1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Κυρία Υπουργέ το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών είναι κατά γενική ομολογία άδικο και αναξιοκρατικό, καθώς η απόκτηση προϋπηρεσίας περνά μέσα από μη ελεγχόμενες διαδικασίες. Υπάρχουν εκατοντάδες πτυχιούχων που ποτέ δε μπόρεσαν να γευτούν τον απαγορευμένο καρπό της προϋπηρεσίας. Ακόμη βλέποντας πτυχιούχους, που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτό που σπούδασαν, να τρέχουν απευθείας από το μαιευτήριο στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για διορισμό, αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ο αριθμός των παιδιών που αποκτά κάποιος αποτελεί κριτήριο για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού; Ο αριθμός των παιδιών πιστοποιεί την παιδαγωγική επάρκεια ή μήπως την άριστη γνώση του γνωστικού αντικειμένου; Όλα αυτά είναι απογοητευτικά και ισοπεδωτικά για νέους πτυχιούχους ανθρώπους που προσπαθούν αξιοκρατικά και με επίπονη προσπάθεια να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μέσω του γραπτού διαγωνισμού.
    Αρκετά πια με ρυθμίσεις 30μηνου, 24μηνου, προϋπηρεσία + ΑΣΕΠ, ΟΑΕΔ, 40%, τριτέκνων και πολυτέκνων ! Καθιέρωση χωρίς μεταβατική περίοδο του γραπτού διαγωνισμού για όλους ! Νέα μεταβατική περίοδος δεν θα άμβλυνε τις αδικίες, αλλά θα προκαλούσε νέες οξύτερες. Άλλωστε όταν το 2008 ο πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Στυλιανίδης, «ροκανίζοντας» στο μισό τις θέσεις του γραπτού διαγωνισμού διόρισε τους 30μηνίτες και τους έχοντες προϋπηρεσία + ΑΣΕΠ πέρα του 40% δεν έδωσε κανένα περιθώριο και αιφνιδίασε χωρίς να ιδρώσει κανενός το αφτί τα παιδιά που είχαν μπει σε τροχιά προετοιμασίας για τον γραπτό διαγωνισμό του 2008.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | Α.Κ.

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΜΑΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «Β’ ΦΟΥΡΝΙΑ»,Σ’ΑΥΤΟΥΣ ΔΗΛ.ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟ 2010-2011.ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ‘ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ’ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ,ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΣΟ ΕΓΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΤΗΣ Β’ΦΟΥΡΝΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ)ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ 7η ΚΑΙ 8η ΧΡΟΝΙΑ,ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 23,99 ΜΟΡΙΑ!
    ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΥΧΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΟΥ 30ΜΗΝΟΥ,24ΜΗΝΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΟΛΙΣ 1 ΕΩΣ 4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ(Η ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ 40% ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ)ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009-2010.ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΛΑΔΟ!
    ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ,ΑΦΕΝΟΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΜΕ ΣΥΧΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ(ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΛΛΑ!) ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!
    ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΣΕΠ ΤΗΣ Α’ΦΟΥΡΝΙΑΣ.
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ 30ΜΗΝΟ,24ΜΗΝΟ ΚΑΙ 40% ΝΑ ΠΡΟΤΤΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ ΑΣΕΠ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΕΟΙ ΟΤΙ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ.Π.Χ ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΑΣΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ 23,90ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ(ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ)ΕΝΩ ΑΤΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ24ΜΗΝΟ,ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 1 ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΑΣΕΠ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.(ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΨΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!
    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011 ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΑΣΕΠ ΝΑ Π Ρ Ο Τ Α Σ Σ Ο Ν Τ Α Ι ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΤΑΙ ΤΟ 30ΜΗΝΟ,24ΜΗΝΟ ΚΑΙ 40%.
    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ‘ΦΟΥΡΝΙΑ’ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ,ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΣΕΠ ΚΑΤΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ.
    ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    Διατήρηση του ισχύοντος συστήματος( 60-40 και οπωσδήποτε 24 μηνο που είναι και το πιο δίκαιο σύστημα) με τις εξής προσθήκες

    α)Προσλήψεις σε ΠΔΣ,ΟΑΕΔ και Σιβιτανιδειο μέσω υπάρχοντος πίνακα αναπληρωτων

    β)Αυξηση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των μορίων που προέρχονται απο προυπηρεσία,μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

    γ)Δραστική μείωση ωρομισθίων και αύξηση αναπληρωτών

    δ)Συνυπολογισμός στον πρωτο διορισμό της οικογενειακής κατάστασης

    ε) Μείωση σε 20 μαθητές το μέγιστο ανα σχολική τάξη

    ζ) Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | Κώστας Κ

    Πρώτα απ’ολα θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός οτι για ένα τόσο σοβαρό θέμα τα σχόλια είναι μάλλον λίγα, πολλά εκ των οποίων δεν είναι σχετικά με το θέμα που τίθεται για διαβούλευση.
    Επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε η επετηρίδα με το πρόσχημα της επιλογής των καλυτέρων.Τι ακολούθησε? Ο ένας πίνακας (επετηρίδα)έγιναν τουλάχιστον 5 ( ΑΣΕΠ, 30ΜΗΝΟ, 24ΜΗΝΟ + ΑΣΕΠ,ΕΝΙΑΙΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΤΛ).
    Οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη διατήρηση των πινάκων προϋπηρεσίας.
    Ναι να διατηρηθούν αυτοί οι πίνακες, τί γίνεται ομως με αυτούς που είναι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ 3 και 4 φορές,αλλά ποτέ διοριστέοι γιατί απλούστατα ο αριθμός των διοριστέων απο τον διαγωνισμό είναι αρκετά μικρός???
    θα ήταν άδικο για αυτούς να υποχρεωθούν να διαγωνιστούν εκ νέου, ενώ έχουν ήδη επιτύχει.
    Είναι γεγονός οτι οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ απέκτησαν προϋπηρεσία με χάσιμο χρημάτων.Μήπως όμως και αυτοί που έδωσαν 3 και 4 φορές ΑΣΕΠ δεν έχασαν χρήματα και δεν υπέστησαν ψυχική φθορά ?? Αυτοί που έχουν δώσει ΑΣΕΠ έστω μία φορά ξέρουν…..
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
    Διατήρηση του 60% – 40%,ομως να δημιουργηθεί ΝΕΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ που θα καταρτιστεί με βάση τα ακόλοθα κριτήρια:
    – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ( 0,5 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ )
    – ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ( ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ )
    – ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ( 3 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ )
    – ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ( ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΩΡΙΝΟ ΠΙΝΑΚΑ )
    – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ( ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ )

    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ή ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Ελένη Δούκα

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ
    Ονομάζομαι Δούκα Ελένη.Είμαι καθηγήτρια Φιλόλογος .Έχω επιτύχει τρεις φορές στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.Δουλεύω εδώ και τρία χρόνια ως ωρομίσθια ενώ δεν έχω προσληφθεί ακόμη ως αναπληρώτρια.Και γιατί συβαίνει αυτό;Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε διάλογο έδωσε την ευκαιρία να εργαστούν ως αναπληρωτές άτομα χωρίς καμμία επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,είτε είναι τρίτεκνοι, είτε έχουν εργαστεί στα ιδιωτικά σχολεία είτε σ’έκκλησιαστικά Λύκεια είτε στη Σιβιτανίδειο Σχολή είτε στην πρόσθετη Διδακτική Στήριξη είτε έχουν εργαστεί στο ΟΑΕΔ.Ως εκ τούτου εκατοντάδες άτομα προηγούνται στον πίνακα των αναπληρωτών από μένα και από πολλούς άλλους επιτυχόντες στο διαγωνισμό.
    Ζητούμε να εφαρμόσετε άμεσα από το 2010-11 αυτό που προτίθεσθε να κάνετε μελλοντικά ,δηλαδή κανένας διορισμός καμμία πρόσληψη χωρίς επιτυχία στο διαγωνισμό.Γιατί μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.
    Ζητούμε να κρατάμε ακέραια τα μόρια από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
    Ζητούμε την υποστήριξη σας γιατί εσείς καθιερώσατε το διαγωνισμό ως το πλέον αξιοκρατικό μέσο για την πρόσληψη των κπαιδευτικών.Εκτιμούμε την προσπάθεια σας να προστατεύσετε όσους έχουν μεγάλες προυπηρεσίες ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησης τους, αλλά κυρίως πρέπει να προστατεύσετε εμάς τους ήδη επιτυχόντες στο διαγωνισμό τους οποίους οι προκάτοχοι σας όχι μόνο δεν προστάτευσαν αλλά παραγκώνισαν κιόλας.
    Έχουμε ακούσει ως τώρα πολλές υποσχέσεις για αξιοκρατία.
    Να είστε βέβαιη ότι όποιος την κάνει πράξη θα κερδίσει όχι μόνο την εύνοια αλλά και την εκτίμηση χιλιάδων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Με τιμή
    Δούκα Ελενη

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:19 | Ιάκωβος Σ.Κ.

    Αγαπητή κα. Διαμαντοπούλου,

    Με το παρόν θα ήθελα και εγώ να συμμετάσχω στην ανοιχτή διαβούλευση για το τόσο σημαντικό θέμα της επιλογής εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία μας. Είμαι πτυχιούχος οικονομολόγος (ΠΕ 09) και κατά μία λέξη «τυχερός» διότι μετά από δέκα συναπτά έτη συνεχών αιτήσεων, κόπων και προσπαθειών κατάφερα να επιλεχθώ από ένα κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό σύστημα και να πάρω το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ που μου έδωσε παιδαγωγική επάρκεια. Το πτυχίο αυτό είναι απαραίτητο καθώς εμείς δεν είμαστε καθηγητική σχολή και ως εκ τούτου μας προσφέρει παιδαγωγική κατάρτιση. [Αναρωτιέμαι εάν οι σχολές που θεωρούνται καθηγητικές προσφέρουν παιδαγωγική κατάρτιση]. Με τη βοήθεια του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, με μία επιτυχία σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και με λιγοστά έως και μηδαμινά μόρια κατάφερα να διοριστώ αναπληρωτής σε ορεινή περιοχή της χώρας με κόστος να παρατήσω μία μόνιμη εργασία, να αφήσω πίσω την οικογένειά μου, να υπηρετήσω την αρχή που διαμηνύεται «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», να δώσω στους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης σεβόμενος τα δικαιώματα τους και να συγκεντρώσω μόρια απαραίτητα για έναν επικείμενο διορισμό μου σε μόνιμη θέση εκπαιδευτικού τουλάχιστον τα δύο επόμενα έτη.
    Με τις αλλαγές που θέλετε να προωθήσετε και με μόνο το δρόμο του ΑΣΕΠ μου μας δείχνεται τι θα γίνουν όλα τα παραπάνω; Είμαι σίγουρος ότι η απάντηση είναι «κενό γράμμα». Αναλογιστείτε τις συνέπειες των αποφάσεων σας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο του εκπαιδευτικού όσο και των οικογενειών τους!!!!!!
    Η πρόταση μου συνοψίζεται στα ακόλουθα:
     Να συνεχίσει το σύστημα διορισμών 40%-60% όπως έχει γιατί σ’ αυτό έχουν τοποθετήσει πολλοί τις ελπίδες τους. Το σύστημα αυτό είναι αξιοκρατικό καθώς εισέρχονται οι έχοντες προϋπηρεσία, που την έχουν αποκτήσει «γράφοντας οδικά, ναυτικά και αεροπορικά χιλιόμετρα», και από την άλλη μεριά δίνει τη δυνατότητα στους νέους πτυχιούχους και σε ποσοστό 60% (διόλου ευκαταφρόνητο) να αποκτήσουν μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση.
     Αντί να ασχολείστε με τους διορισμούς, δεν φροντίζετε να εισάγετε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών και των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης, προκειμένου να διαπιστώσετε κατά πόσο είναι επάξια και αξιοκρατικά στις θέσεις αυτές;
     Η δοκιμαστική περίοδος είναι απαραίτητη προκειμένου εμείς οι νέοι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούμε πληρέστερα στο έργο μας αλλά και για να αξιολογηθούμε, καθώς δεν είναι όλοι ικανοί να διδάξουν.
     Να ισχύσει το σύστημα της εντοπιότητας στους διορισμούς των εκπαιδευτικών για να αποφευχθούν τα πολλά «χιλιόμετρα».
     Να αναζητηθεί στην πληθώρα των εκπαιδευτικών ποιοι πραγματικά θέλουν να είναι την τάξη και ποιοι όχι. Να απομονωθούν αυτοί που δεν θέλουν και να τοποθετηθούν σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες.
     Αναφορικά με τους πολύτεκνους, το σύστημα διορισμών αυτών θα πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί σεβαστό μεν το γεγονός της πολυτεκνίας αλλά και πάλι δεν είναι όλοι για την τάξη καλύπτοντας θέσεις ατόμων που το αξίζουν. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που μπορούν να απασχοληθούν και να τοποθετηθούν, εάν η πολιτική ηγεσία θέλει να ασκεί κοινωνικό έργο.
     Να μη γίνονται αποσπάσεις χωρίς λόγο και αιτία, μόνο και μόνο επειδή το κοριτσάκι 25 ετών που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ , δεν μπορεί να είναι μακριά από τους γονείς του και έτσι με τη βοήθεια του «μπάρμπα από την Κορώνη» είναι δίπλα στο σπίτι του.

    Απώτερος στόχος όλων, εκπαιδευτικών και διοίκησης, είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση. Μία ποιότητα που θα έχει βασικό άξονα το «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», «ΠΡΩΤΑ Η ΜΑΘΗΣΗ». Διότι μόνο με τη γνώση και με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καλύτερους ανθρώπους, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας. Εάν μας λείπει κάτι δεν είναι το σύστημα διορισμών αλλά η δημιουργία καλύτερων και συνειδητοποιημένων πολιτών, όπως πρεσβεύει άλλωστε και το σύνταγμά μας.

    Με εκτίμηση,

    Ιάκωβος Σ. Κ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΥΡΕΣΙΑ 27 ΕΤΩΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 400 ΕΥΡΩ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | kostas papadopoulos

    Δώστε δυνατότητες και σε αυτούς που δεν έχουν διδακτορικό να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Στους γεωπόνους κάθε χρόνο η ΑΣΠΑΙΤΕ σε κάθε παράρτημα παίρνει 1 με 2 άτομα. Μεταπτυχιακό, Proficiency δεν αρκούν αν δεν έχεις διδακτορικό. Η ζήτηση από γεωπόνους σε κάθε παράρτημα έναι 70-80 υποψήφιοι για 1 ή 2 θέσεις.
    Μη στερείτε την δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να καταρτιστούν παιδαγωγικά και που δεν έτυχε να έχουν διδακτορικό, να μην μπορούν. Είναι αδιανόητο, να θες σε πολλές ειδικότητες διδακτορικό για να μπεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Αν είναι δυνατόν, ερευνητικό κέντρο είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ και θέλει διδακτορικό; Για ποιο λόγο να παίρνει τόσα μόρια ένας διδάκτορας που έχει μάλιστα διδακτορικό στην ειδικότητα του (όχι στα παιδαγωγικά) για να μπει στην ΑΣΠΑΙΤΕ; Δεν σημαίνει ότι θα καταρτιστεί παιδαγωγικά καλύτερα από έναν που έχει μεταπτυχιακό. Θεωρώ ότι οι διδάκτορες θα χρησιμοποιήσουν την παιδαγωγική κατάρτιση γία να διδάξουν στα πανεπιστήμια, για να καταρτιστούν παιδαγωγικά ως ΔΕΠ Πανεπιστημίων. Δεν είναι όμως δυνατόν να ανταγωνίζονται για να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ κατόχους πτυχίων που θέλουν να πάνε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βάλτε τους σε ξεχωριστεί κατηγορία, έτσι ώστε να δώσετε την δυνατότητα και σε άλλους ανθρώπους να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Θεωρώ ότι οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ που πέτυχαν στα παιδαγωγικά και έχουν ήδη διαβάσει παιδαγωγικά βιβλία, θα πρέπει να έχουν μόρια ή να μπαίνουν υπεράριθμοι στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Τόσοι επιτυχόντες ΑΣΕΠ ζητούν μια δικαίωση, είτε τμηματικό διορισμό είτε παιδαγωγική κατάρτιση και διορισμό όσοι από αυτούς δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση. Ακούστε τους επιτέλους και μη τους δίνετε απλά κάποια μόρια να μπουν αναπληρωτές όταν και εκεί προηγούνται οι έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, δημιουργούντας έτσι ένα αδιέξοδο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:17 | ιωαννα αλεξιου

    θα μιλησω για ολους αυτους που δεν τολμησαν να μιλησουν ΄΄
    Αν προεκλογικα μας ενημερωναν οτι ειχαν σκοπο να αλλαξουν το συστημα προσληψης των εκπαιδευτικων θα τους ψηφιζαμε? Ειμαι 42 χρονων επιτυχουσα στον ασεπ κ ωρομισθια 7 χρονια΄΄με ποιο δικαιωμα παιζεται με τη ζωη μας ? Πιστευω οτι πρεπει να υπαρξει μεταβατικη περιοδος 3χρονων το λιγοτερο 2]Να μην καταργηθει το 24μηνο ,το 60-40%
    Μην μας στερειτε το δικαιωμα να υπαρχουμε να ελπιζουμε μας κανετε να πιστευουμε οτι για εσας ειμαστε τα ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ»»»ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΑΣ ‘ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ΄’ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΑΣ΄’Εχουμε και εμεις τα ορια μας ειμαστε η ποιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ΄’

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    Μαθαίνουμε από τον τύπο και τις συνεντεύξεις που δίνετε στην τηλεόραση για τις αλλαγές που προτίθεστε να κάνετε στον χώρο της παιδείας.

    Στις περισσότερες από αυτές συμφωνώ και θεωρώ πως οι ιδέες σας βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

    Όμως υπάρχει το πολύ σοβαρό θέμα που δημιουργήσατε, χωρίς λόγο κατά την άποψή μου, που έχει να κάνει με τον τρόπο διορισμού των καθηγητών στα σχολεία.

    Αλήθεια κυρία υπουργέ, πιστεύετε ότι το ΑΣΕΠ είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να προσλαμβάνονται οι καλύτεροι δάσκαλοι στα σχολεία;

    Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να κρίνουμε αν ένας δάσκαλος έχει μεταδοτικότητα προς τα παιδιά; Ο μόνος τρόπος κατά την γνώμη μου, είναι από την αξιολόγησή του από τα ίδια τα παιδιά και, γιατί όχι, από μια επιτροπή, σε ετήσια βάση, σε σχέση με τη δουλειά που κάνει στο σχολείο.

    Κυρία υπουργέ, το 1990 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Φυσική, από αγάπη προς την επιστήμη, αλλά και γιατί ήθελα να γίνω δάσκαλος σε σχολείο, ώστε να βοηθήσω τα παιδιά να μάθουν πέντε πράγματα που θα τους φανούν χρήσιμα στη ζωή τους.

    Το 1994 πήρα το πτυχίο μου και κατέθεσα αίτηση στην επετηρίδα των εκπαιδευτικών. Μου είπαν τότε ότι σε 8-9 χρόνια θα διοριζόμουν.

    Το 1998 ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είπε πως καταργεί την επετηρίδα και πως θα πρέπει να δώσουμε εξετάσεις πάνω στο πτυχίο μας, ένα πτυχίο που το Ελληνικό κράτος μας έδωσε.
    Το δεχτήκαμε, όσο άδικο και αν ήταν, παρόλο που πολλοί από εμάς, εάν το γνώριζαν 8 χρόνια νωρίτερα, πολύ απλά ΔΕΝ θα σπούδαζαν για παράδειγμα φυσική, αλλά π.χ. δικηγορία ή κάτι άλλο.

    Στο μεταξύ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας είπε πως επειδή χρειάζονται και ωρομίσθιοι καθηγητές για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, όποιος δούλευε ωρομίσθιος στα απομακρυσμένα και μη, σχολεία της Ελλάδας, λόγω του ότι η αποζημίωση είναι πολύ χαμηλή (σήμερα 7 ευρώ και 39 λεπτά η ώρα), γι’ αυτές τις 11 το πολύ ώρες που θα εργαζόμασταν και θα καλύπταμε τα κενά, θα δημιουργούσε έναν νέο πίνακα, από όπου θα γινόταν το 40% των προσλήψεων κάθε χρόνο.

    Και εμείς δεχθήκαμε.

    Είπαμε θα βάλουμε λεφτά από την τσέπη μας, αρκεί να πάρουμε την πολυπόθητη προϋπηρεσία και μετά από 7-8 χρόνια να διοριστούμε.
    Έτσι λοιπόν, με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, οι κατά τόπους Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις, μας καλούσαν και μας έλεγαν να εργαστούμε ως ωρομίσθιοι σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα κυρίως χωριά, αλλά και σε πόλεις, ανά την Ελλάδα, για 11 το πολύ ώρες, με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 300 ευρώ το πολύ…

    Και εμείς δεχόμασταν…

    Εξυπηρετούσαμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας και ξανά του ΠΑΣΟΚ, επειδή απλά θέλαμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Να γίνουμε μόνιμοι καθηγητές σε κάποιο σχολείο.

    Στο μεταξύ φτάσαμε τα 38 μας χρόνια, κάναμε οικογένεια, αποκτήσαμε 2 παιδιά και ποτέ δεν πριμοδοτηθήκαμε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ σε σχέση με τους πιτσιρικάδες των 23-24 χρόνων που μόλις αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο και έχουν φρέσκια την πανεπιστημιακή γνώση και φυσικά δεν έχουν παιδιά.

    Έρχεστε λοιπόν τώρα εσείς αξιότιμη κυρία υπουργέ, και μας λέτε, πως δεν σας ενδιαφέρει αν τόσα χρόνια εμείς εξυπηρετούσαμε την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν σας ενδιαφέρει εάν εμείς τόσα χρόνια ξοδεύαμε από την τσέπη μας για να διδάξουμε στο όποιο χωριό το Υπουργείο μας έστελνε.

    Δεν υπήρχαν ρουσφετολογικές προσλήψεις, παρά ίσως μόνο στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, η οποία όμως με 2 ή 4 ώρες την εβδομάδα, δεν δίνει περισσότερο από έναν (1) μήνα προϋπηρεσία στο τέλος του διδακτικού έτους.

    Άνθρωποι σαν εμένα, που έχουν 21 μήνες προϋπηρεσία και μαζί με την προϋπηρεσία που θα έχουμε στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς αγγίζουμε τους 24 μήνες, την προϋπηρεσία αυτή την μαζέψαμε με την αξία μας, γυρνώντας από χωριό σε πόλη ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με το που μας προσλάμβανε και μας τοποθετούσε το Υπουργείο Παιδείας και μόνο.

    Άρα λοιπόν, γιατί μιλάτε για ρουσφέτια και για έλλειψη αξιοκρατίας;

    Γιατί στα 39 μας χρόνια με 2 παιδιά, θα μας πείτε το καλοκαίρι του 2010, πως δεν σας νοιάζει αν κάναμε τόσα χρόνια θυσίες μακριά από τα παιδιά μας για να εξυπηρετήσουμε το σύστημα που εσείς δημιουργήσατε;

    Για το λόγο αυτό σας παρακαλώ να επανεξετάσετε την άδικη απόφασή σας, για την κατάργηση της πρόσληψης στα σχολεία μονίμων καθηγητών από το 40% του πίνακα με τις προϋπηρεσίες.
    Διατηρήστε το υπάρχον σύστημα τουλάχιστον μέχρι το 2015, έτσι ώστε να μην πάνε τζάμπα οι κόποι και οι θυσίες μας, εδώ και 7 (για εμένα τουλάχιστον) χρόνια.

    Βλέπετε αξιότιμη κυρία υπουργέ, διδάσκω ανελλιπώς ως ωρομίσθιος καθηγητής σε σχολεία της Θράκης από τον Φεβρουάριο του 2004. Κρίνομαι δηλαδή ως κατάλληλος, εγώ και χιλιάδες άλλοι καθηγητές, για να καλύψουμε τα κενά της εκπαίδευσης, εδώ και 7 διδακτικά έτη. Και ξαφνικά μας θεωρείτε ανάξιους και πιστεύετε πως μόνο μέσω του ΑΣΕΠ μπορούμε να κριθούμε ικανοί;

    Θεωρώ πως έχετε καταλάβει πως αυτό που πάτε να κάνετε είναι άδικο για χιλιάδες νέους και πως στο τέλος θα δείξετε την απαραίτητη ευαισθησία.

    Άλλωστε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είπε «πρώτα ο πολίτης».
    Πολίτες είναι και οι ωρομίσθιοι καθηγητές.
    Αναμένουμε λοιπόν να το κάνετε και πράξη.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

    k.ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΣΕΠ ΑΛΑΑ ΚΑΙΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΝΕ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ.ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ’ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΜΕ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟ)ΜΕ ΠΟΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΛΙΓΑ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΜΟΡΙΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ.ΣΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΠΩΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΛΑΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΥΤΕ ΒΥΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΥΠΟΧΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:08 | Θόδωρος

    Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει καταντήσει ένα παζλ για πολύ δυνατούς λύτες. Τα πράγματα πρέπει και μπορούν να απλοποιηθούν. Το ΑΣΕΠ επιτέλους πρέπει να έχει την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες προσλήψεων. Είναι όμως γεγονός ότι οι μέχρι τώρα προσλήψεις των εκπαιδευτικών στο σύνολό τους (υπάρχουν και εξαιρέσεις π.χ ΠΔΣ) ακολουθούσαν μια λογική και επομένως δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τμέα. Η προυπηρεσία θα πρέπει, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να μοριοδοτείται. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που με πολλές θυσίες έχουν υπηρετήσει σε πολύ δύσκολες περιοχές και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να λειτουργεί εκπτωτικά για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Επομένως:
    Η συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ απαραίτητη για κάθε είδους πρόσληψη των εκπαιδευτικών.
    Μοριοδότηση για τους εκπαιδευτικούς που έχουν προυπηρεσία.
    Τέλος, επειδή θέλουμε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά μας θεωρώ αδιανόητο οποιαδήποτε πριμοδότηση για διορισμό π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.τ.λ. Όταν διοριστούν με τον τρόπο που θα διορίζονται όλοι να τυγχάνουν ευνοικής μεταχείρισης στην τοποθέτησή τους ή τη μετάθεσή τους κι αυτό όχι κατ’ εξακολούθηση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | Tακης

    καταργηση του ασεπ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    1) Κατά τη γνώμη μου οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνονται αφού οι ενδιαφερόμενοι έχουν πετύχει σε έναν (1) τουλάχιστον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Τότε, να λαμβάνεται υπ’ όψιν η προϋπηρεσία του με σύστημα ανάλογο με το σημερινό. Θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο για κάποιον υποψήφιο που πολλές φορές έχει μάλιστα και τεράστιες οικογενειακές υποχρεώσεις να δίνει συνεχώς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ μέχρι να διορισθεί. Και τι θα γίνει αν π.χ. ένας υποψήφιος αποτύχει την τελευταία φορά στον ΑΣΕΠ αλλά έχει πετύχει στους προηγούμενους 2 ή 3; Ούτε ωρομίσθιος δεν θα πάει μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό;

    2) Θα πρέπει επίσης να μπει ένα μέτρο και κάποιο όριο και στους διορισμούς των πολυτέκνων!!! Είναι πολύ άδικο κάποιος πολύτεκνος που έχει π.χ. πτυχίο στις 30 Αυγούστου, χωρίς καμμία αξιολόγηση να προσλαμβάνεται την επομένη (1 Σεπτεμβρίου) σε σχολείο της γειτονιάς του. Θα συνεχίσουν λοιπόν οι ενεξέλεκτοι διορισμοί χωρίς καμμία επιτυχία σε ΑΣΕΠ; Δύο μέτρα και δυο σταθμά λοιπόν;

    Με εκτίμηση

    Ανδρέας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:53 | kostas papadopoulos

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε τεχνικούς κλάδους εκπαίδευσης που δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, μιας και ενώ πολλοί από αυτούς έχουν πετύχει πολύ υψηλότερες βαθμολογίες και στο μάθημα της ειδικότητας και στα παιδαγωγικά, από τους έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν μπορούν να διοριστούν δίοτι ο νομοθέτης ορίζει ότι είναι παιδαγωγικά ανεπαρκείς.
    Απαντήστε μου μόνο σε ένα ερώτημα.
    Πως είναι δυνατόν να διορίζονται άτομα που γράφουν χαμηλότερα πολύ χαμηλότερα από άλλους επειδή απλά και μόνο έχουν ένα πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ; Πως είναι δυνατόν να είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι και να γράφουν χαμηλότερα από τους άλλους και μάλιστα στο παιδαγωγικό μάθημα;
    Mε αυτό τον τρόπο καταργείται κάθε έννοια ισότητας και αξιοκρατίας στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Θέμα το οποίο μπορεί και να έχει νομικές διαστάσεις με πολλές πτυχές αντισυνταγματικότητας.
    Αλλά και να θέλουν να περάσουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ δεν μπορούν, γιατί αν είναι δυνατόν, απαιτείται σε πολλές ειδικότητες μέχρι και διδακτορικό μιας και ο αριθμός των θέσεων είναι ελάχιστος.
    Δώστε μια δυνατότητα διορισμού κάθε χρόνο με ένα συγκεκριμένο ποσοστό και στους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, με δυνατότητα παρακολούθησης της ΑΣΠΑΙΤΕ μετά τον διορισμό τους, ή έστω αυξήστε τις θέσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Έχουν γεμίσει οι πίνακες με επιτυχόντες, μη τους πετάτε στο καλάθι των αχρήστων, με το να τους βάζετε σε μια διαρκή διαδικασία γραπτών διαγωνισμών. Για ποιο λόγο τους χωρίζετε σε δύο κατηγορίες, ΑΣΠΑΙΤΕ (άξιους) και ΜΗ ΑΣΠΕΙΤΕ (ανάξιους);
    Επιτυχόντες οι οποίοι μάλιστα, πολλούς από αυτούς θα έπρεπε να έχουν διοριστεί μιας και έχουν γράψει πολύ υψηλές βαθμολογίες και ας μην έχουν ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Δώστε ένα τέρμα σε αυτό το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας, το οποίο χαρακτηρίζετε από πλήρη ασάφεια και επιπολαιότητα

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | Άννα

    Κυρία Υπουργέ,
    Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών και τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός σε ολοήμερα σχολεία. Έχω δώσει ΑΣΕΠ 4 φορές και είμαι 4 φορές επιτυχούσα αλλά μη διοριστέα!!!Κάθε φορά που γίνεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν διανοούμαι όχι μόνο να μην δώσω αλλά να μην επιτύχω γιατί αν δεν επιτύχω, κάποιος άλλος θα πάρει την θέση μου στον πίνακα κι εγώ θα μείνω χωρίς δουλειά. Δεν θα αναφερθώ στα ελάχιστα χρήματα που παίρνουμε και στο γεγονός οτι τα παίρνουμε μετά από μήνες. Είναι γνωστό οτι ένας από τους βασικούς λόγους που δουλεύουμε είναι η απόκτηση προϋπηρεσίας, η οποία θα μας δώσει κάποτε την δυνατότητα να διοριστούμε!!Όμως, θέλω να δηλώσω προς απάντηση του οποιουδήποτε έχει αμφιβολίες, οτι μπορεί κάποιοι να μπήκαν από τα παραθυράκια αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που μπήκαν αξιοκρατικά και δουλεύουν χρόνια ευσυνείδητα και με τεραστια υπομονή!!Δεν ξέρω ποιό είναι το δίκαιο και ποιό το άδικο, ξέρω όμως οτι έχω ξοδέψει άπειρες εργατώρες για να μπορώ να δουλεύω σε ολοήμερο σχολείο και να μπορώ να έχω ένα ανάλογο εισόδημα το οποίο να μου εξασφαλίζει μια αξιοπρεπη διαβίωση!! Θα ήθελα λοιπόν να σας ζητήσω στο οποιοδήποιτε σύστημα προσλήψεων καθιερώσετε να λάβετε υπ’όψιν σας όχι μόνο την προϋπηρεσία στα δημόσια σχολεία αλλά και τον αριθμό των επιτυχιών στον ΑΣΕΠ. Πόσες φορές ακόμα πρέπει να δώσω και να επιτύχω για να μπορώ να θεωρηθώ κατάλληλη για διορισμό;;;
    Σας Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:50 | ΜΠΟΚΑ ΘΕΟΦΑΝΗ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΑΦΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ 0,1 ΜΟΡΙΟ)ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΟΣΟ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΩΣΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΤΑΙ?
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΜΕΣΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:48 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕ11

    Κα Υπουργέ,

    Όλοι εμείς οι χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι της εκπαίδευσης προβληματιστήκαμε πολύ από τις δηλώσεις σας. Άραγε τόσες προσπάθειες και θυσίες πήγαν χαμένες;
    Σας υποβάλλω 2 ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε εσείς για το νέο σύστημα διορισμών.
    Ερώτημα 1ο: Στον πρόσφατο διαγωνισμό ΑΣΕΠ οι επιτυχόντες στον κλάδο ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής ήταν 891. Φέτος εργάζονται στην εκπαίδευση (αναπληρωτές-ωρομίσθιοι) τουλάχιστον 2000. Αλήθεια, πώς θα καλύπτατε τις επιπλέον θέσεις που προκύπτουν; Θα κάνατε «εξαίρεση στον κανόνα»; Ή μήπως θα αφήνατε κενές τις θέσεις; (και το σλόγκαν «πρώτα ο μαθητής» τι θα γινόταν;). Αυτό φυσικά συμβαίνει και σε άλλους κλάδους όπως αυτός των δασκάλων.
    Ερώτημα 2ο: Πώς θα μας πείσετε να καλύψουμε τα δεκάδες κενά σε δυσπρόσιτα σχολεία της χώρας, εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους της, αν η προϋπηρεσία δε θα έχει και τόση σημασία; Μένοντας κανείς στον τόπο του έχει σίγουρα καλύτερες συνθήκες για να διαβάσει, καθώς η προϋπηρεσία που θα αποκτούσε είναι απλά 3-4 σωστές απαντήσεις στον ΑΣΕΠ!

    Οι προκάτοχοί σας Υπουργοί Παιδείας πολύ έξυπνα, έως πονηρά, σκεπτόμενοι διατήρησαν τους πίνακες ώστε να καλύπτουν αυτές τις 2 περιπτώσεις. Δώσανε όμως και κάποιο κίνητρο: την προϋπηρεσία. Από την πλευρά μας, με μακροχρόνιο προγραμματισμό, την μαζεύαμε ώρα-ώρα,διαβάζαμε και είχαμε επιτυχίες στον ΑΣΕΠ με στόχο το «24μηνο με ΑΣΕΠ» ή για άλλους το «60-40». Στην πολύχρονη αυτή προσπάθεια αφήσαμε πίσω μας οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική σταδιοδρομία βρέθηκε μπροστά μας. Οι πολιτικοί δεν μπορείτε έτσι απλά να αλλάζετε τους ΣΤΟΧΟΥΣ που βάζετε εσείς οι ίδιοι για τους πολίτες αυτής της χώρας!
    Αποκαλείτε «μεταβατική περίοδο» τη φετινή σχολική χρονιά; Από πότε θεωρείται μετάβαση κάτι που εξελίσσεται; Η μετάβαση θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5ετής ώστε ο υποψήφιος φοιτητής σε κάποια παιδαγωγική σχολή να γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες θα διοριστεί στο μέλλον και αν αντέχει την ψυχοφθόρα διαδικασία των διαγωνισμών ΑΣΕΠ (να αποδείξει τι; Ότι πήρε άξια το πτυχίο του;)
    6 χρόνια ωρομίσθιος, 19 μήνες προϋπηρεσία, 4 επιτυχίες σε ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν κρίνει τη διδακτική ικανότητα κάποιου. Απλώς είναι ένα επιπλέον κίνητρο να μην πιάσουν «αράχνες» τα βιβλία μας. Ο μόνος λόγος που τον σεβαστήκαμε σαν θεσμό.

    Θα μπορούσατε να κρατήσετε το μεικτό σύστημα διορισμών (ΑΣΕΠ- προϋπηρεσία) γιατί είναι δίκαιο. Ναι, θέλει βελτίωση.
    Κλείστε τα «παράθυρα» στους πίνακες σε όσους πήραν πλαγίως μόρια χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.
    Διορισμοί από:
    -ΑΣΕΠ
    -Πίνακας 24μηνο με 1 ΑΣΕΠ
    -Πίνακας διορισμών 60-40 χωρίς ΑΣΕΠ ή τροποποίηση της σχετικής αναλογίας υπέρ ΑΣΕΠ σε βάθος χρόνου μέχρι ένα ορισμένο σταθερό ποσοστό.
    -Τρίτεκνοι(αναπληρωτές)-πολύτεκνοι(μόνιμοι) με 1 επιτυχία ΑΣΕΠ.
    Μπορεί να δυσαρεστώ κάποιους συναδέλφους αλλά πιστεύω ότι η πλειοψηφία δύναται να πιάσει 1 από αυτούς τους στόχους χωρίς να αδικούνται οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
    Ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής θα ήθελα μία απάντηση: Τι γίνεται με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007, παράγραφος 10, που προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή 3ης ώρας φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση; Σε άλλους νόμους είμαστε Ευρωπαίοι και σε άλλους Έλληνες;
    Εύχομαι στις αποφάσεις σας να λάβετε υπόψη σας αυτή τη δημόσια διαβούλευση και να μην έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Ευχαριστώ πολύ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:48 | Μαρία Τ.

    Ανήκω στους πτυχιούχους της Φιλοσοφικής του 1990 που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια έχουμε υποστεί την κρατική αναλγησία, ανευθυνότητα και αδιαφορία με την κατάργηση της Επετηρίδας. Είχαμε την ατυχία να μην προλάβουμε. Για ελάχιστους μήνες!!! Για ελάχιστους μήνες αποκλειστήκαμε από το δημόσιο σχολείο. Έτσι ξαφνικά ματαιώθηκαν όλα τα όνειρα και οι επαγγελματικές μας προσδοκίες. Από τότε εξαιτίας της αυθαιρεσίας του τότε Υπουργού υποχρεωθήκαμε να ανεβούμε το δικό μας επαγγελματικό «Γολγοθά» που αναμφισβήτητα είχε ένα μεγάλο κόστος για την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε η γενιά που για να εισαχθούμε στη Φιλοσοφική απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η άριστη βαθμολογία μας. Είμαστε αυτοί που επί χρόνια έχουμε εργαστεί στα φροντιστήρια ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις των ιδιωτικών αυτών χώρων, πολύ συχνά χωρίς τη νόμιμη οικονομική ή ασφαλιστική κάλυψη. Έχουμε μελετήσει άπειρες ώρες για να δημιουργήσουμε τις προσωπικές μας φροντιστηριακές σημειώσεις και έχουμε βοηθήσει εκατοντάδες μαθητές να εισαχθούν στις Ανώτατες Σχολές. Είναι σαφές ότι η επαγγελματική μας κατάρτιση και εμπειρία αποτελεί εγγύηση για την καταλληλότητα και επάρκειά μας. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ και είκοσι χρόνια αποκλεισμένοι από το δημόσιο σχολείο.
    Κάποιοι από εμάς που δεν εγκατέλειψαν το όνειρο της διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο, αφού πέσαμε στη δεύτερη παγίδα που τόσο κακόβουλα μας έστησαν, αποκτήσαμε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη προϋπηρεσία με την ελπίδα του διορισμού με το 40%. Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ελάχιστες ώρες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη κινδυνεύσαμε να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας και τον αυτοσεβασμό μας, καθώς γίναμε έρμαιο των πελατειακών σχέσεων και της ασύδοτης ευνοιοκρατίας. Κάποιοι από εμάς επιβαρυνθήκαμε με δυσβάσταχτα έξοδα και στερήσεις για να κερδίσουμε λιγοστά μόρια προϋπηρεσίας στην επαρχία. Παράλληλα, όσο κι αν είναι απογοητευτικό, αναγκαστήκαμε να υποστούμε την αλαζονεία ακόμη και την απαξίωση των μόνιμων συναδέλφων που μας συμπεριφέρονταν σαν «καθηγητές δεύτερης κατηγορίας». Κι όταν πια συγκεντρώσαμε μια προϋπηρεσία που μας επέτρεπε να ελπίσουμε για δεύτερη φορά, το ίδιο αυθαίρετα και βάναυσα η ίδια πολιτική παράταξη αντί να επανορθώσει με μεταμέλεια τα λάθη της, αποφασίζει να προκαλέσει κι άλλο πόνο και απογοήτευση σε ανθρώπους που ήδη έχουν κλείσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Είναι αλήθεια τόσο σκληρό και τόσο άδικο όταν συμβαίνει στη μοναδική σου ζωή για δεύτερη φορά!!!
    Ας μου επιτραπεί τώρα να χρησιμοποιήσω και α’ ενικό πρόσωπο και να μιλήσω τόσο απλά όσο νιώθω. Προσωπικά δεν ξέρω αν θα το αντέξω, αν θα συνεχίσω δηλαδή να έχω «σώας τας φρένας». Νιώθω ότι μου έχουν κάνει ένα μεγάλο κακό, ότι με έχουν αδικήσει κατάφωρα. Αλλά το μεγαλύτερο κακό που μου προκάλεσαν οι απρόβλεπτες αποφάσεις των υπουργών ήταν ότι δε μου επέτρεψαν να χαρώ μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Ήταν πολύ μεγάλο το κόστος απλώς και μόνο για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία των υπουργών που επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως μεταρρυθμιστές, που δήθεν θα εξυγιάνουν τη δημόσια εκπαίδευση που οι ίδιοι την οδήγησαν σ’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση, όσο κι αν διατείνονται ότι εκπλήσσονται από τη σήψη και τη διαφθορά. Γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί τον καημό πολλών συναδέλφων που κι αυτοί εξάρτησαν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό από την επιπολαιότητα των εκάστοτε «δημίων». Αυτό όμως που δε θα μπορέσω ποτέ να δεχτώ και πάντοτε θα μου προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση είναι η προοπτική του ότι σε λίγα χρόνια στον επαγγελματικό στίβο θα είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια μας τα παιδιά, που έχουν πια μεγαλώσει και θα διεκδικούν μια θέση στον ήλιο, όπως κι εμείς μάταια τη διεκδικούμε εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν μας αξίζει, γιατί αυτά είναι παιδιά που ήδη έχουν βιώσει την επαγγελματική ανασφάλεια και απογοήτευση των γονιών τους.
    Κα Διαμαντοπούλου, να είστε βέβαιη ότι αυτό θα είναι ένα κοινωνικό έγκλημα!!!

    Μία ακόμα πολύπαθη φιλόλογος που δεν είναι δίκαιο να αγνοήσετε για δεύτερη φορά

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:47 | σκανδάλης θανάσης πε02

    Έχω διαβάσει πολλά μηνύματα συναδέλφων και συμφωνώ με την άποψη των περισσότερων ότι το υπάρχον σύστημα προσλήψεων είναι το καλύτερο, καθώς μοιράζει ισότιμα τις ευκαιρίες ανάμεσα στους νεότερους εκπαιδευτικούς μέσω του γραπτού διαγωνισμού και τη σταδιακή συγκέντρωση των μορίων, και τους παλιότερους που διορίζονται χωρίς να περνάνε απο τις εξαντλητικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
    Οι προτεινόμενες αλλαγές – μέσα στο ασαφές πλαίσιο τους – δεν φαίνεται να ευνοούν κανένα, καθώς εκπαιδευτικοί με μεγάλη εμπειρία πρέπει να αποστηθίζουν αναρίθμητες λεπτομέρειες, για να επιτύχουν στα γραπτά και να διατηρούν την προϋπηρεσία τους, ενώ αυτοί που πρόσφατα αποφοίτησαν, και αν επιτύχουν με καλή βαθμολογία, θα μειονεκτούν απο παλιότερους πυ θα χρειάζονται μια οριακή επιτυχία, αφού άμεσα θα προστίθενται τα μόρια προϋπηρεσίας τους. Επίσης θεωρώ πολύ άστοχη την άποψη για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μόνο σε περίπτωση επιτυχίας στο γραπτό διαγωνισμό, καθώς είναι άδικό κάποιος εκπαιδευτικός που δεν έδωσε ή δεν πέτυχε στον ΑΣΕΠ να εκτοπίζεται τελείως για 2 χρόνια.
    Δεν καταλαβαίνω ακόμη για ποιο λόγο προτείνεται να κλείσουν οι πίνακες φέτος, δεδομένου ότι ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός αφορούσε και την επόμενη σχολική σεζόν.
    Ελπίζω όλα τα σχόλια να λήφθούν υπόψη και να μην νιώσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί – ιδίως της δευτεροβάθμιας – για άλλη μια φορά απαξιωμένοι.
    Ευχαριστώ θερμά

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | kostas papadopoulos

    Αξιότιμη κυρία υποργέ,

    Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε τεχνικούς κλάδους εκπαίδευσης που δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, μιας και ενώ πολλοί από αυτούς έχουν πετύχει πολύ υψηλότερες βαθμολογίες και στο μάθημα της ειδικότητας και στα παιδαγωγικά, από τους έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν μπορούν να διοριστούν δίοτι ο νομοθέτης ορίζει ότι είναι παιδαγωγικά ανεπαρκείς.
    Απαντήστε μου μόνο σε ένα ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να διορίζονται άτομα που γράφουν χαμηλότερα πολύ χαμηλότερα από άλλους επειδή απλά και μόνο έχουν ένα πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ; Πως είναι δυνατόν να είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι και να γράφουν χαμηλότερα από τους άλλους;
    Mε αυτό τον τρόπο καταργείται κάθε έννοια ισότητας και αξιοκρατίας στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Θέμα το οποίο μπορεί και να έχει νομικές διαστάσεις αντισυνταγματικότητας.
    Αλλά και να θέλουν να περάσουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ δεν μπορούν, γιατί αν είναι δυνατόν απαιτείται σε πολλές ειδικότητες μέχρι και διδακτορικό μιας και ο αριθμός των θέσεων είναι ελάχιστος.
    Δώστε μια δυνατότητα διορισμού κάθε χρόνο με ένα συγκεκριμένο ποσοστό και στους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ή έστω αυξήστε τιε θέσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:43 | Σπουδαστές ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ Πάτρας

    Οι σπουδαστές του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ Πάτρας αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη Διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας κάνοντας τα εξής δύο σχόλια:

    1) Στη χώρα μας συζητείται χρόνια τώρα το θέμα της παιδαγωγικής κατάρτισης και κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί, που διορίζονται, την κατέχουν ή όχι. Με δεδομένο ότι στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης διδασκόμαστε 16 μαθήματα Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας (κατά πολύ περισσότερα από όσα διδάσκονται στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές), ασκούμαστε στη διδακτική σε πραγματικές συνθήκες σχολείου και εκπονούμε πτυχιακή εργασία παιδαγωγικού θέματος, θεωρούμε άκρως δίκαιο το γεγονός, ότι οι έχοντες το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ προηγούνται για αυτό, τόσο στους πίνακες όσο και στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, και πιστεύομε απόλυτα πως αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει.

    2) Ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί , οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούμαστε χρόνια με την εκπαίδευση θεωρούμε πως οι όποιες αλλαγές στις προσλήψεις αποφασιστούν από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να γίνουν μετά από μια ουσιαστική μεταβατική περίοδο 4 – 5 ετών. Αυτό είναι δίκαιο και για τους εκπαιδευτικούς, που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με βάση ένα σύστημα προσλήψεων, που ισχύει μέχρι σήμερα (πίνακες ωρομίσθιων – αναπληρωτών), αλλά και για τους νεότερους, μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα προσλαμβάνονται στο μέλλον και θα προγραμματίσουν και αυτοί τη ζωή τους ανάλογα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | Μπόλη Χριστίνα

    Aξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αναπληρωτές που θα συμπληρώνουν ένα χρόνο προϋπηρεσία και είναι ήδη επιτυχόντες σε έναν ΑΣΕΠ και που ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ απέκτησαν την προϋπηρεσία που έχουν δεν θα έπρεπε να ξαναδώσουν. Και αυτό γιατί οργάνωσαν τη ζωή τους με βάση αυτούς τους κανόνες. Ήξεραν δηλαδή ότι εάν έχουν μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ και 24 μήνες προϋπηρεσία θα έμπαιναν μόνιμοι.Έχουν διαβάσει μια υπέρογκη ύλη. Ειδικά αν είναι φιλόλογοι.
    Και κάτι άλλο. Το να διαβάζει κάποιος μια υπέρογκη ύλη και να διαπρέπει δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να μπει στην τάξη. Μπορεί να διαθέτει το γνωστικό να στερείται όμως των κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι κάτι παραπάνω από βασικό για να μπει ο εκπαιδευτικός στην τάξη.Πώς θΑ ΤΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ? Για αυτό και σε ΚΑΜΙΑ χώρα του εξωτερικού δεν δίνουν εξετάσεις οι ενήλικες, αλλά υπάρχουν οι δια βίου επιμορφώσεις και οι αξιολογήσεις, όχι όμως σαν να είναι φοιτητές οι εκπαιδευτικοί. Έαν θέλετε ζητείστε υψηλό βαθμό πτυχίου όταν είναι φοιτητές.
    Αξιολογείστε συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στους πίνακες, (ποιοι από αυτούς έχουν μεταπτυχιακό σε συμβουλευτική και ψυχολογία μήπως είναι απαραίτητη ή παρουσία τους στα σχολεία) και μην ακυρώνετε εκπαιδευτικούς που μπαίνουν στην τάξη αυτή τη στιγμή -γιατί έτσι αισθάνονται οι εκπαιδευτικοί- και έρχονται σε καθημερινή επικοινωνία με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η ψυχολογία τους πρέπει να είναι σε καλό επίπεδο.
    Πότε λοιπόν επιτέλους θα μπουν στα ελληνικά σχολεία ειδικοί συμβουλευτικής ή ψυχολόγοι; Πόσα κρούσματα βίας θα πρέπει να μετρήσουμε; Στο σχολείο που υπήρξε το θανατηφόρο περιστατικό πέρσι εάν υπήρχε ειδικός συμβουλευτικής πέρσι θα είχε παρατηρήσει πως ο μαθητής δεν μίλαγε σε κανέναν και θα είχε πιθανώς αποφευχθεί αυτό.Στο σχολείο που σκοτώσανε τον Άλεξ ο ειδικός συμβουλευτικής ή ο σχολικός ψυχολόγος θα είχε παρατηρήσει την επιθετικότητα των παιδιών και θα είχε δουλέψει μαζί τους κάτι που οι εκπαιδευτικοί δεν προλαβαίνουν να κάνουν γιατί πρέπει να «βγάλουν την ύλη» ή και και γιατί δεν έχουν πάντα τη σωστή κατάρτιση.
    Στο σχολείο που δουλεύω φέτος και που κάνω δυομιση ώρες να πάω και δυόμιση ώρες να επιστρέψω -και με ένα παιδί κάτω των δύο ετών-(που είναι τα κοινωνικά κριτήρια; δεν υπήρχε άραγε σχολείο πιο κοντά;και το κάνω για πλάκα αφού τα μόρια δεν τα συγκεντρώνω για μόνιμο διορισμό ακόμα;) καθημερινά και σε συνεργασία με το σύλλογο ασχολούμαι με παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Πιστεύω ότι είναι άμεση ανάγκη και κοινωνικό αίτημα να μπουν στα σχολεία ειδικοί συμβουλευτικής και σχολικοί ψυχολόγοι, όπως άλλωστε υπάρχουν και στα σχολεία του εξωτερικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:17 | ΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΛΛΗ

    Ειμαι αναπληρωτρια δασκαλα ειδικης αγωγης αποφοιτος του παιδαγωγικου τμηματος ειδικης αγωγης,δουλευω 8χρονια τωρα ποτε σε νησια ποτε στην ηπειρωτικη ελλαδα αναλογα με το ποτε θα βγουν οι πιστωσεις και ποιος προισταμενος θα σηκωσει πρωτος το ακουστικο για να μας καλεσει,ολα αυτα μεχρι προπερσι που ευτυχως μπηκαμε σε πινακα ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΝΙΑΙΟ..
    Ο χωρος που απτα 17 μας (τωρα τριανταριζουμε)επιλεξαμε να εργαστουμε εχει ιδιαιτεροτητες οπως και τα παιδια μας..
    Καθε χρονο(αν ειμαστε τυχεροι το Σεπτεμβρη)μας καλουν σε ειδικα σχολεια να πραγματωσουμε αυτο που επιλεξαμε..να δουλεψουμε με παιδια που εχουν ειδικες αναγκες..
    Ο χρονος που απαιτειται προκειμενου να «ξεκλειδωσουμε»τους μαθητες ειδικα αυτα με αυτισμο ειναι μεγαλος(μπορει και να φτασει η σχολικη χρονια)μεσα απο επιπονη προσπαθεια απορριψη ματαιωση…
    οταν και αν το καταφερουμε αντικρυζουμε την εκδηλη αγωνια των γονιων για το που θα ειμαστε του χρονου και τι μεσο χρειαζεται να μας ξαναπαρουν στο ιδιο σχολειο

    ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟΟΟΣΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ,ΑΦΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ???
    ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΛΙΣ ΦΥΓΟΥΝ…
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ Ή ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ???
    Γ Ι Α Τ Ι??????
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ??
    ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ 30ΜΗΝΟ???

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:15 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Συνάδελφοι,

    όσο λέω να σταματήσω να γράφω με το σκεπτικό ότι πλέον έχουν εξηγηθεί ακόμα και τα αυτονόητα τόσο νέα σχόλια μου δίνουν αφορμή να συνεχίσω.

    Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε κουραστεί όλοι πλέον. Αισθάνομαι σαν να κάνω μάθημα σε μαθητές λυκείου και να προσπαθώ επί σειρά μαθημάτων να τους εξηγήσω με λογικούς συλλογισμούς ότι η λύση της εξίσωσης 3x + 4 = 10 είναι x = 2 και αυτοί να μην το καταλαβαίνουν με τίποτα. Για τέτοιο πράγμα μιλάμε.

    Θέλω να πιστεύω ότι είναι η τελευταία φορά που αναφέρομαι στο θέμα.

    Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη απ’ όλους, που θα χρησιμοποιήσω και προσωπικά δεδομένα, πράγμα αντίθετο στα πιστεύω μου.

    Απευθύνομαι κατ’ αρχήν στους συνομηλίκους μου (42 ετών) και σ’ όσους είναι κοντά εκεί. Αναφέρεστε πολλοί από εσάς στην επετηρίδα. Και τι κρίμα που την κατάργησαν αφού ήταν το πιο δίκαιο σύστημα και διάφορα άλλα τέτοια. Και ερωτώ συνάδελφοι.

    Κάποιος που πήρε πτυχίο μαθηματικών το ‘92 ξέρετε με τι σειρά έμπενε στην επετηρίδα; Περίπου με 11000. Ξέρετε κατά μέσο όρο πόσοι διορίζονταν κάθε χρόνο τότε; Περίπου 200. Για κάντε λίγο τη διαίρεση σας παρακαλώ. 11000:200 = 55 χρόνια. !!! Ακριβώς τόσο θα κάναμε να διοριστούμε με την επετηρίδα. Θέλετε να αυξήσουμε το μέσο όρο επειδή τα 8 τελευταία χρόνια παίρνουν περισσότερους (κι ας μην χρειαζόμαστε όλοι); Να τους κάνουμε 400; Είναι 27,5 χρόνια. Να τους κάνουμε 500; Που δεν είναι. Είναι 22 χρόνια. Ας βάλλουμε 25 χρόνια αναμονή.
    23 χρονών περίπου είμασταν όταν τελειώσαμε + 25 αναμονή = 48 χρονών στην πιο αισιόδοξη περίπτωση. Αυτό μας προτείνετε λοιπόν; Και μέχρι τα 48 τι θα κάναμε; Θα κλαίγαμε τη μοίρα μας; Όχι βέβαια. 25χρονα παιδιά είμασταν τότε (μετά το στρατό), έπρεπε να βάλλουμε το μυαλουδάκι μας σε λειτουργία και να βρούμε διεξόδους. Κανένας απ’ όσους προσπάθησαν σοβαρά δεν βγήκε ζημιωμένος.

    Κάποιοι που γράφουν για τους απόφοιτους 1990-1997 μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Για να μας πει κάποιος απόφοιτος του ‘97 με τι σειρά μπήκε στην επετηρίδα και πόσα χρόνια ήταν το αναμενόμενο της παραμονής εκεί;

    Για όσους απέκτησαν προϋπηρεσία απ’ το 98 και μετά και δεν έχουν διοριστεί ακόμα ας απαντήσουν στα εξής:

    Είστε σίγουροι ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν τόσα πολλά κενά στην ειδικότητά σας και θα δουλεύετε σίγουρα ως αναπληρωτές; Πως μπορείτε και ποντάρετε σε κάτι τέτοιο; απορώ. Του χρόνου θα δείτε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.

    Αν δεν είχαμε την ατυχία ως χώρα να έχουμε υπουργό τον Στυλιανίδη που άρχισε να διορίζει με δύο επιπλέον πίνακες ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΟΥΣ καθηγητές, τι θα κάνατε; Θα τον δημιουργούσατε; Τους υπόλοιπους φορολογούμενους τους ρωτήσατε αν έχουν διάθεση να φορολογούνται για κάτι τέτοιο;

    Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί που τα πήραν όλα με την απαράδεκτη ρύθμιση της Γιαννάκου ας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά στα εξής:
    Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι θα γινόσαστε πολύτεκνοι χωρίς τη ρύθμιση; Αν το ποσοστό είναι μικρό, τότε είναι ολοφάνερη η συναλλαγή που κάνατε με το κράτος. Σου δίνω παιδιά δώσε μου διορισμό σε βάρος κάποιου άλλου.

    Γιατί οι πολύτεκνοι που δεν είναι εκπαιδευτικοί να μην έχουν κι αυτοί σίγουρο διορισμό σε μια δουλειά της ειδικότητάς τους κοντά στο σπίτι τους χωρίς άλλες υποχρεώσεις;

    Θα κάνατε τα επιπλέον παιδιά, που κάνατε για να διορισθείτε, αν η κοινωνική βοήθεια που είχατε ήταν ένα γενναίο μηνιαίο επίδομα για κάθε παιδί μέχρι τα 18 του και φυσικά και όλες τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας; Αν η απάντησή σας είναι «ναι» τότε μπράβο σας τα αξίζετε γιατί τα θέλετε πραγματικά.

    Συνάδελφοι,

    όπως όλοι ξέρουμε το πρόβλημα είναι η υπερπροσφορά πτυχιούχων από όλες τις σχολές που δίνουν και διέξοδο στην εκπαίδευση (εκτός των παιδαγωγικών πλέον). Τα περί ικανότητας κάποιου που δούλεψε ως αναπληρωτής σε σχέση με κάποιον που δεν δούλεψε, προσωπικά, τα ακούω βερεσέ.

    Πιστεύω ότι είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι για να διεκδικήσουμε λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια, καλύτερες εγκαταστάσεις, καλύτερες αμοιβές, καινούργια αναλυτικά προγράμματα σπουδών και άλλα πολλά.

    Όσων αφορά όμως τις προσλήψεις ας είμαστε ρεαλιστές. Όσο οι θέσεις είναι λίγες και οι ενδιαφερόμενοι πολλαπλάσιοι πρέπει να υπάρχει σύστημα που δεν θα αποκλείεται κανείς εκ των προτέρων. Προτέσεις γι’ αυτό έχουν δημοσιευθεί αρκετές. Ακόμα και για μεταβατική περίοδο.

    Ελπίζω, καθώς φτάνουμε στο τέλος της διαβούλευσης να μην χρειασθεί να επανέλθω για να εξηγήσω κι άλλα αυτονόητα.

    Ευχαριστώ για την υπομονή που δείξατε.

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:15 | mariazap

    Το σύστημα προσλήψεων 60-40% δεν είναι κακό. Δίνεται μια καλή ευκαιρία σε άτομα που για τους χ λόγους δεν απέκτησαν προϋπηρεσία να δώσουν ΑΣΕΠ, να γράψουν καλά, ν’αποκτήσουν μόρια ακόμα και να διοριστούν.Είναι ένα υπαρκτό φίλτρο. Επίσης, με την ποσόστωση 40% επιβραβεύονται άτομα με εμπειρία στην εκπαίδευση.Το κακό είναι ότι σε αυτόν τον πίνακα μπαίνουν άτομα που αποκτούν εμπειρία με διαφορετικά κριτήρια από τους υπόλοιπους(βλέπε ΟΑΕΔ κλπ). Αν είναι να προσμετράται και η προϋπηρεσία εκτός ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, να υπάρχουν κοινά κριτήρια για όλους. Επίσης κάτι που αφορά τις τεχνικές ειδικότητες είναι η απόκτηση παιδαγωγικής κατάρτισης. Ή θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις στην ΑΣΠΕΤΕ και να αλλάξουν λίγο οι όροι εισαγωγής(π.χ. δυνατότητα επιλογής περισσότερων από μιας πόλης) ή να αλλάξει ο τρόπος προσμέτρης του πτυχίου. Είναι πολύ άδικο άτομα που δεν έχουν ΑΣΠΕΤΕ και προσπαθούν χρόνια να μπουν να είναι καταδικασμένοι εξ αρχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε μη διορισμό.Συμφωνώ να σταματήσουν οι βυσματικές αποσπάσεις-σημειωτέον δεν γίνονται όλες για «κακό» γιατί σώζονται ακεραιότητες οικογενειών από άτομα που δεν μπορούν να πανε στον τόπο τους-.Θα βρεθούν λεφτά για διοικητικό προσωπικό ενώ δεν υπάρχουν για εκπαιδετικό;Στους πολύτεκνους θα ήταν δίκαιο για όλους να δίνεται κάποια προσαύξηση για τη διεκδίκηση θέσεων και όχι οι ίδιες οι θέσεις.Κάτι τελευταίο. Αν ισχύσει το 100% από ΑΣΕΠ, ένας που γράφει κάθε φορά στον ΑΣΕΠ πάνω από τη βάση αλλά δεν είναι ποτέ διοριστέος θα είναι μια ζωή ωρομίσθιος ή αναπληρωτής;Αυτό είναι ασφάλεια εργασίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | Ε. Γιωτάκης

    Αξιότιμη κυρία
    Υπουργέ

    Το κεντρικό ζητούμενο της εν λόγω διαβούλευσης η εύρεση του καλύτερου εκπαιδευτικού, θα ήθελα και εγώ να υποβάλω τις προτάσεις μου σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

    Ο μόνος τρόπος για να κριθεί η επάρκεια σε γνωστικό, παιδαγωγικό και διδακτικό επίπεδο, ενός εκπαιδευτικού είναι το ΑΣΕΠ. Συνεπώς όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να περνούν από αυτή τη διαδικασία εξετάσεων.

    Καμιά επιτυχία του ΑΣΕΠ δεν πρέπει να χάνεται αλλά κάθε νέα επιτυχία να δίνει θετική προσαύξηση μορίων στον υποψήφιο διότι αν παραγράφονται όλες οι παλαιότερες επιτυχίες μετά από κάθε νέο διαγωνισμό αυτό θα γεννά αδικίες και ανισότητες. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ με ένα απλό παράδειγμα, Κάποιος πέρασε τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ το έτος 2002 και η βαθμολογία του ήτανε 80 μονάδες. Δεν διορίστηκε όμως γιατί τη χρονιά εκείνη γίναν λίγοι διορισμοί στον κλάδο και ο τελευταίος διορίσθηκε με 82 μονάδες. Στον επόμενο ΑΣΕΠ ο πιο πάνω εκπαιδευτικός δεν πήγε να δώσει εξετάσεις λόγω προβλήματος υγείας. Γίναν όμως πιο πολλοί διορισμοί και ο τελευταίος διορίσθηκε με 65 μονάδες.
    Έτσι έχουμε εκπαιδευτικούς πού διορίσθηκαν με 65, 66, 67 κτλ μονάδες και κάποιους με 80 μονάδες που δεν έχουν διορισθεί.

    Έτσι λοιπών προτείνω:
    Όσον αφορά την Γενική Αγωγή

    Τη δημιουργία ενός και μόνο πίνακα Μονίμων διορισμών – Αναπληρωτών.
    Στον πίνακα αυτό να έχουν δικαίωμα εισόδου όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μία τουλάχιστον επιτυχία στο ΑΣΕΠ.

    Μοριοδότηση

    1) Τα μόρια που έλαβε ο κάθε υποψήφιος πάνω από τη βάση για κάθε επιτυχία του στο ΑΣΕΠ (παλιά – νέα) να αθροίζονται.
    2) Προϋπηρεσία (1μόριο για κάθε μήνα)
    3) Μεταπτυχιακό (24 μόρια )
    4) Διδακτορικό(36 μόρια)
    5) Σεμινάρια (Για κάθε 100 ώρες 4 μόρια)

    Οι πρώτοι του παραπάνω πίνακα θα διορίζονται ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας, οι επόμενοι θα καλύπτουν θέσεις αναπληρωτών.
    Η προϋπηρεσία των αναπληρωτών θα προστίθεται στον πίνακα τη νέα σχολική χρόνια.
    Κάποιος που θέλει να βελτιώσει τη θέση του θα ξαναδίνει εξετάσεις στο ΑΣΕΠ και τα μόρια που θα λαμβάνει πάνω από τη βάση θα προστίθενται στον πίνακα.
    Απαραίτητη προϋπόθεση για να τηρηθεί η αξιοκρατία και το αδιάβλητο του πίνακα είναι όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομισθίων να γίνονται μέσω αυτού του πίνακα (Σιβιτανίδιος – Εκκλησιαστικά – Εκπαίδευση ενηλίκων –Ναυτικά σχολεία – ΠΔΣ –Σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ κτλ)

    Όσον αφορά την ειδική αγωγή

    Τη δημιουργία ενός και μόνο πίνακα Μονίμων διορισμών – Αναπληρωτών.
    Στον πίνακα αυτό να έχουν δικαίωμα εισόδου όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μία τουλάχιστον επιτυχία στο ΑΣΕΠ και επιπλέον τα προσόντα που ορίζει ο N3699-2008 για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Η μοριοδότηση αυτού του πίνακα να γίνεται όπως και του πίνακα της Γενικής αγωγής.

    Νομίζω ότι αυτό το σύστημα διορισμών είναι δίκαιο για όλους διότι :

    1)Είναι δίκαιο γιατί στον εκπαιδευτικό που έχει μόνο προϋπηρεσία δίνει τη δυνατότητα να την αξιοποιήσει μετά από μία επιτυχία του στο ΑΣΕΠ χωρίς καμία χρονική δέσμευση (Μεταβατική Περίοδος). Εδώ να σχολιάσω κάτι για την μεταβατική περίοδο (κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι σε ισχύ το παλιό σύστημα προσλήψεων) για την οποία πολύς λόγος γίνεται. Όποια και αν είναι αυτή η περίοδος κάποιοι θα αδικηθούν, γιατί αν π.χ. δώσετε τρία χρόνια μεταβατική περίοδο θα διορισθεί για παράδειγμα κάποιος που έχει 15 μόρια από προϋπηρεσία σήμερα και κάποιος που έχει 14,95 δεν θα διορισθεί κι εδώ ακριβώς εντοπίζεται η αδικία της όποιας μεταβατικής περιόδου.

    2) Είναι δίκαιο για κάθε εκπαιδευτικό που έχει μία, δύο, τρεις ή και τέσσερις πολλές φορές επιτυχίες στο ΑΣΕΠ και όλα αυτά τα χρόνια έχει αδικηθεί διότι προσλαμβανόταν άλλοι με μόνο κριτήριο την προϋπηρεσία.

    3) Είναι δίκαιο για κάθε νέο εκπαιδευτικό διότι του δίνει την ευκαιρία μετά από κάθε επιτυχία του στο ΑΣΕΠ να μπει στους πίνακες και να διεκδικήσει το διορισμό του ισάξια με τους παλιούς του συναδέλφους.

    4) Είναι δίκαιο για κάθε εκπαιδευτικό που έχει κοπιάσει για να κάνει Μεταπτυχιακές – Διδακτορικές Σπουδές – Σεμινάρια.

    5) Είναι δίκαιο για κάθε εκπαιδευτικό διότι δεν είναι αναγκασμένος κάθε φορά που γίνεται ένας νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ να έχει το άγχος της αποτυχίας και της διαγραφής του από τους πίνακες διορισμών.

    Με εκτίμηση,

    Ε. Γιωτάκης
    ΠΕ-03 Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός

  • Συμμετέχω σε έναν τέτοιο ηλεκτρονικό διάλογο έχοντας αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο πραγμάτωσής του. Θα έπρεπε να υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις περισσότερο επεξεργασμένες ώστε να διευκολύνονται και αυτοί/ές που συμμετέχουν και αυτοί/ές που οργανώνουν το ηλεκτρονικό υλικό των σχολίων.
    Σχετικά με την πρόσληψη των εκπαιδευτικών παρατηρούμε – με μια επίσκεψη στο δικτυακό τόπο χωρών με καινοτομικές εκπαιδευτικές πρακτικές (Αυστραλία, Καναδάς, Σκανδιναβικές χώρες, Δημοκρατία Νοτίου Αφρικής, κ.ά.) – πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επαγγελματική τους εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους θητείας.
    Με άλλα λόγια το σύστημα της επαγγελματικής ανάπτυξης/εξέλιξης του/της εκπαιδευτικού είναι εκείνο από το οποίο εκπορεύεται και η διαδικασία πρόσληψής του και πολύ περισσότερο οι διαδικασίες επαγγελματικοποίησης των επιστημονικών πεδίων που συγκροτούν την εκπαιδευτική ταυτότητα. Αυτό που θα επιλέξουμε ως σύστημα πρόσληψης (αν και η νέα οικονομία και η εναλλακτική διακυβέρνηση εντός του δημοκρατικού πλαισίου)δε μπορεί παρά να συνδέεται με εκείνο που προηγείται της πρόσληψης (σπουδές και ειδικεύσεις) και με εκείνο που έπεται της πρόσληψης (δε μπορεί λόγου χάρη να ακυρώνεις προσόντα που ζητάς για να προσλάβεις κάποιον όταν αυτόν τον εντάσσεις στο θεσμικό σώμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας).
    Κατά συνέπεια ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΠΡΟΣΛΗΨΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ είναι ένα ΣΥΝΕΧΕΣ όπου ο ένας πόλος του επηρεάζει άμεσα τους άλλους. Ελπίζω να έχει γίνει σαφές πως μπορούμε να έχουμε μια παραγωγική διαφοροποίηση των απόψεων και των διαδικασιών αλλά αντιπαραγωγική ανορθολογικότητα δεν μπορούμε να έχουμε επειδή ο τάδε ή ο δείνα έχει εντρυφήσει σε ένα τομέα του επιστητού και πρέπει πάσει θυσία να εκφέρει την άποψή του ως εκπαιδευτική πολιτική από τη μονομέρεια του όποιου επιστημονικού του παραδείγματος.
    Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και μοντέλα επαγγελματικής εξέλιξης [Professional Development]και μάλιστα Σχολικοί Σύμβουλοι (έχουν παρουσιάσει – για την ακρίβεια έχουν μεταφράσει από αλλόγλωσση αρθρογραφία την οποία ελπίζουμε να δημοσιεύσουν (οι πηγές είναι χρήσιμο να μοιράζονται σε όλους!) – αρκετά από αυτά).
    Για μένα το κρίσιμο βρίσκεται στους άξονες και τις αρχές που θα υποστηρίζουν κάθε άξονα για τη δημιουργία ενός πλαισίου πρόσληψης.
    Στην κατεύθυνση αυτή προτείνω τα ακόλουθα εργαλεία – εργαλεία για τα οποία οι κυβερνήσεις των χωρών μελών έχουν συμφωνήσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
    (1) Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων [EQF]
    Πρέπει οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί – αλλά και οι εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν – να συγκροτούν το βιογραφικό τους σημείωμα επί τη βάσει του Εuropass (για σεμινάρια και επαγγελματικές εμπειρίες σε τομείς κατάρτισης), το Συμπλήρωμα Διπλώματος [Diploma Supplement] για τις Πανεπιστημιακές τους Εκπαιδευτικές Διαδρομές. ΄Ολα αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να αντιστοιχούνται στην επιπεδοποίηση του EQF
    (2) Το Επαγγελματικό Περίγραμμα του/της Εκπαιδευτικού
    Για τη συγκρότηση αυτού του μοντέλου και σε σχέση με το (1) είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες επαγγελματικές λειτουργίες (κύριες και δευτερεύουσες, βασικές – γενικές και ειδικές)αφορούν στην επιτελεστικότητα του εκπαιδευτικού και ποιες γνώσεις – δεξιότητες και στάσεις συγκροτούν κάθε επαγγελματική λειτουργία.
    (3) Η παραγωγική διαφοροποίηση του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος από το οποίο και για το οποίο προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί
    Τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος μπορεί κανείς να τα φανταστεί σήμερα ως να διέπονται από ένα κοινό πλαίσιο αλλά δεν μπορεί να τα φαντάζεται ως να ερμηνεύουν με τον ίδιο, όμοιο, τρόπο το κοινό πλαίσιο. Το κοινό πλαίσιο υπάρχει ακριβώς για να εξειδικεύεται και να πραγματώνεται σε διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά περιβάλλοντα και με διαφορετική τροπικότητα. Ο κανόνας επιδέχεται πολλές πραγματώσεις μέχρις ενός ορίου όπου πλέον παραβιάζεται. Αλλά αυτό το όριο πρέπει και να δηλώνεται και το πλαίσιο που ορίζει ως όριο πρέπει να υπάρχει. Κατά συνέπεια το (1) – (2) και (3) συγκροτούν τις παραμέτρους για να συγκροτηθεί ένα σύγχρονο ευέλικτο σύστημα πρόσληψης και επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών.
    Ευάγγελος Ιντζίδης
    Evangelos Intzidis
    (συνεργάτης διεθνών και εθνικών οργανισμών- δες διαδίκτυο)
    Εκπαιδευτικός

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | Μεταπτυχιακοί φοιτητές Ειδικής Αγωγής

    Προς:

    1. την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου info@diamantopoulou.gr.

    2. την υφ. Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπουλου info@christofilopoulou.gr

    3. το blog του υφ. Παιδείας κου Πανάρετου http://panaretos.blogspot.com/

    Θέμα: Προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στο χώρο της Ειδικής Αγωγής

    Το 90% των παιδιών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση (Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (30/11/2009). Οι 250 όλοι και όλοι εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή (Ε.Α.) καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αδυνατούν να καλύψουν τις πανελλαδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξίσου στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης οι κενές εκπαιδευτικές θέσεις ειδικών παιδαγωγών αποτελούν σοβαρό έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής.
    Η καθολική εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, μέσω του ΑΣΕΠ, αποτελεί προϊόν της ανάγκης να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Όμως, σε ότι αφορά στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, απειλεί δυστυχώς να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα κι αυτό διότι κανείς γραπτός διαγωνισμός δεν μπορεί να αναδείξει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό στην Ειδική Αγωγή. Ο καλός εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής, με ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση έως και ζήλο για την εργασία του αναλύει επιστημονικά τα εκπαιδευτικά ζητήματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, δυσλεξία, κινητικές αναπηρίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής κ.α.), ακολουθεί σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική και την κοινωνική τους ένταξη, αναδεικνύει καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, σχεδιάζει προγράμματα παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία απευθύνεται, διαμορφώνει το κατάλληλο επιστημολογικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές θεωρίες-έννοιες και τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών: παροτρύνει, επιμορφώνει, εμψυχώνει, προετοιμάζει και καθοδηγεί τους ανάπηρους μαθητές του στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν ανεξάρτητα, μορφωμένα, παραγωγικά άτομα, που συμβάλλουν και αυτά στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της πατρίδας τους. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμέσου της συνθήκης της Λισαβόνα, επισημαίνει την ειδική προσοχή που θα πρέπει να δοθεί με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ατόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προσόντα του παραπάνω καλού εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής οφείλονται στην φοίτησή και κατοχή διδακτορικών διπλωμάτων, μεταπτυχιακών διπλωμάτων διετούς φοίτησης,, στην παράλληλη εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής και ανάγνωσης Braille, στην εκμάθηση σημαντικών εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, όπως του συστήματος Makaton, ή του Pecs, του Τeech, που χρησιμοποιούν αρκετές κατηγορίες ανάπηρων μαθητών, και φυσικά η ταυτόχρονη προϋπηρεσία στις ειδικές δομές της εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω πολυποίκιλα και απαιτητικά προσόντα και οι εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή, που προασπίζουν την κοινωνία της γνώσης και την ισότιμη εκπαίδευση ανεξαρτήτως όλων των μαθητών της Ελλάδας, προάγοντας σθεναρά την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, δεν μπορούν να αναμετρηθούν, να αποκτηθούν και να αναδειχθούν με κανέναν γραπτό διαγωνισμό. Αντίθετα είναι απαραίτητη η κατάλληλη εμπειρία, στον τομέα αυτόν, που προέρχεται μόνο από σχετική πιστοποιημένη προϋπηρεσία. Σε καμία χώρα παγκοσμίως, για την πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν διεξάγονται γραπτές εξετάσεις, αλλά λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω προσόντα.
    Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με βάση τα ιεραρχικά κριτήρια:
    1. Κατοχή διδακτορικού διπλώματος Ειδικής Αγωγής
    2. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής διετούς φοίτησης
    3. Κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδικής Αγωγής μονοετούς φοίτησης

    Επιπλέον απαραίτητα προσόντα:
    • προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή
    • Γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ)
    • Γνώση της γραφής Braille
    • Γνώση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας: Makaton, Pecs
    • Καλή γνώση Η/Υ

    Τα ίδια προσόντα να ισχύουν για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Να μην εξαιρούνται οι ανάπηροι, ούτε οι γονείς αυτών (παιδιών με αναπηρίες), οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να είναι επιστημονικά άρτια εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τον ιδιαίτερο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

    Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στην Ειδική Αγωγή, προς όφελος, πρώτα όλων των μαθητών, ανάπηρων και μη, και ύστερα της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Με εκτίμηση

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καπποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:03 | p.p

    Αγαπητή κ. Υπουργέ

    Θέλω να σας αναφέρω το σκεπτικό μου όσον αφορά τις μετατάξεις εκπαιδευτικών σε ανώτερη βαθμίδα. Σε τι εξυπηρετεί το γεγονός όταν κάνει κάποιος εκπαιδευτικός μετάταξη σε ανώτερη βαθμίδα να χάνει την Οργανική του θέση; Συγκεκριμένα έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και μου αναγνωρίστηκε το πτυχίο σαν απόφοιτος Τ.Ε.Ι. χωρίς να λάβουν υπόψη τους την κοινοτική οδηγία που έπρεπε το πτυχίο να αναγνωριστεί σαν απόφοιτος Α.Ε.Ι. Διορίστηκα εδώ και 20 χρόνια σαν εκπαιδευτικός ΠΕ20 και διδάσκω το μάθημα της πληροφορικής . Μετά από χρόνια έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και μου αναγνωρίζει το πτυχίο σαν απόφοιτος Α.Ε.Ι. ΠΕ19 . Θέλω να κάνω μετάταξη από ΠΕ20 σε ΠΕ19 που το δικαιούμαι , αλλά χάνω την οργανική μου θέση που κατέχω 20 χρόνια και υπάρχει περίπτωση να πάω και σε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του νομοθέτη, διότι πληροφορική διδάσκω τώρα σαν ΠΕ20 Πληροφορική θα διδάξω και σαν ΠΕ19 για ποιόν λόγω να χάσω την Οργανική μου θέση και να διαλύσω την οικογένειά μου αν πάω και σε άλλη περιοχή; Είμαι της γνώμης πως πρέπει να ενθαρίνονται οι συνάδελφοι να αποκτούν πτυχία ανώτερα και να δικαιώνονται και όχι να μένουν στάσιμοι.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | Αλεξίου Βασ.

    Αδιόριστη εκαπαιδευτικός από το 1990.
    Κυρία υπουργέ, πιστεύω ότι καταβάθος γνωρίζετε την αδικία που πάει να γίνει, γιατί ίσως δεν ενημερωθήκατε σωστά.
    Το σωστό και πρέπον θα ήταν για αρκετά χρόνια ακόμη να παραμείνει το ισχύον σύστημα.
    Είμαστε αυτή η γενιά των πτυχιούχων 1990-1998 περίπου, όπου ουσιαστικά η εφαρμογή του ΑΣΕΠ μας πέταξε έξω από το διορισμό. Και τώρα έρχεται λαίλαπα, ξανά στην ίδια γενιά, όπου για δεύτερη φορά πάει να γίνει το ίδιο. Δεν μας το λέτε τουλάχιστον κατάμουτρα ότι <>

    Και σαν μην έφτανε αυτό θέλετε να ξαναδίνουμε ΑΣΕΠ και ΑΣΕΠ και πάλι ΑΣΕΠ, ολόιδια μαθητούδια που περιμένουν τις απανωτές εξεταστικές περίοδοι,λες και η επιτυχία εκεί μας κάνει ικανούς εκπαιδευτικούς.
    Ξέρετε ο άνθρωπος με τον καιρό τα ξεχνάει όλα.Εκείνο όμως που δεν ξεχνιέται ποτέ είναι το άδικο. Γιατί εμείς είμαστε που θα ΑΔΙΚΗΘΟΥΜΕ και όχι οι νεότεροι . Αυτοί δε θα χάσουν τίποτε. Άλλωστε γνώριζαν οι νεότεροι συνάδελφοι όταν έμπαιναν στα πανεπιστήμια ποια θα ήταν η σειρά τους. Παρόλα αυτά διαμαρτύρονται τώρα και ζητούν ΑΣΕΠ. Δεν μας είπαν όμως είναι το ίδιο; έχουν την εντύπωση ότι διαγωνίζονται επί ίσοις όροις; ΟΧΙ συνάδελφοι. Ψεύδεστε και το γνωρίζετε καλά. Όσο γι αυτό που ισχυρίζεστε ότι έτσι επιλέγονται οι καλύτεροι, αυτά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και να υπενθυμίσω βέβαια σε όλους τους νεότερους ότι σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται οι ίδιοι στη δική μας θέση.
    Έλεος κύριοι, ας αρκεί τουλάχιστον μία επιτυχία στο ΑΣΕΠ και να προσμετράται η προϋπηρεσία.
    Άλλωστε έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | ΔΩΡΑ

    Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα εκατοντάδες μυνήματα απελπισμένων,αδικημένων,απογοητευμένων από τις συνεχείς αλλαγές του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών, ένα συμπέρασμα βγαίνει.
    -ζητάμε ένα δίκαιο,αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης βασισμένο σε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια
    -ένα σύστημα που δε θα αδικεί κανέναν, ούτε αυτόν που έχει επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ούτε αυτόν που σπειρί-σπειρί έχει μαζέψει προυπυρεσία.
    -ποια, όμως ,είναι πραγματικά τα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια?
    1.ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ
    2.ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ
    3.ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΣΕΠ
    4.ΟΛΗ Η ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ ΠΡΟΥΠΥΡΕΣΙΑ.
    5.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    6.ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
    7.ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ

    Είναι δικό σας μέλημα να σκεφτείτε το δικαιότερο τρόπο μοριοδότησης ώστε ο καθένας να συγκεντρώσει αθροιστικά τα μόρια που του αναλογούν,αφού όλες οι κυβερνήσεις, κατά καιρούς, κάτι του ζητούσαν και αυτός…… έτρεχε να ΜΑΖΕΥΕΙ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | μάκης

    κυρία υπουργέ

    η λογική «πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι» που λένε στο χωριό μου, δεν νομίζω πως είναι ο σωστότερος τρόπος για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα!!!

    ως υποψήφια βουλευτής και σεις, αναρτήσατε στην ιστοσελίδα σας το βιογραφικό σας, με κύριο επιχείρημα την «προϋπηρεσία σας» στα κοινά του τόπου…και καλώς πράξατε!
    Πώς λοιπόν στην ανάλογη περίπτωση των εκπαιδευτικών, διαγράφετε διά μιας την προϋπηρεσία τους; Μάλιστα δε, προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέσα από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και διδασκαλία σε δημόσια σχολεία του υπεπθ;
    Δεν θα μπω καν στην διαδικασία απολογισμού και υπολογισμού χιλιομέτρων, ξενητιάς από τα σπίτια και τον τόπο μας, φθορά αυτοκινήτων και το βασικότερο, φθορά ψυχολογική…ο καθένας έχει την ιστορία του και τα προβλήματά του!!! Όλοι με μια βαλίτσα στο χέρι, γιατί το υπεπθ μας κάλεσε κάπου αναπληρωτές, να υπηρετήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, με αντάλλαγμα μόρια προϋπηρεσίας και μελλοντικό διορισμό με κάποιον από τους νόμιμους τρόπους διορισμού!!!
    Αν λοιπόν έχετε σκοπό την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης, ας γίνει τουλάχιστον χωρίς εκπλήξεις!!! Σε βάθος χρόνου, ώστε ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του! Δεν είπατε τίποτα για το 24μηνο+ΑΣΕΠ, σαν τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτόν δεν έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ!!!! Τίποτα ξεκάθαρα για το 40%, σαν αυτοί οι άνθρωποι δεν προσέφεραν υπηρεσία στην ελληνική Παιδεία στα σχολεία του υπεπθ!!!
    Σε ποιο χώρο δεν ζητούν προϋπηρεσία; Αντιθέτως δε, ίσως είναι το σημαντικότερο προσόν κάποιου για την πρόσληψη!
    Δεν χρειάζεται βιασύνη! Η βιασύνη είναι ίσως ο χειρότερος σύμβουλός σας αυτή τη στιγμή! Αναλογιστείτε και πράξτε σοφά!!!
    «έλεγχε σοφόν και σοφότερος έσται»!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    2 φορές επιτυχών του ΑΣΕΠ
    & 2η χρόνια αναπληρωτής.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Σπύρος

    Οι ιδέες σας είναι σωστές. Ιδιάιτερα σωστή ο διορισμός ανά σχολείο ή ανά διεύθυνση όπως συμβαίνει και με τις άλλες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.Το μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να το συγκεκριμενοποιήσετε. Προτείνω την κατάργηση της ωρομισθίας. Είναι πραγματικά κοροϊδία. Υπογράφεις υπευθυνη δήλωση ότι δεν διδάσκεις αλλού ή δεν έχεις εταιρεία ένω κάτι τέτοιο φυσικά και δεν τηρείται.Πως θα ζήσεις με τα λεφτά της ωρομισθίας;¨ολοι κάνουν ιδιαίτερα και δουλεύουν μαύρα σε φροντιστήρια. Ολα τα αρνητικά σχόλια στα μέτρα που προτείνονται οφείλονται στο εμπόριο ελπίδας που δινόταν με αυτά τα μόρια για να διοριστείς μόνιμος τελικά. Δώστε ένα τέρμα με την κατάργηση των ωρομίσθιων καθηγητών. Η Μόνιμος ή αναπληρωτής έστω καθηγητής με μισθό για να μην νιώθεις ως ωρομίσθιος ο παρακατιανός του σχολείου και να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου. Και κάτι άσχετο. Μην καταργήσετε τη βάση του δέκα, ή αν το κάνετε μειώστε κατά 50% τους εισακτέους.Η ποσότητα αντιστρατεύεται την ποιότητα. Κατευθύνετε τον πολύ κόσμο στα ΙΕΚ αναβαθμίζοντας τα. Οι περισσότεροι εφόδια για δουλειά ψάχνουν όχι ανώτερη μόρφωση και έιναι λογικό

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:53 | Ζαμπέτης Στράτος

    Ανοικτή επιστολή στην υπουργό παιδείας

    Κα Υπουργέ της Παιδείας
    Αφορμή για την επιστολή μου αυτή είναι η πρόθεσή μου να σας ενημερώσω διεξοδικά για τις ανισότητες που δημιουργεί το δρομολογηθέν νομοσχέδιο του υπουργείου σας σχετικά με τις προσλήψεις του εκπαιδευτικού δυναμικού και να σας εκφράσω την αντίθεση και δυσφορία μου.
    Είναι αλήθεια ότι το σύστημα πρόσληψης για τους εκπαιδευτικούς ,κατα γενική ομολογία, μετά το 2007 και τη διάταξη για το 24μηνο και τη διατήρηση του 60-40 , είχε βρει μια σχετική ισορροπία.
    Βέβαια κανείς δε κρύβει ότι το σύστημα έχει ατέλειες, ΠΔΣ, διορισμοί μέσω Σιβιτάνιδείου και εκκλησιαστικών γυμνασίων ,” φωτογραφικές “διατάξεις τύπου ΟΑΕΔ.
    Ποιος όμως ευθύνεται για όλα αυτά και ποιος την πληρώνει , με βάση τις εξαγγελίες σας; Θυσιάζονται λοιπόν στο βωμό της “αξιοκρατίας” κατά το νέον ΠΑΣΟΚ, ή ενός συστήματος βιομηχανίας ΑΣΕΠ, κατ΄εμέ, το σύνολο των αναπληρωτών και ωρομισθίων.Των εκπαιδευτικών ,δηλαδή, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ,καλούνται από την Αλεξανδρούπολη ως το Καστελόριζο να καλύψουν,πολλές φορές με δικά τους έξοδα, τις ατέλειες του συστήματος.
    Αυτούς τους εκπαιδευτικούς μετά από χρόνια ωρομισθίας και αναπλήρωσης, σε όλες τις τάξεις της Δ/μιας, τους λέμε ότι είναι άχρηστοι, αστοιχείωτοι και πρέπει στα 40 ή στα 45 τους να διαγωνιστούν στο σύστημα βιομηχανίας ΑΣΕΠ με τα γνωστά φροντιστήρια και με 4000 Ε “φιλική “ τιμή.
    Έτσι λοιπόν το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία 60 μέρες μετά τη νίκη του;
    Θυμάμαι, Κα Υπουργέ, την επαγγελματική μου πορεία να κλονίζεται το 1997 με την κατάργηση της επετηρίδος από τον Κο Αρσένη.Ενώ λοιπόν μάζευα τ α κομμάτια μου με αξιοπρέπεια και χωρίς ίχνος ατομικισμού, καλούμαι ξανά στα 45 μου πλέον να αντιμετωπίσω μετά 3 χρόνια αναπλήρωσης στο Δημόσιο το φάσμα της απαξίωσης.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ,ΠΟΤΙΣΜΈΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΕΠ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ.
    Θέλω ,επίσης, όχι σεμνά και ταπεινά μα με αξιοπρέπεια να σας θυμίσω την επερώτηση που είχατε καταθέσει εσείς και άλλοι16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις 26-02- 2008, στην οποία τάσσεστε υπέρ του διορισμού των αναπληρωτών από τον Πίνακα μετά από 2 έτη.
    Σας καλώ λοιπόν να αγωνιστείτε για τη θέση που υποστηρίξατε στην επερώτησή σας.
    Η δέσμευση του Υπουργείου για πρόσληψη των συναδέλφων που έχουν κατοχυρώσει ηθικό αλλά και ουσιαστικό δικαίωμα, λόγω προϋπηρεσίας, με απασχόλησή τους στο μεσοδιάστημα σαν αναπληρωτές , είναι το ελάχιστα αποδεκτό και ηθικά σωστό.
    Κλείνω την επιστολή μου με ευχές για υγεία, τις άγιες μέρες που έρχονται και διαύγεια πολιτικού νου. Ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον και δε ψυχοποιείται από την ηλεκτρονική, χρήσιμη κατά τ΄αλλα, διακυβέρνηση.

    Σας χαιρετώ!

    Κερατσίνι 02-11-2009 Στράτος Ζαμπέτης
    ( φιλόλογος αναπληρωτής )

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:51 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ Σ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ;
    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ;
    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.(ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΕΡΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;)
    ΜΗΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ;
    ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ «ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ».
    ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ(ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ (ΑΣΠΑΙΤΕ)
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ!!!
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΤΟΤΕ ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Υ.(ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΟΙ Δ.Υ.)
    ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:49 | ΜΑΡΙΑ Σ.

    Για το σχόλιο από Ε. — Δεκεμβρίου 3, 2009 @ 3:43 μμ
    Συνάδελφε λες ότι η νεότερη γενιά δεν έχει ελπίδα στο διορισμό.
    Για σκέψου όλους αυτούς που είναι 40 χρονών με παιδιά και υποχρεώσεις που πίστεψαν σε έναν διορισμό και τώρα έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας;
    Τι ελπίδες έχουν αυτοί για το μέλλον;
    Διάβασε όλα τα μηνύματα που είναι κραυγή αγωνίας, τα περισσότερα ανώνυμα, γιατί ντρεπόμαστε να εκφράσουμε τη μιζέρια που ζούμε στο μέγεθός της;
    Πιστεύω ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου για να μην αιφνιδιάζεται κανείς. Έτσι οι νεότεροι θα σχεδιάσουν αλλιώς τη ζωή τους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    αξιοτιμη κυρια υπουργε.
    ειμαι αναπληρωτης δουλευω φετος για 1η φορα.Επειδη απο μικρος δημιουργησα οικογενεια και παιδια επρεπε να δουλεψω σε φροντιστηριο γιατι τα εσοδα απο ΠΔΣ και ωρομισθια ουτε για το νοικι δεν εφταναν.
    ΑΣΕΠ εδωσα δυο φορες…ηταν οι χειροτερες μερες της ζωης μου το πρωι τα παιδια απο το μεσημερι μεχρι το βραδυ φροντιστηριο και μετα με οσο κουραγιο ειχε μεινει διαβασμα για τον ΑΣΕΠ . ειμουνα επιτυχωνταςκαι τις 2 φορες. το 2007 πηραν 570 ειμουν 1000 σειρα περιπου..το 2009 πηραν 270 ειμου 505 σειρα. Τι ατυχια αν επερναν και το 2009 570 τωρα θα ειμουν διορισμενος.Με τα μορια του ΑΣΕΠ δεν μπορουσα να πιασω την αναπληρωση οποτε ενα απο τους λογους που αποφασισαμε να κανουμε τριτο παιδι με την γυναικα μου ηταν και αυτος.το 20% λοιπον και τα μορια απο τουσ δυο επιτυχημενους ΑΣΕΠ με οδηγησαν στην αναπληρωση.επιτελους ειπα μετα απο τοσα χρονια κουρασης και ταλαιπωριας θα μπορεσω και εγω να διορισθω θα κανω αλλα 2 χρονια αναπληρωτης και θα συμπηρωσω 24 μηνες εχω και δυο επιτυχιες στον ΑΣΕΠ οποτε εχω αποδειξει και με το παραπανω οτι κατι αξιζω.
    Δυστηχως ομως λογαριαζα χωρις εσας.Αν δεν δωσετε αλλα 3 χρονια μεταβατικης περιοδου καταστραφηκα.Εφυγα και απο το φροντιστηριο …που θα βρω παλι δουλεια?
    Θα περασω αραγε στον επομενο ΑΣΕΠ?
    ΚΥρια Διαμαντοπουλου εχω προγραμματισει την ζωη μου
    ΜΗΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΛΑΣΕΤΕ…
    ΔΕΝ ΘΑ Τ’ΑΝΤΕΞΩ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | Σουγκάρης Θεμιστοκλής

    Κυρία Υπουργέ, εύχομαι το έργο σας να πετύχει. Εργάζομαι στα φροντιστήρια και υπηρετώ το θεσμό της παιδείας από τον ιδιωτικό τομέα. Απασχόλησα πολλούς καθηγητές που τώρα είναι διορισμένοι και μόνο το έργο αυτών αναγνωρίζεται απο το κράτος. Θεωρώ απαράδεκτη και άνιση αυτή τη συμπεριφορά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς αναγνωρίζονται και ως κατάλληλοι βαθμολογητές στα εξεταστικά κέντρα ενώ εγώ δεν έχω τα προσόντα να βαθμολογήσω γραπτά και να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό σύστημα. Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης καταθέτω τις εξής σκέψεις:
    1) Αναγνώριση των ετών εργασίας των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια.
    2) Δυνατότητα συνεργασίας σε ενισχυτική διδασκαλία και
    3) Δικαίωμα αίτησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως βαθμολογητές στα βαθμολογικά κέντρα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | Παρασκευή

    Διαβάζοντας τις προτάσεις των υπολοίπων και έχοντας ήδη καταθέσει και τη δική μου,θα ήθελα να προσθέσω πως αν τελικά κριθούν απαραίτητες οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τουλάχιστον να τεθούν σε εφαρμογή μετά απο μια 3ετία.
    Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι οι οποίοι ήδη εργάζονατι έχουν πορευθεί με το ισχύον καθεστώς και πιστεύω ότι είναι άδικος οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός τους.

    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | Αθηνά

    15 χρόνια μαύρης εργασίας μέχρι να καταφέρω να ξεκινήσω να εργάζομαι ως εκπαιδευτικός και στην συνέχεια να εργάζομαι ωρομίσθια το χειμώνα και οπουδήποτε το καλοκαίρι προκειμένου να ξεχρεώσω τα δανεικά που έπαιρνα για να επιβιώσω στη διάρκεια της ωρομισθίας μου. Μέσα στα 8 χρόνια που εργάζομαι στην εκπαίδευση ο νόμος για τις προσλήψεις έχει αλλάξει ή τροποποιηθεί 3 φορές. Και ενώ πριν από 8 μήνες εσείς η ίδια κ.Διαμαντοπούλου εξαγγείλατε νέα μέτρα προσλήψεων στην παιδεία τώρα που γίνατε κυβέρνηση τα αναιρείτε.ΑΡΚΕΤΑ. Έχω και μια ζωή να ζήσω που βρίσκεται διαρκώς στο περιθώριο.Από εδώ και στο εξής αγώνας μέχρι δικαίωσης.ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ..

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:32 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

    ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΤΗ
    2005-06 και 2006-07: 230 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1046ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2007-08 και 2008-09: 72 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1093ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2009-10: 24 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 496 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ

    ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΗΤΡΕΠΤΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΕΠ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 7500 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ 48 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΊ’ΔΙΑ.
    ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 21% ΓΙΑ ΤΟ 2005-2007, ΤΟ 6.5% ΓΙΑ ΤΟ 2007-2009 ΚΑΙ ΤΟ 4.8% ΓΙΑ ΤΟ 2009-2010.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΟΛΥΛΕΥΟΝ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 400 ΝΑ ΠΑΛΕΥΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΔ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ Π.Χ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ?ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ?.ΤΟΤΕ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1/3 ΤΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ?
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙ ΟΛΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΕΧΩΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ Κ.Τ.Λ.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι συνάδελφοι που έχουν σχολιάσει για το θέμα των Πολυτέκνων,δεν είναι κατά της κοινωνικής πολιτικής προς αυτούς.Είναι κατά της κατάφορης αδικίας που νιώθουν όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζονται αξιοπρεπώς να καταλάβουν μια θέση εργασίας,με κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους!
    Ας μας πουν οι Πολύτεκνοι:
    Είναι δίκαιο να διορίζονται στον τόπο διαμονής τους χωρίς να υπάρχουν κενά στα σχολεία?
    Είναι δίκαιο να δημιουργούν υπεραριθμίες σε ειδικότητες,να εκτοπίζουν μακριά από τα σπίτια τους συναδέλφους και να χάνουν την οργανική τους θέση,επειδή οι ίδιοι δεν θεωρούνται υπεράριθμοι?
    Είναι δίκαιο να παραμένουν στα σχολεία χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας και να πληρώνονται για να κάθονται στα γραφεία ή να βγάζουν φωτοτυπίες?
    Είναι δίκαιο να απαλλάσσονται από σχολικές υπευθυνότητες και εργασίες δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων?
    Είναι δίκαιο να παραιτούνται από μόνιμες θέσεις στο δημόσιο ,όπου υπάρχουν ανάγκες,για να επαναπροσληφθούν σε σχολεία που δεν έχουν κενά?
    Είναι δίκαιο να διορίζονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας για τα ίδια παιδιά?
    Είναι δίκαιο να εξαιρούνται από τα κριτήρια των υπολοίπων συναδέλφων στους διορισμούς?
    Γιατί οι προσωπικές τους επιλογές να είναι σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων?
    Γιατί δεν λέτε τίποτα για την κοινωνική πολιτική και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες(μονογονεϊκές οικογένειες,άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις κτλ.),και αντιδράτε στο να έχουν τα ίδια προνόμια ακόμα και οι τρίτεκνοι,η διαφορά είναι στο ένα παιδί??Αξίζουν μόνο αυτοί που κάνουν πολλά παιδιά?

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:22 | Καραδήμος Χαράλαμπος – διορισμένος Π Ε 04

    από ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ – — Δεκεμβρίου 1, 2009 @ 11:46 πμ

    Μετα απο 10 χρονια κουρασης και ταλαιπωρίας (σε βουνα και σε λαγκάδια) της συζυγου μου (38 ετων) δεν θα ηταν σωστό να υπαρξει χρονος γι`αυτους και αυτες που μέχρι τώρα ηταν καλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και τωρα ξαφνικα δεν ειναι ΚΑΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και πρεπει να συναγωνιστούν τα νεα παιδια που δικαια πρεπει να εχουν και αυτοί τις ευκαιριες τους.
    Ναι ΑΛΛΑ πως θα τους συναγωνισθή η συζυγος μου αφου ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ
    1) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ …..!
    2) ΝΑ ΒΡΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ
    3) ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ
    4) ΝΑ ΕΙΝΑΙ Μ Α Ν Α ΚΑΙ
    5) ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (!) ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 199………

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 60 ΑΣΕΠ 40 ΕΝΙΑΙΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΟ
    Ευχαριστω που το διαβάσατε, ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ …!
    από Αλεξανδρος εκπαιδευτικος πρωτοβαθμιας – — Δεκεμβρίου
    Να μην αλλάξει τίποτα.
    Να παραμεινει το συστημα οπως ειναι, 60-40.
    Τεραστειος αριθμος εκπαιδευτικων εχει κανονισει ολη τη ζωη του με το υπαρχον συστημα, οποιαδηποτε αλλαγη θα αδικησει και θα δυσαρεστησει τους παντες.
    Ο ΑΣΕΠ δεν καθοριζει αν ειμαστε καλοι δασκαλοι , αλλα καλοι παπαγαλοι.
    Η αξιολογηση θα καταφερει να ορισει αν ειμαστε αποτελεσματικοι.
    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.
    (αξιολογηση και αλλαγη στην μοριοδοτηση μπορουν να γινουν χωρις να καταταστραφουν τοσο τα παιδια που θα μεινουν χωρις δασκαλους, οσο και οι εκπαιδευτικοι που θυσιαζουν τα παντα για αυτο το επαγγελμα.)
    Το Πασοκ θα καταψηφιστει απο το συνολο των εκπαιδευτικων ανα την Ελλάδα αν πραγματοποιησετε αυτα που προτεινετε.Μην γραφτειτε με μελανα χρωματα στην Ιστορια, μολις σας εμπιστευτηκαμε την εξουσια της Ελλαδας!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΟ
    ΠΤΥΧΙΟ 1991

    ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΣΕΒΑΣΤΗΚΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠ
    ΣΕΒΑΣΤΗΚΑ ΤΟ 16ΜΗΝΟ
    ΔΕΧΤΗΚΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗ ΘΕΣΗ
    ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ 30ΜΗΝΟ
    ΤΡΟΜΑΞΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΣΟ
    ΕΤΡΕΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΦΕΡΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
    ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ

    ??????????????????????????????????????????????????

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

    Κυρία υπουργέ,
    Η συζήτηση περιορίζεται στο πως «βολεύει¨τον καθένα.
    Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί είναι οι καλύτεροι που μπορούμε να έχουμε στα σχολεία μας; ή ακόμη οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται είναι επαρκείς για να διδάξουν και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας;
    Νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι ότι όποιος καταφέρνει να διοριστεί να είναι τέτοια η εκπαίδευσή του και η πρακτική του δοκιμασία που να μην αφήνει ερωματικά για την επάρκειά του.
    Για τον λόγο αυτό όσοι θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί, θα πρέπει κατά το Γερμανικό σύστημα να εκπαιδεύονται πέρα από το γνωστικό αντικείμενο π.χ. Φιλόλογος, Φυσικός, Μουσικός, κ.α. να εκπαιδευτούν σε διδακτικές μεθόδους και θέματα παιδαγωγικά και ψυχολογίας εφήβου.
    Επί πλέον πρέπει να υπάρχει και επαρκής χρόνος πρακτικής άσκησης σε σχολεία με την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτικών. Μετά την επιτυχία σε όλα τα παραπάνω και μάλιστα με όσο γίνεται αυστηρό τρόπο να μπορεί να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός.
    Γιατί όπως και εσείς λέτε «πρώτα ο μαθητής».
    Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω την αντίρρησή μου τόσο στην επετηρίδα, όσο και στον ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αμφισβητεί τις πολύχρονες σπουδές κάποιου, και επί πλέον απαιτεί να γνωρίζει αντικείμενα πού ποτέ δεν διδάχτηκε! Και κατά την γνώμη μου δεν εξασφαλίζει τον καλύτερο εκπαιδευτικό. Η επετηρίδα δεν θα χρειαστεί, αν όσοι επιλέγονται για να γίνουν εκπαιδευτικοί να είναι όσες είναι και οι ανάγκες της εκπαίδευσης.

    Με τιμή
    Ιωακειμίδης Δημήτριος
    καθηγητής μαθηματικός

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | Γρηγόριος Κοκοράκης

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Από το νόμο ζητήται οι πτυχιούχοι του εξωτερικού να έχουν αναγνωρισμένο ως ΙΣΟΤΙΜΟ και ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ το πτυχίο τους με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ.

    Υπάρχουν όμως τμήματα Πανεπιστημίων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βρετανία που δεν χορηγούν τίτλους πτυχίων Bachelor, οι οποίοι δεν είναι αντίστοιχοι στην Ελλάδα, όπως Risk Management, Network Security, Business Planning κ.α.

    Επομένως όλοι αυτοί οι επιστήμονες είτε αναγκάζονται να μείνουν εκτός Δ/βάθμιας εκπαίδευσης ή να προσπαθούν δίνοντας κάποια μαθήματα από το ΔΟΑΤΑΠ να αλλάζουν τίτλος και κατεύθυνση σπουδών. π.χ οι πτυχιούχοι στο Risk Management κατευθύνονται προς το πτυχίο της Γενικής Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι πτυχιούχοι της ασφάλειςας δικτύων, στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές κ.τ.λ.

    Στο ευρύτερο Δημόσιο, στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, δεν απαιτείται παρόμοια αντιστοίχιση των πτυχιών.

    Κα. Υπουργέ θα πρέπει να διορθωθεί αυτό, διότι είναι άδικο.

    Μετά Τιμής,

    Γρηγόριος Κοκοράκης
    ΜΒΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Ν.Κ.

    Σχετικά με τα δύο πρώτα χρόνια υπηρεσίας του νεοδιόριστου:
    1) να υπάρχει ουσιαστική επιμόρφωση τόσο πάνω στο γνωστικό αντικείμενο όσο και σε παιδαγωγικές-διδακτικές προσεγγίσεις. Ας υπάρχει μια σχολή τύπου ΑΣΠΑΙΤΕ-ΣΕΛΕΤΕ (ως προς το περιεχόμενο σπουδών-επιμόρφωσης) όπου θα οργανωθεί έτσι ώστε να μπορεί να «απορροφήσει» και επιμορφώσει με τα επιβαλλόμενα σύγχρονα προγράμματα σπουδών όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς μέσα στα δύο πρώτα χρόνια.
    Η διάρκεια επιμόρφωσης να είναι διάρκειας 6-9 μήνες.
    Στο τέλος της επιμόρφωσης εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων που έλαβε.
    Σημ.: Ας σταματήσει πια η παρωδία των εισαγωγικών επιμορφώσεων διάρκειας 60-100 ωρών στα ΠΕΚ! (όσοι είναι διορισμένοι ξέρουν πολύ καλά..)
    2) Εκπαίδεση-ενημέρωση διάρκειας 1 μήνα για το όλο θεσμικό-νομικό πλαίσιο (δικαιώματα, υποχρεώσεις, νόμοι, τρόπος λειτουργίας διαφόρων τύπων σχολείων, διοικητικές δουλειές σχολείων κλπ).
    πχ να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ξέρει τι προβλέπεται και τι όχι για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εκάστοτε διευθυντές, ειδικά τα πρώτα χρόνια διορισμού του (συχνό φαινόμενο..).
    3) Τα παραπάνω (1),(2) να υλοποιούνται κατά τον πρώτο χρόνο διορισμού. Ο νεοδιόριστος να μην έχει διδακτικά καθήκοντα κατά το διάστημα αυτό.
    4) Υλοποίηση εικονικών διδασκαλιών σε τάξη τον πρώτο χρόνο στα πλαίσια της επιμόρφωσής.
    5) Πλήρες ωράριο-υπηρεσία από το 2ο έτος.
    6) Στο τέλος της διετίας (μετά την εμπειρία της επιμόρφωσης, εικονικής διδασκαλίας και διδασκαλίας σε πραγματικές συνθήκες), ερώτηση προς τον εκπαιδευτικό αν αποδέχεται τη θέση του για παροχή διδακτικού έργου. Αν όχι (κοινώς αν τα βρήκε «σκούρα»), αυστηρή διερεύνηση δυνατότητας απασχόλησής του (μέσω πχ μετάταξης) ανάλογα των προσόντων του σε διοικητικές θέσεις φορέων(πχ διοικητικό προσωπικό σε ΙΕΚ) ή στο ίδιο το σχολείο (πχ γραμματειακή υποστήριξη σε μεγάλο σχολείο).
    Προσοχή: εδώ είναι το δύσκολο τεχνικά σημείο για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα αποτελεί ένα ακόμη παράθυρο..
    Από την άλλη πιστεύω ότι αν κάποιος δεν θέλει να διδάξει, καλό είναι έτσι κι αλλιώς να μην μπει σε τάξη, αλλά να προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλού – με τυπικά προσόντα που πιθανότατα έχει αν σκεφτούμε την όλη διαδικασία που πέρασε μέχρι να διοριστεί. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί έχουν αποδεδειγμένα υψηλά τυπικά προσόντα – βλέπε πτυχία, διαγ. ΑΣΕΠ κλπ- σε σχέση με διοικητικούς υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου μας..

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | κατερινακ κ.

    Kυρια υπουργε,
    ειπατε στιs εξαγγελιεs σαs οτι ο μονοs τροποs διορισμου θα ειναι ο ΑΣΕΠ,αλλα θα μοριοδοτουνται και οι προυπηρεσιεs με καποιο τροπο.Ερωτω ομωs τι μηχανισμουs θα ενεργοποιησει το υπουργειο για να αποκτωνται με διαφανη τροπο οι προυπηρεσιεs;H διαφανεια στιs προσληψειs ορωμισθιων σε διαφορεs δομεs δεν ειναι παντα αυτονοητη η δεδομενη.εκτοs απο την καταργηση των συνεντευξεων προτεινω να ειναι πληρωs και αναλυτικα ανακοινωσιμο απο ποια προσοντα προερχονται τα μορια.Oταν π.χ στα Σχ.Δευτερηs Ευκαιριαs αναγραφονται χ μορια να ξερουμε απο που προκυπτουν γιατι συχνα βλεπουμε προκλητικα υψηλεs και υποπτεs μοριοδοτησειs.Eυχαριστω.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | evagelos

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ.
    Συγχαρητήρια για την πρόθεσή σας να διενεργούνται όλες οι προσλήψεις
    εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ και μόνο έπειτα από επιτυχία σε διαγωνισμό.
    Οι πρόωρες αντιδράσεις όλων των βολεμένων «συνδικαλιζομένων» δείχνει το σωστό των προθεσεών σας.
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
    Γιατι η ΟΛΜΕ κοπτεται τοσο για τους αναπληρωτες¨Μηπως επειδη συνδικαλιζονται και ειναι μελλοντικοι ψηφοφοροι τους¨
    Γιατι δεν επιδεικνυει την ιδια ευαισθησια σε μονιμως επιτυχοντες του
    διαγωνισμου και μονιμως εκτος προυπηρεσιας¨Αυτοι δεν ειναι αξιοι εκπαιδευτικοι?
    1.Κανενας διορισμος απο εδω και στο εξης χωρις προηγουμενη επιτυχια σε διαγωνισμο του ΑΣΕΠ.
    2.Η προυποθεση της επιτυχιας σε διαγωνισμο να αφορα τους παντες.(τριτεκνους ,πολυτεκνους,εργαζομενους σε ιδιωτικα σχολεια)
    3.Καταργηση της πολυνομιας(16 μηνα,30μηνα,24μηνα+ΑΣΕΠ και οτιδηποτε αλλο)
    4.Επειδη αναπληρωτες και ωρομισθιοι παντα θα χρειαζονται οι διορισμοι να γινονται απο δυο πινακες και σε ποσοστα 80% και 20%.
    Ο ΠΡΩΤΟΣ πινακας διοριστεων σε ποσοστο 80% θα καταρτιζεται απο τον ΑΣΕΠ μετα την διεξαγωγη ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ γραπτου διαγωνισμου,και το 80% των επιτυχοντων ανα ειδικοτητα με την υψηλοτερη βαθμολογια θα διοριζεται σε μονιμη οργανικη θεση.
    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ πινακας ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ-ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ
    θα καταρτιζεται απο το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μετα τη ληξη του σχολικου ετους καθε χρονο και να περιλαμβανει.
    α)τους ηδη εγγεγραμμενους στον ενιαιο πινακα και εχοντες προηπυρεσια
    ειτε ως αναπληρωτες ειτε ως ωρομισθιοι.
    β)τους ηδη εγγεγραμμενους επιτυχοντες τουλαχιστον μια φορα σε γραπτο διαγωνισμο του ΑΣΕΠ αφου αποκατασταθει η αδικια που υπεστησαν με τον εντελως ΑΔΙΚΟ νομο που τους αφαιρει στη διετια τα μισα τους μορια,και στην τετραετια το συνολο των μοριων τους(ποιας συναλλαγης το αποτελεσμα ειναι αυτος ο νομος?Οι κυριοι της ΟΛΜΕ και της ΠΕΑ τι λενε επι του θεματος?Μηπως το ΝΟΜΙΜΟ ειναι και ΗΘΙΚΟ στην προκειμενη περιπτωση?)και τους προσμετρηθει το συνολο των μοριων που συνελεξαν απο καταβολης διεξαγωγης των διαγωνισμων του ΑΣΕΠ.
    γ)τους μη εγγεγραμμενους σε οποιονδηποτε πινακα αλλα εχοντων τουλαχιστον μια επιτυχια σε διαγωνισμο του ΑΣΕΠ αφου τους προσμετρηθει το συνολο των μοριων ανω της βασης που συνελεξαν κατα τις κατα περιοδους συμετοχης στους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ.
    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ αυτος πινακας1) για να μην τροφοδοτειται συνεχεια και διογκωνεται και 2)για να μην βρεθουν σε εντελως μειονεκτικη θεση οι νεοι και οι μελλοντικοι πτυχιουχοι που δεν εχου ακομη εγγραψει προηπυρεσια η δεν εχουν συμμετασχει σε διαγωνισμο του ΑΣΕΠ θα συρρικνωνεται ως εξης.
    Α)Η προυπηρεσια που αποκτα καποιος π.χ κατα το σχολικο ετος 2009-2010
    αθροιζεται στο συνολο της προυπηρεσιας που εχει ηδη το καλοκαιρι του 2010 και κατα το επομενο σχολικο ετος 2010-2011 μετρα κατα 100%,κατα το επομενο σχολικο ετος 2011-2012να μειωνεται κατα 10% ,το μεθεπομενο να μειωνεται κατα 20% κ.ο.κ ωστε σε 10 ετη να μηδενιστει.
    Β)Ο ιδιος τροπος μειωσης των μοριων να ισχυσει και για οσους εχουν επιτυχια σε διαγωνισμους του ΑΣΕΠ που συμμετειχαν αφου προηγουμενως τους αποδοθει το συνολο των μοριων των επιτυχιων τους και η μειωση να ξεκινα απο την μεθεπομενη σχολικη χρονια του ετους κατα το οποιο επετυχαν στους εκαστοτε διαγωνισμους.
    Κατα αυτο τον τροπο αναπληρωτες και επιτυχοντες του ΑΣΕΠ αντιμετωπιζονται εξισου δικαια ,ο πινακας δεν θα διογκωνετα συνεχεια και δεν αδικουνται καταφωρα οι νεοι και μελλοντικοι πτυχιουχοι.
    Απο τον δευτερο αυτο πινακα αφου θα ανασυντασεται καθε καλοκαιριθα γινεται το 20%των διορισμων (με την προυποθεση οτι υπαρχει οπωσδηποτε επιτυχια σε ενα τουλαχιστον γραπτο διαγωνισμο τουΑΣΕΠ) και θα καλουνται απο το υπουργειο παιδειας βαση καταταξης τους στον πινακα αναπληρωτες και ωρομισθιοι.
    Το 20% των αναπληρωτων του πινακα να ειναι τριτεκνοι.
    Πολυτεκνος(4 παιδια και ανω)να διοριζεται με απλη επιτυχια στον διαγωνισμο ανεξαρτητωσ σειρας καταταξης.
    Η αμαρτωλη Π.Δ.Σ να παψει να προσμετραται στην προυπηρεσια.

    Σας ευχαριστω.