1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:25 | Τσακιρίδης Ηλίας

    Είμαι έλληνας φορολογούμενος ,ιδιοκτήτης φροντιστηρίου είκοσι τέσσερα χρόνια και δεν έχω απασχοληθεί ούτε μία ώρα στο δημόσιο.Αντίθετα απασχολήθηκαν στο φροντιστήριο μου ,πολλοί καθηγητές πριν διοριστούν στο δημόσιο.Για μένα είναι αδιανόητο και προκλητικό να θεωρείται προυπηρεσία η απασχόληση μόνο στο δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό.
    ‘Ετσι δημιουργούνται πολίτες δύο κατηγοριών.θα πρέπει το υπουργείο να αποδεχτεί αυτό που η κοινωνία σήμερα αποδέχεται. Δηλαδή το ρόλο του φροντιστηρίου στην εκπαίδευση και την αναγνώριση της εμπειρίας τών καθηγητών μέσα από την καθημερινή αξιολόγηση μαθητών και γονέων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:22 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    EIMAI Κ.Φ.Α (ΠΕ11)ΕΤΩΝ 41 Κ΄ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ.
    ΕΙΧΑ 40 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2009.ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ,ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Κ΄ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ,1 ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΠΤΥΧΙΟΥ Κ΄ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ.ΘΕΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Κ΄ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΥΔΡΩΤΑ,ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, Κ΄ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΜΙΑ Κ΄ΟΣΑ ΕΒΓΑΖΑ ΦΕΒΓΑΝΕ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ.ΑΝΟΙΚΩ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ(ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ),ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Ο ΑΣΕΠ (ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ)ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΤΑΡΓΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ).

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

    ΔΙΟΡΙΣΤΕ Κ΄ΔΙΚΑΙΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Κ΄ΜΕΤΑ ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΤΑΞΗ ΤΑ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Κ΄ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ;ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ……………….ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!!!!
    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΤΩΝ 42 ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΕΡΝΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | Χρήστος Π.

    Επιτρέψτε μου να επανέλθω στον διαγωγνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς μετά από πολλά σχόλια και παρστηρήσεις που διάβασα.

    Δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μικρότεροι και μεγαλύτεροι (κυρίως μικρότεροι βέβαια) να υποστηρίζουν ότι ο διορισμός των εκπαιδευτικών στα σχολεία πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την επιτυχία σε «πανελλαδικές εξετάσεις».
    Αυτό χρειάζεται το σχολείο σήμερα, εκπαιδευτικούς παιδαγωγικά και διδακτικά απαίδευτους, ανηδίκευτους στις νέες τεχνολογίες, χωρίς γνώση ξένων γλωσσών, αλλά ικανούς να παπαγαλίζουν τα σχολικά και όχι μόνο βιβλία και να αναπαράγάγουν το περιεχόμενό τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ;

    Το σχολείο σήμερα δεν χρειάζεται εκπαιδευτικούς φωτοτυπικά, αλλά σύγχρονους, υποψιασμένους ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενό τους και ξέρουν να το διδάσκουν με σύγχρονες μεθόδους.

    Πρόταση:
    50% μοριοδότηση αντικειμενικών προσόντων με βάση το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ (Μsc, PhD, Νέες Τεχνολογίες, Ξένες Γλώσσες)

    50% γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο
    Ο τελικός βαθμός να προκύπτει από την πρόσθεση των 2.

    Ας απαλλάξουμε επιτέλους το σχολείο από καλούς παπαγάλους, ικανούς αντιγραφείς και μνήμονες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:13 | dim22

    Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου, εαν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη τις εξαγγελίες περι ΑΡΙΣΤΩΝ, ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία πρέπει να γίνεται με βάση τα πιο αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια και αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, με σειρά προτεραιότητας: A) Mεταπτυχιακά, Β) Βαθμός πτυχίου, Γ) ΑΣΕΠ, Δ) Προυπηρεσία και Ε) Ετος κτήσης πτυχίου

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:12 | dim22

    Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου, εαν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη τις εξαγγελίες περι <>, ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία πρέπει να γίνεται με βάση τα πιο αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια και αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, με σειρά προτεραιότητας: A) Mεταπτυχιακά, Β) Βαθμός πτυχίου, Γ) ΑΣΕΠ, Δ) Προυπηρεσία και Ε) Ετος κτήσης πτυχίου

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | Β.Ζ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Πολύ θετική η πρωτοβουλία σας για δημιουργία ενός βήματος για δημόσια διαβούλευση.Αρκεί να μην είναι μόνο επικοινωνιακό τρικ γιατί από αυτά χορτάσαμε επί Νέας Δημοκρατίας .
    Ο κόσμος από σας προσδοκά το καλύτερο. Πρόσέξτε όμως μήπως επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος (κατάργηση επετηρίδας για υποτιθέμεενες καλύτερες μέρες στην εκπαίδευση …).
    τα λάθη αυτά στοίχισαν πολύ σε ανθρώπους που τώρα έχουν ξεπεράσει τα 40 ή τα 45 αλλά όταν μπήκαν στα πανεπιστήμια την δεκαετία του ’80 εισήχθησαν σαν αριστούχοι και είχαν όνειρα…
    Τώρα βρίσκονται ακόμα στο δρόμο μαζεύοντας ένα ένα τα μόρια γιατί έτσι τους είπατε, με δική τους οικονομική επιβάρυνση ,οικογενειακές θυσίες και αμέτρητη ταλαιπωρία .
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΣΕΠ .
    Μέχρι τώρα ήταν?
    Κα Υπουργέ είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός τα τελευταία 18 χρόνια αφού πρώτα πέρασα το μονοπάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης ,υπηρετώ το δημόσιο σχολείο με αγάπη και αφοσίωση ,επιτρέψτε μου όμως να πω το σχολείο δεν το είδα να γίνεται κάλύτερο σε παροχή γνώσης και προσφοράς στους μαθητές με γνώμονα τους συνάδελφους που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ .Δεν είναι εκεί το πρόβλημα της εκπαίδευσης .
    Δεν μετάμορφωθηκε με την κατάργηση της επετηρίδας και έγινε καλύτερο.Αξιους και ικανούς εκπαιδευτικούς που να διακατέχονται με αγάπη για τα παιδιά έχει ανάγκη το σχολείο .
    Ανθρωποι σαν τους χιλιάδες ωρωμισθίους και αναπληρωτές ΄εχουν δοκιμαστεί στην τάξη ,ενώ καποιος με άριστη θεωρητική κατάρτιση μην είστε βέβααιη ότι μπορεί σίγουρα να σταθεί σε μια τάξη και να διδάξει.Πιστέψτε με έχουμε δει πολλά με τα μάτια μας στα δημόσια σχολεία όλα αυτά τα χρόνια .
    Και έπειτα ξέρετε κανένα σύστημα στον κόσμο που να μην δοκιμάζει στην πράξη τον εκπαιδευτικό ?
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ!!!
    Οι πρωτοδιόριστοι είναι μόνα κατ’όνομα δόκιμοι στην Ελλαδα
    Γι όλα αυτά μην είστε άδιαλλακτη και στερήσετε από όλους αυτούς τους συναδέλφους που έχουν αρκετή προυπηρεσία την ευκαιρία να γίνουν μόνιμο προσωπικό .Αναγνωρίστε την προυπηρεσία τους και νομίζω θα τιμήσουν το μεροκάματο τους .
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω οι απόψεις μας όλων που συμμετείχαν να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν.

    ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:03 | ΣΤΑΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών
    Το σύστημα πρόσληψης πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νέο , το οποίο θα διαμορφώνει επετηρίδα κάθε 2 χρόνια με κριτήρια ένα άθροισμα μονάδων , οι οποίες θα συνυπολογίζουν : Βαθμολογία ΑΣΕΠ , Χρόνια αδιοριστίας , Χρόνια διδασκαλίας ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος ( ειδικές κατηγορίες που πάντα πρέπει να υπάρχουν μόνο που οι ωρομίσθιοι δεν πρέπει να αμείβονται με εξευτελιστικές αμοιβές . ) και μεταπτυχιακές σπουδές μόνο αν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία . ( Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι μια άλλη αμαρτωλή περίπτωση , επειδή πολλοί δεν αξίζουν πραγματικά ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένοι ). Οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται εκτός των πρωτευουσών των νομών , του νομού Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης . Επειδή ο νεοδιόριστος θα κάθεται υποχρεωτικά στο σχολείο πρώτου διορισμού 2 χρόνια , γι’ αυτό και θα πρέπει να έχει το δικαίωμα στην αρχική αίτηση για τον αποκλεισμό ή την επιλογή σχολείων .

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 01:02 | zeus

    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    -600 euro ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    -ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55.

    -ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ,ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ.

    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!!!

    ΖΕΥΣ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:51 | ΓΙΩΡΓΟΣ MANETAΣ

    Κα υπουργέ και κυβέρνηση,

    επιλέξατε αυτόν τον τρόπο διαβούλευσης και ευελπιστώ να ορίσετε συναντήσεις με τους φορείς και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων καθηγητών-γονέων-μαθητών για περαιτέρω ανάπτυξη των απόψεων τους. Παρ’όλα αυτά επιτρέψετε μου δύο λόγια για αυτό που σκοπεύετε να κάνετε εσείς και η κυβέρνηση.
    Για την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό σχολείο σήμερα ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο εκπαιδευτικός. Γ’αυτό λοιπόν μην τον στοχοποιείτε.
    Το πρόβλημα του συστήματος είναι το ότι δεν δίνονται κονδύλια δια την αναβάθμιση της παιδείας. Φιάξτε πρώτα τα σχολεία (κτήρια όπου δεν υπάρχουν, εξοπλίστε τα με εργαστηριακές αίθουσες, γήπεδα αθλοπαιδιών, βιβλιοθήκες κλπ), για να γίνουν ελκυστικά στον μαθητή και να κάνετε πράξη το «ολοήμερο» σε λειτουργική βάση, για να ανοίξουν και θέσεις εργασίας και μετά θα καταλάβετε αν χρειάζεται αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών.
    Για να μην αλλάξει ο σχεδιασμός των οικογενειών των εκπαιδευτικών, για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του και τέλος κατά «το μη χείρον βέλτιστον», τώρα δεν χρειάζεται αλλαγή τρόπου πρόσληψης!
    Προτείνω
    Να διατηρηθούν οι πίνακες ως έχουν και το 40%-60%.
    Να διατηρηθούν ως έχουν οι πίνακες πρόσληψης των πολυτέκνων ως κοινωνικό κριτήριο (ειδικά για την χώρα μας) για ευνόητους λόγους!
    Εαν το υπουργείο και η κυβένηση γενικότερα θέλουν να μην υποβαθμιστούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία που δίνουν (βάζοντας τους πτυχιούχους στην απαράδεκτη δοκιμασία του ΑΣΕΠ), ας κάνουν ένα πρόγραμμα σπουδών θέτοντας τα κατάλληλα παιδαγωγικά μαθήματα για όσους φοιτητές θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί και έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος να προγραμματίζει την ζωή του και να μην κρίνεται η επαγγελματική του αποκατάσταση μέσα σε 4 ωρες!!!
    Νομίζω οτι οι λύσεις υπάρχουν μέσα σε απλά και πάνω απ’όλα ανθρώπινα πλαίσια!
    Η λογική «πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι» ή η λογική του «διαίρει και βασίλευε» πρέπει να αποριφθεί!!!
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία
    ένας εκπαιδευτικος

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:50 | ΣΤΑΥΡΟΣ Ζ

    Κυρία Διαμαντοπούλου να πριμοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί η διδακτική εμπειρία που αποκτήθηκε στα φροντιστήρια. ( αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τα ένσημα)

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:41 | ΝΙΚΟΣ

    Σχετικά με το χρόνο παραμονής του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο σχολείο της πρώτης του τοποθέτησης επί τριετία πιστεύω ότι πρέπει να γίνει διετία και προτείνω να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση κάποια δυσπρόσιτα σχολεία με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
    π.χ
    Δεν μπορεί κανείς εκπαιδευτικός να διαμείνει για τρία χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Πρινιάς Εύβοιας. Είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες που σίγουρα θα υπάρξουν παραιτήσεις από την υπηρεσία.

  • Θέμα: Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί-Γονείς Παιδιών με Αναπηρία

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ
    Συμμετέχοντας και εμείς, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών – Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε και να σας υπενθυμίσουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αγνοούνται εσκεμμένα.
    Τα προβλήματα (θεραπευτικά, ιατρικά, εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά κτλ ) που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία είναι πολλαπλά, καθημερινά και πολλές φορές ισόβια. Καθορίζουν δε ριζικά τις όποιες επιλογές (αν τελικά υπάρχουν) των γονέων. Γι αυτό θεωρούμε πως η πολιτική ομογενοποίησης και ισοπέδωσης που προτίθεστε να χαράξετε ως προς τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, θα αποτελέσει για μας θεσμική κατοχύρωση ανισοτήτων, εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού για τους λόγους που εξηγούμε στο παρόν Υπόμνημα.
    Το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή αριθμητική ομάδα,(120 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων) Κυρία Υπουργέ, δε σημαίνει ότι είμαστε και αόρατοι, ότι δεν υπάρχουμε και δεν διεκδικούμε το αυτονόητο για μας και τα παιδιά μας. Πόσο αξιοκρατικό είναι Κα Υπουργέ και πόσο ίσο τελικά και με τι πιθανότητες επιτυχίας να συμμετέχει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ένας γονιός που έχει 2 παιδιά με βαρύ αυτισμό, ή ένας γονιός που δίνει μάχη να κρατήσει το παιδί του στη ζωή περνώντας μήνες στα νοσοκομεία? Τα παραδείγματα αναρίθμητα….. Στα πλαίσια της διαβούλευσης σας εκθέτουμε αναλυτικά την άποψή μας και σας ζητούμε να επιδείξετε την ανάλογη πολιτική ευαισθησία και βούληση λαμβάνοντας υπόψη πως όλα τα δάχτυλα του χεριού κα Υπουργέ δεν είναι ίδια, έχουν όμως ίση αξία.!!!

    Αρχικά επισημαίνουμε το φιλοσοφικό-θεωρητικό-αξιακό πλαίσιο / υπόστρωμα πάνω στο οποίο εδράζεται το σκεπτικό που αναπτύσσουμε. Θεωρούμε πως η θεμελιακή βαρύτητα των ιδεών της ελευθερίας και της ισότητας είναι αδιαπραγμάτευτη και γι’ αυτό ο έμπρακτος μετασχηματισμός τους μέσω εκτελεστικών πράξεων, που αποτρέπουν του να παραμένουν αυτές απλά και μόνο διακηρυκτικές αρχές, είναι το σημείο αιχμής και ο δείκτης ποιότητας μιας Δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, αλλά και ο δείκτης/κριτήριο αξιολόγησης του επιπέδου πολιτισμικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας βάσει των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
    Συγκεκριμένα, η έμπρακτη αναγνώριση της διαφορετικότητας και δη των μειονεκτουσών κοινωνικών κατηγοριών αποτελεί χρέος του κράτους, κάτι που ορίζεται και με συνταγματική επιταγή, ως μέριμνα λήψης των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων αυτών.
    Ενδεικτικά επισημαίνουμε τη ρητή συνταγματική αναφορά (άρθρο 21, §6) σύμφωνα με την οποία «…..τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας…». Με τη διάταξη αυτή, το Σύνταγμα της Χώρας εναρμονίζεται µε τα πιο προοδευτικά Συντάγματα άλλων χωρών και υιοθετείται το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή σε συνδυασμό µε την αρχή της αναλογικής ισότητας (άρθρο 4 §1) αλλά και µε τη διάταξη του άρθρου 116 §2, που επιτρέπει την λήψη θετικών μέτρων υπέρ των ομάδων οι οποίες τελούν υπό συνθήκες πραγματικής ανισότητας, επιτρέπει στο νομοθέτη να λάβει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την προστασία ή για τη διευκόλυνση των ατόμων µε αναπηρία και των οικογενειών τους. Παράλληλα και στο άρθρο 21 §2 αναφέρεται ότι «…..το κράτος μεριμνά για την υγεία και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος και για την περίθαλψη των απόρων….» Στο άρθρο αυτό, θεμελιώνεται το κοινωνικό κράτος δικαίου και η κοινωνική πολιτική του κράτους, η οποία ασκείται µέσω των ειδικότερων νόμων που εκτελούν αυτή τη συνταγματική επιταγή.
    Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, και παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρά το γεγονός, πως από την πλευρά της η Πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται, να συμμερίζεται και να κατανοεί τις εμφανείς και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών ΑμΕΑ δεν έχει λάβει καμιά ουσιαστική μέριμνα για την προστασία αυτών και δη εν προκειμένω για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία.
    Για του λόγου το αληθές σας αναφέρουμε τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται οτι οι προβλέψεις και η μέριμνα για τους γονείς των ΑΜΕΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή τουλάχιστον εικονικές όσον αφορά στο εξεταζόμενο ζήτημα.
    1. Νόμος 2643/98 «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις»
    2. Γνωμοδότηση 545/2006 του Ν.Σ.Κ (30/11/2006) με θέμα «αν οι διατάξεις του 2643/98 τυγχάνουν εφαρμογής στις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών» απεφάνθη αρνητικά.
    3. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ κρίνεται ορθό ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες (πολύτεκνοι) να διορίζονται άμεσα και κατά προτεραιότητα στην εκπαίδευση, άλλες κοινωνικές κατηγορίες να προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών (σκλήρυνση κατά πλάκας, δρεπανοκυτταρική αναιμία) και τέλος άλλες, όπως οι τρίτεκνοι να προτάσσονται σε ποσοστό 20% στις προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων σε γενική και ειδική εκπαίδευση και ΤΑΔ. Η γνωμοδότηση αυτή ήταν σαφώς ανισότιμη ως προς τα Αμεα και τους γονείς παιδιών με αναπηρία.
    4. Νόμος 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς Αμεα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στον πίνακα Β΄ της Ειδικής Αγωγής, (μόνο εκεί) χωρίς ουσιαστικά κανένα αντίκρυσμα αφού αρκετές ειδικότητες στον πίνακα αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο δεδομένου ότι δεν απορροφούνται ως αναπληρωτές σχεδόν ποτέ.
    Με άλλα λόγια ο νομοθέτης μας αναγνωρίζει ως μια ευπαθή κοινωνική κατηγορία, μας εγγράφει στον πίνακα Β’ της Ειδικής Αγωγής αλλά δεν μας αναγνωρίζει τόσο «ευπαθή κοινωνική κατηγορία» όσο τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι άλλο επιπλέον να μας συμβεί πέραν των όσων αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση ώστε να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της άμεσης απορρόφησης μας στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας.!!!! Εξάλλου θεωρούμε παράδοξο το γεγονός ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες στα πλαίσια άσκησης μιας δημογραφικής πολιτικής να τυγχάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων, ενώ γονείς που πραγματικά υποφέρουν να αντιμετωπίζονται με «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και συμπονετικούς φιλανθρωπισμούς»!!!
    Σε ό,τι σχετίζεται τώρα με την ιδιαιτερότητα των γονέων που έχουν παιδιά με αναπηρία τονίζουμε την πολλαπλότητα και τη διάρκεια των δυσκολιών – δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον αγώνα μας για διαρκή και ειδική μέριμνα φροντίδα και περίθαλψη των ανάπηρων παιδιών μας. Παιδιά που χρειάζονται ισοβίως τη συμπαράσταση των γονέων, παιδιά που την ημέρα τους την περνούν σε θεραπείες (τακτικές και έκτακτες) όλου του ιατρικού φάσματος, παιδιά που χρειάζονται την υποστηρικτική παρουσία και συνδρομή των γονέων τους σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας τους.
    Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι
    Α) Ο μόχθος, ψυχικός και σωματικός, των γονέων παιδιών με αναπηρία είναι ανυπολόγιστος.
    Β) Οι οικονομικές απαιτήσεις λόγω της αναπηρίας αυτής καθ΄εαυτής είναι υπέρογκες και μακροχρόνιες αφενός και αφετέρου το πρόβλημα της επιβίωσης και διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών εντείνεται δεδομένου ότι ανάγκες και συνθήκες ζωής τοποθετούν τους γονείς εκτός εργασίας για τη φροντίδα του παιδιού.
    Γ) Εκ των πραγμάτων η δυνατότητα διεκδίκησης εργασίας είναι ανισότιμη.
    Από αυτό συνάγεται ότι το φάσμα του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού δεν είναι μια απλή υπόθεση εργασίας, μια έωλη διαπίστωση, αλλά συνιστά τη διαρκώς παρούσα δική μας πραγματικότητα. Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είμαστε η ζωντανή απόδειξη επ’ αυτού!
    Δ) Να τονιστεί μάλιστα στο σημείο αυτό, ότι η συνθήκη της ύπαρξης μας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την έννοια της ελεύθερης βούλησης ως δυνατότητα επιλογής και απόφασης. Ως γονείς παιδιών ΑμΕΑ δεν έχουμε καμιά επιλογή. Βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη κατάσταση χωρίς τη δική μας υπαιτιότητα. Δεν κάνουμε ανάπηρα παιδιά για να τύχουμε των ευεργεσιών της όποιας νομοθετικής ρύθμισης… Και ό,τι αναφέρουμε είναι το ελάχιστο του τι μπορεί να λεχθεί για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα παιδιά μας.
    Τέλος, αφήσαμε τελευταία μια σημαντική για εμάς παράμετρο. Όλοι εμείς οι γονείς ΑΜΕΑ και εκπαιδευτικοί συνάμα είμαστε κάτοχοι ενός βιωματικού εμπειρικού και παιδαγωγικού αντιστοίχως κεφαλαίου που δεν μπορεί να αποκτηθεί από κανένα Πανεπιστήμιο, κι ούτε κι από κάποιο σεμινάριο 400 ωρών (τα οποία σημειωτέον έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια και περιφέρονται ετησίως από πόλη σε πόλη με ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος). Γνωρίζετε αρκούντως τι συμβαίνει με την εμπορευματοποίηση στο χώρο κυρίως της ειδικής αγωγής…
    Κι αν οι σύγχρονες παιδαγωγικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις τοποθετούν την ενσυναίσθηση στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πράξης και αγωγής, ποιος άλλος κατέχει αυτή την ψυχοδυναμική και παιδαγωγική προσέγγιση καλύτερα από τους γονείς ΑΜΕΑ – εκπαιδευτικούς; Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει αυτό το ανεκτίμητο και επίπονα αποκτημένο κεφάλαιο γνώσεων και εμπειριών. Θεωρούμε τους εαυτούς μας δια βίου επιμορφούμενους μέσα από τη διάδραση με τα παιδιά μας αλλά και επιμορφωτές – παιδαγωγούς αντίστοιχα στον τόσο ιδιαίτερο χώρο τόσο της Ειδικής όσο και Γενικής αντίστοιχα Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ευθύνη και χρέος της Πολιτείας να μας εντάξει στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας και να αξιοποιήσει αυτή την ανεκτίμητη γνωστική και εμπειρική κατάρτιση που ως εκπαιδευτικοί κατέχουμε.

    Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί – γονείς ΑΜΕΑ αποτελούμε μια μικρή αριθμητικά ομάδα 120 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων (όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και από τον πίνακα Β΄ στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι) γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην εργασία, λόγω των ανυπέρβλητων αναγκαιοτήτων και απαιτήσεων των συνθηκών ζωής μας. Οι οικογένειες μας αντιμετωπιζουν ένα ευρύ φάσμα αναπηριών και ειδικών αναγκών, (π.χ. παιδιά με καρκίνο, λευχαιμία, βαριά νοητική στέρηση, αυτισμό, τετραπληγίες κτλ), προβλημάτων που χρήζουν διαρκούς ειδικής μέριμνας και φροντίδας επί 24ωρου βάσεως. Με ποιους ίσους όρους μπορεί να διαγωνιστεί άραγε μια μητέρα 2 παιδιών με βαρύ αυτισμό ή ένας γονιός που για λόγους θεραπείας του παιδιού του κατοικοεδρεύει για μήνες στα νοσοκομεία; Τα παραδείγματα άπειρα!

    Τέλος σας ενημερώνουμε πως το συγκεκριμένο αίτημά μας στηρίζουν:
    – ΕΣΑΜΕΑ (σας έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα.)
    – ΟΛΜΕ
    – Όλοι οι Σύλλογοι και οι Φορείς που στόχο έχουν την στήριξη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.
    – Γονεϊκό κίνημα ΑΜΕΑ. (Σύντομα θα σας αποσταλούν και εγγράφως οι υπογραφές όλων των συλλόγων ΑΜΕΑ που στηρίζουν το αίτημά μας)

    Δεν ζητούμε φιλανθρωπίες και οίκτο.!!! Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπειά μας.

    Διεκδικούμε:
    1. Εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3255/2004 (Αρ. ΦΕΚ 138 – Τεύχος Α΄), προκειμένου οι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να διορίζονται σε θέσεις Εκπαιδευτικών των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.
    Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων. Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση του αιτήματός μας και αναμένουμε πως θα επιληφθείτε άμεσα του θέματός μας.

    Με Εκτίμηση

    Για το ΔΣ του Συλλόγου

    ο Πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας

    Κουμουστιβίδης Κωνσταντίνος Πρασιάδου Σταυρούλα

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:21 | ΞΕΝΟΦΩΝ Δ.

    Αγαπητή Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ, ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ,ΜΟΝΙΜΟΙ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗ Δ΄ Δ/ΝΣΗ ΔΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΕΛΑΤΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 4-ΔΕΚ-2009.

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

    α)ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΤΕΙ ΤΟ ΣΧ.ΕΤ. 2009-2010;

    β)ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΗΦΘΕΙ ΣΤΟ Ι.Ε.Κ.ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ;

    γ)ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

    δ)ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Κ.& ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 45.ΟΟΟ ΕΥΡΩ;

    ε)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;(ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΙΟΥΝΗΣ 2009)

    ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ.
    ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:21 | ΕΛΛΗ

    Είμαι εκπαιδευτικός στην τεχνική εκπαίδευση.Ειδικότητα ΠΕ18.10 Νοσηλευτίκης.Έχω προϋπηρεσία 36.5 μήνες την οποία απέκτησα απο το 1994,υπηρετώντας ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια ανά την Ελλάδα με αδιάβλητα αντικειμενικά κριτήρια σε αντίθεση με τα λεγόμενα της κ.Υπουργού.Ας μην γενικεύουμε από τα παραδείγματα της ΠΔΣ και της Σιβιτανιδείου.Στα 40 μου χρόνια με οικογένεια και 2 παιδιά δεν θεωρώ δίκαιο να είναι η επιτυχία στον ΑΣΕΠ κυρίαρχο προσόν για τον διορισμό μου.Ας αντιμετωπίσει η κ.Υπουργός το θέμα των αναπληρωτών με μια ρύθμιση αντίστοιχη της ρύθμισης του 2008 (ρύθμιση 30μηνου),η οποία προέβλεπε και την εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ-για την οποία τόσο πασχίζουμε οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων- με την αντίστοιχη προυπηρεσία,ώστε να αποκτηθεί και για εμάς η ζητούμενη για τον διορισμό μας παιδαγωγική κατάρτηση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | ΕΛΕΝΗ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ,ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΗΔΗ ΕΞΟΥΘΕΝΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΕΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΩΡΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ!ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΣΕ ΜΑΥΤΟ 5,8,..10 ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ 36 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑ…ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ!ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΕΜΕΙΣ ΟΙ 36 ΧΡΟΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΑ 23 ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ?ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠ,ΕΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΛΟΓΩΣ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΚΟΥΚΙΑ!!!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΕ ΠΔΣ,ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ,ΟΑΕΔ Κ.Τ.Λ.ΒΑΛΤΕΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ!ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΒΑΛΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | ΕΙΡΗΝΗ

    – 2 φορές επιτυχούσα ΑΣΕΠ
    – Ατελείωτο διάβασμα, μακριά από οικογένεια φίλους
    – Επιτέλους ωρομίσθια για λίγες ώρες
    – Μισθός ανύπαρκτος ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΔΑ για το αύριο, λόγω μοριοδότησης
    – Φέτος μετά από 7 χρόνια προσπαθειών αναπληρώτρια
    – Σήμερα με καταρρακωμένο ηθικό, μη ξέροντας τι μου ξημερώνει αύριο, με
    ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΕΣ όλες τις θυσίες του παρελθόντος.
    – ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΩ και κόπιασα για
    να φτάσω εδώ που είμαι από την πρώτη μέρα της αποφοίτησης μου.
    – Έφτιαξα τη ζωή μου με βάση τα δεδομένα που μου δώσατε όλα αυτά τα
    χρόνια

    ΜΗΝ ΜΕ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΡΙΣΕ, ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
    – Διατήρηση του 60% – 40% για κάποια χρόνια ακόμα για να μην αδικηθεί
    κανείς
    – Πρόσληψη σε ΠΔΣ, ΣΔΕ, Σιβιτανίδειο… από ενιαίο πίνακα με μόρια από ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία

    Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.01

    Καλή δύναμη σε όλους

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:02 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Π.Χ ΠΕ09,ΠΕ10,ΠΕ13)ΠΟΥ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ(ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ (ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΘΙΑΣ Π.Χ)ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΓΡΑΨΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΑΦΟΥ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΗ,ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΓΩΝΙΩΔΩΣ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ.ΤΗ ΔΙΚΑΙΑ ΑΥΤΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | Κωστοπούλου Στυλιανή

    Κυρία Υπουργέ

    Ευχαριστώ που μας δίνετε την δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τα παράπονά μας για την Εκπαίδευση σε ανοιχτή διαδικασία, κάτι που μέχρι τώρα γινόταν αποκλειστικά σε επίπεδο παρέας ή οικογένειας.
    Αρχικά θα ήθελα να δημοσιοποιήσω το παράπονό μου και στη συνέχεια τις απόψεις μου.
    Έλαβα το πτυχίο της Φιλολογίας το 1990. Για λόγους βιοποριστικούς – καθότι πρέπει και κάπως να επιβιώσουμε -εργάστηκα για αρκετά χρόνια σε χώρο πέραν της εκπαίδευσης περιμένοντας τον διορισμό μου σύμφωνα με την επετηρίδα. Η επετηρίδα καταργήθηκε ξαφνικά και χωρίς μεταβατική περίοδο για όσους ήταν πολύ κοντά στον διορισμό . Όμως η αγάπη μου για την εκπαίδευση και τα παιδιά με οδήγησε να παραιτηθώ και να εργαστώ για μία σχολική χρονιά ως αναπληρώτρια, το 2000 και για μία ως ωρομίσθια της ενισχυτικής σε δυσπρόσιτο γυμνάσιο περιοχής πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας το 2008. Στο μεσοδιάστημα δεν με κάλεσαν πουθενά ούτε ως ωρομίσθια , ούτε ως αναπληρώτρια, επειδή … τη μία δεν κατάφερνα να είμαι επιτυχούσα του ΑΣΕΠ και ήμουν πίσω στον πίνακα, την άλλη ήμουν επιτυχούσα αλλά όχι διοριστέα και το Υπουργείο Παιδείας έκανε λιγότερους διορισμούς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, την άλλη επειδή άλλαζε τα ποσοστά ΑΣΕΠ-ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ , την άλλη επειδή έβαζε τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, αυτούς από τον ΟΑΕΔ, κ.λ.π., κ.λ.π.
    Φέτος οφείλω να ομολογήσω ότι κλήθηκα ξανά στα μέσα Νοεμβρίου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε όλα σχεδόν τα σχολεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως ωρομίσθιας, ,αλλά, τα έξοδα μετακίνησης ή διαμονής σε άλλους νομούς είναι τεράστια ενώ τα έσοδα από την ωρομισθία τόσο πενιχρά που πλέον είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Και να σας πω και την μαύρη αλήθεια; Για ποιο λόγο να το κάνω; Για ποιο λόγο να αφήσω ένα σύζυγο, δύο μικρά παιδιά που με χρειάζονται, μια μάνα, ένα σπίτι, δυό φίλους ; Για ποιο λόγο να χρεωθώ για να ανταπεξέλθω και να πάρω τα τρία μόρια που θα πάρω ; Για να έρθει πάλι μια νέα αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης από το καλοκαίρι του 2010 η οποία θα με πετάξει για πολλοστή φορά έξω από το σχολείο αν δεν καταφέρω να είμαι επιτυχούσα του ΑΣΕΠ; και πόσες φορές άραγε θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε την αξία μας στον ΑΣΕΠ ;
    Θα ήθελα πολύ να έχω την οικονομική δυνατότητα να «εξαγοράσω» την προϋπηρεσία μου – διότι περί εξαγοράς πρόκειται –και όχι περί σοβαρής εργασίας. Συγχωρείστε παρακαλώ την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιώ αλλά νοιώθω πως γέρασα ανάμεσα στις προσδοκίες για ωρομίσθια ή αναπλήρωση και στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ….

    Και αφού σας είπα το παράπονό μου θα ήθελα να πω και τις απόψεις μου σ’αυτή την ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία που διεξάγεται τώρα.
    Α) Θεωρώ σωστό πλέον να υπάρχει ένα και μόνο σύστημα διορισμού γιατί η ανάμειξη ΑΣΕΠ – ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ μόνο προβλήματα δημιουργεί και υπερφορτωμένους πίνακες αναπληρωτών. Θεωρώ ότι η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να είναι αξιοκρατική και αντικειμενική αρκεί ο τρόπος και των είδος των εξετάσεων να ανταποκρίνεται στο πνευματικό επίπεδο των υποψηφίων αλλά και της εξεταστικής επιτροπής και να μην εκφυλιστεί σε ένα γελοίο σύστημα κοπής εκπαιδευτικών. Επίσης θα πρέπει να λυθούν προβλήματα όπως η συχνότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού και το τι θα γίνει με όσους επιτυγχάνουν σε ένα διαγωνισμό αλλά αποτυγχάνουν στον επόμενο. Για να μην δημιουργηθούν άλλοι καινούριοι πίνακες αναπληρωτών από το ΑΣΕΠ.
    Β) Όσοι εργάζονται ως αναπληρωτές να εργάζονται κάθε χρόνο εφόσον το επιθυμούν και να μην εξαρτάται αυτό από τους διορισμούς που κάνει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή και … τους πειραματισμούς…
    Γ)Να καταργηθεί η ωρομισθία. Είναι απλή εξαγορά προϋπηρεσίας και ως εκ τούτου απάνθρωπη, ανήθικη και δεν εξυπηρετεί κανέναν ούτε τους μαθητές, ούτε τους εκπαιδευτικούς (ίσως μόνο τους ξενοδόχους ή τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς..)
    Δ) Να καταργηθεί ο νόμος για άνευ όρων διορισμό πολύτεκνων ή τρίτεκνων επειδή είναι μεροληπτικός σε βάρος των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ,και αυτών που πέρασαν τη ζωή τους στις αναπληρώσεις και τις ωρομισθίες , αλλά και των άλλων που υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ με το όποιο ψυχολογικό κόστος. Εξάλλου καταπατά την αρχή της ισότητας όλων των πολιτών.
    Ε. Να κληθούν κατά προτεραιότητα ως αναπληρωτές ή και να διοριστούν μόνιμα όσοι έχουν παλαιότητα πτυχίου δεδομένου ότι είναι άνω των 40 και έχουν αυξημένες οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δείξει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Κυβέρνησης και θα βγάλει από το αδιέξοδο του νέου συστήματος μια μερίδα εκπαιδευτικών που το δικαιούται. Και το δικαιούται γιατί με την κατάργηση της επετηρίδας έχασε το διορισμό στο παραπέντε χωρίς κανένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.
    Ζ)Να υπάρχουν ίδια μέτρα και σταθμά για όλες τις περιπτώσεις και τους Νομούς. Δεν μπορεί να έχει ξεκινήσει η ΠΔΣ σε όλους τους Νομούς εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα ενώ στα Τρίκαλα να μην έχει ξεκινήσει και τώρα που θα ξεκινήσει να γίνει εξ ολοκλήρου από τους μόνιμους Εκπαιδευτικούς. Μόνο στα Τρίκαλα υπάρχει το πρόβλημα της συμπλήρωσης ωραρίου από τους μόνιμους; Και στατιστικά να το πάρει κανείς, είναι αδύνατο να μην συμβαίνει αλλού. Άρα προς τι η διαφορετική αντιμετώπιση;

    Με τιμή
    Κωστοπούλου Στυλιανή

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | Βαγγέλης Τ.

    Είμαι νεοδιόριστος καθηγητής σε ακριτικό νησί του Αιγαίου (διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ μετά από πολλά χρόνια εμπειρία στα φροντιστήρια). Παρακολουθώ την πορεία αυτής της διαβούλευσης και θα ήθελα να διατυπώσω και γω τις θέσεις μου.

    Αρχικά, συμφωνώ με όσους προτείνουν ως απαραίτητη πρυπόθεση για διορισμό την επιτυχία σε οποιοδήποτε ΑΣΕΠ.

    Θεωρώ όμως ηθικά σωστό να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα προσλήψεων (24μηνο, 30μηνο και 40% από τον ενιαίο) για μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 2-3 ετών, για όσους επρόκειτο να διοριστούν στα προσεχή έτη.

    Έχουμε στο σχολείο αξιόλογους συναδέλφους, ωρομίσθιους και αναπληρωτές που ενώ ήταν επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ δεν ήταν διοριστέοι για λίγες θέσεις και που βρέθηκαν στην άλλη άκρη της Ελλάδας αφήνοντας πίσω τους οικογένειες. Βρέθηκαν εδώ αξιοκρατικά με μόρια από υπηρέτηση σε άλλα ακριτικά σχολεία και με μόρια από τον ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα συνάδελφος μου, για 200 άτομα δεν διορίστηκε στον ΑΣΕΠ του 07, για 150 άτομα δεν διορίστηκε στον ΑΣΕΠ του 09 (ανάμεσα σε 18000 υποψηφίους). Σήμερα υπηρετεί στο Αιγαίο, πέρυσι στα σύνορα. Φέτος για 15 ημέρες υπηρεσίας δεν διορίζεται. Κανονικά θα διοριζόταν το χρόνου. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να σας προβληματίσουν και να δώσετε πραγματικά αξιοκρατικές λύσεις.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:47 | Αναστασία

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Είμαι 42 ετών. Τελείωσα τη Φιλοσοφική Σχολή το 1990. Περίμενα 8 χρόνια τον πολυπόθητο διορισμό μου, χωρίς καμία ευκαιρία καιτο 1998 καταργήσατε το αξιοκρατικό σύστημα της επετηρίδας. Αυτό για εμάς ήταν κεραυνός εν αιθρία! Μας υποσχεθήκατε διορισμό μέσω της προϋπηρεσίας. Ξεσπιτωθήκαμε, πήραμε τις βαλίτσες μας, τα παιδιά μας, τα όνειρά μας και αρχίσαμε να τρέχουμε σε νησιά και ακριτικές περιοχές για τη συλλογή μορίων. Στηρίξαμε τις αποφάσεις σας, τα σχολεία, τους μαθητές μας. Εσείς τώρα γιατί δεν μας στηρίζετε; Δεν είναι ανήκουστο, απαράδεκτο, άδικο να μας πετάξετε στους δρόμους;
    Αποκτήσαμε γνώση και εμπειρία για τη διδασκαλία. Εφόσον χρειάζεται κάτι παραπάνω επιμορφώστε μας!Για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, ηθικούς πρέπει να μας αποκαταστήσατε! Δεν είναι μόνο απαίτηση δική μας αλλά και της μεγαλύτερης μερίδας του ελληνικού λαού!
    Να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για το διορισμό όλων με παλαιότητα πτυχίου και προϋπηρεσία. Να αξιοποιηθούν ειδικότητες καθηγητών(μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί κ.λ.π.) και στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
    Σας ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | ΠΕΛΙΝΑ

    Κυρία Υπουργέ
    Στις όποιες αλλαγές θα προγραμματίσετε για το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών , λάβετε σοβαρά υπόψη σας το εξής :

    – ΜΗ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΑ ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΡΣΕΝΗ.

    Διαπιστώσατε φέτος απο το κριτήριο του έτους κτήσης πτυχίου για την ΠΔΣ
    την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αδιόριστων εκπαιδευτικών κατά τα έτη 1988 έως 1998.

    – ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΣΠΙΣΕ…

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | ΚΙΤΣΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ανήκω σε μία γενιά που έχει κατά κόρον αδικηθεί απο τις εκάστοτε μεταβολές στον τρόπο διορισμού του εκαιδευτικού προσωπικού. Αρχικά βίωσα την κατάργηση της επετηρίδας και στην συνέχεια προσαρμόστηκα με την νέα φιλοσοφία διορισμού, την συγκέντρωση δηλαδή μορίων μέσω του ΑΣΕΠ (3 φορές επιτυχούσα), καθώς και μέσω προϋπηρεσίας(πρόσθετη διαδακτική στήριξη, ωρομίσθια στο πρωϊνό πρόγραμμα του σχολείου).
    Προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί εγκατέλειψα τη δουλειά του εκπαιδευτικού στο χώρο των φροντιστηρίων λόγω του ασυμβίβαστου – να σημειώσω εδώ ότι υπήρξα ενεργή εκπαιδευτικός για 2 δεκαετίες – και βρέθηκα ξαφνικά σύζυγος και μητέρα αντιμέτωπη με την ανασφάλεια και την οικονομική δυσπραγία χωρίς σ’ αυτά να συμπεριλάβω και το ψυχικό κόστος.

    Τώρα βρίσκομαι πάλι για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με την αλλαγή στον τρόπο διορισμού.Με δεδομένη την ηλικία μου (αισίως 45 χρονών)αλλά και την φυσιολογική με τα χρόνια εξασθένηση του ψυχικού αποθέματος για προσφορά ολοκληρωτική στον τόσο ευαίσθητο χώρο της παιδείας αναρωτιέμαι εν κατακλείδι – αλλά και προτείνω ως δίκαιο – αν θα έπρεπε να μοριοδοτηθούν τόσο ο χρόνος κτήσης πτυχίου όσο και ο βαθμός αυτού, οπότε όλοι εμείς που τόσο έχουμε ταλαιπωρηθεί να απορροφηθούμαι άμεσα ώστε να μπορέσουμε όσο ακόμα είναι καιρός να προσφέρουμε αυτά που πρέπει στο χώρο του σχολείου.

    Ελπίζω και εύχομαι οι προβληματισμοί μου και οι ανησυχίες μου να αγγίξουν κάποιες απ΄τις ευαίσθητες χορδές σας και να δωθεί λύση στο πρόβλημα του ταλανίζει πολλούς σαν εμένα.

    Μετά τιμής

    Κίτσου Ασπασία
    Φυσικός

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | Μαριάνθη

    Κυρία Υπουργέ,
    Είμαι επιτυχούσα 2 φορές του ΑΣΕΠ, ειδικότητας Θεολόγου, εφέτος είμαι ωρομίσθια σε 2 γυμνάσια πηγαίνοντας καθημερινά 1.5 ώρες μακρυά από το σπίτι μου, έγγαμη με 1 παιδί 3 ετών και στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα έχω συγκεντρώσει από προϋπηρεσία 23.2 μόρια. Έτσι,δεν θα έχω προλάβει να μπω στον πίνακα του 24μήνου για λιγότερο από 1 μόριο!!! Δεν είναι άδικο; Δεν πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές ρυθμίσεις και για αυτή τη κατηγορία των συναδέλφων;

    Του χρόνου, λογικά θα με πάρουν αναπληρώτρια από την αρχή της χρονιάς, οπότε τον Ιούνιο του 2011 θα έχω προυπηρεσία κοντά στα 33 μόρια και 2 επιτυχίες του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς, όμως τη μεθεπόμενο σχολική χρονιά 2011-12 δεν θα μπορέσω να δουλέψω ούτε ωρομίσθια αν δεν πετύχω για 3η φορά στον επόμενο ΑΣΕΠ!!! Δεν είναι άδικο; θεωρείται δίκαιο ότι οι 2 επιτυχίες μου στον ΑΣΕΠ και η 33μηνη προϋπηρεσία μου στα δημόσια σχολεία δεν φθάνουν για να εργασθώ ούτε ως ωρομίσθια;

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει για το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών να λαμβάνεται υπ’ όψιν μία τουλάχιστον επιτυχία σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ και τα μόρια της προϋπηρεσίας εφ’ όσον υπάρχει.

    Με τιμή

    Μαριάνθη

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:42 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ.

    Είμαι διορισμένη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ΑΣΕΠ,έχοντας υποστεί μεγάλη ψυχολογική και σωματική φθορά.Τα χρόνια υπηρεσίας μου έχω δει πολλούς συναδέλφους να ταλαιπωρούνται, περιφερόμενοι σε όλη την Ελλάδα, δουλεύοντας ως αναπληρωτές, με μοναδικό στόχο και ελπίδα να διοριστούν ως μόνιμοι στο Δημόσιο.
    Αρκετοί από αυτούς είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
    Θεωρώ άδικο να μην αναγνωρίζονται οι κόποι αυτών των ανθρώπων και να πετιούνται τόσα χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς έστω τη ανταμοιβή της μοριοδότησης.
    Ακόμα δεν βρίσκω το λόγο της υποχρεωτικής τριετούς υπηρέτησης στον τόπο πρώτου διορισμού.Ας σταματήσουν όλες οι χαριστικές αποσπάσεις εκπεδευτικών, που ενώ διορίζονται σε προβληματικές περιοχές, υπηρετούν στα γραφεία της Αθήνας και θα σταματήσουν οι ελλείψεις στα σχολεία των περιοχών αυτών!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:40 | Βασιλειάδου Σοφία

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!

    ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΣΕΠ! (Κι εγώ στα 33 μου έδωσα και γνώρισα πολλούς που διαγωνίστηκαν στα 40 και τα 45 τους)!

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟ ΑΣΕΠ!

    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ! (Έχουν προταθεί σωστότατες ρυθμίσεις από τους αγαπητούς συναδέλφους).

    Υ.Γ. Πρέπει να έχει πολλή εμπάθεια κάποιος για να προτείνει μοριοδότηση σε ο,τιδήποτε άλλο, εκτός των επιτυχιών στο ΑΣΕΠ, όπως διάβασα σε προηγούμενη σελίδα! Ντρέπομαι που υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες στα σχολεία!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:36 | Θωμάς

    Είμαι 45 ετών με 3 παιδιά και είμαι αναπληρωτής.Νομίζω οτι το υπάρχον σύστημα διορισμών, δίνει την δύνατοτητα και σε οικογενειάρχες που αναγκάζονταν μέχρι τώρα να κάνουν 2-3 δουλιές -χωρίς να μπορούν για τον λόγο αυτό να δώσουν εξετάσεις στον Α.Σ.Ε.Π.- να διοριστούν μονιμα στο δημόσιο σχολείο.Να μην πάνε χαμένα τα χρόνια που γυρίζαμε την Ελλάδα για να μορφώσουμε τα παιδιά της.Και όλα αυτά αφήνοντας την οικογένια αρκετούς μήνες χωρίς την παρουσία μας.Πιστεύω να εισακουστώ για να πραγματοποιειθεί το όνειρο, της μονιμοποιήσης στο δημόσιο σχολείο και να μπορέσω να ζησώ με αξιοπρέπεια την οικογένοια μου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | ΠΟΠΗ

    Είμαι 40 ετών και εκπαιδευτικός της ειδικότητας ΠΕ0402-ΧΗΜΙΚΩΝ που πήρα πτυχίο το 1993. Έχω πολλές φορές λάβει μέρος στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την τελευταία φορά με επιτυχία, όχι όμως αρκετή ώστε να γίνει δυνατός ο διορισμός μου, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες. Με τα μόρια του ΑΣΕΠ και την πολύχρονη συνεισφορά μου στην ΠΔΣ (από το 1999 και μετά) ως ωρομίσθια δεν κατάφερα ούτε φέτος να με καλέσουν ως αναπληρώτρια, παρά τα συνολικά μόρια μου 25.104 (ΑΣΕΠ+ προϋπηρεσία) απ’ τα οποία 15.000 μόρια καθαρή προϋπηρεσία. Δουλεύω για 9η χρονιά και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να δίνω κάθε χρόνο ΑΣΕΠ, για να ξαναδουλεύω στις ίδιες συνθήκες (ασφαλιστικά, μισθολογικά). Να αποδείξω σε ποιον ότι γνωρίζω το αντικείμενό μου?! Πέρα από το πτυχίο μου, όλα αυτά τα χρόνια ολοκλήρωσα και δύο μεταπτυχιακά, ένα στο αντικείμενό μου κι ένα στη διδακτική του μαθήματός μου. Όλα αυτά και μόνο αυτά δείχνουν ότι είμαι εκπαιδευτικός με άριστη κατάρτιση, γνώσεις, αγάπη και μεράκι για τη δουλειά μου. Έχω κοπιάσει πάρα πολύ για να φτάσω μέχρι εδώ κι έχω κάνει πολλές θυσίες, κόπους έξοδα, οικογένεια (ακόμα είμαι ανύπαντρη) για αυτήν την «καριέρα»!
    Όλα αυτά τα χρόνια παλεύω με την ωρομισθία (με τρείς και εξήντα), γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την προοπτική του διορισμού μου στους 24μήνες. Όταν δεν θα υπάρχει αυτό, γιατί να παλέψω; Να δίνω ξανά και ξανά ΑΣΕΠ, να είμαι παραλίγο διοριστέα (στην καλύτερη περίπτωση) και να πηγαίνω ξανά ωρομίσθια για 1 ή 2 χρόνια χωρίς καμιά προοπτική διορισμού! Όλα θα μηδενίζονται και ο επόμενος ΑΣΕΠ θα τα κρίνει όλα από την αρχή. Ποιος μπορεί να μου διασφαλίσει πως κάθε φορά θα γράφω άριστα στον ΑΣΕΠ ή ότι θα είμαι μέσα στους πρώτους 50 διοριστέους; Θα διαβάζουμε δια βίου, θα παλεύουμε με τα νούμερα και θα ανθίζει η παραπαιδεία! Μη μας αφαιρείτε το μέλλον, δεν μπορούμε να ζούμε πάντα με την ελπίδα …
    Κατά γενική ομολογία το σύστημα 60%-40%, με 24μήνες και μία επιτυχία ΑΣΕΠ, είναι το πιο δίκαιο. Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους μέσα από το ΑΣΕΠ να διοριστούν ή να μαζέψουν μόρια, ώστε να μπουν στους πίνακες και να δουλέψουν. Επιπλέον δίνει στους παλαιότερους το κίνητρο να διαβάσουν, έτσι ώστε να επιτύχουν μία φορά σε ΑΣΕΠ και να διοριστούν μετά από 24μήνες προϋπηρεσίας.
    Μια μεταβατική περίοδος του ενός ή δύο ετών κ. Υπουργέ αρκεί για κάποιους που έχουν 24 ή 20μήνες και ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιποι όμως που έχουν 18,15,10 ή 8μήνες και ΑΣΕΠ τί θα απογίνουν; Θα πάνε στο καλάθι των αχρήστων; Κάθε φορά που θέλετε κάτι να αλλάξετε, θα την πληρώνουμε εμείς; Δικαιώνετε και εσείς αυτούς που μας θέλουν στο περιθώριο των εξελίξεων καθιστώντας μας μια «χαμένη γενιά»! Δεν είμαστε πειραματόζωα. Είμαστε εκπαιδευτικοί με άριστη κατάρτιση, γνώσεις, αγάπη για τη δουλειά μας, αλλά κυρίως με αξιοπρέπεια. Κοπιάσαμε πολύ να φτάσουμε ως εδώ.
    Είναι κρίμα να μας αντιμετωπίζετε με τόση αδικία!!! Ο ΑΣΕΠ δεν είναι ο υπέρτατος κριτής, τουλάχιστον κρίνετέ μας από την μέχρι σήμερα κατάρτισή μας και την δουλειά μας, αν πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την ελληνική παιδεία. Χρησιμοποιείστε τα πιο αξιόλογα στελέχη με βάσει αντικειμενικά προσόντα (μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία, έτος πτυχίου). Ελπίζω να προχωρήσετε την ελληνική παιδεία μπροστά και να μην την τελματώσετε.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | Χαράλαμπος Μακρυγιώργος

    κ.Υπουργέ,

    Σας παρακαλώ πολύ μη καταργήσετε τον Νόμο για τους Πολύτεκνους.
    Έχω διοριστεί με αυτό τον νόμο και η οικογένειά μου είναι πια χαρούμενη. Μας προσφέρατε ως κράτος την απαραίτητη ψυχική ηρεμία. Τα πέντε παιδιά μου μπορούν αν αισθάνονται πια περήφανα που ο πατέρας τους τούς φέρνει να φάνε από τον δικό του ιδρώτα και όχι από ζητιανιά.
    Το ποσοστό των πολύτεκνων που διορίζονται κάθε χρόνο είναι μικρό. Δεν αξίζει τον κόπο να πλήξετε τις πολύτεκνες οικογένειες.
    Σκεφτείτε εθνικά και συναισθηματικά.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:34 | Σοφία

    Κα Διαμαντοπούλου,
    Είμαι αναπληρώτρια νηπιαγωγός και αυτή είναι η δεύτερη σχολική χρονιά μου. Τη θέση αυτή κατέκτησα έπειτα από συνεχείς σκληρές προσπάθειες και συμμετοχές στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μάλιστα με την αξία μου.
    (χωρίς παραθυράκια). Είμαι σίγουρη ότι στη θέση μου βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί που αναμένουν να διοριστούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προυπηρεσίας, πράγμα δίκαιο και σωστό εφόσον και εμπειρία διαθέτουν και τις γνώσεις τους έχουν δείξει πολλάκις μέσω διαγωνισμού.
    Προτείνω λοιπόν να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών και τα νομοσχέδια 24μηνου ή 30 μηνου για τον διορισμό τους, αυτων όμως που έδωσαν Ασεπ και ήταν επιτυχόντες καταλαμβάνοντας μια πολύ καλή θέση στον πίνακα. Κα Υπουργέ, στη διαβούλευσή σας λέτε :όλοι να διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ. Οι αναπληρωτές να μην διορίζονται με τα μόρια προυπηρεσίας! Γιατί και αυτόι μέσω ΑΣΕΠ δεν προσλήφθηκαν; Και όλες αυτές οι προσπάθειες να πάνε χαμένες; Είναι πραγματικά πολύ άδικο.
    Όσον αφορά το μεταβατικό στάδιο προτείνω να είναι τόσο το χρονικό διάστημα που να απορροφά τους αναπληρωτές που έχουν ήδη προσληθφεί.
    Κάτι τέτοιο φαντάζομαι χρειάζεται μια 3 ετία κι όχι μέχρι τη χρονιά 2010-2011 κατά την οποία θα διοριστούν οι έχοντες πάνω από 20 μήνες προυπηρεσία σημερινή. Οι υπόλοιποι τι θα απογίνουν; Εξάλλου μιλάτε για αξιοκρατία. Είναι αξιοκρατικό και δίκαιο κάτι τέτοιο;
    Ελπίζω να λάβετε υπόψη την περίπτωση των αναπληρωτών και να μην εφαρμοστεί ένα σύστημα που συνέχεια θα κρίνει αυτούς που ήδη έκρινε ως ικανούς.
    Και κάτι τελευταίο. Όσον αφορά την αξιολόγηση πιστεύω ότι ωφέλιμοι θα βρεθούν οι εκπαιδευτικοί και συνάμα οι μαθητές τους αν και εφόσον έχει επιμορφωτικό και διορθωτικό χαρακτήρα. Εξάλλου θέλω να ελπίζω ότι οι εκπαιδευτικοί αγαπούν αυτό που κάνουν και δουλεύουν με ζήλο και αγάπη για το παιδί.Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα!
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:33 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΚΑΛΕΣΕ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ 67%ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ 12ΜΗΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.
    ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ;ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ 12ΜΗΝΟ;
    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΙ,ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ,ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ Κ.Λ.Π ΟΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ 67%ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ,ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΝΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΧΟΛΙΟ:OI ΕΧΟΝΤΕΣ 67%ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΑΣΘΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ.Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΕΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΤΡΑΤΕΚΝΗΣ ΜΕ 300Τ.Μ ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΤΤΙΚΗΣ,ΑΝΕΤΟΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ,ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΥΧΝΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΑΝΕΡΓΟ ΜΕ 67%ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.ΑΝ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΜΟΥ.ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ 67% ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ .

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:33 | Παπαστεργιαδου Μαρια

    ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ
    ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
    ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΡΚΕΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΕΝΗΧΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ…..ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…..Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ «ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?
    ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ….ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΙΜΕ.
    ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΠΛΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Κ. Υπουργέ

    νομίζω ότι η στοιχειώδης πολιτική σύνεση οδηγεί στην ανάγκη λήψης εκείνων των μέτρων , τα οποία δεν θα σταθούν αφορμή για την οριστική εκπαραθύρωση ενός μεγάλου αριθμητικά και ηλικιακά μέρους εκπαιδευτικών που βρίσκονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων ..και οι οποίοι λόγω ηλικίας, εμπειριών ατυχέστατων στις συμπληγάδες της εκπαιδευτικής σας πολιτικής , αλλά και πολλαπλών υποχρεώσεων, δεν έχουν καμιά διάθεση να συναινέσουν στο αναβαπτισμένο παραμυθάκι της απόλυτης «αξιοκρατίας» τύπου ΑΣΕΠ που τους σερβίρετε …

    στην ανάγκη αυτή οδηγεί επίσης η απλή αριθμητική που προκύπτει από τα δεδομένα της διαβούλευσης, η οποία φτάνει πια στο τέλος της.Στο πλαίσιο της κατατέθηκαν και ιδιαιτέρως εποικοδομητικές προτάσεις με κοινωνική ευαισθησία και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης , αλλά και άκρως εγωκεντρικές και συμφεροντολογικές και προκλητικά ανάλγητες απέναντι σε άλλες κατηγορίες συναδέλφων , βεβαίως και υποβολιμαίες …
    Το μείζον πολιτικό μήνυμα όμως , φρονώ , είναι πως εκφράστηκε μια πλημμυρίδα δίκαιης οργής για την πολυετή διακομματική πολιτική φαυλότητα , πρώτα και κύρια έργο Πασόκ , που εξαχρείωσε συνειδήσεις και κατέστησε τους εκπαιδευτικούς επαίτες – γυρολόγους και το δημόσιο σχολείο ημιθανή ασθενή στην εντατική …. Όλα τα παραπάνω δείχνουν τον πολιτικό δρόμο που οφείλετε να ακολουθήσετε σήμερα για λόγους στοιχειώδους αποκατάστασης του δικαίου έναντι των επι χρόνια μαχόμενων εκπαιδευτικών , αλλά και για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης …

    Αν παρ’ελπίδα πράξετε το αδιανόητο , επαναλαμβάνοντας το πολιτικό έγκλημα που η δική σας κυβέρνηση διέπραξε το 1997 – 98 έναντι της γενιάς μας , να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε ενωμένους ως μια γροθιά απέναντί σας …. Και οι συνέπειες θα είναι καθοριστικές και για το σχολείο και για την πολιτική προοπτική σας , συλλογικά ως Πασόκ , και ατομικά ως προβεβλημένο στέλεχος του … Και μη σας γελούν οι 160 έδρες σας … Είναι έκφραση αποδοκιμασίας των προηγουμένων και απλή πίστωση χρόνου και καλής θέλησης προς εσάς ….

    Θυμηθείτε όμως ότι αυτή τη φορά δεν έχουμε πια τίποτε άλλο να χάσουμε , πέρα από τις αλυσίδες μας …

    Ένας ακόμη από τη γενιά των περιπλανώμενων 40άρηδων και βάλε …

    υ.γ. Και επειδή πιστεύω ότι διαθέτετε αίσθηση του χιούμορ , ελπίζω και γενναία δόση αυτοσαρκασμού , θα κλείσω με ένα ποιηματάκι συναδέλφου ( το αλίευσα κάπου στο διαδίκτυο ) το οποίο προσδίδει μια άλλη νετωρίζουσα και εγχρονισμένη στα καθ’ ημάς εκδοχή του Καβαφικού διδακτισμού … ίσως θα πρέπει να προστεθεί στις ασκήσεις διδακτικής του κλάδου ΠΕ 02 , στον οποίο έχω κι εγώ την τιμή αλλά και την ατυχία να συμπεριλαμβάνομαι ..

    ΔΗΜΟΣΙΟ

    Σα βγεις στον πηγαιμό για το Δημόσιο,

    να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

    γεμάτος πίνακες, γεμάτος ΑΣΕΠ.

    Τους Γερασίμους και τους Πέτρους,

    τη θυμωμένη Άννα να φοβάσαι,

    τέτοια στον δρόμο σου μπροστά σου θα τα βρεις.

    Ας μέν’ η σκέψις σου υψηλή, μη βλασφημείς,

    όταν ιδέες το «πνεύμα» τους συνέχεια αραδιάζει.

    Τους Ευριπίδες και τους Άρηδες,

    την άγρια Μαριέτα θα τους συναντήσεις,

    είτε τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

    είτε απ’ τ’ αρχεία σου τους έχεις διαγραμμένους.

    Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.

    Πολλά τα χειμωνιάτικα πρωιά να είναι

    που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά

    θα μπαίνεις σε χωριά που δεν τα ξέρει ο χάρτης·

    να σταματήσεις σε μέρη δυσπρόσιτα,

    και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,

    μόρια και μοριάκια, μήνες και χρόνια,

    και ηδονική προϋπηρεσία κάθε λογής,

    όσο μπορείς πιο άφθονη ηδονική προϋπηρεσία·

    μακρυά από την οικογένειά σου να βρεθείς,

    να μάθεις και να μάθεις από τους μονίμους.

    Πάντα στον νου σου νάχεις το Δημόσιο.

    Το βόλεμα εκεί είν’ ο προορισμός σου.

    Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.

    Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

    και γέρος πια ν’ αράξεις για καλά,

    πτώμα με όσα σου ‘καναν στον δρόμο,

    μη προσδοκώντας γνώσι να δουν οι μαθητές σου.

    Το Δημόσιο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

    Χωρίς αυτό πώς θα ‘βγαζες ημιμαθείς ανθρώπους;

    Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

    Κι αν φαλιμέντο βρεις, το Δημόσιο δεν σε γέλασε.

    Αν και ηλίθιος ήσουνα, με τόση πείρα

    ήδη θα το κατάλαβες Δημόσιο τι σημαίνει.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | kostas papadopoulos

    Προτείνω όλοι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που γράψαμε υψηλότερα από τους διορισθέντες που έχουν ΑΣΠΑΙΤΕ (τους ΄΄άξιους παιδαγωγούς΄΄ που έχουν την προκλητικότητα να γράφουν χαμηλότερα στα παιδαγωγικά και στο μάθημα της ειδικότητας και να διορίζονται), να καταφύγουμε ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και να ζητήσουμε ΔΙΟΡΙΣΜΟ, το οποίο μας το στερεί αυτή η αυθαίρετη νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν το ΑΣΕΠ να μας πετάει έξω, και να διορίζει χαμηλόβαθμους.
    Προτείνω να πάρει θέση ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και με ομαδικές υπογραφές να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθούμε, γιατί ο νόμος χαρακτηρίζεται από πλήρη αναξιοκρατία

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | ΡΑΝΙΑ Μ.

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:20 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΟΦΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΣ
    Σοφία πρώτιστα οφείλω να σου υπενθυμίσω πως δε βρίσκεσαι στα »γνωστά» σου forum.Εχεις τις απόψεις σου και εγώ τις δικές μου,αυτό μας κάνει συμπολίτες στη δημοκρατία και όχι αντιπάλους.Η βασική μας διαφορά είναι πως εγώ δίνω στη χώρα μου μαθητές-αυριανούς εργαζόμενους- φορολογούμενους πολίτες ενώ εσύ όχι.Εγώ »μάχομαι» καθημερινά για τον ευατό μου και τα παιδιά μου ενώ εσύ μόνο για εσένα!!!Λυπάμαι για τα δυσάρεστα συναισθήματα που σε κατακλύζουν προς τους τρίτεκνους και ελπίζω να βρεις ευτυχία έξω από τα σχέδια μαθήματος.
    Ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση από τους συναδέλφους και ενημερώνω πως δε με ενδιαφέρει η αναμενόμενη καταψήφηση διότι έχω τρία πανέμορφα πλάσματα δικά μου και άλλα 100 τους μαθητές μου που με λατρεύουν.
    ΜΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΕΑ ΜΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Σακης Α.

    Η κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών-ωρομισθίων έχει πολλά στοιχεία αντικειμενικότητας και διαφάνειας, καθώς υπολογίζονται εκεί τα μόρια από επιτυχίες στον Ασεπ. Το μόνο προβληματικό τους σημείο είναι ότι εντάσσονται στους πίνακες κι οι προϋπηρεσίες από την πρόσθετη στήριξη, τα εκκλησιαστικά σχολεία, τη Σιβιτανίδειο, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ναυτικά λύκεια κτλ., στα οποία οι προσλήψεις γίνονται χωρίς Ασεπ και με αδιαφανή κριτήρια. Έτσι, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο εκπαιδευτικοί με επιτυχίες σε 2 και 3 Ασεπ να προσπερνιούνται από άτομα που συγκέντρωσαν προϋπηρεσία με αδιαφανή τρόπο. Κατά τη γνώμη μου το ισχύων καθεστώς με τους πίνακες μπορεί να παραμείνει με μερικές τροποποιήσεις που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια: οι προσλήψεις στην πρόσθετη στήριξη, τα εκκλησιαστικά σχολεία, τη Σιβιτανιδειο, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ναυτικά λύκεια κτλ να γίνονται κι αυτές μέσω Ασεπ ή να απαιτούν κι αυτές απαραίτητα επιτυχία στον Ασεπ.
    Ακόμη κι αν αποφασιστεί η αλλαγή του συστήματος, θα πρέπει οι προσλήψεις στα ανωτέρω σχολεία να απαιτούν απαραίτητα επιτυχία στον Ασεπ. Διαφορετικά η αδικία κι η αδιαφάνεια θα συνεχίζονται, καθώς τέτοιες «σκοτεινές» προϋπηρεσίες θα δίνουν προσαυξήσεις στο διαγωνισμό του Ασεπ κι όσοι δεν είχαν το κατάλληλο «μέσο» να τις αποκτήσουν θα ξεκινούν από μειονεκτική θέση.
    Ένα άλλο στοιχείο αδικίας είναι ότι αυτές οι αδιαφανείς προϋπηρεσίες δίνουν μόρια μόνιμα, ενώ ένας επιτυχών σε προηγούμενο Ασεπ χάνει τα μισά του μόρια κι αργότερα εξαφανίζονται πλήρως. Το δίκαιο θα ήταν οι προηγούμενες επιτυχίες στον Ασεπ να δίνουν παρόμοια προσαύξηση με επιπλέον μόρια στο διαγωνισμό όπως δίνει κι η προϋπηρεσία. Άλλωστε, τα μόρια από τον Ασέπ αποκτήθηκαν με διαφανή κι αντικειμενικό τρόπο, ενώ αντίθετα στις προϋπηρεσίες ξέρουμε ότι ένα ποσοστό έχει αποκτηθεί με πολύ αδιαφανή τρόπο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΚΛΗΡΑ, Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. ΓΙΑΤΙ? ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΙΣΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΟΧΟΥΣ PROFICIENCY.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ?

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:12 | ομαδα εκπαιδευτικων

    το ισχύον σύστημα χρειάζεται βελτίωση, όχι απόρριψη. το 100% ασεπ είναι μηδενιστικό, δογματικό, ανούσιο. πως μπορεί ένας τρίωρος διαγωνισμός να υποκαταστήσει την εμπειρία, μερικές φορές πολύχρονη, ενός αναπληρωτή; αν κοπούν τα παραθυράκια: πδς, εκκλησιαστικά, σιβιτανίδειος, σδε, το 60-40 μπορεί να λειτουργήσει αξιοκρατικά.
    κυρία υπουργέ, μην ενεργήσετε σαν κρεατομηχανή των αναπληρωτών. στους υφιστάμενους πίνακες υπάρχουν μεν συνάδελφοι που απέκτησαν προϋπηρεσία με πλάγιο τρόπο, αλλά αποτελούν την μειοψηφία. οι περισσότεροι είμαστε επιτυχόντες του διαγωνισμού και αποκτήσαμε τους μήνες προϋπηρεσίας με απόλυτα διαφανείς και σύννομες διαδικασίες. οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για όλους και δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή να πετάξετε στο δρόμο τόσες χιλιάδες ανθρώπους. δείξτε διαλλακτικότητα και συναίνεση, αφουγκραστείτε τις ανάγκες του κόσμου και αποφασίστε ανάλογα. διαφορετικά, ο δρόμος της σύγκρουσης και της ρήξης είναι ανοιχτός, με τις γνωστές συνέπειες για την εκπαίδευση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:10 | Ευγενία Κ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Πριν πάρετε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις σας, παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εκπαιδευτική πύλη Alfavita.gr, και εκφράζει μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών (και απολύτως την υπογράφουσα):

    Ανοιχτή επιστολή αδιόριστων εκπαιδευτικών

    προς τις ΕΛΜΕΘ και την ΟΛΜΕ

    Ήταν αγαθή τύχη ότι φέτος, από μια μάλλον τυχαία συγκυρία, βρεθήκαμε να δουλεύουμε στη ΠΔΣ συνάδελφοι της ίδιας γενιάς, άνθρωποι που μας ενώνει μια κοινή οδυνηρή εμπειρία, η πάνω από μια 15ετια προσπάθεια μας να εκπληρώσουμε το όνειρο μας να εργαστούμε στην Εκπαίδευση περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες των δυσκολιών που δημιούργησαν, τόσο οι πειραματισμοί, όσο και το ρουσφετολογικό όργιο των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας .

    Όταν, ανύποπτοι για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, αποφασίζαμε στα νεανικά μας χρόνια να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, περνώντας στα τμήματα των σχολών μας με επίζηλες βαθμολογίες, κανείς δεν μας είχε προειδοποιήσει ότι τα πτυχία μας δεν θα μας εξασφάλιζαν την απαιτούμενη επάρκεια και ότι θα χρειαζόταν να περάσουμε από εξετάσεις. Όταν το μάθαμε, είχε περάσει πια, έως και μια δεκαετία αναμονής στην Επετηρίδα , η απόφαση δε, εν μια νυκτί, της καθιέρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μας βρήκε στην κρίσιμη τρίτη δεκαετία της ζωής μας, όταν είχαμε ήδη αποκτήσει υποχρεώσεις και επιτακτικές ανάγκες βιοπορισμού τις όποιες αναγκαζόμαστε να ικανοποιούμε εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών και ιδιαίτερα μαθήματα, κακοπληρωμένοι, συχνά ανασφάλιστοι, αποκτώντας ωστόσο πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

    Η απόφαση εκείνη, της καθιέρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μια δεκαετία πίσω, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα της ζωής μας. Η Επετηρίδα έκλεισε και η επαγγελματική μας αποκατάσταση για την οποία τόσο είχαμε μοχθήσει έμενε στο αέρα. Αμέσως έγινε προφανές ωστόσο, ότι ο διαγωνισμός δεν έλυνε τα προβλήματα επιλογής προσωπικού, αλλά δημιουργούσε σοβαρές δυσλειτουργίες κι έτσι ο νόμος Ευθυμίου ήρθε να θέσει ισορροπίες υιοθετώντας ένα μικτό σύστημα διορισμών, αφήνοντας όμως, προφανώς σκοπίμως, τόσες ασάφειες, ώστε πολύ γρήγορα να δημιουργηθούν νέες επετηρίδες με μοναδικό κριτήριο, όχι πλέον την «αναξιοκρατική» παλαιότητα του πτυχίου, αλλά τις αξιοκρατικότερες, ως φαίνεται, πολιτικές γνωριμίες και κοινωνικές δικτυώσεις.

    Η παντελής έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορά τις προλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και τις αναθέσεις Ωρομισθίας, δημιούργησε μια κατάσταση που δύσκολα περιγράφεται. Εκπαιδευτικοί πολλών ταχυτήτων, προκλητικά ευνοϊκές μοριοδοτήσεις για τους κάθε λογής ημετέρους, άγχος και απόγνωση, σωματική, ψυχική και ηθική καταρράκωση για τους υπόλοιπους ..και το χειρότερο, πολυδιάσπαση και ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών εξ αιτίας των διαφορετικών συμφερόντων τα οποία δημιούργησε η έλλειψη διαφάνειας και σταθερών κανόνων..

    Χαιρόμαστε που η υπουργός έθιξε , άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, το ζήτημα των αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής, φοβούμαστε όμως, όσο μπορούμε να καταλάβουμε από τις ασαφείς διακηρύξεις της, ότι δεν πρόκειται, με όσα προτίθεται να εφαρμόσει, να αποδώσει δικαιοσύνη, ούτε να αποκαταστήσει όσους έχουν κατάφωρα αδικηθεί, μετά τα όσα τερατώδη έχουν συμβεί τα τελευταία δέκα χρόνια.. Αντιθέτως, η ισοπεδωτική λογική των νέων διακηρύξεων θα δώσει σε εμάς , όσους «πεταχτήκαμε» από την Επετηρίδα εν μια νυκτί μια δεκαετία πίσω, το τελειωτικό χτύπημα , «πετώντας» μας εκ νέου, αυτή τη φορά, δια παντός έξω από την Εκπαίδευση(και από εκεί στην απόγνωση και την ανεργία), καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια αλλά, ούτε και τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να επανακάμψουμε. Αυτό, πέρα από τη σοβαρή κοινωνική του διάσταση, θέτει μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα ισοπολιτείας, ίσων ευκαιριών και εντέλει, το ερώτημα του αν λειτουργεί και για ποιους, το λεγόμενο Κράτος Δικαίου.

    Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί το, κατά την έκφραση της υπουργού « μπάχαλο», με ένα νέο μπάχαλο αδικιών και ανισοτήτων.

    Θεωρούμε ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά , δηλαδή δίκαια και αξιοκρατικά, το ισχύον σύστημα, το οποίο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι το ορθότερο, είναι η θέσπιση μιας σειράς αντικειμενικών κριτηρίων στις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ (ΠΔΣ, ΣΔΕ, προγράμματα δια βίου μάθησης κτλ):

    1) η παλαιότητα του πτυχίου, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση δικαιοσύνης και για τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως,

    2) οι επιτυχίες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,

    3) τα σεμινάρια και οι επιμορφώσεις (στα οποία έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήματα πολλοί εκπαιδευτικοί), και τέλος,

    4) η προϋπηρεσία, η οποία δεν αποκτήθηκε πάντοτε, με τον πιο δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο..

    Το γεγονός ότι, μετά την διάλυση της Επετηρίδας, αγνοήθηκε παντελώς η παλαιότητα του πτυχίου, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι σήμερα, ανάμεσα σε εμάς τους αδιόριστους, εκπαιδευτικοί με ημερομηνία πτυχίου ακόμη και από το 1987! αυτό βεβαίως καθόλου δεν έχει να κάνει με την αξία μας ως εκπαιδευτικών αν σκεφτεί κανείς ότι καλούμαστε να εξεταστούμε σε έναν διαγωνισμό υπό άνισους όρους, ανταγωνιζόμενοι τα παιδιά των είκοσι πέντε χρόνων -τα οποία οι ίδιοι βοηθήσαμε να περάσουν στο πανεπιστήμιο- σε μια ηλικία που δεν επιτρέπει την απαραίτητη, γι’ αυτήν την εξέταση, συγκέντρωση και υπομονή, υπό το άγχος μάλιστα και την έλλειψη χρόνου που δημιουργούν οι επιτακτικές βιοποριστικές μέριμνες και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Εάν, δε, σκεφτεί κανείς ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, πολλοί από εμάς είμαστε ήδη επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ (τα αδιαφανή κριτήρια πρόσληψης όμως, στην ΠΔΣ και αλλού, δεν μας επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε τα μόρια που κερδίσαμε από τον διαγωνισμό, τα οποία στο μεταξύ έχουμε χάσει), εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η αξίωση του υπουργείου να περάσουμε εκ νέου τη βάσανο αυτής της δοκιμασίας, ισοδυναμεί με φυσική, ψυχική και βεβαίως επαγγελματική εξόντωση. Όσον αφορά τον Διαγωνισμό καθαυτόν, νομίζουμε ότι αποτελεί κοινό τόπο, για όσους γνωρίζουν τα της Εκπαίδευσης, ότι δεν είναι σε καμμία περίπτωση ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης. Υπήρξε, περισσότερο, μια επινόηση της τότε κυβέρνησης ώστε να λυθεί το ζήτημα του «συνωστισμού» στην παλαιά Επετηρίδα και να γίνει , με όποιο τρόπο, μια επιλογή, η οποία θα μπορούσε να αποκλείει τους Πολλούς. Ακριβώς γι’ αυτό, πρόκειται για έναν διαγωνισμό γεμάτο παγίδες, όπου κρινόμαστε, στη γνώση ανούσιων λεπτομερειών εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα , γνώση όμως, που δεν μας καθιστά, υποχρεωτικά, καλούς εκπαιδευτικούς. Αμφισβητούμε ευθέως λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο η κ. Διαμαντοπούλου παρουσιάζει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως το αδιαμφισβήτητο κριτήριο επιλογής του «άξιου» εκπαιδευτικού. Εξάλλου, εάν η φοίτηση των τεσσάρων χρόνων και οι συνεχείς εξετάσεις, οι οποίες απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, καθώς και άλλοι τίτλοι σπουδών, όπως τα μεταπτυχιακά (για τα όποια η ίδια η υπουργός υποστήριξε, ότι δεν κατοχυρώνουν την απόδοση του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη), δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη επάρκεια , δεν καταλαβαίνουμε κατά ποιον τρόπο εξασφαλίζεται αυτή η επάρκεια μέσα στις οκτώ ώρες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Πιο συγκεκριμένα, λυπούμαστε που η υπουργός, αν και υιοθέτησε φέτος την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου ως τον πιο αντικειμενικό τρόπο επιλογής εκπαιδευτικών για την ΠΔΣ , έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι την επόμενη χρονιά, η επιλογή θα γίνει από τους πίνακες. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην γνωρίζει, μιας και μίλησε για την έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων, ότι αυτοί οι πίνακες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, απλώς προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ισχυριζόμαστε δηλαδή, ότι εάν δεν θέσει άμεσα σε ισχύ μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, στο επόμενο διάστημα, θα παγιωθούν πολλές από τις αυθαιρεσίες των τελευταίων ετών και ουσιαστικά θα τιμωρηθούμε όλοι εμείς, που κατά την έκφραση της ιδίας της υπουργού, δεν έχουμε «μπάρμπα στην Κορώνη».

    Ζητούμε λοιπόν, στο άμεσο μέλλον, όχι μόνον να παγώσουν όλες οι μονιμοποιήσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, αλλά και να αποκατασταθούν με την υιοθέτηση των κριτηρίων που έχουμε ήδη αναφέρει, όσο είναι πλέον εφικτό, όσοι έχουν βάναυσα αδικηθεί.. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μονιμοποιείται, εκτός ΑΣΕΠ, μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια , εκπαιδευτικός με κτήση πτυχίου το 2006! Η νομιμοποίηση κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρεσίας, απλώς επιτείνει τη δυσφορία όλων όσοι , παρόλα τα χρόνια και τις προσπάθειες παραμένουμε ακόμη αδιόριστοι. Επειδή οι Πίνακες βρίθουν παρόμοιων προκλήσεων, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή πλέον παρά να αρχίσουμε να τις καταγγέλουμε ανοιχτά, εξαντλώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

    Ιδιαιτέρως για την ΠΔΣ, προτείνουμε στην υπουργό, να ζητήσει την γνώμη των σχεδιαστών της στα κατά τόπους σχολεία και να μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία για τη φετινή χρονιά. Είμαστε βέβαιοι ότι από αυτό θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, θα γίνει φανερό δηλαδή ότι, φέτος, με τους παλαιότερους και περισσότερο έμπειρους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη επιτυχία.

    Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς, οι επί χρόνια απαξιωμένοι από το αλλοπρόσαλλο σύστημα προσλήψεων, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, όσοι μετράμε πλέον περισσότερα από 15 χρόνια από την κτήση του πτυχίου μας, όσοι έχουμε πληρώσει με την καταστροφή της ζωής μας, τους πειραματισμούς του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, και τις πελατειακές σχέσεις ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε να αποδείξουμε πλέον τίποτε.

    Όλοι μας, είτε είμαστε πολλαπλώς επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είτε όχι, είτε έχουμε αποκτήσει μόρια, λίγα η πολλά, είτε δεν έχουμε κανένα μόριο προϋπηρεσίας (γιατί δεν αξιωθήκαμε, ποτέ, έστω και μια ανάθεση Ωρομισθίας ), είμαστε μάχιμοι εκπαιδευτικοί, στηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως τους μαθητές, στα φροντιστήρια, στα ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και στον εξευτελιστικό θεσμό της Ωρομισθίας, κι έχουμε αξιολογηθεί στην πράξη -ίσως περισσότερο από τον καθένα.

    Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για άλλους δυο, εξαιρετικά σημαντικούς, ότι δηλαδή έχει στερέψει και η υπομονή μας και ο χρόνος μας, ζητούμε αυτή τη στιγμή, την αναγνώριση των προσπαθειών μας και την άμεση επαγγελματική μας αποκατάσταση, από ένα Σύστημα, το οποίο μας έχει, επί σειρά ετών, κακοποιήσει ως Εργαζόμενους και ως Πολίτες.

    Ζητούμε δηλαδή, την κατά προτεραιότητα μοριοδότησή μας, γιατί οι ασυνάρτητες πολιτικές των τελευταίων δέκα ετών μας έχουν πλήξει περισσότερο από τον καθένα, τσακίζοντας τη ζωή και τα όνειρά μας. Δεν επιτρέπουμε να υπονοείται ότι, τάχα, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να βολευτούμε στο Δημόσιο, παρόλο που δεν είμαστε αρκετά «ικανοί». Στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας πια, απαιτούμε να δοθεί διέξοδος στη δημιουργικότητά μας ώστε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας να υπηρετήσουμε πλέον την Εκπαίδευση με όρους αξιοπρέπειας.

    Καλούμε όλους τους συναδέλφους της χαμένης γενιάς μας, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας. Καλούμε όμως και όλους γενικά τους συναδέλφους μας να στρατευτούν μαζί μας στην υπεράσπιση ενός δίκαιου συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής, το οποίο θα εξασφαλίσει το Δίκιο και την Αξιοπρέπεια όλων μας.

    Ομάδα Αδιόριστων Καθηγητών της Θεσσαλονίκης

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:10 | Ειρήνη Π.Π.-

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ,
    είμαι αδιόριστη εκπαιδευτικός και υπέρ της πρότασής σας, όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών να γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (αφού υπάρχει πληθώρα αδιόριστων εκπαιδευτικών) αλλά με την προυπόθεση να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του.
    Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα του χρόνου και τρόπου διεξαγωγής του (έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με το πότε ακριβώς θα διεξάγεται ο διαγωνισμός-τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα-,τα προσόντα που απαιτούνται για κάθε κλάδο και φυσικά συγκεκριμένη ύλη και βιβλιογραφία, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των απαντήσεων των θεμάτων).
    Συμφωνώ με την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και κυρίως της ρουσφετολογικής προυπηρεσίας (ΠΔΣ,ΣΔΕ,ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΚΤΛ.)αλλά για όσους συναδέλφους έχουν ήδη αποκτήσει προυπηρεσία στον κλάδο τους, νόμιμα και επάξια (επιτυχία στον ΑΣΕΠ, μόρια από επετηρίδα), συμφωνώ στην προσμέτρησή της και όχι στην κατάργησή της -παρόλο που η ίδια ανήκω στον πίνακα μηδενικής προυπηρεσίας εδώ και 3 έτη-!
    Είμαι υπέρμαχος της αξιολόγησης ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών αρκεί αυτή να γίνεται από τους κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους, με νόμιμο τρόπο και φυσικά από τους ίδιους τους μαθητές, που η εμπειρία μου στην ιδιωτική εκπαίδευση, μου έχει αποδείξει ότι είναι ικανοί να κρίνουν τον εκπαιδευτικό και να επιχειρηματολογήσουν επαρκώς την όποια τους κρίση-άποψη.
    Τέλος, με αφορμή το νόμο 3699/2008 για τον οποίο, η σημερινή Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ.Θάλεια Δραγώνα υπήρξε εισηγήτριά του, και σε απάντηση προς τις προχθεσινές προτάσεις των μελών της Δ.Ο.Ε.για το θέμα της ειδικής αγωγής έχω να πω τα εξής:
    δυστυχώς, δεν είχε προβλεφθεί και ιδρυθεί μέχρι σήμερα αυτοτελές τμήμα για τον ευαίσθητο και σοβαρό τομέα της ειδικής αγωγής στη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -όπως υπάρχει αντίστοιχο για την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-! Έτσι, η μόνη διέξοδος όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματικά είχαν μεράκι να ασχοληθούν με τον εν λόγω τομέα, ήταν να κάνουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό! Όμως,οι κάτοχοι όλων αυτών των τίτλων σπουδών, δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κενά που αφορούν το χώρο της ειδικής αγωγής! Είμαι υπέρ των σεμιναρίων (400 ωρών κ άνω) που διεξάγονται (και όχι της κατάργησής τους), όμως από φορείς που επιβλέπει και εγκρίνει για την αξιοπιστία τους και την κατάρτιση τους, το ίδιο το υπουργείο και όχι από φορείς που απώτερο στόχο έχουν το οικονομικό συμφέρον και την εξαπάτηση συναδέλφων! Θα πρέπει να ληθφεί σοβαρά υπόψιν Σας, το εν λόγω θέμα και να συνεχίσει να θεωρείται (όπως μέχρι τώρα ισχύει) και ο εν λόγω τίτλος -έστω και σεμιναριακού/επιμορφωτικού τύπου- ως ένα επιπλέον προσόν για την αξιοποίηση των στελεχών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο χώρο της ειδικής αγωγής!
    Με τιμή,
    ΕΙΡΗΝΗ Π.Π.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:02 | ΝΙΚ. ΒΑΤ.

    Κυρία Υπουργέ,ανήκω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1978 ( ΠΑΜΚ,ΠΑΣΠ,κτλ.).Είμαι για πρώτη φορά αναπληρωτής σε δισπρόσιτο σχολείο και έχω προυπηρεσία 30 μήνες.’Οταν ανακοινώσατε τις προτάσεις σας (γενικόλογες ασάφειες),δεν σας κρύβω οτι έμεινα άναυδος.Άναρωτήθηκα είναι αυτό το κόμμα που υπηρετώ τόσα χρόνια?Μάλλον ΟΧΙ.Πιστεύω οτι δεν θα περάσετε για ψήφηση στη βουλή ενα νόμο που θα θίξει χιλιάδες αναπληρωτές και τον ΚΟΠΟ που έχουν κάνει ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΡΓΩΝΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.Αν συμβεί το αντίθετο θα μας βρείτε μπροστά σας!!!!.Θα είμαι μπροστάρης στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα μας.ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΩ…. ΜΟΥ…………………

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΟΡΕΣΤΗΣ Κ.

    Θα ήθελα να ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι λάθη και παραλείψεις προηγούμενων ετών έχουν συμβάλλει στη δημιουργία διαφόρων «ομάδων» εκπαιδευτικών οι οποίοι αντπαλεύουν τώρα για το ποιο είναι το σωστό κριτήριο που θα δίνει το εισιτήριο για τη μονιμοποίηση. Οι απότομες αλλαγές προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους εμάς που αγωνιούμε και περιμένουμε, έχοντας καταβάλλει ο καθένας τις προσπάθειες του. Για αυτό πιστεύω ότι το μεταβατικό στάδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο (δεν προσδιορίστηκε η διάρκεια του) είναι σωστό.
    Οι έχοντες μεγάλη προϋπηρεσία σίγουρα δεν «θα πεταχτούν στο δρόμο», πρέπει να ικανοποιηθούν και αυτοί σταδιακά. Όμως, θα πρότεινα, να προκηρύσσονται και περισσότερες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ σε εκείνες τις ειδικότητες, όπου ο αριθμός τέτοιων θέσεων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έτη, λόγω των πολλών (εκατοντάδων) προσλήψεων μέσω ρυθμίσεων.
    Επίσης, προτείνω να παραμείνει το 24μηνο+ΑΣΕΠ. Τέλος, θα πρέπει να σταματήσουν να ανοίγουν παράθυρα που επιτρέπουν σε κάποιους ανέξοδα και ανεμπόδιστα να πετυχαίνουν το στόχο τους διά της πλαγίας οδού, τη στιγμή που άλλοι που με κόπο και αγωνίες προσπαθούν για χρόνια, μένουν τελικά παραγκωνισμένοι.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | kostas papadopoulos

    Κυρία υπουργέ, θέτω μια απορία μου.
    Πως είναι δυνατόν να θεωρεί ο νόμος παιδαγωγικά καταρισμένους τους Φυσικούς, Χημικούς και όλες τις άλλες καθηγητικές σχολές (εξαιρώ μόνο τις Παιδαγωγικές) όταν και εσείς γνωρίζετε ότι τα παιδαγωγικά μαθήματα σε αυτές είναι μαθήματα ΕΠΙΛΟΓΗΣ και ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ; Με λίγα λόγια υπάρχουν καθηγητές Χημικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι και άλλοι που θεωρούνται από τον νόμο ότι τα πτυχία τους εμπεριέχουν παιδαγωγική κατάρτιση και ας ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ. Απίστευτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και όμως ο νομοθέτης θεωρεί ότι ένας γεωπόνος δεν είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος, ενώ ένας Χημικός είναι και ας μην έχει παρακολουθήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ παιδαγωγικό μάθημα, μιας και είναι στην ΕΠΙΛΟΓΗ του να το παρακολουθήσει ή όχι προκειμένου να συγκεντρώσει τις διδακτικές μονάδες και να πάρει το πτυχίο. Δηλαδή εγώ που είμαι γεωπόνος και ας παρακολουθήσω τα 1 με 2 παιδαγωγικά μαθήματα επιλογής που έχει το εκάστωτε τμήμα Βιολογίας, Χημείας κ.τ.λ. δεν θεωρούμαι παιδαγωγικά καταρτισμένος. Ο νομοθέτης έχει φτάσει στο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ με το να θεωρεί ότι ένα πτυχίο καθηγητικής σχολής (είτε έχει περάσει επιτυχώς κάποιος τα 2-3 το πολύ παιδαγωγικά μαθήματα είτε δεν έχει περάσει ΚΑΝΕΝΑ, μιας και ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ δίνει την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ), είναι ισοδύναμο της ΑΣΠΑΙΤΕ!!!!!!!!!!!
    Είναι πασιφανές ότι η παραπάνω νομοθεσία κάνει αυθαίρετες, αντιφατικές και πλήρως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ για το ποιος είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος ή όχι. Το θέμα χρήζει άμεσα ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και δικαίωσης. Είναι γνωστό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει και ζητάει απαντήσεις, μετά από πλήθως καταγγελιών.
    Ο νομοθέτης ονομάζει ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ με πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάποιο ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ (καθηγητικής σχολής δηλαδή) και τους ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΧΑΜΞΛΟΤΕΡΑ και ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ χωρίς πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμο, όταν στην πρώτη κατηγορία είναι σίγουρο ότι υπάρχουν καποιοι οι ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, σύμφωνα με το όσα γράφτηκαν παραπάνω.
    Αυτή είναι η αλήθεια και η ελληνική πραγματικότητα και είμαι σίγουρος ότι σε κάποιους δεν αρέσει. Δείχνει απλά το χάλι και το μπάχαλο της τεχνικής εκπαίδευσης. Αφού άλλωστε διορίζονται αυτοί που ΓΡΑΦΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΙ.
    Κυρία Υπουργέ,
    στην καινούργια νομοθεσία, ασχοληθείτε εσείς τουλάχιστον, σοβαρά με το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής κατάρτισης μιας και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν.
    ΔΙΚΑΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ σε προηγούμενους διαγωνισμούς που έγραψαν πολύ καλύτερα από τους ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΣΠΑΙΤΕ διορισθέντες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | Γιώργος Α.

    Αγαπητή κ. Υπουργέ,

    θεωρώ ότι το υπάρχον σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών είναι δίκαιο κι αυτό, δίοτι δίνονται στους υποψηφίους εκπαιδευτικούς 2 τρόποι επιλογής: ο ένας μέσω εξετάσεων και ο άλλος μέσω προϋπηρεσίας. Έτσι δεν δίνεται όλη η έμφαση στα φροντιστήρια για τον γραπτό ΑΣΕΠ, που οδηγούν στην παραπαιδεία και την παπαγαλία, άλλά οι υποψήφιοι, επιμορφώνονται, κάνουν μεταπτυχιακά, που μετρούν στους πίνακες προσλήψεων. Ειδικότερα, ιδίως για το χώρο της Ειδικής Αγωγής, ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ είναι ακατάλλκηλός να υποδείξει τον καλό εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, διότι τα επίμαχα προσόντα είναι το διδακτορικό και το μεταπτυχιακό της Ειδικής Αγωγής, η γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, η γνώση της γραφής Braille και φυσικά η προϋπηρεσία που θεμελιώνει την εμπειρία και τις ενταξιακές διδακτικες προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού. Ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα από τα θεμελιώδη παραπάνω προσόντα και συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμοσθεί στην Ειδική Αγωγή, αλλά να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα προσόντα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ κ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι 30 χρονών και επιτέλους μητέρα! Μετά από χρόνια κατάφερα να φύγω από την ωρομισθία και να πάρω το πολύτιμο αξίωμα του αναπληρωτή. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω οικογένεια ελπίζοντας ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούσα να στηρίξω και εγώ την οικογένεια μου ηθικά και υλικά! Και τώρα κ.Διαμαντοπούλου, έρχεστε και μας λέτε να γκρεμίσουμε όλα αυτά που χτίζαμε τόσα χρόνια και ονειρευόμασταν (όπως και να ήταν, αυτά τα λίγα) και τι μου λέτε να κάνω; Να παραμελήσω το μωράκι μου και την οικογένεια μου; Τώρα που το καλοκαίρι θα έχω καταφέρει να μαζέψω 25 μόρια προϋπηρεσίας! Που έχω κάνει οικογένεια και έχω αρχίσει να ελπίζω…γιατι κ.Διαμαντοπούλου, πώς να αρχίσω πάλι απο την αρχή;
    Έλατε και εσείς στη θέση μας!!!
    Μην επιτρέψετε να ζήσουμε έναν αλλο εφιάλτη οχι πάλι….

    Σας ευχαριστώ
    Με εκτίμηση
    Αναστασία Παπάζογλου

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | Νηπιαγωγος

    Προς Ε.

    Ειμαι στη νεοτερη γενια με πτυχιο του 2005 και ομως δουλευω αναπληρωτρια 2χρονια (ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2ΑΣΕΠ)
    Αυτο που λες για τους αναπληρωτες με λιγα χρονια υπηρεσιας με βγαζει απο τα ρουχα μου….Καλο θα ειναι να σκεφτουμε πριν μιλησουμε…Οι ευκαιριες δινονται αρκει να τις αρπαζουμε..

    ΝΑΙ ΣΤΟ 60%-40%
    ΝΑΙ ΣΕ 24ΜΗΝΟ+ΑΣΕΠ
    ΝΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:44 | alexandrosk

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Σύζυγος εκπαιδευτικού που ανήκει στον πολύπαθο και πολυπληθή κλάδο της Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) και βλέποντας από μέσα πια τα πράγματα έχω να πω και εγώ μερικά πράγματα…
    – Κατ’ αρχήν η ίδια η διαδικασία της διαβούλευσης δεν ακολουθεί τη λογική των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων και όποιος θέλει να το διαπιστώσει δεν έχει παρά να επισκεφτεί την ιστοσελίδα που φιλοξενεί όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ή γίνονται τώρα στο http://www.opengov.gr Εκεί λοιπόν συνηθίσαμε διαβουλεύσεις σε Σχέδια Νόμου με συγκεκριμένη δομή αλλά το κυριότερο με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εδώ καλούμαστε να λάβουμε θέση σε αόριστες ιδέες ή μάλλον σε πολύ συγκεκριμένες ιδέες αλλά με αόριστες διαδικασίες εφαρμογής. Αν η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί συνεργάτες στο brainstorming μπορούσε να το κάνει με άλλη διαδικασία.
    – Ως προς τις προτάσεις: το ζητούμενο για το Υπουργείο είναι ο ενιαίος τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών και ο πιο αξιοκρατικός τρόπος επιλέγεται να είναι ο ετήσιος πια διαγωνισμός του ΑΣΕΠ όπου στους επιτυχόντες θα προσμετράτε και η προϋπηρεσία. Μα αυτό σημαίνει αυτόματα ότι παύει να είναι ενιαίος ο τρόπος διορισμού μια και θα προκύψουν δυο υποκατηγορίες : αυτή των επιτυχόντων χωρίς προϋπηρεσία και αυτή των επιτυχόντων με προϋπηρεσία. Θα θεσπιστεί ένα καινούργιο 60-40 γι’ αυτό το πρόβλημα;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Η προϋπόθεση της επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να αφορά οποιονδήποτε διαγωνισμό. Τα μόρια της προϋπηρεσίας να αθροίζονται με αυτά από τους επιτυχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θα μπορούσε ίσως να γίνει μια διάκριση και να ισχύουν τα μισά μόρια από τους προηγούμενους διαγωνισμούς (όλους) και στο ακέραιο τα μόρια του εκάστοτε τελευταίου διαγωνισμού.
    – Το δεύτερο σημείο των αλλαγών αφορά την κατάργηση των υφιστάμενων πινάκων και την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για αυτούς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε αυτούς. Θα σταθώ στο εντελώς λογικό, αναμενόμενο και κυρίως Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ύπαρξης μεταβατικής περιόδου για όσους βρίσκονται στους πίνακες. Αυτό που θυμάμαι από το λίγο Συνταγματικό Δίκαιο που διδάχθηκα και ας με διορθώσουν οι της Νομικής, είναι ότι είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ένας μεταγενέστερος νόμος να είναι δυσμενέστερος από τον προγενέστερο του. Οφείλει για αυτούς που θίγει να προβλέπει ρύθμιση. Το να σταματήσουν οι πίνακες να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες – και όχι με νέες εγγραφές – τον Ιούλιο του 2010 ΔΕΝ αποτελεί μεταβατική ρύθμιση, ειδικά όταν ο ίδιος ο νόμος λογικά θα δημοσιευτεί το πρώτο εξάμηνο του 2010. Επομένως δεν δίνεται ούτε μια ακαδημαϊκή χρονιά ως μεταβατική περίοδος. Σκεφτείτε όλους αυτούς τους ωρομίσθιους που δουλεύουν για 3-3,5 μόρια το χρόνο και έχουν καταφέρει με 7-8 χρόνια ωρομισθίας και μισθό μικρότερο του ταμείου ανεργίας να μαζέψουν 23 μόρια τον Ιούλιο του 2010 όταν με το υφιστάμενο καθεστώς διορίζονταν με 24 μόρια και προϋπόθεση τουλάχιστον μια επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μήπως ειδικά αυτούς θα έπρεπε να τους αφορά μια πραγματική και ουσιαστική μεταβατική περίοδος;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Η ρύθμιση των 24 μηνών προϋπηρεσία και τουλάχιστον μια επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να διατηρηθεί. Εξάλλου με εξαίρεση τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής αφορά λίγους και θα αφορά ακόμα λιγότερους στο μέλλον. Αλλά αν θεωρείται λογικό να διορίζεται ένας αναπληρωτής μετά από 3 χρόνια αναπλήρωσης φανταστείτε πόσο δίκαιο είναι να διοριστεί και κάποιος μετά από 8 χρόνια ωρομισθίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
    – Το τελευταίο σχόλιο με οδηγεί και στο επόμενο θέμα των αλλαγών, που αφορά τον τόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, όταν με το καλό αυτοί θα διοριστούν. Το σίγουρο είναι ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν σχολεία και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θέλουν να τοποθετηθούν. Σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μετριαστούν οι αποσπάσεις από δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές και σίγουρα θα πρέπει κάθε εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια της περιοχής που βρίσκεται η φυσική του παρουσία και όχι τα μόρια της οργανικής του θέσης. Δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά οικογενειακά και προσωπικά κριτήρια για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών. Σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για το δημόσιο, οι υποψήφιοι ξέρουν εκ των προτέρων τον τόπο διορισμού τους σε περίπτωση επιτυχίας και ανάλογα επιλέγουν αν θα συμμετέχουν ή όχι. Στην περίπτωση της εκπαίδευσης, που θεωρητικά αποτελεί τον κλάδο που θα μπορούσε να καλύψει τις προσωπικές και οικογενειακές επιλογές των εκπροσώπων του φαίνεται να μην ισχύει. Στην περίπτωση της δικής μας οικογένειας, με δύο παιδία σε προσχολική ηλικία αυτή τη στιγμή, και εγώ δημόσιος υπάλληλος, η προοπτική της τριετίας σε μια περιοχή του συζύγου απλά διαλύει την οικογενειακή μας ζωή και γαλήνη. Γιατί φυσικά έχουμε οργανώσει τη ζωή μας εδώ, τα παιδιά αρχίζουν σχολείο (πρώτα ο μαθητής), εγώ δεν μπορώ να πάρω αντίστοιχα απόσπαση για να ακολουθήσω το σύζυγο οπότε η μόνη επιλογή είναι να ξεχάσουν τα παιδιά τον μπαμπά τους και εγώ το σύζυγο μου. Αν ήθελα τέτοια εξέλιξη στην οικογενειακή μου ζωή θα επέλεγα να κάνω οικογένεια με ναυτικό. Θέλω απλά να επισημάνω ότι οι ιδέες που προτείνετε δεν είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου. Αφορούν ανθρώπους, μάλλον αφορούν οικογένειες που πολύ απλά και εύκολα με τις ρυθμίσεις σας μπορείτε να τις καταστρέψετε.
    – Η διετής δοκιμαστική περίοδος που υπάρχει στη θεωρία και θέλετε να την ενεργοποιήσετε και στην πράξη φαντάζομαι ότι αφορά τη δοκιμαστική περίοδο που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τη διετή δοκιμαστική περίοδο των δημοσίων υπαλλήλων όπου επίσης είναι στη θεωρία. Δεν καταλαβαίνω γιατί να πρέπει να διαφοροποιηθούν για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί και να αναγκάζονται να αποδείξουν για άλλη μια φορά την αξία τους – μάλιστα μετά από τόσους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ που θα χουν δώσει!!

    Τέλος, θα θελα να σας διευκρινίσω ότι είμαι δημόσιος υπάλληλος μέσω της επιτυχίας μου σε εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και της φοίτησης σε αυτήν. Η επιτυχία αυτή εξαργυρώνεται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα με προβάδισμα 9 χρόνων στην υπηρεσιακή μου εξέλιξη και δεν μου ζητήθηκε ποτέ να δώσω ξανά εξετάσεις για να αποδείξω τις γνώσεις μου – πόσο μάλλον το να δίνω κάθε χρόνο για να αποδεικνύω το αυτονόητο. Γιατί να ζητάμε από τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία;
    ΚΑΙ ένα λογιστικό ερώτημα: πόσους μισθούς εκπαιδευτικών θα μπορούσε να καλύπτει ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ? Μήπως το θέμα δεν είναι ούτε οικονομικό τελικά; Μήπως θα ήταν πιο απλό να διορίζονται κάποιοι καθηγητές και να καλύπτουν μερικά από τα κενά στα σχολεία αντί να γίνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ?

    ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΕΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ – ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΜΕ 10ΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ….

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:35 | ΘΥΜΙΟΣ

    Θεωρώ ότι το πιο δίκαιο σύστημα διορισμών θα είναι 60-40%, όπου στο 40% θα είναι οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία και τουλάχιστον 1 ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό όλοι οι νεοδιορισμένοι θα έχουν αξιολογηθεί με επιτυχία σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ, ενώ θα διορίζονται τόσο οι παλαιοτέροι που έχουν προϋπηρεσία (40%) όσο και οι νεότεροι με μηδενική προϋπηρεσία (60%). Μέριμνα θα πρέπει επίσης να ληφθεί έτσι ώστε να αξιολογούνται ανάλογα και άλλες κατηγορίες διοριστέων που τώρα διορίζονται χωρίς ΑΣΕΠ από το παράθυρο (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κλπ).

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | Λ.Π.

    Πάντως καταλάβαμε πολύ καλά συνάδελφοι, πως πέρνατε θέσεις και πως πείθατε κάποιους για να πάρετε κάποιες ώρες. Τόση κακομοιριά δεν περίμενα να αντιμετωπίσω στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Στους μαθητές έχετε τα ίδια επιχειρήματα όταν δεν μπορείτε να λύσετε κάποια απορία τους? Στην τελική δεν μας ζήτησαν να γράψουμε στον ΑΣΕΠ κινέζικα, το αντικείμενο μας ζητείται. Πέρα απο την διδακτική που ο τρόπος διόρθωσης είναι υποκειμενικός και θα έπρεπε να διορθωθεί, τα υπόλοιπα είναι στο αντικειμενό μας. Ελπίζω η κ. Διαμαντοπούλου να μην δακρύσει διαβάζοντας όλες αυτές τις δακρύβρεχτες ιστορίες!