1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:37 | Ελένη Φράγκου

    ΄Εγινε τις τελευταίες δεκαετίες το δημόσιο σχολείο η εύκολη λύση επαγγελματικής αποκατάστασης. Όποιος δεν έβρισκε κάτι άλλο, κατέφευγε εκεί. Η… μισή Ελλάδα είναι καθηγητές. Να τα αποτελέσματα τώρα! Άντε να ξεμπλέξουμε…
    Η Πολιτεία κατά τη γνώμη μου οφείλει να δημιουργεί πολλές και διαφορετικές διεξόδους δημιουργικής επαγγελματικής απασχόλησης στους ανθρώπους, μέσω ανάπτυξης και υποδομών, όχι να διορίζει.Ένας ευρύτερος σχεδιασμός είναι απαραίτητος.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:08 | Ε. ΔΙΑΔΟΥ

    Είμαι Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής απόφοιτος του αντίστοιχου τμήματος ου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να δωθούν περισσότερες διευκρινήσεις όσο αφορά την πρόσληψη των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα αν οι προσλήψεις θα γίνουν για όλους μέσω γραπτών εξετάσεων ή απλά οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ;
    θεωρώ πως δεν είναι σωστό να υπάρχουν εκπαιδευτικοί δύο ή και τριών ταχυτήτων ούτε να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη η προυπηρεσία τους ως αναπλρωτές ή ωρομίσθιοι.
    Ιδίως όταν δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη μη μονιμοποίηση τους αλλά γραφειοκρατικά κωλύματα ή παραλείψεις.
    Εμείς οι απόφοιτοι του ΑΕΙ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής παραμένουμε αναπλρωτές 9 χρονια παρακολουθώντας του συναδέφους μας δασκάλους της γενικής να μονιμοποιούνται με προυπηρεσία 30 μηνών ή και λιγότερο και ακόμη να παίρνουν τις οργανικές θέσεις ειδικής αγωγης άνθρωποι χωρίς προσόντα και επιμόρφωση στην ειδική αγωγή ή άτομα που με τα επικερδή σεμινάρια 400 ωρών μπόρεσαν να εξειδικευτούν σε ένα τομέα που εμείς σπουδάζαμε πάνω σε αυτό τέσσερα χρόνια.
    δεν είναι λοιπόν άδικο να καλούμαστε τώρα να δώσουμε για ΑΣΕΠ ενώ θα έπρεπε να είχαμε μονιμοποιηθεί εδώ και 5 χρόνια και αυτό δεν έγινε λόγω παραλείψεων και αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:51 | ΑΝΝΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ .ΑΣΕΠ,ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΚΟΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ.ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ.ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ.ΑΣΧΟΛΕΙΘΗΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ.ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΒ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ .ΕΛΕΟΣ !!! ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΕΝΩ ΑΛΛΟΥ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ .ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΑΝΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΜΟΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΛΟΙ ΜΕ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΟΣ, ΠΕ19
    6ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:20 | giorgos

    αγαπητη κ.Υπουργε

    το συστημα προσληψεων 60-40, το οποιο η κυβερνηση του Πασοκ ειχε ΨΗΦΙΣΕΙ,
    ηταν οτι πιο δικαιο υπηρχε μεχρι τωρα,γιατι:
    1) εδινε ξεξαθαρα στον εκπαιδευτικο το δικαιωμα να επιλεξει με ποιον τροπο θα ηθελε να παλεψει για να μπει στην δημοσια εκαπιδευση, κανοντας και τον αναλογο οικογενειακο και οικονομικο προγραμματισμο του.
    2) δυστυχως οι συνεργατες σας δεν σας εχουν προφανως ενημερωσει ,οτι οσοι ανηκαν στο 40%, οπως εγω π.χ. ειναι ΗΔΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 1,2,3 ΦΟΡΕΣ.
    Ο γραφων το μηνυμα, ειμαι 2 ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΩΝ στον ΑΣΕΠ, και ετσι καταφερα να μαζεψω καποια μορια ,για να μπορω να με προσλαμβανουν ως ωρομισθιο.
    Καταλαβαινετε λοιπον, οτι το επιχειρημα «περι Ασεπ», δεν στεκει, γιατι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφια οσων βρισκονται στο 40%,(και αυτο ευκολα οι συνεργατες σας μπορουν να το διαπιστωσουν) ειναι ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ του διαγωνισμου.
    Και παμε στο κατα τη γνωμη μου πιο ουσιωδες.
    Λετε-και σωστα-οτι οι μαθητες δεν πρεπει να αιφνιδιαζονται απ τις οποιες αλλαγες γινονται στο εκαπιδευτικο συστημα.
    Γιατι λοιπον να ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΝΤΑΙ οι εκπαιδευτικοι κ.Υπουργε;
    γνωριζετε-τροπος του λεγειν κ.υπουργε οτι:
    α)επι 6 χρονια πηγαινω ωρομισθιος ΟΠΟΥ με καλουν, και 2 χρονια σε δυσπροσιτα σχολεια για να μαζεψω αυτα τα μορια ;
    β)γνωριζετε οτι 6 χρονια χορηγος μου ειναι η συνταξη της αναπηρης μητερας μου ;
    γ)γνωριζετε οτι χρονια εχω κανει το αυτοκινητο ΠΡΩΤΟ σπιτι μου ;
    δ)γνωριζετε οτι επι 6 χρονια εχω κινδυνεψει να σκοτωθω με το αυτοκινητο αρκετες φορες, για να μπορεσω να μαζεψω αυτα τα μορια ;
    ε)γνωριζετε την απιστευτη σωματικη ,και ψυχολογικη καταπονηση που υπεστη αυτα τα χρονια,για αυτα τα μορια;
    στ)γνωριζετε οτι επι 6 χρονια η αμοιβη μου ηταν στην καλυτερη 300 ευρω το μηνα, τα οποια επαιρνα ακομα κι υστερα απο ενα χρονο,αλλα ημουν «υπερανω» χρηματων, για αυτα τα μορια ;
    ζ)γνωριζετε την λοιδωρια της κοινωνιας για τους εκπαιδευτικους ; ειδικα για τους ωρομισθιους, εχοντας εκεινο το συγκαταβατικο «καποια στιγμη,θα διοριστεις κι εσυ» η το απιστευτο απο καποιους μονιμους συναδελφους, ευτυχως λιγους «καποια μερα θα γινουμε συναδελφοι»
    η)γνωριζετε οτι ειμαι 34, και θα ηθελα κι εγω ως ανθρωπος καποια στιγμη, να βρισκομαι σε κατι μονιμο,και κυριως σε ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑ,για να κανω κι εγω καποια στιγμη οικογενεια και να ηρεμησω ; ανθρωπινο δεν ειναι ,δεν νομιζετε;
    θ) γνωριζετε οτι οι κυριως καθηγητικες σχολες ( μαθηματικοι-φυσικοι-φιλολογοι), (προσωοπικα ειμαι μαθηματικος)ειναι αυτες που πληττονται περισσοτερο απο την ανεργια στην εκπαιδευση;
    ι)γνωριζετε οτι π.χ στον πινακα των μαθηματικων ,ειναι αυτη τη στιγμη εγγεγραμμενοι περιπου 2500 συναδελφοι; για ΠΟΙΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ μιλαμε λοιπον κ.Υπουργε, και ΠΟΣΟΥΣ και σε τι ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ θα απορροφηθουν ολοι αυτοι;
    ια)γνωριζετε οτι ΓΙΑ ολους τους παραπανω λογους ανεχθηκα,υπεφερα, παλεψα,ξοδεψα,εγω και χιλιαδες αλλοι συναδελφοι,τοσα χρονια απο τη ζωη μας, γιατι ξεραμε οτι με τον νομο που ΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΨΗΦΙΣΕΙ και ισχυε 10 χρονια τωρα, ειχαμε την ελπιδα οτι θα φταναμε στο λιμανι;
    Και τωρα ερχεστε να τα γκρεμισετε ελαφρα τη καρδια ;
    ειναι απανθρωπο, κοινωνικα αδικο, και ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ κ.Υπουργε, γιατι σας ΞΑΝΑΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ,οτι εμεις που μαζευουμε προυπηρεσια,ειμαστε ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ασεπ, ενος διαγωνισμου για να αποδειξουμε το πτυχιο μας,4 ωρες εξετασης που καθομαστε στα ιδια θρανια με τους δασκαλους μα ς , και με τους μαθητες μας…θλιβερη εικονα κ.Υπουργε, για
    επιστημονες που περασαν με το συστημα των δεσμων, με μεσο ορο 15 και πανω, ζοριστηκαν στη σχολη,και βγηκαν στην βιοπαλη,και στην αγκαλια της παραπαιδειας, γιατι κ.Υπουργε αν δεν υπηρχε κι αυτη, θα παιζαμε βιολι(οσοι ηξεραν ) στην Ερμου
    Θερμη παρακληση να μην καταστρεψετε λοιπον τη ζωη μας, και να διατηρησετε το ισχυον συστημα διορισμου.
    Ενας ωρομισθιος εκπαιδευτικος.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:19 | Ελένη Κοντουδάκη

    ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ: Το ζητούμενο παραμένει πάντα μια ποιοτική, υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση που παρέχει ουσιαστική παιδεία στα παιδιά και τους νέους αυτής της χώρας.Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο για να φανεί. Κατά συνέπεια, ο νόμος που θα θεσπιστεί και θα αφορά στο διορισμό των εκπαιδευτικών θα πρέπει να «βλέπει» σε βάθος χρόνου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θα αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου.

    ΕΡΩΤΗΜΑ: Το ισχύον σύστημα διορισμών (με όλα τα παράθυρα και τις υποκατηγορίες, τροποποιήσεις, κτλ) οδηγεί στο καθολικά ζητούμενο της ουσιαστικής παιδείας; Αν ναι, τότε δεν έχει λόγο να αλλάξει. Αν όχι, χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση.

    Το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νέου νόμου θα το αποφασίσει η κυβέρνηση αξιολογώντας το πολιτικό κόστος της όποιας επιλογής, αλλά και δείχνοντας το μέγεθος των τομών, αλλαγών και συγκρούσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει. (Αν κάτι προσφέρει αυτή η δημόσια διαβούλευση είναι, μεταξύ άλλων, και η αξιολόγηση των αντιδράσεων ενός μέρους της κοινής γνώμης).

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1. Ενιαίο σύστημα διορισμών (πέραν της μεταβατικής φάσης).
    Διασφαλίζει ισοτιμία.

    2. Αναθεώρηση ή τροποποίηση του ισχύοντος τρόπου εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ.

    Γιατί η μέχρι τώρα λειτουργία του ΑΣΕΠ:

    α) απαξιώνει τα Πανεπιστήμια, αμφισβητώντας στην ουσία τη γνωστική επάρκεια που αυτά παρέχουν στους φοιτητές τους

    β) κατά κύριο λόγο όμως, δεν εξασφαλίζει στη δημόσια εκπαίδευση τους πιο κατάλληλους να υπηρετήσουν τη βασική αρχή της ουσιαστικής παιδείας και να οδηγήσουν τα παιδιά και τους νέους αυτού του τόπου σε ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες.
    – Κατά πόσο το τεστ δεξιοτήτων εξασφαλίζει ικανότητες διαχείρησης τάξης, οργάνωσης και προγραμματισμού δράσεων πέραν των αποκλειστικά διδακτικών, συνεργασίας, ενδιαφέροντος για τα κοινά, τη γνώση, για τους ίδιους τους μαθητές σε τελική ανάλυση;
    – Πώς αξιολογείται η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού και ο τρόπος που έχει -μέσα από προσωπικές επιλογές και ικανότητες- πορευτεί στο κόσμο της γνώσης;

    3. Αναβάθμιση του ρόλου των Πανεπιστημίων
    Δημιουργία ετήσιων εκπαιδευτικών κύκλων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τους οποίους θα παρακολουθούν όσοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Αυτό θα παρέχει «εκπαιδευτική επάρκεια» τουλάχιστον σε θέματα διδακτικής του γνωστικού αντικειμένου και λοιπών γνώσεων που απαιτούνται για να διδάξει κάποιος σε μια τάξη.
    (Τα παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής είναι ήδη προσανατολισμένα στην εφαρμογή της εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη βαθμίδα, κάτι που δε συμβαίνει με τους πτυχιούχους που θα εργασθούν στη Δ/θμια Εκπ/ση και ειδικά όσους προέρχονται από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, όπου η ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλες διδακτικές εξειδικεύσεις δεν κρίνονται απαραίτητες).

    Η Παιδεία για να αποδώσει καρπούς χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερότητα. Έχει επίσης ανάγκη να κοιτάμε πάντα μπροστά και πάντα ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ. Έχουμε σταματήσει πια να κοιτάμε την ουσία, το κυριότερο και το σημαντικότερο στην εκπαίδευση. Βολευόμαστε, αδιαφορούμε, συνηθίζουμε, αφηνόμαστε σε άλλους να κάνουν τη δουλειά για μας, παρασυρόμαστε από το περιτύλιγμα, από την κοντόφθαλμη σκοπιμότητα. Η παιδεία θέλει ΟΡΑΜΑ. Όποιος δεν το έχει, μπορεί απλά να κάνει μια άλλη δουλειά!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 14:01 | Στέλλα

    να εξετάσεται την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ όλων υμών και ημών! να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! και να προσλαμβανονται όλοι με ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΑΣΕΠ! θα το φοβούνται μόνο όσοι δεν έχουν προσόντα, γιατί αν είσαι προετοιμασμένος, αξιόλογος και πιστεύεις στο έργο που πρέπει να παρέχεις, δεν έχεις πρόβλημα με εξετάσεις σε θέματα που πρέπει να είσαι ενήμερος και να τα κατέχεις όπως οι τσέπες σου!!
    και βεβαίως ΤΕΛΟΣ στα παράθυρα: υμών και ημών… με ότι αυτό περιλαμβάνει καθώς επίσης και τρίτεκνοι, πολύτεκνοι (δηλαδή ο καθένας που έχει συνείδηση και δεν φέρνει στο κόσμο παραπάνω παιδιά από ότι μπορεί να θρέψει ο ίδιος από μόνος του αλλά και η ίδια η φύση μας επιτρέπει, πρέπει να ΠΛΗΡΩΝΕΙ για τον καθένα που ξεχνά και σπέρνει?), όπως επίσης και κάθε λογής παλινοστούντα που θεωρεί τον εαυτό του πιο έλληνα από τον καθένα μας!

    ΕΛΕΟΣ με τις συντεχνίες

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ Κα ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ.
    1)ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ (ΜΕΣΩ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ )ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ) ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ.
    2)ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ.ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ Η΄ΑΠΛΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΝΕΤΕ.ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ,ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΣ,ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ,ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κλπ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ.ΩΡΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ!
    ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ,ΘΕΟΛΟΓΩΝ κλπ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.ΔΙΚΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΑΛΛΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΤΥΧΙΟ Η΄ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!
    ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ.ΜΟΝΟ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΘΟΥΝ.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ,ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕ ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΚΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΚΥΠΡΟ Η΄ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΙΔΙΑΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΤΕ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΑΧ.ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΔΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ Η΄ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΑ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΕΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:47 | Γάτος Ευάγγελος

    Το σύστημα προσλήψεων δεν μπορεί να αλλάζει συνέχεια(και μάλιστα δύο φορές από το ίδιο κόμμα (ΠΑΣΟΚ)) γιατί υπάρχουν θύματα και θύματα είμαστε εμείς οι πολίτες. Μόνο τον νεοφιλελευθερισμό της Θάτσερ δεν απασχολούσε για το τι συνέπειες θα υποστούν οι πολίτες.
    Ο κ. Αρσένης εν μιά νυκτί καταργεί την επετηρίδα!!!! Κόσμος που είχε τελειώσει τις σπουδές του ήδη με άλλα δεδομένα (επετηρίδα )βρέθηκε στο πουθενά ξεκρέμαστος. Όμως παρόλα αυτά οι άνθρωποι κάναν κουράγιο σφίξαν τα δόντια και παρόλες τις αντιξοότητες ( οικογενεια , δουλεια για να ζήσουν την οικογένεια τους) προσπάθησαν διάβασαν έδωσαν ΑΣΕΠ μία φορά και δύο και τρείς….Το νέο σύστημα αν δεν ήταν στους διοριστέους τους έδινε μόρια και έτσι σιγά σιγά μάζεψαν μια όποια προυπηρεσία τσουκου τσουκου με θύσίες για αυτούς και την οικογενειά τους …γιατι μεγαλώσανε παντρευτήκανε και δυστυχώς για αυτούς έκαναν και παιδια…
    Αλλά η κατάσταση είχε δρομολογηθεί υπήρχαν δεδομένα και ένα φως στο βάθος του τουνελ.
    Και ΞΑΦΝΙΚΑ εσεις ώς άλλη ΘΑΤΣΕΡ χωρίς να σας απασχολούν οι πολίτες τα σχέδια τους τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ΤΙ???
    Τούμπα
    Τα καταργείται όλα …Στο όνομα της Αξιοκρατίας Λέτε μόνο ΑΣΕΠ?
    Ποια αξιοκρατία ????? όταν πρέπει αυτοι οι δύστυχοι που βίωσαν δύο φορές όχι μόνο την ασυνέχεια του κράτους αλλά και του κομμάτός σας να συναγωνιστούν συναδέλφους (πρώην μαθητές τους τις περισσότερς φορές )πού μπήκαν στις σχολές γνωρίζοντας τι θα βρουν βγαίνοντας, που έχουν χρόνο για διάβασμα μιας και δεν έχουν οικογένεια (την κατάρα που σύμφωνα μεν την αντίληψη σας για αξιοκρατία και διάβασμα και συνεχείς εξετάσεις λέγεται παιδια) πού τις περισσότερες φορές τους χαρτζηλικώνει ο μπαμπάς ή και η μαμά ενίοτε, που τους πληρώνει στέλνει φροντηστήρια στον μπόνια (ναι ΕΚΠΛΗΞΗ υπάρχει και παραπαιδεία και για τους υποψήφιους εκπιδευτικούς).
    Τί τύχη έχουν αυτοί οι άνθρωποι πού δεν πέρασν στο παρα κάτι στους διοριστέους του ΑΣΕΠ? Ποια αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες ? Ε? Ίσες ευκαιρίες???ΧΑΧΑ ?

    Το σύστημςα πρέπει να μείνει όπως έχει (μέτρηση προυπηρεσίας μεταθέσεις) με την διαφορά μόνο για μόνιμο διορισμό να απαιτείται μία μόνο επιτυχία στον ΑΣΕΠ καί όχι συνεχείς εξετάσεις και ξανά και ξανά.

    Υ.Γ Και βέβαια για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν το συζητώ δεν έχουν καμία τύχη οι χριστιανοί.Που να βρούν χρόνο να διαβάσουν να πάνε στον μπόνια κτλ. εδώ δεν προλαβαίνουμε εμείς. Αυτοί ούτε στη τουαλέτα προλαβαίνουν να πάνε.Αλλα δεν σας νοιάζει ούτε και αυτό. Νεοφιλελευθερισμός
    Υ.Γ Είναι κατάντια για μία πολιτεια να υπάρχει κοινωνική αναλγησία στο όνομα οποιαδήποτε αξιοκρατίας
    Υ.Γ Οι νέοι συνάδελφοι που με κοντόφθαλμο και τζογαδόρικο σκεπτικό υποστηρίζουν ΜΟΝΟ ΑΣΕΠ. Ας σκεφτούν λίγο πιο ώριμα γιατί θα μεγαλώσουν και αυτοι θα κάνουν οικογένεια (ελπίζω όχι παιδιά και προς θεού ούτε τρεία ούτε τέσσερα)και τότε? ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!
    Υ.Γ Αν δεν είναι μουφα η διαβούλευση ελπίζω να αφουγκραστείται την γνώμη όλων των συναδέλφων και να καταλάβετε πως δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά εσεις μάλλον για αλλού πάτε

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:39 | ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΡΟΔΟΥ

    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ
    Στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία επιβάλλει να λάβετε ειδικά μέτρα για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς. Συμφωνούμε πρώτα οι μαθητές , όμως μην ξεχνάτε πως και εμείς έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και είμαστε αναγκασμένοι να τα περιφέρουμεαποπόλη σε πόλη και απο χωριό σε χωριό για πολλά χρόνια.
    Το αξίωμα αυτό, πρώτα οι μαθητές, το έχουμε εμείς ήδη βιώσει και υπηρετήσει στις εσχατιές της χώρας και κανείς δεν δικαιούται να μας εγκαλεί .
    Πολλοί απο μας έχουν και παιδιά που σπουδάζουν και είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε και να πληρώνουμε τρία σπίτια, ούτε αυτό σαςενδιαφέρι; Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών;
    Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κ. Υπουργός θα δικαιολογήσει επαρκώς και στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή την σκοπιμότητα η οποία οφείλει να προέρχεται από εμπεριστατωμένη μελέτη και όχι από εικασίες.
    Αν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη τότε όλα τα μέτρα αποσκοπούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, π.χ όπου στο εξωτερικό εφαρμόστηκε αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το μόνο που αποδείχτηκε ότι προσέφερε ήταν η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
    Κατά τη γνώμη μας μόνο προβλήματα καιν ταλαιπωρίες θα δημιουργήσουν τα εξαγγελθέντα και η κατάργηση του 24μηνου + ΑΣΕΠ μείωση των διορισμών.
    ΖΗΤΑΜE:1) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, Να δοοθεί δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς απο τον πρώτο χρόνο διορισμού όταν αυτοί έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές.
    2)Να έχουν προτεραιότητα στις αποσπάσεις σε διοικητικές υπηρεσίες όταν ήδη έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς να προσμετρώνται τα μόρια του σχολείου στο οποίο ανήκουν αλά τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας, όσοι τρίτεκνοι το επιθυμούν να τοποθετούνται οριστικά σε διοικητικές υπηρεσίες.
    3)Αν δεν υιοθετηθούν τα παραπάνω μέτρα στην ουσία μας εξοστρακίζετε απο την εκπαίδευση αφου πολλοί απο μας δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν τηνπολύχρονη περιπλάνηση.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
    1)O Συνδυασμός προυπηρεσίας 24μηνο -ΑΣΕΠ είναι ο καλίτερος τρόπος, απορούμε λοιπόν γιατί τόση σπουδή να το αλλάξουμε;
    2)ΑΝ καταργήσετετους πίνακες τι θα απογίνουν αυτοί που έίχαν προγραμματίσει τη ζωή τους και το διορισμό τους με βάση την προυπηρεσία; δεν σας ενδιαφέρει;
    3)Γιατί επιμένετε στον ΑΣΕΠ και δεν συμπεριλαμβάνετε στα υφιστάμενα κριτήρια το βαθμό πτυχίου και τα μεταπτυχιακά; δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι υποβαθμίζετε τα πτυχία μας και τα ΑΕΙ;
    4)Οι εκπαιδευτικοί όπως διαπιστώνετε διαφωνούν με όλες σχεδόν τις αλλαγές που προτείνετε , τι θα κάνετε; θα αδιαφορήσετε;
    5)ΘΑ πρέπει να καταλάβετε ότι η επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού τιςπερισσότερες φορές δεν ξεκινά απο το διορισμό αλά απο τότε που ήταν ωρομίσθιος και αναπληρωτής και περιφερόταν σε ξερονήσια και σε δυσπρόσιτα χωριά, καλό θα ήταν λοιπόν να μην γενικεύτε ότα μιλάτεγια κενά και παρατυπίες.
    6)μήπως σκέπτεσθε να καταργήσετε και τις μεταγραφές σε ΑΕΙ για τα παιδιά των τρίτεκνων εκπαιδευτικών;

    7) Τα διαδιδόμενα περί μεγάλης αναλογίας στη σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών είναι αστεία γιατί δεν μας λέτε αν η έρευνα που επικαλείσθε λαμβάνει υπόψη της τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας , νησιωτικά συμπλέγματα, παραμεθώριες περιοχές κ.λ.π

    ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ,ΜΟΝΙΜΟΙ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ

    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
    politeknia@in.gr

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ; ΟΧΙ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 50-50 ΑΠΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΚΑΛΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΙΔΙΩΣ ΔΕ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ.ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:27 | Ελενα ΠΕ11

    Διαβάζοντας αρκετά σχόλια συναδέλφων, διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ζητά κυρίως ΕΝΑ πράγμα: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ + ΑΣΕΠ!!!! Και θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι η καλύτερη ρύθμιση που έχει γίνει μέχρι τώρα!! Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια(αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) να ελπίζουν στη μονιμοποίησή τους αφού συμπληρώσουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας και είναι επιτυχόντες σε ένα τουλάχιστον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μπήκαν στον πίνακα των αναπληρωτών και ωρομισθίων απολύτως αξιοκρατικά, χρησιμοποιώντας τα μόρια που κέρδισαν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μόνο. Τα μόρια αυτά ήταν που τους έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψουν αρχικά ως ωρομίσθιοι, και κατόπιν ως αναπληρωτές (μερικοί από αυτούς). Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς γυρνάνε από νησί σε νησί, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα και ένα εκατοστό μορίου προϋπηρεσίας. Δεν υπάρχει άλλο κίνητρο πέρα από τη συμπλήρωση της απαιτούμενης προϋπηρεσίας που θα σημάνει τη μονιμοποίησή τους. Ξενιτεύονται ακόμα και για 300 ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο τους! Βρίσκονται στα 30 και στα 40 τους και στηρίζονται από γονείς προκειμένου να συντηρούν το όνειρο του διορισμού. Μπορείτε μήπως να σκεφτείτε πόσα χρήματα έχει στοιχίσει αυτή η «επένδυση» σε χιλιάδες ελληνικών οικογενειών; Σ΄αυτούς τους εκπαιδευτικούς ανήκω κι εγώ, όντας στα 30 μου, με 5 χρόνια προϋπηρεσίας στα νησιά, εξαρτόμενη αποκλειστικα από τους γονείς μου χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας, βιώνοντας μια συνεχή ανασφάλεια. Και τώρα που βλέπω «τη βρύση» και ειμαι έτοιμη «να πιώ επιτέλους, νερό», έρχεστε εσείς Κα. Υπουργέ και θέλετε να τα αλλάξετε όλα!! Ευελπιστώ να πάρετε τη σωστή απόφαση λάμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες, τον αγώνα και τα έξοδα χιλιάδων οικογενειών!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:13 | α.π.

    Πονάει κεφάλι; Κόψει κεφάλι…

    Το σύστημα 60-40 είναι από τα καλύτερα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα και γι αυτό δεν γνώρισε πολλές αντιδράσεις. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν τα παραθυράκια τύπου ΟΑΕΔ, ΠΔΣ, εκκλησιαστικά κτλ. Ξεκινήστε λοιπόν από αυτά. Σχεδόν όλοι όσοι δουλεύουμε σαν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι πήραμε τις ώρες μας αξιοκρατικά μετά από επιτυχίες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τα μόρια που αυτός μας έδωσε.

    Γιατί τόση βιασύνη να αλλάξει ένα σύστημα προσλήψεων όταν η παραμικρή του αστοχία θα έχει επιπτώσεις στη ζωή ανθρώπων, όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά μαθητών κυρίως; Ποιος από τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές-ωρομίσθιους, μπαίνει με κέφι και όρεξη για δουλειά στην τάξη μετά την ανακοίνωση των προτάσεων; Κανένας! Και πού να δείτε τι θα γίνει μετά… γιατί μη μου πείτε ότι θα καταργηθεί η ωρομισθία..! εντάξει, οι εκλογές πέρασαν..! 7Ε η ώρα και να τρέχεις σε τρία σχολεία για δυο χρόνια, μπας και καταφέρεις να πάρεις το 0,5 για τον ΑΣΕΠ. Για να δούμε ποιος θα δεχθεί να πάει στο δυσπρόσιτο και να κάνει 60 χιλιόμετρα μέσα από βουνά, χωματόδρομους, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Α.. και με την ευκαιρία: πώς θα προσμετρηθεί η προυπηρεσία που αποκτήθηκε στα δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι τώρα; Θα καταγραφεί μόνο η πραγματική ή και η πλασματική που λειτουργούσε ως «καρότο» – παρηγοριά; Η απαξίωση και η ματαίωση για έναν εκπαιδευτικό είναι το χειρότερο συναίσθημα και, ξαναλέω, δεν είναι προσωπικό του πρόβλημα αλλά καταστρέφει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Αυτό που χρειάζεται είναι διορθώσεις του τρόπου πρόσληψης και απόκτησης της προυπηρεσίας και όχι σπασμωδικές κινήσεις για να φανεί ότι παράγουμε τάχα έργο.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:13 | ελενη τζ.

    το παραδοξο της υποθεσης ειναι οτι ποτε δεν απορροφουνται ολοι οι επιτυχοντες του ΑΣΕΠ. Γιατι να μην προκηρυσσεται διαγωνισμος χωριστα για καθε ειδικοτητα οταν πλεον απορροφηθουν ολοι οι προηγουμενοι επιτυχοντες.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΑΚΛΗ

    Συγχαρητήρια που δίνετε βήμα στους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους γιατί εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες από την εφαρμογή του κάθε νόμου.

    θα εκθέσω την άποψή μου και λίγα λόγια από την προσωπική μου ιστορία.Πιστεύω ότι καθήκον του εκπαιδευτικού και κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι να καλιεργεί την κριτική ικανότητα των μαθητών και να τους δίνει εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.Αυτή την ικανότητα του εκπαιδευτικού δεν την αξιολογεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.Επίσης είναι απαραίτητο να αλλάξει το περιεχόμενο των μαθημάτων και να μειωθεί η ύλη ώστε να μελετάμε σε βάθος τα αντικείμενα και να γίνεται διαθεματική διδασκαλία.
    θεωρώ τον εαυτό μου από τους άτυχους εκπαιδευτικούς.Πήρα πτυχίο το 1993, γράφτηκα στην επετηρίδα και το 1998 καταργήθηκε.Πήρα μέρος σε τέσσερις διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π και πέτυχα στον έναν αλλά ήμουν επιλαχούσα.Όταν άρχισε η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν γνώριζα τους κατάλληλους ανθρώπους για να πάρω μόρια από εκεί.Αποτέλεσμα να έχω μόνο 0,891 μόρια.Αν καταργηθούν οι πίνακες κατάταξης με τι θα αντικατασταθούν;Τουλάχιστον να μετρήσει και η παλαιότητα του πτυχίου γιατί πάλι το θύμα θα είμαι.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργε,

    Καλως ή κακως, για αλλη μια φορα στοχοποειται ο εκπαιδευτικος για τα πανδεινα του ευαισθητου χωρου της εκπαιδευσης, διοτι μεσα σε μια δεκαετια οι εκαστοτε κυβερνησεις ολοενα και περισσοτερο δυναται να τροποποιουν το συστημα προσληψεων τους. Παρολα αυτα, οι εκπαιδευτικοι οφειλουν και πρεπει να μπορουν να προσαρμοζονται στα νεα δεδομενα, αρκει βεβαια να πεισθουν και οι ιδιοι οτι υπερασπιζεται ετσι το δημοσιο συμφερον και μονο. Ομως, ειναι υποχρεωση και του κρατους να λαμβανει μεριμνα εκει που χρειαζεται και για οποιους χρειαζεται και οχι να εθελοτυφλει.
    Εαν ανατρεξουμε στο προσφατο παρελθον θα διαπιστωσουμε οτι καταργηθηκε η επετηριδα και καθιερωθηκε μεταξυ αλλων και το ΑΣΕΠ. Επειτα,αρχισαν να συντασσονται οι γνωστοι Πινακες οι οποιοι με την παροδο του χρονου επισης τροποποιουνταν καθοτι ενσωματωνοταν ενα νεο κριτηριο που καθοριζε την καταταξη των εκπαιδευτικων, οπως η ημεροχρονολογια κτησης πτυχιου, ο βαθμος πτυχιου,η παιδαγωγικη επαρκεια, τα μορια προϋπηρεσιας, τα μορια απο την επιτυχια στο διαγωνισμο ΑΣΕΠ. Ολοκληρο αυτο το διαστημα ομως, αρκετοι απο τους εκπαιδευτικους δεν το επελεξαν ,πλην ομως «οργωσαν» την Ελλαδα ειτε ως ωρομισθιοι ειτε ως αναπληρωτες, προκειμενου να προσφερουν στην εκπαιδευση αλλα και να διεκδικησουν ενα καλυτερο μελλον.Αρκετοι απο αυτους καλως ή κακως εχουν ηδη μεγαλες προυπηρεσιες( 30,40,50 μηνες) και προφανως σε πολλες περιπτωσεις δεν ειναι δυνατο να συμμετεχουν σε διαδικασιες αξιολογησης με γραπτο διαγωνισμο λογω ηλικιας, οικογενειακων υποχρεωσεων κλπ.
    Κατα την ταπεινη μου γνωμη οι εχοντες ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ κρινεται σκοπιμο να απορροφηθουν στη Δημοσια Εκπαιδευση. Η μεγαλη διδακτικη εμπειρια που εχει αποκτηθει αποτελει ισχυρο πλεονεκτημα και ειναι οφελος για το δημοσιο σχολειο. Το πως μπορουν αυτοι οι ανθρωποι να απορροφηθουν εξηγειται ευθυς αμεσως,αρκει να υπαρχει η βουληση για αναληψη πρωτοβουλιων. Η κεντρικη σας ιδεα ειναι να αποτελεσει βασικο κριτηριο εισαγωγης των υποψηφιων εκπαιδευτικων στη δημοσια εκπαιδευση το ΑΣΕΠ. Τι μπορει να γινει εφεξης με τους εν λογω Πινακες λοιπον;
    -«Κλειδωμα» των Πινακων Διορισμων με το τελος του τρεχοντος σχολικου ετους. Ολοι οι υπολοιποι Πινακες να καταργηθουν. Η μεταβατικη περιοδος να καθοριστει μεχρι το 2012 ή το αργοτερο μεχρι το 2013.[Απο το σχολικο ετος 2012-2013 ή 2013-2014 ξεκινα η ισχυς του νεου συστηματος προσληψεων]. Γιατι τοτε; Διοτι ετσι θα υπαρξει η δυνατοτητα να απορροφηθουν οι εχοντες μεγαλη προϋπηρεσια στη δημοσια εκπαιδευση και οι οποιοι δεν εχουν τη δυνατοτητα οπως προαναφερθηκε να συμμετεχουν σε οποιοδηποτε γραπτο διαγωνισμο καλως ή κακως. Το σχολικο ετος 2010-2011 να γινουν οποιεσδηποτε προσληψεις απο τους Πινακες ΑΣΕΠ και Διορισμων του Υπουργειου Παιδειας με ποσοστωση 60%-40%. Το σχολικο ετος 2011-2012, η ποσοστωση για προσληψεις απο ΑΣΕΠ να αυξηθει στο 70%, ενώ παραλληλα να μειωθεί το αντιστοιχο ποσοστό του Πινακα Διορισμών σε 30%. Το επομενο σχολικο ετος, ητοι το 2012-2013 θα μπορουσε η ποσοστωση ΑΣΕΠ-Πινακα Διορισμών να είναι 75%-25% ή 80%-20% και επομενως απο το σχολικο ετος 2013-2014 και εφεξης να διαδραματιζει τον κυριαρχο ρολο το ΑΣΕΠ στις προσληψεις σε ποσοστο 100%. Η κλιμακωτη αυξηση του ποσοστου των προσληψεων απο το ΑΣΕΠ, λοιπον, στα επομενα 2-3 χρονια που οριζεται ως μεταβατικη περιοδος ή περιοδος προσαρμογης, ο εκπαιδευτικος προσαρμοζεται ολοενα και πιο ομαλα και συνειδητοποιει τη βαρυνουσα σημασια του ΑΣΕΠ, δεν βρισκεται προ εκπληξεων αλλα ουτε αναστατωνεται και η ζωη του, ενω παραλληλα ενσωματωνεται στο εκπαιδευτικο δυναμικο της χωρας (μεσω του Πινακα Διορισμων) και εκεινο το συνολο των εκπαιδευτικων που, οπως και να εχει, αποκτησαν σε βαθος χρονου μεγαλη διδακτικη πειρα και πολλες εμπειριες.
    Κα Υπουργε, μην λησμονατε οτι οι εκπαιδευτικοι δεν ανηκουν στην κατηγορια των «συμβασιουχων εργου» ή «συμβασιουχων stage», διοτι κανενας εκ των τελευταιων δεν εχει μεταβει σε οποιοδηποτε μερος της χωρας να αναλαβει υπηρεσια για ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ (maximum 11/εβδομαδα) , οπως συμβαινει με τους ωρομισθιους εκπαιδευτικους. Οι εκπαιδευτικοι απο καιρο πριν αποδεχτηκαν το κριτηριο του ΑΣΕΠ, οπως και το συμπεριελαβε το ΥΠΕΠΘ στη συνταξη των Πινακων χρονια πριν. Αυτο το οποιο δεν επιθυμουν και απευχονται ειναι το να βρεθουν για αλλη μια φορα προ εκπληξεων, χωρις να τους δωθει η δυνατοτητα και ο απαραιτητος χρονος για την ευκολη προσαρμογη. Για συτο το λογο οπως και για τους λογους που αναφερθηκαν λιγο παραπανω, κατα την προσωπικη μου γνωμη η μεταβατικη περιοδος για την ομαλη προσαρμογη των εκπαιδευτικων χρειαζεται να αυξηθει, ετσι ωστε να αποφευχθουν και οι οποιεσδηποτε συγκρουσεις εκπαιδευτικων μεταξυ τους ή εκπαιδευτικων και Υπουργειου Παιδειας.

    Σας ευχαριστω που μου δωθηκε το βημα για να εκφρασω τις ιδεες και τις προτασεις μου.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 13:02 | Στελιος Σ

    Αξιότιμη κ Υπουργέ

    είχα γράψει:

    «Το ΑΣΕΠ δεν αποδίδει τους άξιους όπως θεωρείται αλλά τους ευκαιριακά τυχερούς.Προτείνω:1) Διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης,2) Μεταβατικό στάδιο έως την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ.»

    Κ Υπουργέ,

    σχόλια επί όσων αναφέρετε:

    ———————-

    «Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές»

    -Σχολιο-

    Δεν καταλαβαίνω που είναι ο πρόβλημα? Υφίσταται αρχή και προβλέπει μάλιστα 60-40%.Πρέπει δηλ να χαρακτηρίζεται από 100% ΑΣΕΠ? Δηλ το πρόβλημα στην Παιδεία εντοπίζεται στο ότι το σύστημα προσλήψεων δεν χαρακτηρίζεται κατά την άποψή σας από ενιαία φιλοσοφία και αρχές ή ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω γραπτών εξετάσεων ΑΣΕΠ??

    ———————–

    «ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο»

    -Σχόλιο-

    Πιστεύετε ότι το διέξοδο είναι η μετονομασία του πίνακα σε «Ενιαίοι πίνακες συστηματικής απογοήτευσης ΑΣΕΠ» γιατί περί αυτού πρόκειται, καθόσον γνωρίζετε ότι σε ένα βάθος χρόνου θα μονιμοποιούνται Χ άτομα ενώ 100Χ-200Χ και ποαραπάνω θα είναι μόνιμα απέξω, απλοί θεατές των εξελίξεων..
    Άρα πρόκειται καθαρά περί αλλαγής ονομασίας ή κατάργησης ονομασίας.
    Η υιοθέτηση μόνο ΑΣΕΠ πέρα από όσους άμεσα επιτύχουν και διορισθούν, όλοι οι υπόλοιποι απλά θα ανακυκλώνουν την αγωνία τους επί 2,3, 10 χρόνια.
    Και επειδή «..προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», ελάχιστοι θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να ξεχάσουν όλη την προηγούμενη ταλαιπωρία τους επειδή ο αριθμός όσων θα διορίζονται είναι δεδομένος, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα παραμένει με την πικρή γεύση της αποτυχίας, έχοντας παράλληλα αποστερηθεί της δυνατότητας να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά ότι για άλλους ανέξοδα και άκοπα πάντως επιβεβλημένα η ηλιακή τους φάση επιτάσσει, αφού θα πρέπει να αναλώνονται με προετοιμασίες ΑΣΕΠ χωρις να μένει χρόνος για οτιδήποτε άλλο.
    Αθροιστικά πρέπει να συνυπολογιστουν τα όποια κόστη ΑΣΕΠ και προετοιμασίας του.
    Βέβαια υπάρχει και κόσμος που υποστηρίζει τη διαδικασία γραπτών εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ. Λέτε όσοι παρέχουν φροντιστηριακή εκπαίδευση ΑΣΕΠ να θέλουν να καταργηθεί? Και αν ισχύσει για όλο το Δημόσιο για υπολογίστε πόσα χρήματα (μαύρα) θα δαπανώνται κάθε χρόνο για να καλλιεργήσουν μία ελπίδα, αυτοί όσοι κόπτονται περί αξιοκρατίας….
    Δεν θα ήταν πιο δίκαιο να υπάρξει η επετηρίδα στην οποία να καταγράφονται όλοι οι απόφοιτοι με βάση το έτος αποφοίτησης αλλά και το βαθμό πτυχίου? Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουν ότι σε κάποια χρόνια θα μπορέσουν να εργασθούν στην εκπαίδευση και το μέχρι τότε διάστημα να είναι σε θέση να το αξιοποιήσουν καλύτερα σε ότι κατά τη γνώμη τους κρίνουν απαραίτητο.
    Επίσης θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά στους αποφοίτους λυκείου επειδή θα γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες εργασίας θα είναι πολύ περιορισμένες, οπότε θα μπορέσουν να εστιάσουν σε άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους..
    Μπορείτε φυσικά να διατηρήσετε και ένα ποσοστό πχ 20 % μέσω ΑΣΕΠ για αυτούς που πιστεύουν στις δυνατότητές τους και θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.

    -Πρόταση-

    -Μεταβατική περίοδος κατάργησης ΑΣΕΠ.
    -Σε περίπτωση μη πλήρους κατάργησης, διατήρησης εξετάσεων ΑΣΕΠ κάθε χρόνο σε ποσοστό 20%, για όσουν θεωρούν ότι είναι σε θέση να το κάνουν και δεν ανατρέπει άλλους σχεδιασμούς τους.

    ——————-

    «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο»

    -Σχόλιο-

    Αν εννοείται ότι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού είναι υπόθεση 2 ημερών εξετάσεων, απέχεται από τη λύση του προβλήματος. Εστιάστε στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο και να συμφωνήσω.

    Ο ΑΣΕΠ Δεν προάγει αρίστους , όπως πολλοί κόπτονται.

    Χρησιμοποίησα τυχαία λίστα διοριστέων από το ΑΣΕΠ, 24μήνου και από ενιαίο πίνακα Φυσικών και μαθηματικών έτους 2008 και με εκπληξή μου διαπίστωσα ότι οι Μ.Ο πτυχίων τους ήταν σχεδόν ίδιοι και μεταξύ τους αλλά και με το συνολικό Μ.Ο αναπληρωτών του ιδίου έτους 2008.

    Χωρίς να μειώνω την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοι και πέτυχαν διορισμό αποκλειστικά λόγω σειράς επιτυχίας ΑΣΕΠ, σας ομολογώ ότι εξεπλάγην καθόσον διαπίστωσα ότι οι βαθμολογίες των πτυχίων τους ήταν όπως και του ΜΟ των υπολοίπων.
    Ποιά η θεωρία «ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΩΝ» λοιπόν μετά από 5-6 χρόνια στη Σχολή δεν μπορείς να βγάλεις 6?
    Εκτός και αν πιστεύετε ότι 2 μέρες εξετάσεων είναι ικανές να προσδιορίσουν αντικειμενικά αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει το Πανεπιστήμιο σε 5 χρόνια.
    Διαφορετικά θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι μιλάμε για ευκαιριακά τυχερούς.
    Αρα τα περί αρίστων αφήστε τα. Αποτελεί μόνο ένα άλλοθι προκειμένου να υποστηριχθούν οι ΘΕΣΕΙΣ σας και όχι για αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο δεν υφίσταται κατά τη γνώμη μου.
    Γεννάται όμως τό ερώτημα γιατί προβάλλετε αυτές τις θέσεις (ενώ 2 χρόνια πριν άλλα λέγατε) τη στιγμή που δεν μας πείθετε για το πρόβλημα??
    Γιατί δημιουργείτε αυτού του είδους την αναστάτωση χωρίς λόγο??
    Θα επιθυμούσα να είστε σκληροί με την επίλυση ενός προβλήματος και ήπια με τους ανθρώπους (ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-Ροτζερ Φισερ-Ουίλιαμ Γιούρυ- Μπρούς Πάτον). Αντίθετα εσείς είστε σκληροί με ανθρώπους και ήπια με το πρόβλημα.
    Το ερώτημα είναι γιατί το επιχειρείται??
    Έχετε κάτι με τους εκπαιδευτικούς??
    Θέλετε να δείξετε εκπαιδευτικό έργο??
    Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία παλαιότερης επερώτησης σας στη βουλή με αυτά που εκφράζετε σήμερα??
    Βεβαίως οι ιδέες εξελίσσονται κ Διαμαντοπούλου θα πείτε, η πραγματικότητα σε μία άλλη στιγμή σε ένα άλλο βάθος χρόνου μπορεί να είναι διαφορετική και να απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση , αλλά ξέρετε κ. Υποργέ δεν επιτρέπεται τέτοια τεράστια απόκλιση θέσεων και κατά συνέπεια ενεργειών αντιμετώπισης του πράγματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    -Πρόταση-

    – Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου καλύτερα με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόποστα σχολεία.
    – Να μας πείσετε πρώτα για την ύπαρξη του προβλήματος.

    —————————-

    «Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας»

    -Σχόλιο-

    Αυτό είναι το θέμα σας κ Υπουργέ.Θέλετε όλα μέσω ΑΣΕΠ.Αναφέρατε ένα σωρό θέσεις χωρίς να μπορέσω να διαπιστώσω κάποιο πρόβλημα το οποίο να δικαιολογεί την υποστήριξη της θέση σας.
    Οι αλλαγές οι οποίες σχεδιάζετε είναι δυσανάλογες με την έκταση του προβλήματος που πιστεύετε ότι υπάρχει.
    Ο λόγος περί αρίστων κλπ δεν υφίσταται, φαντάζομαι το γνωρίζετε.
    Όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες, γνωρίζετε ότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να είναι ίσες.
    Και οι υπέρμαχοι του ΑΣΕΠ σήμερα, θα διαπιστώσετε στατιστικά αργότερα πόσο άδικο και εν πολλοίς άχρηστο είναι το προτεινόμενο σύστημα, το οποίο περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά επιλύει.Θα το

    Συνεπώς η όλη σας προσπάθεια εγείρει πλέον ερωτήματα κατά πόσον η προαίρεση του προσώπου που επιχειρεί την αλλαγή είναι «αγαθή», ηθικής τάξης καθόσον εμφανίζει διγλωσσία σε σχέση με παλαιότερη επερώτηση στη Βουλή, δεν καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος του οποίου επικαλείσθαι,συνεπώς δεν αναδεικνύει κάτιο και δεν πείθει, εμπεριέχει αναλγησία, δημιουργεί την εντύπωση απαξίωσης προς ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς και εν τέλει δημιουργεί αναστάτωση χωρίς λόγο.

    -Πρόταση-

    -Ακούστε τους εκπαιδευτικούς. Ζούνε την καθημερινότητα και γνωρίζουν. -Φροντίστε ότι μείνει από εσάς να σας κάνει να είσθε υπερήφανη αργότερα.
    -Επανεξετάστε τις θέσεις σας αφου πραγματικά εντοπίσετε τα προβλήματα και όχι αυτά που μας παρουσιάζετε ως προβλήματα..

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:54 | Ολυμπία

    Καλησπέρα κα. Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας υποβάλλω την εξής ερώτηση. Είμαι πτυχιούχος Πληροφορικός ΠΕ19 και για το λόγω του ότι θέλω να ασχοληθώ με την εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα να γίνω εκπαιδευτικός αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου και τώρα φοιτώ στο τμήμα Προσχολικής εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο θα αποκτήσω και το δεύτερο πτυχίο μου. Έτσι λοιπόν μετά από 8 ολόκληρα χρόνια σπουδών θα έχω αποκτήσει ως πληροφορικός την Παιδαγωγική Επάρκεια. Εξαιτίας των απαιτήσεων του δεύτερου πτυχίου μου έχω λίγα μόρια και δεν κατάφερα να είμαι επιτυχούσα στον μόναδικό ΑΣΕΠ του 2008 που συμμετείχα. Πιστεύετε ότι είναι δίκαιο μετά από τόση προσπάθεια, τόσα χρήματα και έχοντας ως εκπαιδευτικός την παιδαγωγική επάρκεια που εσείς η ίδια δίνεται μεγάλη σημασία να βρίσκομαι εκτός των πινάκων ΑΣΕΠ. Προσωπικά πιστεύω πως το ήδη υπάρχων σύστημα προσλήψεων είναι το πιο αξιοκρατικό, θεωρώ ότι πρέπει να διατηρηθεί το 60-40 και οπωσδήποτε να δώσετε μεγάλη βαρύτητα στους εκπαιδευτικούς που είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι και να μην τους αποκλείσετε από την εκπαιδευτική διαδικασία έχοντας ως κριτήριο την επιτυχία στον ΑΣΕΠ. Το ίδιο πρέπει να γίνει και γι’αυτούς που έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία διδάσκοντας μέσα στην τάξη.
    Ευχαριστώ πολυ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:26 | Αναπληρωτές & ωρομίσθιοι Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

    Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και το επιτελείο της

    Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

    όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε το ελληνικό δημόσιο σχολείο ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, χαιρετίζουμε την πρόθεση του υπουργείου να φέρει μια νέα πνοή στον εκπαιδευτικό χώρο. Θα θέλαμε όμως με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας στο ζήτημα του διορισμού μας από τους πίνακες με βάση την προϋπηρεσία μας, να σας παρουσιάσουμε εύληπτα και τη δική μας πλευρά για να τη λάβετε σοβαρά υπόψη σας στις τελικές σας αποφάσεις. Σας επισημαίνουμε λοιπόν τα εξής:

    • Από τη μεταρρύθμιση ακόμα του 1998 που άλλαξε το καθεστώς διορισμού υπήρξε μια αδικία καθώς πολλοί από εμάς που είχαμε αρχίσει μόλις να εργαζόμαστε ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο και βλέπαμε τα όνειρά μας να γίνονται πραγματικότητα βρεθήκαμε ξαφνικά στο περιθώριο Αρκετοί από εμάς που είχαμε επενδύσει στην αναμονή για αυτό το διορισμό και είχαμε σχεδιάσει τη ζωή μας μ’ αυτό το δεδομένο αιφνιδιαστήκαμε.
    • Επιπλέον ήμασταν σε μια προχωρημένη ηλικία και πολλοί από εμάς είχαμε κάνει οικογένεια και είχαμε παιδιά.. Αυτό καθιστούσε αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις να προετοιμαστούμε για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αφού έπρεπε άμεσα να βιοποριστούμε με οποιοδήποτε τρόπο και να φροντίσουμε την οικογένειά μας . Αυτό συνιστούσε ανισότητα καθώς δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τους νέους συναδέλφους που μόλις έβγαιναν από το πανεπιστήμιο και δεν είχαν υποχρεώσεις.
    • Δόθηκε βέβαια δυνατότητα διορισμού σε όσους είχαν συμπληρώσει 16 μήνες προϋπηρεσίας αλλά και αυτό δεν ήταν μια απόλυτα δίκαιη λύση αφού άφησε αδιόριστους αρκετούς συναδέλφους (πολλούς μάλιστα για μια μόλις μέρα προϋπηρεσίας)
    • Ναι, αλλά και οι εξαγγελίες της μεταρρύθμισης για διορισμό μόνο από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δεν τηρήθηκαν. Πολλοί λοιπόν πιστεύοντας σ’ αυτές αρνήθηκαν προσλήψεις ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές εκείνον τον καιρό ορθά σκεπτόμενοι ότι δεν οδηγούσε πουθενά και στράφηκαν σε άλλες πιο άμεσες και σίγουρες επιλογές για εξασφάλιση του βιοπορισμού .Τελικά παρά τις αρχικές αποφάσεις υιοθετήθηκε εκ νέου η διαδικασία διορισμού με βάση την προϋπηρεσία και η καταργημένη επετηρίδα αντικαταστάθηκε από νέες επετηρίδες (τους πίνακες). Έτσι και πάλι αισθανθήκαμε ότι το υπουργείο είχε παίξει σε βάρος μας αλλάζοντας τα δεδομένα κατά το δοκούν.
    • Παρά αυτές τις αντιξοότητες και το ασαφές και αβέβαιο πάντα καθεστώς διορισμού πολλοί εκπαιδευτικοί κυνήγησαν το όνειρο, διάβασαν, ξενύχτησαν παραμελώντας συχνά την οικογένειά τους , τα παιδιά τους , «εξορίστηκαν» στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας, άφησαν πίσω τους δικούς τους για να μαζέψουν προϋπηρεσία ,να «αγοράσουν» προϋπηρεσία αφού οι ώρες τους ήταν πολλές φορές λίγες, έμεναν απλήρωτοι για δύο τρία χρόνια αν και πλήρωναν ενοίκια και μεταφορικά.. Πώς να πεις λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους τώρα πως όλα αυτά πάνε ξανά χαμένα;
    • Πέρασε λοιπόν έτσι μια δεκαετία και πολλοί πια είμαστε σαραντάρηδες με ένα σωρό υποχρεώσεις και πού να βρούμε πια το χρόνο αλλά και το ψυχικό σθένος να τα αφήσουμε όλα πάλι πίσω και να προετοιμαστούμε για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να διεκδικήσουμε με ίσες αξιώσεις (;) με τη νέα γενιά την επιτυχία μας και το διορισμό μας;

    Γι’ αυτό λοιπόν, προκειμένου αυτή η νέα αρχή στα εκπαιδευτικά πράγματα όχι μόνο να αποκαταστήσει κατά συρροή αδικίες του παρελθόντος αλλά και για να μην υπάρξουν εξιλαστήρια θύματα και αυτή τη φορά στο όνομα της δικαιοσύνης, και επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και ανθρώπινες τύχες και ζωές ΖΗΤΑΜΕ:

     Διορισμό μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όλων των εκπαιδευτικών που έχουν έστω και μία μέρα εργασίας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και ανεξάρτητα ακόμα από επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (μηδενός εξαιρουμένου για να μην αδικηθεί κανείς και να μην επαναληφθεί η αδικία του νόμου για τους 16μηνίτες του 1998) με την κατάρτιση ενός και μοναδικού πίνακα (που θα περιλαμβάνει και τα μόρια του σχολικού έτους 2009-2010 και 2011-2012) απ’ όπου :
    • οι πρώτοι στη λίστα με κάποια ποσόστωση θα διοριστούν ως μόνιμοι στην αμέσως επόμενη σχολική χρονιά 2010-2011 (με τα ισχύοντα για το 24μηνο και το 30μηνο)
    • στα αμέσως επόμενα χρόνια από αυτόν τον πίνα κα να διορίζονται οι ωρομίσθιοι, οι αναπληρωτές και οι καθηγητές της πρόσθετης διδακτικής στήριξης .Μόλις συμπληρώνουν κάποιους μήνες προϋπηρεσίας να διορίζονται ως μόνιμοι.
    • για την κατάταξη να λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία λήψης πτυχίου

     τέλος να βρεθεί ένας πιο λειτουργικός τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών ώστε:

    • οι καθηγητές όταν υπάρχει δυνατότητα να διορίζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να μην εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και για να μπορούν έτσι να προσφέρουν στο μαθητή αυτό που θέλουν και μπορούν (άλλωστε θέση σας είναι ότι το σχολείο πρέπει να έχει ως κέντρο το μαθητή. Γι’ αυτό καλό είναι να εξασφαλίσετε στους εκπαιδευτικούς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για να είναι συγκεντρωμένοι απόλυτα στο λειτούργημά τους. Πώς να αποδώσει ένας εκπαιδευτικός όταν ζει κάθε χρόνο στην ανασφάλεια, αλλάζει συνεχώς σχολεία, στερείται την οικογένεια του;)
    • Ακόμα και αν ένας καθηγητής προσληφθεί κάπου μακριά να έχει τη δυνατότητα μέσω των γραφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να κάνει αμοιβαία ανταλλαγή θέσης με κάποιο συνάδελφό του.

    Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία και την κατανόησή σας ζητάμε να μελετήσετε προσεκτικά και με ανθρώπινη ματιά το αίτημά μας αποδεικνύοντας τα γνήσια δημοκρατικά φρονήματά σας στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της ισότητας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Μη μας αδικήσετε ξανά!
    Δώστε μας πίσω τη χαμένη αξιοπρέπειά μας!
    Αφήστε μας να επιτελέσουμε αξιοπρεπώς το λειτούργημα που επιλέξαμε!

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Πρωτοβουλία ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:25 | Δημητρης-Φυσικος

    1)Κατα τη γνωμη μου πρεπει να αθροιζονται ολα τα ΑΣΕΠ που εχει συμετασχει καποιος.Τι δηλ τα ηξερε κ τα ξεχασε?
    2)Κατα τη γνωμη μου ειναι λαθος να προσμετραται το παιδαγωγικο(που ξεσκιζετε ο κοσμος στα φροντιστηρια), ισαξια με το γνωστικο αντικειμενο στον ΑΣΕΠ.Εδω να προσθεσω οτι υπαρχει ενας ρατσισμος απεναντι στους καθηγητες της περιφεριας λογω της ελεψης φροντιστηριων ΑΣΕΠ(ΝΕΑ ΜΟΔΑ) σαυτην.
    3)Οπως μετραει η προυπηρεσια στα ιδιωτικα σχολεια(κ φτιαχνονται τα βισματα), να μετρα(κατα ενα ποσοστο) κ η προυπηρεσια στα φροντιστηρια, οτν αποδηκνυεραι απο τη ΔΟΥ η το ΙΚΑ(εκει θα βρει ικανους το υπουργειο αν πραγματικα ψαχνει)!
    4)Η κορη μου παει στο δημοτικο κ η δασκαλα της δεν ξερει αριθμητικη, γιατι ολοι πλεον οι δασκαλοι παιρνουν απο τη θεωρητικη κατευθηνση!Γιατι λοιπον να μην μπουν καθηγητες στις δυο τελευταιες ταξεις, ωστε να γλιτωσουμε απο τους «λιγους» κ να απεγλωβιστει το συστημα?

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:13 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ Κ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Το ότι χρειάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι προφανές, το ότι υπάρχουν στρεβλώσεις είναι εξίσου προφανές και συνεπώς είναι απαραίτητες τομές και οι ρήξεις. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικές οι τομές αυτές, πρέπει να είναι και ΔΙΚΑΙΕΣ. Τομή στην οποία εμπεριέχεται αδικία δεν είναι δυνατόν να συμβάλλει στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και στη θεραπεία των υφιστάμενων στρεβλώσεων.
    Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω, ότι στρέβλωση αποτελεί ο τρόπος εισόδου των εκπαιδευτικών στον Ενιαίο Πίνακα και όχι η μετέπειτα διαδικασία μονιμοποίησης τους. Αναμφισβήτητα, όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το λειτούργημα του παιδαγωγού, θα πρέπει να διαθέτουν γνωστική και παιδαγωγική επάρκεια, η οποία πιστοποιείται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Δεν εννοείται εκπαιδευτικός ικανός για την άσκηση του παραπάνω λειτουργήματος, ΧΩΡΙΣ τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Η πρόθεση σας να θεραπεύσετε τη στρέβλωση αυτή είναι απολύτως κατανοητή. Το ότι στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών υπάρχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατέκτησαν τη θέση τους με ΜΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ τρόπο (Σιβιτανίδειος, ΣΜΕΑ, Εκκλησιαστικά και Ιδιωτικά Σχολεία, ΟΑΕΔ κλπ) είναι γεγονός, ΟΜΩΣ υπάρχουν, στην πλειονότητα τους, και εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατέκτησαν τη θέση κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε έναν ή και περισσότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δίδαξαν ως αναπληρωτές, συμβάλλοντας λίγο ή πολύ στη διαπαιδαγώγηση και εξέλιξη των μαθητών τους.
    Η ομαδοποίηση των παραπάνω κατηγοριών, είναι άδικη και δυστυχώς, αντί να συμβάλλει στη βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης θα οδηγήσει στη απαξίωση μιας ακόμη προσπάθειας για μεταρρύθμιση στην Παιδεία, έστω και αν υπάρχουν αγαθές προθέσεις σε αυτήν.

    Με εκτίμηση
    Αθανασία Κ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | ΜΑΝΤΖΙΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Κυρία υπουργέ,
    το θέμα μας ή καλύτερα το θέμα σας είναι αξιοκρατία και ΑΣΕΠ
    Δε γνωρίζω αν και πότε υποβληθήκατε σε δοκιμασία εξετάσεων και παράλληλα αγωνιζόσασταν καθημερινά για τη διαβίωση τη δική σας και της οικογένειας σας. Δε μπορώ να καταλάβω επίσης πως συνάδελφοι οι οποίοι είναι άξιοι για αναπληρωτές εδώ και πολλά χρόνια, ξαφνικά γίνονται άχρηστοι και ανίκανοι για διορισμό.
    Εδώ και χρόνια υπηρετώ και εξυπηρετώ μια εκπαίδευση, που όταν χρειάζεται εκπαιδευτικούς είμαστε ικανοί, ενώ όταν δε χρειάζεται και μπλοκάρει, είμαστε ανίκανοι. Υπηρετώ μια εκπαίδευση που κανείς δε θέλει να αλλάζει τίποτα, παρά μόνο να μειώνονται οι πιστώσεις γιατί μόνιμα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Το πρόβλημά σας αυτή τη στιγμή είναι οι εκπαιδευτικοί και οι διορισμοί τους και όχι, απ’ότι φαίνεται, τα άχρηστα βιβλία που διδάσκονται στα σχολειά μας , οι ανύπαρκτες υποδομές, η υπέρογκη ύλη, οι άχρηστες γνώσεις που σερβίρουμε και οι μαθητές πεθαίνουν από ανία. Ας είναι, ας γυρίσουμε στο ζητούμενο, στο διορισμό των εκπαιδευτικών.
    Κυρία υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας βεβαιώσω πως άξιοι συνάδελφοι δεν είναι μόνο αυτοί που πέτυχαν στο ΑΣΕΠ. Ευτυχώς άξιοι συνάδελφοι υπάρχουν από όλους και σε όλους τους πίνακες.
    Φανείτε λοιπόν ειλικρινής και μην ταλαιπωρείτε τους εκπαιδευτικούς. Πείτε τις πραγματικές προθέσεις σας στο γονιό που σας συγχαίρει γιατί νομίζει πως το παιδί του θα έχει την ευκαιρία του ΑΣΕΠ. Πείτε του πως θα συνεχίσει να πληρώνει και μετά τις σπουδές του παιδιού του, φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ. Και στα φροντιστήρια αυτά δεν αστειεύονται με τα δίδακτρα. Χιλιάδες ευρώ.
    Πείτε πως απλά αλλάζετε τους πίνακες και κερδίζετε τις εντυπώσεις και χρόνο. Πείτε στα παιδιά του ΑΣΕΠ και της επιτυχίας πόσα χρόνια θα βλέπουν το όνομά τους στους καινούριους πίνακες και δε θα διορίζονται. Πείτε την αλήθεια. Δεν μπορούμε να σας διορίσουμε όλους, αλλάξτε προσανατολισμό, κάντε κάτι άλλο για να ζήσετε. Σταματήστε να κρατάτε όμηρους τους εκπαιδευτικούς σε πίνακες.
    Σταματήστε να τους χρησιμοποιείτε όπως σας βολεύει. Η εκπαίδευση κυρία Διαμαντοπούλου, δεν βελτιώνεται με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που οργώνουν την Ελλάδα και πεινούν, είτε είναι από ΑΣΕΠ είτε όχι. Η εκπαίδευση δε βελτιώνεται με το να κάνετε περικοπές στους διορισμούς.
    Τελικά κυρία υπουργέ, δίνετε κι εσείς τις εξετάσεις σας. Αν θα τις περάσετε ή όχι δυστυχώς για εσάς δε θα αποφανθεί ο ΑΣΕΠ αλλά ο ίδιος ο πολίτης. Και ίσως να καταφέρετε να μπείτε σε κάποια σελίδα της ιστορίας της εκπαίδευσης. Για το τι θα γραφτεί κάτω από το όνομά σας και τη φωτογραφία σας είστε υπεύθυνη εσείς, η ειλικρίνειά σας και η πολιτική σας!

    ΜΑΝΤΖΙΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
    ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:08 | ΣΟΝΙΑ

    Αυτη τη στιγμη λειτουργουν πανεπιστημιακα φροντιστηρια τα οποια προσφερουν τις «υπηρεσιες» τους σε πτυχιουχους που επιθυμουν να απορροφηθουν στην εκπαιδευση.Θεωρειται την υπαρξη αυτων των κερδοσκοπικων επιχειρησεων προοδο για την παιδεια?Προεκλογικα τονιζατε την επεκταση των ολοημερων σχολειων στη δευτεροβαθμια, τωρα ομως τα αλλαξατε και θελετε να ενισχυσετε μονο την πρωτοβαθμια.

    Θεωρειτε πως εαν κανετε παντου ολοημερα δημοτικα θα καταπολεμησετε τα φροντιστηρια και την παραπαιδεια?Οι γονεις και οι μαθητες απαιτουν δωρεαν και ποιοτικη παιδεια, αλλα για να επιτευχθει πρεπει να τεθουν οι βασεις στο συνολο της εκπαιδευσης και οχι μεμονωμενα.Απαιτειτε απο τους καθηγητες να δινουν ΑΣΕΠ,οχι ομως και απο τους δασκαλους, οι οποιοι πριν καν παρουν πτυχιο την επομενη μερα βρισκονται σε αιθουσες.Ο ΑΣΕΠ οπως λειτουργει μεχρι τωρα δεν θυμιζει σε τπτ ενα συστημα που θελει να αξιολογησει τις γνωσεις του εκπαιδευτικου, αφου η πλειονοτητα των ερωτησεων ειναι στυλ τηλεπαιχνιδιου και η υλη ακαθοριστη.

    Επομενως πρεπει να επανεξετασετε την λειτουργια του ΑΣΕΠ και να βρειτε λυσεις στα πραγματικα προβληματα της παιδειας και οχι να βασανιζετε πτυχιουχους επιστημονες.Αν θελετε να δειτε τις γνωσεις υπαρχουν και οι τιτλοι σπουδων.Επικεντρωθειτε στην δευτεροβαθμια και υλοποιηστε τις προεκλογικες σας δεσμευσεις (επεκταση ολοημερων σχολειων σε ολες τις βαθμιδες).Αποψη που συμμεριζεται το Εθνικο Συμβουλιο Παιδειας και η πλειονοτητα των ευρωπαικων χωρων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 12:00 | Δημήτρης

    Κυρία υπουργέ και συνάδελφοι,
    δυστυχώς ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να δώσει καρπούς
    αφού ο καθένας και η καθεμιά ωθούμενοι από προσωπικά
    κίνητρα και συμφέροντα «φωτογραφίζει» τον εαυτό του
    ή κάποια δικά του πρόσωπα τα οποία είτε θίγονται από
    τις επικείμενες αλλαγές είτε επιδιώκουν τις αλλαγές
    για να πάρουν κι αυτοί μία θέση στο δημόσιο.
    Αν δούμε όμως τα πράγματα ρεαλιστικά, χωρίς παρωπίδες
    πρέπει να παραδεχτούμε ότι:
    1. Οι σπουδές στα περισσότερα πανεπιστήμια είναι «της
    πλάκας» και το πτυχίο δε σημαίνει τίποτα για τη διδακτική
    πράξη (ελάχιστες εξαιρέσεις).
    2. Οι περισσότεροι «υποψήφιοι» εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να μπουν στο
    χώρο περισσότερο για το «βόλεμα» παρά από την αγάπη τους
    προς τα παιδιά και την επιστημονική τους επάρκεια. Το να έχεις ένα πτυχίο ή το να μπαίνεις στην τάξη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας
    δε σε κάνει και «εκπαιδευτικό».
    3. Οι περισσότεροι έχουν πάρει ένα πτυχίο πριν πολλά χρόνια
    (και μάλιστα με πολλές δυσκολίες) και όταν κάποτε θα φτάσει
    η σειρά τους για διορισμό θα έχουν ξεχάσει και τα λίγα που έμαθαν,
    άσε που θα έχουν κάνει εν τω μεταξύ 2-3 διαφορετικές δουλέιές,
    παιδιά κλπ. και θα απαιτούν να τοποθετηθούν και στον τόπο τους.
    4. Προσωπικά διαπιστώνω καθημερινά τεράστια διαφορά
    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ εκπαιδευτικών που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ και
    εκπαιδευτικών που διορίστηκαν από τον πίνακα.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
    ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ περνάν από εξετάσεις
    πριν πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εμείς γιατί όχι;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:52 | Πετρόπουλος Γεώργιος

    Αναφορικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών

    Η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί να διορίζονται σαν εκπαιδευτικοί άνθρωποι που μόνο γράφουν στο ΑΣΕΠ ή που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

    Η Πρόταση μου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ παρόμοια με την σχολή των δικαστών. Για παράδειγμα θα μπορούσε όσοι γράφουν την βάση στον ΑΣΕΠ να έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στη σχολή.

    Δεν μπορεί ο καθένας να διδάσκει στα σχολεία με την μόνη προϋπόθεσή να περάσει σε ένα διαγωνισμό ή με το να έχει προϋπηρεσία ( όλοι ξέρουμε τι κάνουν οι ωρομίσθιοι στα σχολεία.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Πετρόπουλος Γεώργιος

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Οι ενιαίοι πίνακες πρέπει να διατηρηθούν και να είναι πίνακες μόνο καθαρής προϋπηρεσίας. Απο αυτούς και με συγκεκριμένο ποσοστό θα μονιμοποιούνται ή θα προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι.
    Μετά θα ακολουθούν οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ και τέλος (με μικρό ποσοστό αυτοί που έχουν πιάσει τη βάση).
    Πρέπει να τελειώσει το καθεστώς των πολυτέκνων. Στην Εκπαίδευση θα διορίζονται μόνο των καθηγητικών σχολών (οι υπόλοιποι σε άλλες υπηρεσίες, νομαρχίες, Κέντρα Υγείας κλπ). Όσοι διορίζονται στην εκπαίδευση θα πηγαίνουν στο ΠΥΣΔΕ προτίμησης τους και αν δεν υπάρχει οργανικό κενό (που θα το παίρνουν οχι κατα προτεραιότητα αλλά με βάση τα συνολικά τους μόρια)θα καλύπτουν λειτουργικά κενά ή γραμματειακή στήριξη. Δεν μπορεί να γίνονται υπεράριθμοι συνάδελφοι που εργάζονται χρόνια σε ένα σχολείο επειδή έτυχε να διοριστεί σε αυτό κάποιος πολύτεκνος.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ( ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ) ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ 1995
    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ 40 ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ . ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΑΣΕΠ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ 70 . ΓΙΑ 2 ΜΕ 3 ΛΑΘΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟΤΥΧΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕ 2 Η 3 Η 4 … ΛΑΘΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ
    ΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΣΤΑ 24 ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ; Η ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ;
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΝΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ .
    ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • http://www.hagitegas.gr/article/i-ekpaideytiki-empeiria-sta-frontistiria

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | ioannis apostoloo

    Το σύστημα προσλήψεων που μέχρι τώρα ισχύει προφανώς δεν έχει μια ενιαία φιλοσοφία.
    Όμως αυτό προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών.
    Εγώ για παράδειγμα έδωσα ασεπ το 2005 για πρώτη φορά και ήμουν πολύ κοντά στο να διοριστώ τότε. Αυτό δεν έγινε αφενός γιατί ένα μέρος των προσλήψεων γινόταν από τους πίνακες και αφετέρου με εκτόπισαν οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας.
    Είχα κάνει αίτηση όπως σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί για αναπληρωτές ωρομίσθιοι.
    Έμενα Αθήνα και δήλωσα προτίμηση μόνο στην περιοχή που έμεινα.
    Το 2006 μου τηλεφωνούν για να μου πουν ότι με προσλαμβάνουν από 1 Φεβρουαρίου ωρομίσθιο σε νυχτερινό λύκειο για 10 ώρες. Δέχτηκα γιατί μπορούσα να το ταιριάξω με την δουλειά που έκανα. Τον επόμενο χρόνο δεν είχα σκοπό να ξαναδώσω ασεπ αλλά αφού με είχαν πάρει ήδη ωρομίσθιο σκέφτηκα ότι θα πήγαιναν χαμένα τα μόρια του προηγούμενου διαγωνισμού και χωρίς να διαβάσω πήρα μέρος. Ήμουν πάλι επιτυχών και με τα μισά μόρια από τον προηγούμενο διαγωνισμό, τα επιπλέον από τον δεύτερο διαγωνισμό και τα 2 μόρια από την ωρομισθία με ξαναπαίρνουν τον Μάρτιο ωρομίσθιο πάλι στην περιοχή που έμενα. Και την επόμενη από τον Νοέμβριο επίσης κοντά στον τόπο διαμονής μου. Τότε αποφάσισα να δώσω πάλι ασεπ για να επωφεληθώ από τα 7 μόρια προϋπηρεσίας που είχα συγκεντρώσει και την μισή βαθμολογία από τον δεύτερο ασεπ.
    Ήμουν πάλι επιτυχών και για καμιά πενηνταριά θέσεις μη διοριστέος. Αλλά αυτή την φορά με παίρνουν αναπληρωτή. Και αναγκαστικά παρατάω την δουλειά μου, φεύγω από Αθήνα και προσβλέπω σίγουρα στον διορισμό με το 24μηνο.

    Η δικιά μου περίπτωση νομίζω είναι ενδεικτική.
    Αν οι προσλήψεις γινόντουσαν μόνο από ασεπ θα ήμουν πολλές φορές διοριστέος. Εντούτοις το σύστημα μου άφησε μια διέξοδο ώστε μετά από τρείς επιτυχείς συμμετοχές να προσβλέπω σε διορισμό.
    Δεν δρομολόγησα εγώ αυτό τον τρόπο πρόσληψης , νόμιζα ότι οι ιθύνοντες του υπουργείου είχαν οργανώσει έτσι τα πράγματα με την αντίστοιχη φιλοσοφία.
    Για να είμαι ειλικρινής πίστεψα ότι από πλευράς υπουργείου δίνουν βαρύτητα στην απόκτηση εμπειρίας και το επιδιώκουν μέσω του συστήματος.
    Και τώρα έρχεται το υπουργείο να ανακοινώσει αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων.
    Δεν ξέρω αν αναγκαστώ να δώσω και τέταρτο ασεπ. Προφανώς είναι άδικο να γίνει κάτι τέτοιο. Επικαλούμαι όμως το δικαίωμα να υπάρχει κατανόηση στο μεταβατικό στάδιο.
    Η προϋπηρεσία στο 24μηνο είναι συνυφασμένη με την βαθμολογία στο διαγωνισμό.
    Και αυτό να αποτελέσει ένα κριτήριο, όπως επίσης το γεγονός ότι οι διαδικασίες του παρόντος συστήματος είναι σε εξέλιξη μεταξύ δύο διαγωνισμών και από το πλαίσιο της διαβούλευσης ορίζεται η διακοπή τους στην μέση ακριβώς.
    Η δικιά μου άποψη τώρα για το σύστημα είναι ότι έγινε μέχρι τώρα κατάχρηση των ρυθμίσεων με αποτέλεσμα να χρειάζεται εξορθολογισμό.
    Κάποιος πρέπει να δουλεύει για να ζει και όχι να μαζεύει μόρια. Πρέπει να συμμετέχει στο ασεπ χωρίς να εγκαταλείπει την δουλειά που κάνει γιατί αν δεν πετύχει μένει εντελώς ξεκρέμαστος. Γι’ αυτό νομίζω δεν πρέπει οι διαμορφωμένες προϋπηρεσίες να ενσωματωθούν στην γραπτή βαθμολογία του διαγωνισμού αναγκάζοντας κάποιον να αφήνει την εργασία του επενδύοντας στην πρόσληψη.
    Προτείνω να υπάρχει καθαρή διάκριση διορισμών μόνο με την βαθμολογία στο ασεπ και ένα ποσοστό καθορισμένο για όσους απασχολούνται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι με άνω όριο προϋπηρεσίας και επιλογή από τις λίστες επιτυχίας του ασεπ συν άλλα κριτήρια.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:38 | ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΟΛΑ
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΑΣΕΠ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 0,1 ΕΩΣ 3 -4 ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟ , ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΑΣΕΠ.ΔΗΛΑΔΑ ΑΥΤΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΣΕΩΝ. Ε ΟΧΙ!!ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ
    Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΛΛΟ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:18 | Νικος Χ.

    ΕΙΜΑΣΤΕ 20.000 ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ!!!! ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΣΕΠ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 400-500! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑ? ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Η ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ? ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:16 | 30ΜΗΝΙΤΙΣΣΑ

    Προς κο Νικόλαο Τριανταφύλλου:
    Επειδή το κείμενο σου είναι αντιγραφή του δικού μου – σελ.79 – 27/11 στις 11:12, καλό θα ήταν να το αναφέρεις ότι το έγραψα εγώ και ότι σε εκφράζει και όχι να το οικειοποιηθείς συνάδελφε!
    Όσον αφορά τις προτάσεις να καταργηθούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ – δεν συμφωνώ απόλυτα γιατί έτσι αποκλείουμε εμείς οι παλαιότεροι τους νέους συναδέλφους να εργαστούν. Εγώ προτείνω:

    – ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ 30ΜΗΝΟ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 2/3- Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ – ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 2/3 !

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ+ΑΣΕΠ

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

    – ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 60-40%

    – ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ( ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ, ΠΔΣ, ΣΔΕ, κτλ…)

    – ΝΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΣΕΠ – ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

    – ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:10 | Ι.Π.ΠΕ02

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποια απλά ερωτήματα που βασανίζουν τη σκέψη κάθε ενεργά σκεπτόμενου πολίτη της χώρας μας.
    Αν χρειάζεστε κονδύλια για την Παιδεία, για εξοπλισμό σχολείων, ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ, τότε γιατί δεν κάνετε περικοπές στους παχυλότατους μισθούς βουλευτών, υπουργών και κυβερνητικών – πολιτειακών αξιωματούχων, διευθυντές ΔΕΚΟ, ανώτατους δικαστικούς, κυβερνητικές επιτροπές και bonus όλων των golden boys; Ξέρετε πόσους μισθούς ικανών εκπαιδευτικών λειτουργών θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε με αυτό τον τρόπο ώστε να καλυφθούν τα κενά κόμη και στο πιό απόμακρο σημείο της χώρας μας;
    Μπορείτε να μας πείτε οι γιατροί, στους οποίους εμπιστεύεστε τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας, αν έδωσαν και πόσες φορές χρειάστηκε να δώσουν ΑΣΕΠ; Οι δικηγόροι στους οποίους εμπιστεύεστε την υπεράσπιση της προσωπικότητας και της περιουσίας σας, χρειάστηκε και χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις ΑΣΕΠ και, αν ναι, κάθε πόσα χρόνια; Ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ ή ο οδηγός λεωφορείου με το οποίο θα πάει το σχολείο μας εκδρομή έχει περάσει από εξετάσεις ΑΣΕΠ; Κι όμως, για όλους τους παραπάνω ευαίσθητους κλάδους δέχεστε την αυθεντία της εμπειρίας και ομολογείτε ότι νιώθετε περισσότερη σιγουριά με έναν έμπειρο επαγγελματία, χωρίς φυσικά να αποκλείετε τον ενθουσιώδη, ταλαντούχο, ώριμο νέο που παίρνει τη ζωή στα χέρια του.
    Στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ παίρνουν μέρος αμιγώς άτομα που ενδιαφέρονται για την ένταξη τους στην εκπαιδευτική κοινότητα; Όχι, βέβαια! Τα ονόματα πολλών υποψηφίων εκπαιδευτικών εμφανίζονται και σε πίνακες του ΑΣΕΠ, σε άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου, αρκετοί από τους οποίους έίναι με σειρά προτεραιότητας. Αυτό, σαφώς, δεν είναι καθόλου μεμπτό ή επιλήψιμο ( αφού η ανάγκη επιβίωσης εξυπηρετείται από την οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης ), αλλά αποτελεί ένα μέτρο αξιολόγησης του ίδιου του διαγωνισμού που εν τέλει δεν έχει καμμία σχέση με την απόλυτη αξιοκρατία που ευαγγελίζεστε, αλλά χωρίζει στα δύο την ισοδύναμη κοινότητα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας, σε επιτυχόντες και «αποτυχόντες». Μα είναι δυνατόν; Χιλιάδες εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, κατά γενική ομολογία, έχουν και αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτό τους κάνει λιγότερο ικανούς από την προηγούμενη φορά που ήταν επιτυχόντες;
    Διατηρείστε, λοιπόν, το υπάρχον σύστημα και με μακρόχρονη διαβούλευση (όχι της μιας εβδομάδος), ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς και σε διακομματική επιτροπή, αποφασίστε το αναλογικά ορθολογικότερο και προσφορότερο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση με ορίζοντα μεγαλύτερο της εικοσαετίας! Να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι που επιλέγουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού ποιά θα είναι η πορεία του εργασιακού τους μέλλοντος!
    Άμεσα, κλείστε τους πίνακες από εισβολές «υμετέρων» και χρησιμοποιήστε τους υπάρχοντες πίνακες ωρομισθίων για ΠΔΣ και περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης, ενώ διασφαλείστε τους πίνακες αναπληρωτών και προϋπηρεσίας από διαρροές.
    Λειτουργείστε τμήματα περιοδικής επιμόρφωσης των καθηγητών και εισαγωγικά σεμινάρια από τους ίδιους τους συγγραφείς των βιβλίων κάθε φορά που εισάγεται νέο βιβλίο στο διδακτικό curicullum.
    Οργανώστε «καθηγητικό» τμήμα ( με προβλεπόμενη πρακτική εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες τάξης,όπως γίνεται στη Βρεταννία), στις αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έμφαση στην Παιδαγωγική και Διδακτική της κάθε κατεύθυνσης, έτσι ώστε ο φοιτητής που επιλέγει να γίνει καθηγητής να βγαίνει προετοιμασμένος για το έργο που θα επιτελέσει χωρίς την ανάγκη της επαναδιαβεβαίωσης των γνώσεων του από ΑΣΕΠ.
    Βέβαια, όσα εκατομμύρια έλληνες είμαστε, τόσα εκατομμύρια γνώμες θα ακούσετε, αλλά, τελικά, μετά από 1200 μηνύματα, και ενώ είμαστε στη μέση της διαβούλευσης, το συμπέρασμα παραμένει πως το ισχύον σύστημα και οι παρούσες διατάξεις δεν χρήζουν καμμίας αλλαγής, εκτός από το ελάχιστο και χωρίς κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος της διασφάλισης των πινάκων από εισροές στοιχείων που η επιλογή τους δεν είναι βασισμένη πάνω στο ίδιο πλαίσιο με το οποίο καταρτίζονται οι πίνακες.
    Με εκτίμηση και σεβασμό στο χώρο που μου διαθέσατε,
    Ι.Π. ΠΕ02 Τρίτεκνος Εκπαιδευτικός.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 11:08 | ΣΙΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    Κυρία Υπουργέ,
    λέτε προσλήψεις μόνο με ΑΣΕΠ,συμφωνώ ή συμφωνούσα,δεν ξέρω.Σας παρακαλώ ας απαντήσει κάποιος και για την περίπτωσή μου,που θα είναι πιστεύω ΄΄μας΄΄.
    Είμαι επιτυχών ΑΣΕΠ 2005, 19ος σε σύνολο διοριστέων 29.Διορίζονται οι έχοντες ΑΣΠΑΙΤΕ, με βάση ΑΣΕΠ.2009 ΑΣΕΠ, επιτυχών 3ος σε σύνολο διοριστέων 6.Είχα τη Βεβαίωση ΑΣΠΑΙΤΕ 3 μέρες πριν τις εξετάσεις ΑΣΕΠ,δεν την είχα όμως την τελευταία ημέρα κατάθεσης της αίτησης ,φοιτούσα.ΤΏΡΑ τι κάνω;κυνηγάω 24μηνο ή περιμένω 5 χρόνια ΑΣΕΠ τεχνικών ειδικοτήτων (ΠΕ 18.02)για να…΄΄αριστεύσω΄΄ και τι θα ισχύει;Με τις περιπτώσεις αυτές, νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:49 | Σταβάρα Ελένη

    Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής του 1992 και με βάση το ρυθμό προσλήψεων θα διοριζόμουν σε 3-4 χρόνια αν δεν γινόταν η κατάργηση της επετηρίδας το 97.Ξεκίνησα να δουλεύω στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με μόρια του ΑΣΕΠ 2007 και υπολόγιζα ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα διοριζόμουν με εικοσιτετράμηνο+ΑΣΕΠ.Τώρα δεν γνωρίζω τίποτα με βεβαιότητα όπως και πολλοί άλλοι στη θέση μου.Οι περισσότεροι που εργαζόμαστε αναπληρωτές τα δύο τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε με μόρια του ΑΣΕΠ γιατί από τη στιγμή που κατέβηκε η βάση στο ΑΣΕΠ (έγινε 55 από 60)ήταν πολύ δύσκολο να μας ανταγωνιστούν όσοι συγκέντρωναν μόρια με ωρομισθίες στην ΠΔΣ ή στην Ειδική αγωγή ή όπου αλλού είχαν μπει με μέσον παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.Νομίζω πως αυτή η φουρνιά των ρουσφετολόγων (στους φιλολόγους τουλάχιστον) έχει διοριστεί τα προηγούμενα χρόνια. Αν τώρα γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο 24μηνο+ΑΣΕΠ θα την πληρώσουν αυτοί που δουλεύουν αναπληρωτές χάρη στο ΑΣΕΠ που η υπουργός λέει ότι θέλει να καθιερώσει παντού.Μα μέσω ΑΣΕΠ δεν ξεκινήσαμε κι εμείς;Ελπίζαμε ότι μετά την ταλαιπωρία του διαγωνισμού και τις ταλαιπωρίες των επόμενων χρόνων, με αναπληρώσεις σε μέρη όπου κανένας μόνιμος δεν ήθελε να πάει, τουλάχιστον θα διοριστούμε συμπληρώνοντας το 24μηνο.Τώρα πραγματικά βρισκόμαστε στην αβεβαιότητα αν και δεν συμμετείχαμε σε καμία αναξιοκρατική διαδικασία.Εγώ φέτος εργάζομαι ως αναπληρώτρια στη Ζαγορά του Πηλίου, σε ένα μέρος με εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση και προ δεκαπενθημέρου παραλίγο να σκοτωθώ σε τροχαίο φεύγοντας από τη δουλειά μου.Δεν είναι τυχαίο το ότι κανένας μόνιμος δεν θέλει να πάει και πηγαίνουν όλο αναπληρωτές που έτσι κι αλλιώς έχουν το άγχος της συγκέντρωσης προϋπηρεσίας.Προτείνω λοιπόν να μην πειραχτεί καθόλου η κατηγορία 24μηνο+ΑΣΕΠ τουλάχιστον σε ένα αρκετά μακρό μεταβατικό στάδιο, ώστε να μην διαπραχθεί καμία αδικία απέναντι σε αυτούς που δουλεύουν αναπληρωτές με μόρια των δύο τελευταίων ΑΣΕΠ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το να βγαίνουμε και να κάνουμε νόμους στο πόδι είναι εύκολο. Είναι και νόμιμο με βάση το σύνταγμα του κράτους; Για κοιτάξτε λίγο εδώ.

    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
    ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    ΑΡΘΡΟ 21

    1. Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.

    2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος.

    3. Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

    4. Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.

    5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

    6. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

    ΑΡΘΡΟ 22

    1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

    2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

    3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

    4. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από Θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.

    5. Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.

    Ερμηνευτική δήλωση:

    Στους γενικούς όρους εργασίας περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός του τρόπου και του υπόχρεου είσπραξης και απόδοσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των μελών τους που προβλέπεται από τα καταστατικά τους

    Με βάση του άρθρου 21 παρ.1 το συνταγμα προστατεύει την οικογένεια.
    Οι νέες ρυθμίσεις κύρια υπουργέ πως θα προστατεύσουν την οικογένεια του αδιόριστου εκπαιδευτικού, δημιουργώντας στρατιές σαραντάρηδων ανέργων με παιδιά οπού λόγω των υποχρεώσεων πολλοί δε μπορούν πλέον να ξαναδώσουν ΑΣΕΠ με ίσους όρους με κάποιον νέο;

    Οι πολύτεκνοι αλλά και οι τρίτεκνοι οικογένεια προστατεύεται απο το σύνταγμα (ΑΡΘΡΟ 21 ΠΑΡ. 2,5) τι θα γίνει με αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων κυρία υπουργέ; Θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για να μη βγει αντισυνταγματικός ο νόμος ή θα υποχρεωθούμε ολοι οι ενδιαφερόμενοι να μπούμε σε περιπέτειες.

    Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Αυτά λέει το ΑΡΘΡΟ 22 ΠΑΡ.1 του συντάγματος. Βλέπεται κάποια προστασία στην εργασία που πρόσφερα εδω και 15 χρόνια σαν ωρομίσθιος ή σαν αναπληρωτής και εγώ και η σύζυγός μου;
    Κλέισαμε επιχείρηση επικερδής γιατί έπρεπε με βάση των νόμο για να πάμε αναπληρωτές να μην ασκούμε λλη εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η σύζυγός μου για να πάρει 1.5 μόριο προϋπηρεσία αναγκάζονταν να πηγαίνει σε χωριά 60 και 70 χιλιόμετρα μακριά μέσα σε χιόνια μέχρι που 6 μηνών έγγυος λόγω αγχους και κούρασης γέννησε πρόωρα, παραλίγο να χάσουμε το παιδί μας μέσα στα βουνά.

    Αυτή είναι η κατάσταση των καθηγητών που αποκαλείται βύσματα.
    ΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΜΑΙ ΒΥΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ, ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1994 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009 ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΣΧΕΔΟΝ 16 ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    Αφήστε το σύστημα ως έχει, βελτιώστε μόνο όσα πραγματικά χρειάζονται βελτίωση και αφήστε το κόσμο να δουλέψει, τα παιδιά του ο καθένας θέλει να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια, κανείς μας δε θέλει να γίνει πλούσιος ούτε να ζήσουμε την χλιδάτη ζωή που ζείτε εσείς οι πολιτικοί και μάλιστα χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:41 | AKHS M.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ
    σε ποιο σημείο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται ΜΟΝΟ μέσω γραπτού διαγωνισμού και ότι θα υιοθετηθεί το σύστημα a la carte? δηλαδή :

    1)Πτυχία -Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά –ΑΣΠΑΙΤΕ a la carte ( εάν φορτώσεις χρόνο ομιλίας πάνω από 55 μονάδες θα ισχύουν αλλιώς αχρηστεύονται!!!!)
    2)Προϋπηρεσία a la carte ( εάν φορτώσεις χρόνο ομιλίας πάνω από 55 μονάδες σημαίνει ότι υπήρχε αλλιώς δεν υπήρχε!!!!!)

    Γιατί δεν μας το είπατε προεκλογικά????????

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | Βασίλης Α.

    Θα παρακαλούσα απ’ τους συμμετέχοντες να σταματήσουν τις προσωπικές ιστορίες και να τοποθετηθούν ουσιαστικά στο θέμα.

    ΘΕΛΕΤΕ Η΄ ΟΧΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;

    Η θέση μου είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα, γιατί και ΑΣΕΠ προβλέπει και 24μηνο με ΑΣΕΠ και 30μηνη προϋπηρεσία. Είναι ένα ΜΙΚΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ το οποίο χτίστηκε απ’ τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα και ισορρόπησε στην πράξη.

    Εκεί που υπήρχε πρόβλημα ( ΠΔΣ) ήδη το Υπουργείο έβαλε κάποια κριτήρια.

    Τα υπόλοιπα γιατί να αλλάξουν;

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | daskalos

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!! ΤΙΠΟΤΑ!!! Ή ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ!!!ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΣΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ!!!
    ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ!
    ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΟΙ ΩΡΩΜΙΣΘΙΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ!
    ΟΠΟΤΕ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!!

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΜΗ ΡΩΤΑΤΕ, ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ!!!

    ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΑΓΑΡΜΠΑ!!! ΣΑΝ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!!! ΤΑ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΟΛΑ!!! ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ (ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ). ΔΕΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!
    ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΟ ΑΡΑΛΙΚΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΜΟΝΙΜΩΝ) ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΗΝ ΑΦΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΜΟΝΙΜΩΝ) ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ!!!
    ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ(ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ (ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ)!!!
    ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΑ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ(ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ)ΤΣΑΝΤΕΣ,ΣΑΝ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;
    ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΛΛΟ!
    ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΝΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ!!!
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: ΕΑΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!!! ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ!!!
    ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ = ΚΑΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!!!
    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ!!!
    ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ(ΤΩΡΙΝΑ): ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ (ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ). ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ;
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΔΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;
    ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ!!! ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ!!!
    ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ)!!! ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ΟΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ!!!ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ, ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ!!!
    ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ: ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:27 | Αρετή

    NΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΣΥΝ ΑΣΕΠ

    ΚΑΙ ΤΟ 30ΜΗΝΟ ,

    ΚΑΙ ΤΟ 40% ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

    ΚΑΙ ΤΟ 60% ΜΕ ΑΣΕΠ

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ , ΤΡΙΕΤΙΑ !!!!!

    ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ !!!!!!

    ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ !!!!!!

    ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΞΑΦΝΙΚΟΥ

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥ , ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ !!!!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:25 | Σαράντης

    Επειδή καλώ ή κακώς τα γράπτα μένουν, ορίστε κα Διαμαντοπούλου τι υποστηρίζατε όταν είσασταν στην αντιπολίτευση:

    Ερώτηση 17 βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας (26/2/08)

    ΘΕΜΑ: Σε πολύχρονη πολιτική ομηρία οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί! – Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! – Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών!

    Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.

    Σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες η απασχόληση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών τείνει να γίνει «θεσμός»! Ένας «θεσμός» ο οποίος εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία, δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν την ζωή τους και τους κρατά επί χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια: Δεν γνωρίζουν αν θα απασχοληθούν και την επόμενη σχολική χρονιά, πού θα υπηρετήσουν, αν θα πληρώνονται στην ώρα τους! Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η οργανική σύνδεσή τους με το σχολικό περιβάλλον και την συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, λόγω της εφήμερης υπηρεσίας τους! Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους διδάσκοντες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: 4.000 άτομα απασχολούνται με δίωρη, τρίωρη ή τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα!

    Ειδικά το ζήτημα του τόπου και του σχολείου απασχόλησης γίνεται συχνά αντικείμενο κάθε λογής «εκδουλεύσεων» από ποικίλους «παράγοντες» της διοίκησης της εκπαίδευσης, πολιτικά πρόσωπα και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, εξουθενώνοντας ηθικά τους νέους εκπαιδευτικούς. Για να καταδείξουμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και των πιέσεων, αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα καθηγητή από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Άγιο Ευστράτιο, στην Λήμνο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το παράδειγμα δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε σπάνιο!

    Υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και τον εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία! Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη!

    Κατόπιν των ανωτέρω

    Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

    1. Ποια είναι η συνολική θέση του υπουργείου έναντι της απασχόλησης στην εκπαίδευση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών;

    2. Ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος των εργασιακών σχέσεων αυτού του τύπου, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται, σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού ή του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας και για πόσο χρόνο;

    3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι δύο βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

    3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;

    3.2. Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;

    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
    2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
    5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
    8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
    9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
    11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
    14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
    16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
    17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:24 | Ανδρομάχη

    ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | Γιώργος Ευθυμιάδης.

    έχω διαβάσει τουλάχιστον τα 1000 σχόλια συναδέρφων εκπ/κων.

    το καλύτερο είναι του κ. Παπαδάκη, που επαναλαμβάνω ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠ/ΚΟΣ σε οποιαδήποτε κατηγορία ανήκει.

    Πόσο μάλλον αξίζει της προσοχής απο τους υπέυθυνους του ΥΠΕΠΘ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου για το πλαίσιο αλλαγών που έχετε θέσει, με την πεποίθηση ότι αυτή η δημόσια συζήτηση δεν είναι μόνο φαινομενικά καινοτόμα αλλά και ουσιαστικά ειλικρινής.
    1) Το σύστημα προσλήψεων που ισχύει (60-40) έχει τύχει ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι φτιάχτηκε σταδιακά, βάζοντας το λιθαράκι τους όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και σχεδόν όλοι οι υπουργοί παιδείας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).
    2) Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους νέους εκπαιδευτικούς, που μόλις αποφοίτησαν, να διεκδικήσουν, μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μια από τις λίγες θέσεις που προκηρύσσονται ανά έτος στην ειδικότητά τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που τραβάνε το κουπί της εκπαίδευσης επί πολλά έτη (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) μπορούν να ελπίζουν στη μονιμοποίησή τους αφού συμπληρώσουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας και είναι επιτυχόντες σε ένα τουλάχιστον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η ποσόστωση (60-40) ευνοεί δικαίως αυτούς που επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    3) Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μπήκαν στον πίνακα των αναπληρωτών και ωρομισθίων απολύτως αξιοκρατικά, χρησιμοποιώντας τα μόρια που κέρδισαν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μόνο. Μάλιστα οι πίνακες αυτοί λαμβάνουν υπόψη την προϊστορία συμμετοχής κάθε εκπαιδευτικού όχι σε ένα αλλά σε δύο γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και πριμοδοτεί αναλογικά τον καθένα με βάση το βαθμό επιτυχίας του. Η αποτυχία δεν πριμοδοτείται σε καμιά περίπτωση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, όπως το ότι είναι αδύνατο σε όσους δουλεύουν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να προετοιμαστούν επαρκώς για ένα νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ αφού απαιτείται πολύμηνη αποκλειστική προετοιμασία και ο χρόνος τους δεν επαρκή (απασχόληση στο σχολείο, εξωδιδακτική προετοιμασία και οικογένεια). Δεν αναφέρομαι καθόλου στην ύλη εξετάσεων που δίδεται για την προετοιμασία των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό το ΑΣΕΠ, πού είναι ατελείωτη σε ορισμένους κλάδους, όπως στον ΠΕ02. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος είχε κληθεί ως αναπληρωτής δεν μπορούσε να αρνηθεί την τοποθέτησή του προκειμένου να προετοιμαστεί για τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό, όχι μόνο γιατί σκέφτονταν τα τόσο χρήσιμα μόρια που θα έχανε αλλά και επειδή το υπουργείο θα τον τιμωρούσε, αποκλείοντας τον για μια ακόμη χρονιά από τους πίνακες.
    4) Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές που δουλεύουν στα σχολεία βρίσκονται σε ηλικία που έχουν κάνει οικογένεια και έχουν μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς γυρνάνε «από χωρίον εις χωρίον» προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα και ένα εκατοστό μορίου προϋπηρεσίας. Δεν υπάρχει άλλο κίνητρο πέρα από τη συμπλήρωση της απαιτούμενης προϋπηρεσίας που θα σημάνει τη μονιμοποίησή τους. Ξενιτεύονται ακόμα και για 300 ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο τους. Βρίσκονται στα 30 και στα 35 τους και στηρίζονται από γονείς και λοιπούς συγγενείς προκειμένου να συντηρούν το όνειρο του διορισμού. Μπορείτε μήπως να σκεφτείτε πόσα χρήματα έχει στοιχίσει αυτή η ιδιότυπη «επένδυση» σε χιλιάδες ελληνικών οικογενειών; Και τώρα έρχονται τα πάνω κάτω.
    5) Όπως ανέφερα παραπάνω, το υπάρχον σύστημα διορισμού προϋποθέτει όχι μόνο επιτυχία στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας. Όπως λέει ο λαός μας «όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει» και εξηγώ αμέσως. Εικοσιτέσσερις (24) μήνες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 6 ΚΑΙ 8 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ. Σε καμιά περίπτωση, η πραγματική προϋπηρεσία δεν είναι αντίστοιχη με 2 δωδεκάμηνα ή 3 οκτάμηνα, που μπορεί να πάει το μυαλό κάποιου που γνωρίζει το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης.
    6) Πάνω σε αυτό το σύστημα στηρίζονται εδώ και χρόνια χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες τους, προγραμματίζοντας τη ζωή τους με βάση την πιθανή ημερομηνία μονιμοποίησής τους. Γάμος, παιδιά, αγορά σπιτιού, δάνεια κτλ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα βρεθούν όλοι ξεκρέμαστοι. Ένα επιπλέον κοινωνικό πρόβλημα θα προστεθεί στα τόσα άλλα που υπάρχουν.
    7) Στόχος του υπουργείου είναι «πρώτα ο μαθητής» και θέλει ένα σύστημα που δεν θα έχει ανάγκη εξωσχολικής βοήθειας (φροντιστήρια). Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες των φροντιστηρίων προετοιμασίας των πτυχιούχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Γνωρίζετε κυρία Υπουργέ πόσα χρήματα σπαταλιούνται σήμερα στα λεγόμενα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, λόγω της φύσης των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Κάντε μια έρευνα για το ποσό που σπαταλιέται σήμερα και μια πρόβλεψη για το ποσό που θα φεύγει από την τσέπη πολλών οικογενειών μετά την εφαρμογή των αλλαγών που προτίθεστε να κάνετε. Είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν καθόλου την ανακατανομή του εισοδήματος που προσπαθεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής: ένα βήμα μπροστά και πέντε πίσω.

    Με εκτίμηση,
    Ι. Παπαδάκης

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | sofia

    Κυρία Διαμαντοπούλου

    Ψάχνω χρόνια τώρα και παλεύω να βρω την καλύτερη δυνατή λύση για την Παιδεία. Τουλάχιστον όσον αφορά τους καθηγητές. Γιατί η Παιδεία δεν αφορά μόνο τους δασκάλους. Αφορά πρωτίστως τους γονείς ! Έπειτα το σχολείο, το Υπουργείο, ολόκληρη την πυραμίδα αυτού του συστήματος από τη βάση προς την κορυφή και από την κορυφή προς τη βάση.

    Την αγωνία αυτή την έζησα και τη ζω ακόμη πρώτ’απ’όλα σαν μάνα αφού η κόρη μου είναι ακόμη τριτοετής φοιτήτρια. Εργάστηκα 19, 20 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση , μ’άλλα λόγια στη λεγόμενη «παραπαιδεία» , μιας και η ειδικότητα μας δυστυχώς υπήρχε μεν στο Πανεπιστήμιο αλλά δεν υπήρχε σε καμία άλλη βαθμίδα της Δημόσιας εκπαίδευσης . Δυστυχώς, πάνω απ’όλα για τους μαθητές που δεν είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες ξένες γλώσσες μέσα στο ίδιο τους το σχολείο. Από το 2005 εργάζομαι σε Δημόσια σχολεία της Κύπρου.

    Στην Ελλάδα το λέμε ΑΣΕΠ, στην Κύπρο ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ , σε άλλες χώρες δεν ξέρω πως. Εκείνο που ξέρω καλά είναι το πόσο ανούσιος είναι αυτός ο επαναλαμβανόμενος βομβαρδισμός θεωριών και δοκιμασιών ! Είμαι βέβαιη πως όλοι μας το γνωστικό αντικείμενο το κατέχουμε πολύ καλά ούτως ώστε να μπορούμε να διδάξουμε σε ένα επίπεδο μέχρι την Τρίτη Λυκείου όπου και καλούμαστε να το κάνουμε. Κανείς δε μας χάρισε μια θέση φοιτητή στο Πανεπιστήμιο, και κανείς δε μας χάρισε ένα πτυχίο. Όλοι μας διαβάσαμε νυχθημερόν για να το αποκτήσουμε. Από κει κι’ ύστερα όσον αφορά τα Παιδαγωγικά και τις Διδακτικές , ειδικές και γενικές , που και αυτά τα είχαμε διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο…,τις τόσες θεωρίες επί των θεωριών : Κανένας Piaget , Bloom , Vygotsky και τόσοι άλλοι δε θα μας κάνουν καλύτερους εκπαιδευτικούς αν δεν έχουμε το χάρισμα να μπορούμε να εκτελούμε αυτό το Λειτούργημα ! Αν δεν έχουμε αίσθημα ευθύνης , ένστικτο δικαίου , ηθικές αξίες , αντίληψη , καλό χαρακτήρα , θέληση , δύναμη , κουράγιο , όρεξη για δουλειά , Αγάπη γι’αυτό που κάνουμε , και προπαντός ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!! Σε κάποιους θα φανεί ρομαντικό , αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από τη χαρά που εισπράττω όταν καταφέρνω να μαθαίνω στα παιδιά όσα γράμματα μπορώ παραπάνω , αλλά κυρίως , όταν προσπαθώ να βοηθήσω και’γω όσο μπορώ να βγάλουμε κατά το δυνατόν καλύτερους , ενάρετους, και ολοκληρωμένους ανθρώπους στην κοινωνία. Έστω και ένα παιδί παραπάνω να σώσουμε , κέρδος θά’χουμε αφού τα παιδιά είναι το μέλλον , τα παιδιά είν’η ζωή !!! Πως όμως θα το φτιάξουν αυτό το μέλλον αν εμείς δεν τα στηρίξουμε ; Με ότι εμπεριέχει αυτό . Και εμπεριέχει πολλά…. ! Εκτός από τις γνώσεις , ας καταθέσουμε την όποια σοφία αποκτήσαμε από την εμπειρία της ζωής κι’αυτά ξέρουν καλύτερα να αποφασίζουν και να επιλέγουν . Τα παιδιά ξέρουν…..Σε κάθε κτύπημα του κουδουνιού όταν βγαίνω από την τάξη βγαίνω και γω λίγο καλύτερη δασκάλα , λίγο καλύτερος άνθρωπος. Τους μαθαίνω και μου μαθαίνουν . Διδάσκω , αλλά και διδάσκομαι . Τα σέβομαι , αλλά και με σέβονται . Τα αγαπώ αλλά και με αγαπούν . Κι’αυτό βέβαια δε γίνεται έτσι με τη μία , ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη .Αυτό θέλει πολύ δουλειά, πολύ κόπο και πόνο. Και δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που έχουμε συγκρούσεις , διαφωνίες και πικρίες , που όμως στο τέλος πάντα κάτι καλό βγαίνει μες απ’αυτές. Πράγματα που μόνο ένας μάχιμος εκπαιδευτικός μπορεί να ξέρει. Γιατί όποιος είν’ έξω απ’το χορό , πολλά τραγούδια λέει …..

    Ποτέ , ποτέ δε θα τους προσφέρετε καλύτερους καθηγητές μέσα από έναν στείρο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ! Απλώς αυτό θα σας βγάλει εσάς από τον π ο ν ο κ έ φ α λ ο του π ρ ο β λ η μ α τ ι σ μ ο ύ και όχι τελικά των παραθύρων ! Εξάλλου όλοι γνωρίζουν πως κι’ ο ΑΣΕΠ έχει παράθυρα και πως σ’αυτή τη χώρα μπάζει τελικά από παντού ! Γι’ αυτό επειδή πιστεύω, και θέλω να πιστεύω πως έχετε καλές και αγαθές προθέσεις , προσέξτε , κοντά στο ξερό μην κάψετε και το χλωρό ! Υπάρχω και γω που μπήκα στο σχολείο με μια μόνο απλή αίτηση σε έναν τόπο άγνωστη τότε μεταξύ αγνώστων , αλλά ευτυχώς ήτανε για καλό . Τόσο για μένα, όσο και για τα παιδιά μου ! Και φυσικά δεν ήμουν , ούτε είμαι η μόνη . Είμαστε πάρα πολλοί , εντός και εκτός συνόρων .

    Θα ήθελα να σας περιγράψω τα χίλια , μύρια όσα , εκπαιδευτικά συστήματα έζησα , αλλά θα σας κουράσω. Δείτε όμως εσείς τι συνέβη ανάμεσα σε 1969,’70 και 1983 , ’84 ! Ώρες , ώρες νομίζω πως όλα αυτά έγιναν για να δίνω εγώ όλο και περισσότερες εξετάσεις ! Τόσο της χούντας , όσο και της μεταπολίτευσης που λέει και το τραγούδι , κ α η μ έ ν η γ ε ν ι ά …. Πέρυσι στα 45 μου εδώ στη μαρτυρική Κύπρο πάλι διάβαζα , πάλι έδινα εξετάσεις , πάλι σχέδια μαθήματος , παρακολουθήσεις εγώ στο πανεπιστήμιο και οι πανεπιστημιακοί στη τάξη μου , με ρυθμούς εξουθενωτικούς αφού παράλληλα έπρεπε να δουλεύω και στο σχολείο .Και πάλι καλά να λέμε. Ευτυχώς εδώ οι καθηγητές έχουν αυτή την ευκαιρία και ας είναι εξουθενωτικό . Τουλάχιστον μπορούν και βγάζουν παράλληλα το ψωμί τους . Στην Ελλάδα αν δεν έχεις κάποιον να σε θρέφει για να μπορέσεις να διαβάσεις για τον ΑΣΕΠ , κάηκες ! Αν έχεις μάλιστα εσύ παιδιά να θρέψεις ; Ζεματίστηκες !!!

    Να καταργηθεί το 40% ; Αυτό που τόσα χρόνια επανδρώνει τα σχολεία ; Αυτό που δίνει καθημερινά τη μάχη στην πράξη και όχι στη θεωρεία ; Οι άνθρωποι που χρόνια μάτωσαν στα έδρανα και τα θρανία να πάνε στα σπίτια τους ; Το φτηνοπληρωμένο εργατικό δυναμικό που εξυπηρετούσε τόσο τον προϋπολογισμό σας και πάσχιζε πλάι σε γονείς και μαθητές ; Ε, θα είναι λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας η μοναδική επιχείρηση στον κόσμο όπου η εμπειρία προσμετράτε αρνητικά αντί θετικά ! Οποία καινοτομία…

    Ψάχνω τόσα χρόνια να βρω μια λύση …..
    Ε, λοιπόν χθες το βράδυ μου ήρθε μια αναλαμπή !
    Βάλτε βιντεοκάμερες μέσα στις τάξεις . Σε όλες ! Και στα γραφεία των Διευθυντών ! Και στους συλλόγους των καθηγητών ! Καθημερινά και όχι αποσπασματικά ! Από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων έως την τελευταία ! Μέσα στα τόσο διαφορετικά σχολεία , τους τόσο διαφορετικούς Διευθυντές, τα τόσο διαφορετικά τμήματα , τους τόσο διαφορετικούς καθηγητές, τα τόσο διαφορετικά παιδιά ! Παντού τα πάντα . Παντού το καλό και το κακό αντάμα . Όμως παντού και ένας συνεχής αγώνας ! Πολλές φορές ακόμη και μια μάνα κουράζεται με το παιδί της . Όμως αντέχει ! Θα δείτε λοιπόν πόσο ένας εκπαιδευτικός με 250 μαθητές πρέπει συνεχώς να προσπαθεί και να αντέχει ! Βάλτε λοιπόν βιντεοκάμερες , μόνο που μετά αν θέλετε το καλό των σχολείων και των παιδιών θα πρέπει εσείς να πάτε και να παρακαλέσετε πολλούς να παραμείνουν στο Δημόσιο σχολείο !

    Μακάρι αυτή η Διαβούλευση να είναι ΑΛΗΘΙΝΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ! Πολύ φοβάμαι όμως πως και πάλι θα χαθεί η αλήθεια και η ουσία αφού απλώς θα μετρήσετε τα « κουκιά » , τις ψήφους ! Δυστυχώς ήδη έχω πληροφορηθεί πως τεχνολογικά ο καθένας μπορεί να γράφει και να ξαναγράφει με διαφορετικό όνομα κάθε φορά. Μπορεί να ψηφίζει και να ξαναψηφίζει + ή – εκατοντάδες όσες φορές ! Όχι απλώς Διαβλητό , γελοίο ! Κάτι σαν τα reality show ένα πράγμα ….. Άρα η στατιστική σας, κινδυνεύει μοιραία να αποβεί « κάλπικη » !
    Διαβάστε λοιπόν τα λόγια και μη μείνετε στα « κουκιά » ….
    Βάλτε το χέρι στην καρδιά αποφασίστε .
    Πολύ βαρύ το έργο σας !!!
    Αν εγώ τρέμω τόσο σε ένα επιλεγόμενο μάθημα όταν καλούμαι να αποφασίσω για το βαθμό των παιδιών, και όντως τρέμω μην τύχει και αδικήσω κανένα , φαντάζομαι εσείς πόσο πρέπει να τρέμετε που πρέπει να αποφασίσετε με γνώμονα το Δίκιο και το Σωστό για τις τύχες τόσου κόσμου !

    Είθε ο Θεός να σας δώσει φώτιση !
    Είθε στα λόγια των Ανθρώπων να ξεχωρίσουν , η αλήθεια και το ψέμα , το λογικό και το παράλογο, το σωστό και το λάθος , το δίκιο και το άδικο , και να μην παραπεταχτούν σε κανένα κάδο του Υπουργείου Παιδείας ! Μακάρι να ήμασταν στην Αρχαία Αθήνα , ν’ ανοίγαμε Δημόσιο Διάλογο , να λέει ο καθένας την άποψη του ανοιχτά, ελεύθερα , με όνομα και πρόσωπο , και κανένας να μη μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλο του ούτε να κάνει τεχνάσματα . Να ψηφίζαμε με ανάταση του χεριού , όπως εσείς μερικές φορές μέσα στη Βουλή . Όμως εμείς είμαστε ο σημερινός λαός που τέτοιες ευκαιρίες δεν έχει .
    Μόνο που … , ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ , ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ !!!
    Ειλικρινά , Καλή Επιτυχία στο έργο σας , ότι είναι να γίνει ας γίνει για καλό !!!!!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:21 | Χρήστος Κυργιάκης

    Κυρία υπουργέ.
    θα ήθελα,καταρχήν,να ξεκαθαρίσω πως όποιος δήποτε διάλογος για την παιδεία είναι κενός περιεχομένου αν δεν συνοδεύεται από τη δέσμευση ή ακόμη και τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς εκπτώσεις και χωρίς διακιολογίες ότι δήθεν λόγω κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα.Όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι θησαύρισαν εις βάρος μας,ας φροντίσετε ως κυβέρνηση να επιστρέψουν ένα μέρος των όσων απέκτησαν.
    Επίσης θα ήταν πιο ουσιώδες να συζητήσουμε πρώτα για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχεται,για τους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν στη χώρα μας σε βάθος 10 και 20 χρόνων,για το αν θέλουμε πραγματικά να μορφώνονται όλα τα παιδιά ή μόνο όσα έχουν την οικονομική δυνατότητα και μετά να μας απασχολήσουν,οι διορισμοί,οι εξετάσεις,το πλήθος των μαθημάτων κλπ
    Όσον αφορά στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι τουλάχιστον ανακριβές,αν δεν γίνεται επίτηδες,να λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με δύο τρόπους (ΑΣΕΠ και ενιαίο πίνακα διορισμών)διότι ,όπως προφανώς θα γνωρίζετε, διορίζονται και
    – από τον πίνακα με 24μηνο και επιτυχία στον ΑΣΕΠ,
    – από τον πίνακα με 30μηνο χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ οι οποίοι είναι λίγοι μεν αλλά υφίστανται
    – απολυμένοι από ΟΑΕΔ και ιδιωτικά σχολεία που κλείνουν
    – πολύτεκνοι
    Θεωρώ ότι από όλους τους παραπάνω τρόπους ο μόνος που πρέπει να καταργηθεί είναι μέσω ΑΣΕΠ διότι δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση την επιλογή των πιο κατάλληλων για να διδάξουν,δημιουργεί ψεύτικες επλπίδες στους νέεους εκπαιδευτικούς ότι θα διοριστούν σύντομα ενώ είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι κατά μέσο θα χρειαστεί να δώσουν 4 με 5 φορές μέχρι να διοριστούν.Αυτό μεταφράζεται σε οικονομική αφαίμαξη,τσάκισμα της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού των εκπαιδευτικών,ενίσχυση των φροντιστηρίων και προετοιμασία του μόνιμου,όταν θα γίνει,εκπαιδευτικού να δεχτεί όποιαδήποτε αξιολόγηση αφού έχει συνηθήσει να τον αξιολογούν σε όλη του τη ζωή.
    Αν πραγματικά θέλετε κάτι να αλλάξετε στην εκπαίδευση τότε
    – αυξήστε τους μόνιμους διορισμούς
    – σταματήστε το εμπόριο ελπίδας με την ΠΔΣ και τους ωρομίσθιους
    – σταματήστε τις αποσπάσεις των ΄΄δικών μας παιδιών΄΄ γιατί σαν να διάβασα κάπου ότι αρχίσατε κι εσείς να κάνετε αυτά που καταγγέλατε
    – βάλτε κανόνες στις αποσπάσεις και στις μεταθέσεις που να μην σας επιτρέπει να κάνετε για κάποιους τα στραβά μάτια
    – βάλτε κανόνες στις τοποθετήσεις νεοδιόριστων ή αποσπασμένων γιατί το κόλπο με τους ΄΄υπεράριθμους΄΄ δεν πάει άλλο
    – κάντε τους εκπαιδευτικούς να νιώσουν ικανοί και αναγκαίοι επιμορφώνοντάς τους ουσιαστικά και αυξάνοντάς τους τις αποδοχές.Είναι ένδειξη σεβασμού προς αυτούς.
    Τέλος αν θέλετε τόσο την αξιολόγηση ξεκινήστε να αξιολογείτε τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις στον τομέα της παιδείας όλα αυτά τα χρόνια και δείτε τα αποτελέσματα που είχαν.Αυτό θα σας βοηθήσει να μην κάνετε τα ίδια λάθη.Ήδη δώσατε δικαίωμα στον προκάτοχό σας να σας κατηγορήσει για προχειρότητα ξεχνώντας βέβαια ο ίδιος ότι επί των ημερών του μειώθηκε ο αρθμός των μόνιμων διορισμών και σημείωσε μεγάλη άνθηση το φαινόμενο των ΄΄υπεράριθμων΄΄ κατά την τοποθέτηση νεοδιόριστων.
    Με εκτίμηση
    Χρήστος Κυργιάκης: φυσικός (αναπληρωτής σε τρία ακριτικά μέρη τα τρία τελευταία χρόνια – τρεις φορές επιτυχών στον ΑΣΕΠ)

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 10:20 | Κοσμίδης Εμμανουήλ

    Και οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι σημαντικές για να μην κλείνει η πόρτα του σχολείου στους νέους επιστήμονες. Και η εμπειρία των αναπληρωτών είναι σίγουρα πολύτιμη. Επίσης είναι σημαντική η στάση του καθηγητή απέναντι στην δια βίου εκπαίδευση και τα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα. Και βέβαια πρέπει να λαμβάνονται σε κάποιο βαθμό υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια (όχι με τον απόλυτο τρόπο που γίνεται σήμερα με τους πολύτεκνους που αγγίζει τα όρια της κοινωνικής ανισότητας για τους άγαμους ή άτεκνους συναδέρφους).
    Πιστεύω στην καθιέρωση της εισαγωγής των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ,(εμφανής η διαφορετική νοοτροπία όσων προέρχονται από εκεί) αλλά και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και των πρόσθετων ακαδημαϊκών προσόντων. Επίσης, καλώς ή κακώς, η συνέντευξη, σε βαθμό που θα επιλέγει μεταξύ ίσων, είναι απαραίτητη.
    Οι θέσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να καλύπτονται στο βαθμό που υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων που πρέπει να καλυφθούν.
    Αν καταργηθούν οι αποσπάσεις βέβαια, πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούν διορισμοί για την επόμενη δεκαετία!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 09:42 | gkoloi evaggelia

    Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ είναι ο πιο αξιοκρατικός και δίκαιος τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο. Είναι ανάγκη να υπάρχει ένας ενιαίος και σαφής τρόπος πρόσληψης. Έχουμε χαθεί μέσα σε πίνακες και διαφόρων ειδών κριτήρια – τερτίπια…Οι 30μηνίτες; Οι 24μηνίτες; Οι τρίτεκνοι; Οι πολύτεκνοι; το ΑΣΕΠ…; Το δίκαιο είναι να δίνουν όλοι ΑΣΕΠ και οι εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία, απ’ τη στιγμή που περνούν τη βάση, να παίρνουν και τα μόρια της προϋπηρεσίας τους, τα οποία μόρια θα είναι τόσα, ώστε να μην αλλοιώνουν τη σειρά επιτυχίας στο ΑΣΕΠ δυσανάλογα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους πολύτεκνους, οι οποίοι θα πρέπει να στέλνονται σε οργανικά κενά κι όχι όπου θέλουν.
    Πολύ σωστά εκλεισε η τρύπα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Καλό είναι να κλείσει επιτέλους και μαύρη τρύπα των Τμηματων Αθλητικής Διευκόλυνσης, όπου προσλαμβάνονται άτομα με πλαστά χαρτιά και όπου κάθε χρόνο ισχύουν διαφορετικά, αλλά πάντα αναξιοκρατικά κριτήρια. Και στα ΤΑΔ πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ λαμβάνοντας όμως υπόψη την ειδικότητα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι με επιτυχία στο ΑΣΕΠ, τότε να ισχύουν δευτερεύοντα κριτήρια.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 09:23 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΤΗΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 08:49 | DHMHTRHS

    Όλοι εμείς που τόσο νοιζόμαστε για την εκπαίδευση, την παιδεία,το μέλλον και τη μόρφωση ταων παιδιών μας, αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας-που όλοι τη θέλουμε να προοδέψει, για να έχουμε καλύτερες κοινωνικές απολαβές εμείς οι ίδιοι- δεν αναφερθήκαμε ούτε μία φορά εδώ μέσα στα συστήματα προσλήψεων σε κράτη με τεράστια εμπειρία και επιτυχία στο μαθησιακό τους σύστημα εκπαίδευσης.
    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Εκπαισευτικός στην Ελάδα στη μεγαλύτερη πλειοψηφία κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά ή σκέφτεται να κάνει και να πηγαίνει και λίγο Σχολείο του οπου από καιρό βολεύτηκε αλλά όλα τον φταίνε εκεί και πολλές φορές είναι έτοιμος να καταρεύσει ή χασμουριέται διαρκώς απο την κούραση των »ιδιαιτέρων», για να τσιμπήσει ξεκούραστα το 1300σάρι…Τι λέτε περι αραλικιού και μονιμότητας ?? Ποιό εκπαιδευτικό σύστημα-ούτε καν στη Μποτσουάνα-επιτρέπει συναδέλφους Εκπ/κούς να έχουν 5 ή max 7 διδακτικές ώρες την Εβδομάδα ?? Απίστευτες καταστάσεις σε μιά χώρα όπου κανείς δεν σκέφτεται για λύσεις παρά για βόλεμα του πισινού του…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 08:31 | Δήμητρα Τζωρτζακάκη

    Αγαπητή κυρία υπουργέ,
    γράφοντας το κείμενο αυτό κάνω χρήση του δικαιώματός μου για παρρησία, αλλά ταυτόχρονα τελώ την υποχρέωσή μου να συμμετέχω, όντας κοινωνικό και πολιτικό όν, σε τούτη τη δημόσια διαβούλευση.
    Θα αναφερθώ στον κλάδο των φιλολόγων με ειδίκευση στην ειδική αγωγή, στον οποίο και ανήκω.
    Προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες αναπληρωτών, τίθεται σειρά κατάταξης. Πρώτοι στον πίνακα είναι όσοι κατέχουν διδακτορικό τίτλο, έπονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, οι κάτοχοι σεμιναρίου,οι γονείς παιδιών με αναπηρία 67%, οι κάτοχοι προυπηρεσίας σε ΣΜΕΑΕ τουλάχιστων 10 μηνών, και κάτοχοι κάποιας ή άρτιας γνώσης νοηματικής γλώσσας ή/και γραφής Braille.Έχετε αναλογιστεί την πληθώρα άλλων προσόντων που έχουμε, τα οποία δεν μοριοδότούνται;Βέβαια, το πρώτο είναι να μοριοδοτούνται και τα άνωθεν αναφερθέντα προσόντα, και όχι απλώς να θέτουν τους υποψηφίους σε μια σειρά και μόνο, διότι αυτό έχει ως συνέπεια το εξής:να δούμε υποψηφίους, οι οποίοι στο γενικό πίνακα έχουν θέση π.χ. 110 και στον πίνακα γνώση ΕΝΓ ή γραφής Braille να έχουν θέση 2. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει ενιαία μοριοδότηση όλων των προσόντων σε έναν πίνακα.
    Ας επανέλθω στο ερώτημα που έθεσα παραπάνω. Απαντώντας σας αναφέρω, ενδεικτικά σαφώς ,γιατί θα μπορούσα να αναφέρω σε πλέιονα Α4 χαρτιά,τη χρόνια εθελοντική εργασία σε συλλόγους και φορείς ΑΜΕΑ, τις αμέτρητες πιστοποιήσεις σε διαγνωστικά εργαλεία, τις υπεράριθμες συμμετοχές σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, κλπ, και πολλά άλλα τα οποία ναι μεν διενεργούνται από εμάς για εμάς, αλλά σίγουρα κάτι προσδίδουν στο εκπαιδευτικό μας προφίλ και διασαφηνίζουν την αρτιότητά μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να λαμβάνετε υπόψη το συνολικό προφίλ ενός εκπαιδευτικού επιβραβεύοντάς τον για όλα όσα έχει κάνει για να χτίσει την αρτιότητά του και να του δώσετε το κίνητρο να συνεχίζει και να συνεχίζει. Κι ό,τι κάνει το κάνει για τα παιδιά!Για να τα βοηθήσει, να δώσει και να πάρει. Και ξέρετε, δεν είμαστε μόνο εκπαιδευτικοί, είμαστε και ψυχολόγοι, και φίλοι, και γονείς πολλές φορές για τα παιδιά αυτά. Το χαμόγελό τους μας δίνει χαρά και μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχα το βράδι.
    Μοριοδοτήστε λοιπόν όλα όσα κάνουμε. Δώστε μας τη χαρά για όλα όσα κάνουμε. Δημιουργήστε έναν ενιαίο πίνακα προσόντων.
    Τέλος, όσον αφορά στο ΑΣΕΠ,αναφερόμενη στον κλάδο μας πάντα, καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένας κλάδος ειδικών παιδαγωγών, εφόσον φυσικά εμμένετε στο θέμα του ΑΣΕΠ. Και φυσικά αυτό προυποθέτει τη δημιουργία οργανικών θέσεων.
    Ανοίξατε και ανοίξαμε μια κουβέντα η οποία δεν τελειώνει φυσικά εδώ. Γνωρίζετε τη δυσκολία επίτευξης των σχεδίων σας.
    Δώστε χρόνο και αφουγκραστείτε τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Υπερασπιστείτε τα ιδανικά μας.

    «Τα ιδανικά είναι των λαών η ψυχή. Δυστυχισμένα όσα έθνη δεν κινούνται από ιδανικά»
    ΠΑΓΑΝΕΛΗΣ