1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:02 | Δεσποινα

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Ενα θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών είναι τι θα γίνει με όσους από εμάς καλύπτουμε ανάγκες ως αναπληρωτές στα τμήματα ένταξης στη δευτεροβάθμια. Το θέμα δεν έχει συζητηθεί καθόλου και πραγματικά πιστεύω ότι όλοι εμεις που με μεταπτυχιακά και διδακτορικά δουλεύουμε ως αναπληρωτές καθηγητές ειδικής αγωγής είμαστε επάξια σε θέσεις σμεα καλύπτοντας πάγιες ανάγκες των σχολείων.Ποιός διαγωνισμός μπορεί να εγγυηθεί και να αξιολογήσει την εμπειρία μας στο ειδικό σχολείο και στη ειδική τάξη καθώς και τις εξειδικευμένες γνώσεις (αυτισμός, adhd/add, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομα…)που έχουμε όλοι εμείς που εργαζόμαστε χρόνια στο χώρο της ειδικής αγωγής;(Αναφέρομαι στη γενιά των 35ρηδων- 40ρηδων)Ποιός είναι αυτός που θα κρίνει τις γνώσεις και την πείρα μας στο χώρο της ειδικής αγωγής, όταν πολλοί από εμάς ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τις έννοιες της ενσωμάτωσης ή της συμπερίληψης στην Ελλάδα, όταν κάποιοι δεν ήξεραν καν τι είναι το τμήμα ένταξης;
    Πρότασή μου είναι για τους υπάρχοντες πίνακες σμεα να διατηρηθεί ο υπάρχων τρόπος πρόσληψης με αυστηρά κριτήρια, όπως τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά στα οποία πολλοί από εμάς έχουν επενδύσει ολόκληρη τη ζωή τους και όχι να απαξιώνεται ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ η μεταπτυχιακή μας εκπαίδευση με ένα διάτρητο και αμφιλεγόμενο διαγωνισμό.
    ΕΛεος πια!Είμαστε επιστήμονες άνθρωποι.Είναι αδιανόητο να υποτιμούνται ακόμα και τα διδακτορικά μας και να υποχρεωνόμαστε να δίνουμε εξετάσεις σαν απλοί μαθητές στην ηλικία των 40 χρόνων!
    Μετά τιμής

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:01 | Νίκος

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    Το σημερινό σύστημα με τους 100 πίνακες, που μπάζει από παντου και ευνοεί το ρουσφέτι, το βύσμα και το «κονέ», θεσμοθετήθηκε από τον κ. Αρσένη ως μεταβατική περίοδος με στόχο μετα από 2 χρόνια, όλες οι προσλήψεις να γίνονται αμιγώς από τον ΑΣΕΠ, χωρίς, προϋπηρεσίες, βύσματα, «κονε’» και παράθυρα. Αντί για 2 χρόνια, πέρασαν 12 χρόνια και αυτό το «μεταβατικό σύστημα» έγινε κανόνας που ακύρωσε στην πράξη την μεταρρύθμιση Αρσένη και τον ΑΣΕΠ.
    Εσείς τώρα μιλάτε και πάλι για μεταβατική περίοδο! Να δώσουμε παράταση στην παράταση? Πώς γίνετε αυτό κυρία Υπουργέ? Μεταβατική περίοδο στο μέσο, στο «κονέ’» και την παρακμή? 12 χρονια μεταβατικής περιόδου δεν σας φτάνουν?
    Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η νέα διακυβέρνηση θα συγκρουστεί με τα φαινόμενα παρακμής αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, χωρίς παρατάσεις και χαριστικές μεταβατικές περιόδους. Δηλαδή, κάτι που είναι ηθικά και νομικά άκυρο δεν το παρατείνεις για να βολευτούν κι άλλοι. Το καταργείς όσο πιο γρήγορα μπορείς.
    Μετά από 12 χρόνια μεταβατικής περιόδου που γονάτισε την παιδεία μας, νομίζω πως ήρθε η ώρα να περάσουμε σε έναν καθαρό και ανόθευτο ΑΣΕΠ, ακυρώνοντας ΑΜΕΣΑ, οποιονδήποτε άλλον πίνακα που εξευτελίζει και ακυρώνει στην πράξη την Αξιοκρατία.
    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ κάνει λόγο για μόνιμους διορισμούς, ΜΟΝΟΝ με διαγωνισμούς και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΡΗΤΑ διορισμούς από το παράθυρο, εκτός ΑΣΕΠ, και μέσα από πίνακες της ντροπής. Όσοι διορισμοί έγιναν από το παράθυρο όλα αυτά τα χρόνια, η μονιμοποίηση μέσω του συστήματος της ωρομισθίας με τους πίνακες που μπαζουν από παντού δηλαδη, είναι νομικά ελεγκτέοι και ηθικά άκυροι. Επιτέλους, αυτό που σας ζήταμε δεν είναι και καμιά σπουδαία μεταρρύθμιση! Σας ζητάμε να κάνετε τη δουλειά σας και να εφαρμόσετε, χωρίς καμμία καθυστέρηση το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    Με εκτίμηση

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | αδιοριστη -30μη

    Kα Υπουργε
    Ας διοριστει επιτελους το 30μηνο στις τεχνικες ειδικοτητες
    Ειμαστε ομηροι μιας 10ετιας στον πινακα (αναπληρωτες-ωρομισθιοι)
    Κ τωρα ειμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ
    Ο πρωτος μετρα 38ετων κ ο τελευταιος κοντευει τα 53ετων
    Δεν νομιζεται οτι πρεπει να τελιωση αυτη η ομηρια!Κ.Διαμαντοπουλου

    Κ η ηδη υπαρχουσα νομοθεσια δεν αδικη κανενα μπορει ο καθενας να επιλεξει με ποιο τροπο θελει να πορευθει για τον διορισμο του
    Φτανει η πολιτικη ηγεσια να μην αλλαζει καθε φορα ροτα κ πανικοβαλη την εκπαιδευτικη κοινοτητα,ειτε αυτο λεγεται διορισμος η αποσπασεις η μεταθεσεις η μισθοδοσεια.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:50 | sartr

    http://users.sch.gr/kassetas/scr0ApotASEP.htm

    «Τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ 2005.

    Μια μικρή έρευνα πάνω στα δεδομένα

    Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους καθηγητές που θα διδάξουν Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωγραφία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου . Υποψήφιοι 6000 περίπου άνθρωποι με όνειρα, για 376 θέσεις. Μια διαδικασία κυριολεκτικώς άγρια. Σε κάθε 16 υποψήφιους οι 15 θα μείνουν εκτός. 6000 πτυχιούχοι Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας σε έναν αγώνα από τους σκληρότερους που διεξάγονται στο κοινωνικό τεραίν. Μπροστά σε αυτά τα μεγέθη τα αντίστοιχα των Πανελληνίων εξετάσεων φαντάζουν ασήμαντα.

    Συμβαίνει μάλιστα να γνωρίζω προσωπικά αρκετούς φυσικούς και χημικούς οι οποίοι – εκτός από το ότι έχουν ιδιαίτερη έφεση στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού- κατέχουν τη Φυσική σε βάθος μεγαλύτερο από πολλούς από εμάς τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουμε σε σχολεία. Και οι άνθρωποι αυτοί ενώ απέδωσαν αξιοπρεπέστατα στον διαγωνισμό κατατασσόμενοι σε μια σειρά 600, 700 ή 800, έχοντας δηλαδή αποδώσει καλύτερα από τα 80% των άλλων υποψηφίων, έμειναν τελικά με τη γεύση της αποτυχίας.

    Ο Κώστας Δ., η Έφη Σ., ο Χρήστος Κ. , η Χαρά Β., ο Βαγγέλης Π. και ο Μάριος είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Είναι μια σοβαρή αδικία κι εμείς οι παλιότεροι πρέπει να την βρούμε τρόπους να επανορθώσουμε.
    …»

    Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε στη http://users.sch.gr/kassetas/scr0ApotASEP.htm

    Τα ίδια συμβαίνουν μετά από κάθε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
    Υποψήφιοι που αποδίδουν καλύτερα από το 90% των συμμετεχόντων δεν διορίζονται για να διοριστούν σε κάποιες θέσεις είτε μη συμμετέχοντες, είτε αποτυχόντες του διαγωνισμού.
    Αφού οι βρισκόμενοι στους πίνακες προϋπηρεσίας ισχυρίζονται ότι στην πλειοψηφία τους είναι επιτυχόντες του διαγωνισμού, γιατί δεν δέχονται στον ίδιο πίνακα να μετράνε αθροιστικά και τα μόρια από ΑΣΕΠ, όπως αυτά της προϋπηρεσίας;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:46 | Eλλη

    Μέσα στα σχολεία υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ΑΣΕΠίτες, τους 24μηνίτες,τους 30μηνίτες, τους πολύτεκνους κτλ., το οποίο δημιουργεί προβλήματα στη σχέση των συναδέλφων θα πρέπει να ισχύσει ένα και μοναδικό σύστημα διορισμών για πάντα.

    Μόνο διαγωνισμός και κανένα άλλο παράθυρο. Η προϋπηρεσία ας προσμετράται στον διαγωνισμό. Εγώ πέρασα με ΑΣΕΠ, με την πρώτη χωρίς προϋπηρεσία στο Δημόσιο (και χωρίς φροντιστήριο) και ήμουν μέσα στους πρώτους. Αυτός που δεν έχει προϋπηρεσία ας στρωθεί να διαβάσει πιο πολύ για να είναι ψηλά στη βαθμολογία. Γίνεται. Δεν είναι τίποτα φοβερό. Και ο αναπληρωτής ας μπορεί να πάρει κάποια μόρια να ανέβει, ώστε να εξαργυρωθεί και η δική του προσπαθεια και να μη μηδενίζεται ο κόπος του. Αλλά όχι και κατευθείαν διορισμός.

    Ενιαίο σύστημα για να εξαλειφθούν οι διαχωρισμοί και οι αντιδικίες.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ – 30ΜΗΝΟ ΝΟΜΟΣ 3687/08( ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟ˙Υ˙ΠΗΡΕΣΙΑ 30 ΜΗΝΕΣ ΕΩΣ 30 – 06 – 2008 )

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Αρχικά σας χαιρετώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο σας . Θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση του 30μηνου ( δηλαδή όποιος εκπαιδευτικός έχει καθαρή προϋπηρεσία τριάντα -30- μηνών σε σχολεία του Υπουργείου Παιδείας έως 30-06-2008, να διορίζεται μόνιμα στην δημόσια εκπαίδευση μέσα στο χρονικό διάστημα 2008-2013) ότι έγινε για κοινωνικούς λόγους.
    Έγινε για εκπαιδευτικούς ηλικίας σαράντα έως πενήντα – ίσως και περισσότερων – ετών με πολλούς μήνες προϋπηρεσία σε κάθε μετερίζι της πατρίδας μας και ειδικότερα για τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής που η απορρόφησή τους για μόνιμο διορισμό είναι δυσκολότερη ˙ για ανθρώπους με άλλα λόγια που έχουν πάρει πτυχίο εδώ και 15 – 20 χρόνια.
    Και ερωτώ αυτοί πότε θα διορίζονταν αν δεν γινόταν η συγκεκριμένη ρύθμιση; Όταν οι υπόλοιποι βγαίνουν στη σύνταξη αυτοί θα αναλαμβάνουν υπηρεσία, για να γυμνάσουν τα παιδιά στα προαύλια;
    Εξάλλου η ρύθμιση για το 30μηνο είναι αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής με συμμετοχή και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
    Τέλος η ρύθμιση για το κλειστό 30μηνο επικυρώθηκε κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Επειδή με τις εξαγγελίες σας έχετε δημιουργήσει πανικό στην εκπαιδευτική κοινότητα όσον αφορά στο μεταβατικό στάδιο μόνιμων διορισμών, για αυτό ζητώ τη δέσμευση σας ότι θα απορροφηθούν όλοι οι 30μηνίτες ΠΕ 11 την σχολική χρονιά 2010-2011, σύμφωνα με το νόμο που λέει ότι πρέπει να προσλαμβάνονται 409 εκπαιδευτικοί από το 30μηνο κάθε σχολικό έτος έτσι ώστε το μεταβατικό στάδιο που θέλετε να περάσετε να απορροφήσει όλους τους συναδέλφους ΠΕ 11 που έχουν απομείνει στο 30μηνο.
    Εναπομείναντες καθηγητές Φυσικής Αγωγής που περιλάμβανει ο πίνακας του 30μηνου είναι 300.

    Με εκτίμηση
    30μηνίτης ΠΕ 11 – ΕΤΩΝ 44

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:40 | Eleni

    Από την εμπειρία μου στα σχολεία και από συνεργασίες με διάφορους συναδέλφους διαφορετικών σχολείων σε διάφορες δράσεις μπορώ να πω πως αυτοί που έχουν πιο καινοτόμο πνεύμα, περισσότερη δημιουργικότητα, γνώσεις και όρεξη για δουλειά είναι οι ΑΣΕΠίτες. Αλλιώς είναι όταν την κερδίζεις τη θέση σου όντας άριστος, αλλιώς όταν σου έρχεται ως το αποτέλεσμα μίας ρουτινιάρικης (επίπονης βέβαια δεν λέω) διαδικασίας.
    Ποτέ δεν είδα συνάδελφο 24μηνου ή 30μηνου να ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω ή να έρχεται σε διάφορα σεμινάρια (γιατί η επαρχία είναι μικρή και όλα φαίνονται) ή ακόμη και να αντιλαμβάνεται ή να έχει γνώσεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα.
    Δεν λέω πως όλοι οι ΑΣΕΠίτες είναι τέλειοι. Έχω δει και απαράδεκτους. Αλλά σε σχέση με τους άλλους είναι πολύ μικρές μειοψηφίες, ενώ η αποστασιοποίηση από τα σχολικά δρώμενα των διοριζόμενων με προϋπηρεσία τείνει να γίνει κανόνας.

    Και αυτά τα επιχειρήματα περί του ότι οι αναπληρωτές έχουν ήδη δοκιμαστεί κτλ. σας διαβεβαιώ πως έχω δει άθλιους καθηγητές του 24μηνου και του 30μηνου. Από τη στιγμή που δεν αξιολογούνται δεν μπορούν να μιλάνε για δοκιμή και μάλιστα πετυχημένη.

    Οι περισσότερες πρώην αναπληρώτριες που γνώριζα μόλις διορίστηκαν τρέξανε να αποσπασθούν σε γραφεία να ξεκουραστούν. Οι άλλες στο σχολείο δως τους βιβλίο και πάρτους την ψυχή. Μη βγουν σπιθαμή από τα τετριμένα. Τί εξετάσεις ΑΣΕΠ μετά να περάσουν; Με ποιό δημιουργικό και εκπαιδευτικό πνεύμα;
    Εντωμεταξύ για να είναι κάποιος κοντά ή γύρω από τη βάση σημαίνει πως είναι επιεικώς άσχετος και σίγουρα πρέπει να διαλέξει άλλο επάγγελμα.

    Και να μπει τέλος και με το αίσχος των πολυτέκνων. 4000 διορισμοί εκτός ΑΣΕΠ. Καλύτερα να είχαν πάρει τις θέσεις αναπληρωτές.

    Μόνο διαγωνισμός για την κάλυψη όλων των θέσεων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:28 | Κονδυλένια

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω τα εξής:
    Είμαι Μαθηματικός απόφοιτος του Α.Π.Θ. του έτους 1997 με «Λίαν Καλώς» και διδάσκω ως ωρομίσθια καθηγήτρια από τον Σεπτέμβριο του 2002 σε διάφορα σχολεία της χώρας(Θεσ/νίκη,Κέρκυρα,Παξοί).Συγκεκριμένα την προηγούμενη σχολική χρονιά όπως επίσης και φέτος πηγαινοέρχομαι στο δυσπρόσιτο σχολείο των Παξών όπου εκτός από την απαράδεκτη συγκοινωνία και τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (τα 7 και 8 μποφόρ είναι πολύ συχνό φαινόμενο το χειμώνα) επιβαρύνω τους γονείς μου , οι οποίοι αναγκάζονται να με ενισχύουν οικονομικά και να φροντίζουν το μωρό παιδί μου.Δεδομένου ότι πρέπει να πληρώνω ενοίκιο και να συντηρούμαι με δικά μου μέσα μιάς και η ελάχιστη αμοιβή του ωρομίσθιου δεν επαρκεί ούτε για τα εισητήριά μου.Συμμετείχα στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. το 2007 με βαθμολογία 81% στη γενική διδακτική,69% στο γνωστικό και 25% στην ειδική διδακτική με αποτέλεσμα να μην θεωρούμαι επιτυχούσα.
    Και όλος αυτός ο αγώνας για να πάρω κάποια μόρια ευελπιστώντας ότι θα μπορέσω κάποια στιγμή να διοριστώ.Η ταλαιπωρία μου απερίγραπτη και η ανταμοιβή μου μέχρι σήμερα μηδενική.
    Θερμή παράκληση κυρία Υπουργέ στις αποφάσεις σας να λάβετε υπόψη σας όλο αυτό τον κόπο και να μην μας αφήσετε απροστάτευτους μιας και στηριζόμαστε στην κοινωνική σας ευαισθησία.

    Σας ευχαριστώ θερμά.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:13 | mina

    έχω να προτείνω το εξής για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών:

    1. Κατάργηση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ καθότι αποτελεί ένα ευκαιριακό αποτέλεσμα, τροφοδοτεί ανελέητα τα φροντιστήρια ΑΣΕΠ,απαξιώνει τις ατελείωτες ώρες που ξοδέψαμε για να πάρουμε τα πτυχία μας, και δεν κατοχυρώνει κανέναν γονιό ότι το παιδί του θα έχει καλό δάσκαλο ή εκπαιδευτικό!!!!
    2. Προσλήψεις με μοριοδοτικό σύστημα αδιάβλητο και ελεγχόμενο απόλυτα από το συμβούλιο ΑΣΕΠ.Στη μοριοδότηση θα πρέπει να προσμετράται η προυπηρεσία,ο αριθμός των τέκνων, και να πάψουν να υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων ή τριτέκνων, γιατί είναι διαφορετικό να έχεις δύο παιδιά και διαφορετικό πέντε, με τρόπο παρόμοιο των φορολογικών δηλώσεων,ο βαθμός πτυχίου, το μεταπτυχιακό ,το διδακτορικό και βέβαια οι περιοχές εκπαίδευσης.
    3.Διαρκής υποχρεωτική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτκών μ’επιμέλεια του κράτους καθότι όπως ξέρουμε οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν είναι και τόσο μεγάλοι.
    4.Οπωσδήποτε αξιολόγηση όλων,είναι επιτακτική ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά το εκπαιδευτικό μας σύστημα.Ας βρούνε κάποιο ορθό τρόπο γι’αυτό.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:07 | ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤ’ΑΡΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΟΥ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΑΜΕ ΜΕΡΟΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΜΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ,ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΒΥΣΣΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΒΓΑΛΤΙΚΗ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ,ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ!!!!!
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΤΕ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ. ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ,ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΕΝΟ ΤΟΥ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:54 | Δημήτρης

    Δυστυχώς βλέπω μεγάλη αντίδραση απ’ όλους τους συναδέλφους που προτιμούν το ισχύον σύστημα. Ας είναι.
    Ελπίζω πια στην υπουργό να λάβει γενναίες αποφάσεις και να συγκρουστεί με τα κάθε λογής συμφέροντα και να ανατρέψει τα δεδομένα.
    Τ’ωρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Κι όσοι διαφωνούν, ας δουν τι γίνεται στις άλλες χώρες. Κι όχι μακρινές. Ας δουν έστω το παράδειγμα της Κύπρου.
    Ευχαριστώ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:51 | Έλενα

    Διαβάζοντας τα σχόλια που έχουν αποσταλεί, παρατηρώ το εξής:

    Όσοι αντίκειται στις προτάσεις του Υπουργείου, το κάνουν λόγω προσωπικού συμφέροντος. Πάλι προτάσουμε το ιδιωτικό έναντι του γενικού συμφέροντος, πάλι βάζουμε το «εγώ» μπροστά από το εμείς». Ας σταματήσουμε όλοι να ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με το τι ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

    Κυρία Διαμαντοπούλου, προχωρείστε με τις προτάσεις σας. Εμπλουτίστε τες με σοβαρές προτάσεις που θα βρείτε μέσα στα απεσταλμένα σχόλια από σοβαρούς εκπαιδευτικούς και επιστήμονες που υπερασπίζονται το συμφέρον της εκπαίδευσης και βρίσκονται πέρα από συνταχνιακές λογικές και προσωπικές επιδιώξεις.

    Συνεχίστε το έργο σας και μη πτοηθείτε από το πολιτικό κόστος που τυχόν θα προέλθει από ομάδα θιγομένων, που φυσικά θα νοιαστούν και πάλι για το προσωπικό τους βόλεμα. Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτόν τον ιδιότυπο κρατικό κορπορατισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τις συνταχνιακές λογικές που βασανίζουν τη χώρα μας… Η ελληνική κοινωνία θα σας ευγνωμονεί..

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:43 | Ελένη

    Οσο αφορά τους δασκάλους,θεωρώ πως όλοι οι νέοι δάσκαλοι έχουμε αποδείξει την αξία μας από τη στιγμή που με κόπο και πραγματικές θυσίες κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε υψηλές βαθμολογίες και να εισαχθούμε στα Παιδαγωγικά Τμήματα τα οποία,όπως ξέρουν όλοι,έχουν ειδικά τα τελευταία χρόνια υψηλές βάσεις εισαγωγής. Δε θεωρώ πως μαθητές του 18 και του 19 θα πρέπει να περάσουν από αυτή τη δοκιμασία για να αποδείξουν την αξία τους,τουλάχιστον στο γνωστικό αντικείμενο. Το να παπαγαλίσεις και να περάσεις σέ ένα διαγωνισμό δε σε καθιστά αυτομάτως ικανό δάσκαλο με γνώση και συνέπεια αυτού που πρέπει να κάνεις και αυτού που υποτίθεται πως κοπίασες για να μάθεις να το κάνεις.Θα έλεγα, μάλιστα, πως η απόλυτη πλειοψηφία των νέων δασκάλων (αναπληρωτών και μονίμων),έχουν πραγματικά πολλές γνώσεις όσον αφορά τον τομέα των πληροφοριών που πρέπει να μεταδώσουν στους μαθητές.Εκεί που αρκετοί από εμάς υστερούν είναι η ικανότητα στο να μεταδώσουν τις γνώσεις αυτές, να γίνουν φίλοι με τους μικρούς μαθητές και να τους καταστήσουν κοινωνούς στη γνώση και στην πληροφορία που οι ίδιοι κατέχουν. Εκεί ίσως θα πρέπει να εστιαστεί το επίκεντρο της αξιολόγησης των νέων δασκάλων και όχι στη γνωστική τους κατάρτιση…Όλοι όσοι υπηρετούν τον τομέα της Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), έχουν γύρω τους απτά παραδείγματα συναδέλφων οι οποίοι παρόλο που είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ, αδυνατούν να επιτύχουν στο έργο για το οποίο τους έχει ορίσει να κάνουν η Πολιτεία.Επομένως, θα έλεγα πως αντί να επιχειρηθεί μια εξέταση στην οποία ο καθένας μπορεί να πάρει δύο ή τρία βιβλία, να τα αποστηθίσει και να γράψει άριστα και στη συνέχεια να διοριστεί μόνιμος, ίσως θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένα σύστημα «ψυχολογικής» αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά και αξιολόγησης της ικανότητάς τους να μεταδώσουν τις γνώσεις τις οποίες, ούτως ή άλλως, σχεδόν όλοι οι νέοι εκπαιδευτικοί κατέχουν….

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:41 | Σοφία

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΡΑΝΤΑ Κ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ. ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ!!!
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΩ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ Κ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΥΓ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ? ΑΦΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΝΕΤΕ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:21 | andreas

    πρεπει να μετρα η προυπηρεσια σε σηναρτηση με μια επυτυχια που ειχε ο υποψιφιος παλια στον ασεπδεν ειναι δυνατον να καληπτεις κενα για 10 χρονια σε διαφορα μερη της ελλαδος σαν αναπληρωτης ωρομισθιος και με τα μορια αυτα να μην μπορεις να διοριστεις και να διοριζετε καποιος που ετυχε να εχει περασει στα γραπτα και δεν ξερει πως ειναι η ταξη.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:16 | Αναστασία

    Κάτοχοι πτυχίων μεγάλης ηλικίας, άνω των 40 δεν έχουν προϋπηρεσία στα σχολεία, έχουν όμως σε φροντιστήρια. Είχαν σειρά στην παλιά αδιάβλητη επετηρίδα.
    Άλλοι με 1, 2,3 ή και 4 επιτυχίες ΑΣΕΠ δεν έχουν προϋπηρεσία.
    Άλλοι κάτω ή γύρω στα 30, χωρίς ΑΣΕΠ, έχουν προϋπηρεσία στα σχολεία.
    Μήπως πρέπει να ντρεπόμαστε που γίναμε κλάδος βολεψάκηδων;
    Ο ΑΣΕΠ δημιουργήθηκε γι΄ αυτούς τους νέους πτυχιούχους. Τους έδωσε την ευκαιρία να διοριστούν προσπερνώντας παλιότερους πτυχιούχους, κι όμως αυτοί προτίμησαν τον άλλο δρόμο, που μας πήγε πίσω και σήμερα κάνουν πολύπλοκο το θέμα.
    Έχουν ευθύνη: α) το ΠΑΣΟΚ (ιδιαίτερα 2η θητεία Σημίτη) που δεν όρισε αυστηρό πλαίσιο αδιάβλητων διορισμών. β)Οι συνδικαλιστές – παρατάξεις που δεν είχαν σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση αλλά ήξεραν μόνο να αρνούνται γ) Η Ν.Δ. που για 5,5 χρόνια το κοματικό ρουσφέτι το είχε αναγάγει σε επιστήμη δ)οι νέοι πτυχιούχοι που θέλησαν να βολευτούν μέσα από την προϋπηρεσία της διαβλητής, μέχρι τώρα, Π.Δ.Σ.
    Προσωπικά δίκαιη λύση δεν πιστεύω πως θα βρεθεί γιατί ο καθένας θέλει στα μέτρα του το νέο νόμο που έθεσε σε διαβούλευση η Υπουργός.
    Προτείνω:
    1. Να διατηρηθεί το 60% μέσω ΑΣΕΠ και το 40% μέσω πινάκων
    2. Να ισχύσει η πρόταση της Υπουργού για την μη τροφοδοσία των πινάκων
    3. Να υπάρξουν θετικές ρυθμίσεις για όσους είχαν επιτυχίες ΑΣΕΠ, ασχέτως προϋπηρεσίας
    4. Να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία σε φροντιστήρια, όταν συνοδεύεται από ασφαλιστικές εισφορές.
    5.Να μην διορίζονται στην εκπαίδευση από ιδιωτικά και εκκλησιαστικά σχολεία, ακυρώνοντας τα τρία παραπάνω.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | Νικόλαος Μαρκολέφας

    Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ζητά αξιοκρατία. Το υπάρχον σύστημα διορισμών είναι το πιο δίκαιο.
    Βέβαια άνοιξαν πόρτες και παραθυράκια για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και ανθρώπους, αλλά είναι εύκολο να κλείσουν. Όχι όμως να καταργηθεί ολόκληρο το σύστημα διορισμών και να ανατραπεί το δίκαιο 60%-40%. Στη τελική στις περισσότερες ειδικότητες ακόμα και αυτοί που διορίζονται από τους πίνακες Διορισμών (40%) έχουν τουλάχιστον μια επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που άρχισαν να εργάζονται σαν ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές.
    Οι προτάσεις μου σχετικά με τις προσλήψεις:
    1. Οι προσλήψεις Αναπληρωτών και Ωρομισθίων σε Σιβιτανίδειο, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (και όπου αλλού υπάρχουν αναξιοκρατικοί διορισμοί) να γίνονται από τους πίνακες Αναπληρωτών και Ωρομισθίων του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Αν οι παραπάνω φορείς θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα, να μην προσμετράτε η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε από αυτούς τους φορείς στους Πίνακες Διορισμών, Αναπληρωτών και Ωρομισθίων.
    2. Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα οι Διορισμοί Πολυτέκνων πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά με ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται ανά ειδικότητα από το ΑΣΕΠ. Ακόμα πρέπει να προκηρύσσονται θέσεις αποκλείστηκα για πολυτέκνους και σε άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι πολύτεκνοι είναι κατάλληλοι και θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί.
    3. Να καταργηθούν μετά το πέρας της πενταετίας (με αφετηρία τις 30/06/2008) οι ρυθμίσεις για 30μηνο και 24μηνο. Αντ’ αυτού να κατοχυρωθεί, μέγιστος χρόνος παραμονής στους πίνακες διορισμών.
    4. Η παιδαγωγική επάρκεια να είναι προαπαιτούμενο προσόν για όλους τους διορισμούς εκπαιδευτικών.
    Ένα σύστημα με 100% διορισμούς από τους γραπτούς διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. (ακόμα και αν συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία μετά από επιτυχία) θα είναι εντελώς άδικο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς γιατί έχουν πλέον άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις. Αναρωτιέμαι πως ένας 45αρης μπορεί να ανταγωνιστεί έναν 35αρη ή έναν 25άρη και τι ελπίδες έχει σε γραπτό διαγωνισμό που στηρίζεται στην απομνημόνευση. Πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας διαγωνισμός όταν υπάρχουν φροντιστήρια προετοιμασίας των υποψηφίων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κάτοικος της επαρχίας ή ο οικονομικά ασθενέστερος ή ο εργαζόμενος πως μπορεί να τα παρακολουθήσει;
    Δηλαδή πλεονέκτημα για διορισμό θα έχουν οι νέοι ηλικιακά συνάδελφοι (για να έχουν καλή μνήμη), πλούσιοι και κάτοικοι αστικών κέντρων (για να παρακολουθούν φροντιστήρια). Επί πλέον θα χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι έμπειρου εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.
    Εκτός από τους διορισμούς όσον αφορά το θέμα το αποσπάσεων.
    Πρόταση μου είναι ο εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια της περιοχής που υπηρετεί ή του κοντινότερου σχολείου σε σχέση με τη θέση εργασίας του. Εναλλακτικά για να υπάρχει πρόβλεψη για ένα μικρό «μπόνους» της τάξης του ενός μορίου επιπλέον (+1), σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να στελεχωθούν διοικητικές υπηρεσίες π.χ. του Υπουργείου κλπ.
    Σας ευχαριστώ!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:07 | Νίκος

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΜΡΙΚΟΙ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΒΥΣΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΙΝΑΚΑ), ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ 25ΡΗΔΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 60ΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΔΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ. ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 100 ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ 1000 ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η’ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΤΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ «ΚΟΝΕ’» ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. Η’ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ! ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΥΠΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η’ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΕΠ! ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ 10 ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΠΟΥ ΜΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ. ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ! ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ! ΑΡΚΕΤΑ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ! ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΕΠ! ΟΜΩΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΣΕΠ! ΤΙ ΕΝΝΟΩ? ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΠΧ. 100 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 100 ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ! ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 10 ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΚΟΝΕ’ ΚΑΙ ΒΥΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΑΝ ΜΟΡΙΑ! ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 30 ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ! ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΣΜΑ ΤΟΥ!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.

    ΥΓ: ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ (Η’ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΡΥΠΩΣΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΚΟΝΕ’) ΔΕΝ ΑΔΙΚΕΙΤΕ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΘΕΥΤΟ ΑΣΕΠ. ΚΥΡΙΩΣ ΑΔΙΚΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΟΡΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 19:01 | ΑΛΕΞΗΣ

    Πάλι μεταβατική περιοδός,πάλι χαριστικοί διορισμοί για τα βύσματα και
    τα κονέ.Από το 1997 που καταργήθηκε η επετηρίδα(ήμουν και εγώ)βρισκόμαστε συνεχώς σε μεταβατική περίοδο διορισμών αυτών που έχουν
    «Μπάρμπα στην Κορώνη».Επιτέλους πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτούς
    που αδικήθηκαν απο το σύστημα τόσα χρόνια.Δηλαδή τους πολλαπλά
    επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.Ανθρωποι που είναι 3 και 4 φορές επιτυχόντες του
    διαγώνισμου,διαβάζοντας 8 και 10 χρόνια συνέχεια.
    Μείναμε τελικά απέξω για να διοριστούν τόσα χρόνια τα βύσματα.
    Γι αυτό λοίπον προτείνω.
    1. Αν υπάρξει μεταβατική περίοδος για τα βύσματα και τα κονέ να
    υπάρξει μεταβατική περίοδος και για αυτούς που ήταν επιτυχόντες 3
    και 4 φορές στον ΑΣΕΠ.Να διορίζονται και αυτοί 20% επι του συνόλου
    των διορισμών.
    2. Τα μόρια από κάθε επιτυχία στον ΑΣΕΠ να μετρούν αθροίστικα και να
    μην χάνονται στον επόμενο όπως και τα μόρια των αναπληρωτων.
    3. Οσοί είναι επιτυχόντες 4 φορές στον ΑΣΕΠ να διορίζονται σε
    ποσοστό 20% του συνόλου των διορισμών κάθε χρόνου.
    Το υπουργείο πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους και με αυτούς που κρίθηκαν ξανά και ξανά επαρκείς.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:58 | Χατζόγλου Γεθσημανή

    Σους νόμους περί πρόσληψης εκπαιδευτικών προβλέπονται μόρια για προυπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και σε δημόσια σχολεία χωρών της ευρωπαικής ένωσης. Δεν αναφέρονται πουθενά όμως ιδιωτικά σχολεία χωρών της Ευρωπαικής ένωσης. Εφόσον οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν ελεύθερα να εργαστούν στις ευρωπαικές χώρες , η μη αναγνώριση της προυπηρεσίας αυτής ούτε προαγώγιμα ούτε μισθολογικά είναι άδικη και παράνομη. Γιατί να μην αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η νομιμότητα με μια πρόβλεψη στον καινούριο νόμο που συντάσσεται? Σας ευχαριστώ.

    Με εκτίμηση,
    Μάνια Χατζόγλου

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:57 | Πολυξένη Μανώλη

    Αγαπητή κυρία υπουργέ!!!
    Αρχικά θα ήθελα να σχολιάσω θετικά την απόφασή σας για δημόσια διαβούλευση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου σας, αρκεί βέβαια να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα σχόλια μας!Μιλώντας προσωπικά ως αδιόριστη εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ06 θα σταθώ κυρίως στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών.Για να είμαι ειλικρινής περίμενα από εσάς να κάνετε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές και να είστε δίπλα στον εκπαιδευτικό και όχι απέναντί του.Το ότι θέλετε να καταργήσετε το σύστημα πρόσληψης με μοριοδότηση και να καταστήσετε τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως πανάκεια για μόνιμες προσλήψεις είναι λίαν επιοικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!Και θα προσπαθήσω εν συντομία να σας εξηγήσω το γιατί.Υπάρχουν εκπαιδευτικοί,ανάμεσα σε αυτούς κεγώ, οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να μαζέψουν προυπηρεσία σπυρί-σπυρί, φεύγουν μακριά από τα σπίτια τους και κανονίζουν την προσωπική τους ζωή με γνώμονα αυτό,αμειβόμενοι με 9 ευρώ την ώρα-ΕΞΕΥΤΙΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ!Δεν μπορείτε να έρχεστε εσείς μια ωραία μέρα και να τα ανατρέπετε όλα αυτά πρεσβεύοντας ένα δήθεν αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων μέσω εξετάσεων ΑΣΕΠ,οι οποίες ούτε τη γνωστική μας επάρκεια ούτε την παιδαγωγική μας κατάρτιση εξετάζουν, καθώς τα περισσότερα θέματα είναι ΛΟΤΤΟ και ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΑ!!!Το μόνο που κάνει το σύστημα αυτό είναι να διογκώνει την ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί,όπως κεγώ προσωπικά,καταφεύγουν σε φροντιστήρια και γίνονται θύματα επιτήδιων καιροσκόπων προσφέροντας δήθεν κατάρτιση για τις εξετάσεις με πολύ μεγάλη αμοιβή!Αυτή η γυμνή αλήθεια κρύβεται πίσω απο τις δήθεν αξιοκρατικές εξετάσεις ΑΣΕΠ!Αν επιθυμείτε αξιοκρατία, καταργήστε τις εξετάσεις ΑΣΕΠ και εφαρμόστε ένα σύστημα μοριοδότησης όλων των προσόντων του κάθε εκπαιδευτικού(προυπηρεσία,μεταπτυχιακά,βαθμός πτυχίου,σεμινάρια, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας),όπως συμβαίνει και με τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Αξιοκρατία θα πει να καταργήσετε τις ΒΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ,όπου οι πολιτικοί και οι εργαζόμενοι σε αυτή προσλαμβάνουν όποιον θέλουν!!!Μεριμνήστε για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάποια προυπηρεσία,έχουν γνώσεις και όρεξη για διδασκαλία αλλά ήταν άτυχοι στις εξετάσεις ΑΣΕΠ,κουραμένοι από το πολύ διάβασμα για αυτές ή αποπροσανατολισμένοι από τα φροντιστήρια!!!Καν τόσο πολύ επιμένετε στις προτάσεις σας παρά τα αρνητικά σχόλια που καθημερινά λαμβάνεται εφαρμόστε αυτές για τους έχοντες πτυχία από εδώ και μπρος!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:37 | Παντελής Α.

    Η επιλογή εκπαιδευτικών στο Δημόσιο είναι μια πολύ σκοτεινή διαδικασία. Όντως ο ΑΣΕΠ είναι μια λύση, αφού οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες και τα αποτελέσματα δε νοθεύονται ούτε μαγειρεύοντα. Το θέμα είναι τι συμβαίνει στη βαθμολόγηση των γραπτών. Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που το έχω ζήσει μέσα στην οικογένειά μου. Στο ένα από τα 2 μαθήματα η υποψήφια πήρε 70 πόντους. Στο δεύτερο πήρε 54,78. Όταν ζητήσαμε και πήραμε τους βαθμούς είδαμε ότι σε κάποιο μάθημα πήρε 19 στα 100. Θα μου πείτε πού είναι το περίεργο. Το περίεργο είναι πώς οι βαθμολογητές σε μια έκθεση (γιατί έτσι όπως μπαίνουν τα θέματα οι υποψήφιοι απαντούν γράφοντας έκθεση ιδεών…) βαθμολόγησαν με 19. Ποια ήταν ακριβώς τα κριτήρια; Βέβαια η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ήταν για καθαρά κομματικούς λόγους κόπηκαν πολλοί υποψήφιοι για να μπουν αναπληρωτές (σσ. ΑΣΕΠ 2005).

    Επομένως χρειάζεται να γίνουν τα εξής:

    1. Καταργείται η λίστα αναπληρωτών (δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει μια νέα επετηρίδα που λειτουργεί ως Κερκόπορτα στο θεσμό του ΑΣΕΠ, αφού καταργήθηκε η προηγούμενη).

    2. Τα κριτήρια για τα τυπικά προσόντα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά. Να πριμοδοτούνται όλοι όσοι έχουν προϋπηρεσία (σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση) και όλοι όσοι έχουν Μεταπτυχιακό τίτλο ημεδαπής ή αλλοδαπής.
    Ένα άλλο βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι οι δειγματικές διδασκαλίες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των σπουδών. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 έτους και να είναι πραγματικές, να συνοδεύονται από αξιολογικές εκθέσεις όσων είναι υπεύθυνοι για τις Πρακτικές.

    3. Ο υποψήφιος να μην έχει πάνω από 3 φορές δυνατότητα να θέτει υποψηφιότητα.

    4. Διαγωνισμός να γίνεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί οι επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών. Είναι αμαρτία όσοι έχουν περάσει από προηγούμενους διαγωνισμούς να μην εισάγονται.

    5. Ένας εκπαιδευτικός που αποτυγχάνει 3 φορές να περνάει κάποια επιπλέον σεμινάρια (τύπου ΠΕΚ) ώστε να μπορεί να επικαιροποιεί τις γνώσεις του και να ξαναδίνει εξετάσεις.

    6. Οι απόφοιτοι σχολών που θα απορροφηθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι καλό να παρακολουθήσουν μαθήματα στα παιδαγωγικά και να κάνουν δειγματικές διδασκαλίες (όπως γίνεται στην Αγγλία με τα PGCE). Αν δεν έχουν αυτό το προσόν να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον ΑΣΕΠ.

    Κυριά Υπουργέ.

    Για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να κόψετε αυτό το γόρδιο δεσμό που ταλανίζει την εκπαίδευση. Κάντε το και μη φοβηθάστε το κόστος. Ο λαός θα σας μνημνεύει χρόνια

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:27 | Δημήτρης

    Στο διάλογο αυτόν πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι παραπονούμενοι και αδικημένοι. Δε γίνεται αλλιώς. Δε μπορούμε να φτιάξουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις προσωπικές μας ιστορίες κι ας κοιτάξουμε συνολικά το πρόβλημα (γιατί όντως υφίσταται πρόβλημα, σε όλα τα επίπεδα στην εκπαίδευση) για να φτάσουμε σε μία σοβαρή πρόταση που να θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:26 | Σωτηρία

    Καλησπέρα σας. Το σύστημα προσλήψεων όπως υφισταται τώρα είναι δίκαιο για όλους.Έχω 14 χρόνια πτυχίο μαθηματικών, 3 παιδιά και 12 μόρια… με το 40% σε 2-3 χρόνια έλπιζα….. Τώρα καταστρέφονται όλα πάλι… Μας καταρακώνετε ηθικά και οικονομικά… Πρώτα ο πολίτης… και ο εκπαιδευτικός πολίτης είναι… και αξίζει πιο δίκαιη μεταχείρηση
    ΟΧΙ στην κατάργηση του 60-40,απορροφηση των εγγεγραμμένων στην επετηριδα.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:19 | ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΓΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ.ΜΗΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΤΥΧΙΟ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΙ 12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΑΦΟΥ ΤΟ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ» ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ {ΒΛΕΠΕ ΠΔΣ}

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΥΝΑΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΓΜΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΟΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ(ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ,ΦΥΣΙΚΟΙ,ΚΛΠ)ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΛΠ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΚΛΠ ΚΛΠ.ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΕ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ.ΑΠΛΑ ΕΤΥΧΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΟΡΕΣΜΟ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΙΣΧΥΕ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΩΡΡΗΔΩΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΦΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ.ΘΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΙΒΑΤΕ ΣΤΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΩΝΙΑ .ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ .ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΑ ΣΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ »ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ» ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μετά απο τόσες ημέρες δημόσιας διαβούλευσης τα σχόλια των συντακτών αν ομαδοποιηθούν δεν ξεπερνούν τα 30-40.
    Παρακαλώ λοιπόν την υπουργό να προβεί άμεσα σε διευκρινήσεις διότι αυτό είναι μονόλογος.
    Τα σοβαρά θέματα τα ξέρετε, οπότε απαντήστε άμεσα.
    Στην δημόσια διαβούλευση για το «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», το υπουργείο είχε την ευαισθησία να απαντά σε σχετική στήλη με τίτλο «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» απο την πρώτη ημέρα, αποδείξτε λοιπόν ότι μας ακούτε και απαντάτε, προκειμένου να μην νομίζουμε ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι ομαδικής ψυχοθεραπείας.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:09 | Δέσποινα Μωραϊτου

    Είναι σωστή η διαπίστωση του Υπουργείου Παιδείας ότι το σύστημα διορισμών και υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, καθώς και της επιλογής των στελεχών διοίκησης πάσχει σοβαρά. Είναι επίσης θετικό ότι υπάρχει η βούληση να αντιμετωπιστούν επιτέλους προβλήματα που χρονίζουν, αντί να γίνει μικροκομματική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το υπάρχον σύστημα.
    Η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ είναι ένα βήμα προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, όμως πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: α. η αναφερόμενη «μεταβατική περίοδος» πρέπει πραγματικά να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς εκείνους που επί αρκετά χρόνια προγραμμάτισαν την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή με βάση το ισχύον σύστημα• β. Οι πανεπιστημιακές σχολές που «παράγουν» υποψηφίους εκπαιδευτικούς πρέπει να διδάσκουν με επάρκεια (τουλάχιστον δύο εξάμηνα) τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι απόφοιτοί τους, ώστε να μην αναγκάζονται αυτοί να καταφεύγουν στην παραπαιδεία. [Η ρύθμιση αυτή μπορεί να ισχύει μόνο για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην εκπαίδευση].
    Τέλος, είναι απολύτως σωστό το μέτρο να γίνονται οι προσλήψεις με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού, καθώς και το μέτρο ο εκπαιδευτικός που αποσπάται να παίρνει τα μόρια της περιοχής στην οποία μεταβαίνει.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:08 | Ιάκωβος Ηλιάδης

    κ.Υπουργέ

    Εκφράζω συνοπτικά τη γενική πολιτική μου άποψη με σημείο αναφοράς την ελάχιστη εμπειρία που απέκτησα ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός ,αναπληρωτής εκπαιδευτικός,αποτυχών του ΑΣΕΠ, επιτυχών του ΑΣΕΠ και μόνιμος εκπαιδευτικός της Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης.

    Πρώτα απ΄όλα τοσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού (και αναφέρω τη χρονική διάσταση της δυνατότητας σε βάθος χρόνου και όχι την ποσοτική και ποιοτική της έκφανση), να υλοποιήσουν αυτά που «συζητούσαμε» είτε δημόσια είτε κατ΄ιδίαν, όταν όλοι μαζί δίναμε τη μάχη γιά να ακουστούν και να εισακουστούν από όλη την κοινωνία οι «πολιτικές» μας θέσεις.

    Ειδικότερα με το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών από την εποχή του κ.Αρσένη πολλά συστήματα και υποσυστήματα ικανοποίησαν ή δυσαρέστησαν πολύ κόσμο.Θεωρώ λοιπόν πως το υπάρχων σύστημα διορισμών (γιά χάρη συντομίας ας το ονομάσουμε σύστημα Στυλιανίδη)με κάποιες βελτιώσεις και ένα εύλογο διάστημα εφαρμογής (π.χ. τριετία)μπορεί να αποτελέσει ένα μπούσουλα γιά τη μετάβαση στο νέο πιό δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

    Παρενθετικά και αναφορικά με τον ΑΣΕΠ (που τον θεωρώ έναν από τους σημαντικούς θεσμούς της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας)και τον τρόπο που διεξάγονται οι εξετάσεις των εκπαιδευτικών,υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες ειδικότερα γιά την έκταση της ύλης τη μέθοδο και τους στόχους της εξέτασης, αλλά δεν είναι της παρούσης και οπωσδήποτε εμπλέκεται παραπάνω από όσο θα έπρεπε, η πανεπιστημιακή κοινότητα που εν πολλοίς είναι ξεκομένη από την Α΄Βάθμια και Β΄Βάθμια ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.Η εκτεταμένη εμπλοκή (που ενίοτε φθάνει στα όρια της εμμονής) της πανεπιστημιακής κοινότητας σίγουρα θα μας απασχολήσει και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και όχι μόνο.
    Σε κάθε περίπτωση όμως, επανερχόμενος στο θέμα μας ,πιστεύω πως και οι εκπαιδευτικοί που απέκτησαν μεγάλη προυπηρεσία (με πολύ κόπο και θυσίες)θα πρέπει να διοριστούν σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις.Εξάλλου η φράση » Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο» που παραθέτει το ΥΠΕΠΘ στο δικό του κείμενο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία γιά παρερμηνείες και προφανώς αναφέρεται πρωτίστως σε αυτούς που επί χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση και όχι σε αυτούς που εν δυνάμη θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας μας.Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ήταν αυτή που προεκλογικά τους έκλεινε το μάτι.

    Σχετικά με το γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό των προσλήψεων ομολογώ πως κατα βάση είναι ορθός, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν
    οικογενειακές,οικονομικές και εν γένη κοινωνικές παράμετροι που εκ των πραγμάτων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

    Και όλα τα παραπάνω φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση και περίσταση όμως ούτε αποσπασματικά ούτε στη λογική της συλλήβδην και βιαστικής προσέγγισης, με μοναδικό σκοπό την παραγωγή του όποιου πολιτικού έργου.(πρβλ.ΑρσένηςΕυθυμίου, Γιαννάκου, Στυλιανίδης)

    Οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές επιτροπές του ΥΠΕΠΘ καθώς και οι αρμόδιοι σύμβουλοι καλούνται είτε θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα σημαντικό έργο γιά την προετοιμασία ενός δικαιότερου , αξιοκρατικότερου και χρησιμότερου συστήματος προσλήψεων,διαχείρισης προσωπικού κ.τ.λ.Θα πρέπει λοιπόν πέρα από τα αδιαμφισβήτητα προσόντα τους, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ορθάνοιχτα.

    Με εκτίμηση
    Δρ.Ιάκωβος Ηλιάδης

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 18:02 | Γιαννης Χ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Θέλετε και θέλουμε εκπαιδευτικούς που να τους αρέσει η δουλειά τους, να μεταβιβάζουν γνώσεις στους νέους-ες, να δείχνουν τρόπους αναζήτησης της γνωσης, αγάπη για τη γνωση, να έχουν μια δημοκρατική επικοινωνια με τους μαθητές/τριες, να αναδεικνύουν αξίες και τρόπους βελτίωσης της μάθησης.
    Θέλουμε εκπαιδευτικούς της τάξης και όχι εκπαιδευτικούς των γραφείων, ή εκπαιδευτικούς από ανάγκη μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν!! Δεν θέλουμε (νομίζω και σεις) εκπαιδευτικούς οι οποίοι οδήγηθηκαν ως τις αίθουσες λόγω ενδεχομενως επαγγελματικού προσανατολισμού ή οικογενειακής προτροπής!!
    Θέλω να πω, με τα λίγα παραπάνω, ότι οι εκπαιδευτικοί (οι μη μονιμοι) που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε μια διαδικασια ωρομίσθιου ή αναπληρωτή (όχι σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, κλπ), ακόμη και εκεινοι που διδασκουν σε Πανεπιστήμια-ΑΤΕΙ είναι επειδή πραγματικά αγαπούν και θέλουν αυτή την εργασία. Δεν είναι λογικο και φυσικό να έχουν μια πρωτοπορία στην έκπαιδευτική διαδικασία?? Άλλωστε έμπειροι δάσκαλοι-καθηγητές δεν προαγουν τη διδακτική (τουλάχιστο) διαδικασία?? Γιατι δεν θεσπίζετε ορθότερα κριτήρια στην επιλογή ωρομισθίων/αναπληρωτών, όπως 1)βαθμος πτυχίου, 2) μεταπτυχιακές σπουδες, 3) διδακτική προυπηρεσία (και πως αποκτήθηκε επίσημα) 4) χρονος κτησης πτυχίου κλπ και ανάρτηση όλων αυτων σε πίνακα στο διαδίκτυο και στις κατα τόπους Β-βαθμιες και Νομαρχίες….
    Συμφωνώ να επιλέγονται εκπαιδευτικοι και μέσα από ΑΣΕΠ όχι για λόγους διαφάνειας αλλά να δίνεται ευκαιρία και σε νεότερους πτυχιούχους. Αλλά να δικαιώνονται (κατα κάποιο τρόπο) και όσοι ήδη βρισκονται σ’ αυτη τη διαδικασία!! Γιατί π.χ. είναι προτιμητέος ένας που έγραψε καλύτερα στον ΑΣΕΠ επειδή π.χ. «έτυχε» να γνωρίζει τι είπε ο Piaget ενώ δε έχει ιδέα π.χ. πως να εκπαιδεύει ή να «διευθύνει» μια ταξη??!!! Παντού αναγνωρίζεται η διδακτική προυπηρεσία ως προσον, στην Ελλάδα δε τη χρειαζόμαστε (όταν υπάρχει) ??? Την αναγνωρίζουμε μονο ως συνταξιμο χρόνο??!!!

    Ευχαριστω για την αναγνωση

    Με τιμη
    Γιαννης Χ.
    Δρ Μαθηματικός

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:59 | Apostolia

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    θα ήθελα να ρωτήσω τι πλεονεκτήματα θα δώσετε στους κατόχους παιδαγωγικής επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ; Ως τώρα ίσχυε το δίκαιο, κατά τη γνώμη μου, σύστημα οι έχοντες πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ να προηγούνται στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Καταρχήν, σε όσους ισχυρίζονται ότι η εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ χρειάζεται μέσον, θα απαντήσω ότι είναι δύσκολη απλά γιατί χρειάζεται πολλά προσόντα που αποκτώνται με κόπο ετών. Οι περισσότεροι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, αρκετοί μάλιστα και διδακτορικών. Από αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ βρίσκεται ένα βήμα πιο πάνω κι από τις μεταπτυχιακές σπουδές και όσοι έχουν φοιτήσει σε αυτήν γνωρίζουν καλά πόσο σωστή δουλειά και εμβάθυνση γίνεται σε τομείς όπως πχ. η παιδαγωγική ψυχολογία , η γνώση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για έναν εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή που στις λεγόμενες «καθηγητικές» σχολές διδάσκονται ένα ή κανένα παιδαγωγικά μαθήματα, εμείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ έχουμε πάνω από 15 μαθήματα και μια πτυχιακή εργασία πάνω σε θέματα που αφορούν την παιδαγωγική επιστήμη.

    Η ΑΣΠΑΙΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. Η πλειοψηφία των ειδικοτήτων που περνούν από την ΑΣΠΑΙΤΕ είναι τεχνικές. Σε έναν πολιτικό μηχανικό για παράδειγμα, η επιτυχία στον ΑΣΕΠ θα έπρεπε να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρώτη και πιο βασική είναι η παιδαγωγική κατάρτιση και δεύτερη η επαγγελματική εμπειρία. Πως θα μπορέσει να διδάξει το αντικείμενό του αν δεν έχει εμπειρία στην οικοδομή; Κανονικά λοιπόν οι έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ δεν θα έπρεπε καν να δίνουν ΑΣΕΠ. Έχουν ήδη περάσει δύο φορές από εξετάσεις μέσα στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έχουν αποδείξει αν κατέχουν το αντικείμενο.

    Επίσης, το σύνηθες είναι κάποιος όταν τελειώνει τη σχολή του να κάνει τα χαρτιά του και να ξεκινά το «ταξίδι» του στον χώρο της εκπαίδευσης από το μηδέν, χωρίς να τον κρίνει ποτέ κανείς. Μέσα στην τάξη είναι μόνος του με τους μαθητές και θεωρεί ότι διδάσκει σωστά. Είναι όμως όντως έτσι; Εμείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ κάναμε πρακτικές «μικροδιδασκαλίες» μεταξύ συμφοιτητών υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή – συμβούλου που μας διόρθωνε και μας βελτίωνε τον τρόπο, τη στάση και την τεχνική. Ύστερα από όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ακόμα ότι δεν έχουμε προβάδισμα ως πιο έτοιμοι εκπαιδευτικοί;

    Ελπίζω οι απόψεις μου να εισακουστούν.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:57 | PROCOPIS

    Καταλάβαμε!

    Πάλι να ξεβολευτούν κάποιοι με το τάδε χρώμα και να βολευτούν κάποιοι άλλοι με κάποιο άλλο χρώμα.

    Να δημιουργηθούν τρύπες για να χάνεται το δημόσιο χρήμα και τελικά στην παιδεία τίποτα, ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ!

    Για να τα λέμε τα πράγματα με το ονομά τους, φτιάξτε τα σχολεία που τα περισσότερα δεν έχουν όχι μόνο Η\Υ , αίθουσες για πειράματα , τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά ούτε πρίζα στις αίθουσες για να πάρει ο εκπαιδευτικός τον δικό του εξοπλισμό και σε δεύτερη φάση συζητάμε τα υπόλοιπα.

    Αλλά μάλλον όπως λένε και οι συνάδελφοι ΦΑΣΑΡΙΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

    Μη δημιουργήτε ανασφάλεια σε συναδέλφους αδιόριστους χωρίς λόγο.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:55 | Ι.Π.ΠΕ02

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποια απλά ερωτήματα που βασανίζουν τη σκέψη κάθε ενεργά σκεπτόμενου πολίτη της χώρας μας.
    Αν χρειάζεστε κονδύλια για την Παιδεία, για εξοπλισμό σχολείων, ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ, τότε γιατί δεν κάνετε περικοπές στους παχυλότατους μισθούς βουλευτών, υπουργών και κυβερνητικών – πολιτειακών αξιωματούχων, διευθυντές ΔΕΚΟ, ανώτατους δικαστικούς, κυβερνητικές επιτροπές και bonus όλων των golden boys; Ξέρετε πόσους μισθούς ικανών εκπαιδευτικών λειτουργών θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε με αυτό τον τρόπο ώστε να καλυφθούν τα κενά κόμη και στο πιό απόμακρο σημείο της χώρας μας;
    Μπορείτε να μας πείτε οι γιατροί, στους οποίους εμπιστεύεστε τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας, αν έδωσαν και πόσες φορές χρειάστηκε να δώσουν ΑΣΕΠ; Οι δικηγόροι στους οποίους εμπιστεύεστε την υπεράσπιση της προσωπικότητας και της περιουσίας σας, χρειάστηκε και χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις ΑΣΕΠ και, αν ναι, κάθε πόσα χρόνια; Ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ ή ο οδηγός λεωφορείου με το οποίο θα πάει το σχολείο μας εκδρομή έχει περάσει από εξετάσεις ΑΣΕΠ; Κι όμως, για όλους τους παραπάνω ευαίσθητους κλάδους δέχεστε την αυθεντία της εμπειρίας και ομολογείτε ότι νιώθετε περισσότερη σιγουριά με έναν έμπειρο επαγγελματία, χωρίς φυσικά να αποκλείετε τον ενθουσιώδη, ταλαντούχο, ώριμο νέο που παίρνει τη ζωή στα χέρια του.
    Στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ παίρνουν μέρος αμιγώς άτομα που ενδιαφέρονται για την ένταξη τους στην εκπαιδευτική κοινότητα; Όχι, βέβαια! Τα ονόματα πολλών υποψηφίων εκπαιδευτικών εμφανίζονται και σε πίνακες του ΑΣΕΠ, σε άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου, αρκετοί από τους οποίους έίναι με σειρά προτεραιότητας. Αυτό, σαφώς, δεν είναι καθόλου μεμπτό ή επιλήψιμο ( αφού η ανάγκη επιβίωσης εξυπηρετείται από την οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης ), αλλά αποτελεί ένα μέτρο αξιολόγησης του ίδιου του διαγωνισμού που εν τέλει δεν έχει καμμία σχέση με την απόλυτη αξιοκρατία που ευαγγελίζεστε, αλλά χωρίζει στα δύο την ισοδύναμη κοινότητα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας, σε επιτυχόντες και «αποτυχόντες». Μα είναι δυνατόν; Χιλιάδες εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, κατά γενική ομολογία, έχουν και αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτό τους κάνει λιγότερο ικανούς από την προηγούμενη φορά που ήταν επιτυχόντες;
    Διατηρείστε, λοιπόν, το υπάρχον σύστημα και με μακρόχρονη διαβούλευση (όχι της μιας εβδομάδος), ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς και σε διακομματική επιτροπή, αποφασίστε το αναλογικά ορθολογικότερο και προσφορότερο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση με ορίζοντα μεγαλύτερο της εικοσαετίας! Να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι που επιλέγουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού ποιά θα είναι η πορεία του εργασιακού τους μέλλοντος!
    Άμεσα, κλείστε τους πίνακες από εισβολές «υμετέρων» και χρησιμοποιήστε τους υπάρχοντες πίνακες ωρομισθίων για ΠΔΣ και περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης, ενώ διασφαλείστε τους πίνακες αναπληρωτών και προϋπηρεσίας από διαρροές.
    Λειτουργείστε τμήματα περιοδικής επιμόρφωσης των καθηγητών και εισαγωγικά σεμινάρια από τους ίδιους τους συγγραφείς των βιβλίων κάθε φορά που εισάγεται νέο βιβλίο στο διδακτικό curicullum.
    Οργανώστε «καθηγητικό» τμήμα ( με προβλεπόμενη πρακτική εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες τάξης,όπως γίνεται στη Βρεταννία), στις αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έμφαση στην Παιδαγωγική και Διδακτική της κάθε κατεύθυνσης, έτσι ώστε ο φοιτητής που επιλέγει να γίνει καθηγητής να βγαίνει προετοιμασμένος για το έργο που θα επιτελέσει χωρίς την ανάγκη της επαναδιαβεβαίωσης των γνώσεων του από ΑΣΕΠ.
    Βέβαια, όσα εκατομμύρια έλληνες είμαστε, τόσα εκατομμύρια γνώμες θα ακούσετε, αλλά, τελικά, μετά από 1200 μηνύματα, και ενώ είμαστε στη μέση της διαβούλευσης, το συμπέρασμα παραμένει πως το ισχύον σύστημα και οι παρούσες διατάξεις δεν χρήζουν καμμίας αλλαγής, εκτός από το ελάχιστο και χωρίς κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος της διασφάλισης των πινάκων από εισροές στοιχείων που η επιλογή τους δεν είναι βασισμένη πάνω στο ίδιο πλαίσιο με το οποίο καταρτίζονται οι πίνακες.
    Με εκτίμηση και σεβασμό στο χώρο που μου διαθέσατε,
    Ι.Π. ΠΕ02 Τρίτεκνος Εκπαιδευτικός.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:54 | Σωτηρία

    Γεια σας είμαι μια αδιόριστη τρίτεκνη μαθηματικός και έχω αγανακτήσει με την προοπτική προσλήψεων μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Είναι άδικο για μας τους «παλιούς» πάνω που πλησιάζει η ώρα να ζήσουμε σαν άνθρωποι με την οικογένεια μας πάλι απομακρίνεται…Η περίπτωση 60-40 είναι δίκαιη γιατί δίνει το δικαίωμα τόσο σε παλιούς όσο και σε νεώτερους πτυχιούχους.Ειναι δυσκολο να φροντίζεις την οικογένεια και να διαβάζεις για ΑΣΕΠ………..(αληθεια αυτή η διδακτική με πόση αντικειμενικότητα βαθμολογείται;)

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:36 | ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΟΛΑ
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΑΣΕΠ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 0,1 ΕΩΣ 3 -4 ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟ , ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΑΣΕΠ.ΔΗΛΑΔΑ ΑΥΤΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΣΕΩΝ. Ε ΟΧΙ!!ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ
    Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΛΛΟ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:20 | Παπαδοπούλου

    Αξιότιμη κ.Διαμαντοπούλου

    ‘Ενας εκπαιδευτικός δεν κρίνεται άξιος μόνο μέσα από την «τάξη»,στην οποία καλείται μέσα σε ένα 4ωρο να αναλύσει όλο το Δ.Ε.Ε.Π.Σ.,αλλά και μέσα στην «τάξη»,στην οποία ιδρώνει καθημερινά για ν ανταποκριθεί επάξια σ αυτό που εσείς έχετε θέσει ως προτεραιότητα«πρώτα ο μαθητής».
    Αναλογιστείτε,λοιπόν,με σοβαρότητα και ειλικρίνεια την βαρύτητα των παράλληλων αυτών «τάξεων»για το συμφέρον πρώτα του μαθητή και της παιδειας.

    Μια αδιόριστη νηπιαγωγός
    (3 φορές επιτυχούσα,1 φορά αναπληρώτρια)

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:13 | Στέλλα

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    Έχω δώσει 4 φορές ΑΣΕΠ (με πρώτη φορά το 2002) και έχω πετύχει και στις 4.

    Παρά το γεγονός ότι η επίδοσή μου όλες τις φορές ήταν γύρω στο 75, για αρκετά χρόνια δεν επιλεγόμουν ως αναπληρώτρια, περιμένοντας υπομονετικά να ανέβω στην κατάταξη του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών, δίνοντας κάθε 2 χρόνια ΑΣΕΠ.

    Το ακ. έτος 2007-08, κλήθηκα για πρώτη φορά να εργαστώ ως αναπληρώτρια και εκείνη τη χρονική στιγμή έκανα μια κρίσιμη επιλογή για μένα και την οικογένειά μου: να παραιτηθώ από τον ιδιωτικό τομέα και να φύγω από την πόλη μου και τον σύζυγο μου προκειμένου να μπω στη διαδικασία να συμπληρώσω κάποια στιγμή μετά από 3 χρόνια το 24μηνο. Έπειτα από νέα επιτυχημένη εξέταση στον ΑΣΕΠ (το 2009) ξαναδουλέυω φέτος ως αναπληρώτρια και είναι πλέον δεδομένο ότι θα συμπληρώσω το 24μηνο τον Ιούνιο του 2011, με δεδομένο ότι οι επιλογές αναπληρωτών όπως αναφέρατε θα γίνουν και για το ακ. έτος 2010-11 από τον ενιαίο πίνακα.

    Τι θα γίνει με το 24μηνο;
    Αν καταργηθεί, δε θα είναι άδικο για όλους αυτούς που έκαναν τις επιλογές τους βασισμένοι στα ισχύοντα την εποχή εκείνη δεδομένα;
    Τι έχετε να απαντήσετε σε όσους επέλεξαν να γίνουν αναπληρωτές με όραμα κάποια μέρα να μονιμοποιηθούν, αφήνοντας άλλες δουλειές και οικογένειες;
    Έχετε κατανοήσει ότι για να κληθεί κάποιος αναπληρωτής πρέπει πρώτα να περάσει από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ;

    Με εκτιμηση,

    Στέλλα

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:08 | ΜΑΡΙΑ

    Καλό θα ήταν να απορροφηθούν οι επιτυχόντες στους πρόσφατους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ πρώτα, και μετά να γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Αφού υπάρχουν επιτυχόντες, και με αρκετά μόρια επιτυχίας, οι οποίοι δεν έγιναν ούτε καν αναπληρωτές, ποιος ο λόγος να γίνει σύντομα νέος διαγωνισμός; Για να θησαυρίζουν τα «φροντιστήρια για ΑΣΕΠ»; Οι συνεχείς διαγωνισμοί, με επιτυχόντες χωρίς αντίκρυσμα, εξαντλούν οικονομικά το κράτος, αλλά εξαντλούν ηθικά και οικονομικά και τους υποψήφιους. Τόσοι άνθρωποι έχουν χαρεί για την επιτυχία τους και δυο και τρεις φορές και παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 17:08 | Φασιάδου Κυριακή (Εκπαιδευτικός ΠΕ02)

    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Κυρία Υπουργέ Παιδείας,
    Κυρία και Κύριε Υφυπουργοί Παιδείας,

    “Πρώτα ο μαθητής” σημαίνει ο μαθητής να μπορεί να φοιτά σε ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον όπου να μπορεί τουλάχιστον να ικανοποιεί όλες τις μαθησιακές του ανάγκες. Αυτό μεταφράζεται σε γενναία παραχώρηση οικονομικών πόρων στον τομέα της Παιδείας ώστε να δημιουργηθούν σχολεία, να υπάρξει υλικοτεχνική υποδομή και να οριστεί ως μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη το όριο των δέκα – δεκαπέντε μαθητών .Ουτοπικό για τα περισσότερα από τα σημερινά σχολεία, όπου σε μία τάξη συνωστίζονται είκοσι πέντε με τριάντα μαθητές δίνοντας την ευκαιρία στα φροντιστήρια, όπου πλέον είναι θεσμός οι έξι με οκτώ μαθητές, να ανταγωνίζονται, και όχι με ίσους όρους τη δημόσια εκπαίδευση.
    Επιπλέον, σε καμία τάξη των είκοσι πέντε ή των τριάντα μαθητών δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον εκπαιδευτικό στο σύνολο των μαθητών εξατομικευμένη παρέμβαση η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες κάθε μαθητή. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας προσφέρει τις υπηρεσίες του στα σημερινά σχολεία τις περισσότερες φορές όχι με τις καλύτερες συνθήκες. Το εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό είτε είναι μόνιμο προσωπικό, είτε προσωρινό (αναπληρωτές – ωρομίσθι-οι). Αυτή τη στιγμή στη δημόσια εκπαίδευση υπηρετεί ένα μεγάλο μέρος αναπληρωτών – ωρομισθίων , οι οποίοι απέκτησαν το δικαίωμα να εργαστούν ως αναπληρωτές – ωρομίσθιοι είτε μέσω κάποιας ή πολλών επιτυχιών στον ΑΣΕΠ, είτε με τα μόρια της προϋπηρεσίας. Όσον αφορά τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους με επιτυχία στον ΑΣΕΠ είναι άδικο να μην τους λαμβάνεται υπόψη σε επερχόμενους διορισμούς είτε με το 40% είτε με την προϋπηρεσία των είκοσι τεσσάρων μηνών γιατί την προϋπηρε-σία τους την απέκτησαν μέσω ενός αξιοκρατικού , όπως επαναλαμβάνεται πολλές φορές, συστήματος επιλογής, του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για άτομα που για ελάχιστα μόρια δεν ήταν στον πίνακα των διοριστέων. Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία, όσους έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία και δεν έχουν επιτυχία σε κάποιον ΑΣΕΠ θα ήταν εξίσου άδικο να μη ληφθούν υπόψη σε επερχόμενους διορισμούς καθώς είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στη δημόσια εκπαίδευση πολλές φορές πολύ μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.. Σε αυτήν την ομάδα αυτό που ενοχλεί είναι ότι κάποιοι έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία με μη αξιοκρατικό τρόπο. Είναι όμως άδικο να αναιρούμε το σύνολο εξαιτίας κάποιων πολλών ίσως περιπτώσεων που απλά εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που η ίδια η πολιτεία τους είχε δώσει επί σειρά ετών. Αν και ανήκω στην πρώτη περίπτωση και η προϋπηρεσία μου προέρχεται από υψηλό ποσοστό επιτυχίας στον προτελευταίο ΑΣΕΠ μπορώ να πω ότι έχω συναντήσει πολλούς συναδέρφους με υψηλή γνώση του αντικειμένου τους και με μοναδική παιδεία που όμως δεν είχαν δώσει εξετάσεις ΑΣΕΠ, όπως αντίστοιχα συναδέρφους με τα ίδια χαρακτηριστικά που διορίστηκαν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Και νομίζω πως εδώ βρίσκεται και η ουσία της επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Η παιδεία. Δια βίου εκπαίδευση χρειαζόμαστε όλοι. Επαφίεται σε σας να τη θεσπίσετε για το σύνολο των εκπαιδευτικών δίνοντας ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα στη συμβουλευτική κατεύθυνση κι όχι στην αξιολόγηση, χωρίς βέβαια να αναιρείται και η βαρύτητα της τελευταίας. Επιστρέφοντας στον τρόπο διορισμού θεωρώ πως δεν πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούναι οι ισχύοντες πίνακες ούτε με προϋπηρεσίες, ούτε με πρόσωπα αλλά από τον νέο έτος να τεθεί η προϋπόθεση της επιτυχίας σε κάποιον ΑΣΕΠ για όλους όσους επιθυμούν να ενταχθούν στον πίνακα. Ο τρόπος διορισμού να είναι διττός μέσω των διοριστέων από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ (60%) και μέσω του πίνακα αναπληρωτών (40%, 24 μή-νες + μία επιτυχία σε οποιοδήποτε ΑΣΕΠ, 30 μήνες μέχρι να εξαντληθούν οι πίνακες της συγκεκριμένης κατηγορίας). Από τη στιγμή που δεν θα μπορεί από το νέο έτος να εισέρχεται στον πίνακα κάποιος χωρίς επιτυχία σε ΑΣΕΠ τα μόρια της προϋπηρεσίας του θα αποκτώνται με αξιοκρατικό τρόπο και επομένως θα συνάδει το όλο σύστημα με τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Επίσης, καλό θα ήταν στον πίνακα να μετράνε τα μόρια των επιτυχιών από όλες τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ στο ακέραιο, όπως ακριβώς γίνεται και με τα μόρια της προϋπηρεσίας. Το σύστημα επιλογής προσωπικού είναι ήδη αξιοκρατικό μπορείτε να το βελτιώσετε στα σημεία που χρήζει βελτίωση και παράλληλα να υιοθετήσετε μέτρα που ενδυναμώνουν ουσιαστικά το ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης.
    Για το θέμα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων δε μπορώ να πω τίποτα γιατί δεν μπορώ να εισέλθω στη φιλοσοφία και στις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζουν όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το μόνο που θα μπορούσα να πω σαν γενική διαπίστωση και λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα ποσοστά υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι ότι πολύτεχνοι πλέον στην Ελλάδα είναι όσοι έχουν ένα ή και κανένα παιδί!
    Για το ζήτημα της πρώτης τοποθέτησης νομίζω ότι το να υποχρεώσετε το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό να παραμείνει στον τόπο διορισμού του τρία χρόνια είναι υπερβολικό και δε συνάδει με το σύγχρονο πνεύμα δημοκρατίας. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσετε εκείνες τις συνθήκες ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν μόνοι τους τη μετακίνησή τους στις περιοχές που θεωρούνται δύσκολες. Επιπλέον μόρια και διπλός μισθός νομίζω ότι είναι αρκετά κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:58 | Θ.Σ

    Κ.Υπουργέ θέλω να βοηθήσετε τους τρίτεκνους εκπαιδευτίκους ως προς τον τρόπο πρόσληψης στην εκπαίδευση. Θα ήταν εύλογο να μην σταματίσει το 20% στην αναπλήρωση των εκπαιδευτικών και ως προς τον διορισμό να ισχύσει το υπάρχον σύστημα.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | Γιάννης

    Αν η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας, που κρατά την τύχη της εκπαίδευσης και της νεολαίας στα χέρια της, πιστεύει ότι κάποιος που αποστηθίζει και γράφει άριστα σε ένα τρίωρο διαγωνισμό , είναι καλύτερος από κάποιον που έχει ζυμωθεί, εφαρμόσει και ίσως πειραματιστεί με τη διδασκαλία τότε ας ψηφίσει αυτό το νόμο. Όμως εξέτασατε να δεί αν κανένας από τους διορισθέντες μέσω ΑΣΕΠ εφαρμόζει στην τάξη όλα όσα έγραψε αρίστευοντας στον διαγωνισμό αυτό; Σας πληροφορώ σχεδόν κανένας. Άλλωστε εαν ο ΑΣΕΠ δεν είναι θέμα παπαγαλίας κάποιος που ας πούμε αριστεύει στη ειδική διδακτική θα πρέπει να πηγαίνει καλά και στους επόμενους μιας και ή ξέρεις τον τρόπο που διδάσκεις ή δεν ξέρεις.Αυτό όμως δεν ισχύει. Όταν στον ένα διαγωνισμό γράφεις 90% στην ειδική διδακτική και στον εμόμενο 30% τότε είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και δεδομένου ότι ποτέ δεν έχουν δωθεί οι σωστές απαντήσεις της συγκεκριμένης ενότητας ούτε επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ούτε και επι κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Αλήθεια γιατί; Αυτό φαίνεται σε εμένα αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αρκετά «ύποπτο».
    Προτείνω στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο νόμου και να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους εκ νέου. Δεν είναι δυνατόν η κάθε κυβέρνηση να αλλάζει εντελώς κατεύθυνση μην υπολογίζοντας ή παίζοντας με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που όμως χρησιμοποίησε στο παρελθόν για να καλύψει τις ανάγκες της. Με τις πανελλήνιες δίνεται περίοδος 3 ετών για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων οι μαθητές. Οι καθηγητές όμως είναι άλλο πράγμα μάλλον. Είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ώς φαίνεται. Κανένας δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος με επιτυχίες ΑΣΕΠ, με προυπηρεσία, με χρηματικό κόστος για τον ίδιο, με ψυχικό κόστος για αυτόν και την οικογένεια του έτρεχε απο γωνιά σε γωνιά της Ελλάδας να μαζέψει προυπηρεσία ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ , και τώρα του λέει ότι κακώς έκανες . Άλλωστε τα βύσματα και τα κονέ που είπατε κυρία υπουργέ να είστε σίγουρη ότι με οποιοδήποτε σύστημα θα την βρούν την άκρη. Εμείς είμαστε μαζί σας κύρια Υπουργέ αλλά εφόσον έχουν προβλεφθεί και μελετηθεί όλες οι παράμετροι και εφόσον είναι πορς το συμφέρον της εκαπίδευσης.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:56 | Γαβριήλ

    Ξέρετε κα. Υπουργέ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εκτός από το παρακολουθούν τους νεωτερισμούς εκ του μη όντως της κάθε νέας Υπουργού παιδείας έχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν.
    Έχετε σκεφτεί ποτέ οτι κάποιοι (πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία) από αυτους τους δασκάλους που θέλετε να επαναπροσδιορίσετε είναι γονείς παιδιών με αναπηρίες;
    Έχετε σκεφτεί ποτέ οτι κάποιοι όπως εγώ άφησαν μία αλλη δουλειά βασισμένοι στις παρούσες συνθήκες διορισμού των αναπληρωτών δασκάλων (αφού πρώτα έφτυσαν κυριολεκτικά αίμα για να σπουδάσουν, δουλεύοντας και προσέχοντας τα παιδιά τους που τους χρειάζονται κοντά τους λόγω των προβλημάτων τους)για μία έστω βασική ποιότητα ζωής και περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουμε στην εκπαίδευση και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών μας;
    Ως πότε θα ζούμε σε ένα κράτος όπου δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει;
    Με ρωτάτε αν έχω χρόνο για φροντιστήρια διάβασμα και ανεργεία λόγω υποθετικής αποτυχίας σε αυτόν τον τοοοσο υπερεκτιμημένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;
    Δεν σας ζητάμε εμέις οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή προβλήματα υγείας να μας κάνετε ρουσφέτι και να μας διορίσετε απευθείας αλλά να τηρήσετε αυτές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προγραμματίσαμε την ουτως ή άλλως δύσκολη ζωή μας.
    Αυτή η ιστορία θυμίζει τιμοκατάλογο καταστήματος οτι διατηρείται το δικαίωμα να αλλάξει τις τιμές απροειδοποίητα…
    Δεν είναι τιμοκατάλογος καταστήματος ούτε το κράτος ούτε οι ζωές μας τις οποίες πάτε , χωρίς να το γνωρίζετε είμαι σίγουρος γι΄αυτό, να καταστρέψετε.
    Δεν νοείται άνθρωπος που έχει αφήσει μία μόνιμη θέση στο δημόσιο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει δάσκαλος, με την προοπτική οτι σε μία 2 ετία θα διορισθεί να βρίσκεται τώρα υπό καθεστώς αιφνιδιασμού και εξαπάτησης από το ίδιο το κράτος.
    Ας μονιμοποιηθούμε αυτοί που είμαστε στους πίνακες και εφαρμόστε τον περιβόητο νόμο σας για αυτούς που θα βγουν από τα πανεπιστήμια, ούτως ώστε να γνωρίζουν που πανε.
    Έτσι είναι δίκαιο και σωστό από ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη.
    Όχι δεν το έχετε σκεφτεί νομίζω…
    Μη δυσκολευετε κι άλλο τις ζωές κάποιων ανθρώπων.Αν δεν το καταλαβαίνετε τουλάχιστον πιστέψτε αυτούς που σας το λένε.
    Αφήστε μας να αγωνιστούμε για τα παιδιά μας τουλάχιστον με μόνιμη δουλειά.
    Είναι μία πτυχή του προβλήματος που πάτε να δημιουργήσετε, εν αγνοία σας, την οποία δεν έχετε προσμετρήσει.
    Όπως δεν έχετε σκεφτεί και των προσωπικό αγώνα τόσων και τόσων εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται αυτή την στιγμή.
    Ευχαριστώ.

    υ.γ. Ελπίζω ποτέ στη ζωή σας ή του καθενός να μην χρειαστεί να καταλάβετε στην πράξη για τι πράγμα σας ομιλώ.

    Με εκτίμηση.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:53 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Δ.

    Το σύστημα 60-40 των διορισμών πιστεύω ότι είναι το πιο δίκαιο. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής αν θα ξαναδώσει ΑΣΕΠ ή αν με τα μόρια που έχει συγκεντρώσει δουλεύοντας ως αναπληρωτής ή ως ωρομίσθιος να περιμένει να διοριστεί. Είναι άδικο να πετάτε ανθρώπους στα σκουπίδια, γιατί τώρα δεν τους θεωρείται ικανούς ενώ μέχρι τώρα ήταν ικανοί να καλύπτουν τα κενά σε όποιο σημείο της χώρας μας χρειαζόταν, διανύοντας αμέτρητα χιλιόμετρα, με κάθε οικονομικό κόστος και κάθε ψυχολογικό κόστος όταν μικρά παιδιά δεν είχαν τους γονείς τους κοντά τους.
    Ο οικογενειακός προγραμματισμός πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών τινάζεται στον αέρα. Δεν μπορείτε να «παίζετε» με τις ζωές μας!
    Να παραμείνουν οι πίνακες,απλά να κλείσουν κάποια παράθυρα (ΠΔΣ, Εκκλησιαστικά σχολεία, Σεβιτανίδειος, ΣΔΕ) όλες οι αναθέσεις να γίνονται από τους πίνακες.
    Όταν ένα σπίτι έχει χαλασμένα παράθυρα και μπάζει αέρας απλά φτιάχνουμε τα παράθυρα δεν γκρεμίζουμε το σπίτι.
    Εμείς δεν σας κάνουμε πλέον ως εκπαιδευτικοί και θα μας στείλετε στο σπίτι μας, αν στις επόμενες εκλογές δεν μας κάνετε και εσείς να σας στείλουμε στο σπίτι σας?
    Μήπως έχετε την εντύπωση ότι δεν θα γίνουν ξανά εκλογές?
    Την πρόθεση σας να καταργήσετε το 60-40 την ανακοινώσατε προεκλογικά?
    Μας το κρατούσατε για έκπληξή? Αν το ξέραμε πριν ξέρετε πόσοι από εμάς δεν θα σας ψηφίζαμε? Θα το δείτε στις επόμενες εκλογές….Το +10 ξέρετε πόσο εύκολα γίνεται -10?

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:46 | Θεοφανια

    Νομίζω ότι το τελευταίο νομοσχέδιο τα είχε όλα για την εκπαίδευση και υπήρχε διαφάνεια ως προς τους πίνακες των εκπαιδευτικών (Αναπληρωτών -Ωρομισθίων). Κανείς δεν μπορούσε να παρανομήσει. Γιατί θα πρέπει με κάθε νέα κυβέρνηση να ταλαίπωρειτε η εκπαιδευτική κοινότητα.

    Τα κεκτημένα δεν πρέπει να χαθούν: 30μηνο / 24μηνο + ΑΣΕΠ / 40%-60%/ ΑΣΕΠ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:35 | ελενη

    Ναι στον ΑΣΕΠ. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το μετά.
    Διαρκής, ουσιαστική αξιολόγηση και μη κομματική.
    Δώστε και φωνή στους μαθητές. Προτείνω κάτι απλό. Δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων οι μαθητές ανώνυμα να γράφουν την άποψή τους για τους εκπ/κους τους. Να διαβάζονται οι απόψεις παρουσία των γονέων και των εκπαιδευτικών. Σίγουρα δεν θα αρέσει στους εκπ/κους, αλλά και σε μας τους γονείς δεν αρέσουν οι συμπεριφορές, η αδιαφορία τους και η αμάθεια πολλών από αυτούς. Είναι λίγοι αυτοί που αγαπούν τα παιδιά και την διδασκαλία δυστυχώς. Η διδασκαλία είναι μεράκι και όσοι δεν το έχουν ή δεν μπορούν να το βρούν ας αλλάξουν επάγγελμα.
    Ας δούμε και τα σεμινάρια επιμόρφωσης. Σίγουρα να γίνονται, αλλά πως είναι δυνατόν αυτοί που έχουν επιμορφωθεί να εξακολουθούν να είναι κακοί και επίσης πως είναι δυνατόν εκπ/κοι που δεν έχουν επιμορφωθεί να κάνουν άριστα τη δουλειά τους; ( αξίζει να αναφέρουμε και τους εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων οι οποίοι εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες και φυσικά αποδίδουν)
    Στη Σουηδία από ότι γνωρίζω ο κάθε γονέας επιλέγει για το παιδί του ανάλογα με τη φήμη του σχολείου όποιο επιθυμεί και γίνεται κλήρωση. Στα σχολεία που εγγράφονται λίγοι μαθητές επειδή η χρηματοδότηση είναι μικρή οι εκπ/κοι και οι διευθυντές καταβάλλουν προσπάθειες να ανεβάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης. Γιατί να μην εφαρμοστεί και εδώ πιλοτικά;
    Και κάντε κάτι επιτέλους με τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πέντε μήνες περίπου είναι πολύς χρόνος ξεκούρασης για τους εκπ/κους. Γιατί να μην εργάζονται το καλοκαίρι παρέχοντας ενισχυτική διδασκαλία ή στα δημοτικά σχολεία δημιουργική απασχόληση;
    Και μια τελευταία ερώτηση. Γιατί οι εκλογές ή οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις των εκπ/κων γίνονται σε ώρες μαθημάτων;

    Γονέας, μη δημόσιος υπάλληλος ή εκπ/κος, αναγκαστικά δασκάλα του παιδιού μου και απογοητευμένη από το σύστημα και τους εκπαιδευτικούς

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:25 | Σταυρούλα

    Η ΑΜΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ? ή
    ΣΟΥ ΤΑΖΩ ΚΑΙ ΑΜΑ ΒΓΩ ΤΑ ΛΕΜΕ!!!!

    Λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2000, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης τότε και ως υπέυθυνη του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, μαζί και με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των αδιόριστων, αναπληρωτών, ωρομισθίων εκπαιδευτικών (βρίσκεται ακόμη αναρτημένο στο
    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4cf615c1-ea9f-4b56-b8a2-2729d7c40c61).
    Η σημερινή Υπουργός Παιδείας στην επερώτηση αφού δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση» ρωτάει τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπως «η θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;»

    Ερώτηση 17 βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας (26/2/08)
    ΘΕΜΑ: Σε πολύχρονη πολιτική ομηρία οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί! – Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! – Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών!

    Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.

    Σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες η απασχόληση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών τείνει να γίνει «θεσμός»! Ένας «θεσμός» ο οποίος εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία, δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν την ζωή τους και τους κρατά επί χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια: Δεν γνωρίζουν αν θα απασχοληθούν και την επόμενη σχολική χρονιά, πού θα υπηρετήσουν, αν θα πληρώνονται στην ώρα τους! Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η οργανική σύνδεσή τους με το σχολικό περιβάλλον και την συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, λόγω της εφήμερης υπηρεσίας τους! Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους διδάσκοντες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: 4.000 άτομα απασχολούνται με δίωρη, τρίωρη ή τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα!

    Ειδικά το ζήτημα του τόπου και του σχολείου απασχόλησης γίνεται συχνά αντικείμενο κάθε λογής «εκδουλεύσεων» από ποικίλους «παράγοντες» της διοίκησης της εκπαίδευσης, πολιτικά πρόσωπα και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, εξουθενώνοντας ηθικά τους νέους εκπαιδευτικούς. Για να καταδείξουμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και των πιέσεων, αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα καθηγητή από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Άγιο Ευστράτιο, στην Λήμνο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το παράδειγμα δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε σπάνιο!

    Υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και τον εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία! Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη!

    Κατόπιν των ανωτέρω

    Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

    1. Ποια είναι η συνολική θέση του υπουργείου έναντι της απασχόλησης στην εκπαίδευση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών;

    2. Ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος των εργασιακών σχέσεων αυτού του τύπου, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται, σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού ή του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας και για πόσο χρόνο;

    3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι δύο βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

    3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;

    3.2. Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;

    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

    2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ

    5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

    9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

    16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    1 δις επιπλέον για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών

    Τον Ιούνιο του 2009 στην 78Η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας μπροστά σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς η σημερινή Υπουργός παιδείας δηλώνει ανάμεσα σε άλλα : «…έχουμε δεσμευτεί ότι το 1 δις της πρώτης χρονιάς αφορά στις αμοιβές των εκπαιδευτικών και την τεχνολογική υποστήριξη των σχολείων». Η ομιλία της κ. Υπουργού δημοσιεύθηκε στο ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟ ΒΗΜΑ 1150/Ιούλιος-Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2009 στη σελίδα 13-15. Τι απέμεινε από την υπόσχεση του Ιουνίου το ξέρουν πολύ καλά σήμερα όλοι οι εκπαιδευτικοί.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:05 | ΚΩΝ/ΝΟΣ-ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ

    ΒΕΒΑΙΩΣ όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ!
    ΒΕΒΑΙΩΣ να προχωρήσετε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας. ΑΛΛΑ, αυτό βοηθά μόνο στην βελτίωση/ενίσχυση προϋπάρχοντος ταλέντου και ικανότητας.

    ΔΙΟΤΙ, η διδακτική ικανότητα, είναι μεράκι και ταλέντο. Τι θα τον κάνετε αυτόν που έχει γνώσεις αλλά είναι ανίκανος να τις μεταδώσει?Κάποιο ατάλαντο, όσο και αδιάφορο επίδοξο δημόσιο υπάλληλο, όσο και να τον πιστοποιήσετε, δηλαδή να τον καταρτίσετε, λίγα θα αλλάξετε. Ο ατάλαντος, θα μείνει ατάλαντος και θα βελτιώσει απλά κάποιες τεχνικές πλευρές της διδακτικής.
    Η διδακτική ικανότητα, το ταλέντο, η μεταδοτική ικανότητα, πρέπει να ανιχνεύονται και να αποτελούν προσόν επιλογής, ήδη σε επίπεδο ΑΣΕΠ.
    Η, αν δεν έχετε άλλο τρόπο, ελέγξτε το και αξιολογήστε το κατά την δοκιμαστική περίοδο των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, αφού τους έχετε επιμορφώσει επιπλέον. Αλλά να είναι πραγματική δοκιμαστική περίοδος και όχι εικονική, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, και να γίνεται σοβαρή και αυστηρή, αλλά και αντικειμενική, ουσιαστική και τίμια αξιολόγηση.

    Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑ, Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΔΙΟΤΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗθΟΠΟΙΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΙΗΤΗΣ ΗΘΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΝ, ΕΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΤΟΝ.

    Τα υπόλοιπα, είναι ατελέσφορες μπακαλίστικες προσεγγίσεις και προσπάθειες συμβιβασμού των επιδιώξεων των υποψήφιων δημόσιων υπαλλήλων-«δασκάλων» με τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Τα αποτελέσματα τα εισπράτετε/ουμε όλοι, σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού-πολιτικού-οικονομικού μας γίγνεσθαι.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:02 | AHunter

    Καλησπέρα,

    Θα απαντήσω σε όλους όσους απαξιώνουν τον θεσμό του ΑΣΕΠ ότι…
    Όσα δεν φτάνει η αλεπού… …τα κάνει κρεμαστάρια, λέει ο Αίσωπος κι ολόκληρος ο λαός…

    Σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η επιτυχία στο διαγωνισμό και να αποτελεί προϋπόθεση για τον διορισμό. Δεν έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς ‘tabula rasa’ με τεράστια εμπειρία.
    Θα μπορούσαμε με αυτό το σκεπτικό να επιστρατεύσουμε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς με τεράστια εμπειρία και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις σύγχρονες προσσεγγίσεις διδασκαλίας, διαπολιτισμική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες κ.τ.λ. και έτσι να λύσουμε το πρόβλημα της εκπαίδευσης.

    Το σίγουρο είναι πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προσλήψεων που να λαμβάνει υπ’ όψη του τις παλιότερες επιτυχίες των συναδέλφων που πέτυχαν στους διαγωνισμούς και την ίδια στιγμή την εμπειρία τους. Να δοθεί ένα τέλος στους διορισμούς χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ όσο πιο σύντομα γίνεται χωρίς περίοδο χάριτος.
    Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί κάποιος που θα διοριστεί χωρίς ΑΣΕΠ την επόμενη χρονιά (μεταβατική περίοδος) θα είναι πιο ικανός από κάποιον που θα έχει πετύχει πολλές φορές στον ΑΣΕΠ και δεν θα μπορεί να διοριστεί μετά από δύο χρόνια για παράδειγμα όταν θα σταματήσει η μεταβατική περίοδος.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 16:00 | Μ. Γεωργίου

    Παρόλο που δεν υποστηρίζω πως οι εξετάσεις αναδεικνύουν απαραίτητα τους καλύτερους, το σύστημα προσλήψεων με κριτήριο την προϋπηρεσία πάλι δεν αναδεικνύει τους αξιολογότερους και περισσότερο υποβάλλει τους υποψηφίους σε μία ταλαιπωρία επί σειρά ετών, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι.
    Η πραγματική αξία του εκπαιδευτικού φαίνεται μόνο κατά την άσκηση του έργου του. Γι’αυτό προτείνω την επαναφορά της επετηρίδας αλλά έπειτα να δίνεται έμφαση στην επιμόρφωση κι αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, όχι μόνο κατά τη δοκιμαστική περίοδο, αλλά καθ’όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.
    Το θέμα που τίθεται είναι: αξιολόγηση από ποιον;
    Ο διδάσκων δεν οφείλει να λογοδοτήσει ούτε στο Υπουργείο Παιδείας ούτε σε οποιαδήποτε επιτροπή. Σχολεία και εκπαιδευτικοί υπάρχουν για τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει και θέλουν να έχουν ενεργητική συμμετοχή στα θέματα της σχολικής κοινότητας.
    Προτείνω, λοιπόν, κατά την αξιολόγηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να προσμετράται κυρίως η γνώμη των γονέων και κατά δεύτερον η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να υπολογίζεται κυρίως η γνώμη των μαθητών και έπειτα του συλλόγου διδασκόντων. Τα κριτήρια να είναι η συμπεριφορά, η συνέπεια στις υποχρεώσεις, το ενδιαφέρον του καθηγητή για διοργάνωση ή συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες πέραν του μαθήματος και ο βαθμός που εκείνος έχει πετύχει τη μάθηση του γνωστικού του αντικειμένου από τους μαθητές.Θα μπορούσε να δοθεί συγκεκριμένη βαθμολογική κλίμακα (πχ από το 1 ως το 5)με δυνατότητα σχολιασμού από τους αξιολογητές.
    Η εκπαίδευση δεν πάσχει από έλλειψη ικανού διδακτικού προσωπικού αλλά από έλλειψη αξιολόγησης και ανάπτυξής του.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 15:49 | Anastasias

    Είμαι χρόνια διορισμένη, από την εποχή που ο χρόνος αναμονής στην ειδικότητά μου ήταν μόλις ένα έτος. Η επετηρίδα αντικαταστάθηκε από τον ΑΣΕΠ, για να παρακαμφθεί κι αυτός με χίλιους δυο ύποπτους τρόπους, με διασυνδέσεις και διαπλοκές παντός τύπου.
    Τάσσομαι με το μέρος των συναδέλφων μου που δίνουν και ξαναδίνουν εξετάσεις, πετυχαίνοντας και ξαναπετυχαίνοντας και πάλι απέξω μένοντας να βλέπουν κάποιους με μπάρμπα στην Κορώνη να διορίζονται σιγά σιγά από το παράθυρο και τώρα να απαιτούν κιόλας να γίνουν μόνιμοι σε βάρος των συναδέλφων τους. Αντί να πουν έπαιξα κι έχασα, ας μάθω να μη βασίζομαι στο ρουσφέτι, γιατί από την εποχή της «Κλαυθμώνος» ήταν επισφαλής τρόπος διορισμού.
    Προτείνω λοιπόν όσοι πετυχαίνουν, και μόνο αυτοί, να μπαίνουν σε μια επετηρίδα από την οποία να γίνονται οι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών και να μην υποχρεώνονται να δίνουν και να ξαναδίνουν. (Τι στο καλό, αν είναι να τα ξεχνούν σε δυο χρόνια αυτά που ήξεραν όταν πέτυχαν, τότε εμείς οι παλιοί θα έπρεπε να απολυθούμε αυτομάτως.)
    Επίσης, να εφαρμοστεί το ολοήμερο σχολείο, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που θα φανερώσει την ανάγκη για επιμόρφωση, πρόσθετη διδακτική στήριξη, παράλληλες τάξεις, τάξεις ένταξης, κι όλους τους θεσμούς (πχ βοηθός καθηγητή, όπως στο εξωτερικό) που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό το σχολείο και θα δώσουν δουλειά σε περισσότερους ανέργους καθηγητές, για να διδάσκουν κι όχι για να κάθονται σε γραφεία και να βρίσκονται υπεράριθμοι σε κεντρικά σχολεία.