανίζονται με το ΑΣΕΠ, αφού είναι περιζήτητοι και τους ψάχνουν ακόμα και στα σπίτια τους και προσπαθούν να τους πείσουν να δουλέψουν (αυτούς που δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν άμεσα)
    2. Δεν νομίζω πως το ΑΣΕΠ πιστοποιεί πραγματικά την δυνατότητα του εκπ/κού να εργαστεί. Αυτό το έχει πιστοποιήσει το πανεπιστήμιο που έδωσε το πτυχίο. Ίσως θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη βάση του και όχι εκ των υστέρων. Με την ίδια λογική θα πρέπει να περνά από εξετάσεις ΑΣΕΠ και ο γιατρός του ΕΣΥ, και ο τελειόφοιτος της Μέσης Εκπ/σης … για να διοριστεί στο δημόσιο.
    3. Θα μπορούσε συνολικά το κράτος να ελέγχει την ικανότητα των ατόμων που προσλαμβάνει να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης για την οποία προσλαμβάνονται. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
    4. Αν τότε θα έπρεπε να θεσπιστούν κάποια προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει ο εκπ/κός τότε θα έλεγα πως αυτά είναι: * Η παιδαγωγική επάρκεια πιστοποιημένη από Πανεπιστήμιο (εκτός της επιστημονικής επάρκειας). * Ο έλεγχος από ψυχολόγο για το αν μπορεί να ανταπεξέλθει ο εκπ/κος στο ψυχοφθόρο επάγγελμα. * Η γνώση χρήσης των νέων τεχνολογιών. * Αν έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο πριν από πολλά χρόνια (Β/θμια εκπ/ση) θα πρέπει ΠΡΙΝ τον διορισμό του να περνά από ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στην ομάδα που αυτός ανήκει. (πχ. Τελείωσε πριν 5 χρόνια, πριν 6- 10 χρόνια, πριν 11- 15 χρόνια…).
    * …… * ……

    Οπότε θα έκανα την ακόλουθη πρόταση:
    Να διατηρηθεί το υπάρχων σύστημα (με βελτιώσεις και σύμπτυξη των άπειρων υποκατηγοριών διοριστέων) για το επόμενο σχ. Έτος.

    Για το 2011 και μετά να ισχύσουν:

    Για τους δασκάλους της Α/θμιας, αλλά και για όλους τους εκπ/κούς κατάργηση του σημερινού ΑΣΕΠ.
    Από τότε και στο εξής οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται με επετηρίδα με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια (επιστημονικά και κοινωνικά).
    Παράλληλα όμως θα πρέπει ο κάθε εκπαιδευτικός που υποβάλλει τα χαρτιά του για διορισμό να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βλ. προτάσεις § 4). Αν δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις τότε το κράτος θα πρέπει να φροντίζει να του παρέχει τη δυνατότητα να τον επιμορφώσει δωρεάν και να τον πιστοποιήσει έγκυρα και δωρεάν, και ΜΕΤΑ να δέχεται τα χαρτιά του για διορισμό.
    Το αν θα αμείβονται κατά τη διάρκεια αυτών των επιμορφώσεων είναι προς συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να αμείβονται ΚΑΙ να ασφαλίζονται.
    (Τι φταίει ο εκπ/κός αν το κρατικό πανεπιστήμιο τον έβγαλε στην αγορά εργασίας με μειωμένα προσόντα;)

    Έτσι αντί οι εκπαιδευτικοί να «κάνουν το στρατιωτικό τους» σε δυσπρόσιτες περιοχές και μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους, αμειβόμενοι με μισθούς πείνας ως ωρομίσθιοι, θα δώσουν την ενεργητικότητά τους σε πραγματικά ουσιώδεις διαδικασίες προσωπικής βελτίωσης.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | εκπαιδευτικος

    Αγαπητή κ υπουργός
    Το υπουργείο παιδείας είναι ένα ιδιαίτερο υπουργείο γιατί θα πρέπει να καλυφθούν ανάγκες σε δύσκολες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
    Αν καταργηθούν οι πίνακες προϋπηρεσίας κ η προϋπηρεσία λαμβάνεται πολύ ελάχιστα από τον ασεπ τουλάχιστον στους προηγούμενους διαγωνισμούς ήταν 5μηνες = 0,5 μόρια
    πιστεύετε πως θα καλυφθούν οι ανάγκες?
    Μάλλον όχι. Ακόμα κ αυτοί που λένε να πάνε ωρομίσθιοι μέσω του ασεπ δεν θα πάει κανένας σε χωριά στην ορεινή Ελλάδα όπου θα πρέπει όλο τον χειμώνα να αποκλειστούν λόγω καιρού η σε κάποιο νησί όπου καράβι θα έχει μια φορά την εβδομάδα κ αν… θα προτιμήσουν σίγουρα να παραμείνουν σπίτι τους κ να κοιτάξουν τον διαγωνισμό που θα είναι την επόμενη φορά έτσι κ αλλιώς με μια σωστή απάντηση θα λάβουν τα ίδια μόρια αν ήταν 1 χρόνια αναπληρωτές ή 3 χρόνια ωρομίσθιοι
    το αποτέλεσμα?
    Τα περισσότερα σχολεία στην επαρχία θα ήταν καταδικασμένα γιατί σκοπός μας όλων πλέον δεν θα ήταν το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» αλλά «πρώτα ο διαγωνισμός ασεπ»
    είμαστε μια γενιά που δεν είχαμε την οικονομική άνεση να επιλέξουμε τον δρόμο του μεταπτυχιακού η του διδακτορικού αλλά αγωνιστήκαμε κ ιδρώσαμε για λίγα μόρια προϋπηρεσίας κ με αρκετές επιτυχίες ασεπ στο βαθμό που μπορούσε ο καθένας από πλευράς ελεύθερου χρόνου και οικογενειακών υποχρεώσεων
    το ότι οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου ήταν εντελώς ανίκανες κ δεν έκλεισαν παράθυρα όπως σιβιτανιδιο εκκλησιαστικά οαεδ κ ΠΔΣ δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε τώρα να τα κλείσουμε… να διορίζονται κ εκεί από τους πίνακες της δευτεροβάθμιας εφόσον η προϋπηρεσία τους μετράει όπως πολύ σωστά πράξατε με την ΠΔΣ
    στο κάτω κάτω αν ο ασεπ είναι πιο αξιοκρατικός από τις πανελλήνιες που δώσαμε κ τα πτυχία που αποκτήσαμε
    ή να δοθούν οι πίνακες στην δικαιοδοσία του ασεπ
    ή να μπει απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθιων-διορισμου μια οποιαδήποτε επιτυχία του ασεπ τα 10 τελευταία χρόνια κάτι ανάλογο νομίζω ισχύει κ για το τεστ δεξιοτήτων
    και να ισχυει το 60-40
    να παραθέσω κ ένα στατιστικό όσο αφορά τους φετινούς διορισμούς που έγιναν στον κλάδο των φυσικών
    72% ήταν επιτυχόντες ασεπ (37% διορισταιοι κ 36% επιτυχόντες με προϋπηρεσία) 11% ήταν πολύτεκνοι
    17% είχαν μόνο προϋπηρεσία

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 18:05 | Μάριος Κ.

    Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου πάνω στο μείζονος σημασίας θέμα της απόκτησης παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ) από του καθηγητές των Τεχνικών Ειδικοτήτων.

    Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι ένας μαθηματικό, χημικός ή γεωλόγος έχει διδαχθεί κατά τη διάρκειας των τετραετών σπουδών ένα μάθημα πάνω στα παιδαγωγικά και αυτό επιλογής. Παρόλα αυτά, αυτή η προφανώς ελάχιστη παιδαγωγική κατάρτιση είναι αρκετή για να χαρακτηρίσει τις αντίστοιχες σχολές ως «καθηγητικές» και επομένως οι απόφοιτοί τους να μη χρίζουν περαιτέρω παιδαγωγικής επιμόρφωσης προκειμένου να διοριστούν ως καθηγητές.
    Αντίθετα, από τους αποφοίτους των τεχνικών σχολών (μηχανικούς, γεωπόνους κλπ) είναι απαραίτητη πλέον για τον διορισμό τους μέσω του 24μήνου και του 30μήνου η απόκτηση παιδαγωγικής κατάρτισης. Αυτό λοιπόν μεταφράζεται πρακτικά στην απόκτηση του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

    Πως όμως κάποιος απόφοιτος τεχνικής σχολής μπορεί να αποκτήσει το πολυπόθητο πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ που θα τον οδηγήσει με πολύ πιο γρήγορα βήματα στο διορισμό του ως εκπαιδευτικό;
    Η ΑΣΠΑΙΤΕ προκηρύσσει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο, εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τους ενδιαφερόμενους, αριθμό θέσεων. Για κάποιες λίγες από αυτές τις θέσεις επιλέγονται υποψήφιοι από τον πίνακα αναπληρωτών με μεγάλο αριθμό μορίων προϋπηρεσίας και σύμφωνα με τη σειρά τους στον πίνακα. Οπότε στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αμφισβήτηση.
    Για αρκετές άλλες θέσεις όμως επιλέγονται πτυχιούχοι ασχέτως της προϋπηρεσίας τους στην εκπαίδευση (ακόμα δηλαδή και αν δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε σχολική αίθουσα), με κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, το τυχόν μεταπτυχιακό, οι ξένες γλώσσες κλπ. Παρά την πρώτη εντύπωση αξιοκρατίας που δημιουργείται, η ουσία είναι διαφορετική. Οι διαδικασίες επιλογής των εισακτέων αυτών είναι εξαιρετικά αδιαφανείς . Συγκεκριμένα ανακοινώνεται ένας περιληπτικός πίνακας επιτυχόντων και απορριπτέων με μόνο το όνομα του υποψηφίου και την συνολική του βαθμολογία του. Καμία αναλυτικότερη αναφορά για το από ποια προσόντα προήλθε αυτή η βαθμολογία και επομένως και καμία δυνατότητα ένστασης πάνω σε αυτά. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι σώνει και καλά συμβαίνουν παρατυπίες στην παραπάνω διαδικασία, παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς επ’ αυτού. Δεν θα ήταν όμως πολύ πιο αξιόπιστη και επομένως δίκαιη μια διαδικασία επιλογής με μεγαλύτερη διαφάνεια;
    Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ανακύπτει όταν αυτοί οι λίγοι τυχεροί εισακτέοι κληθούν επιτέλους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της σχολής. Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ υπάρχουν μόνο σε 7 πόλεις της Ελλάδας. Οι παρακολουθήσεις είναι καθημερινές και υποχρεωτικές. Αν τυγχάνει να μένεις σε κάποια από αυτές τις 7 πόλεις ή έστω σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί αυθημερόν, έχει καλώς. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει για τουλάχιστον 8 μήνες να εγκαταλείψεις το σπίτι σου και τη δουλειά σου, να πας ενδεχομένως και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, να νοικιάσεις σπίτι και να καταφέρεις να επιβιώσεις για τους επόμενους μήνες με απολύτως δικά σου έξοδα. Αναρωτιέμαι αυτός είναι ο τρόπος που το ελληνικό κράτος θέλει τους εκπαιδευτικούς του καταρτισμένους;
    Το τρίτο μεγάλο ζήτημα αφορά τη βαρύτητα του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ προτάσσει τον κάτοχο του τόσο στον πίνακα αναπληρωτών, θέτοντας τον μπροστά από άλλους συναδέλφους με 35 και 40 μήνες προϋπηρεσίας (που ο Θεός ξέρει πόσα χρόνια έχουν γυρίσει την Ελλάδα για να την μαζέψουν)ακόμα και αν ο ίδιος έχει προϋπηρεσία μόλις μια μέρα (δεν είναι υπερβολή, υπάρχει αυτή η περίπτωση), αλλά και στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, βάζοντας τον μπροστά από συνάδελφους με βαθμολογία 80% όταν ο ίδιος έχει 55,1, δηλαδή ένα δέκατο πάνω από τη βάση (δεν είναι υπερβολή, υπάρχει και αυτή η περίπτωση).
    Θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι δεν υποτιμώ τη σημασία της παιδαγωγικής κατάρτισης, ειδικά στη περίπτωση των εκπαιδευτικών. Επισημαίνω όμως αφενός το πρόβλημα των πολύ περιορισμένων διαθέσιμων θέσεων και των αμφισβητούμενων διαδικασιών επιλογής και αφετέρου το γεγονός ότι από μόνο του το πτυχίο αυτό δεν μπορεί να προτάσσει τον κάτοχο του έναντι όλων των υπολοίπων, ανεξαρτήτων λοιπών προσόντων ή απόδοσης του στο γραπτό διαγωνισμό.
    Ειδικότερα στην περίπτωση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ των τεχνικών ειδικοτήτων, για τον οποίο προκηρύσσονται κατά κανόνα ελάχιστες θέσεις διορισμού, είναι σχεδόν μάταιο για κάποιον χωρίς το προσόν της ΑΣΠΑΙΤΕ να κληθεί να συναγωνιστεί αυτούς που το κατέχουν. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, ασχέτως προσπάθειας του καθενός. Τι νόημα έχει λοιπόν ένας «γραπτός διαγωνισμός» όταν τελικά δεν επιβραβεύεται αυτός που «γράφει» καλύτερα.

    Προτείνω λοιπόν:
    – Σημαντική αύξηση στις διαθέσιμες θέσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων να μπορούν να αποκτήσουν την παιδαγωγική επάρκεια και να σταματήσει αυτός ο άδικος διαχωρισμός σε λίγους προνομιούχους κατόχους και πολλούς «υποδεέστερους» μη κατόχους.
    – Αντιμετώπιση του θέματος της τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης πολλών εκ των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να πάρουν δάνεια για να αντεπεξέλθουν, ενώ παράλληλα μένουν άνεργοι για τουλάχιστον 8 μήνες.
    – Άρση της αδικίας μεταξύ καθηγητικών και μη σχολών. Οι καθηγητικές σχολές να δικαιολογήσουν επιτέλους τον τίτλο τους. Καταλήγουμε οι εκπαιδευτικοί των τεχνικών ειδικοτήτων να είναι περισσότερο παιδαγωγικά καταρτισμένοι σε σχέση με κάποιους από τους καθεαυτό «καθηγητές».
    – Μείωση του συντελεστή βαρύτητας της ΑΣΠΑΙΤΕ τόσο στον πίνακα αναπληρωτών (ο οποίος εξάλλου είναι σύμφωνα με το νόμο πίνακας προϋπηρεσίας και όχι προσόντων), όσο και στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ο καθένας να ανταμείβεται ανάλογα με αυτά που αποδίδει στην συγκριμένη γραπτή εξέταση. Θα μπορούσε η ΑΣΠΑΙΤΕ να δίνει απλά κάποια προσαύξηση στο γραπτό βαθμό, όπως δίνει και η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου. Αν είναι η τελική κατάταξη να «αλλοιώνεται» σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα πιθανά λοιπά προσόντα, ίσως δικαιότερη λύση θα ήταν ένας διαγωνισμός με μόρια ανάλογα με τα προσόντα του καθενός (βαθμός πτυχίου, ΑΣΠΑΙΤΕ, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες κλπ) όπως γίνεται για πολλούς άλλους τομείς του δημοσίου.

    Με την ελπίδα ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις, σας ευχαριστώ για την δυνατότητα έκφρασής τους.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:58 | Θ. Οικονόμου

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός στο δημόσιο σχολείο σχεδόν 15 χρόνια τώρα, και θα έλεγε κανείς ότι τα ζητήματα προσλήψεων θα έπρεπε να έχουν πάψει να με απασχολούν. Στα χρόνια αυτά που πέρασαν όμως έχω διαπιστώσει ότι οποιαδήποτε ένταση στο χώρο της παιδείας, ακόμη και αν αφορά μελλοντικούς και όχι τωρινούς μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεταφέρεται τελικά μέσα στο σχολείο. Στο κάτω-κάτω σε καθημερινή βάση φροντίζουμε για το μέλλον των παιδιών και της χώρας (μια που τα παιδιά είναι το μέλλον της) μαζί με συναδέλφους που ακόμη αγωνίζονται για να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία και προσδοκούν τον διορισμό τους.
    Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου όσον αφορά στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, θέμα που έχει δημιουργήσει αρκετή ένταση και τη βιώνουμε πλέον και στους χώρους των σχολείων:
    Η εξέταση του ΑΣΕΠ είναι φυσικά σημαντική και, ως ένα βαθμό, αδιάβλητη. Όμως δεν παύει να είναι μία εξέταση. Σαφώς να προσμετράται, αλλά θεωρώ λάθος να δίνει ο εκπαιδευτικός κάθε λίγο και λιγάκι διαγωνισμό. Για να αποδείξει τι;
    Μία φορά αν περάσει τη βάση, αυτή τη χρονιά είναι κατάλληλος και την άλλη ακατάλληλος; Αν επιθυμεί το Υπουργείο να έχει πιστοποιηθεί ο εκπαιδευτικός από το ΑΣΕΠ, τότε ας είναι υποχρεωτικό να επιτύχει ο κάθε εκπαιδευτικός μία και μόνη φορά στο διαγωνισμό. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη επιτύχει περισσότερες φορές στο
    ΑΣΕΠ αλλά ακόμη παλεύουν για προϋπηρεσία…
    Επίσης το γεγονός ότι κάποιος πετυχαίνει στην εξέταση του ΑΣΕΠ δεν τον κάνει απαραίτητα και εκπαιδευτικό. Το ΑΣΕΠ μόνο γνώσεις μπορεί να εξετάσει (ακόμη και στον παιδαγωγικό τομέα, πάλι γνώσεις εξετάζονται). Η καθημερινή πρακτική του σχολείου αποδεικνύεται πολύ πιο απαιτητική από αυτό και ο ρόλος του εκπαιδευτικού πολύ πιο περίπλοκος και ουσιαστικός.
    Προτείνω λοιπόν να μοριοδοτηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και τα μόρια να μην χάνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά να προσμετρώνται στα συνολικά. Αν ο εκπαιδευτικός επιθυμεί να ξαναδώσει στο διαγωνισμό, να προσμετράται η καλύτερη επίδοσή του. Οι διορισμοί να γίνονται βάσει συνόλου μορίων (βαθμός πτυχίου, χρόνος κτήσης, προϋπηρεσία, ΑΣΕΠ οικογενειακή κατάσταση κ.τ.λ).
    Και φυσικά για την εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγής σε υφιστάμενο σύστημα διορισμών ας υπάρξει μεταβατική περίοδος τριών με πέντε χρόνων και μέριμνα για αυτούς που με το υπάρχον σύστημα βρίσκονται ήδη κοντά στην πρόσληψη.

    Πιστεύω ότι τα παραπάνω εγγυώνται ένα αξιόπιστο σύστημα και την ομαλή μετάβαση από το υπάρχον.

    Με τιμή,
    Θ.Ο.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:56 | Γαβρηλος

    Συμφωνώ να μετράει η προυπηρεσία (ωρομίσθιος ή αναπληρωτής) αλλά πιστεύω οτι πρέπει να περνουν μόρια και οι ξένες γλώσσες, η πολύ καλή ή η άριστη γνώση Η/Υ, καθώς και το δεύτερο μεταπτυχιακό. Σας ευχαριστώ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:55 | menia

    ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΑΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΥΡΙΕ ΤΑΜΠΑΚΗ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ(30ΜΗΝΟ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ.ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ…
    Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΡΙΕ ΤΑΜΠΑΚΗ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕΙ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:55 | ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ ΖΩΗ

    Νιώθοντας ήδη αδικημενη και απαξιωμένη από το ισχύον σύστημα ως ωρομίσθια εκπαδευτικός έρχονται τώρα οι νέες προτάσεις να αναιρέσουν όλα τα σχέδιά μου και να απορρίψουν τους κόπους μου όλα αυτά τα χρόνια.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ:
    Διανύσαμε και διανύουμε άπειρα χιλιόμετρα για να συγκεντρώσουμε τα πολυπόθητα μόρια (τουτέστιν 0,01 του μορίου την ώρα στην Α/θμια Εκπαίδευση).
    Διαθέσαμε χιλιάδες ώρες διαβάσματος όλα αυτά τα χρόνια για να κατορθώσουμε να πετύχουμε μία, δύο(όπως εγώ) ακόμη και τρεις και τέσσερις φορές στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημιουργήσει οικογένειες και διαβάζουμε ακόμη μαζί με τα παιδιά μας.
    Οι περισσότεροι(οι 40ρηδες) φτάσαμε δύο φορές στην πηγή και δεν μπορέσαμε να πιούμε νερό. Τη μια με την κατάργηση της επετηρίδας και τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ και τώρα με την κατάργηση των κόπων μας.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚO:
    ΝΑ ΜΗ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ όλους αυτούς τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται ήδη στη λίστα, γιατί βρίσκονται εκεί μαζεύοντας τα μόρια ένα προς ένα όλα αυτά τα χρόνια.
    ΝΑ ΜΗ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ όλους αυτούς που έχουν πετύχει έστω και μια φορά στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είναι άδικο να υποβάλλετε στην ίδια διαδικασία άτομα τα οποία πέτυχαν ήδη στο διαγωνισμό και απέδειξαν την «αξία» τους, σύμφωνα πάντα με τα δικά σας κριτήρια. Προσωπικά πιστεύω ότι ο διαγωνισμός αυτός όχι μόνο υποβιβάζει αλλά καταργεί το πτυχίο μας που αξιοκρατικά μας δόθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτήσαμε 4 ή και 5 χρόνια. Εξάλλου δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το είδος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, κατά την οποία, οι λεγόμενοι -επιτυχόντες αδιόριστοι- αν και επιτυχόντες, δε θεωρούνται ικανοί να διοριστούν, όμως μπορούν να μπουν στην τάξη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαδευτικοί.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ:
    ΝΑ ΜΗ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ τις φωνές όλων των αναπληρωτών-ωρομίσθιων, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους να πέφτουν στο κενό, που εργάζονται με μεράκι και όρεξη βάζοντας «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ», αυτό είναι δεδομένο, όμως θέλουν να αναγνωριστούν και ως εκπαιδευτικοί, να αποδείξουν ότι ΑΞΙΖΟΥΝ και να πιστέψουν ότι όντως τα «ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ»

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:49 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Όσων αφορά τους Διορισμούς κατά σχολική μονάδα ή Δ/νση Α/θμιας-Β/θμιας θα ήταν το ορθότερο, αρκεί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σήμερα να πάρουν μετάθεση στον τόπο συμφερόντων τους, που θα ορίζουν με δήλωσή τους, σε βάθος μίας τριετίας. Αυτό θα μπορούσατε να το διευθετήσετε με μια Νομοθετική ρύθμιση.
    Συμπερασματικά, μην προσπαθείτε να περάσετε οτιδήποτε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών που είναι αυτοί που υλοποιούν το καθετί στην εκπαίδευση. Αυτοί που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά, τη σημαντικότερη επένδυση ενός λαού. Έτσι τους θέτετε αντίπαλους σας, άθελα τους , στην υλοποίηση του έργου σας ,που είναι κοινό με εμάς τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αμειβόμενοι, με μισθούς , μικρότερους συγκριτικά με πολλούς άλλους Δημοσίους υπαλλήλους , και σίγουρα κατά πολύ υποδεεστέρους από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.
    Κόψτε την σπατάλη σε τόσες επιτροπές Διοργανώσεων Δραστηριοτήτων, που είναι στα πλαίσια των καθηκόντων των Διοργανωτικών Γραφείων , των Δ/ντών κάθε βαθμίδας. Δώστε χρήματα στην Εκπαίδευση με σωστή και μελετημένη Διαχείριση.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:41 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 8699/16-11-2009 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.Σ.Π.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ: «Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    η ΑΣΠΕ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης δεκάδων μηνυμάτων, τηλεφωνημάτων και επισκέψεων, στα γραφεία μας, αναπληρωτών, ωρομισθίων τριτέκνων, αλλά και πολύτεκνων εκπαιδευτικών οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους μετά από αυτά που πληροφορούνται περί ενδεχόμενης κατάργησης του νόμου διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
    Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, που πίστεψαν στις όποιες εξαγγελίες της Πολιτείας, προγραμμάτισαν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και από 2 και 3 παιδιά, που είχαν, περιμένουν το 4ο τέκνο τους – οι μητέρες βρίσκονται σήμερα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους – και αναμένουν το καλοκαίρι που μας έρχεται να τύχουν των όποιων ευεργετημάτων τους έταξε η Πολιτεία. Ποια η συνέχεια και η αξιοπιστία της Πολιτείας; Είναι δυνατόν ν΄αλλάζουν οι νόμοι και οι αποφάσεις, πού αποσκοπούν στη ενθάρρυνση των γεννήσεων και λαμβάνονται στα πλαίσια του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος για την προστασία των πολυτέκνων και την άσκηση δημογραφικής πολιτικής;.
    Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για κατάργηση του ισχύοντος νόμου για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, τότε θα πρόκειται για βόμβα στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χώρα.
    Όλες οι Κυβερνήσεις ζητούν από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος, δηλαδή να έχουν φορολογική συνείδηση, ασφαλιστική συνέπεια, σεβασμό στις αποφάσεις κ. ά. Μα πώς είναι δυνατό να συμβεί αυτό, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει; Στην ουσία δεν σέβεται την υπογραφή της, και μεταβάλει συνεχώς το εργασιακό περιβάλλον και τις λοιπές συνθήκες που ζουν οι πολίτες…»
    «Αυτό που τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι ο ανωτέρω νόμος ξεκίνησε με το νόμο ΠΑΣΟΚ τον 3027/2002, που χάρη στην ευαισθησία των Π. Ευθυμίου και Ν. Γκεσούλη επιτεύχθηκε…»
    «Σημειώνουμε επίσης ότι κατ΄ επανάληψη έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου». Τέτοιος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης και οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν εστία αντιστάσεως. Το δε μέτρο αυτό, που σωστά το ΠΑΣΟΚ είχε πρώτο νομοθετήσει, δεν έχει κανένα κόστος για το Κράτος και είναι αποτελεσματικό, αποτελεί δε δημογραφικό κίνητρο και κτυπά την ανεργία των πολυτέκνων.
    Στην αιτιολογική έκθεση της Επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, για το άρθρο 6 του ν.3255/2004, παράγραφοι 2-6 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι :
    « αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, οι οποίοι πλέον διορίζονται ..».
    Επίσης από τα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό αναφέρεται:
    « Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, πρώτον αυτό, δεν βάζουμε την κοινωνική πολιτική και τις ρυθμίσεις αυτές να γίνουν πράξη εις βάρος της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, αλλά με προσοχή ερχόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολύτεκνο, που αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του για να γίνει, σπουδάζοντας, δάσκαλος ή καθηγητής, να μπορέσει να προσεγγίσει την εκπαίδευση, να διοριστεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να έχει μια εργασιακή τύχη, που αλλιώτικα δεν μπορεί να την έχει.»
    «Επισημαίνουμε επίσης, ότι τα όσα φέρονται να εξαγγέλλονται έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει προς την ΑΣΠΕ και τις πολύτεκνες οικογένειες στο μήνυμά του την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή την εορτή της πολύτεκνης οικογένειας, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

    «Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις Πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας και στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εδώ και δεκαετίες, μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
    Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας, ο ρόλος των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλλετε καθοριστικά στη συνοχή της. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.
    Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
    Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη».
    ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟ 3255/2004, ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ, ΕΤΣΙ, ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ…
    ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΣΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | Κατερίνα

    Κ. Διαμαντοπούλου ελπίζω η δημόσια διαβούλευση να μην είναι ‘’μόνο για τα μάτια της αξιοκρατίας και της διαφάνειας’’ αλλά και για τα δικά σας.
    Εχω διαβάσει όλα τα μέχρι τώρα σχόλια των συναδέλφων στη δημόσια διαβούλευση και είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί επιμένετε σε αλλαγή ενός συστήματος που η πλειοψηφία των χρηστών του δεν την επιθυμεί.Κλείστε τις εισροές από Εκκλησιαστικά , Σιβιτανίδειο, ΙΔΕΚΕ κτλ και αφήστε τα υπόλοιπα ως έχουν.Δεν έχουμε δημοκρατία?Δεν ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας? Είμαστε έρμαια ανώριμων αποφάσεων ή επικίνδυνων διαθέσεων?Αυτοί που σας ψήφισαν σας το φωνάζουν : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ.Υποτιμάτε την νοημοσύνη και διαγράφετε με σκληρότητα τον αιματηρό κόπο χιλιάδων εκπαιδευτικών που οργώνουν την επικράτεια με ή χωρίς παιδιά όταν μας λέτε πως θα πρέπει να δίνουμε δια βίου ΑΣΕΠ και αν τα καταφέρουμε κάποια στιγμή θα διοριστούμε. Μητέρες που με τα παιδιά μας γυρίζουμε όλη την Ελλάδα βασιζόμενες σε συγκεκριμένη νομοθεσία και αποβλέποντας κάποια στιγμή σε ένα διορισμό μέσω μορίων με το 40% θα μας πετάξετε στην ανεργία με το πρόσχημα του ΑΣΕΠ? Σε αυτούς τους καιρούς?
    1ον Δεν είμαστε 25 χρονών.
    2ον Αυτούς που τώρα σπουδάζουν εμείς τους διδάξαμε!!!!
    3ον Το ξέρετε πως στον ιδιωτικό τομέα δεν προσλαμβάνεται μητέρα με 3 παιδιά γιατί κοστίζει περισσότερο από μια άγαμη?
    4ον Οποιος έχει δώσει ΑΣΕΠ ξέρει πως αυτός ο διαγωνισμός δεν κρίνει την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών.
    Είμαι 1η φορά αναπληρώτρια σε ΕΠΑΛ.Ελάτε να δείτε επιτυχόντα του ΑΣΕΠ που κρύβεται από τους μαθητές στο γραφείο και εκτελεί χρέη γραμματέα λόγω ανικανότητας ελέγχου της τάξης .
    Στα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και στα κολλέγια που στέλνετε τα παιδιά σας μέσω ΑΣΕΠ επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί?Στα φροντιστήρια επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί?Στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μήπως εκεί επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ?Αλήθεια όταν ψάχνετε εκπαιδευτικό να ‘’βοηθήσει’’ το αδύναμο στα μαθήματα παιδί σας τον προσλαμβάνετε με κριτήριο την επιτυχία στο ΑΣΕΠ?ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ τα οποία θα πρέπει να σας στήσουν άγαλμα στο Σύνταγμα αν τελικά περάσει αυτό το νομοσχέδιο πώς προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς τους, μέσω ΑΣΕΠ?
    Κ.Διαμαντοπούλου μη μας εξοντώνετε.Μπορείτε να κάνετε πολλά για την εκπαίδευση χωρίς να καταστρέφετε οικογένειες που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους βάσει νόμων του κράτους .Το κράτος έχει συνέχεια.Εσείς θα αλλάξετε Υπουργείο εμείς όμως αν μας πετάξετε στο δρόμο δεν έχουμε άλλη δουλειά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να είστε σίγουρη δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ .
    Μια τρίτεκνη φιλόλογος που μαζί με τρία παιδιά γνωρίζει νέα μέρη στην Ελλάδα !!!ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | Ειρηνη

    Να περνανε ολοι μεσω ΑΣΕΠ!
    Ετσι πρεπει! Δεν καταλαβαινω γιατι καποιος που εχει 24 ή 30 μηνες εμπειριας να μην χρειαζεται και επιτυχια στον γραπτο διαγωνισμο για να διοριστει, και αντιθετα καποιος που εκατσε και διαβασε να μην εχει ελπιδα ουτε καν να γινει ωρομισθιος γιατι και οι λιγοστες θεσεις καταλαμβανονται απο τους εχοντες μορια προυπηρεσιας! Φτανει πια η αναξιοκρατια και το ρουσφετι σ’αυτη τη χωρα. Ολοι μεσω ΑΣΕΠ, ακομα και οι εκπαιδευτικοι της ενισχυτικης διδασκαλιας, και χωρις εξαιρεσεις για τριτεκνους και πολυτεκνους αλλα μονο για οσους πραγματικα το αξιζουν!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | Ταμπάκος Κωνσταντίνος

    Κύριε Στυλιανίδη,

    μία ερώτηση μόνο.

    Όταν εισηγήθήκατε και ψηφίσατε τελικά αυτόν τον νόμο 3687/08 σκεφθήκατε καθόλου τις ανάγκες της εκπαίδευσης;

    Με απλά λόγια κύριε Στυλιανίδη, αφού με τους δύο επιπλέον πίνακες που φτιάξατε και ειδικά με το 30 μηνο χωρίς ΑΣΕΠ προσλαμβάνατε απ’ αυτούς επί πλέον του 40% με προϋπηρεσία, σκεφθήκατε μήπως τελικά υπερφορτώνατε την εκπαίδευση με προσωπικό που δεν χρειαζόταν;

    Μήπως επιβαρύνατε επιπλέον τον εθνικό προϋπολογισμό προσλαμβάνοντας αργόμισθους; Μήπως ένας υπουργός πρέπει να τα σκέφτεται αυτά κύριε Στυλιανίδη;

    Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, μήπως τότε πετσοκόψατε τις θέσεις των διοριστέων μέσω ΑΣΕΠ και δεν είπατε τίποτα στους υποψήφιους;

    Τώρα, όσων αφορά τους συνδικαλιστές της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αυτοί έπαψαν προ πολλού να εκφράζουν τα συμφέροντα του κλάδου και δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα φερέφωνα της ΠΕΑ. Αυτοί, αν τους ρωτήσετε θα πουν ότι πρέπει να προσληφθούν άλλοι 100.000 εκπαιδευτικοί. Τους θεωρείτε σοβαρούς συνομιλητές; Συγνώμη δηλαδή.

    Κύριε Στυλιανίδη, να ξέρετε ότι με το νόμο αυτό απογοητεύσατε πολύ κόσμο αλλά το κυριότερο είναι ότι αντί να ξεκαθαρίσετε το τοπίο, το θολώσατε ακόμα περισσότερο, που πλέον έγινε γόρδιος δεσμός και χρειάζεται σπάσιμο.

    Το πιο τίμιο θα ήταν να βγείτε και να ζητήσετε συγνώμη και τίποτα άλλο.

    Με όλο το σεβασμό

    Ταμπάκος Κωνσταντίνος
    ΠΕ03 μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:24 | Βελιτζέλος Παύλος

    Βρίσκω τα νέα μέτρα γενικά σωστά.
    Το «ΑΣΕΠ για όλους» θεωρώ ότι είναι η βάση ενός συστήματος που εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αξιοκρατίας και ισότητας ευκαιριών στο διορισμό. Θεωρώ ότι εκπαιδευτικός που επανειλημμένα αποτυγχάνει να πιάσει τη βάση στο διαγωνισμό είναι ανεπαρκής, τουλάχιστον σε γνώσεις, κι αν έχει προϋπηρεσία, τότε θα πρέπει να μας απασχολεί πώς την απέκτησε χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η γνωστική επάρκειά του. Έχω αρκετή εμπειρία από τέτοιους διαγωνισμούς, άμεση και έμμεση, και θεωρώ ότι σε συντριπτικά ποσοστά είναι αξιοκρατικοί και αδιάβλητοι. Μπορεί να έχω κάποιες επιφυλάξεις (ας πούμε για το κατά πόσο μπορούν να αξιολογήσουν κάτι άλλο από γνώσεις, π.χ. παιδαγωγική επάρκεια), αλλά θεωρώ ότι είναι και αξιοκρατικότεροι (μακράν) από όποια λογική πινάκων προϋπηρεσίας, συμβασιούχων κτλ. αλλά και δημοκρατικότεροι ως προς την παροχή ευκαιριών. Γιατί αλλιώς, πώς θα μπει κανείς σε έναν πίνακα προϋπηρεσίας, όταν για να προσληφθεί χρειάζεται… προϋπηρεσία;
    Θεωρώ απλώς ότι πρέπει να μοριοδοτούνται στο ΑΣΕΠ οι όποιες άλλες παράμετροι (προϋπηρεσία, προηγούμενες επιτυχίες, έτη αναμονής στην επετηρίδα, κ.α.)
    Και πάντως πρέπει να εκλείψει το αίσχος των «κλειστών ειδικών ρυθμίσεων» του τύπου «όσοι είχαν x μήνες προϋπηρεσία την τάδε τάδε του έτους τάδε», «όσοι έχουν τέσσερα παιδιά» κτλ. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο τετράτεκνος δικαιούται διορισμό χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και μάλιστα «στο σπίτι του», ενώ ο τρίτεκνος, δίτεκνος κτλ. με επιτυχίες στο διαγωνισμό, με έτη αναμονής στην επετηρίδα κτλ να είναι μονίμως στο «παρά λίγο». Να μοριοδοτηθούν τα πάντα, ώστε και τα τέσσερα παιδιά να «βαραίνουν», αλλά και τα δύο και το ένα αναλογικά, όχι ασπρόμαυρες διακρίσεις.
    ΑΣΕΠ για όλους λοιπόν, με μοριοδότηση των διάφορων παραμέτρων.
    Ευχαριστώ και εύχομαι το θάρρος που περιέχουν οι εξαγγελίες να διατηρηθεί μέχρι την πράξη.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:16 | voylan

    40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ……ΕΧΩ ΔΕΙ !!!!!!!

    Προτάσεις από έναν ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ εκπαιδευτικό που επί 35 χρόνια περίμενε αλλαγές στην ΠΑΙΔΕΊΑ και μόνο απαγοήτευση εισέπραξε .

    ΓΙ ΑΥΤΟ

    Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ !Συντοπίτισσα αγαπητή !!

    1..Αφού σκέφτεστε αλλαγές και στα ΑΕΙ φροντίστε να ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ο αριθμός των εισακτέων στις Καθηγητικές σχολές ,Παιδαγωγικές -Δασκάλων, Νηπιαγωγών – Με έναν πιο ορθολογικό τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρόβλημα θα λυθεί.Είναι μάταιο να προσπαθεί το κράτος να αποκαταστήσει ΄τις στρατιές των πτυχιούχων .Το ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ της χώρας ,με κάποιες αποκλίσεις, είναι γνωστό ,και χρειάζεται να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες του .
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ πτυχία ,έξοδα ,κόποι και αγωνίες τόσων χρόνων;

    ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στους «εισαγόμενους » πτυχιούχους από γειτονες χώρες!!!!

    ΤΩΡΑ
    1ΟΝ

    Το ήδη ισχύον ταλαιπωρημένο και ‘ χιλιομπαλωμένο’ σύστημα προσλήψεων ας διατηρηθεί για κάποιο εύλογο διάστημα, ώστε να μην πληρώσουν τις αλλαγές πάλι οι άτυχοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν κάποια ΜΟΡΙΑ είτε από ΑΣΕΠ ,είτε από προϋπηρεσία . Να μην κλείσουν οι πίνακες τον Ιούλιο του 2010 ,!!

    2ΟΝ

    ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ είναι αρκετή, και πρέπει να ακολουθεί τον εκπαιδευτικό σε βάθος χρόνου.Μόνο για βελτίωση της βαθμολογίας να παίρνει μέρος σε επόμενους διαγωνισμούς. (βλ.test Δεξιοτήτων)

    3ΟΝ

    Να ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ !!!Αφού υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά κάθε χρόνο,
    γιατί να μην καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό; Αυτό δεν επιβάλλει το συμφέρον των μαθητών και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ; Οι επιτυχόντες αλλά ‘ μη διοριστέοι ‘στο ΑΣΕΠ είναι χιλιάδες .. ας τα επανδρώνουν έγκαιρα .

    40Ν

    Να τηρηθεί ονόμος για την Υποχρεωτική ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ Εκπαίδευση και να λειτουργήσουν σωστά επανδρωμένα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ . (Ηβάση της εκπαίδευσης ξεκινάει από αυτά ) Επίσης το ΟΛΟΗΜΕΡΟ σχολείο ,σε όλες τις βαθμίδες, γιατί έχει ξεχαστεί;

    4ΟΝ

    Χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις προσλήψεις αναπληρωτών για ΣΜΕΑ .
    Καλύπτουν τις ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ημιμαθείς και άσχετοι, εκπαιδευμένοι σε ακριβοπληρωμένα σεμινάρια 400 ωρών .Πως θα βοηθηθούν άτομα τυφλά ή κωφά ,όταν ο εκπαιδευτής τους δεν διαθέτει γνώσεις γραφής BRAILLE ή γνώσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ;

    5ΟΝ

    Να αναθεωρηθείη ευνοιοκρατία των ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ! Το κράτος Πρόνοιας ας τους φροντίσει με γενναία επιδόματα .

    ΤΕΛΟΣ
    Είναι βέβαιο πως κανένας ‘καρεκλάτος’ δε θα ιδρώσει ακούγοντας τις κραυγές τόσων νέων -των παιδιών μας- !! ΟΜΩΣ η Δ-ι-α-β-ο-ύ-λ-ε-υ-σ-η θα αποτελέσει το βήμα για να εκθέσουν τις αγωνίες τους και να βεβαιωθούν πως δεν είναι μόνοι στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους ..

    ΥΓ, ΑΣΕ που μερικοί εκτονώνονται και δε θα εκραγούν σπάζοντας βιτρίνες και κεφάλια ……
    ΕΝΑΣ ΑΠΟΜΑΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ …ΑΣΣΣΣ!!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:12 | Ανθή Αποστολίδου

    Κα υπουργέ

    εργάζομαι για τρίτη χρονιά φέτος ως αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΕ04.01. Το Μάρτιο συμπληρώνω τους πολυπόθητους 24 μήνες προυπηρεσίας και έχω και τρεις επιτυχίες σε συνεχόμενους ΑΣΕΠ για τους οποίους διάβαζα ξενυχτώντας. Στους δύο μάλιστα από αυτούς η βαθμολογία μου ήταν ελάχιστα μικρότερη από τον τελεταίο διοριστέο, γεγονός, βέβαια, που με βοήθησε να προσληφθώ ως αναπληρώτρια. Είμαι μητέρα 3 παιδιών και ήλπιζα από τη νέα σχολική χρονιά να διοριστώ (εφόσον πληρώ τις απαιτήσεις του διορισμού με 24-μηνο) και να μπει επιτέλους η ζωή η δική μου αλλά και της οικογένειάς μου σε μία τάξη. Περιμένω λοιπόν μία απάντηση, αν το 24-μηνο θα συνεχίσει να ισχύει και αν όλοι εμείς που δοκιμάσαμε, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, την τύχη και τις γνώσεις μας στον ΑΣΕΠ θα δούμε τις προσπάθειές μας να αποδίδουν.
    Συμφωνώ με τη λογική της επιτυχίας στον ΑΣΕΠ αλλά θα πρέπει και η όποια προυπηρεσία να λαμβάνεται υπόψη. Πρέπει να ισχύουν κοινοί κανόνες για όλους, ώστε να μη μετράνε οι «γνωριμίες» του καθενός.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:11 | Νίκος

    ΟΥΤΕ 24 ΜΗΝΑ, ΟΥΤΕ 30 ΜΗΝΑ, ΟΥΤΕ STAGE!
    ΜΟΝΟ ΑΣΕΠ!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:11 | ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ !!!!

    ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΕΙΟ ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΤΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΤΣΑΜΠΑ Η ΓΥΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:11 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Aξιοτιμη κυρια υπουργος,
    το καλοκαιρι συμπληρώνω 24 μηνες πραγματικη προυπηρεσία, μετα απο 7 χρόνια απο νησί σε νησί και απο χωριό σε χωριό . Επίσης εδωσα ΑΣΕΠ το 2008,και ημουν επιτυχων και λιγο κατω απο τους διοριστέους. Προσωπικα πιστεύω οτι το 24μηνο+ΑΣΕΠ πρεπει να το διατηρήσετε, διοτι προγραμματίσαμε τις ζωες τις δικες μας αλλα και της οικογένειας μας με αυτό το τρόπο τόσα χρόνια.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:10 | Παρασκευοπούλου Ν.

    Κανένας διορισμός στην εκπαίδευση δεν πρέπει να γίνεται χωρίς ΑΣΕΠ.Θεωρώ τα νέα μέτρα πολύ σωστά.Ακόμα και τη σχολική περίοδο 2010-11 πρέπει να μπει ως προυπόθεση η επιτυχία στον ΑΣΕΠ.Πολλοί με προυπηρεσίες φωνάζουν παρά το γεγονός ότι θα μοριοδοτηθούν .Τι πρέπει να πούν κάποιοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που τα μόρια τους θα σβηστούν;
    Επιβάλλεται η μοριοδότηση της προυπηρεσίας να μείνει όπως είναι γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα να γίνει γραπτός διαγωνισμός.Κυρία υπουργέ,μην υποχωρήσετε πιεζόμενη απο συνδικαλισμους και συλλόγους αποτελούμενους απο ανθρώπους που τόσα χρόνια ειχαν μάθει στη βολεψή τους.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 17:05 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΑ 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΕΝΙΚΩΝ( ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ) ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ. ΤΟ ΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΑΥΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΛΕΓΧΟ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΥΠΟΥ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ.ΟΛΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΣΕ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΣΕΠ ΘΑ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ( ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΤΛ).
    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΕΩ ΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΓΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:58 | Δήμητρα

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΤΙ πρόκειται να κάνετε?

    ΤΙ θα γίνει με τους αδιόριστους που έχουν προϋπηρεσία?

    Στα ΠΟΣΑ μόρια θα διοριζόμαστε?

    Κάθε ΠΟΤΕ θα γίνεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ?

    Είμαστε σε ένα μόνιμο μοιρολόι της υπόλοιπης ζωής μας!!!

    Που είναι το κοινωνικό κράτος που πρεσβεύετε???
    Είναι κοινωνικά αποδεκτό να μας στείλετε κατά χιλιάδες στα Φροντιστήρια???
    Είναι κοινωνικά αποδεκτό να καταπατάτε τους κόπους τόσων χρόνων (αγώνας για να μπούμε στις σχολές, να σπουδάσουμε, να δουλεύουμε ωρομίσθιοι για λίγες ώρες)

    Ο Ωρομίσθιος για να καλύψει τα κενά τις εκπαίδευσης είναι ικανός αλλά για να διοριστεί επιτέλους … ΟΧΙ??? Είναι ΑΝΙΚΑΝΟΣ???
    Ο ΑΣΕΠ αυτόματα θα τον κάνει πιο ικανό?

    ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ? ? ?

    Εγώ έχω δώσει ΑΣΕΠ πολλάκις και είμαι επιτυχών… αλλά δεν έμαθα τίποτα από αυτόν! Έμαθα από την ΣΧΟΛΗ μου και από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΤΑΞΗΣ!!!

    Επιτέλους ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΜΗΝ υποβιβάζετε τα ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ!!!

    Ο ΑΣΕΠ βοηθά μόνο αυτούς που δεν έχουν υποχρεώσεις, που έχουν χρήματα για φροντιστήρια, που δεν έχουν οικογένεια και παιδιά για να ταΐσουν, που έχουν χρόνο και χρήμα για να κάθονται για να διαβάσουν!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:53 | at

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την δημόσια διαβούλευση των προτάσεων για την Παιδεία. Δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και πρέπει να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα. Αρκεί η κίνησή σας αυτή να είναι ουσιαστική (που σημαίνει ότι θα λάβετε υπόψη αυτά που θα ειπωθούν) και όχι ένα επικοινωνιακό κόλπο.
    Η γυναίκα μου είναι νηπιαγωγός και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως αναπληρώτρια για τρίτη χρονιά, έχοντας δώσει τέσσερεις φορές ΑΣΕΠ. Επιτυχούσα ήταν το 2006 και το 2008 και οι επιτυχίες της αυτές της έδωσαν το δικαίωμα να εργαστεί ως αναπληρώτρια για τρία συνεχή χρόνια. Θεωρητικά, και βάση αυτών που γενικά έχετε εκφράσει, τη νέα χρονιά θα είναι μπορέσει να διοριστεί ως μόνιμη (?).
    Στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση είναι πάρα πολύ εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ακολουθώντας τους νόμους που θέσπισε το Ελληνικό Κράτος, προγραμμάτισαν τη ζωή τους και περιμένουν να αποκτήσουν μια σταθερή εργασία. Θεωρώ ότι όλοι όσοι έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα θα πρέπει σταδιακά να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό. Όχι σε μια χρονιά ή δύο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλά για όσο καιρό χρειαστεί. Δεν μπορεί να αλλάζει η ζωή των Ελλήνων με την αλλαγή Κυβέρνησης ή Υπουργού. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που εργάζονται αυτή τη στιγμή ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, έχουν διαβάσει ώρες για να δώσουν εξετάσεις στο “αξιοκρατικό” ΑΣΕΠ (στον οποίο οι απαντήσεις των ερωτήσεων το 2008 βγήκαν μετά από 20 μέρες από το διαγωνισμό, ενώ θα έπρεπε να βγουν αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού), έχουν φύγει μακριά από τις οικογένειές τους ή ταξιδεύουν ώρες καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους, για να μαζέψουν κάποια μόρια και προετοιμάζονται σχεδόν καθημερινά για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο καθημερινό τους λειτούργημα.
    Άλλωστε τόσο άδικο και κακό είναι το υπάρχον σύστημα ?
    Τουλάχιστον για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την οποία παρακολουθώ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εργάζονται και γιατί έχουν προϋπηρεσία και γιατί έχουν πετύχει σε κάποιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις λόγω ”κονέ” και “από το παράθυρο” αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όποιο σύστημα και να ακολουθηθεί. Ο σκοπός είναι να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα, το οποίο πιστεύω ότι είναι γενικά αποδεκτό και να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι εξαιρέσεις του κανόνα.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΙΝΤΑΚΗΣ

    Αγαπητοί συμμετέχοντες,

    τα πράγματα είναι απλά! Κανένας υπουργός ο οποίος δεν έχει περάσει ούτε μια φορά στη ζωή του από το σφαγείο του ΑΣΕΠ δεν μπορεί να καταλάβει την αγωνία μας.
    Καμία υπουργός, η οποία δεν άφησε τα παιδιά της να πάει στο νησάκι κάτω από την πινέζα για 4 ή 5 μόρια δεν είναι σε θέση να αποφασίζει.
    Ο αγώνας δίνεται στους δρόμους και όχι από τους καναπέδες μας μέσω διαβουλεύσεων (τάχα μου δημοκρατικών διαδικασιών).
    * ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ!
    * ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
    * ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ!
    * ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ- ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 40- 60%
    * ΤΕΛΟΣ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ!

    <>

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:50 | Νίκος

    Κα Υπουργέ,

    -Αν πρόκειται να ανγνωρίσετε και στο μέλλον την προϋπηρεσία ωρομίσθιων και αναπληρωτών, φροντίστε αυτή να αποκτάται με αξιοκρατία. Δηλαδή να μην μπάινουν κάποιοι με μέσον στη Σιβιτανίδειο ή σε άλλα σχολεία, ούτε κάποιοι να γίνονται αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συχνάζοντας σε βουλευτικά γραφεία, ούτε να έχει την δυνατότητα ο εκάστοτε διευθυντής σχολείου να «γράφει» περισσότερες ώρες σε όσους έχουν μέσον.
    -Αν δεν έχετε πρόθεση να καταργήσετε τα προκλητικότατα προνόμια των πολύτεκνων και των τριτέκνων, τουλάχιστον υποχρεώστε τους να γιαγωνίζονται στον ΑΣΕΠ και να διορίζονται μόνο αν πιάνουν τη βάση.
    -Μειώστε τις ειδικές κατηγορίες. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ας εισάγονται μόνον οι άριστοι, και αν μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολύτεκνοι ή άτομα με ειδικές παθήσεις, τότε να τους δίνετε ειδικά επιδόματα και διευκολύνσεις στη μετάθεση. Δεν μπορεί, όμως, να διορίζονται κακοί εκπαιδευτικοί, μόνο και μόνο επειδή είναι πολύτεκνοι. Να διορίζονται οι άριστοι πολύτεκνοι.
    -Μη νοθεύσετε τον ΑΣΕΠ με υπερβολική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία, όπως έχει αποκτηθεί και αποκτάται σήμερα, μέσα από βυσματικά σχολεία τύπου Σιβιτανίδειου, ή μέσα από πολιτικά γραφεία, ή με πλασματικές ώρες που γράφουν χαριστικά οι διευθυντές σε αργίες και απεργίες, δεν είναι αξιοκρατικό προσόν ούτως ώστε να αποτελεί αντικείμενο μοριοδότησης.
    -Καντε προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
    -Καταργήστε όλους τους ρουσφετολογικούς πίνακες (ωρμισθίων, αναπληρωτών, ενιαίο πίνακα διορισμών, πολυτέκνων, τριτέκνων). Όλες οι προσλήψεις να γίνονται από έναν και μοναδικό πινακα, τον πίνακα επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ.
    -Μοριοδοτήστε τις επιτυχίες σε προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
    -Προσέξτε ο ΑΣΕΠ να είναι κατά το εφικτόν αδιάβλητος, να περιορίζεται, ο παράγων τύχη και η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.
    -Κάντε συχνά διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
    -Αν πρόκειται να δώσετε σε όσους έχουν ήδη πολλά μόρια, μια μεταβατική περίοδο, αυτή η περίοδος να είναι το πολύ διάρκειας ενός έτους και να ευνοούνται μόνο όσοι έχουν 20 μόρια και άνω.
    -Μην εμπιστεύεστε τους πανεπιστημιακούς στην μεταρρύθμισή σας διότι θα την ξευτιλίσουν. Στη Φιλοσοφική Αθηνών, από όπου πήρα πτυχίο, οι καθηγητές οργιάζουν, έχουν καταργήσει την αξιοκρατία (βάζουν στα μεταπτυχιακά μόνο τους αρεστούς, μέσω της συνέντευξης και Διδακτορικό κάνει μόνο όποιος έχει μέσον ή γνωριμίες).
    -Μην φοβηθείτε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, τους κομματικούς συνδικαλιστές και όσους ξέρουν να φωνάζουν και να διαδηλώνουν. Η μεγάλη, σιωπηρή μάζα των εκπαιδευτικών είναι με το μέρος των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, του αμιγούς ΑΣΕΠ, και της αξιοκρατίας.

    Το σύστημα παιδείας νοσεί. Ένας συμαντικός παράγων είναι το ρουσφετολογικό σύστημα προλήψεων με προϋπηρεσία από το παράθυρο, και η κατάφορη υποβάθμιση του ΑΣΕΠ. Κυρία υπουργέ, καταργήστε τα ρουσφέτια της πρόσληψης από το παράθυρο με προϋπηρεσία και με κομματικά κριτήρια, και επιβάλλετε ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χωρίς παραθυράκια. Κυρία Υπουργέ, μη διστάσετε να επιβάλετε την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, χωρίς καθυστερήσεις και μεταβατικές περιόδους που χρονίζουν.

    Μετά τιμής.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:43 | Ηλίας

    1. θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα/επετυρίδα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, με βάση τα μόρια επιτυχίας. Αν κάποιος έχει περάσει πάνω από μια φορά, τότε θα πρέπει να υπολογίζεται ο μέσος όρος των μορίων ή η μεγαλύτερη τιμή μορίων.

    2. Οι διορισμοί μονίμων ή αναπληρωτών να γίνονται μόνο για τους επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, αλλά στη σειρά διορισμών να προσμετρώνται εκτός από τα μόρια (70%) δύο άλλα πράγματα: Το έτος απόκτησης πτυχίου (20%)και δεύτερον η πιστοποιημέμη προυπηρεσία από όλα τα δημόσια ιδρύματα και σχολές (10%).

    3. Να δοθει η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης να διορίζονται στις τελευταίες τάξεις Δημοτικού. Αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες και θα βοηθήσει σημαντικά στην εκμάθευση της γλώσσας και τα μαθηματικά.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:40 | Αναστασία Δεμερτζή

    Κυρία Υπουργέ,

    Σε όλους τος οργανισμούς σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες χρειάζεται να υπάρχει πρόοδος και «κερδοφορία», πάντα επιλέγονται στελέχη με μεγάλη εμπειρία. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα για πειραματισμούς. Δεν μπορεί να επιλέγεται εκπαιδευτικός γι να διδάξει σε σχολειο με γνώμονα μόνον μια επιτυχία σε έναν διαγωνισμό, διαδικασία δηλαδή αποστήθισης και μόνο.

    Νεαρά παιδιά χωρίς εμπειρία, διαθέτοντας μόνο έναν «ΑΣΕΠ» τα έχουμε δει να έρχονται να διδάσκουν στα σχολεία και το μόνο που κάνουν είναι πειραματίζονται πάνω στα παιδιά μας. Ναι λοιπόν τα παιδιά μας καθίστανται πειραματόζωα σε χέρια απαίδευτα. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίζετε να διορίζετε από τους πίνακες διορισμών και να εκμεταλλευτείτε την τεράστια σε ουσία εμπειρία των ανθρώπων που γύρισαν όλη την Ελλάδα ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές πληρώνοντας μάλιστα και από την τσέπη τους μια περιουσία ώστε να αποκτήσουν αυτήν την εμπειρία και γνώση που δεν υπάρχει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΣΕΠ.

    Ευχαριστώ!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:38 | Βάσω

    Κ. Υπουργέ,
    Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία.Μακάρι τα »κονέ», όπως είπατε να μη σας κάνουν να αλλάξετε γραμμή από όσα είπατε. Συγκεκριμένα για τον πολύπαθο και πολυπληθή κλάδο των ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕ02, αξίζει να λάβετε υπόψιν σας και τα εξής:

    1.Συγκεκριμενοποίηση της ογκωδέστατης και ασαφούς ύλης στον ερχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    2.Επιλογή δύο(2) εκ των τριών(3) γνωστικών αντικειμένων.

    3.Μείωση-αν όχι κατάργηση για κάποια χρόνια-των εισακτέων στις καθηγητικές σχολές των ΠΕ02

    4.Επιτακτική είναι η ανάγκη για βελτίωση της παρεχόμενης διδασκαλίας στα σχολεία να αλλάξουν οι αναθέσεις των μαθημάτων και να γίνεται πρώτη ανάθεση στα μαθήματα της εξειδίκευσης π.χ αρχαία ,νέα κ.λ.π.για τους φιλογόγους και ιστορία β΄ανάθεση, αλλά να βγουν από τη β΄ανάθεση οι ξενόγλωσσοι.

    Με εκτίμηση
    Φιλόλογος

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:35 | εκπαιδευτικός

    Πλήρωσε φροντιστήρια για να δουλέψεις 9 μήνες και μετά πάλι ασεπ και αν αποτύχεις δεν μας κάνεις…του χρόνου πάλι βλέπουμε …Ποιός κερδίζει;Ο μαθητής,που έχει έναν δάσκαλο με το βλέμμα στραμμένο στο ασεπ; Ο δάσκαλος, που δεν ξέρει αν την επόμενη χρονιά θα δουλεύει;Συμβαίνει αυτό σε κάποια άλλη χώρα;Σε κάποια άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα;Γιατί δεν δίνουν εξετάσεις κάθε χρόνο οι γιατροί,οι δικηγόροι,οι οικονομολόγοι,οι διοικητικοί,οι νοσηλευτές,οι μηχανικοί για να δουλέψουν κατά μέσο όρο 8 μήνες;Το πιό παράδοξο αυτής της πρότασης είναι ότι δεν έχει διατυπωθεί κάποια άποψη για τις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει τρομερή έλλειψη όπως π.χ.οι δάσκαλοι.Θα ήταν αστείο και γελοίο συγχρόνως οι μαθητές στα σχολεία να περιμένουν πότε το ασεπ θα διεξάγει διαγωνισμό για να έχουν δάσκαλο.
    Συνάδελφοι, ένθερμοι υποστηρικτές του ασεπ,η επιτυχία σε έναν ασεπ δεν διασφαλίζει την επιτυχία στον επόμενο,ούτε και το διορισμό.Το πιό αντικειμενικό σύστημα πρόσληψης είναι το 60% από το ασεπ και 40% απο πίνακα αναπληρωτών που εμπεριέχει και την επιτυχία στο ασεπ.
    Υ.Γ:Διορισμένη μετά από 8 χρόνια αναπλήρωσης και 2 ασεπ (επιτυχούσα και αποτυχούσα).

  • Η ψήφιση του ν. 3687/08, την οποία ως αρμόδιος υπουργός εισηγήθηκα, θέσπισε για πρώτη φορά μέγιστο χρόνο παραμονής στην αναπλήρωση τους 24 μήνες υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Παράλληλα διατηρήθηκε το ποσοστό 40%-60% καθώς επίσης θεσπίστηκε και το 30μηνο σε βάθος πενταετίας για τους εκπαιδευτικούς με μεγάλες προϋπηρεσίες, μία διάταξη με μεταβατικό χαρακτήρα καθώς αφορούσε εκπαιδευτικούς που είχαν ως και 70 μήνες προϋπηρεσία υπηρετώντας ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι για σχεδόν μία δεκαετία. Για τις τεχνικές ειδικότητες τριπλασιάστηκε ο αριθμός εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ και θεσπίστηκε πρόγραμμα 3μηνης διάρκειας για τις ειδικότητες ΔΕ ώστε κανένας νέος εκπαιδευτικός να μην μπαίνει σε τάξη πριν παρακολουθήσει πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης. Η εφαρμογή του νόμου στα δύο πρώτα χρόνια βελτίωσε ουσιαστικά την εικόνα των πινάκων μειώνοντας την πολύχρονη αναμονή και θέτοντας κανόνες με πάγιο χαρακτήρα, οδηγώντας σε διορισμό πλέον των 3.000 εκπαιδευτικών τη διετία 2008-2010.

    Το πνεύμα των ανακοινώσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας οδηγεί σε ένα σύστημα με διενέργεια διαγωνισμών του ΑΣΕΠ κάθε χρόνο. Μία ψυχοφθόρα διαδικασία την οποία ενώ οι εκπαιδευτικοί την έχουν υποστεί δύο και τρεις φορές προκειμένου να μπουν στους πίνακες των αναπληρωτών θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η αντικειμενικότητα του υπάρχοντος συστήματος είναι αναμφισβήτητη και αυτός είναι και ο λόγος που το υπερασπίζεται τόσο η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ όσο και οι ίδιοι οι αναπληρωτές. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν. Η ανατροπή όμως των προϋποθέσεων μετά από την αναντίρρητη ομαλοποίηση της κατάστασης που επήλθε με τη ρύθμιση του 24μήνου μόνο αναστάτωση μπορεί να φέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δυστυχώς στα πρώτα της βήματα αιφνιδιάζει τους εκπαιδευτικούς και υπονομεύει τις προσδοκίες τους.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    1)Προσμετρηση του συνολικου εργασιακου βιου του εκπαιδευτικου που επιτυχως με ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ.(πρεπει π.χ. να ενισχυθει ο ικανος επιστημονας που μετα απο διαδικασιες ΑΣΕΠ και εργασια πετυχε σε τιμιο διαγωνισμο ΑΣΕΠ οπου η επιτροπη επιλογης θεματων αλλα και βαθμολογισης να ειναι απο διακοματικη επιτροπη οριζομενη καθως και απο μη κυβερνητικες οργανωσης) για την τοποθετηση του αλλα και μεταθεση του.
    2)Μηδενισμος των μοριων απο υπουργια βουλευτικα γραφεια υπηρεσιακες αναγκες για ολους τουσ εκπαιδευτικους με αναδρομικη ισχυ
    3)Η Νεα μοριοδοτηση να ισχυσει για ολους, χωρις ομως οι κατεχοντες οργανικη να την χασοουν.
    4)Νεος τροποσ υπολογισμου μοριων με βαση τον τοπο συμβεροντων που ισχυει για 5/ΤΙΑ δυνατοτητα και δευτερου τοπου συμφεροντων με αναλογη μειωση με αναδομικη ισχυ απο το 1993 αρχη του νεου ασφαλιστικου.
    5)Στο νεο συστημα οι διοριζομενοι ως πολυτεκνοι και απολυμενοι απο ιδιωτικα σχολεια παιρνουν οργανικες στην περιφερεια και οχι στον νομο, πολι ,βαση των αναγκνων εκπαιδευσης της περιφερειας με ανδρομικη ισχυ.
    6)Πληρης αποπομπει απο τον χωρο της εκπαιδευσης και μεταφορα σε εκτος εκπαιδευτικων υπηρεσιων εκπαιδευτικων που διοριστηκαν με τεχνοκρατικα τερτιπια . πχ Ολυμπιακη Παιδεια και προγραμμα αρχων ισοτητας αναλογο προγραμμα με STAGE.
    7)ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΤΗ .
    8)ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ(ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΔΚΕ ΑΔΕΔΥ ΟΛΜΕ ΔΟΕ) ΟΙ ΑΠΟΣΠΟΣΠΕΣΘΕΝΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΩΜΑ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 16:06 | Εύα

    κα Υπουργέ,

    για άλλη μία φορά είμαστε πρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου.Οι ρόλοι μοιράζονται,δυστυχώς, ερήμην μας.Ποιος κοινός νους σάς συμβούλεψε προς αυτήν την κατεύθυνση;Είναι δυνατόν να είστε τόσο μακριά από τα θέματα της Παιδείας; Δεν το χωράει ο νους μου!Εσείς που στις 26/02/2008 θέτατε επερωτήσεις στον κο Στυλιανίδη, παρέα με την κα Δραγώνα, για το μέλλον των αναπληρωτών.Εσείς που ,υποτίθεται, ζητούσατε τη μονιμοποίησή μας με τη συμπλήρωση 18μηνης προϋπηρεσίας;Απαράδεκτο!Ή ξεχνάτε πολύ εύκολα ή μας εμπαίζετε!Τι θα γίνει ο στρατός χιλιάδων ανέργων εκπαιδευτικών που θα δημιουργήσετε;Έτσι καταπολεμάτε την ανεργία;Όλα γίνονται γιατί πιστεύετε στο σύνθημα<>;Αμφιβάλλω…Αν θέτατε πρώτα το μαθητή, θα θέλατε να του προσφέρετε έναν εκπαιδευτικό ξεκούραστο με μεράκι και διάθεση για δουλειά.Εσείς ,αντιθέτως, υπόσχεστε να του δώσετε έναν εκπαιδευτικό εξαντλημένο από τις συνεχείς εξετάσεις παρωδίας και απόρριψης του ΑΣΕΠ.Αυτό θέλετε;Τότε σίγουρα δε σας ενδιαφέρει ο μαθητής.Όσον αφορά το σύνθημα<>, να υποθέσω ότι αυτό δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, γιατί μάλλον εμείς δε συγκαταλεγόμαστε στους Έλληνες πολίτες.Έτσι μας αντιμετωπίζετε;

    Υπάρχουν άνθρωποι που βίωσαν την κατάργηση της επετηρίδας, οι οποίοι μόριο-μόριο συγκέντρωσαν προϋπηρεσία, αυτούς πού τους πετάτε;Υποθέτω στον Καιάδα.Υπάρχουν άνθρωποι που βαρέθηκαν να δίνουν στο διαγωνισμό απόρριψης του ΑΣΕΠ.Και αυτούς, φυσικά, στον Καιάδα τούς στέλνετε.Σας έφταιγε ένα πλέον αξιοκρατικό σύστημα που συνδύαζε ό,τι πρεσβεύετε.Γιατί;Ποιος ο σκοπός της κατάργησής του;Μόνο εκ του πονηρού θα μπορούσα να εκλάβω ότι γίνεται.Αλλιώς, θεωρώ, ότι είναι παράλογο να το πράξετε.Θέτετε θέμα αξιοκρατίας.Κλείστε τα αναξιοκρατικά παράθυρα(Σιβιτανίδιο, ΟΑΕΔ-δυστυχώς αυτοί μπήκαν και απο ό,τι φαίνεται θα διοριστούν του χρόνου-).

    Πρότασή μου είναι να τηρήσετε το υπάρχον σύστημα(60% ΑΣΕΠ, 40% προϋπηρεσία,24 μήνες και ΑΣΕΠ), κυρίως για αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτούς τους πίνακες.Σταματήστε να παίζετε με τις ζωές μας, κάνοντας πειράματα.Φροντίστε να υπάρχει σε αυτό το κράτος συνέπεια λόγων(σας θυμίζω την επερώτηση που κάνατε στη Βουλή στις 26-02-2008) και συνέχεια πράξεων.Μην ανατρέπετε τους προγραμματισμούς μας για άλλη μια φορά με συνεχείς αλλαγές νόμων.Δεν αντέχουμε άλλο.Έχουμε ξεπεράσει τα σαράντα.Η υπομονή έχει όρια!Η οργή μας είναι μεγάλη!Σας παρακαλούμε μη μας εξωθείτε στα άκρα!
    Τέλος, όσον αφορά την περιβόητη μεταβατική περίοδο, για την οποία δεν ανακοινώσατε κάτι, προτείνω να είναι τουλαχιστον πενταετής.
    Θυμηθείτε ότι είστε ένα κόμμα σοσιαλιστικό.Επομένως,όλα αυτά δε συνάδουν με την πολιτική ενός τέτοιου κόμματος.Ο λαός σάς ψήφισε για να τον αφουγκραστείτε, όχι για να τον αγνοείτε!

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 15:53 | Πετροπουλος Κωστας

    Αξιτιμο Υπουργ.Τρελλας-Παιδειας

    Με εμβαθυνση παρακολουθω τα καινουργια μετρα και τα βρισκω πολυ σωστα
    για τις αποσπασεις,μεταθεσεις,αξιοκρατια ομως ως εδω’για τις προσληψεις αλαλουμ.
    Εγω ειμαι καθηγητης που δουλευω 10 χρονια ως ωρομισθιος με σειρα απο
    πινακες,και ΠΔΣ και επι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,αφησα αλλες δουλειες σε Τραπεζα,κ.λ.π. επενδυσα πανω σε αυτο και περιμενα διορισμο με το 40% καθαρη προυπηρεσια και ειμαι 45 χρονων.
    Τωρα με υποχρεωνουν να δωσω ΑΣΕΠ να συναγωνιστω τους νεους καθηγ. που τα εχουν προσφατα και μεσα στα πανε\μια ετοιμαζονται για τις εξετασεις ΑΣΕΠ ,μεγα λαθος οπου δεν εχω καμια τυχη.
    Το 60%ΑΣΕΠ, 40%πραγματικη προυπηρεσια πρεπει να παραμεινει ειναι δικαιο και να υπαρχει αξιοκρατια στα μορια προυπηρεσιας 40%
    Ακομη το 60%,40% να επεκταθει και στους αναπληρωτες.
    Δεν μπορει το ΠΑΣΟΚ δευτερη φορα να μας χαλασει την επετηριδα που αυτο
    ξεκινησε, και να μας στειλει ολους ΑΣΕΠ που ειναι το κοινωνικο προσωπο
    του ΠΑΣΟΚ.
    Αν υπαρξει μεταβατικο σταδιο αυτο πρεπει να ειναι αρκετα μεγαλο για την αμεση απορροφηση ολων των εκπαιδευτικων με μορια 40% , πενταετια
    και πανω για αξιοκρατια,δημοκρατια και προπαντων κοινωνικη ευαισθησια και ευθυνη.
    Αλλιως οι αγωνες θα ειναι σκληροι,θα ψαχνουν αναπληρωτες ,ωρομισθιους κ.λ.π. και τα ποσοστα του ΠΑΣΟΚ θα ψαχνουν να τα «βρουνε».

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 15:47 | Δημήτρης

    Όλοι οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ.
    1. Η βάση του δίνει ένα minimum εχέγγυο ότι ο εκπαιδευτικός στέκει καλά στα λογικά του και μπορεί να κάνει ένα τυπικό σύγχρονο μάθημα.
    Αλίμονο! να μπαίνεις σε τάξη κάθε μέρα για πολλά χρόνια και να μην μπορείς να γράψεις τη βάση σε μια τυπική εξέταση των προσόντων σου)!
    (ο υπογράφων έδωσα 2 φορές ΑΣΕΠ, την πρώτη ήμουν 2ος και τη δεύτερη 4ος – σε διαφορετικές ειδικότητες). Μη λέμε ανοησίες λοιπόν για το ΑΣΕΠ. Αν είσαι κατάλληλος, θα γράψεις τη βάση. Διαφορετικά διάλεξε άλλο επάγγελμα. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος όχι μεγαλύτερη των 2-3 χρόνων για όσους έχουν προϋπηρεσία και θα ήταν άδικο να μείνουν απ’ έξω.
    2. Το δημόσιο και δη η εκπαίδευση δεν είναι χώρος βολέματος και εξασφάλισης ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά χώρος επιστημοσύνης και εργασίας. Κανείς δεν αναγκάζει κάποιον να γίνει εκπαιδευτικός. Αν δε θέλεις ή δε μπορείς απλά επίλεξε μια άλλη δουλειά!
    3. Το ωράριο του εκπαιδευτικού είναι 8.00 – 14.00. Κάθε παραβίασή του είναι παράνομη ή απαιτείται έγγραφη άδεια του προϊστάμενου.
    4. Ούτε ένας εκπαιδευτικός ΔΕΝ πρέπει να βρίσκεται σε γραφείο (εκτός ίσως από όσους κρίνονται ακατάλληλοι να διδάξουν σε τάξη – υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κι ας φροντίζουμε να το κρύβουμε).
    Ευχαριστώ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 15:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η Υπουργός είχε δεσμευτεί για την κατάργηση της ωρομισθίας των 300 ευρώ και των άπειρων χιλιομέτρων.
    Η νέα πρόταση προβλέπει λοιπόν την διετή δοκιμαστική περίοδο των νεοδιοριζόμενων…

    * Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

    Για να καταλάβω θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς ?
    Θα μας ονομάσετε δόκιμους οπότε θα δικαιολογήσετε μισθό ανάλογο της ωρομισθίας ?

    H δοκιμαστική περίοδος θα αφορά ένα, δύο, τρία ? πόσα σχολεία ταυτόχρονα ανα δόκιμο εκπαιδευτικό ?
    Η δοκιμαστική περίοδος θα έχει μισθό 300 ευρώ και ως 11 ώρες την εβδομάδα ?
    Η δοκιμαστική περίοδος θα έχει μισθοδοσία μία φορά το τρίμηνο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) ?

    Αν είναι έτσι…δεν πειράζει κρατήστε τον όρο ωρομίσθιος ή stage της εκπαίδευσης.

    Θα περίμενα μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα εκπαίδευσης.

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 15:42 | Γρηγόρης

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Εργάζομαι για δεύτερο συναπτό έτος ως αναπληρωτής, απολύτως αξιοκρατικά, ύστερα από ΤΡΕΙΣ επιτυχίες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στον τελευταίο διαγωνισμό μάλιστα απείχα μόλις 0.9 μόρια από τον μόνιμο διορισμό. Σας ερωτώ τα εξής :
    1. Εφόσον πρόθεση της κυβερνήσεως είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ -και δικαίως- πως παραβλέπεται το γεγονός ότι οι χιλιάδες των αναπληρωτών που συμμετείχαν ακριβώς στην διαδικασία αυτή και σήμερα ασκούν το λειτούργημα τους, δεν θα πρέπει να τύχουν μόνιμου διορισμού;
    2. Συνεπώς, η προτεινόμενη από εσάς μεταβατική περίοδος δεν θεωρείτε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι με βάση τους πίνακες που εσείς δημιουργήσατε, αποκτούν βαση προϋπηρεσίας και με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο, δικαίωμα νόμιμου διορισμού;
    3. Γνωρίζετε το γεγονός ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να περάσουν το κατώφλι του διορισμού συνάδελφοι χωρίς καμία συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αποτελεί για όλους μας ζητούμενο;
    4. Πως παραγνωρίζονται επί σειρά ετών αντικειμενικά προσόντα διορισμού, όπως ενδεχόμενοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ή κατοχή ψυχοπαιδαγωγικής επάρκειας; Το γνωρίζετε ότι στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών τα εξής παραπάνω δεν δίδουν το παραμικρό μόριο;
    5. Εφόσον στόχος δικός σας είναι η στήριξη και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στο κοινό περί δικαίου αίσθημα η απορρόφηση όλων εκείνων που χρόνια τώρα ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες;
    Μετά τιμής,
    Αναπληρωτής εκπαιδευτικός που προσδοκά απαντήσεις