1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 15:06 | KATE

    Για μας την γενια των 40 ρηδων ειναι σχεδον αποτρεπτικος ο διαγωνισμος του ΑΣΕΠ. Ευνοει τους νεοτερους σε ηλικια γιατι ισως εχουν περισσοτερο χρονο για διαβασμα.Εμεις που να το βρουμε με τοσες υποχρεωσεις και οκογενειες με παιδια;Ειναι αδικο γιατι γυριζαμε με ωρομισθιες απο χωριο σε χωριο να παρουμε κανενα μοριο και τωρα μας ανατρεπονται ολα.Ελπιζω να κανετε το καλυτερο και ισως τελικα η επιστροφη της επετηριδας εστω για ενα 30 % ποσοστο θα ηταν καλυτερο για μας ανω του 40.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | Σοφία

    Αγαπητή κυρία υπουργέ,
    παρακολουθώντας τη διαδικτυακή διαβούλευση όλες αυτές τις ημέρες καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών συμφωνεί σε βασικά ζητήματα όπως:
    1) διατήρηση του 24μηνου και Ασέπ
    2) διατήρηση του 60/40 μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος( το χρονικό διάστημα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει τους συναδέλφους)
    3) φυσικά την αύξηση του αριθμού των διορισμών
    4) πραγματοποίηση του διαγωνισμού του ασέπ ανά διετία σε προκαθορισμένη ημερομηνία ( γιατί συνήθως ξεκινάμε από Οκτώβρη και δίνουμε Ιανουάριο- κατά τη γνώμη μου η ημερομηνία πρέπει να είναι καθορισμένη ,ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του. Η ύλη του να είναι επίσης καθορισμένη και σαφής και γιατί όχι να προτείνεται βιβλιογραφία και να μην προσπαθούμε να ψυχανεμιζόμαστε το ύφος και στυλ του κάθε διαγωνισμού αλλά και να μην έχουμε δύο σωστές απαντήσεις ανάλογα με τη διατύπωση ή τα διαφορετικά συγγράμματα)
    5) οι αποσπάσεις πρέπει να γίνονται με τον τρόπο που προτείνετε αλλά χωρίς εξαιρέσεις για κάποιους που έχουν τα «κονέ», όπως εσείς έχετε πει και φυσικά να σταματήσει η μοριοδότηση ακριτικών περιοχών να ακολουθεί τον αποσπασμένο εκπαιδευτικό.
    Όμως θα επαναλάβω ( γιατί αυτό αποτελεί το δεύτερο σχόλιο μου) ότι πρέπει να καταργηθεί ο αναξιοκρατικός τρόπος πρόσληψης και σε εκκλησιαστικά λύκεια, οαέδ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, Ταδ, Σιβιτανίδειο,γιατί εάν δε γίνει δεν μπορούμε να μιλάμε για ίσους όρους και διαφάνεια. Επίσης πάρτε τη γενναία απόφαση και προγραμματίστε πόσους εκπαιδευτικούς χρειάζεστε,ώστε να μην εισάγονται στα πανεπιστήμια τόσοι υπεράριθμοι για την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα στον κλάδο των φιλολόγων είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 4 σχολές σε κάθε μεγάλη πόλη από τις οποίες να αποφοιτούν εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφηθούν, όσο και να αυξηθούν οι διορισμοί. Τέλος, για το ζήτημα του κατά πόσο το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό επαρκεί και για το θέμα της αξιολόγησης , θα πρέπει να φροντίσετε ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις να μη ξεπερνά τα 15 με 17, όπως συμβαίνει και με τα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία γίνεται πραγματικά δουλειά αλλά και να επιμορφώνετε τον εκπαιδευτικό συνεχώς και συστηματικά.
    Ακούστε, λοιπόν την κοινωνία και αγγίξτε το πρόβλημα με ευαισθησία και ανθρωπιά.
    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:53 | ΡΑΝΙΑ

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    δεν έχετε διευκρινίσει τι θα κάνετε με τους εκπαιδευτικούς που έχουν
    1,2 ή και 3 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ.Θα χάσουν τα μόρια τους από το διαγωνισμό και την προυπηρεσία που έχουν αποκτήσει από αυτή τους την επιτυχία;Γνωρίζετε βέβαια ότι σε κλάδους όπως οι φιλόλογοι,οι μαθηματικοί και οι φυσικοί είναι δύσκολο ακόμη και το να είσαι επιτυχών 1,2 ή και 3 φορές.Θα ξαναρχίσουν από την αρχή;Τόσος κόπος θα πάει χαμένος;Συμφωνώ ότι σε κάθε διορισμό προυπόθεση πρέπει να είναι έστω και η μία επιτυχία στον διαγωνισμό.Και αυτό γιατί άτομα από τον ΟΑΕΔ,Σιβιτανίδειο,ΣΔΕ,Εκκλησιαστικά,ΠΔΣ χωρίς ΑΣΕΠ διορίζονται και έχουν φέρει τα πάνω κάτω στους πίνακες μας.Σε κάμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταργήσετε το 24μηνο με προυπόθεση τον ΑΣΕΠ γιατί τότε θα είναι σαν να εναντιώνεστε σε εμάς που και επιτυχίες στον ΑΣΕΠ έχουμε και προυπηρεσία από αυτή μας την επιτυχία.

    Μία αδιόριστη αν και επιτυχούσα δύο φόρές στον ΑΣΕΠ φιλόλογος.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | Ρεμπελάκης Μανώλης ΠΕ0401

    Μετά από 3 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, 2 χρονιές αναπληρωτής και αρκετές ωρομίσθιος φέτος συμπληρώνω 24μηνο.

    Ακολούθησα ένα σύστημα που ΕΣΕΙΣ δημιουργήσατε και οδηγούσε σε διορισμό και καθόρισα σημναντικό μέρος της ζωής μου με βάση αυτό.
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

    Οποιοδήποτε νέο σύστημα πρέπει να ισχύσει αφού ενημερωθούν οι εισακτέοι φοιτητές καθηγητικών σχολών της επόμενης χρονιάς για να αποφασίσουν για σχολή γνωρίζοντας το εργασιακό τους μέλλον.

    ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΣΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:49 | Niki2

    Κυρία υπουργέ επανέρχομαι με δεύτερο μήνυμα:
    Στ΄αλήθεια πιστεύετε ότι όσοι έχουν ‘κονέ’ ή ‘βύσμα’ ή ‘μπάρμπα στην Κορώνη’ ανησυχούν και παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαβούλευση;
    Γιατί να πάρουν μέρος, και γιατί να ανησυχήσουν αφού όποια αλλαγή και αν γίνει εκείνοι θα είναι από τα πριν εξασφαλισμένοι;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | Βουγάς Φάνης

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ

    Με το παρακάυω κείμενο θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στην πρόταση που φέρατε για τον τρόπο επιλογής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών.Η ανοιχτή διαβούλευση στο διαδίκτυο αποτελεί μία νέα αρχη αλλά ο διάλογος για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να βασίζεται στην μαζική και προσωπική συμμετοχή όσο τον δυνατόν περισσοτέρων εκπαιδευτικών και όχι σε μια απρόσωπη επικοινωνία μέσω διαδικτύου.Ο ΑΣΕΠ ώς σύστημα αξιλόγησης και πρόσληψης εκπαιδευτικών αποτελεί άλλη μία γραπτή δοκιμασία και θα προστέθει στις εκατοντάδες στις οποιές έχει δοκίμαστεί ο εκπαιδευτικός μέχρι να αποφοιτήσει από το παιδαγωγικό τμήμα στο οποίο φοιτεί.Δηλαδή ουσιαστικά ο ΑΣΕΠ κρίνει το γνωστικό υπόβαθρο του εκάστοτε εκπαιδευρικού και όχι το παιδαγωγικό και διδασκαλικό υπόβαθρο που είναι και το ζητούμενο.Ο εκπαιδευτικός κρίνεται απο την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παράγει μέσα στην τάξη και την ποιότητα της διδασκαλίας που παρέχει μέσα στην σχολική τάξη.Μοναδικός και αντικειμενικός κριτής είναι η συνεχή παρουσία του μέσα στη σχολική τάξη,οι γονείς και οι ίδιοι οι μαθητές και καμία γραπτή εξέταση μέσω ΑΣΕΠ που θα διενεργείται μία φορά το χρόνο.Επιδή η εξέταση μέσω ΑΣΕΠ είναι μία και μοναδική διαδικασία επεισέρχονται και πολλοί προσωπικοί και ασταθμητοί παράγοντες(προσωπική κατάσταση του εκπαιδευτικού κατά την διεξαγωγή του ΑΣΕΠ) που αποτελεί άλλη μία πτυχή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην.Ο εκπαιδευτικός που θα κλήθεί να δώσει ΑΣΕΠ δεν έχει στην διάθεση του συγκεκριμένη ύλη την οποία θα μπορούσε να διαβάσει για τον ΑΣΕΠ αλλά θα κληθεί να αναπαράξει γνώσεις τις οποίες έχει ήδη διδαχτει ή δεν έχει διδαχθεί καθόλου.Ένα θέμα που θα επρεπέ να μας απασχολήσει είναι και αυτό των ανθρώπων που αξιολογούν στον ΑΣΕΠ.Ο κάθε αξιολογητής πληρώνεται με το κάθε γραπτό που αξιολογεί με συνέπεια αρκετοί αξιολογητές να διορθώνουν εκατοντάδες γραπτά χώρις να τα αξιολογούν με την απαιτούμενη προσοχή καθώς δεν τους ενδιαφέρει να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς αλλά μόνο η μεγαλύτερη χπηματική τους απολαβή.Εκτός αυτού αρκετοί διαγωνιζόμενοι μπορεί να γνωρίζουν κάποιον από τους αξολογητές έχοντας έτσι μία επιπλέον βοήθεια.ΆΡΑ για ποια αξιοκρατική επιλογή μιλάμε και για ποιά αδιάβλητη διαδικασία;
    Όσον αφορά τον όρο δόκιμος εκπαιδευτικός(που τον θεωρώ απαράδεκτο) και το θέμα της αξιολόγησης που είναι εξόχως σημαντικό.Αρχικά όλοι πρέπεινα καταλάβουμε τι σημαίνει αξιολόγηση.Η αξιολόγηση πρέπει να έχει ως στόχο την προσωπική παιδαγωγική,επιστημονική και διδακτική κατάρτιση του εκάστοτε εκπαιδευτικού ξεχωριστά μετά απο κάθε αξιολογική κρίση και όχι να γίνει μια αξιολόγηση κατάταξης δημιουργώντας εκπαιδευτικούς δύο κατηγοριών:ικανούς και μη ικανούς.Εδω μπαίνει και ένα άλλο ζητημα οι μη ικανοι εκπαιδευτικοί τι θα απογίνουν θα τους στερείται το δικαίωμα να διδάσκουν;τι επαγγελμα θα ασκούν μετά;Η δική μου άποψη είναι η εξής η αξιολόγηση να έχει ενεργό και λειτουργικό ρόλο κατά τη διάρκεια της φοίτησης και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των πρακτικων ασκήσεων,μέσα στη σχολική τάξη(που φυσικά θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια)και έτσι ο κάθε εκπαιδευτικόσ που θα τελειώνει την φοίτηση του σε οποιδήποτε παιδαγωγικό τμήμα βα θεωρείται άξιος και αξιόλογος εκπαισευτικός.Το ζήτημα είναι ποιός φορέας θα διεξάγει την αξιολόγηση(το οποιό δεν το έχετε διασαφηνίσει ακόμα).Ποιά επιτροπή,ποιός σχολικός σύμβουλος θα αξολογούν τον νεοδιορισθέντο εκπαιδευτικό;Με ποια λογική ανθρωποι που έχοθν αποφοιτήσει απο παιδαγωγικές ακαδημίες διετούς φοίτησεις θα κρίνουν εκπαιδευτικούς που θα έχουν αποφοιτήσει απο παιδαγωγικά τμήματα τετραετούς φοίτησης;Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται όσοι θα στελεχώνουν αυτήν την επιτροπή(μήπως με αμιγώς κομματικά;).Η μόνη αντικειμενική αξιλόγηση μπορεί να γίνεται αρχικά σε κάθε παιδαγωγικό τμήμα από επιτροπές που θα στελεχώνονται μόνο απο ακαδημαικούς κατά την διάρκεια της φοίτησης και μετά την αποφοίτηση απο επιτροπές ακαδημαικών και μόνο απο κάθε παιδαγωγικό τμήμα της Ελλάδας.
    Όσον αφορά τον διορισμό των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδας(άναλογα με τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή) συμφωνώ απόλυτα.Δεν γίνεται σε κεντρίκούς νομούς και πόλεις της Ελλάδος να υπάρχει πλένασμα εκπαιδευτικών και σε νησιά και απομακρισμένες περιοχές τεράστιες ελλείψεις.Για το θέμα τον αποσπάσεων(συμφωνώ πρώτα να βρίσκεται ο αντικαταστάτης του ανθρώπου που θα αποσπαστεί και μετά να αποσπάται)αρκεί να αποσπάται για να προσφέρει απο ένα άλλο πόστο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη(στο υπουργείο παιδείας και όχι σε άλλα υπουργεία)και οχι να δημιουργούνται επίπλαστες και μη λειτουρικέσ αναγκές προκειμένου να αποσπασουμε εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους <>.
    Ένα θέμα που έπρεπε να είχαμε θίξει απο την αρχή είναι και το πόσα κονδύλια διαθέτουμε για την παιδεία που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ.Προκείμενου να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης παιδειας θα έπρεπε να δίνονται επιπλέον κίνητρα στους εκπαιδευτικούς.Ένα βασικό κίνητρό αν και όχι μοναδικό είναι και το οικονομικό κάθως ο βασικός τους μισθός πληρεί μόνο τις βασικές τους ανάγκες.Τουλάχιστον για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε νησιά και απομακρισμένες περιοχές όπου τα έξοδα τους είναι αυξημένα το οικονομικό κίνητρο είναι επιβεβλημένο.Έπισης για τους εκπαιδευτικούς που διατυπώνονται θετικές αξιολογικές κρίσεις να υπάρχει τουλάχιστομ μια ηθική(αναγνώριση και ανάδειξη του εκπαιδευτικού τους έργου)και οικονομική επιβράβευση.
    Ένα τελευταίο ζητημα είναι και οι κτηριακές υποδομές των ελληνικων σχολείων και τάξεων που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες για περισσότερο απο μισό αιώνα.Σε συνδιασμό με την παντελή έλλειψη χρήσης απο τους εκπαιδευτικούς εποπτικών μέσων και των νέων τεχνολογίων(δεν είναι δικιά τους ευθύνη κάθως το υπουργείο παιδείας δεν ανέλαβε την ουσιαστκή εκπαίδευση και κατάρτισή τους)εκμηδενίζουν κάθε προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παιδειας.
    Όλα τα παραπάνω εκπαιδευτικά ζητήματα δεν είναι ζητήματα του σήμερα αλλά ζητήματα του χθες που θα έπρεπε να είχαν επιλύθει εδώ και χρόνια.Επειδή αυτά τα ζητήματα αν δεν εντιμετοπιστούν θα συνεχίζουν να ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας συστημα χρειάζονται άμεσες και ριζικές λύσεις εδώ και τώρα,αρκεί να βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση και να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού κοινωνικού και εκπαιδευτικού διαλόγου.Με την σωστή κατεύθυνση εννοώ την παροχή ανάλογων ευκαιριών σε όλους(αναλογα με τις ελλείψεις και το επίπεδο των μαθητών)και την ουσιαστική διασφάλιση της Δημοσιας και Δωρεάν Παιδειας.Ας ελπίσουμε το παρελθόν να μην παρουσιάζεται ως κάτι πεπραγμένο που δεν αλλάζει αλλά ως λαμπρό οδηγό για το μέλλον.Τα μελανά στοιχεία της ιστορίας δεν διαγράφονται αλλά ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ,ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:42 | Γιάντσιος Ιωάννης

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ
    Θα πρέπει να σταθείτε σε ένα σοβαρό πρόβλημα ,που αφορά τους διορισμούς πολυτέκνων στη Β/θμια εκπ/ση, το οποίο έχει δημιοιυργήσει
    πολλές παρενέργειες στο χώρο της εκπ/σης.
    Ειδικά το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους διορισμούς ειδικοτήτων των μη καθηγητικών σχολών(μηχανικοί,οικονομολόγοι,γεωπόνοι,κτλ), που για να διοριστεί κάποιος απαιτούνται,προς το παρόν,εκτός του πτυχίου της κύριας σχολής και μια σειρά προϋποθέσων(πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, διδακτική προϋπηρεσία,ΑΣΕΠ).Εκτός αυτού διορίζονται σε όποια περιοχή και σχολείο επιθυμούν.
    Δεν υποστηρίζω οτι δεν πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα απο την πολιτεία για τους πολύτεκνους, αλλά να μη γίνεται αυτή η άνιση μεταχείριση σε βάρος συναδέλφων οι οποίοι για να διοριστούν πρέπει να έχουν τα ανωτέρω προσόντα.
    Γιατί τάχα να διορίζονται οι πολύτεκνοι, ειδικά των ανωτέρω ειδικοτήτων, χωρίς τα επιπλέον προσόντα μόνο στην εκπ/ση και όχι και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα; Δεν αναβαθμίζεται έτσι η εκπ/ση.
    Σας ευχαριστώ
    Γιάντσιος Ιωάννης

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:39 | Ζωή

    ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Η πρόβλεψη για διορισμό των πολυτέκνων ως εκπαιδευτικών με παρέκκλιση από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ έχει, στα χρόνια εφαρμογής της, οδηγήσει σε κάλυψη του 6% με 7% των θέσεων κάθε έτος από την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο του 20% που ισχύει μέχρι σήμερα για άλλες θέσεις στο δημόσιο, ενώ είναι εμφανές ότι μετά από πολλά χρόνια έχει συμβάλλει στο να οδηγηθεί η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών σε θετικό πρόσημο (http://www.polyteknoi.eu/). Οι πολιτικές υπέρ των πολυτέκνων εδράζονται στην συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για προστασία της οικογένειας και σε αυτές έχουν συμφωνήσει από δεκαετίες όλες οι συνθέσεις της ελληνικής βουλής και προωθήσει όλες οι παρελθούσες κυβερνήσεις. Τα διάφορα τακτικά ή έκτακτα επιδόματα που δίνονται στους πολύτεκνους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, στη σημερινή δύσκολη και αβέβαιη εποχή, την δυνατότητα επιλογής σε μια εργασία. Για την οποία άλλωστε εργασία οι συγκεκριμένοι πολύτεκνοι πρέπει να έχουν όλα τα ουσιαστικά προσόντα, όπως πτυχίο, μεταπτυχιακά και προϋπηρεσία. Η πρόθεση άλλωστε του Υπουργείου να συμπεριληφθούν στα κριτήρια επιλογής τα συγκεκριμένα προσόντα καθιστούν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ παρωχημένο και ασύμβατο κριτήριο. Η λογική των εξετάσεων άλλωστε είναι απόρροια της εξετασιοκεντρικής δομής της παιδείας μας η οποία σήμερα βάλλεται από όλους ως γενεσιουργό αίτιο των αποτυχιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα είναι ευχής έργο αν, πάντα μέσα στα πλαίσια του ΑΣΕΠ, καταργηθούν οι, ενεργοβόρες και με αμφίβολο όφελος για την ‘πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας’, εξετάσεις για τους εκπαιδευτικούς και να μοριοδοτούνται τα προαναφερόμενα ουσιαστικά προσόντα, μαζί είτε με την συγκεκριμένη πρόβλεψη για τους πολύτεκνους, είτε εναλλακτικά με μοριοδότησή τους βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
    Ό,τι και να περιλαμβάνει η τελική πρόταση νόμου του Υπουργείου προς την Βουλή για το θέμα του διορισμού των πολυτέκνων, θα πρέπει ο σεβασμός του ατομικού και οικογενειακού προγραμματισμού κάθε ενδιαφερόμενου που εμπεριέχεται στις προτάσεις για μεταβατική περίοδο ενημέρωσης των υφιστάμενων πινάκων να επεκταθεί και στους πολύτεκνους. Οπότε, έστω και ως μεταβατική για τα επόμενα δύο χρόνια, η πρόβλεψη για διορισμό των πολυτέκνων με παρέκκλιση από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, πρέπει να διατηρηθεί.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:28 | Βιργινία Γρίβα

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ είχα γράψει την προηγούμενη Παρασκευή τη γνώμη μου επι του θέματος, αλλά θα ήθελα να προσθέσω κάτι σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της προυπηρεσίας του ΟΑΕΔ.Υπάρχουν άτομα που στον οαεδ μπήκαν με την αξία τους.Προσωπικά έχω μεταπτυχιακό τίτλο και τρεις συνεχόμενες επιτυχίες στον ασεπ.Χάρη σε αυτό το μεταπτυχιακό προσλήφθηκα για ένα διδακτικό έτος στον οαεδ και κέρδισα 3,8 μόρια.Γιατί κάποιοι συνάδελφοι εγείρουν θέμα για την καταργηση της αναγνώρισης της προυπηρεσίας, μία αναγνώριση για την οποία συναίνεσε και ο συνήγορος του πολίτη?Γιατί να καταργηθεί η προυπηρεσία?Αν μελετάται κατι τέτοιο τουλάχιστον να μπει ένα πλαφόν, πχ προσμέτρηση προυπηρεσίας αυτών που ήδη έχουν μία επιτυχία στο διαγωνισμό του ασεπ.Δικαιούμαστε αυτά τα μόρια, τα δουλέψαμε!Δεν ήμασταν οι εκλεκτοί για να πάρουμε πδσ.Ό, τι πέτυχαν κάποιοι το πέτυχαν με κόπο!!!!Μη μας το στερείτε!Σας ευχαριστώ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | Νικολέττα

    Να μείνει το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών όπως είναι!!!!Το σύστημα 60 – 40 είναι το πλέον αξιοκρατικό και δίκαιο!!Ξεκινήστε τις αλλαγές από άλλες αδικίες που γίνονται στην Ελλάδα και αφήστε τους εκπαιδευτικούς στην ησυχία τους!!Δεν μας φτάνει που ξεσπιτωνόμαστε κάθε τόσο, σε εμάς θα βγάλετε το άχτι σας?Δεν ασχολείστε καλύτερα με τα τόσα σκάνδαλα που γίνονται?

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:24 | Βασιλική

    Κυρία Υπουργέ,

    Θεωρώ αρκετά άδικη την κατάργηση των πινάκων από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά που έχουν δώσει ξανά και ξανά με επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και έχουν καταφέρει με πολύ κόπο να μαζέψουν μόρια που θα τους οδηγούσαν στην ωρομισθία και την αναπλήρωση. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται όλη η προσπάθειά τους… Πόσες φορές επιτέλους πρέπει να είναι κάποιος επιτυχών στο ΑΣΕΠ;;

    Από την άλλη η εμπειρία αυτών που δεν έχουν κάποια επιτυχία στο διαγωνισμό, παρολ’ αυτά έχουν γυρίσει πόλεις και χωριά θα πάει στα αζήτητα; Μας συνηθίσατε σ΄έναν τρόπο πρόσληψης στην ΠΔΣ, στη Σιβιτανίδειο κλπ μη αξιοκρατικό και αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε κι εσείς να αναλογιστείτε το μερίδιο ευθύνης σας.

    Όσον αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θεωρείτε πως κάποιος με επιτυχία στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών είναι περισσότερο κατάλληλος να προσληφθεί από κάποιον με μεταπτυχιακό τίτλο, με εμπειρία στον τομέα αυτό ή ακόμα και με σεμινάριο εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή;;

    Καταργώντας τους πίνακες ακυρώνετε τις προσπάθειες μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΚΑΙ Ω !Ω! ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ω!ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
    ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΤΡΑΣ,ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ 16 ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΟΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ,ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
    ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗΣ,ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 4 Η 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ:
    1)ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ)?
    2)ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΥΝ ΤΟΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ?(ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ),ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ…..ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ.
    3)Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ 4 Η 5 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΝΙΖΕΙ, ΕΧΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ…..ΚΑΙ ΕΔΩ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΛΩΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ….ΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΠΑΙΤΕ..!!!!!!!!
    ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ
    ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ,ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΟ)ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ
    ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΥΣ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ……..ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | lena ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

    Να μπει η Πληροφορικη στα Δημοτικα και να γινουν προσλήψεις καθηγητων πληροφορικης! Ολα τα παιδια χρησιμοποιουν υπολογιστες απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικου και μπαινουν στο ιντερνετ ΧΩΡΙΣ να γνωριζουν στοιχειωδεις κανονες προφυλαξης! Νομιζουν οτι πληροφορικη ειναι μονο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και FACEBOOK!!! ΠΩς ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ οπως το τηλεφωνο του, τις φωτογραφιες του και αλλες προσωπικες πληροφοριες; Δεν πρεπει το σχολειο να προφυλάξει το παιδί απο το chat με καποιον αγνωστο; Δεν πρεπει καποιος να του εξηγησει πως πρεπει να προφυλασεται; Δεν πρεπει να του μαθει καποιος ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΣΕΡΦΑΡΕΙ χωρις να ξερει βασικους κανονες;
    —————————————————————–
    ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΑΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (οπως μπηκαν τα Γερμανικα) ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ! ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕ19,20 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
    ——————————————————————
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ! σε 1 ωρα δεν προλαβαινουν τα παιδια να μαθουν τιποτα!
    ——————————————————————

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:20 | lena ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

    Να μπει η Πληροφορικη στα Δημοτικα και να γινουν προσλήψεις καθηγητων πληροφορικης! Ολα τα παιδια χρησιμοποιουν υπολογιστες απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικου και μπαινουν στο ιντερνετ ΧΩΡΙΣ να γνωριζουν στοιχειωδεις κανονες προφυλαξης! Νομιζουν οτι πληροφορικη ειναι μονο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και FACEBOOK!!! ΠΩς ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ οπως το τηλεφωνο του, τις φωτογραφιες του και αλλες προσωπικες πληροφοριες; Δεν πρεπει το σχολειο να προφυλάξει το παιδί απο το chat με καποιον αγνωστο; Δεν πρεπει καποιος να του εξηγησει πως πρεπει να προφυλασετε; Δεν πρεπει να του μαθει καποιος ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΣΕΡΦΑΡΕΙ χωρις να ξερει βασικους κανονες;
    —————————————————————–
    ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΑΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (οπως μπηκαν τα Γερμανικα) ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ! ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕ19,20 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
    ——————————————————————
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ! σε 1 ωρα δεν προλαβαινουν τα παιδια να μαθουν τιποτα!
    ——————————————————————

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:17 | diana

    Κα Υπουργέ
    Είμαι καθηγήτρια Γερμανικών ωρομίσθια παντρεμένη με 2 τέκνα και αυτό το διάστημα κυοφορώ το τρίτο μου τέκνο.Έχω δώσει εξετάσεις σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από τους οποίους στους τρείς με επιτυχία.Όταν το έτος 2000 είχα γράψει αρκετά υψηλή βαθμολογία (συνολικά 79 μόρια ) δεν διορίστηκα λόγω ελαχίστων προκυρηγμένων θέσεων.
    Δουλεύω επί 7 χρόνια ωρομίσθια στον Νομό μου και σε όμορους Νομούς και έχω συγκεντρώσει αρκετά μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας ώστε κοντεύω να διοριστώ με το ισχύον σύστημα σε 2 χρόνια.
    Με το νέο σύστημα προσλήψεων που επαγγέλεσθαι όλοι εμείς οι παλαιότεροι οι οποίοι και γράψαμε καλά στον ΑΣΕΠ και μοχθήσαμε να αποκτείσουμε αυτή την προυπηρεσία, τρέχοντας από σχολείο σε σχολείο και συγκεντώνοντας ώρα την ώρα ,εις βάρος της οικογένειάς μας ,οδηγούμαστε στην καταστροφή.
    Γιατί θα πρέπει ένας νεότερος να διοριστεί γράφοντας καλύτερα στον ΑΣΕΠ σήμερα και η δική μας επιτυχία στον ΑΣΕΠ χθές να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων;
    Γιατί η προυπηρεσία μας να υποβιβαστεί με το νέο σύστημα;
    Γιατί θα πρέπει να δίνουμε συνεχώς εξετάσεις για να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι εκπαιδευτικοί;
    Έως πότε θα αντέχουμε όλες αυτές τις δοκιμασίες;
    Οι νεότεροι έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν με την ποσόστοση του 60%,εμείς να μην έχουμε την δυνατότητα να διοριστούμε με το 40%;
    Έως πότε η πατρίδα μας θα πνίγει τα παιδιά της, αφού δεν ευνοεί τους τρίτεκνους και του πολύτεκνους να προσφέρουν κι αυτοί στην οικογένειά τους και στην κοινωνία ολόκληρη;
    Πρέπει κα Υπουργέ να δείτε το θέμα πολύ προσεχτικά με δικαιοσύνη,σύνεση και χωρίς παροπίδες.Η εμπειρία τόσων ετών όλων των κυβερνήσεων κατέληξε στην ποσόστωση ώστε να βοηθηθούν όλοι.
    Εξάλλου ο κάθε μαθητής έχει ανάγκη και τον εκπαιδευτικό που είναι έμπειρος ,αγωνιστής και πολλές φορές με οικογένεια ,γιατί μπορεί επάξια να τον διαπαιδαγωγήσει και να τον διδάξει.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:17 | ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΡΟΣ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Την 25η Νοεμβρίου του 2009 τέθηκε σε «δημόσια διαβούλευση», ανάμεσα σε άλλα, και η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την Πρόσληψη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Μια σημαντική παράμετρος που δεν αναφέρεται στην πρόταση του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τίτλων. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα εκπαιδευτικοί που κατέχουν Μεταπτυχιακό τίτλο. Εκπαιδευτικοί που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα προκειμένου να αποκτήσουν μια ειδικότητα στον κλάδο που σπούδασαν.
    Επειδή εκτιμάμε την προσπάθεια που κάνει η καινούρια Υπουργός Παιδείας για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με στόχο να γίνει σύγχρονο και ανταγωνιστικό, ζητάμε να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση σε όλους τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

    Με εκτίμηση

    Χρονόπουλος Σταύρος

    Μαθηματικός

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:16 | Γ. Χουρδάκη

    Κυρία Υπουργέ,

    Θα έλεγα ότι το πλαίσιο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών είναι κάπως ασαφές.

    Δεν διευκρινίζετε τι γίνεται με τον εκπαιδευτικό που έχει ήδη δώσει και είναι επιτυχών σε έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Τι σημαίνει ακριβώς «μεταβατική περίοδος»; Διορίζονται τον Ιούλιο του 2010 όσοι συμπληρώνουν χρόνο σύμφωνα με τα προηγούμενα και από κει και πέρα αρχίζουν όλα από την αρχή;
    Και όσοι είναι επιτυχόντες σε έναν ή περισσότερους ΑΣΕΠ και έχουν ικανή προϋπηρεσία αλλά όχι 24 μήνες? Θα πρέπει να ξαναδώσουν ΑΣΕΠ?
    Μήπως τελικά αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο αδικημένοι από όλους? Μήπως πάτε να διορθώσετε μια αδικία δημιουργώντας μια άλλη? Γιατί, αν αποκλείσετε αυτούς οι οποίοι έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ (μία ή περισσότερες) και τους υποχρεώσετε να ξαναδώσουν, ακυρώνετε τις προσπάθειές τους. Την προϋπηρεσία τους αυτοί την απέκτησαν ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. Και «χρηματοδότησαν», αν θέλετε, την παιδεία, καθώς αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές στην άλλη άκρη της Ελλάδας πολλές φορές, πληρώνοντας από την τσέπη τους για μεταφορές και διαμονές. Γιατί, βέβαια, δεν θα υποστηρίξει κανείς ότι με 350 ευρώ το μήνα που πληρωνόταν ως ωρομίσθιοι μπορούσαν να ζήσουν… ΄Η μήπως οι αναπληρωτές που αναγκάστηκαν να πηγαινοέρχονται με αεροπλάνα και πλοία για να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους από τα νησιά ή την άλλη άκρη της Ελλάδας προσέφεραν τελικά σε αυτές? Τίποτα άλλο δεν προσέφεραν εκτός από αναστάτωση και απουσία. Κάποιος όμως εργάζεται όχι μόνο για προσωπική ευχαρίστηση αλλά κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Και τι λέτε εσείς σήμερα σε αυτόν τον εκπαιδευτικό που έδωσε ΑΣΕΠ, ΠΕΡΑΣΕ αλλά ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ και η μόνη του ΑΠΟΖΗΜΟΙΩΣΗ από αυτήν την διαδικασία ήταν μια ωρομισθία ή μια αναπλήρωση για να μαζέψει μόρια και να φτάσει κάποτε να διοριστεί σύμφωνα με έναν νόμο που δεν διάλεξε ο ίδιος; «Έφτασες στην πηγή μετά από τόσες θυσίες αλλά νερό δεν θα πιεις. Ακυρώνω όσα έκανες, και ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία, ξαναπέρνα από ΑΣΕΠ και τα λέμε…»
    Μα έχει ήδη περάσει… έχει ήδη κριθεί άξιος… δεν φαντάζομαι να υπονοείτε ότι και οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ ελέγχονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, επομένως της προηγούμενης κυβέρνησης οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ στερούνται δικαιοσύνης;
    Την ίδια ώρα θα διοριστούν ως μόνιμοι άλλοι που προσελήφθησαν σε εκκλησιαστικά λύκεια και στη Σιβιτανίδειο και άλλοι που δεν έδωσαν ΠΟΤΕ εξετάσεις στον ΑΣΕΠ αλλά επειδή είχαν γνωστό τον διευθυντή του σχολείου, της δευτεροβάθμιας κτλ πήραν ώρες ΠΔΣ χωρίς κανένα κριτήριο και έφτασαν να μαζέψουν προϋπηρεσία τόση ώστε να διοριστούν. Όχι ότι οι άνθρωποι δεν δούλεψαν ή δεν έκαναν θυσίες. Αλλά εφόσον τίθεται με τον τρόπο που τίθεται, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλοι στην ίδια μοίρα άκριτα. Εφόσον θέλετε να διορθώσετε αδικίες, διορθώστε τις σωστά.
    Εσείς η ίδια είπατε σε συνέντευξή σας στις 17 Νοέμβρη «οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν περάσει ήδη από ΑΣΕΠ». Ωραία, κάντε κάτι με τους υπόλοιπους που δεν έχουν.
    Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι ο πίνακας των αναπληρωτών «οδηγείται σε αδιέξοδο», γιατί, πολύ απλά, όποιος θέλει από τον πίνακα αυτόν ξαναδίνει ΑΣΕΠ για να βελτιώσει τη θέση του σε αυτόν. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, δεν αποκλείει κανέναν από το να (ξανα)δώσει στον ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει και την προυπηρεσία.
    Φοβάμαι πως άδικα θα καταργήσετε –αν έχετε τέτοιο σκοπό- τον «πίνακα του 24μήνου». Γιατί πώς αλλιώς θα πείσετε αυτόν που θα πρέπει να πάει στο Καστελόριζο να πάει? Τι αντάλλαγμα, αν όχι μόρια για διορισμό, θα του δώσετε;
    Κανένας εκπαιδευτικός δεν νομίζω να αντιδράσει για ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με όσους «μπήκαν από το παράθυρο». Όλοι προσβλέπουν σε ένα δικαιότερο σύστημα και πραγματικά κινείστε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει να προσέξετε και τις λεπτομέρειες, γιατί συνήθως «πληρώνουν τη νύφη» οι πιο συνεπείς.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | ΔΗΜΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Απο τη στιγμή που η επιτυχία στον ΑΣΕΠ, είναι βασική προϋπόθεση για τον διορισμό των εκπαιδευτικών, οπου η προϋπηρεσία θα προστίθεται επικουρικά, δεν πρέπει η προϋπόθεση αυτή να εφαρμοστεί και στον υπάρχοντα σήμερα πίνακα διοριστέων;
    Ειναι άδικο αυτοί που έχουν 2 και 3 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ να υπολείπονται όσων έχουν μόνο προϋπηρεσία και οπως αυτή αποκτήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. Σιβιτανίδειος, ΠΔΣ κτλ
    Για τον λόγο αυτό προτείνω:
    1. Να συσταθεί νέος πίνακας διοριστέων με όσους έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ και Προϋπηρεσία.
    2. Αλλος πίνακας με όσους έχουν μόνο προϋπηρεσία.
    3. Ο Διορισμός να γίνεται απο τους διαμορφωμένους πίνακες μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτούς σε ποστοστό 70 % και 30 % απο τον διαγωνισμό.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | Ζήσης

    Κυρία Υπουργέ,

    Το πρόβλημα των πολυτέκνων είναι οικονομικό γιαυτό προτείνω να τους δοθεί γενναία οικονομική ενίσχυση. Συγκεκριμένα προτείνω να δοθεί επίδομα 300,00 Eυρώ μηνιαίως αφορολόγητο για κάθε παιδί από το 3ο και μετά, από την γέννησή του μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων εφ όσον σπουδάζουν ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

    Αντ αυτού να υπάρξει πλήρη ισοτιμία στο διορισμό,στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις εργασιακές υποχρεώσεις των πολυτέκνων με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.Συγκεκριμένα να προσλαμβάνονται μέσα από την διαδικασία του ΑΣΕΠ όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

    Ετσι θα αρθεί η παραβίαση της ισότητας των πολιτών στο δικαίωμα της εργασίας και η αντιδικία μεταξύ των επαιδευτικών που υπάρχει σήμερα στα σχολεία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | ΝΙΚΟΣ

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2011 30 ΜΟΡΙΑ Η ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ 40 %; ΟΛΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΟΝΕΙΡΑ. ΜΗΝ ΧΑΛΑΤΕ ΟΤΙ ΧΤΙΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | ευαγγελια

    ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΣΕΠ ΜΙΛΑΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ; ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΕΠ ΔΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ;Η ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | Αδιόριστη- Υπέρμαχος της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μόνο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ μπορεί να νιώσει κανείς διαβάζοντας μηνύματα ΦΥΓΟΠΟΝΩΝ (κοινώς… ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ) ανθρώπων που ψάχνουν τρόπο να…»ΤΡΥΠΩΣΟΥΝ» στη δημόσια εκπ/ση, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Γ Ι Α Ν Α Σ Υ Ν Ε Χ Ι Σ Ο Υ Ν Ν Α «Κ Α Θ Ο Ν Τ Α Ι»…

    Υ.Γ.Ωραία τα λέει ο συνάδελφος από τα Τρίκαλα: ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΛΗΓΜΑ, ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ, ΜΙΛΑΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ; ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΤΕ;;;

    Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Σ Τ Α Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Σ Χ Ο Λ Ε Ι Α !!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | Νεκτάριος

    Συμφωνώ ότι υπάρχει μια στρέβλωση με τους δυο παράλληλους τρόπους πρόσληψης εκπαιδευτικών. Είναι όμως μια στρέβλωση που το ίδιο το υπουργείο δημιούργησε, κάνοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς όλα τα προηγούμενα χρόνια να σπαταλήσουν χρόνο και χρήμα, προσδοκώντας κάποια στιγμή να διοριστούν. Αντί αυτή την ταλαιπωρημένη κατηγορία εκπαιδευτικών να την επιβραβεύσουμε, την αδικούμε!
    Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που θα μπορούσε να γίνει: μεγάλο χρόνο προσαρμογής από το ένα σύστημα στο άλλο.

    Ναι στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με την παρακάτω όμως προυπόθεση:
    ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ καθορισμός υλής και για την διδακτική – παιδαγωγικά και για το γνωστικό αντικείμενο από συγκεκριμένα εγχειρίδια που θα προτείνει το υπουργείο για κάθε κλάδο, ούτως ώστε ΟΛΟΙ να ξεκινούν από κοινή αφετηρία.
    Συμβαίνει το τραγελαφικό να δίνονται ΑΟΡΙΣΤΑ επικεφαλίδες ολόκληρων γνωστικών αντικειμένων για ύλη, όπως π.χ. «τεχνολογία πολυμέσων» στον κλάδο της πληροφορικής!

    Έχετε όμως υπ’ όψιν σας πως στο γραπτό διαγωνισμό δίνεται έμμεσα προβάδισμα στους υποψήφιους οι οποίοι ΔΕΝ έχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν θα πρέπει να υπάρξει και μια μέριμνα γι’ αυτήν την κατηγορία υποψηφίων;

    Με την ελπίδα να πάρετε τις σωστές και δίκαιες αποφάσεις…

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | Μπάρδη Πανωραία

    Κυρία Διαμαντοπούλου
    Θα μιλήσω ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα. Δυό φορές έφτασα στη «πηγή»(διορισμό), και τις δυό φορές το ΠΑΣΟΚ με απογοήτευσε.Κατήργησε την επετηρίδα που θεωρώ οτι ήταν το μόνο αδιαφανές σύστημα (γιατί αξιοκρατικό δεν είναι κανένα) και τώρα ετοιμάζεται να καταργήσει την προυπηρεσία.
    Η γενιά των σημερινών 40δων είναι η πλέον αδικημένη. Τόσα χρόνια στηρίζουμε κυριολεκτικά την παιδεία μας με τα φροντιστήρια, την ΠΔΣ, την ωρομισθία αλλά παρόλα αυτά είμαστε «ανίκανοι» για την Δημόσια εκπαίδευση.Άραγε οι «ικανοί» του ΑΣΕΠ έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν την παιδεία τα τελευταία 10 χρόνια που λειτουργει αυτό το σύστημα;
    Είμαι φιλόλογος, πήρα πτυχίο το 1990, έχω πετύχει 2 φορές στον ΑΣΕΠ, έχω προυπηρεσία στο δημόσιο σχολείο, εμπειρία από φροντιστήρια,αλλά προφανώς όλα αυτά δεν αποτελούν αξιολογικά κριτήρια.Προτείνω λοιπόν:

    1.Να μοριοδοτηθεί η ημερομηνία κτήσης πτυχίου και να αποκατασταθο΄θν οι κτήτορες πτυχίων πριν το 1998 (ημερομηνία αρχής ΑΣΕΠ.

    2.Να μοριοδοτηθούν οι επιτυχίες των ΑΣΕΠ.

    3.Να μοριοδοτηθεί η προυπηρεσία.

    4.Να σταματήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τα επόμενα 4 χρόνια και να αποκατασταθούν όσοι βρίσκονται στους πίνακες(Προυπηρεσίας και ΑΣΕΠ). Άλλωστε τι νόημα έχει να δίνει κάποις ΑΣΕΠ και είναι μονίμως στους επιτυχόντες.

    5.Να θεσπίσει το Ολοήμερο σχολείο και να γίνουν τμήματα με 15 μαθητές,αν όντως νοιάζεστε για την βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας και αν πράγματι θέλετε να σταματήσει το φροντιστήριο και η αφαίμαξη των γονέων και αν ενδιαφέρεστε να παιδιά να»μαθαίνουν» στο σχολείο.

    Η θέσπιση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κάθε χρόνο το μόνο που θα φέρει θα είναι «ψυχασθενείς» και «καταβεβλημένους» καθηγητές στα σχολεία οι οποίοι φυσικά δεν θα κοιτάξουν να δουλέψουν αλλά να «λουφάρουν» εκδικώμενοι ένα κράτος που ακυρώνει το πτυχίο τους, που τους βάζει να
    διαβάζουν κάθε χρόνο στείρες-απομνημονευτικές γνώσεις χωρίς ουσία και τους αποκλείει από κάθε κοινωνική δραστηριότητα, από οικογένεια, από την ίδια τη ΖΩΗ.
    Εσείς κα Διαμαντοπούλου θα θέλατε μια τέτοια ζωή ως άνθρωπος; Και μια τέτοια παιδεία ως Υπουργός Παιδείας;;;

    Μπάρδη Πανωραία
    Φιλόλογος

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:10 | Αντώνιος Παζάλος

    Κυρία Υπουργέ,

    κατά τις τελευταίες μέρες λαμβάνει χώρα ένας διάλογος για τις προωθούμενες αλλαγές στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών που έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.Επιχειρώντας να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία (είμαι και εγώ ωρομίσθιος εκπαιδευτικός κατά τα τελευταία 4 χρόνια) απευθύνω έκκληση, πριν προβείτε σε ρηξικέλευθες αλλάγες, να αναλογιστείται τους μόχθους χιλιάδων ωρομισθίων, που στον βωμό του πολυπόθητου διορισμού τους ξεπερνούν τα όριά τους (οικομικά – σωματικά – ψυχολογικά), γνωρίζοντας ότι οι κόποι τους μακροπρόθεσμα θα αποδώσουν καρπούς. Σαν ωρομίσθιος εκπαιδευτικός διανύω εβδομαδιαίως πάνω από 1600 χλμ και παρ’όλα αυτά επιδιώκω να ανταποκριθώ στον ρόλο μου σαν εκπαιδευτικός. Σαφώς και επικροτώ την αποφάση σας, να επιχειρήσετε να ελέγξετε το (σε μερικές περιπτώσεις ασύδοτο) σύστημα διορισμών. Παρ΄΄ολα αυτά θεωρώ άδικο να αποτελέσει η πεποίθηση αυτή πανάκεια για την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που κατατάχθηκαν δίκαια στους πίνακες με βάση την επίδοσή τους στον ΑΣΕΠ και την προυπηρεσία τους!!Η αλλαγή ενός εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου,γιατί χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη θυσιάσει κάποια χρόνια απ΄την ζωή τους για την προοπτική διορισμού τους!Θα ήταν άδικο να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων τους κόπους χρόνων!!Μέριμνα για αποκάσταση όσων βρίσκονται στον ενιαίο πίνακα διορισμών Με τιμή..

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:05 | lena

    Να μπει η Πληροφορικη στα Δημοτικα και να γινουν προσλήψεις καθηγητων πληροφορικης! Ολα τα παιδια χρησιμοποιουν υπολογιστες απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικου και μπαινουν στο ιντερνετ ΧΩΡΙΣ να γνωριζουν στοιχειωδεις κανονες προφυλαξης! Νομιζουν οτι πληροφορικη ειναι μονο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και FACEBOOK!!! ΠΩς ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ οπως το τηλεφωνο του, τις φωτογραφιες του και αλλες προσωπικες πληροφοριες; Δεν πρεπει το σχολειο να προφυλάξει το παιδί απο το chat με καποιον αγνωστο; Δεν πρεπει καποιος να του εξηγησει πως πρεπει να προφυλασετε; Δεν πρεπει να του μαθει καποιος ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΣΕΡΦΑΡΕΙ χωρις να ξερει βασικους κανονες;
    —————————————————————–
    ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΑΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (οπως μπηκαν τα Γερμανικα) ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ! ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕ19,20 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
    ——————————————————————
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ! σε 1 ωρα δεν προλαβαινουν τα παιδια να μαθουν τιποτα!
    ——————————————————————

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | Βαλαή A.

    Αγαπητή κ.Πρόεδρε,
    Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής αγωγής, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων. Του μοναδικού επίσημου Α.Ε.Ι για την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα που σκοπός του είναι να στελεχώσει κατάλληλα δασκάλους στην Α/θμια Εκπαιδευση που μπορούν να αντιμετωπίσουν την σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα κυρίως στην Ειδική Αγωγή. Η εκπάιδευση που λάβαμε ήταν πάνω σε όλα σχεδόν τα μαθήματα που διδάσκουν τα Α.Ε.Ι Δημοτικής Εκπαίδευσης και επιπλέον μαθήματα για όλες τις κατηγορίες Ειδικής Αγωγής συν μαθήματα εμφάσεων που εξειδίκευαν τις γνώσεις μας σε ένα τομέα(η έμφαση δεν αναγράφεται στον τίτλο πτυχίου). Μόνο που τα ξανααναφέρω θυμάμαι την πληθώρα μαθημάτων που είχαμε.Αξίζει να προσθέσω ότι είχαμε δύο πρακτικές(διάρκεια δύο χρόνων),της Γενικής Αγωγής και της Ειδικής Αγωγής.
    Όμως μέχρι τώρα δε μπορούσαμε να δώσουμε ΑΣΕΠ ούτε να γίνουμε μόνιμοι με 24μηνα και 30μηνα, με αποτέλεσμα να συσωρεύονται οι μήνες προυπηρεσίας χωρίς αντίκρισμα. Είναι ο 6 ος χρόνος που εργάζομαι ως αναπληρώτρια. Αλλάζουμε σχολεία κάθε χρόνο, αλλάζουμε ζωή κάθε χρόνο και στον πίνακα αναπληρωτών πάμε παραδόξως όλο και πιό κάτω καθώς μπαίνουν από «παράθυρα» άλλοι που δεν έχουν βασικό τίτλο σπουδών Ειδικής Αγωγής.
    Σας απευθύνω το ερώτημα ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση? Γελάνε όλοι εις βάρος μας. Ειμαστε από τα παιδιά που ευγνωμονούμαι που το Ελληνικό κράτος μας προσφέρει εργασία, αλλά με τα χρόνια μας παίρνεται αυτή τη χαρά,με τα χρόνια μας κάνετε να μη πιστεύουμε στην Ελλάδα και τέλος με τα χρόνια αρχίζουμε να πιστέύουμε όπως πολλοί άλλοι νέοι οτι μια καλή λύση είναι η εξωτερική μετανάστευση….
    Τέλος επιμένουμε ακόμη γιατί βλέπουμε ότι στη νέα κυβέρνηση υπάρχει θέληση για αλλαγή προς το καλύτερο. Έτσι και εμείς ευελπιστούμε για καλύτερες μέρες για εμάς τους Δασκάλους ΠΕ71 και Νηπιαγωγούς ΠΕ61. Είμαστε περήφανοι για το πτυχίο μας, είμαστε περήφανοι για το έργο που προσφέρουμαι στο κοινωνικό σύνολο και είμαστε έτοιμη για να συνδράμουμε ακόμη περισσότερο στην εξέλιξη της Εκπαίδευσης και της ζωής γενικότερα των Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες!!!

    Σας ευχαριστώ

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Ελένη

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την ευκαιρία που δίνετε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουμε και εμείς στο καινούριο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και να μην αποφασίσετε εσείς για εμάς χωρίς εμάς. Βέβαια, ευελπιστώ οι προτάσεις μας να ακουστούν και όχι να πέσουν στο κενό……….
    Είμαι φιλόλογος, 31 χρονών, παντρεμένη με αλλοδαπό και εργάζομαι στη χώρα του συζύγου μου ως εκπαιδευτικός , διδάσκοντας τα ελληνικά σε ένα σχολείο ελληνικής γλωσσάς , το οποίο χρηματοδοτείται από έτερο υπουργείο και όχι από το υπουργείο παιδείας. Δουλεύω κάτω από απαράδεκτές συνθήκες , σχεδόν αμισθί, φυσικά χωρίς ασφάλεια και συχνά πυκνά δέχομαι τις απειλές του εκάστοτε υψηλόμισθου προϊστάμενου ότι θα με διώξει , ότι η Ελλάδα αδυνατεί να με πληρώνει (ο μισθός μου είναι ελάχιστος και κάτω από οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση της χώρας, όπου βρίσκομαι!), τώρα υπάρχει και το εύσχημο πρόσχημα της κρίσης κτλ. κτλ. Δυστυχώς , επειδή λογοκρίνομαι ασυστόλως και επειδή σχεδόν μου απαγορεύουν να λέω ότι εργάζομαι στο σχολείο και επειδή όπως καταλαβαίνετε έχω ανάγκη τη δουλειά μου δεν μπορώ να κατονομάσω περισσότερο την αντιμετώπιση και τον εμπαιγμό που δέχομαι, ούτε και να δώσω περισσότερες πληροφορίες.
    Καταλαβαίνετε ότι μετά από την μικρή αυτή εισαγωγή , πώς μπορώ να νιώθω εγώ , και ως εκπαιδευτικός και ως άνθρωπος. Πέρα όμως όλα αυτά , ως εκπαιδευτικός που διαδίδει αμισθί την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια χώρα με ελάχιστους Έλληνες και απεριόριστο ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας έχω το δικαίωμα να μιλήσω και να καταθέσω τις προτάσεις μου.
    Οι προτάσεις μου λοιπόν είναι οι εξής :
    1. Εάν σαν κυβέρνηση θέλετε να διατηρήσετε τον ασεπ ως ένα εύσχημο κόσκινο επιλογής , κάντε το. Δεν έχω καμία αντίρρηση ως προς αυτό. Σας παρακαλώ όμως καταργήστε τις παρακείμενες του ασεπ λίστες που επιτρέπουν σε αλλοιωμένους εκ των πραγμάτων εκπαιδευτικούς να μπαίνουν στην τάξη και να διδάσκουν στα παιδιά αυτό που οι ίδιοι δεν έχουν , δηλαδή την ηθική. Πιο συγκεκριμένα , όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτικών για τα περιβόητα ΠΔΣ. Είναι οι ¨¨ δικοί μας άνθρωπο騨 , είναι αυτοί που έπαιρναν 3 ώρες εδώ , 3 ώρες εκεί και αν δεν έπαιρναν και άλλες 2 κάπου άλλού φώναζαν στις δευτεροβάθμιες και ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε. Αυτοί οι άνθρωποι βέβαια , υπολόγιζαν ότι δυο δυο και τρεις τρεις θα γεμίσει το σακούλι τους και θα χωθούνε . … Φυσικά , κορόιδευαν ανοιχτά όλους τους άλλους , που δεν μπορούσαν να πάρουνε τις δύο ωρίτσες και τρέχανε στον ασεπ. Στα διάφορα site κυκλοφορεί και ο όρος ΑΣΕΠΙΤΕΣ, που σε λήμμα σε λεξικό θα επεξηγούνταν ¨¨ ως υποτιμητικός¨¨ τίτλος των ατόμων που καταφεύγουν στον ασεπ. Έτσι, αποκαλούν οι μέχρι χτες υπερτιμημένοι ΠΔΣιτες τους συναδέλφους τους! Σε αυτούς λοιπόν ακυρώστε την προϋπηρεσία. Δεν την αξίζουν. Ούτε και οι υπηρεσίες που προσφέρουν άξιζουν. Πολλές φορές μάλιστα δήλωναν τις ώρες χωρίς να πηγαίνουν . Επομένως , για ποια προϋπηρεσία μιλάμε ;
    2. Μην επιτρέπετε στα νέα ζευγάρια να γεννάνε παιδιά, και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίζουν θέσεις δημοσίου. Αυτό δεν είναι παιδική εκμετάλλευση; Αν το κράτος έχε πρόβλημα υπογεννητικότητας ας το λύσει αλλιώς. Εξάλλου ο μισθός του καθηγητή δεν είναι αρκετός για να θρέψει 4 στόματα!
    3. Ασεπ : Σας είπε κανένας ότι οι φιλόλογοι είμαστε παντογνώστες, ότι γνωρίζουμε απταίστως ιστορία , παιδαγωγικά , αρχαία και νέα; Μπορείτε να βρείτε έναν καθηγητή που να μπορεί να βάλει μόνος του όλα αυτά τα θέματα για τον ασεπ; Γιατί συγκεντρώνετε ομάδες καθηγητών για να δημιουργήσουν τα θέματα (τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν και λάθη!)Από εμάς γιατί έχετε την απαίτηση να ανταποκριθούμε άριστα σε όλα αυτά για να έχουμε πενιχρές ελπίδες διορισμού; Επίσης , έχετε αναρωτηθεί πώς μπορούμε να δουλεύουμε και συγχρόνως να διαβάζουμε σαν τα σκολιαρόπαιδα. Και πέρα από αυτό, ξέρετε πόσο εξαντλημένος μπαίνει ο επιτυχών του ασεπ στην τάξη να διδάξει; Τι να διδάξει; Μπαίνει κάπου στα 40 εξαντλημένος από τις απανωτές εξετάσεις και την ανεργία. Και τι μπορεί να κάνει αυτός τότε; Να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να κάνει ιδιαίτερα. Ποιος νοιάζεται για την τάξη; Κανείς. Επομένως, πρέπει ο ασεπ να αναβαθμιστεί , και η θεματολογία του να είναι αξιοπρεπής και συμβατή με τα ανθρώπινα δεδομένα. Ένας ήταν ο Αριστοτέλης, από τότε άλλος δεν βγήκε στην Ελλάδα………
    4. Βέβαια , δεν λείπουν μόνο ΄΄ Αριστοτέληδες΄΄ από τα σχολεία μας σήμερα , λείπει δυστυχώς και η θεωρία του. Με άλλα λόγια , όλοι αυτοί που ξαγρυπνούν πάνω από τον υπολογιστή τους να ψηφίζουν οποιαδήποτε πρόταση αντιτίθεται στη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος το μόνο που σκέφτονται είναι τον εαυτό τους και όχι σε σύνολο το εκπαιδευτικό σύστημα. Άρα ,όλα αυτά τα συν και πλην που βλέπετε κάτω από κάθε πρόταση δεν είναι η φωνή της πλειοψηφίας αλλά η φωνή της αϋπνίας. Έχετε αναρωτηθεί αγαπητοί συνάδελφοι αν θέλουν οι μαθητές σας αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα; Τους έχετε ρωτήσει πότε αν τους αρέσει το μάθημα σας; Τους έχετε ρωτήσει ποτέ αν θέλουν να σας βλέπουν και το απόγευμα στα ιδιαίτερα σας; Με ποια λογική προτείνετε να μην αλλάξει το σύστημα; Επειδή , μήπως είστε κοντά στο δοχείο και με τις νέες προτάσεις φοβάστε μήπως δεν βάλετε το χέρι σας στο μέλι; Και από πότε είναι μέλι για εσάς , το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας; Επομένως, ρωτήστε, κυρία υπουργέ, τους μαθητές και τους γονείς τους . Ο καθένας από εμάς ξέρει το καλό του. Επομένως, και οι νέες γενιές μας ξέρουν τι θέλουν από το σχολείο και από τα στελέχη του.
    5. Ανοίξτε επιτέλους τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τυφλοί είστε. Δεν βλέπετε όλους αυτούς τους καταρρακωμένους γονείς να δίνουν το τελευταίο τους ευρώ στην παραπαιδεία. Για ποια δωρεάν εκπαίδευση μιλάμε; Ως πότε θα κοιτάτε τα φροντιστήρια και τους φροντιστηριάρχες στα μάτια; Αν οι εκπαιδευτικοί μπουν στις τάξεις και διδάξουν , με ποιους μαθητές και με ποιους εκπαιδευτικούς θα δουλέψουν οι φροντιστηριάρχες. Αν κάνουν καλά οι εκπαιδευτικοί τη δουλειά τους στα σχολεία, γιατί οι γονείς να ψάχνουν φροντιστήρια.;
    6. Κλείστε επίσης σας παρακαλώ και αυτά τα αδηφάγα, άχρηστα και απαράδεκτα λεγόμενα πανεπιστημιακά φροντιστήρια για τον Ασεπ. Ως πότε θα πλουτίζουν οι ολίγοι καπηλευόμενοι τις ανάγκες των αποφοίτων σας; Γιατί να έχει ανάγκη ένας απόφοιτος πανεπιστημίου από την καθοδήγηση ενός φροντιστηρίου. Αν δεν ξέρει μόνος του να οργανώσει το διάβασμά του για τον ασεπ, πώς θα οργανώσει το μάθημα αύριο στην τάξη του , πώς θα φτιάξει ασκήσεις για τους μαθητές του, πώς θα φτιάξει τεστ; Η μήπως όλα αυτά έχουν σχέση με την αποδοτικότητα και αυτό δεν υπάρχει στη σύγχρονη τάξη………
    7. Και μιας και μιλάμε για ποιότητα στην εργασία. Ναι πρέπει να αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός. Το σχολείο δεν είναι τσιφλίκι του, ούτε μπαξές του. Γιατί η θέση του να είναι σίγουρη , αν δεν αξίζει και αν δεν ενδιαφέρεται; Και πώς να ενδιαφέρεται όταν το απόγευμα κάνει 5 και 6 ώρες ιδιαίτερο. Πώς μπορεί να αποδώσει αυτός το πρωί. Φυσικά και δεν μπορεί………….
    8. Αν θέλετε , κυρία υπουργέ, καλό εκπαιδευτικό σύστημα , αν θέλετε τα παιδιά μας να βγαίνουν έξυπνοι και ενάρετοι πολίτες, πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Πρέπει , όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς κλάδους που τόσα χρόνια πατάτε να τους στηρίξετε. Ο εκπαιδευτικός που μπαίνει λίγο πριν την σύνταξη στην τάξη , δεν μπορεί να βγάλει νιάτα και δεν μπορεί να ξεχάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια που καταπιέζονταν. Το ίδιο το σύστημα τον εξάντλησε και αρπάζει λυσσαλέα την ευκαιρία που του δίνεται. Τα πάντα έκανε για δύο ωρίτσες! Μεριμνήστε , λοιπόν, για όλους εμάς, που γινόμαστε αντικείμενο περίγελου και εμπαιγμού , αναγκασμένοι να δουλεύουμε από εδώ και από εκεί , κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες………

    Αυτά από εμένα. Σας εύχομαι γενικά καλή επιτυχία στο έργο σας και καλή τύχη. Είμαι σίγουρη πως με τόσο συντηρητισμό και αναχρονισμό πως θα την χρειαστείτε………..

    Με εκτίμηση
    Ελένη

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Δ.

    Το σύνταγμα της χώρας μας επιτρέπει το κάθε κυβερνών κόμμα να ψηφίζει ότι νόμο «του έρθει στο κεφάλι» απλά και μόνο επειδή έχει πλειοψηφία στη βουλή? Μπορεί έτσι εύκολα να ψηφίζει κάθε 3 και λίγο νόμους που ανατρέπουν προηγούμενους νόμους? Αν διαβάζει κάποιος ειδικός τα μηνύματα μας ας μας διαφωτίσει παρακαλώ πάνω σε θέματα δικαιοσύνης! Μπορεί η ζωή ενός ανθρώπου να ανατρέπετε χωρίς να έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη?
    Δεν μπορεί το κράτος μέχρι χθες που μας χρειαζόταν να μας έλεγε ότι με το 60-40 κάποιοι διορίζονται με το ΑΣΕΠ και κάποιοι με την προϋπηρεσία και σήμερα να τα ισοπεδώνει ΟΛΑ!!! Αυτή είναι η συνέχεια του κράτους?
    Μας έταξαν βέβαια αόριστα μια μεταβατική περίοδο, τίποτα συγκεκριμένο, να έχουμε να λέμε δηλαδή.
    Τι είναι οι προϋπηρεσίες «κοντέρ» αυτοκινήτου να τις μηδενίζουμε?
    Ή μήπως είναι έτσι οι ζωές μας!!!
    Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνοι με την «αδικία» που προετοιμάζει το υπουργείο παιδείας?
    Ο πρωθυπουργός της χώρας τι λέει για όλα αυτά?
    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται?
    Αλλά βέβαια ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους, αρκετά ασχολήθηκαν μαζί μας στην προεκλογική περίοδο, στις επόμενες εκλογές θα μας ξαναθυμηθούν να είστε σίγουροι.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    « ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ , ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»

    Mετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις, ξεκίνησε ήδη ή διαβούλευση ώστε να προκύψουν οριστικές αποφάσεις πάνω σε κρίσιμα για την ποιότητα της εκπαίδευσης θέματα.
    Στο παραπάνω πλαίσιο και οι πιο κάτω προτάσεις και σκέψεις, προϊόν της 7ετούς και πλέον παραμονής μου, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός στη Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Έβρου.
    Συγκεκριμένα:

    ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ & ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    1. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών αποκλειστικά και μόνο μέσω ενός ενιαίου συστήματος . Ειδικότερα:
    o Διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ
    o Στον διαγωνισμό θα προσμετράτε το σύνολο της προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών
    o Προσμέτρηση μεταπτυχιακού, διδακτικού τίτλου σπουδών
    o Προσμέτρηση Πιστοποίησης γνώσης Νέων Τεχνολογιών
    o Προσμέτρηση Πιστοποίησης ξένης Γλώσσας
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
     Από τα παραπάνω θα προκύψει ένας ενιαίος πίνακας μέσω του οποίου θα γίνονται οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
     Ο κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να κρατήσει τη βαθμολογία του και να ξαναδώσει στο γραπτό διαγωνισμό για να τη βελτιώσει
    2. Μεταβατική περίοδος δύο ή τριών ετών για την απορρόφηση όλων των εκπαιδευτικών του πίνακα του 30μηνου, του 24μηνου + ΑΣΕΠ, καθώς και ενός ικανοποιητικού αριθμού διορισμών από τον πίνακα του 40%.
    3. Κατάργηση των θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Όλες οι ανάγκες θα καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και με τη σωστή διαχείριση και κατανομή του μόνιμου προσωπικού

    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ/ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:

    1. Ενσωμάτωση τού παιδαγωγικού κύκλου σπουδών στο τελευταίο έτος των βασικών σπουδών, πριν την απόκτηση του πτυχίου, για όλους τους κλάδους (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ).
    2. Η εισαγωγική επιμόρφωση να ξεκινάει και να ολοκληρώνεται πριν την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία.

    3. Συνεχής παιδαγωγική και εκπαιδευτική επιμόρφωση κατά τη διάρκεια των δύο ετών της δόκιμης υπηρεσίας

    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:

    1. Προσλήψεις άμεσα μονίμου ειδικευμένου διοικητικού προσωπικού στις Δ/νσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης (κλάδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ειδικότερα πτυχιούχων πληροφορικής, οικονομικών επιστημών και γραμματέων γραφείου)

    2. Αυστηρό, τεκμηριωμένο και ελεγχόμενο από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκ/σης πλαίσιο για τον καθορισμό των θέσεων που απαιτούνται σε κάθε γραφείο και Δ/νση Εκπ/σης. Δεν μπορεί π.χ. για εργασία σε μια Δ/νση ή γραφείο για την οποία απαιτούνται δύο εκπαιδευτικοί να αποσπούνται τέσσερις ή πέντε εκπαιδευτικοί
    3. Απαγόρευση της απόσπασης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία ή δεν έχουν κλείσει την διετία του δόκιμου
    4. Εκπαιδευτικός που καλύπτει οργανικό κενό θα αποσπάται μόνο εάν έχει αντικατασταθεί το συγκεκριμένο κενό από άλλο εκπαιδευτικό
    5. Αποσπάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό εκπαιδευτικών που βρίσκονται στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ και είναι πλεονάζοντες στο οικείο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ (αφού το επιθυμούν)
    6. Κατάργηση της μοριοδότησης της οργανικής θέσης για τους εκπαιδευτικούς που αποσπούνται σε γραφεία και φορείς εκπαίδευσης
    7. Νέο και αυστηρότερο πλαίσιο αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, με μοριοδότηση. Έμφαση στην οικογενειακή κατάσταση, στους λόγους υγείας και σε ειδικούς εκπαιδευτικούς λόγους.

    ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ :

    1. Υποχρεωτική παραμονή των διορισμένων εκπαιδευτικών για δύο έτη στην περιοχή διορισμού. Η επιπλέον παραμονή θα μοριοδοτείτε με αυξημένα μόρια μετάθεσης σχετικά με την 1η περιοχή προτίμησης για την μετάθεση του εκπαιδευτικού

    2. Μεταθέσεις ή διορισμοί σε συγκεκριμένα οργανικά κενά σχολικών μονάδων ή Δ/νσεων εκπαίδευσης. Δεν μπορεί για ένα οργανικό κενό να μετατίθενται ή να διορίζονται 2 ή 4 εκπαιδευτικοί (εξού και το πρόβλημα των υπεραρίθμων σε πολλές Δ/νσεις και γραφεία εκπαίδευσης)

    *. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, οι διορισμοί και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών να ολοκληρώνονται με τη λήξη του σχολικού έτους

    Με τιμή
    Παπαπαντελής Νικήτας
    Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ11- Φ.Α.
    Δ/νσηs Δ.Ε. Έβρου
    e-mail:nikitpapa@yahoo.gr

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:56 | Γιάννης Παπακρασάς

    Το παρακάτω σχόλιο αφορά μόνο τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
    Τα Μουσικά σχολεία απο την ίδρυσή τους και μέχρι σήμερα λειτουργούν με ελλείψεις. Δεν έχουν στελεχωθεί με προσωπικό. Δεν υπάρχει διδακτέα ύλη στα μαθήματα μουσικής ειδίκευσης και δεν αναγνωρίζονται οι σπουδές στο όργανο επιλογής, στο μάθημα της Αρμονίας της Ιστορίας και της Μορφολογίας. Έτσι ένας απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ωδείο.
    Στα Μουσικά Σχολεία προσλαμβάνονται καθηγητές ΠΕ16 και ΤΕ16.
    Κανείς δεν αμφισβητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των μουσικών ΠΕ16 (Απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κατάρτιση του πίνακα που τους αφορά. Στην ειδικότητα ΤΕ16 (απόφοιτοι ωδείων και Σχολών Μουσικής με ή χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση) όμως, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη.Πτυχιούχοι Σχολών Μουσικής, Διπλωματούχοι μεγάλων Ωδείων Ιδιωτικών και Δημοτικών όπως και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κινούνται σε ένα χαοτικό πεδίο όπου ο τελευταίος πτυχιούχος Σχολής Μουσικής μπορεί να βρεθεί στον πίνακα των Μουσικών Σχολείων μπροστά από έναν Διπλωματούχο καθηγητή με 50 μήνες προϋπηρεσία, εάν είναι απόφοιτος κάποιας καθηγητικής σχολής και έχει έστω και έναν μήνα προϋπηρεσία σε ολοήμερο σχολείο!
    Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται σίγουρα οι συνάδελφοι μουσικοί μια πού ο καθένας επιλέγει τις σπουδές του με κριτήριο βεβαίως την μόρφωση που θα πάρει, αλλά και με κριτήριο τα επαγγελματικές προοπτικές που απορρέουν απ΄αυτές. Υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Παιδείας το οποίο όχι μόνο κατάφερε να αφήσει τα Μουσικά Σχολεία επί 23 χρόνια χωρίς διδακτέα ύλη για τα μαθήματα μουσικής ειδίκευσης και χωρίς μόνιμο προσωπικό, αλλά αναδιατάσσει τους πίνακες κάθε φορά με διαφορετικά κριτήρια.
    Η ΛΥΣΗ βρίσκεται στην ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ των Ωδείων.(Ένα πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον κείμενο το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση προβληματισμού και διαλόγου είναι το σχέδιο νόμου του τέως Υπουργού Πολιτισμού Θ.Μικρούτσικου)
    Μέχρι τότε όμως στελέχωση των Μουσικών σχολείων με μόνιμο προσωπικό από όσους έχουν 30 μήνες πραγματική προϋπηρεσία μέχρι τον 6ο του 2008 μια που αυτοί εργάζονται στα Μουσικά Σχολεία τα τελευταία χρόνια και εν συνεχεία για την κάλυψη των κενών που απομένουν και θα δημιουργηθούν στο μέλλον προσλήψεις με αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ της ικανότητας εκτέλεσης και διδασκαλίας μουσικού κειμένου.
    Η διαβάθμιση των Ωδείων θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα μια που θα χρειαστεί χρόνος και μεταβατικές διατάξεις αυτός όμως δεν είναι λόγος να αναβάλλεται!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Μιχάλης Αμοιραδάκης

    30 χρόνια στην τάξη.
    Εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες.
    Από τα χέρια του πέρασαν χιλιάδες μαθητές που τον επέλεξαν για δάσκαλό τους, έγιναν φοιτητές, σπούδασαν, σήμερα είναι επιστήμονες.
    Και όμως…
    Για την «επίσημη» ελληνική πολιτεία, δεν έχει ούτε μια ώρα διδακτικής υπηρεσίας.
    Όχι γιατί κρίνεται ανεπαρκής ή ανάξιος.
    Αλλά γιατί επέλεξε να ζει καθορίζοντας με τα δικά του μέσα, με τις δικές του δυνάμεις, την αξία που παράγει η εργασία του.
    Επέλεξε να μην είναι κρατικός υπάλληλος.
    Επέλεξε να είναι εκπαιδευτικός φροντιστής.

    Δεν διεκδικώ τίποτα για τον εαυτό μου.
    Σας παρακαλώ, λοιπόν, ας μην σπεύσετε να απαξιώσετε την ουσία του μηνύματος με άδικη χρέωση μιας ανύπαρκτης υστερόβουλης ιδιοτέλειας…

    Είμαι Έλληνας πολίτης και, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, έχω την τιμή να εκπροσωπώ χιλιάδες νόμιμους επαγγελματίες, υπερήφανους δασκάλους.
    Και ντρέπομαι για την έλλειψη ευθικρισίας, από την πλευρά των θεσμικών οργάνων της πολιτείας μου.

    Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη, σε κάθε καλό δάσκαλο που τούτος ο τόπος διαθέτει.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Πε02

    Υποστηρίζω τον ΑΣΕΠ και την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ του διαγωνισμού, όπως και τον ΕΛΕΓΧΟ όλων εκείνων των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ και των φορέων του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ που εμπλέκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, με έμφαση στη «φιλική συμμετοχή» τους στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων για τον ΑΣΕΠ!!!!! Αφού είναι κοινό μυστικό….Αν η Υπουργός είναι διατεθειμένη να πάρει πραγματικά γενναίες αποφάσεις και να κάνει μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσει ουσιαστικά στην ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ του διαγωνισμού σε όλα τα επίπεδα!!!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:51 | ΑΛΕΞΗΣ

    ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ( ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΠ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | ΓΙΣΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Γισγάκη Μαρία
    – Ωρομίσθια εκπαιδευτικός ΠΕ 11 Φ. Αγωγής
    – Τρεις φορές επιτυχούσα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
    – Εφτά χρόνια ωρομίσθια στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

    Σχόλιο – παρατήρηση όσο αφορά τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ.).

    Είναι απαράδεκτο να προσλαμβάνονται αναπληρωτές στα Τ.Α.Δ. συνάδελφοι με πολύ λίγη προϋπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή μέση εκπαίδευση, ενώ συνάδελφοι που προηγούνται στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών να παραμένουν ωρομίσθιοι. Ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός πρέπει να εργασθεί οκτώ χρόνια για να συγκεντρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας. Ένας αναπληρωτής στα Τ.Α.Δ. όμως χρειάζεται 3 χρόνια μόνο. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος και πολλοί συνάδελφοι γυμναστές που δεν εργάζονται στα Τ.Α.Δ. βρίσκονται διαρκώς στο παρά πέντε για διορισμό.
    Είναι δίκαιο όμως, όταν για παράδειγμα δίνονται 500 πιστώσεις για αναπληρωτές οι 500 πρώτοι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές είτε πρόκειται για τα Τ.Α.Δ. είτε για τα ολοήμερα είτε για την πρωινή ζώνη.
    Ευελπιστώ να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω στις προτάσεις αλλαγές για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | Πε02

    Θεωρώ ότι είναι ανάγκη ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ να ιδρυθούν, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, που θα συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που θα αναδεικνύουν τους ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΥΣ να στελεχώσουν τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών κάθε κλάδου, ειδικότητας και βαθμίδας. Άμεση πρόσβαση σε αυτές θα έχουν όσοι πτυχιούχοι επιλέξουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την εκπαίδευση και να αφιερωθούν σε αυτή. Αν υπάρχουν κενά σε ορισμένες ειδικότητες, με τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και φοιτητών, θα καλύπτονται σχεδόν άμεσα. Για να πάψουν επιτέλους οι χιλιάδες πτυχιούχοι και υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να ξοδεύονται σε κάθε επίπεδο για να αποκτήσουν μόνοι τους την παιδαγωγική επάρκεια που η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται, απαιτεί αλλά δεν προσφέρει!!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:47 | ντινα

    Η διαβουλευση τελειωνει σημερα.Ελπιζω να λαβετε υποψιν οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των μηνυματων ζηταει να διατηρηθει το συστημα ως εχει με καποιες διορθωσεις και αυτο γιατι ειναι δικαιο και αξιοκρατικο κατι που εσεις δεν βλεπετε.διορθωστε τα υπολοιπα κακως κειμενα στην παιδεια που ειναι πολλα και αφηστε το συστημα προσληψης τελευταιο.τηρηστε λοιπον αυτα που δηλωνε η κυβερνηση προεκλογικα και που συνεχιζει να δηλωνει.ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ.ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Μαργαρίτα Μ.

    Ναι στις προσληψεις μεσω ΑΣΕΠ αλλα με ριζικη αναμορφωση του τροπου εξετασης. Σαφης προσδιορισμός της εξεταστεας υλης και προσεκτικη επιλογη των ερωτησεων (δε μπορουν οι ερωτησεις να ειναι στο επιπεδο μαστερ ή εκτος υλης οπως πολυ συχνα συμβαινει στους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ). Επισης το θεμα της υλης θα πρεπει να επανεξεταστει σε καποιους κλαδους, οπου ειτε ειναι αχανης (ΠΕ02), ειτε αφορα σε πληθος γνωστικων αντικειμενων που δεν σχετιζονται αμεσα με τον τιτλο σπουδων του εκαστοτε διαγωνιζομενου (ΠΕ04).
    Γενικότερα πάντως θεωρώ οτι η γραπτη εξεταση απο μονη της δεν επιλεγει τον καλυτερο εκπαιδευτικο, αλλα θα έπρεπε να συνοδευεται και απο καποιες ψυχοτεχνικες (ισως;) δοκιμασιες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Π.Μ.

    Χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση οι καθηγητές δυσκολεύεστε να διδάξετε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πώς λοιπόν ζητάτε να διδάξετε στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη; Αφήστε το Δημοτικό για τους δασκάλους που η διδακτική και τα παιδαγωγικά είναι η επιστήμη τους.Τα παιδιά μου θέλω να τα διδάσκουν δάσκαλοι όπως σε όλο τον κόσμο.Μη χαλάσετε και το Δημοτικό.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | ΓΙΣΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Γισγάκη Μαρία
    – Ωρομίσθια εκπαιδευτικός ΠΕ 11 Φ. Αγωγής
    – Τρεις φορές επιτυχούσα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
    – Εφτά χρόνια ωρομίσθια στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με καθαρή προϋπηρεσία πάνω από δεκαοκτώ (18) μήνες
    – Χρόνος κτήσης πτυχίου 1992
    – Μητέρα 2 παιδιών 11 και 17 χρονών

    Σχόλια – προτάσεις σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών .

    Η προηγούμενη κυβέρνηση θεσπίζει ως κατώτερο όριο προϋπηρεσίας για την μονιμότητα των εκπαιδευτικών τους 24 μήνες προϋπηρεσίας και τουλάχιστον μια επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    Αυτή η απόφαση μας έδωσε ελπίδες διορισμού και αφήσαμε οικογένειες – δουλειές – υποχρεώσεις στην άκρη προκειμένου να συγκεντρώσουμε τους 24 μήνες προϋπηρεσίας.
    Ενώ περιμέναμε κάτι καλύτερο, όσο αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομισθίων και τη μοριοδότηση για τον διορισμό μας, αντί αυτού προωθούνται δυσμενής αλλαγές για όλους εμάς που όλα αυτά τα χρόνια με στερήσεις στηρίξαμε το εκπαιδευτικό σύστημα.
    Δεν είναι δυνατόν να υποβαλλόμαστε συνεχώς στην ψυχοφθόρο διαδικασία ενός ΑΣΕΠ, καθώς, μια ενδεχόμενη αποτυχία αναιρεί προηγούμενες επιτυχίες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

    Προτείνω να γίνονται οι διορισμοί με τρεις τρόπους :

    1ος Με προϋπηρεσία 24 μήνες και μια οποιαδήποτε επιτυχία στον ΑΣΕΠ
    2ος Άμεσα με επιτυχία στον ΑΣΕΠ
    3ος με 30 μήνες προϋπηρεσίας και χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ (για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα καθαρής προϋπηρεσίας)
    Επίσης, να ληφθεί υπόψη ο χρόνος κτήσης πτυχίου

    Παρακαλώ να λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω και μην αφήσετε ξεκρέμαστη μια ολόκληρη γενιά που από το 1998 ( με την καθιέρωση του πρώτου ΑΣΕΠ) έως και σήμερα προσπαθεί να διορισθεί.
    Ας υπάρξει επιτέλους ένα σταθερό σύστημα προσλήψεων βάση του οποίου θα κινηθούμε και θα οργανώσουμε το μέλλον μας .
    Είναι σημαντική η σταθερότητα στην εργασία διότι ετσι θα διοχετεύουμε όλη την ενέργειά μας στον εκπαιδευτικό μας στόχο και κερδισμενοι θα είναι οι μαθητές μας – τα παιδιά μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | Μάριος Κ.

    Διαπιστώνω από τις προθέσεις του Υπουργείου ριζικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας, στο όνομα της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης. Να έχουν αποδείξει την επάρκεια τους στο ΑΣΕΠ οι καθηγητές, να περνούν δοκιμαστική περίοδο αξιολόγησης, να έχουν παιδαγωγική κατάρτιση από την ΑΣΠΑΙΤΕ, να έχουν προϋπηρεσία κλπ. Χίλια κόσκινα για να εξακριβωθεί η καταλληλότητά τους για μια θέση στην τάξη.
    Αναρωτιέμαι μόνο μέσα σε αυτό το καινούριο πλαίσιο διαρκών εξετάσεων και αξιολογήσεων που προτίθεστε να εφαρμόσετε , οι πολύτεκνοι θα συνεχίζουν να διορίζονται ως εκπαιδευτικοί με μόνο προσόν την πολυτεκνία τους; Ούτε ΑΣΕΠ, ούτε παιδαγωγική κατάρτιση, ούτε προϋπηρεσία. Θα συνεχίσει το Υπουργείο να τους παραχωρεί μέχρι και το 70% των διορισμών σε κάποιες ειδικότητες, ενώ οι υπόλοιποι, μη πολύτεκνοι, θα στρώνονται με τις ώρες να διαβάσουν για να διεκδικήσουν στο ΑΣΕΠ τις ελάχιστες θέσεις που απλά θα περισσεύουν για αυτούς; Και αλήθεια, αφού θα έχουν διοριστεί χωρίς κανένα από τα παραπάνω προσόντα, τι ακριβώς θα περιμένουμε να αποφανθεί για αυτούς η διετής δοκιμαστική περίοδος που θα ακολουθήσει; Εκτός αν θα εξαιρούνται και αυτής.
    Μήπως τελικά ο μη έχων από 3 παιδιά και πάνω εκπαιδευτικός έχει καταντήσει στις μέρες μας λιγότερο προνομιούχος από τους υποτιθέμενα «μη προνομιούχους»;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | Μάριος Κ.

    Διαπιστώνω από τις προθέσεις του Υπουργείου ριζικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας, στο όνομα της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης. Να έχουν αποδείξει την επάρκεια τους στο ΑΣΕΠ οι καθηγητές, να περνούν δοκιμαστική περίοδο αξιολόγησης, να έχουν παιδαγωγική κατάρτιση από την ΑΣΠΑΙΤΕ, να έχουν προϋπηρεσία κλπ. Χίλια κόσκινα για να εξακριβωθεί η καταλληλότητά τους για μια θέση στην τάξη.

    Αναρωτιέμαι μόνο μέσα σε αυτό το καινούριο πλαίσιο διαρκών εξετάσεων και αξιολογήσεων που προτίθεστε α εφαρμόσετε, οι πολύτε$CE

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Πηνελοπη

    προς Αλέξανδρο Τ. σελίδα 153,
    Αρχικά πρέπει να μάθουμε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνεται πάρεργο του καθενός που κατέχει ένα απλό πτυχίο και εκφράζεται κατ΄ αυτό τον τρόπο και θέλει να διεκδικεί μια θέση σ΄αυτή. «Με χαλάει????»῞ Δεν με χαλάει τίποτα.Με χαλάει απλά να με ακυρώνουν, όταν εγώ και άλλοι τόσοι μετα κόπων και βασάνων πετύχαμε ότι πετύχαμε με καθαρές διαδικασίες!!
    Ούτε βουλευτές παρακαλάσαμε ούτε προισταμένους Δ/βαθμιας για να μας βολέψουν με λίγες ώρες ΠΔΣ, όπως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν αρκετοί συνάδελφοι χωρίς πότε να έχουν προσέλθει έστω σε έναν ΑΣΕΠ.Ότι κανουμε το κάνουμε με αξιοπρέπεια και μόνο.Και σε ΑΣΕΠ έχω δώσει και έχω παραπάνω από μια επιτυχία και μεταπτυχιακό τίτλο έχω και διδακτορικό,γιατί θέλω να συμβαδίζω με το καινούργιο όνομα του υπουργείου παιδείας και δια βίου μάθησης, δηλαδή έως τα βαθιά γεράματα μορφώνομαι ή καλύτερα παραμορφώνομαι από τα πολλά που μαθαίνω. Ετσι μας θέλουν και έτσι καταλήγουμε. ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ!!!!!!
    Ας παραμείνει το ισχύον σύστημα με καλύτερο έλεγχο στον τρόπο απόκτησης της εκάστοτε προυπηρεσίας.
    Αν θέλουν να το αλλάξουν να το αλλαξουν, αλλά ας δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 4χρόνων.
    Ισχυρίζεσαι ότι στα εκκλησιαστικά δεν πήραν από τους πίνακες προυπηρεσίας. Μα όλοι οι προσληφθέντες ήταν ήδη στον πίνακα προυπηρεσίας.Είχαν επιτυχία στον ΑΣΕΠ.Όποιος δεν συμφωνούσε με την προκήρυξη μπορούσε να κάνει ένσταση και όσοι έκαναν βρίσκονται ήδη μέσα στους επιτυχόντες και δουλεύουν.Όλοι αυτοί που αμφισβητούν τα εκκλησιαστικά, την ΠΔΣ, τη Σιβιτανίδειο κλπ. αν ήταν οι ίδιοι ‘μέσα’δεν θα αμφισβητούσαν τίποτα. Και για τον ΑΣΕΠ έχω αμφιβολίες, αν γίνονται όλα αντικειμενικά, αλλά πάω σαν το πρόβατο στη σφαγή κάθε φορά αδιαμαρτύρητα.
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:38 | Βασίλειος Σπανός

    Με την εμπειρία 21 χρόνων υπηρεσίας σε σχολεία προβληματικών περιοχών (Γ΄ Αχαΐας), αλλά και πατέρας τριών παιδιών θέλω να καταθέσω και εγώ την άποψή μου.
    Τα σχολεία προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών έχουν καταντήσει Κέντρα Διερχομένων Εκπαιδευτικών. Στο σχολείο που υπηρετώ, οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι που παραμένουν για να υπηρετήσουν είναι η μειοψηφία και σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιος μένει για δεύτερο ή τρίτο χρόνο. Σε συνδυασμό με τις αποσπάσεις και την τοποθέτηση στη θέση τους αναπληρωτών ή ωρομισθίων (50-70% του εκπαιδευτικού προσωπικού) γίνεται αντιληπτό ότι απουσιάζει το ελάχιστο έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη λειτουργία του σχολείου.
    Επειδή λοιπόν και τα παιδιά των περιοχών αυτών πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους συμμαθητές τους των αστικών περιοχών, αφού και οι γονείς αυτών των παιδιών πληρώνουν τους ίδιους φόρους,
    επειδή το σχολείο υπάρχει γιατί υπάρχουν οι ΜΑΘΗΤΕΣ, τους οποίους έχουμε εντελώς παραβλέψει προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και υποχρεώσεις όλων των άλλων (κομματικές, πολιτικές, προσωπικές κ.ά.) και
    επειδή κάποιοι συνάδελφοι που δεν έχουν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν «δόντι», έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που δεν έχουν υπηρετήσει ούτε ώρα μακριά από το σπίτι τους αλλά έχουν μαζέψει μόρια από προβληματικές περιοχές ακόμα και δέκα ετών προτείνω:
    1. Η υποχρεωτική παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού δυσπρόσιτων ή προβληματικών περιοχών να είναι τριετής, χωρίς δικαίωμα απόσπασης
    2. Να αυξηθούν γενναία τα επιδόματα προβληματικών ή παραμεθορίων περιοχών
    3. Όποιος εκπαιδευτικός παραμείνει πέραν τις τριετίας στη θέση του να πριμοδοτείται με επιπλέον μόρια για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής στη θέση του (τον τέταρτο χρόνο για παράδειγμα να παίρνει τα μόρια της θέσης +2 κοκ)
    4. Να προβλέπεται ενδεικτικό στεγαστικό επίδομα για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία καταργώντας παράλληλα το εφ΄ άπαξ επίδομα που δίνεται με τη συμπλήρωση της τριετίας
    Ευχαριστώ
    και ελπίζω η ηγεσία του υπουργείου να ζητά πάντα τη γνώμη των μαχόμενων στο σχολείο εκπαιδευτικών

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | Katerina Pappa

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια,
    θέλω να ρωτήσω για ποιο λόγο η διδακτική προϋπηρεσία ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ και ΑΕΙ δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας στη β΄ βάθμια εκπαίδευση ενώ το αντίθετο συμβαίνει. Επισημαίνω πως ο χρόνος προϋπηρεσίας ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ και ΑΕΙ ούτε στον ΑΣΕΠ ως επαγγελματική προϋπηρεσία υπολογίζεται.
    Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τελικά η συγκεκριμένη προϋπηρεσία είναι επαγγελαμτική οπότε να μοριοδοτείται από τον ΑΣΕΠ εφόσον τα διδαχθέντα μαθήματα είναι συναφή με το αντικείμενο σπουδών ή διδακτική οπότε να μοριοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας στη β΄ βάθμια εκπαίδευση.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | Μ. Πανάγου

    Πρέπει να παραδεχτεί το ΥΠΕΠΘ ότι υπάρχει πρόβλημα με τους πολυτέκνους. Πολλοί εκπαιδευτικοί αποκτούν προϋπηρεσία με τεράστιες οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες και χάνουν θέσεις διορισμών από πολυτέκνους (που δεν κάνουν και εξωδιδακτικές εργασίες). Αφού υπάρχει τόσα χρόνια ο θεσμός του ΑΣΕΠ, πως η πολιτεία θεωρεί ότι πιο κατάλληλος εκπαιδευτικός είναι απλά όποιος έχει πολλά παιδία;
    Πιστεύω ότι οι πολύτεκνοι είναι γενικά αξιόλογοι άνθρωποι αφού καταφέρνουν και μεγαλώνουν τόσα παιδιά. Έτσι προτείνω:
    – Η πολιτεία να τους ενισχύσει οικονομικά με περισσότερα επιδόματα
    – Οι διορισμοί τους να γίνονται σε όλους τους φορείς του δημοσίου, όχι κυρίως στο ΥΠΕΠΘ.
    – Οι διορισμοί τους να γίνονται με ΔΙΚΑΙΗ μοριοδότηση και όχι κατά ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα
    Τέλος θέλω να σημειώσω: Μην φέρνετε σε κόντρα κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους. Οι θέσεις εργασίας είναι για όλους. Κάποιοι είτε από επιλογή είτε όχι, δεν κάνουν παιδιά ή κάνουν λίγα παιδιά, δεν αγωνίζονται όμως λίγο στην ζωή τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | kostas papadopoulos

    Κυρία υπουργέ, θέτω μια απορία μου.
    Πως είναι δυνατόν να θεωρεί ο νόμος παιδαγωγικά καταρισμένους τους Φυσικούς, Χημικούς και όλες τις άλλες καθηγητικές σχολές (εξαιρώ μόνο τις Παιδαγωγικές) όταν και εσείς γνωρίζετε ότι τα παιδαγωγικά μαθήματα σε αυτές είναι μαθήματα ΕΠΙΛΟΓΗΣ και ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ; Με λίγα λόγια υπάρχουν καθηγητές Χημικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι και άλλοι που θεωρούνται από τον νόμο ότι τα πτυχία τους εμπεριέχουν παιδαγωγική κατάρτιση και ας ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ. Απίστευτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και όμως ο νομοθέτης θεωρεί ότι ένας γεωπόνος δεν είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος, ενώ ένας Χημικός είναι και ας μην έχει παρακολουθήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ παιδαγωγικό μάθημα, μιας και είναι στην ΕΠΙΛΟΓΗ του να το παρακολουθήσει ή όχι προκειμένου να συγκεντρώσει τις διδακτικές μονάδες και να πάρει το πτυχίο. Δηλαδή εγώ που είμαι γεωπόνος και ας παρακολουθήσω τα 1 με 2 παιδαγωγικά μαθήματα επιλογής που έχει το εκάστωτε τμήμα Βιολογίας, Χημείας κ.τ.λ. δεν θεωρούμαι παιδαγωγικά καταρτισμένος. Ο νομοθέτης έχει φτάσει στο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ με το να θεωρεί ότι ένα πτυχίο καθηγητικής σχολής (είτε έχει περάσει επιτυχώς κάποιος τα 2-3 το πολύ παιδαγωγικά μαθήματα είτε δεν έχει περάσει ΚΑΝΕΝΑ, μιας και ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ δίνει την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ), είναι ισοδύναμο της ΑΣΠΑΙΤΕ!!!!!!!!!!!
    Είναι πασιφανές ότι η παραπάνω νομοθεσία κάνει αυθαίρετες, αντιφατικές και πλήρως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ για το ποιος είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος ή όχι. Το θέμα χρήζει άμεσα ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και δικαίωσης. Είναι γνωστό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει και ζητάει απαντήσεις, μετά από πλήθως καταγγελιών.
    Ο νομοθέτης ονομάζει ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ με πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάποιο ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ (καθηγητικής σχολής δηλαδή) και τους ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΧΑΜHΛΟΤΕΡΑ και ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ χωρίς πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμο, όταν στην πρώτη κατηγορία είναι σίγουρο ότι υπάρχουν καποιοι οι ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, σύμφωνα με το όσα γράφτηκαν παραπάνω.
    Αυτή είναι η αλήθεια και η ελληνική πραγματικότητα και είμαι σίγουρος ότι σε κάποιους δεν αρέσει. Δείχνει απλά το χάλι και το μπάχαλο της τεχνικής εκπαίδευσης. Αφού άλλωστε διορίζονται αυτοί που ΓΡΑΦΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΙ.
    Κυρία Υπουργέ,
    στην καινούργια νομοθεσία, ασχοληθείτε εσείς τουλάχιστον, σοβαρά με το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής κατάρτισης μιας και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν.
    ΔΙΚΑΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ σε προηγούμενους διαγωνισμούς που έγραψαν πολύ καλύτερα από τους ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΣΠΑΙΤΕ διορισθέντες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Πε02

    Κι επιτέλους ας σταματήσουν να ανοίγουν άλλες φιλοσοφικές σχολές (βλ. Καλαμάτα). Μας έλλειψαν οι φιλόλογοι;;;;;;
    Τουλάχιστον ας γίνεται σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία και οι μαθητές να ενημερώνονται για το ποια επαγγέλματα έχουν απορρόφηση κι εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση….Κάποιοι δε θα είχαν καν επιλέξει να γίνουν εκπαιδευτικοί….

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | Κακάτσος Γεώργιος

    Σύστημα προσλήψεων: Μερικές προτάσεις.
     Κατάργηση όλων των υπαρχόντων πινάκων.
     Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη μόνιμου καθηγητή ή αναπληρωτή ή στην ΠΔΣ το πτυχίο και η επιτυχία στον τελευταίο ΑΣΕΠ πριν την ημερομηνία πρόσληψης.
     Μοριοδότηση για κάθε επιτυχημένο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ,ίδια με αυτή που ισχύει σχετικά με τη βαθμολογία του βασικού πτυχίου.
     Αναγνώριση της προϋπηρεσίας για διδασκαλία σε σχολεία ιδιωτικά και δημόσια, στην ΠΔΣ, στα φροντιστήρια και στην κατ’οίκον διδασκαλία, μέσω των ενσήμων του ΙΚΑ και την έναρξη από τον ΟΑΕΕ.
     Ασυμβίβαστο διορισμού στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα με αυτό που δραστηριοποιείται φροντιστηριακά συγγενείς πρώτου βαθμού και όχι στην ίδια διεύθυνση όπως ισχύει τώρα και χωρίζει οικογένειες εκπαιδευτικών σε διαφορετικούς νομούς.
     Δια βίου εκπαίδευση, πιστοποίηση και διαρκείς αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών.
     Ψυχιάτρους και ψυχολόγους για όλους.
     Αποδοχές ανάλογες των απαιτήσεων της πολιτείας και της κοινωνίας.
     Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους και για απολύσεις διορισμένων καθηγητών που παρανομούν με την παραπαιδεία των απογευματινών μαθημάτων, με την ανοχή και τη συνευθύνη όλων μας.

    Κακάτσος Γεώργιος
    Φυσικός

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | Γ. Σ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Σήμερα κλείνει η διαβούλευση. Τα συμπεράματα της παρούσας διαβούλευσης είναι τα εξής:

    1) Το παρόν σύστημα διορισμών είναι το ΜΟΝΟ δίκαιο και αξιοκρατικό ( έστω με τα προβλήματά του )που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
    2) Δεν πρέπει να καταργήσετε τους πίνακες προϋπηρεσίας , και να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες αυτοί .
    3)Να υπάρξει μεταβατική περίοδος , με ΜΟΝΗ προσθήκη την ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    4)Αλλάξτε και διαμορφώστε τα κριτήρια , για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Διατηρήστε ένα minimum , έστω, όριο κοινωνικής πολιτικής
    5)Βελτιώστε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ , ως προς την ύλη , αλλά και ως προς την εξέταση των γραπτών
    Μετά από μια εβδομάδα διαβούλευσης και πάνω από 2000 σχόλια , το 90% , ίσως και παραπάνω, των συναδέλφων ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΒΥΣΜΑΤΟΥΧΟΙ, σας ζητούν να διατηρήσετε το υπάρχον σύστημα , ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ , ώστε να γίνει ακόμη πιο δίκαιο και αξιοκρατικό .
    Διατηρήστε το ΔΙΠΛΟ σύστημα διορισμών , ώστε να μην φαλκιδευσετε τις γραπτές εξετάσεις ( βάζοντας προσαυξησεις για οποιουσδηποτε λόγους ), αλλά και να δώσετε ελπίδα και σ` αυτούς που είναι μεν επιτυχόντες , αλλά όχι διοριστέοι.
    Μια δημοκρατικη κυβέρνηση πράτει αυτό που ζητεί η πλειοψηφία , που στο κάτω-κάτω έχει το θάρρος να ΟΜΙΛΕΙ και όχι να παραμένει ΣΙΩΠΗΡΗ.Οι <> πλειοψηφίες , άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό άλλων καθεστώτων.
    Ελπίζουμε το οποιοδήποτε σχέδιο νόμου που θέλετε να παρουσιάσετε, να γίνει γνωστό σε σύντομο χρονικό διάστημα , ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ , ΒΛΑΠΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΝ ….ΠΟΛΙΤΙΚΟ….