1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:26 | Χρίστος

    κ. Υπουργέ
    είμαι κάτοικος επαρχίας και ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    -Δεν έχω πρόσβαση σε φροντιστήριο για τον ΑΣΕΠ
    -Δε μου περισσεύουν χρήματα για φροντιστήρια ΑΣΕΠ
    -Έχω δύο παιδιά στο σπίτι (και περιμένω τρίτο), που σίγουρα δε σε αφήνουν να συγκεντρωθείς σε ένα σοβαρό και συστηματικό διάβασμα!
    Κάτι που αποδεικνύει ότι στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ δεν πηγαίνουν όλοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, άρα για ποια αξιοκρατία στον ΑΣΕΠ μιλάμε?
    -Έχω προϋπηρεσία με την οποία υπολόγιζα ότι του χρόνου θα ήμουν αναπληρωτής και σε δυο- τρία χρόνια θα διοριζόμουν.

    Για τη μέχρι τώρα κατάσταση στην εκπαίδευση δεν ευθύνομαι εγώ αλλά το σύστημα που εσείς ως κράτος δημιουργήσατε! Δεν μπορείτε τώρα να μας πετάξετε στα σκουπίδια και να μας στείλετε στις ψυχοφθόρες εξετάσεις του ΑΣΕΠ στις οποίες για να συμμετάσχω πρέπει συν τοις άλλοις να αφήσω και τη δουλειά μου για να προετοιμαστώ, πράγμα αδύνατο όταν έχεις οικογένεια, αφού δεν έχω μπαμπά να με ταΐζει και να μου τα έχει όλα έτοιμα!

    Να διατηρηθούν οι πίνακες και με το σύστημα που ισχύει με μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι συνάδελφοι.
    Να διατηρηθεί το 20% στους τρίτεκνους.

    ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!!

    Ευχαριστώ!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:25 | Έλενα

    Κυρία υπουργέ,
    η διαβούλευση καλή είναι, αλλά οφείλετε πριν από όλα να είστε και εντάξει στις υποχρεώσεις σας. Πού είναι τα δεδουλευμένα από την ΠΔΣ του προηγούμενου διδακτικού έτους;
    Πότε θα πληρωθούμε εμείς;
    Χορτάσαμε διαλόγους, διαβουλεύσεις πάσης φύσεως και ΑΝΕΡΓΙΑ.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:24 | ΚΩΣΤΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ, ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ; ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ?

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 09:19 | AKHS

    «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ» κ. Υπουργέ χρειάζονται όσοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ και όχι οι εκπαιδευτικοί με χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους!!!!
    Διορίστε τους 23χρονους θα έχουν όλο τον χρόνο μέχρι να βγουν στην σύνταξη να μάθουν τι εστί ΤΑΞΗ….

    Υ.Γ.
    άν και ΠΙΣΤΕΎΩ ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν διδάξει ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ σε σχέση με πολλούς από εμάς!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 08:46 | Θεόδωρος Γκανάτσος

    Προτάσεις για το σύστημα πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

    του Θεόδωρου Γκανάτσου
    Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου
    Υπ. Διδάκτορα Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ.

    Α. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    1. Η καθιέρωση των διορισμών μέσω πινάκων 30μήνου και 24μήνου τα τελευταία χρόνια, επιπλέον των διορισμών από ΑΣΕΠ (θεωρητικά 60%) και Ενιαίου Πίνακα (θεωρητικά 40%), έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πραγματικού ποσοστού διορισμών από ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο, κατά τα Σχ. έτη 2007-08, 2008-09 και 2009-10, το ποσοστό των πραγματικών διορισμών από ΑΣΕΠ ήταν 43.2% (40%, εάν συνυπολογιστούν και οι διορισμοί των πολυτέκνων) για τους πολυπληθείς κλάδους-ειδικότητες ΠΕ60, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απαξίωση του θεσμού του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες δεν καταφέρνουν να είναι στους διοριστέους.
    2. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να διατηρηθεί ένα μικτό σύστημα διορισμών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (προτείνεται 75%) από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά το υπόλοιπο (25%) από πίνακες προϋπηρεσίας, με προϋπόθεση όμως την επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, από το Σχ. έτος 2011-12, μετά το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2010, προτείνονται τα εξής:
    i. Εκκαθάριση του Ενιαίου Πίνακα διορισμών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ (1998-2010).
    ii. Μεταβατική περίοδος κατά τα Σχ. έτη 2011-12 έως και 2013-14, με σταδιακή μείωση του ποσοστού διορισμών από τον εκκαθαρισμένο πίνακα (-5% κατ’ έτος), ώστε κατά τα Σχ. έτη 2011-12, 2012-13, 2013-14 και 2014-15 τα ποσοστά να είναι αντίστοιχα 60%-40%, 65%-35%, 70%-30% και 75%-25%.
    iii. Από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά, τα ποσοστά να διατηρηθούν: Διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και Πίνακας προϋπηρεσίας + επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι όλοι οι διοριζόμενοι θα είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ και επιπλέον, όσοι έχουν πολλά μόρια από προϋπηρεσία θα βρίσκονται σε τροχιά διορισμού, αφού θα βρίσκονται σε υψηλή θέση στον εκκαθαρισμένο πίνακα.
    iv. Οι εκπαιδευτικοί που θα διορίζονταν με το 24μηνο+ΑΣΕΠ θα είναι οι πρώτοι που θα διορίζονται με το 25%+ΑΣΕΠ.
    v. Οι πίνακες διορισμών να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ώστε να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν ως αναπληρωτές. Οι διορισμοί από τον πίνακα αυτόν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα γίνονται βάσει της προϋπηρεσίας, εφόσον όμως έχει προηγηθεί επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και σε ποσοστό που θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών διορισμών από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά.
    vi. Όσοι έχουν μόρια από προϋπηρεσία, αλλά όχι επιτυχία ΑΣΕΠ, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ως αναπληρωτές, εφόσον έρθει η σειρά τους στον πίνακα των αναπληρωτών, και ταυτόχρονα να δίνουν ΑΣΕΠ (προτείνεται να γίνεται διαγωνισμός κάθε χρόνο). Μόλις επιτύχουν σε κάποιον ΑΣΕΠ, αυτόματα θα μεταφέρονται στον εκκαθαρισμένο πίνακα διορισμών, όπου θα μετράει η προϋπηρεσία τους για το μόνιμο διορισμό τους με το ποσοστό που θα ισχύει την κάθε χρονιά (από 40% το Σχ. έτος 2011-12 έως 25% από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά).
    vii. Να προηγούνται στην επιλογή θέσης διορισμού οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και να έπονται οι διοριστέοι από πίνακα διορισμών (25%). Ειδικά για την αλλαγή αυτή, η εφαρμογή της μπορεί να γίνει άμεσα, από το Σχ. έτος 2010-11. Πιο συγκεκριμένα, για το Σχ. έτος 2010-11, για το οποίο θα γίνουν διορισμοί για τελευταία φορά από 30μηνο και 24μηνο, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός του ενιαίου πίνακα σε δύο πίνακες: στους έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και στους μη έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και να προηγούνται στους διορισμούς οι έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ. Επομένως για το Σχ. έτος 2010-11 η σειρά επιλογής κενών θέσεων διορισμού θα πρέπει να είναι: Διοριστέοι ΑΣΕΠ – 24μηνο – Ενιαίος Πίνακας με επιτυχία ΑΣΕΠ – 30μηνο – Ενιαίος Πίνακας χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Η κατηγορία 24μήνου να προηγείται έναντι του 30μήνου επειδή απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και έναντι του ενιαίου πίνακα, διότι απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Το 30μηνο να προηγείται έναντι του ενιαίου πίνακα χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ, επειδή αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία (χωρίς ΑΣΕΠ).
    viii. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ): Να διατηρηθούν τα κοινωνικά κριτήρια διορισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ), με την προϋπόθεση τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ. Μόλις επιτύχουν έστω τη βάση σε κάποιον ΑΣΕΠ, να μπαίνουν σε ειδικό πίνακα (αντίστοιχα πολυτέκνων ή ΑΜΕΑ), όπου θα μετρούν και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις, όπως και στους γενικούς πίνακες (βαθμολογία ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία κ.λπ.), καθώς και επιπλέον κριτήρια, όπως αριθμός τέκνων κ.λπ., με κάποια βαρύτητα που θα καθοριστεί. Και το μέτρο αυτό κινείται στην ίδια κατεύθυνση: Κανένας διορισμός χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Να υπάρχει η δυνατότητα πάντως, για τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εάν το επιθυμούν, να διορίζονται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου του ΥΠΕΠΘ και να τοποθετούνται στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
    3. Οι προτεινόμενες στο κείμενο αυτό αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου του ΑΣΕΠ, στα πλαίσια της επικράτησης των αξιοκρατικών προσλήψεων, με ταυτόχρονο όμως υπολογισμό και της προϋπηρεσίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι η σημαντική αύξηση των θέσεων από ΑΣΕΠ, που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων διορισμού. Δεν θα απαιτούνται δηλαδή βαθμολογίες 80-90 για το διορισμό, όπως απαιτείται σήμερα, αλλά θα αρκεί και το 70, πιθανόν και το 60 σε ορισμένες ειδικότητες. Δεν θα απαιτείται εξωπραγματικό διάβασμα όπως τώρα και θα διευκολυνθούν και οι γονείς-υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι γενικά υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω συλλογισμών είναι φυσικά η διατήρηση του συνολικού αριθμού διορισμών στα ίδια επίπεδα (στη χειρότερη περίπτωση) και (ακόμη καλύτερα) η αύξησή τους, με ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.
    4. Προσαυξήσεις για τους πίνακες διορισμών ΑΣΕΠ: Να δίνεται έμφαση στις σπουδές των υποψηφίων εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση χρειάζεται άτομα με υψηλό επίπεδο σπουδών και θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες με σπουδές 10-12 ετών, κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, με υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, με αναλυτική και συνθετική σκέψη, με ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, γενικά με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στην εκπαίδευση. Με το σημερινό σύστημα φαίνεται ότι η εκπαίδευση δεν είναι εκλυστική γι’ αυτούς, δεδομένου ότι η προσαύξηση που ισχύει μέχρι τώρα είναι πολύ μικρή: για παράδειγμα, το μεταπτυχιακό δίπλωμα δίνει προσαύξηση 2 μονάδων, όσο περίπου 2 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κάτι που αποτελεί αδικία για τον κάτοχο του μεταπτυχιακού. Προτείνεται μια μικρή αύξηση, όπως αναλύεται παρακάτω.
    i. Προσαύξηση πτυχίου: (Βαθμός πτυχίου – 5), δηλ. μέγιστη προσαύξηση 5 μονάδες, όπως ισχύει και τώρα.
    ii. Να καθιερωθεί προσαύξηση δεύτερου πτυχίου (δηλ. πτυχίου που δεν θεωρείται προσόν διορισμού για τον υποψήφιο): (Βαθμός 2ου πτυχίου – 5) / 2, δηλ. μέγιστη προσαύξηση 2.5 μονάδες.
    iii. Προσαύξηση μεταπτυχιακών σπουδών: Να αυξηθεί από 2 σε 3 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου και από 4 σε 6 για διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου. Αντίστοιχα από 3 σε 4 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου και από 5 σε 8 για διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου.
    iv. Προσαύξηση πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ): 2 μόρια, με ταυτόχρονη κατάργηση της απόλυτης προτεραιότητας των κατόχων έναντι των μη κατόχων. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε πολλούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικών ειδικά για θέσεις πληροφορικής και τεχνικών ειδικοτήτων, όλοι οι διοριστέοι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ να έχουν χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις στην ενότητα των παιδαγωγικών και της διδακτικής σε σχέση με όλους τους διοριστέους μη κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, και παρόλα αυτά να διορίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
    v. Η προσαύξηση προϋπηρεσίας να γίνεται όπως και στο ισχύον σύστημα, δηλ. 0.5 μονάδες για 6 μήνες προϋπηρεσίας, που όμως θα υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας ( 1/12 = 0.083 μονάδες / μήνα).
    vi. Να μετρά η διδακτική προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ), με τον ίδιο τρόπο προσαύξησης. Είναι απαράδεκτο να μην προσμετράται προϋπηρεσία εκπαιδευτικών υψηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης.
    vii. Να μη μετρά οποιαδήποτε προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό σε σχολές που δεν υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ (π.χ. ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ).
    5. Διεξαγωγή Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: Να διεξάγεται κάθε χρόνο, αντί για κάθε δύο χρόνια. Να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, σταθερές κάθε χρόνο, ώστε οι υποψήφιοι να οργανώνουν το διάβασμά τους και να το εντάσσουν στην προσωπική τους ζωή και την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς άγχος. Να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ημερομηνιών του διαγωνισμού, των αποτελεσμάτων, αναβολές του διαγωνισμού κ.ά.
    i. Η ύλη του διαγωνισμού να ανακοινώνεται αμέσως μετά τη διεξαγωγή του προηγούμενου διαγωνισμού, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Γενικά, να αποφεύγονται μεγάλες μεταβολές στην ύλη μεταξύ διαδοχικών διαγωνισμών. Ωστόσο, η ύλη του γνωστικού αντικειμένου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη διδακτέα ύλη του Σχολείου.
    ii. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού να είναι σταθερή, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Η ακριβής ημερομηνία να ανακοινώνεται μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, π.χ. τον προηγούμενο Αύγουστο να βγαίνει η προκήρυξη και να ανακοινώνονται ταυτόχρονα και οι ημερομηνίες, π.χ. τελευταίο Σ/Κ του Ιανουαρίου.
    iii. Τα θέματα του διαγωνισμού να είναι όλα τύπου πολλαπλών επιλογών, ώστε η βαθμολόγηση να γίνεται πολύ γρήγορα και εντελώς αντικειμενικά, χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος υποκειμενικός παράγοντας.
    iv. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού να ανακοινώνονται έγκαιρα (π.χ. κάθε Μάιο) και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.
    v. Όλες οι ειδικότητες, γενικές και τεχνικές, να διαγωνίζονται μαζί (δηλ. εντός 2-3 Σαββατοκύριακων), δεδομένου ότι καθυστερήσεις σε ορισμένες ειδικότητες έχουν σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις στους αντίστοιχους διορισμούς και προβλήματα ομαλής λειτουργίας των Σχολείων, όπως συνέβη φέτος στα ΕΠΑΛ, με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων των τεχνικών ειδικοτήτων.

    Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

    1. Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί: Άμεση κατάργηση, από το Σχ. Έτος 2010-11, του θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Σαν μεταβατική κατάσταση, ενδεχόμενη διατήρηση μόνο των ωρομισθίων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας (δηλ. εκτός κανονικού προγράμματος) και θέσπιση αντίστοιχων κριτηρίων πρόσληψής τους, όπως και των αναπληρωτών (βλ. Παρακάτω).
    2. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
    i. Προσμέτρηση προϋπηρεσίας, όπως ισχύει τώρα, δηλ. 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.
    ii. Μόρια από ΑΣΕΠ όπως είναι τώρα, δηλ. τα μόρια πάνω από τη βάση (βαθμός χωρίς προσαυξήσεις – 55), να λαμβάνονται υπόψη όμως οι βαθμολογίες από όλους τους επιτυχημένους ΑΣΕΠ (να μην χάνονται, ούτε να μειώνονται τα μόρια από προηγούμενους ΑΣΕΠ, ξεκινώντας από τον ΑΣΕΠ 2008).
    iii. Προσμέτρηση των ίδιων κριτηρίων και για τους αναπληρωτές, όπως και για τους μόνιμους, δηλ. βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακές σπουδές, 2ο πτυχίο, παιδαγωγική κατάρτιση.
    iv. Κατάργηση της ποσόστωσης 20% για τους τρίτεκνους. Καθιέρωση προσαύξησης για όλους τους γονείς ενός αριθμού μορίων για κάθε παιδί, π.χ. 3 μόρια ανά παιδί.
    v. Για μια μεταβατική περίοδο να μην απαιτείται επιτυχία στον ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ήδη εργαζόμενους αναπληρωτές που δεν έχουν μέχρι τώρα επιτυχία ΑΣΕΠ να συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να μαζέψουν μόρια προϋπηρεσίας για το διορισμό τους μέσω του πίνακα διορισμών, εφόσον φυσικά αποκτήσουν επιτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
    vi. Οι αιτήσεις των αναπληρωτών να γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο, γύρω στα μέσα-τέλη Ιουνίου και πάντως σε κάθε περίπτωση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 08:27 | ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

    κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    Στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία επιβάλλει να λάβετε ειδικά μέτρα για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς. Συμφωνούμε πρώτα οι μαθητές , όμως μην ξεχνάτε πως και εμείς έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και είμαστε αναγκασμένοι να τα περιφέρουμεαποπόλη σε πόλη και απο χωριό σε χωριό για πολλά χρόνια.
    Το αξίωμα αυτό, «πρώτα οι μαθητές», το έχουμε εμείς ήδη βιώσει και υπηρετήσει στις εσχατιές της χώρας και κανείς δεν δικαιούται να μας εγκαλεί .
    Πολλοί απο μας έχουν και παιδιά που σπουδάζουν και είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε και να πληρώνουμε τρία σπίτια, ούτε αυτό σαςενδιαφέρι; Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών;
    Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κ. Υπουργός θα δικαιολογήσει επαρκώς και στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή την σκοπιμότητα η οποία οφείλει να προέρχεται από εμπεριστατωμένη μελέτη και όχι από εικασίες.
    Αν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη τότε όλα τα μέτρα αποσκοπούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, π.χ όπου στο εξωτερικό εφαρμόστηκε αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το μόνο που αποδείχτηκε ότι προσέφερε ήταν η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
    Κατά τη γνώμη μας μόνο προβλήματα καιν ταλαιπωρίες θα δημιουργήσουν τα εξαγγελθέντα και η κατάργηση του 24μηνου + ΑΣΕΠ μείωση των διορισμών.
    Και το κυριότερο άλλα δηλώνατε προεκλογικά.

    ΖΗΤΑΜE:1) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, Να δοοθεί δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς απο τον πρώτο χρόνο διορισμού όταν αυτοί έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές.
    2)Να έχουν προτεραιότητα στις αποσπάσεις σε διοικητικές υπηρεσίες όταν ήδη έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε παραμεθόριες δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς να προσμετρώνται τα μόρια του σχολείου στο οποίο ανήκουν αλά τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας, όσοι τρίτεκνοι το επιθυμούν να τοποθετούνται οριστικά σε διοικητικές υπηρεσίες.
    3)Αν δεν υιοθετηθούν τα παραπάνω μέτρα στην ουσία μας εξοστρακίζετε απο την εκπαίδευση αφου πολλοί απο μας δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν την πολύχρονη περιπλάνηση.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
    1)O Συνδυασμός προυπηρεσίας 24μηνο -ΑΣΕΠ είναι ο καλίτερος τρόπος, απορούμε λοιπόν γιατί τόση σπουδή να το αλλάξετε;
    2)ΑΝ καταργήσετετους πίνακες τι θα απογίνουν αυτοί που έίχαν προγραμματίσει τη ζωή τους και το διορισμό τους με βάση την προυπηρεσία; δεν σας ενδιαφέρει;
    3)Γιατί επιμένετε στον ΑΣΕΠ και δεν συμπεριλαμβάνετε στα υφιστάμενα κριτήρια το βαθμό πτυχίου και τα μεταπτυχιακά; δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι υποβαθμίζετε τα πτυχία μας και τα ΑΕΙ;
    4)Οι εκπαιδευτικοί όπως διαπιστώνετε διαφωνούν με όλες σχεδόν τις αλλαγές που προτείνετε , τι θα κάνετε; θα αδιαφορήσετε;
    5)ΘΑ πρέπει να καταλάβετε ότι η επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού τιςπερισσότερες φορές δεν ξεκινά απο το διορισμό αλά απο τότε που ήταν ωρομίσθιος και αναπληρωτής και περιφερόταν σε ξερονήσια και σε δυσπρόσιτα χωριά, καλό θα ήταν λοιπόν να μην γενικεύτε ότα μιλάτεγια κενά και παρατυπίες.
    6)μήπως σκέπτεσθε να καταργήσετε και τις μεταγραφές σε ΑΕΙ για τα παιδιά των τρίτεκνων εκπαιδευτικών;
    7) Τα διαδιδόμενα περί μεγάλης αναλογίας στη σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών είναι αστεία γιατί δεν μας λέτε αν η έρευνα που επικαλείσθε λαμβάνει υπόψη της τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας , νησιωτικά συμπλέγματα, παραμεθώριες περιοχές κ.λ.π
    8)Ζητάμε απο τον πρωθυπουργό να ζητήσει εμπεριστατωμένη δικαιολόγηση των νέων μέτρων.
    ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣOY
    politeknia@in.gr

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 04:26 | Δήμητρα

    Είναι πραγματικά περίεργο πως με τέτοια ευκολία συνάδελφος εναντιώνεται σε συναδέλφους με μόνο επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό? την ανανέωση? την «δικαιοσύνη?» του συστήματος?

    Τι θα πει κύριοι και κυρίες συνάδελφοι το βόλεμα του εγώ? Εσείς (που μάλλον μιλάτε εκ του ασφαλούς ή μιλάτε μέσα από την κομματικά σας γυαλιά) δεν βλέπω να προτείνετε κάτι, να νοιάζεστε για την εκπαίδευση, για τον αδιόριστο, για τον μόνιμο…

    Εκτός από το να παροτρύνετε το Υπουργείο σ’ αυτό το έκτρωμα… τι προτείνετε επιτέλους?

    Οι συνάδελφοι που εσείς ονομάζετε βολεψιματίες τα μόρια που έχουν τα έχουν δουλέψει δεν τα έχουν κλέψει από κανέναν… και το σύστημα που τώρα ισχύει είναι καθαρό… και αδιάβλητο αλλά έχει περιθώρια βελτίωσης!

    Με το να ακυρώνουμε ότι έχει μέχρι τώρα δουλέψει με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει πρόοδος! Αλλά βλακεία!

    Επίσης, δεν ξέραμε εμείς οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τόσα χρόνια δουλεύουμε (? αν λέγεται εργαζόμενος κάποιος που δεν αμείβεται) στα σχολεία ως ωρομίσθιοι πως θα έπρεπε να θυσιαστούμε στο βωμό της δική σας «δικαιοσύνης» του συστήματος, μόνο και μόνο για να μην μας αποκαλέσετε εγωιστές… ξέρετε οι εγωιστές … δεν δουλεύουν απλήρωτοι κυνηγώντας «το καρότο» των μορίων! Ούτε δίνουν ΑΣΕΠ κάθε δύο χρόνια μαζεύοντας άχρηστες επιτυχίες!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    – ΟΧΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ – ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 03:14 | kostas G

    Έτος 1998. Ο τότε υπουργός παιδείας καταργεί την επετηρίδα με σκοπό να εισέρχονται στα δημόσια σχολεία οι ΑΡΙΣΤΟΙ. Τρόπος εισαγωγής το ΑΣΕΠ.
    Έτος 2009. Η σημερινή υπουργός παιδείας παραδέχεται ότι η σχολική πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα καρδιακής ανακοπής. Άρα το ΑΣΕΠ δεν ήταν το σωστό σύστημα πρόσληψης .
    Κα Υπουργέ πως επιμένετε στον θεσμό του ΑΣΕΠ όταν από τα λεγόμενά σας (παιδεία στα πρόθυρα καρδιακής ανακοπής) αναγνωρίζετε ότι το καταργεί η ίδια η πραγματικότητα και δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας του ως σύστημα προσλήψεων . Κατά την γνώμη σας (συμφωνώ και εγώ) δεν εισέρχονται οι Άριστοι. Καταργήστε το λοιπόν. Στον Πίνακα Ωρομισθίων-Αναπληρωτών (που εσείς φτιάξατε) θα βρείτε αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι όταν θα μπαίνουν στην τάξη να διδάξουν δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αποδείξουν το πόσο Άριστοι και Ικανοί είναι (έστω και με την μορφή του δόκιμου εκπαιδευτικού).
    Προτείνω:
    1. Άμεση Πρόσληψη από τον πίνακα Ωρομισθίων – Αναπληρωτών σε ποσοστό 90%,μεχρι απορρόφησης και του τελευταίου εγγεγραμμένου
    2. Άμεση Πρόσληψη Αριστούχων κάθε σχολής σε ποσοστό 10%

    ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.
    ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ.
    Υ.Γ Έτος 2020. Ο τότε Υπουργός Παιδείας ΕΝΣΤΕΡΝΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ MONO ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε….
    Y.Γ Στον ιδιωτικό τομέα άλλωστε το πρώτο προσόν προσλήψεων θεωρείται η διδακτική εμπειρία.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:46 | ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΑΣΕΠ 2008

    Aξιότιμη Κυρία υπουργέ,
    θα ήθελα να σας θέσω υπ΄όψιν σας μια αδικία που υφίσταται στις εξετάσεις υποψήφιων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ για την τεχνικές ειδικότητες.
    Για ποιο λόγο από τον νόμο, προηγούνται έναντι όλων των άλλων οι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμου πτυχίου από την στιγμή που τις περισσότερες φορές γράφουν χαμηλότερα στο παιδαγωγικό μάθημα και έχουν και χαμηλότερη συνολική βαθμολογία από τους μη κατέχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ; Για παράγειγμα στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για γεωπόνους εκπαιδευτικούς που συμμετείχα (προκύρηξη 4Π) από τα έξι άτομα που διορίστηκαν, τα τέσσερα έχουν χαμηλότερη επίδοση στο παιδαγωγικό μάθημα από τους αντίστοιχους έξι πρώτους στην σειρά κατάταξης που δεν κατέχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης στην συνολική βαθμολογία του διαγωνισμού οι 5 από τους 6 κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ που διορίζονται έχουν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από τους 6 πρώτους στην σειρά κατάταξης που δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σχεδόν σε όλους τους κλάδους που διαγωνίστηκαν για την κατάρτιση πινάκων εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων.
    Πως είναι δυνατόν να ισχύριζεται ο νομοθέτης ότι είναι παιδαγωγικά καταρτισμένα τα άτομα που διορίζονται, όταν γράφουν χαμηλότερα στα παιδαγωγικά από αυτούς που δεν κατέχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ; Και εφ΄όσον θεωρείτε ότι είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι για ποιο λόγο τους εξετάζετε στο παιδαγωγικό μάθημα; Δηλαδή οι υπόλοιποι που έγραψαν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις ΑΣΕΠ από τους κατόχους ΑΣΠΑΙΤΕ δεν σας είναι άξιοι να τους διορίσετε;
    Kυρία υπουργέ, θεωρώ ότι εκτός από το ότι είναι τελείως ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ να διορίζονται άτομα που γράφουν χαμηλότερα στις εξετάσεις από άλλους που δεν μπόρεσαν να έχουν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, η συγκεκριμένη νομοθετική διάκριση που γίνεται μεταξύ εχόντων και μη εχότων πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, είναι πλήρης αντιφατική και αναιρεί κάθε αξιοκρατικό και νόμιμο κριτήριο για διορισμό των καλύτερων, σε ένα μάλιστα διαγωνισμό που από τη φύση του ισχυρίζεστε ότι είναι διαφανής.
    Με το θέμα άλλωστε έχει ασχοληθεί και ο συνήγορος του πολίτη που αναφέρει σε έκθεση ότι το θέμα της παιδαγωγικής κατάρτισης χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, αντιφαντικότητα και αποσπασματικότητα. Αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να αποσαφινηστεί από το Υπουργείο σας το ισχύον ασαφές νομοθετικό καθεστώς της παιδαγωγικής επάρκειας (υποθέσεις 14849/2008, 13820/2008, 6490/2008, 12840/2008 κ.ά.).
    Όσον αφορά τις καθηγητικές σχολές. Πως είναι δυνατόν να είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι ΟΛΟΙ οι κάτοχοι πτυχίου Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας, Μαθηματικών και λοιπόν Καθηγητικών Σχολών όταν στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν 1 ή 3 παιδαγωγικά μαθήματα και αυτά είναι ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν χημικοί και λοιποί απόφοιτοι καθηγητικών σχολών που έχουν πάρει το πτυχίο χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα παιδαγωγικό και όμως ο νομοθέτης τους θεωρεί παιδαγωγικά καταρτισμένους!!!!!!!!!!!!!
    Η διάκριση μεταξύ εχόντων και μη εχόντων παιδαγωγική κατάρτιση είναι τόσο μεγάλη στους υποψήφιους της τεχνικής εκπαίδευσης, ώστε άτομα που θέλουν να αποκτήσουν το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ να μην μπορούν να εισαχθούν στην ΑΣΠΑΙΤΕ διότι δεν έχουν διδακτορικό. Στον κλάδο των γεωπόνων η ΑΣΠΑΙΤΕ παίρνει κάθε χρόνο σε κάθε παράρτημα ελάχιστα άτομα (1-2 άτομα) και συνήθως μόνο αυτοί που έχουν διδακτορικό μπαίνουν. Μα αφού η σχολή είναι παιδαγωγική για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι της ΑΣΠΑΙΤΕ δίνουν τόσο έμφαση στο διδακτορικό ειδικότητας; Ερευνητές γεωπόνους, μηχανικούς και δικηγόρους ΜΟΝΟ θέλει να καταρτίσει παιδαγωγικά η ΑΣΠΑΙΤΕ; Μόνο αυτούς θεωρείτε ικανούς να διδάξουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
    Κυρία υπουργέ αν θέλετε να αποκαταστήσετε την αξιοπρέπεια και την αξία που έχουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, αλλά και το κύρος του ίδιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έχω να προτείνω τα εξής:
    1) Διορισμό τμηματικά και σε ένα ποσοστό συγκεκριμένο κάθε έτος που θα ορίζει ο νόμος, των επιτυχόντων ΑΣΕΠ του 2008 (ή και προγενέστερων διαγωνισμών που διηξήχθησαν ή πρόκειται να διεξαχθούν) οι οποίοι πέτυχαν ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ από τους κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ και στην συνέχεια υποχρεωτική παιδαγωγική καταρτισή τους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επιτυχόντες αυτοί κατανάλωσαν πολύ περισσότερο χρόνο στην μελέτη παιδαγωγικών βιβλίων προκειμένου να πετύχουν βαθμούς μεγαλύτερους από τους διοριστέους της ΑΣΠΑΙΤΕ και έχουν έρθει ήδη σε μια πρώτη επαφή με παιδαγωγικά θέματα. Πιστεύω ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν πλήρως αξιοκρατική και θα σας τιμούσε πραγματικά ως υπουργό.
    2) εφόσον δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο ή δεν έχετε τα κονδύλια να το κάνετε, θεσπίστε κριτήρια και κίνητρα για εισαγωγή όσων από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ επιθημούν και έχουν γράψει υψηλή βαθμολογία στο ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ, είτε ως υπεράριθμων είτε ως ξεχωριστή κατηγορία. Είναι άδικο και πλήρως αναξιοκρατικό να μην μπορούν να εισαχθούν στην ΑΣΠΑΙΤΕ άτομα τα οποία δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού και ας έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ας έχουν γράψει πολύ καλύτερα από τους έχοντες παιδαγωγική κατάρτιση.
    Κυρία Υπουργέ επιληφθείτε ΑΜΕΣΑ του θέματος αν θέλετε να μιλάτε για αξιοκρατία και ισότητα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:30 | Χρήστος

    Άλλα λέγατε κα. Υπουργέ της Παιδείας;

    (τι έλεγε λίγο πριν τις εκλογές η κα. Αννα Διαμαντοπούλου

    για τις προσλήψεις και για τους μισθούς των εκπαιδευτικών)

    του Χρήστου Κάτσικα

    Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λέγονται πριν από τις εκλογές και άλλα γίνονται μετά τις εκλογές. Ωστόσο όταν ο χρόνος κρατάει μια ζωντανή σύνδεση ανάμεσα στις υποσχέσεις της προηγούμενης των εκλογών και στις ρυθμίσεις της επόμενης των εκλογών, τότε έχουμε ακόμη την πολυτέλεια να «πέφτουμε από τα σύννεφα» για την ολοκληρωτική αντιστροφή των πραγμάτων. Ας εξηγηθούμε όμως. Βασικά θα μας απασχολήσουν δυο θέματα που αυτή την περίοδο και σίγουρα για αρκετό καιρό απασχολήσουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Στις αρχές του Νοεμβρίου η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ορθά κοφτά ότι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα (σε τρεις μήνες) το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου στη Βουλή με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα γίνεται μια νέα διαχείριση του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών καθώς, όπως επισήμανε, η κατάσταση στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει στην σχολική εκπαίδευση «καρδιακή αρρυθμία».

    Παράλληλα από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 και μέχρι την Παρασκευή 4-12-2009 η Υπουργός Παιδείας καλεί σε διαβούλευση πάνω στη βασική της θέση για ένα νέο σύστημα διορισμών αποκλειστικά στηριγμένο στον ΑΣΕΠ.

    Λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 200, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης τότε και ως υπέυθυνη του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, μαζί και με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των αδιόριστων, αναπληρωτών, ωρομισθίων εκπαιδευτικών (βρίσκεται ακόμη αναρτημένο στο

    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4cf615c1-ea9f-4b56-b8a2-2729d7c40c61).

    Η σημερινή Υπουργός Παιδείας στην επερώτηση αφού δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση» ρωτάει τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπως «η θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;»

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:25 | Παναγιώτης.Π

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ 7 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ….

    1ο. Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ 60%-40% ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ!!

    2ο. ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!!!

    3ο. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 40% ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ 30ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΤΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    4ο. ΑΡΚΕΤΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ 30ΜΗΝΟ.. ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ??? ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΕΣ , Η ΚΟΥΡΑΣΗ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ???
    ΑΚΟΜΗ ΦΕΤΟΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ..
    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.. ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΠΙΝΑΚΩΝ!!
    ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΣΑΜΠΑ??

    5ο. ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΑΣΕΠ… ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΔΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ 40% ΚΑΙ 30ΜΗΝΟ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»????

    6ο. ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΕΠ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!!! ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ!!!
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΣΕΠ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ ΝΟΕΜΒΡΗ. ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΩΡΙΑ 1 ΜΗΝΑ???
    ΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΣΕΠ!!!
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ!!!

    7ο. ΖΗΤΑΤΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!!! ΔΗΛΑΔΗ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ???
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ 40% ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ???

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΕΠ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ!!! ΜΑ ΤΟΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ??

    ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ????
    ΕΧΕΤΕ ΔΙΧΑΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!! Ε Λ Ε Ο Σ ! ! !

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:11 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΣΕΛΕΤΕ ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΗΜΑΡΤΟΝ
    ΑΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ……
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ…
    ΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ…

    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΑΞΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ……

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΕΛΕΤΕ – ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ 50ΕΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ….ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΟΠΩΣ Ο Κ.. Ε Υ Θ Υ Μ Ι Ο Υ ΕΠΡΑΞΕ……

    ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΘΑ ΜΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ……
    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΠΟ ΖΩΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ…..
    ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝ: ΞΑΝΑΔΩΣΤΕ ΑΣΕΠ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΤΕ……..ΦΟΒΕΡΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ…..

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 01:10 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΣΕΛΕΤΕ ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΗΜΑΡΤΟΝ
    ΑΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ……
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ…
    ΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ…
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΑΞΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ……

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΕΛΕΤΕ – ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ 50ΕΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ….ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΟΠΩΣ Ο Κ.. Ε Υ Θ Υ Μ Ι Ο Υ ΕΠΡΑΞΕ……

    ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΘΑ ΜΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ……
    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΠΟ ΖΩΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ…..
    ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕ: ΞΑΝΑΔΩΣΤΕ ΑΣΕΠ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΤΕ……..ΦΟΒΕΡΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ…..

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:31 | ΜΗΤΣΟΣ ΠΕ03

    ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ——————————————————————–
    1.ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.
    ——————————————————————–
    Πως διασφαλίζεται η διόρθωση των γραπτών; Πολλά ακούγονται για τον ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ της Ειδικής Διδακτικής και ακόμη περισσότερα για τους λόγους που το ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ενότητες και αναρωτιέται κανείς ποιος κανονισμός επιβάλει δημοσίευση σωστών απαντήσεων σε κάποιες και όχι σε όλες τις ενότητες. Με βάση τα παραπάνω προτείνω:
    i)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 50% των εξετάσεων του ΑΣΕΠ που δεν έχει νόημα αφού πρόκειται για διαγωνισμό και όχι πιστοποίηση γνώσεων.
    ii) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
    Η’
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΙΚΗΣ αφού είναι γενική παραδοχή ότι δεν αποτελεί απόδειξη της επάρκειας του εξεταζόμενου στην αίθουσα διδασκαλίας

    Διασφαλίζοντας τα παραπάνω προτείνεται:

    ——————————————————————–
    2. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.
    ——————————————————————–
    Κατάρτιση πινάκων όπου θα προσμετρούνται :
    i) Η βαθμολογία στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
    ii) H προϋπηρεσία με μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το 1 μόριο/έτος ώστε να αναγνωρίζεται ουσιαστικά η επαγγελματική εμπειρία.
    iii) Προσαύξηση με βάση τη βαθμολογία σε ΟΛΟΥΣ τους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ώστε να αναγνωρίζεται η προσπάθεια ετών των συναδέλφων.
    iv) Αυξημένη βαρύτητα στην κατοχή Μεταπτυχιακού-Διδακτορικού.
    V) Προσμέτρηση σε κάποιο βαθμό της βαθμολογίας στο Τεστ Δεξιοτήτων, ο εκπαιδευτικός οφείλει να έχει γενικές γνώσεις.

    ——————————————————————–
    3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ, ΟΑΕΔ Ή ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.
    ——————————————————————–
    Είναι καιρός να σταματήσει ο προκλητικός τρόπος απόκτησης προϋπηρεσίας με πλάγια μέσα.
    ——————————————————————–
    4. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 24μηνο Ή ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    ——————————————————————–

    — ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ —
    Προτείνω να μη θεωρηθει αξιόπιστος ο θετικός-αρνητικός χαρακτηρισμος οποιουδήποτε άρθρου της δημόσιας διαβούλευσης μιας και δε διασφαλίζεται η ασφάλεια. Η αλλαγή της διεύθυνσης IP επιτρέπει στον καθένα να ψηφίσει το ίδιο άρθρο περισσότερες από μία φορές.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:27 | Έφη

    Θα ήθελα να ρωτήσω όλους εκείνους τους συναδέλφους που με μανία είναι υπέρ των προσλήψεων μόνο μέσω ΑΣΕΠ,αν έχουν σκεφτεί ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους με αυτόν τον τρόπο διορισμού. Έχετε σκεφτεί ότι οι θέσεις που θα προκηρύσσονται θα είναι κατά πάσα πιθανότατα τόσο λίγες που ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί ή οι «άξιοι»? Έχετε σκεφτεί πως θα είναι να διαβάζετε ξανά και ξανά,να επιτυγχάνεται ξανά και ξανά αλλά να μην διορίζεστε για 0.1 μόριο και έτσι να βλέπετε τα χρόνια να περνούν ζώντας με το άγχος του διαγωνισμού? Έχετε προσπαθήσει άραγε να συνδυάσετε οικογένεια, εργασία και διάβασμα και όχι μόνο για 1 φορά αλλά για 2,3,4….φορές?Αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες σημαίνει να έχουν όλοι την δυνατότητα να μπορούν να διαβάζουν, να μπορούν να αγοράζουν τα πολλά βιβλία που χρειάζεται για να καλύψεις όλη την ύλη(αλήθεια πόσα κερδίζουν οι συγγραφείς-πανεπιστημιακοί απο τις πωλήσεις των βιβλίων τους για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ειδικά της διδακτικής και παιδαγωγικής?). Εκτός αν είστε τόσο «σίγουροι» για την επιτυχία σας στον «αδιάβλητο» διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπου οι απαντήσεις στα ερωτήματα ανάπτυξης της ειδ. διδακτικής δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ(γιατί άραγε να μην γνωρίζουμε αν έχουμε απαντήσει σωστά?),όπου σε κάποιες ερωτήσεις οι σωστές απαντήσεις μπορεί να είναι δύο ή η διατύπωση τους να είναι διφορούμενη?Γιατί να μην μπορούμε να δούμε τα γραπτά μας?Δυστυχώς επειδή ζούμε στην Ελλάδα και τα μάτια μας έχουν δει πολλά(βλέπε διαφθορά στο δημόσιο,Βατοπέδι,Χρηματιστήριο και τόσα άλλα σκάνδαλα σε ένα απλό διαγωνισμό θα κολλήσουν?)από την στιγμή που σε κάποια φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού μπαίνει ανθρώπινο χέρι(βαθμολόγηση ειδ.διδακτικής και πέρασμα των βαθμολογιών στο σύστημα) ποιος μας εγγυάται ότι δεν γίνονται μαγειρέματα? Για όλους ,λοιπόν, τους παραπάνω λόγους θα πρότεινα να το ξανασκεφτείτε.Εκτός,είπαμε αν είστε «απόλυτα σίγουροι» ότι θα περάσετε(μήπως αποκλείουμε λοιπόν τα «βύσματα» των πινάκων για να έρθουν τα «βύσματα» του ΑΣΕΠ).Για εκείνους,λοιπόν, που πιστεύουν πως στους πίνακες όλοι είναι βύσματα ας κοιτάξει όλα αυτά τα σχόλια που έχουν γραφεί και θα διαπιστώσει ότι τα βύσματα είναι ήδη βολεμένα και δεν αντιδρούν.Κανένα βύσμα δεν είναι ωρομίσθιος για 8 και 10 χρόνια.Κανένα βύσμα δεν φεύγει από το σπίτι του κάνοντας 2 και 3 ώρες δρόμο για τόσα χρόνια και για 300 και 400 ευρώ. Και όλα αυτά τα γράφει κάποια που και στο ΑΣΕΠ έχει περάσει δυο φορές και 14 χρόνια έχουν περάσει από τότε που πήρε το πτυχίο και τα τελευταία 8 χρόνια τρέχει για 2 ή 3 μόρια τον χρόνο σε οποιοδήποτε χωριό την στείλουν όπως βέβαια και τόσοι άλλοι.

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:14 | Μιχάλης Χ

    Καλησπέρα σας,

    Θα ήταν δυνατό σε αυτό το νομοσχέδιο να θεσμοθετηθεί και η διενέργεια των διαγωνισμών ΑΣΕΠ έτσι ώστε:
    α) να εξετάζονται όλες οι ειδικότητες που αφορά
    β) να απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν τα τυπικά προσόντα
    γ) να γίνεται κάθε έτος
    δ) να είναι θεσμοθετημένος ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής κατά την διάρκεια του έτους.
    Κατά αυτό τον τρόπο, θα λυθούν προβλήματα του παρελθόντος όσον αφορά το:
    1) ποιοί συμμετέχουν στον διαγωνισμό σύμφωνα με τα τυπικά και ειδικά προσόντα που έχουν
    2) θα διενεργείται διαγωνισμός, για όλες τις ειδικότητες κάθε φορά, κάθε χρόνο
    3) Θα τερματιστούν οι καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του και η μη έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων και κατ’ επέκταση ο διορισμός μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων.
    4) μαζί με την καταγραφή και ορθολογική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την απαραίτητη πολιτική βούληση θα μειωθεί η ωρομισθία.
    5) επιτέλους θα ξέρουν και οι συμμετέχοντες που θα βρίσκονται και προς τα που θα πορευτούν εργασιακά.

    Προτείνεται ως χρόνος διενέργειας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, πρίν τον αγιασμό και την έναρξη των μαθημάτων, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να έχουν τον χρόνο να επικεντρωθούν σε αυτόν περισσότερο.

    Ευχαριστώ

  • 30 Νοεμβρίου 2009, 00:12 | Mανος

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ??
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ??
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ??
    ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΓΕΝΙΚΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?
    ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ, ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ». ΓΙΑ ΤΟ 30ΜΗΝΟ!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 30ΜΗΝΟ..ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ 40%. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΣΕΠ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ?

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΜΕ 60% ΚΑΙ 40% ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΣΚΕΨΗ..
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 30ΜΗΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ.
    Ο ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ.. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ 30ΜΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ!!! ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 30 ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ 6-10 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ..
    ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΥΣΜΑΤΑ!!!
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!
    ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:59 | Παπαδόπουλος Ανδρέας

    Να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση των Πολυτέκνων οι οποίοι προκλητικά διορίζονται κατ εξαίρεση στο τόπο τους χωρίς να προσφέρουν στην Πατρίδα όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους οι οποίοι προκειμένου να βρεθούν στον τόπο διαμονής τους για χρόνια περιδιαβαίνουν τα σχολεία της επαρχίας.
    Γνωρίζω περιστατικό που με τα ίδια 4 παιδιά διορίστηκαν στην εκπαίδευση 3 άτομα (η διαζευγμένη σύζυγος, ο σύζυγος που πήρε την επιμέλεια των παιδιών όταν παντρεύτηκε η σύζυγος και η νέα σύζυγος του συζύγου.
    Να σταματήσει επίσης η προκλητική μεταχείριση τους τόσο με το καθεστώς του να μη μετατίθενται ή να μην αποσπώνται όταν στο σχολείο τους υπάρχει υπεραριθμία. Απαιτούν από την Πολιτεία και τους συναδέλφους τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους αλλά οι ίδιοι κρύβονται πίσω από τον νόμο και δεν αναλαμβάνουν ούτε εφημερίες στο σχολείο ούτε καμία άλλη γραφειοκρατική υποχρέωση (γιορτές, υπεύθυνοι τμημάτων, λες και αυτές οι υπευθυνότητες θα τους κουράσουν και δεν θα μπορούν να αποδώσουν στην οικογένειά τους).

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:54 | Βασίλης

    Το νέο σύστημα που προτείνετε νομίζω ότι εγκλωβίζει όλους εμάς τους ¨παλιούς¨ εκπαιδευτκούς, που για να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα μόρια έχουμε περάσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις.
    Προτείνω για όσους είναι είδη στον πίνακα να μην αλλάξει τίποτα αλλά να σταματήσει να τροφοδοτείται με νέους εκπαιδευτικούς.
    Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αιφνιδιάστηκε από τα νέα μέτρα πρόσληψης αφού όλοι οι νέοι εκπαιδευτικοί θα είναι γνώστες του νέου συστήματος οπότε θα μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους.
    Επίσης το νέο σύστημα που προτείνετε (υποχρεωτική επιτυχία ΑΣΕΠ) πώς μπορεί να θεωρηθεί ισότιμο για έναν νέο εκπαιδευτικό χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και για έναν αντίστοιχα παντρεμένο με τρία, τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και με αυξημένες κατά πολύ οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις ?
    Εμείς οι πολύτεκνοι όταν πήραμε την απόφαση να κάνουμε το τρίτο παιδί είχαμε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας .Τώρα μας τραβάτε ξαφνικά το χαλί κάτω από τα πόδια.
    Πως μπορείς να συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό τόσο απαιτητικό όπως το ΑΣΕΠ και πώς μπορείς να βρείς χρόνο για διάβασμα όταν πρέπει να δουλεύεις από το πρωί εώς το βράδυ για να ανταποκριθείς στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί μια πολύτεκνη οικογένεια ?

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Α.)
    ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 6 & ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ
    ΑΘΗΝΑ, 10678
    ΤΗΛ.: 6976430602, 6944987985
    http://www.anaplirotes.gr, http://clubs.pathfinder.gr/anaplirotes
    e-mail: pea@otenet.gr

    Αρ. Πρωτ.: 697

    Αθήνα, 18/11/2009

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Οι νέες εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, κας Διαμαντοπούλου, περί αλλαγής στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι βλέπουν τους κόπους τους, ετών ολόκληρων, να διαγράφονται εν μία νυκτί.

    Η Π.Ε.Α. δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή της σε αυτές τις εξαγγελίες.

    Οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι όλων των κλάδων, απαιτούμε να διατηρηθεί το ισχύον μικτό σύστημα διορισμών (ΑΣΕΠ –αναπληρωτές ) και επιπλέον:

    · Θέσπιση «μέγιστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση» τα δύο διδακτικά έτη καθαρής προϋπηρεσίας

    · Αύξηση του ποσοστού μονίμων διορισμών από τους πίνακες αναπληρωτών, που συντάσσονται με κριτήριο την καθαρή προϋπηρεσία στα δημόσια σχολεία αρμοδιότητας Υπουργείο Παιδείας, από 40% σε 50%.

    · Άμεση απορρόφηση, και πέραν των ποσοστών μονίμων διορισμών, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπάγονται στις κατηγορίες του 30μήνου και 24μήνου.

    · Όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών-ωρομισθίων στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας Υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιούνται από τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών-Ωρομισθίων του Υπουργείο Παιδείας.

    Το σύστημα αυτό των διορισμών καθιερώθηκε κατόπιν πολυετών και μακρών αγώνων και είμαστε πεπεισμένοι ότι εξυπηρετεί όλες τις δίκαιες ανάγκες των εκπαιδευτικών αλλά και της εκπαίδευσης.

    Από την κυρία Υπουργό αναμέναμε κινήσεις που να οδηγούν στη γρήγορη απορρόφηση των αναπληρωτών και ωρομισθίων, πάντοτε με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες, και όχι την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος, η οποία οδηγεί τους αναπληρωτές στο δρόμο για νέους αγώνες για την εξασφάλιση της εργασιακής τους αποκατάστασης!

    Στη δύσκολη αυτή στιγμή, όπου διακυβεύονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων οικογενειών, περιμένουμε την συμπαράσταση και τη στήριξη όλων των φορέων και των πολιτικών παραγόντων στο δίκαιο αγώνα μας.

    ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

    Για το Δ.Σ.

    Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

    Δουλγεράκη Αθηνά Γαλανάκη Μαρία

    «Το παραπάνω ψήφισμα κατατέθηκε σε όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς από τα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών»

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:50 | Λαμπρογεώργος Δημήτριος

    ΠΕ11, πτυχίο 1993, ωρομίσθιος για 7η συνεχή χρονιά, προϋπηρεσία 23.64 πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, 27.70 με το πέρας του σχολικού έτους, επιτυχών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2002, μέσω το οποίου ξεκίνησε η ωρομισθία και η συλλογη μορίων.
    Αξιότιμη κα Υπουργέ, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.
    Ζητάτε δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, χωρίς εσεις να μας κάνετε γνωστό με σαφηνεία τι θέλετε να εφαρμόσετε. Μας παραθέσατε ένα κείμενο γενικό και περιληπτικό, χωρίς σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις. Μας είπατε ότι όλες οι προσλήψεις στο μέλλον θα γίνονται μόνο μεσω ΑΣΕΠ(μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), για να εξασφαλίσετε διαφάνεια, αντικειμενικότητα και να επιλέξετε τους ικανότερους εκπαιδευτικούς. Αλήθεια το πιστεύετε αυτό; Ρωτήστε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει μέρος στον ΑΣΕΠ, να σας πούνε τη γνώμη τους. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι αδιάβλητος; Εγώ μόνο ένα ερώτημα έχω να θέσω για το ΑΣΕΠ: Γιατί δεν είναι όλα τα θέματα πολλαπλών επιλογών, που εξασφαλίζουν 100% αντικειμενικότητα, αλλά υπάρχει και μία θεματική ενότητα με θέματα ανάπτυξης;
    Ενδεικτικά σας αναφέρω δικά μου αποτελέσματα σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ: Γνωστικό(πολλαπλών επιλογών) 79.69, παιδαγωγικά(πολλαπλών επιλογών) 80.47, ειδική διδακτική(θέματα ανάπτυξης) 19.50!!!
    Μιλήσατε για «βύσματα», «κονέ», «πελατειακές σχέσεις». ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ.
    Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι μαζί σας. Όχι όμως «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά». Κλείστε τα «παράθυρα», ξεκινώ από το δικό μου κλάδο, των ΤΑΔ, των Εκκλησιαστικών, της Σιβατανιδείου, των Ναυτικών Λυκείων, της Π.Δ.Σ.
    Δεν είναι λοιπόν όλοι οι έχοντες προϋπηρεσία «βύσματα», αντίθετα είναι εκπαιδευτικοί που ακολούθησαν τη νομοθεσία και τις προϋποθέσεις που έθετε κάθε φορά το Υπουργείο, προσπάθησαν, μόχθησαν, κουράστηκαν, μόνοι, αβοήθητοι, απλήρωτοι, στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο επί σειρά ετών. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    Κα Διαμαντοπούλου δεν έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια απ’ όταν μέσα στη Βούλη των Ελλήνων, ως τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, εκφράσατε την αγωνία σας και τη συμπαράσταση σας στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και προτείνατε ως ανώτατο χρόνο παραμονής στην αναπλήρωση τα δύο διδακτικά έτη. Ελπίζω και τώρα ως Υπουργός να το θυμάστε, να το τηρήσετε και να το υλοποιήσετε.
    Η Παιδεία δεν ενδεικνύται για επικοινωνιακή πολιτική και κινήσεις εντυπωσιασμού, έχει προβλήματα τα οποία απαιτούν λύσεις.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 24μηνου + ΑΣΕΠ
    ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ 30μηνου
    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 60-40
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ «ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ» ΑΜΕΣΑ.
    Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα, το χώρο και το χρόνο που μας δώσατε, πιστεύω η διαβούλευση να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η γνώμη, οι απόψεις και οι προτάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτίκων είναι σαφείς,ξεκάθαρες,αδιαμφισβήτητες.
    ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ «ΘΥΜΑΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:18 | Μιχάλης Χ

    Καλησπέρα σας,

    Επιτέλους, να γίνονται οι προσλήψεις σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, και στο Υπουργείο Παιδείας μέσω ΑΣΕΠ. Είναι ένα πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας, αβεβαιότητας και παρατυπίας του Ωρομισθίου αλλά και του Αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Επιτέλους να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε και που θα πορευτούμε.

    Οι τοποθετήσεις καλό θα ήταν να δηλώνονται εξαρχής με την προκήρυξη, σε επίπεδο σχολείου/ων. θα λυθούν πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στις τοποθετήσεις και μονίμων αλλά και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

    Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καλό θα ήταν να είναι συμπληρωματική της προπτυχιακής τους εκπαίδευσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες επιστημονικές, παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές εξελίξεις. Να είναι τακτική κάθε σχολική χρονιά.
    Και οπωσδήποτε να αναμορφωθεί το σύστημα εκπαίδευσης στην παιδαγωγική όλων των τμημάτων των Πανεπιστημιών που τροφοδοτούν τα σχολεία με εκπαιδευτικούς, γιατί δυστυχώς, αν δεν υπήρχε και η εξέταση στην παιδαγωγική στον ΑΣΕΠ, και το φροντιστήριο που όλοι κάνουν γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εικότητες θα μπαίνανε στην τάξη και θα είχανε μεσάνυχτα περί ψυχοπαιδαγωγικής, γενικής και ειδικής διδακτικής.

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:14 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Αγαπητοί συμμετέχοντες στη διαβούλευση,

    αν κάποιος διαβάσει όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν έως τώρα, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι σχεδόν όλα ομαδοποιούνται σε 4 κύριες κατηγορίες:

    1η κατηγορία: Προσωπικές ιστορίες εκπαιδευτικών που έχουν ή δεν έχουν κάποια επιτυχία στο ΑΣΕΠ και έχουν εργασθεί ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Ανάλογα με τη θέση του, ο καθένας ζητάει να γίνει αυτό που τον εξυπηρετεί τώρα. Πολλοί απ’ αυτούς στο τέλος αναφέρουν και τα παιδιά που έχουν. Αυτοί με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι και οι περισσότερα και μάλιστα όλα συγκεντρώνουν θετικές ψήφους

    2η κατηγορία: Αυτοί που επιχειρηματολογούν κυρίως υπέρ των εχόντων προϋπηρεσία χωρίς να έχουν άμεσο συμφέρον οι ίδιοι – απ’ ότι διακρίνεται – αλλά που πριν λίγα χρόνια ήταν στην ίδια κατηγορία. Λιγότεροι μεν, αλλά υπάρχουν. Κι αυτοί σχολιάζονται θετικά.

    3η κατηγορία: Αυτοί που επιχειρηματολογούν αποκλειστικά υπέρ του ΑΣΕΠ – προφανώς οι νεώτεροι πτυχιούχοι – έχοντας ως επί το πλείστον όπως πιστεύουν ίδιο ώφελος. Αυτοί σχολιάζονται όλοι αρνητικά.

    4η κατηγορία: Αυτοί που βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα και δεν έχουν κανένα ίδιο ώφελος, ως επί το πλείστον είναι μόνιμοι ή και άλλοι πολίτες και προσπαθούν χρησιμοποιώντας δεδομένα που υπάρχουν να αναλύσουν το πρόβλημα και να προτείνουν τις καλύτερες λύσεις. Αυτοί βαθμολογούνται και θετικά (όσοι αποκυρήσσουν τον ΑΣΕΠ) και αρνητικά (όσοι τον συμπεριλαμβάνουν).

    Καθένας έχει το μυαλό του να κρίνει όπως καταλαβαίνει.

    Το παράπονό μου απ’ την ελεύθερη αυτή διαβούλευση όπως εξελίσσεται τελικά είναι απ’ τους συντάκτες του κειμένου. Το θέμα έχει ξεφύγει τόσο πολύ, ώστε πολλές φορές αναρωτιέμαι αν υπάρχει θέμα κι αν αξίζει τον κόπο όσοι δεν καιγόμαστε για διορισμό να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να προτείνουμε.

    Οι συντάκτες ενώ αναλύουν σωστά την παθογένεια του συστήματος και σ’ αυτό δεν βλέπω να διαφωνεί κανείς, έχουν κάνει (εσκεμμένα ή όχι δεν το γνωρίζω) δύο σημαντικές παραλείψεις, που αν υπήρχαν η συζήτηση θα ήταν πιο συγκεκριμένη και οι προτάσεις που περιμένει το Υπουργείο πιο εφικτές.

    Θα ήταν φρόνιμο μετά την δεύτερη παράγραφο να είχαν συμπεριλάβει αυτές τις δύο:

    «Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες απόφοιτοι σχολών που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην Β/θμια εκπαίδευση. Οι ανάγκες της εκπαίδευσης όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την προσφορά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι 1 στους 50 ενώ στη χειρότερη 1 στους 200.

    Το σύστημα προσλήψεων δεν θα πρέπει να αποκλείει κανέναν πτυχιούχο και ταυτόχρονα για να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει οι προσλήψεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαίδευσης και να μην τις υπερβαίνουν.»

    Επαναλαμβάνω δεν ξέρω αν είναι σκόπιμη παράλλειψη ή αν είμαι ο μοναδικός που το πιστεύει αυτό.

    Ό,τι και να ‘ναι όμως, αν υπήρχαν, η συζήτηση θα είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά και θα διαβάζαμε κυρίως εφικτές προτάσεις.

    Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που εύχονται η τελική πρόταση που θα καταθέσει το Υπουργείο προς ψήφιση στη Βουλή θα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δύο αυτές σοβαρές παραμέτρους.

    Με τη βεβαιότητα ότι κι αυτό θα σχολιασθεί αρνητικά αλλά με τη συνείδηση ήσυχη ότι οι προτάσεις μου είναι για το καλό της εκπαίδευσης και μόνο

    σας χαιρετώ συναδελφικά

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:11 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Αγαπητοί συμμετέχοντες στη διαβούλευση,

    αν κάποιος διαβάσει όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν έως τώρα, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι σχεδόν όλα ομαδοποιούνται σε [B]4 κύριες κατηγορίες[/B]:

    [B]1η κατηγορία:[/B] Προσωπικές ιστορίες εκπαιδευτικών που έχουν ή δεν έχουν κάποια επιτυχία στο ΑΣΕΠ και έχουν εργασθεί ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Ανάλογα με τη θέση του, ο καθένας ζητάει να γίνει αυτό που τον εξυπηρετεί τώρα. Πολλοί απ’ αυτούς στο τέλος αναφέρουν και τα παιδιά που έχουν. Αυτοί με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι και οι περισσότερα και μάλιστα όλα συγκεντρώνουν θετικές ψήφους

    [B]2η κατηγορία:[/B] Αυτοί που επιχειρηματολογούν κυρίως υπέρ των εχόντων προϋπηρεσία χωρίς να έχουν άμεσο συμφέρον οι ίδιοι – απ’ ότι διακρίνεται – αλλά που πριν λίγα χρόνια ήταν στην ίδια κατηγορία. Λιγότεροι μεν, αλλά υπάρχουν. Κι αυτοί σχολιάζονται θετικά.

    [B]3η κατηγορία:[/B] Αυτοί που επιχειρηματολογούν αποκλειστικά υπέρ του ΑΣΕΠ – προφανώς οι νεώτεροι πτυχιούχοι – έχοντας ως επί το πλείστον όπως πιστεύουν ίδιο ώφελος. Αυτοί σχολιάζονται όλοι αρνητικά.

    [B]4η κατηγορία:[/B] Αυτοί που βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα και δεν έχουν κανένα ίδιο ώφελος, [I][FONT=»Georgia»]ως επί το πλείστον είναι μόνιμοι ή και άλλοι πολίτες[/FONT][/I] και προσπαθούν χρησιμοποιώντας δεδομένα που υπάρχουν να αναλύσουν το πρόβλημα και να προτείνουν τις καλύτερες λύσεις. Αυτοί βαθμολογούνται και θετικά [I](όσοι αποκυρήσσουν τον ΑΣΕΠ)[/I] και αρνητικά [I](όσοι τον συμπεριλαμβάνουν)[/I].

    Καθένας έχει το μυαλό του να κρίνει όπως καταλαβαίνει.

    [B][U]Το παράπονό μου[/U][/B] απ’ την ελεύθερη αυτή διαβούλευση όπως εξελίσσεται τελικά [B][U]είναι απ’ τους συντάκτες του κειμένου.[/U][/B] Το θέμα έχει ξεφύγει τόσο πολύ, ώστε πολλές φορές αναρωτιέμαι αν υπάρχει θέμα κι αν αξίζει τον κόπο όσοι δεν καιγόμαστε για διορισμό να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να προτείνουμε.

    Οι συντάκτες ενώ αναλύουν σωστά την [B][U]παθογένεια του συστήματος[/U][/B] και σ’ αυτό δεν βλέπω να διαφωνεί κανείς, έχουν κάνει (εσκεμμένα ή όχι δεν το γνωρίζω) δύο σημαντικές παραλείψεις, που αν υπήρχαν η συζήτηση θα ήταν πιο συγκεκριμένη και οι προτάσεις που περιμένει το Υπουργείο πιο εφικτές.

    Θα ήταν φρόνιμο μετά την δεύτερη παράγραφο να είχαν συμπεριλάβει αυτές τις δύο:

    [I][B]»Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες απόφοιτοι σχολών που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην Β/θμια εκπαίδευση. Οι ανάγκες της εκπαίδευσης όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την προσφορά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι 1 στους 50 ενώ στη χειρότερη 1 στους 200.

    Το σύστημα προσλήψεων δεν θα πρέπει να αποκλείει κανέναν πτυχιούχο και ταυτόχρονα για να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει οι προσλήψεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαίδευσης και να μην τις υπερβαίνουν.»[/B][/I]

    Επαναλαμβάνω δεν ξέρω αν είναι σκόπιμη παράλλειψη ή αν είμαι ο μοναδικός που το πιστεύει αυτό.

    Ό,τι και να ‘ναι όμως, αν υπήρχαν, η συζήτηση θα είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά και θα διαβάζαμε κυρίως εφικτές προτάσεις.

    Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που εύχονται η τελική πρόταση που θα καταθέσει το Υπουργείο προς ψήφιση στη Βουλή θα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δύο αυτές σοβαρές παραμέτρους.

    Με τη βεβαιότητα ότι κι αυτό θα σχολιασθεί αρνητικά αλλά με τη συνείδηση ήσυχη ότι οι προτάσεις μου είναι για το καλό της εκπαίδευσης και μόνο

    σας χαιρετώ συναδελφικά

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:06 | Κωνσταντίνος Καρλής

    Αν και προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών, επέλεξα την δικηγορία. Έτσι δεν έχω άμεσο συμφέρον για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών και πιστεύω ότι τα σχόλια μου είναι αντικειμενικά.
    Πριν από πολλά χρόνια, για την αποφυγή «παρεμβάσεων, επελέγη το σύστημα διορισμού με βάση την επετηρίδα, η οποία καταρτιζόταν με βάση τον χρόνο λήψης του πτυχίου. Και τότε υπήρχαν έκτακτοι, αναπληρωτές . ωρομίσθιοι, κλπ. Όμως η προϋπηρεσία αυτή των εκτάκτων κλπ δεν επηρέαζε την θέση στην επετηρίδα. Το κατά πόσον ο διορισμός εκτάκτων, αναπληρωτών κλπ υπέκειτο σε διαδικασίες διαφάνειας είναι ζήτημα που είχε αμφισβητηθεί. Αλλά αυτό δεν είχε ιδιαίτερη σημασία αφού δεν επηρέαζε ουσιαστικά τον διορισμό με βάση την επετηρίδα, αν και η διαφάνεια θα έπρεπε πάντοτε να αποτελεί βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής πολιτείας.
    Με την ίδρυση του ΑΣΕΠ εκρίθη αναγκαίο να ενταχθούν σε αυτό και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών. Αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει με μεταφορά στο ΑΣΕΠ της τήρησης και παρακολούθησης της επετηρίδας και με βάση αυτή την εξασφάλιση της διαφάνειας στον διορισμό τόσο των μονίμων εκπαιδευτικών όσο και των εκτάκτων καο λοιπών κατηγοριών. Αντί αυτού επελέγη η υπαγωγή και των εκπαιδευτικών στην διαδικασία των γραπτών διαδικασιών. Πραγματικό επιχείρημα δεν φαίνεται να υπήρξε ποτέ. Είναι κατανοητό ότι εφόσον ανατέθηκε στο ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης όλων των κατηγοριών του προσωπικού του Δημοσίου δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί. Για την διαδικασία των γραπτών διαγωνισμών αναφέρθηκε ως επιχείρημα ότι για πολλούς εκπαιδευτικούς είχε παρέλθει χρόνος από την απόκτηση του πτυχίου και θα έπρεπε να ελεγχθούν οι γνώσεις τους εκ νέου, ενώ σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές δεν εδιδάσκοντο μαθήματα παιδαγωγικής. Για την πάροδο χρόνου, μερικές φορές και για ορισμένες ειδικότητες πραγματικά πολύ μεγάλου, από την λήψη του πτυχίου δεν ευθύνονται βέβαια οι εκπαιδευτικοί, αλλά το γεγονός ότι ο αριθμός των διοριζομένων κάθε έτος ήταν πάντοτε πολύ μικρότερος των εγγραφομένων στην επετηρίδα. Για το ζήτημα των παιδαγωγικών μαθημάτων ως γνωστόν έχει εξαιρεθεί πλήθος ειδικοτήτων στο περιεχόμενο των σπουδών περιλαμβάνεται και η διδασκαλία παιδαγωγικής, ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες διατηρήθηκε το προηγούμενο καθεστώς. Και απλώς όλοι πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία των γραπτών εξετάσεων. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η λειτουργία πλήθους φροντιστηρίων, όπως και για όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (μια ματιά σε εφημερίδες, αφίσσες και διανεμόμενα φυλλάδια αρκεί για απόδειξη). Το αν επιτυγχάνεται η αξιοκρατία είναι το μέγα ερώτημα. Σαφώς ευνοούνται οι νεότεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και ίσως και μικρότερες βιοποριστικές ανάγκες εφόσον τους βοηθούν οι γονείς τους. Και ενώ οι διορισμοί των εκπαιδευτικών υποβλήθηκαν στην διαδικασία των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, δημιουργήθηκαν παράλληλα τρεις κατηγορίες επιλογής εκτάκτων, αναπληρωτών και ωρομισθίων, οι περίφημοι Πίνακες Α’,Β’και Γ΄, με βάση την τυχόν προϋπηρεσία, την συμμετοχή/»επιτυχία μη διοριστέου»σε διαγωνισμό και έλλειψη προϋπηρεσίας. Όπως για όλο το έκτακτο προσωπικό, η τήρηση των πινάκων αυτών και η με βάση αυτούς επιλογή των αναπληρωτών κλπ παραμένουν εκτός οποιασδήποτε συμμετοχής ή έστω εποπτείας του ΑΣΕΠ. Το πως γίνεται η επιλογή από τον κάθε πίνακα, πως ειδοποιούνται οι τυχεροί επιλεγόμενοινα αναλάβουν υπηρεσία κλπ, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό και πάντως στους «εκτός τειχών». Η απάντηση ότι ορίζει σχετικώς ο νόμος, ελάχιστους μπορεί να πείσει. Θα ήταν ίσως σημαντικό να διερευνηθεί κάποια στιγμή πως ορισμένοι εκπαιδευτικοί επιλέγονται κάθε χρόνο ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι και μάλιστα επί σειρά ετών, ενώ άλλοι ίσως ποτέ. Και βέβαια η επιλογή των αναπληρωτών κλπ πε΄ρα από το ότι παρέχει προσωρινά εργασία έχει και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αποτελεί προσόν που διευκολὐνει τον επαναδιαρισμό και την επόμενη χρονιά, προσαυξάνει την βαθμολογία του ΑΣΕΠ και τέλος ανοίγει την μαγική πόρτα του μόνιμου διορισμού χωρίς την ανάγκη επιτυχίας στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    Μπορεί ο καθένας να έχει επιχειρήματα υπέρ ή κατά του ισχύοντος συστήματος ή κάποιων σημείων του. Το ουσιαστικό, κατά την γνώμη μου,είναι ότι το όλο σύστημα είναι πολύπλοκο, με πολλές εξαιρέσεις υποπεριπτώσεων και διαφοροποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γραφειοκρατικής πολυπλκότητας. Το ζητούμενο πάντοτε είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας. Και όχι μόνον της αντικειμενικής διαφάνειας αλλά και της υποκειμενικής. Πρέπει το σύστημα να είναι διαφανές, αλλά συγχρόνως και ο πολίτης και ιδίως ο άμεσα ενδιαφερόμενος να έχει βεβαιότητα ότι το σύστημα είναι διαφανές και δεν αφήνει περιθώρια για ατασθαλίες. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο να υπάρξει σε οποιοδήποτε πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα.
    Εκείνο που απαιτείται είναι η απλότητα και η διαφάνεια.
    Ανεξάρτητα από τα προσωπικά συμφέροντα κάθε κατηγορίας εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από το ότι η αλλαγή του καθεστώτος από την επετηρίδα στο ΑΣΕΠ διατάραξε υφιστάμενες καταστάσεις και προσδοκίες. Ανεξάρτητα από το ότι έχουν δημιουργηθεί σήμερα διαφορετικά συμφέροντα και προσδοκίες.
    Το μόνο αδιάβλητο, απλό και διαφανές σύστημα είναι η επαναφορά της επετηρίδας τόσο για τους διορισμούς των μονίμων όσο και για τους διορισμούς των αναπληρωτών και ωρομισθίων. Η επετηρίδα θα πρέπει να τηρείται από το ΑΣΕΠ με βάση τον χρόνο λήψης του πτυχίου και σε περίπτωση λήψεως του πτυχίου κατά το ίδιο έτος η κατάταξη σε αυτήν να γίνεται με βάση τον βαθμό του πτυχίου και σε περίπτωση ισοβαθμίας με βάση την ημερομηνία γέννησης. Με βάση την επετηρίδα αυτή το ΑΣΕΠ θα καταρτίζει κἀθε έτος τον πίνακα των διοριστέων μονίμων εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τον διορισμό ωρομισθίων ή αναπληρωτών, αυτοί θα επιλέγονται ομοίως απο το ΑΣΕΠ με βάση την ίδια επετηρίδα. Ο διρισμός ως ωρομισθίων ή αναπληρωτών τόσο αυτών των εκπαιδευτικών πού έχουν αντίστοιχη προϋπηρεσία μέχρι σήμερα όσο και αυτών που θα την αποκτήσουν στο μέλλον, λογικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την θέση τους στην επετηρίδα. Επειδή όμως θα υπάρξουν αναμφίβολα διαμαρτυρίες όλων όσων έχουν σχετική προϋπηρεσία μέχρι σήμερα και ανάλογες προσδοκίες, δικαιολογημένες ή όχι,θα ήταν δυνατό να ορισθεί ότι αυτοί κατατάσσονται σε θέση στην επετηρίδα με βάση τον χρόνο λήψης του πτυχίου πλέον τον χρόνο προϋπηρεσίας. Θα αντικρούσουν ίσως πολλοί ότι προτείνω την επιστροφή στο παρελθόν σε ένα σύστημα διορισμών που έχει καταργηθεί. Όμως το ζητούμενο είναι η απλότητα και η διαφάνεια. Το σημερινό σύστημα δεν είναι απλό. Άρα δεν μπορεί να είναι διαφανές. Και αμφιβάλλω αν ο γραπτός διαγωνισμός προσέφερε κάτι στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Ο μέχρι σήμερα τρόπος επιλογής αναπληρωτών και ωρομισθίων μόνον απλός και διαφανής δεν είναι. Ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με την εξασφάλιση βελτίωσης ποιότητας της εκπαίδευσης. Αποκτούν μια πρακτική εμπειρία, σημαντική. Αφού την αποκτούν και η πολιτική ηγεσία, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, την θεωρεί σημαντική, χωρίς να ενδιαφέρει ο τρόπος διορισμού και απόκτησης της εμπειρίας, με τον ίδιο τρόπ αποκτούν εμπειρία και οι μόνιμοι που θα διρίζονται μέσω της επετηρίδας.Η συέχιση της επιμονής στον γραπτό διαγωνισμό και τις εξαιρέσεις του, μόνον πολυπλοκότητα προσφέρουν και λόγο λειτουργίας πλήθους φροντηστηρίων.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:04 | ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμη κ.υπουργέ,
    Παρόλο που δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα εκτενώς, θα εκθέσω την άποψή μου για το ισχύον σύστημα. Συμφωνώ με κάποιους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι οι σημερινοί πίνακες «μπάζουν» από παντού, όμως το θεωρώ τουλάχιστον άδικο 1 επιτυχία στον ΑΣΕΠ να διαγράφει τα χρόνια που ένας ωρομίσθιος (χωρίς μέσο) επένδυσε, προκειμένου να ασχοληθεί και να παραμείνει σε ένα χώρο που αγαπάει (μια και μόνο αυτό μπορεί να συμβαίνει αφού δεν πληρώνεται ΠΟΤΕ στην ώρα του!). Είναι άδικο να ακυρώνεται ο κόπος και το πείσμα να προσφέρει στον τομέα της εκπαίδευσης κάποιου που αποφάσισε να γυροφέρνει ωρομίσθιος ανά την Ελλάδα με την ελπίδα κάποια μέρα να απορροφηθεί από τον πίνακα της προϋπηρεσίας. Και τι θα γίνει δηλαδή με όσες ειδικότητες δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια ΑΣΕΠ; Τι θα μετράει περισσότερο τότε; Ο ΑΣΕΠ ή η ΑΣΠΑΙΤΕ και η προϋπηρεσία; Γιατί… κάποιος που φρόντισε να τελειώσει και την παιδαγωγική αν μη τι άλλο πρέπει να κατοχυρώνεται έναντι ενός που έτυχε να δώσει και να περάσει πριν 5 χρόνια που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός! Φτάνει που του πήραν μέχρι σήμερα τη θέση οι πολύτεκνοι χωρίς ούτε 1 προσόν, δεν είναι τρομερή ΑΔΙΚΙΑ να του τη στερήσει και ένας παλιός επιτυχών που δεν έχει αποκτήσει καμία εμπειρία με τη σχολική αίθουσα και τη διδακτική;
    Επίσης από πότε ο ΑΣΕΠ έχει γίνει αδιάβλητος; Εγώ και πολλοί ακόμα γνωρίζουμε ότι ακόμα και αυτό το σύστημα «μπάζει»! Γιατί λοιπόν να το δεχτούν όλοι αυτοί που επί χρόνια ταλαιπωρούνταν από το ένα μέρος στο άλλο ώστε να μαζέψουν την προϋπηρεσία που σίγουρα τους έμαθε πολύ περισσότερα από τις απλές γνώσεις που ούτως ή άλλως διαθέτει κανείς με το που παίρνει το πτυχίο του. Αν θέλουμε αξιοκρατία πρέπει να εστιάσουμε στην αξιολόγηση κι αν κάποιοι δεν αξίζει να βρίσκονται στο χώρο της εκπαίδευσης απλά πρέπει να μπορεί το σύστημα να τους απομακρύνει. Και με ΑΣΕΠ να μπει κάποιος δεν αποτελεί απόδειξη ότι θα «κάνει δουλειά» μέσα! Η συνεχής υποχρεωτική επιμόρφωση όμως μπορεί να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
    Και ναι, συμφωνώ ότι πλέον πρέπει να σταματήσουν οι διορισμοί μόνο και μόνο γιατί διορίζονται κάποιες ειδικότητες που έχουν ισχυρούς συλλόγους. Δεν είναι δυνατό σε κάθε σχολείο σήμερα να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε κάποιες ειδικότητες και να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί κύριων μαθημάτων. Και γιατί τόσα χρόνια μένει πίσω το σύστημα διορισμών στην τεχνολογική εκπαίδευση και γίνονται συνεχώς αλλαγές που βάζουν ΠΙΣΩ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ και προχωρούν πάντα σε προσλήψεις κλάδων που συνωστίζονται οι ψηφοφόροι; Αν όντως θέλετε να βάλετε ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ πρέπει να ακούσετε τη φωνή του και να σας πει ο ίδιος την άποψή του για κάθε ειδικότητα εκπαιδευτικού που υπάρχει στο σχολείο του: ποιους περιμένει κάθε χρόνο να έρθουν και ποιοι κάθονται από την αρχή της χρονιάς χωρίς να ασχολούνται στο ελάχιστο με τις ανάγκες του. Και επιτέλους ας σταματήσουν αυτές οι αποσπάσεις! Πώς γίνεται πάντα τα απομακρυσμένα νησιά και άλλα παρόμοια μέρη (κυρίως χωριά) της ηπειρωτικής Ελλάδας να μένουν χωρίς καθηγητές εφόσον γίνονται διορισμοί στους εκάστοτε νομούς; Για να μπει μπροστά ο μαθητής πρέπει να τον βάλει μπροστά πρώτα από όλα ο δάσκαλος οπότε ας αποκτήσουμε όλοι εκπαιδευτική ή μάλλον παιδαγωγική συνείδηση και μετά μπορούμε να ζητάμε… Προτείνω:
    1. Να σταματήσει η τροφοδοσία των πινάκων.
    2. Να υπάρξει μεταβατική περίοδος για το ποσοστό 60%, 40%. Να διατηρηθεί το 30μηνο και 24μηνο στις ειδικότητες που ΥΠΑΡΧΟΥΝ ανάγκες κάλυψης κενών.
    3. Προϋπόθεση η παιδαγωγική επάρκεια για ΟΛΟΥΣ τους διορισμούς (και για τους πολύτεκνους και για τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ).
    4. Αξιολόγηση και συνεχής επιμόρφωση.
    5. ΟΧΙ άλλους διορισμούς σε κλάδους που είναι πλήρως κορεσμένοι. Εφόσον υπάρχουν υπεράριθμοι να μετατεθούν στις περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις.
    6. Να επανεξεταστεί το θέμα υπολογισμού στους πίνακες προϋπηρεσίας από ΠΔΣ, Σιβιτανίδειο, Ιδιωτικά και Εκκλησιαστικά σχολεία, ΣΔΕ, σχολές ΟΑΕΔ. Ορισμένες από τις παραπάνω προσλήψεις ήταν προκλητικές.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:04 | Κυριάκος

    Κ.Υπουργε γνωριζουμε ,οτι γνωριζετε τα προβληματα της Δημοσιας Παιδειας.Ωστοσο ομως μη ξεκινατε μια μεταρυθμιση της απο το συστημα προσληψης δεδομενου οτι ολοι οσοι συμετεχουν στην εκπαιδευτικη διαδικασια ή ειναι εν δυναμη ανεργοι ή εχουν στηριξη το μελλον τους σε ενα συστημα προσληξης που εχει βαθος χρονου και κατ εμε το διακα- τεχει μια αξιοκρατια ποσοστων(60-40)
    Επισης με δεδομενη την κοινωνικη ευαισθησια που επικαλειτε η κυβερνηση σας και το εντονο δημογραφικο προβλημα της χωρας μας οι Διορισμοί Πολυτέκνων πρέπει να συνεχιστούν με τα ποσοστα του προηγουμενου νομοθετικου πλαισίου το οποιο αν δεν κανω λαθος ησαστε υπερασπιστες του.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:03 | KT

    Π09 Οικονομολόγοι – Παιδαγωγική επάρκεια

    1. Στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ,για πρόσληψη εκπαιδευτικών, έχουμε το φαινόμενο οι μη κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας να πετυχαίνουν υψηλότερες βαθμολογίες έναντι όσων διαθέτουν το συγκεκριμένο πτυχίο, ωστόσο να μη διορίζονται γιατί στον κλάδο μας (Π09) υπάρχει η ιδιαιτερότητα της πρόταξης των κατόχων πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, – δηλ. ανεξάρτητα από τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν και την σειρά κατάταξης που θα λάμβαναν με βάση τη βαθμολογία τους- έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη:
    Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας, συμμετείχα στον γραπτό διαγωνισμό το 2006 από τον οποίο θα προσλαμβάνονταν 84 οικονομολόγοι. Συγκέντρωσα συνολικά 78,30 μονάδες, γράφοντας 81 μονάδες στην ειδική διδακτική και 92,19 στα παιδαγωγικά αλλά δεν διορίστηκα. Αντίθετα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διορίστηκαν 17 κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας εκ των οποίων μόνο 5 είχαν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από μένα. Αν δεν υπήρχε ο ειδικός αυτός όρος της πρόταξης των πτυχιούχων ΑΣΠΑΙΤΕ θα είχα διοριστεί.
    Συμμετείχα στον γραπτό διαγωνισμό το 2008 από τον οποίο θα προσλαμβάνονταν συνολικά 36 οικονομολόγοι . Συγκέντρωσα 73,48 μονάδες, γράφοντας 91 μονάδες στην ειδική διδακτική και 68,75 στα παιδαγωγικά αλλά δεν διορίστηκα. Αντίθετα διορίστηκαν 28 κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας εκ των οποίων μόνο 6 είχαν συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες από μένα.
    Θα ήθελα να εξετάσετε το σχετικό πόρισμα του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με θέμα : «ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» 6/10/2008 Αριθ.πρωτ.2959.
    Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εξετάζοντας τα προγράμματα σπουδών σε κάποιες από τις λεγόμενες «καθηγητικές σχολές», διαπίστωσα πως τα παιδαγωγικά μαθήματα που διδάσκονται πολλές φορές δεν ξεπερνούν τα 2 ή είναι μαθήματα επιλογής ή απλά δεν διδάσκονται. Γιατί λοιπόν οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών θα πρέπει να διαγωνίζονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους; Γιατί αυτή η ανισότητα; Στα προγράμματα σπουδών αρκετών οικονομικών σχολών υπάρχουν και παιδαγωγικά και μαθήματα ειδικής διδακτικής συνεπώς οι δικές μας γνώσεις στα παιδαγωγικά είναι ανάλογες με αυτές που διαθέτουν οι περισσότεροι υποψήφιοι των υπόλοιπων κλάδων. Θα έπρεπε και εμείς να ενταχθούμε στις «καθηγητικές σχολές».
    Δέχομαι ότι ένα πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας πχ. της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ένα επιπλέον προσόν αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει στον δικό μας κλάδο να είναι και προαπαιτούμενο. Το πλέον αξιοκρατικό θα ήταν θα γίνεται η κατάταξή μας με βάση το βαθμό που λαμβάνουμε στις εξετάσεις και στη συνέχεια να χρειάζεται να παρακολουθήσουμε ένα εξάμηνο παιδαγωγικής κατάρτισης. Με τον τρόπο που κατατάσσονται σήμερα οι επιτυχόντες του διαγωνισμού, ουσιαστικά ,θεωρούνται οι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ καλύτεροί μας στα παιδαγωγικά (και μάλιστα χωρίς να το αποδεικνύουν με τις βαθμολογίες τους) αλλά και καλύτεροί μας στο γνωστικό αντικείμενο . Εντελώς παράλογο και αναξιοκρατικό αν λάβουμε υπόψη ότι ο σημερινός τρόπος κατάταξης θεωρεί το 57 ενός πτυχιούχου ΑΣΠΑΙΤΕ καλύτερο από το 78 ενός μη κατόχου πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι οικονομολόγοι που εισάγονται κάθε χρόνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν ξεπερνούν τους 40. Αν θεωρείτε ότι το πτυχίο αυτό μας είναι τόσο αναγκαίο γιατί δεν δημιουργείτε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να έχουμε όλοι την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την σχολή;
    Παρακαλώ να εξετάσετε τα ζητήματα που ανέφερα και να λάβετε τις αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την αξιοκρατία και την ισοτιμία και στον κλάδο μας.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 23:01 | Γ.Μ

    Επιτέλους μια λογική λύση που κινείται μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών και που θεωρώ ότι είναι δίκαιη για όλους!
    —–
    Μπράβο στην συνάδελφο που το προτείνει και ελπίζω αυτό το σχόλιο να γίνει το εφαλτήριο για περαιτέρω λογικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, ώστε να βοηθήσουμε την νέα υπουργό να βγει από το τέλμα της αδιαλλαξίας και σκληρότητας που έχει παγιδευτεί.

    από mina – — Νοεμβρίου 29, 2009 @ 8:13 μμ

    έχω να προτείνω το εξής για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών:

    1. Κατάργηση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ καθότι αποτελεί ένα ευκαιριακό αποτέλεσμα, τροφοδοτεί ανελέητα τα φροντιστήρια ΑΣΕΠ,απαξιώνει τις ατελείωτες ώρες που ξοδέψαμε για να πάρουμε τα πτυχία μας, και δεν κατοχυρώνει κανέναν γονιό ότι το παιδί του θα έχει καλό δάσκαλο ή εκπαιδευτικό!!!!

    2. Προσλήψεις με μοριοδοτικό σύστημα αδιάβλητο και ελεγχόμενο απόλυτα από το συμβούλιο ΑΣΕΠ.Στη μοριοδότηση θα πρέπει να προσμετράται η προυπηρεσία,ο αριθμός των τέκνων, και να πάψουν να υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων ή τριτέκνων, γιατί είναι διαφορετικό να έχεις δύο παιδιά και διαφορετικό πέντε, με τρόπο παρόμοιο των φορολογικών δηλώσεων, ο βαθμός πτυχίου, το μεταπτυχιακό ,το διδακτορικό και βέβαια οι περιοχές εκπαίδευσης.

    3.Διαρκής υποχρεωτική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτκών μ’επιμέλεια του κράτους καθότι όπως ξέρουμε οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν είναι και τόσο μεγάλοι.

    4.Οπωσδήποτε αξιολόγηση όλων, είναι επιτακτική ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ας βρούνε κάποιο ορθό τρόπο γι’αυτό.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:56 | Τ

    Η αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ είναι θετική ενέργεια όμως η υπερεξουσία που επιχειρείται να του δοθεί είναι κάτι που τρομάζει. Αν ,σήμερα το ΑΣΕΠ αρνείται να ακυρώσει ερωτήσεις που είναι εκτός ύλης τι θα συμβεί στο μέλλον που θα αυξηθεί η εξουσία του; Τι θα γίνει αν δημιουργηθούν ρωγμές στον αδιάβλητο χαρακτήρα του;

    Έστω κάποιος έχει πετύχει σε περισσότερους από 1 διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχει μείνει εκτός διορισμών για ελάχιστα μόρια κυρίως λόγω του αριθμού των θέσεων που προκηρύσσονται . Πόσες φορές θα πρέπει να αποδείξει τις γνώσεις και τις ικανότητές του κατά τη γνώμη σας; Δύο επιτυχίες στο ΑΣΕΠ σημαίνουν 4 χρόνια από τη ζωή του. Αν θεωρείτε ότι ο γραπτός διαγωνισμός είναι ο καλύτερος τρόπος επιλογής προσωπικού (αν δεχτούμε δηλ. ότι η 3ωρη εξέταση είναι αυτή που καθορίζει την ικανότητα κάποιου να είναι καλός εκπαιδευτικός) τότε νομίζω ότι 2 επιτυχίες δίνουν την απόδειξη που χρειάζεστε για τις ικανότητες κάποιου.
    Και ας θεωρήσουμε ότι η ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ είναι αυτή που μας δίνει τους άριστους και ικανούς .Τότε θα ήθελα να μου εξηγήσετε γιατί τα ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ είναι αυτά που πολλές φορές οδηγούν σε διορισμό. Πχ. γράφει κάποιος 70 (και δεν έχει άλλες προσαυξήσεις εκτός από το βαθμό του πτυχίου)και δεν διορίζεται, ενώ κάποιος άλλος γράφει 60 αλλά από προσαυξήσεις πτυχίου μεταπτυχιακών και προϋπηρεσίας φτάνει το 71 και διορίζεται. Πως ο δεύτερος απέδειξε μέσα από την γραπτή δοκιμασία ότι είναι ο πλέον ικανός και άριστος;

    Οι παραπάνω σκέψεις δεν κρύβουν κάποιο προσωπικό συμφέρον γιατί η προϋπηρεσία που έχω δεν αρκεί για να διεκδικήσω διορισμό μέσω πινάκων και μάλιστα την απέκτησα λόγω των μορίων που συγκέντρωσα σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Απλά δεν θεωρώ ότι φτάνει μια γραπτή εξέταση για να σε κάνει καλό παιδαγωγό .Έχω δώσει σε 4 γραπτούς διαγωνισμούς, σε όλους επιτυχούσα σε κανένα διοριστέα για ελάχιστα κάθε φορά μόρια (για παράδειγμα τη μία φορά για 0,30). Δεν έχω το κουράγιο να δίνω συνέχεια σε γραπτούς διαγωνισμούς ,οι οποίοι γίνονται με το πρόσχημα της αξιοκρατίας ,να αποδεικνύω τις δυνατότητές μου και το σύστημα να με λέει αποτυχημένη. Ποιο θα είναι το όριο; Γιατί τα μόρια των προηγούμενων επιτυχιών χάνονται; Το ζητούμενο είναι να βρείτε αυτούς που αγαπούν την εκπαίδευση και θέλουν να προσφέρουν και όχι να βρείτε ποιος έχει πάει στο καλύτερο φροντιστήριο. Γίνεται ένα εμπόριο ελπίδας στις πλάτες μας είτε αυτό λέγεται γραπτός διαγωνισμός και φροντιστήρια είτε ΠΔΣ και γνωριμίες.
    Και τέλος θα ήθελα να ξέρω τι σκοπεύεται να κάνετε με τους διορισμούς πολυτέκνων. Καλή η κοινωνική πολιτική αλλά όχι σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.Και μόνο το γενονός ότι κάποιος έχει 4 παιδιά τον κάνει ικανό να διδάξει;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:55 | Γιώργος

    Ώστε είναι αξιοκρατικές οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ? Εξετάσεις που προωθούν άλλο ένα σύστημα παραπαιδείας και αναγκάζει εκπαιδευτικούς να πληρώνουν για φροντιστήριο με σκοπό να «φάνε» τη θέση του συναδέλφου τους.

    Και όπως υποστηρίζει η υπουργός θεωρεί οτι ο καλός καθηγητής, αυτός που θα αποδώσει, είναι αυτός που μπορεί να παπαγαλίζει καλύτερα και ακριβέστερα τις γνώσεις που κατέχει χωρίς να παίζει κανένα ρόλο η επίδραση που έχει στη τάξη και στους μαθητές. Έδωσα ΑΣΕΠ και είδα τα θέματα, θέματα (στην ειδικότητα μου τουλάχιστον) ανεφάρμοστα και χωρίς καμία αξία στην τάξη. Σύμφωνα με αυτά τα θέματα λοιπόν επιλέγονται οι καθηγητές οι οποίοι κρίνονται πιο «ικανοί» απο συναδέλφους με χρόνια προυπηρεσίας και που γνωρίζουν τα ελληνικά σχολεία.

    Ποιο είναι το σκεπτικό να δίνουμε κάθε φορά εξετάσεις σε θέματα όπου τα ΚΡΑΤΙΚΑ πανεπιστήμια έχουν πιστοποιήσει ότι κατέχουμε? Πανεπιστήμια όπου κάθε φορά οι διάφορες κυβερνήσεις αυξάνουν τον αριθμό εισακτεών με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκατοντάδες ανέργων? Και μετά αυτή τη πολιτική τι πληρώνουν οι ίδιοι οι απόφοιτοι πετώντας μας το μπαλάκι του ΑΣΕΠ και της δήθεν αξιοκρατίας. Αν θέλει το υπουργείο να μιλά για αξιοκρατικά κριτήρια ας φτιάξει τη κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπου είναι κράτος εν κράτη. Ας δώσει τη χαμένη αξία των πτυχίων μας πίσω και όχι να μιλά για εξετάσεις με ανυπόγραφα θέματα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που τα γράφουν.

    Αυτές είναι γενναίες πολιτικές, όχι ο ΑΣΕΠ όπως κάποιοι συνάδελφοι δυστυχώς υποστηρίζουν. Αν θελήσει το υπουργείο να εφαρμόσει εάν δίκαι σύστημα ας προσλαμβάνει σύμφωνα με βαθμό πτυχίου, προυπήρεσία, οικογενειακή κατάσταση. Και ας ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιες είναι οι ανάγκες του σε καθηγητές. Διαλαλεί ότι θα καταπολεμήσει την ελαστική εργασία αλλά ως τώρα η τακτκή του το αντίθετο δείχνει.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:53 | Παντελής

    Κα Υπουργέ,
    Στο προσχέδιο νόμου που καταθέσατε για διαβούλευση και στο σκέλος 1. Σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών,αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2010 οι πίνακες Προϋπηρεσίας παύουν να τροφοδοτούνται.
    Εμείς οι δάσκαλοι οι οποίοι είμαστε γραμμένοι στον πίνακα με μηδενική προϋπηρεσία αλλά υπηρετούμε στον ελληνικό στρατό,ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε αναπληρωτές, αισθανόμαστε κατάφορα την αδικία, γιατί στην υποχρέωσή μας σαν έντιμοι πολίτες να εκπληρώσουμε τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις, έρχεται η επίσημη πολιτεία και μας τιμωρεί, επιβραβεύοντας άλλους που έπραξαν το αντίθετο. Οι δέ γυναίκες δασκάλες που αποφοίτησαν την ίδια ημερομηνία ,ή και πιθανόν αργότερα από εμάς, σήμερα εργάζονται και τον Ιούλιο θα είναι στους πίνακες με προϋπηρεσία που ορίζει το προσχέδιο. Τούτο δεν είναι άδικο;
    Προτείνω στη μεταβατική περίοδο να συμπεριλάβετε και αυτούς που αποφοίτησαν το 2009 και είναι γραμμένοιστους πίνακες με μηδενική προϋπηρεσία.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:46 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Η διατήρηση του δοκιμασμένου και δίκαιου συστήματος πρόσληψης(60%ΑΣΕΠ-40% ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στην παρούσα διαβούλευση.
    Η δημοκρατική ευαισθησία της Κας Υπουργού ελπίζουμε πως θα ενεργοποιηθεί,λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το ξεκάθαρο μήνυμα.
    Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε πλέον πρόκληση η οποιαδήποτε απόπειρα μελλοντικής «διαβούλευσης» παρωδίας.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:37 | Κ.Θ.

    Σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, απαιτείται οπωσδήποτε συνέντευξη και κατα περιόδους ψυχοτεχνική δοκιμασία. Φυσικά δεν
    αναφέρομαι στην γνωστή συνέντευξη για πρόσληψη οπουδήποτε.
    Κάποτε σε συζήτηση με στέλεχος του ΥΠΕΠΘ, ρώτησα αν κάποιος που
    τραυλίζει μπορεί να γίνει εκπαιδευτικός και η απάντηση ήταν …»ναι».
    Φυσικά κάποιος μπορεί να αντιτείνει ότι ενας με τέτοιο πρόβλημα δεν
    θα συμμετείχε σαν υποψήφιος η στο τέλος θα τον απέβαλε το σύστημα.
    Πάντως αρκετοί εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν στην πορεία ψυχολογικά
    προβλήματα και ειναι κρίμα να τους υφίστανται επι χρόνια οι μαθητές
    αφού δεν υπάρχει δυνατότητα απεμπλοκής τους απο τηντάξη(θεσμοθετημένη)
    Σημειωτέον ότι οι μόνοι εκπαιδυτικοί που πέρασαν απο συνέντευξη ήταν όσοι είναι απόφοιτοι ΣΕΛΕΤΕ αφού προβλεπόταν στην διαδικασία επιλογής.
    Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όλοι όσοι δεν είναι ενεργοί (σε τάξη),πληρώνονται το ίδιο με όσους βρίσκονται σε γραφεία κ.λ.π.,ενω προσλήφθηκαν για μια συγκεκριμένη δουλειά που τελικά δεν κάνουν.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:36 | ΑΣΗΜΙΝΑ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ …

    Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πήρα επι τέλους τη μεγάλη απόφαση κρυφά από όλους , επισκέφτηκα τον πρώτο ψυχίατρο που βρήκα.
    1. Δεν αντέχω να με βλέπουν τα παιδιά μου να κλαίω συνέχεια.
    2. Δεν αντέχω άλλο τη συμπαράσταση του συζύγου μου και των γονέων μου.
    3. Δε θέλω άλλο να ενημερώνομαι για την πορεία της διαβούλευσης.
    4.Δεν αντέχω άλλες ανατροπές.
    5.Αφήστε μας στην ησυχία μας.
    6.Μην καταστρέφετε τη ζωή μας.
    7. Έλεος πια !!!!!
    8. ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ !!!!!
    9.Χτίζουμε τόσα χρόνια , ώρα την ώρα , μέρα τη μέρα , μια προυπηρεσία χωρίς μέλλον. Νιώθω εξαπατημένη από το σύστημα που εσείς επιβάλατε, με την πολιτική σας.

    ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ»

    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ !!!!!!
    ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΠΙΑ !!!!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 60-40

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:31 | αδιοριστη φιλολογος

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ:
    αγαπητοι συναδελφοι που διαφωνειτε με ολους εμας τους αδιοριστους αναπληρωτες και ωρομισθιους που ζουμε τοσα χρονια μεσα στην αβεβαιοτητα και ελπιζαμε στο διορισμο μας μεσω του ενιαιου πινακα, δειξτε τη συμπαρασταση σας προς εμας, καποτε βρισκοσασταν στην ιδια θεση…καντε πραξη τη συναδελφικη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητωντας τη διατηρηση του πινακα. κι αν εσεις καθεστε αναπαυτικα στον καναπε σας, εχοντας την ασφαλεια του μισθου και της μονιμοτητας, εμεις καθομαστε στα καρβουνα…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:27 | kwstas

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ…

    ΕΙΜΑΙ Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΑΣΧΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1994..

    ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ:

    ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ, ΑΣΕ,A 75%-25%, 60% -40%, ΟΑΕΔ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΧΩΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΙΒΙΤΑΝΕΙΔΙΟ, ΙΔΕΚΕ, ΠΔΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ.. ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ..

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΕΠ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ..

    ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΑΣΕΠ 59,64 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ 75 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ 2002 ΜΕ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΝ..

    ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1998
    ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΥΧΑΙΑ ΕΤΣΙ..
    ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕ ΙΣΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ..

    ΓΙΑ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟ ΝΤΟΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ..

    Ο ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011..
    ΕΚΕΙ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ? ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ?
    ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ?

    ΕΠΙΣΗΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ 4-6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ Ο ΑΣΕΠ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ? ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΙΩΝ?

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΣΕΠ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ..

    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ.. ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ..
    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΛΜΕ , ΔΟΕ, ΕΛΜΕ, ΠΕΑ, ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΘΕΜΑ..ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ..Λ

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΤΟ 2008 ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ 15 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΓΙΑ 5 ΘΕΣΕΙΣ.. ΑΠΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ.. ΕΧΩ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΧΙΟ, ΕΒΡΟ, ΡΟΔΟΠΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΙΛΚΙΣ..

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΙΑΒΛΗΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΔΣ…

    ΤΙ ΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ…..

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.. ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ..

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:26 | Νικος Χ.

    ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΑΛΛΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ! ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ! ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ Ο Λ Ο Ι ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ 15 ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ? ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΑΣ?

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:13 | ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
    μας ζητήσατε να σχολιάσουμε τον νέο τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της χώρας χωρίς να μας διευκρινίζετε κάποια πολύ βασικά σημεία.
    Αρχικά μας λέτε ότι θα προσμετράται η προϋπηρεσία μας χωρίς να μας διευκρινίζετε πως. Σήμερα οι 6 μήνες δίνουν 0,5 μονάδες προσαύξηση Τί νόημα έχει μια τόσο μηδαμινή προσαύξηση όταν δεν είσαι κοντά στους διοριστέους?
    Έχετε πει ότι θα κλειδώσει ο ενιαίος πίνακας διορισμών και μετά τι ?
    Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος που θα ορίζετε σε πόσο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν όλοι όσοι κλειδωθούν σε αυτό τον πίνακα εαν έχουν έστω και μία επιτυχία στο ΑΣΕΠ?
    Προσωπικά διαφωνώ να πετάμε στα σκουπίδια τον κόπο τόσων ανθρώπων μιας και μια πιο προσεκτική ματιά στους πίνακες των αναπληρωτών και οχι στον ενιαιο θα σας αποδείξει ότι δεν προσλαμβάνεται σήμερα κάποιος αναπληρωτής εάν δεν έχει τουλάχιστον δυο καλές παρουσίες στο ΑΣΕΠ και μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας.
    Προσωπικά έχω δόσει δύο ΑΣΕΠ και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να προσπαθείς να διαβάσεις έχοντας μια δουλειά με πλήρες ωράριο, δύο παιδιά και να προσπαθείς να μαζέψεις πραγματικούς μήνες προϋπηρεσίας, και όταν φτάσεις στο τέλος να ξεκινάς πάλι από την αρχή.
    Παρακαλώ να γίνετε πιο συγκεκριμένη στις προτάσεις σας έτσι ώστε να μην προκαλείτε την αναστάτωση τοσων ανθρώπων.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 22:06 | maria

    Συνάδελφοι,

    Σας παραθέτω απόσπασμα από την ενημέρωση των συναδέλφων ΠΕ11 που δουλεύουν στα αθλητικά σχολεία (www.athlitiko.gr) για να μάθετε τις προθέσεις του υπουργείου.

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΥΠΠΕΘ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ ΣΤΑΘΙΑ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Κ ΚΕΡΕΡΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.

    ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΜΗ ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΤΕ ΣΕ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ. ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ.

    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΗΤΑΝ:
    Α) ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ 30ΜΗΝΟΥ (ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΤΡΙΑ)
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ 30ΜΗΝΟΥ

    24 + ΑΣΕΠ ΟΛΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 2-3 ΧΡΟΝΩΝ

    Β) ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ 60%-40% ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ. Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΑΖΕΥΑΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ .
    ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 1998 ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: 3η ΩΡΑ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Τ.Α.Δ. – ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ (Τ.Α.Π. – ΑΘΛΟΧΩΡΟΙ) ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ 60%-40% ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΑΣΕΠ (ΙΣΩΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ)ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΩΝ.

    ………………

    Και ρωτώ τους συναδέλφους συνδικαλιστές: Τι περιμένουμε και δεν αρχίζουν οι απεργίες????????

    Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:57 | EYMORFIA STERGIOY

    Κα. Υπουργέ,
    Είμαι φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές και στο διαγωνισμό του 2000 υπήρξα επιτυχούσα, αλλά μη διοριστέα. Ενώ με το σύστημα Αρσένη προβλεπόταν ότι, για να τοποθετηθεί κάποιος ως αναπληρωτής έπρεπε να έχει πετύχει στον ΑΣΕΠ, ο επόμενος υπουργός, ο κ. Ευθυμίου, για κοινωνικούς λόγους αποφάσισε να προτάξει τους έχοντες προυπηρεσία. Πολλοί λοιπόν τότε βρέθηκαν προ εκπλήξεως, δηλ. δεν προσελήφθησαν ως αναπληρωτές, με όλες τις συνέπειες.
    Το 2009 είμαι εκ νέου επιτυχούσα και υπηρετώ ως αναπληρώτρια και μάλιστα σε δυσπρόσιτο. Προγραμμάτισα τη ζωή μου, εγκαταλείποντας τη δουλειά μου, με τα δεδομένα που είχα υπολογίζοντας ότι τον Ιούλιο του 2011 θα διοριστώ ως μόνιμη, καθώς θα υπαγόμουν στη ρύθμιση <>.
    Όλα αυτά τα χρόνια έζησα πολλές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είδα τους πολύτεκνους να τακτοποιούνται, τους τρίτεκνους να τακτοποιούνται επίσης σε ποσοστό 20%, τους ΟΑΕΔΙΤΕΣ να προτάσσονται στον πίνακα αναπληρωτών, να αναγνωρίζεται η προυπηρεσία από τα ιδιωτικά και να περνώ από συνεντεύξεις για τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας χωρίς να προσλαμβάνομαι.
    Είμαι σίγουρη ότι σαν τη δική μου περίπτωση υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι. Σας παρακαλώ να λάβετε τα ανωτέρω υπόψιν σας, γιατί από το κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση δεν προκύπτει σαφώς τι θα γίνει με τις περιπτώσεις των ατόμων που έχουν παραπάνω της μιας επιτυχίας και δουλεύουν ήδη ως αναπληρωτές, ώστε να μην αδικηθούν πάλι οι μέχρι τώρα αδικημένοι.
    30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
    Ευμορφία Φ. Στεργίου

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | Γιάννης

    Είμαι σύζυγος εκπαιδευτικού και βιώνω από πρώτο χέρι την αγωνία της για τον μελλοντικό, απροσδιόριστο και συνέχεια απομακρυνόμενο διορισμό της. Για τον λόγο αυτό υποβάλλω την άποψή μου θέλοντας να συνεισφέρω έστω και λίγο σε αυτόν τον διάλογο. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική του ΑΣΕΠ όταν αφορά τον διορισμό εκπαιδευτικών. Γίνεται ΑΣΕΠ για να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς, γιατί; Καταλαβαίνω τον ΑΣΕΠ όταν θέλουμε να προσλάβουμε έκτακτα σε κάποιον οργανισμό έναν αριθμό νέων εργαζομένων και οι υποψήφιοι είναι πολλοί.
    Δίνουν ΑΣΕΠ οι αστυνομικοί να διοριστούν όταν τελειώνουν την σχολή τους; Γιατί να δίνουν οι εκπαιδευτικοί; Το σύστημα παιδείας μας τους παράγει για να το υπηρετήσουν, το ίδιο σύστημα οφείλει και έχει υποχρέωση να τους απορροφήσει. Σκέφτηκε ποτέ κανείς να βάζει πλαφόν στον αριθμό των εισακτέων ώστε να παράγουμε τον αριθμό που μπορούμε να απορροφήσουμε; ΟΧΙ. Όταν λοιπόν το ίδιο το σύστημα αυθαιρετεί, είναι ανοργάνωτο, νοσεί και αλλάζει κατά το δοκούν και όποτε και όπως του καπνίσει του καθενός που κάθε φορά έχει το καρπούζι και το μαχαίρι, δεν αυτοαναιρείται ποτέ, παρά ψάχνει πάντα να βρεί τον αποδιοπαμπαίο τράγο. Ποιος θα είναι αυτός; ο εκάστωτε φορολογούμενος πολίτης και εν προκειμένω ο εκαπιδευτικός.
    Και τι κάνουμε; εφευρίσκουμε την παραπαιδεία, αυτό το καρκίνωμα της ελληνικής κοινωνίας (δωρεάν παιδεία σου λέει μετά) για να απορροφήσουμε αυτούς που δεν μπορούμε να διορίσουμε και έτσι όλοι είμαστε χαρούμενοι. Δεν βαριέσαι, το κάτος θα πληρώνει; έχουν οι γονείς, αυτοί έχουν το άγχος.
    Αμφιβάλλουμε για την ποιότητα του εκπαιδευτικού και θέλουμε να πάρουμε τους καλύτερους; Να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας, να παρέχουμε υψηλού επιπέδου μόρφωση, να αξιολογούμε σωστά και συνέχεια και να αποβάλλουμε αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά στανταρ που θα έχουμε θέσει για την παραγωγή νέων εκπαιδευτικών. Όχι να πετάμε έτσι απλά ανθρώπους που έχουν πασχίσει στην ζωή τους για να πετύχουν αυτό που ήθελαν, περίμεναν μια ζωή για να έρθει η σειρά τους και ξαφνικά τους λέμε ΄΄για να δούμε αν μας κάνεις δώσε ξανά εξετάσεις΄΄. Έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν, τους ορκίσατε και τους δώσατε πτυχίο, οφείλετε να τους δώσετε και δουλειά. Πως; εσείς θα το βρείτε, για αυτό σας βάλαμε σε αυτή την θέση που έχετε, βρείτε έναν τρόπο για να ικανοποιηθούν όλοι γιατί όλοι έχουν αυτό το δικαίωμα.
    Υ.Γ. Και μια παρότρυνση, ξεκινήσατε ζεστά σαν κυβέρνηση και το σέβομαι, αφήστε τον ξύλινο λόγο και μιλήστε καθαρά στον κόσμο πέστε την αλήθεια και προσπαθήσετε για το καλύτερο.
    Ας ενδιαφερθεί κάποια στιγμή και κάποιος για αυτόν τον τόπο και για τον λαό του…

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:25 | Tasos

    Είμαι γυμναστής 41 ετών, έχω πετύχει τρείς φορές στον ΑΣΕΠ, τελείωσα το 1992 και έχω δύο παιδιά. Στόν τελευταίο ΑΣΕΠ ήμουνα στους πρώτους τριακόσιους αλλά όπως καταλαβαίνετε ο διορισμός ήταν όνειρο μακρινό γιατί μόνο οι 48 πρώτοι διορίζονται. Η προυπηρεσία μου είναι ελάχιστη αφού ως ωρομίσθιος στα ολοήμερα σχολεία έχω πολύ μικρή «συγκομιδή» και από την άλλη δεν μπορώ να έχω πρόσβαση σε «περίεργους πίνακες» αθλητικών σχολείων (ΤΑΔ). Τα πράγματα βέβαια θα ήταν κάπως καλύτερα αν το περιβόητο σύστημα 60-40 ίσχυε. Στην πραγματικότητα όμως αυτό στους γυμναστές δεν ισχύει εδώ και χρόνια όπου φαίνεται ότι ισχύει κάτι άλλο που εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω. Την φετινή χρόνια για παράδειγμα, διορίστηκαν περίπου 460 γυμναστές. Από τον ΑΣΕΠ διορίστηκαν μόνο 24!!! Για όσους γνωρίζουν στοιχειώδη μαθηματικά καταλαβαίνουν ότι το προηγούμενο ποσοστό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνεται εξοργίζουν και τον πιο αισιόδοξο άνθρωπο. Έχω γνωρίσει πολλές «εκπαιδευτικές μεταρυθμίσεις» μέχρι τώρα και πιστεύω στις ειλικρινείς προθέσεις του υπουργείου. Θα ήθελα όμως να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένας τρόπος πρόσληψης και να τηρηθεί με σοβαρότητα και αυστηρότητα. Εάν ισχύσει μόνο ο ΑΣΕΠ (πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση) θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στη μοριοδότηση όλοι οι παράμετροι (επιτυχίες ΑΣΕΠ, προυπηρεσία, μεταπτυχιακά, οικογενειακή κατάσταση, χρόνος κτήσης πτυχίου, βαθμός πτυχίου) ή εάν ισχύσει κάτι άλλο τουλάχιστον να εφαρμοστεί μόνο αυτό και να μην αλλάζει συνέχεια. Ευχομαι οι αποφάσεις σας να λύσουν τα προβλήματα και να μην δημιουργήσουν περισσότερα. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να εκφράσω τη γνώμη μου

    Με τιμή

    Ένας απογοητευμένος εκπαιδευτικός

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:24 | Σωκράτης

    Προτείνω να γίνονται εκλογές κάθε χρόνο μαζί με τον Α.Σ.Ε.Π. για να αξιολογούμε και εμείς τους φωστήρες που έρχονται να μας σώσουν.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:20 | ΜΑΓΔΑ

    Κ. Υπουργέ

    θεωρείτε τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ που διορίζονται στον τόπο διαμονής τους ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ(προΰπηρεσία,ΑΣΕΠ,παιδαγωγική επάρκεια κτλ.)και με ειδική και ευνοΐκή μεταχείριση στα σχολεία,πιο ικανούς εκπαιδευτικούς από τους ΜΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ,από τους οποίους απαιτείτε να συγκεντρώσουν μόρια με προΰπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές κάθε χρονιά,με ΑΣΕΠ κλπ.;
    Ασχοληθείτε σοβαρά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης με ουσιαστική χρηματοδότηση της παιδείας(υλικοτεχνική υποδομή,αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών,εξοπλισμό σχολικών εργαστηρίων,βιβλία,επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κτλ.)με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών,κατάργηση της εξευτελιστικής ωρομισθίας….

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:20 | Παπαναγιώτου Δημήτρης

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
    1) Ενιαίοι κωδικοί προσλήψεων για τις ίδιες ειδικότητες – Όχι διαφορετικός κωδικός για αποφοίτους ΤΕΙ –ΣΕΛΕΤΕ (π.χ. ΠΕ17.02) και διαφορετικός κωδικός για αποφοίτους ΕΜΠ (ΠΕ12.04), για την κάλυψη των ίδιων θέσεων και τη διδασκαλία των ίδιων μαθημάτων.
    2) Πρώτα διορισμός όλων όσων έχουν παιδαγωγική κατάρτιση και στη συνέχεια για την κάλυψη των λοιπών θέσεων (μονίμων – αναπληρωτών) πρόσληψη ατόμων που θα περνάνε πρώτα από παιδαγωγική κατάρτιση και μετά θα διδάσκουν. Το παρόν σύστημα ενέχει ένα σοβαρό παράδοξο: άτομα που δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση κρίνονται κατάλληλα να διδάξουν ως αναπληρωτές, αλλά δεν κρίνονται κατάλληλα να διδάξουν ως μόνιμοι, καθώς απαιτείται να περάσουν από παιδαγωγική κατάρτιση προκειμένου να γίνουν μόνιμοι. Πώς προασπίζεται η πολιτεία το συνταγματικό δικαίωμα ίσης μεταχείρισης των μαθητών όταν υπάρχουν μαθητές που διδάσκονται από «προσωρινούς» και όχι παιδαγωγικά καταρτισμένους δημόσιους λειτουργούς;
    3) Όλοι οι διορισμοί (μόνιμων και αναπληρωτών) σε κάθε σχολείο με έναν και μόνο τρόπο (Δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση τα Ειδικά – Ναυτικά – Εκκλησιαστικά – η Σιβιτανίδειος ). Αν για κάποιο σχολείο είναι απαραίτητο να γίνονται προσλήψεις με διαφορετικό τρόπο, τότε α) οι καθηγητές που προσλαμβάνονται σε αυτά να μην μπορούν να μετατεθούν στη συνέχεια σε άλλο σχολείο με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και β) τα σχολεία να μην λειτουργούν με πόρους του Υπουργείου Παιδείας αλλά με αυτόνομους πόρους (όπως π.χ. γίνεται στον ΟΑΕΔ-Υπουργείο εργασίας).
    4) Κατάργηση των ωρομισθίων. Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη ΜΟΝΟ από αναπληρωτές καθηγητές βάσει πίνακα προσλήψεων.
    5) Ναι στον ΑΣΕΠ για όλες τις ειδικότητες (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) με την μορφή 60% ΑΣΕΠ -40% πίνακας μέχρι την μονιμοποίηση όλων των ατόμων που υπάρχουν στον πίνακα και στην συνέχεια 100% ΑΣΕΠ.
    Ευχαριστώ
    Παπαναγιώτου Δημήτρης.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:18 | Μ.

    -ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ 30ΜΗΝΟΥ

    -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 60-40 ΚΑΙ 24ΜΗΝΟΥ+ΑΣΕΠ

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:13 | K.T.

    Π09 Οικονομολόγοι – Παιδαγωγική επάρκεια

    1. Στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ,για πρόσληψη εκπαιδευτικών, έχουμε το φαινόμενο οι μη κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας να πετυχαίνουν υψηλότερες βαθμολογίες έναντι όσων διαθέτουν το συγκεκριμένο πτυχίο, ωστόσο να μη διορίζονται γιατί στον κλάδο μας (Π09) υπάρχει η ιδιαιτερότητα της πρόταξης των κατόχων πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, – δηλ. ανεξάρτητα από τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν και την σειρά κατάταξης που θα λάμβαναν με βάση τη βαθμολογία τους- έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη:
    Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας, συμμετείχα στον γραπτό διαγωνισμό το 2006 από τον οποίο θα προσλαμβάνονταν 84 οικονομολόγοι. Συγκέντρωσα συνολικά 78,30 μονάδες, γράφοντας 81 μονάδες στην ειδική διδακτική και 92,19 στα παιδαγωγικά αλλά δεν διορίστηκα. Αντίθετα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διορίστηκαν 17 κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας εκ των οποίων μόνο 5 είχαν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από μένα. Αν δεν υπήρχε ο ειδικός αυτός όρος της πρόταξης των πτυχιούχων ΑΣΠΑΙΤΕ θα είχα διοριστεί.
    Συμμετείχα στον γραπτό διαγωνισμό το 2008 από τον οποίο θα προσλαμβάνονταν συνολικά 36 οικονομολόγοι . Συγκέντρωσα 73,48 μονάδες, γράφοντας 91 μονάδες στην ειδική διδακτική και 68,75 στα παιδαγωγικά αλλά δεν διορίστηκα. Αντίθετα διορίστηκαν 28 κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής επάρκειας εκ των οποίων μόνο 6 είχαν συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες από μένα.
    Θα ήθελα να εξετάσετε το σχετικό πόρισμα του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με θέμα : «ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» 6/10/2008 Αριθ.πρωτ.2959.
    Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εξετάζοντας τα προγράμματα σπουδών σε κάποιες από τις λεγόμενες «καθηγητικές σχολές», διαπίστωσα πως τα παιδαγωγικά μαθήματα που διδάσκονται πολλές φορές δεν ξεπερνούν τα 2 ή είναι μαθήματα επιλογής ή απλά δεν διδάσκονται. Γιατί λοιπόν οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών θα πρέπει να διαγωνίζονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους; Γιατί αυτή η ανισότητα; Στα προγράμματα σπουδών αρκετών οικονομικών σχολών υπάρχουν και παιδαγωγικά και μαθήματα ειδικής διδακτικής, συνεπώς οι δικές μας γνώσεις στα παιδαγωγικά είναι ανάλογες με αυτές που διαθέτουν οι περισσότεροι υποψήφιοι των υπόλοιπων κλάδων. Θα έπρεπε και εμείς να ενταχθούμε στις «καθηγητικές σχολές».
    Δέχομαι ότι ένα πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας πχ. της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ένα επιπλέον προσόν αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει στον δικό μας κλάδο να είναι και προαπαιτούμενο. Το πλέον αξιοκρατικό θα ήταν θα γίνεται η κατάταξή μας με βάση το βαθμό που λαμβάνουμε στις εξετάσεις και στη συνέχεια να χρειάζεται να παρακολουθήσουμε ένα εξάμηνο παιδαγωγικής κατάρτισης. Με τον τρόπο που κατατάσσονται σήμερα οι επιτυχόντες του διαγωνισμού, ουσιαστικά ,θεωρούνται οι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ καλύτεροί μας στα παιδαγωγικά (και μάλιστα χωρίς να το αποδεικνύουν με τις βαθμολογίες τους) αλλά και καλύτεροί μας στο γνωστικό αντικείμενο . Εντελώς παράλογο και αναξιοκρατικό. O σημερινός τρόπος κατάταξης θεωρεί το 57 ενός πτυχιούχου ΑΣΠΑΙΤΕ καλύτερο από το 78 ενός μη κατόχου πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι οικονομολόγοι που εισάγονται κάθε χρόνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν ξεπερνούν τους 40. Αν θεωρείτε ότι το πτυχίο αυτό μας είναι τόσο αναγκαίο γιατί δεν δημιουργείτε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να έχουμε όλοι την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την σχολή;
    Παρακαλώ να εξετάσετε τα ζητήματα που ανέφερα και να λάβετε τις αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την αξιοκρατία και την ισοτιμία και στον κλάδο μας.

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:12 | Βίκυ

    Κυρία Υπουργέ,
    Το προτεινόμενο νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών μου θυμίζει την περιπέτειά μου επί κυβερνήσεως κ. Σημίτη. Ούσα τότε ΄΄ante portas΄΄ για την πρόσλήψή μου μέσω επετηρίδας, ο αξιότιμος τότε κ. Πρωθυπουργός, είχε την ιδέα να την καταργήση εν μία νυκτί. Πριν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει βρεθήκαμε εκτός εκπαίδευσης ουαιστικά, πολλοί μάχιμοι εκπαιδευτικοί. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, -παράταξη που από τα 19 μου χρόνια (τώρα είμαι 41) υποστηρίζω ένθερμα και ανιδιοτελώς (χωρίς να ζητήσω ποτέ ρουσφέτι)- προδίδει εμένα και πάρα πολλούς άλλους δημοκράτες εκπαιδευτικούς που αγωνιστήκανε για την επαναφορά του σοσιαλισμού με προσωπικό κόστος όπως φαίνεται την μονιμοποίησή μας στην ανεργεία και την υποαπασχόληση. Είμαι αναπληρώτρια φιλόλογος- πάντα ονειρευόμουν να υπηρετήσω αυτόν τον χώρο, πράγμα που κάνω εδώ και 21 χρόνια με πραγματική αγάπη- μητέρα 3 παιδιών, με το πιο μικρό με εκ γενετής αναπηρία. Δυστηχώς χάρη στις αποφάσεις σας έχω προοπτικές μόνιμης πρόσληψης μόνο αν επιτύχω στον ΑΣΕΠ. Τουλάχιστον κ. Υπουργέ, εξασφαλίστε μου baby sitter και ειδική παιδαγωγό για το ανάπηρο παιδάκι μου ώστε να μπορώ να μελετήσω και να επιτύχω στον ΑΣΕΠ, για να αποδείξω σε εσάς, γιατί οι άλλοι το γνωρίζουν, την αξία μου ως εκπαιδευτικού. Λυπάμαι, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου που σας επιλέξαμε ως κατάλληλους για να μας κυβερνήσετε. Για άλλη μία ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ που ψηφίσαμε μας καταστρέφει. Λυπάμαι πραγματικά που με απογοητεύσατε και ματαιώνετε κατά τέτοιο τρόπο τον αγώνα μου.

    Με εκτίμηση
    Μια αγωνιζόμενη και αδικημένη εκπαιδευτικός

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 21:03 | ομαδα εκπαιδευτικων

    το ισχύον σύστημα χρειάζεται βελτίωση, όχι απόρριψη. το 100% ασεπ είναι μηδενιστικό, δογματικό, ανούσιο. πως μπορεί ένας τρίωρος διαγωνισμός να υποκαταστήσει την εμπειρία, μερικές φορές πολύχρονη, ενός αναπληρωτή; αν κοπούν τα παραθυράκια: πδς, εκκλησιαστικά, σιβιτανίδειος, σδε, το 60-40 μπορεί να λειτουργήσει αξιοκρατικά.
    κυρία υπουργέ, μην ενεργήσετε σαν κρεατομηχανή των αναπληρωτών. στους υφιστάμενους πίνακες υπάρχουν μεν συνάδελφοι που απέκτησαν προϋπηρεσία με πλάγιο τρόπο, αλλά αποτελούν την μειοψηφία. οι περισσότεροι είμαστε επιτυχόντες του διαγωνισμού και αποκτήσαμε τους μήνες προϋπηρεσίας με απόλυτα διαφανείς και σύννομες διαδικασίες. οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για όλους και δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή να πετάξετε στο δρόμο τόσες χιλιάδες ανθρώπους. δείξτε διαλλακτικότητα και συναίνεση, αφουγκραστείτε τις ανάγκες του κόσμου και αποφασίστε ανάλογα. διαφορετικά, ο δρόμος της σύγκρουσης και της ρήξης είναι ανοιχτός, με τις γνωστές συνέπειες για την εκπαίδευση. ας μην το τραβήξουμε στα άκρα, ούτε εσείς, ούτε εμείς…